Dodaj do ulubionych

ugryzł mnie kleszcz zarażony borrelią oraz toxo...

06.09.12, 18:18
Witajcie i ratujcie smile

12 sierpnia ugryzł mnie kleszcz. Po lesie chodziłam po południu, znalazłam go na ciele rano, więc był wpity kilka godzin. Wyciągnięty w całości, nie sprawiał wrażenia, żeby cokolwiek upił krwi. Ponieważ miałam trochę świadomości co i jak, zapakowałam go do woreczka i posłałam do CBDNA w Poznaniu. W poniedziałek (czyli po 3 tygodniach) przyszedł wynik badania: borrelia oraz toxoplasma pozytywnie (bartonella, babesia, mycoplasma oraz anaplasma negatywnie). Nie mam żadnych objawów, w tym w szczególności rumienia. Co robić?

Łykać antybiotyki? Jeśli tak, to jakie i jak długo?
Robić badania? Jeśli tak, to jakie?

Przeczytałam FAQ na borelioza.org i wiem, ze na WB jeszcze za wcześnie. Myślę, żeby zrobić PCR RT w CBDNA. Co sądzicie?

Czy możecie polecić jakiegoś dobrego lekarza z Dolnego śląska?
Pojechałabym do dr. Wilkoszyńskiego, ale we wrześniu ma niestety zmknięte.

Będę wdzięczna za każdą radę.

pozdrawiam
niedzielka
Obserwuj wątek
    • iza-pal Re: ugryzł mnie kleszcz zarażony borrelią oraz to 06.09.12, 21:25
      Ja podjęłabym leczenie pod okiem lekarza, niech on zdecyduje na jak długo.
      • mikolajyou Re: ugryzł mnie kleszcz zarażony borrelią oraz to 06.09.12, 21:40
        czesc

1. dobrze że taka szybka reakcja
        2. również uważam że powinno się skontaktować z lekarzem i podjąć decyzję w sprawie leczenia,
        3. jesteś w bardzo komfortowej sytuacji ( wiem że to dziwnie brzmi mając wyniki dodatnie na boreliozę kleszcza).

ale nawet jeśli Cię zaraził to "młoda infekcja " więc w najgorszej sytuacji trochę się teraz poleczysz a nie obudzisz się kiedyś z wielkim kacem

dobra rada szybka konsultacja z lekarzem ilads i on sam zdecyduje co zrobic smile zrobić testy włączyć leczenie czy nie itd

faktem że szybko kleszcz został wysłany do badan świadczy że umysł masz myślący więc nie ma co się pytać na forum tylko działać smile i konsultować się z lekarzem
    • pies_z_laki_2 Re: ugryzł mnie kleszcz zarażony borrelią oraz to 07.09.12, 12:49
      Gratulacje!!! Masz refleks i bardzo dobrze się stało, że zbadałaś kleszcza.

Nie ma znaczenia, niestety, ani ile czasu był wkłuty, ani czy się opił, czy się nie opił ważne, że prawdopodobnie wkleił coś razem ze śliną, bo jest nosicielem i mógł (miał potencjał i możliwości).

PCR sobie daruj, nie warto (dłuższa historia, ale nie jest teraz polecany jako mało diagnostyczny). Idź do dobrego lekarza, może być nawet internista, a nie zakaźnik, byle przepisał ci szybko kurację opanowującą możliwe zakażenie. Mozesz zrobić testy Elisa i WB, ale nie czekaj na rumień, bo tylko niewielka część chorych ma te objaw...
    • niedzieka_79 Re: ugryzł mnie kleszcz zarażony borrelią oraz to 10.09.12, 16:18
      Dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Czy możecie poradzić jakie antybiotyki brać?
      Dr. Wielkoszyński ma zamknięte a dr. Beata Herman-Ponikwia nie ma wolnych terminów na ten rok... Zwykłym lekarzom nie ufam, bo mam z nimi różne śmieszne doświadczenia.

Wiem, że nikt pewnie nie będzie chciał doradzać przez net, ale może napiszecie chociaż co Wam zaordynowano...

Pies_z_laki_2 a czemu nie polecasz PCR? Już sama nie wiem, czym się kierować, z FAQ z borelioza.org wynika, żeby unikać raczej testów Elisa, a PCR to jedyny, który ma szanse wyjść po tak krótkim czasie. Ponoć nie wychodzą fałszywie dodatnie, ale wychodzą fałszywie ujemne, więc planowałam zrobić kilka w odstępach dwutygodniowych. Jeśli nie polecasz takiego rozwiązania, napisz proszę dlaczego - nie będę niepotrzebnie tracić czasu i kasy.

niedzielka
      • analogkid Re: ugryzł mnie kleszcz zarażony borrelią oraz to 10.09.12, 16:37
        zaraz posypia sie cięte komentarze, ale uwazam ze test ELISAa ma własnie jaknajbardziej sens we wczesnych stadiach choroby (tj po 4-6 tyg od ukaszenia), kiedy to patogeny agresywnie indukują nasz system immunologiczny do wytworzenia przeciwciał. Wtedy nie wychodzi wynik "graniczny" czy niepewny, czy "lekko dodatni" z kórym niewiadomo co zrobić - wychodzi kilkunasto - kilkudziesięciokrotnie przewyzszenie normy w igM. Oczywiscie napewno nie we wszystkich przypadkach ale uwazam ze prawdopodobienstwo pokazania sie boreliozy we wczesnym stadium w ELISIE w przypadku faktycznego zakażenia jest b. duże ze wszystkich testów. PCR z krwi to pieniadze wyrzucone w błoto, ewentualnie Western Blot warto (choćby tylko w klasie IgM)

Dodam, ze przeglądając dzisiejsża prase natknąłem sie na wywiad z dr Piotrem K. z wawy, kóry (śłusznie zreszta uważam, cokolwiek o nim nie myślę) twierdzi, ze kleszcz musi pobyc okolo doby aby wytworzyć hypostom (czyli rurę ssącą) która ewentualnie moze przenieśc patogeny w druga sronę. jest mowa nawet o tym ze jesli szybko usuniemy kleszcza nie mam w ogole mozliwosci zarazenia sie. W ogole w wywiadzie jest opisane kilka ciekawych teorii sprzecznych nawet z ogólnym nurtem terapii niestandardowej (ku mojej pozytywnej konsternacji po lekturze)
        • dx771 Re: ugryzł mnie kleszcz zarażony borrelią oraz to 10.09.12, 17:48
          analogkid napisał:

> Dodam, ze przeglądając dzisiejsża prase natknąłem sie na wywiad z dr Piotrem K.
          > z wawy, kóry (śłusznie zreszta uważam, cokolwiek o nim nie myślę) twierdzi, ze
          > kleszcz musi pobyc okolo doby aby wytworzyć hypostom (czyli rurę ssącą) która
          > ewentualnie moze przenieśc patogeny w druga sronę. jest mowa nawet o tym ze jes
          > li szybko usuniemy kleszcza nie mam w ogole mozliwosci zarazenia sie.

Totalna bzdura - w moim przypadku kleszcz był kilkadziesiąt minut, szybkie i dramatyczne objawy po 11 dniach , oraz dodatnia Elisa w Igm.
          • analogkid Re: ugryzł mnie kleszcz zarażony borrelią oraz to 10.09.12, 18:12
            cytuję tylko dr Piotra K. leczącego kiedys (a moze i nadal) wg ILADS
            • margolcia_63 Re: ugryzł mnie kleszcz zarażony borrelią oraz to 10.09.12, 18:49
              Mniej pisać, więcej czytać!!!
              Hypostom to narząd gębowy kleszcza, nic mu nie rośnie.
              Nie wierzę, że dr tak powiedział, na dowód pokaż artyuł. Najwyżej komuś się coś pokręciło, najpewniej tobie.
              • uruz2 Re: ugryzł mnie kleszcz zarażony borrelią oraz to 10.09.12, 21:57
                Ależ mnie rozczarowałaś...smile Od kleszcza odrastają ( wyrastają) zagajniki i jelenie, a nawet głąby profesorskie. Kompletnie ignoruujesz wypowiedzi autorytetów medycznych...Wstyd!!!! smile)
                • margolcia_63 Re: ugryzł mnie kleszcz zarażony borrelią oraz to 10.09.12, 22:59
                  Oj! Poodrastało ich, poodrastało. Biada nam, biada!!! I jeszcze nędza czycha za winklem.
              • analogkid CAŁA PRAWDA O MARGOLCI ! 11.09.12, 16:31
                margolcia_63 napisała:

> Mniej pisać, więcej czytać!!!
                > Hypostom to narząd gębowy kleszcza, nic mu nie rośnie.
                > Nie wierzę, że dr tak powiedział, na dowód pokaż artyuł
                . Najwyżej komuś się coś
                > pokręciło, najpewniej tobie.

Aby obnażyć Twoje prawdziwe JA - czyli krętactwo, wrodzoną wredotę, skłonność do permanentnego przekręcania wypowiedzi, konfabulacji, jątrzenia forum, obrażania i wciskania ludziom słów których nie powiedzieli oraz KOMPLETNEGO BRAKU podstawowych zasad nie tylko wiedzy ale i przyzwoitości wklejam ten artykuł o który się tak bardzo piekliszna dowód tego że nie zmyśliłem tego co napisałem ponieważ żadna z moich wypowiedzi nie jest wyssana z palca, w przeciwieństwie do Twoich oszczerstw i bzdur które najczesciej rozsiewasz na forum nie wnoszac nic do dyskusji. W przeciwieństwie do Ciebie biore odpowiedzialność za swoje słowa i umiem sie przyznać do blegu gdy go popelnie więc proszę bardzo - ARTYKUŁ:

sv085.sendspace.pl/cache/img/2012/09/11/14/f6c99a65d3026de6ad99ab4.1100x1100.jpg
                podkreśliłem na wypadek jakbyś nie umiała znowu znaleźć o co chodzi.

sv085.sendspace.pl/cache/img/2012/09/11/5d/8e41cd41a97cb834d9f4850.1100x1100.jpg

oczywiście zaraz powiesz ze marna dziennikarzyna przeinaczyła wypowiedź fachowca więc spieszę z kolejnym linkiem tym razem tekst pisał sam lekarz P.K. własnymi ręcami [url=http://kleszcze.edu.pl/blog-borelioza-pytania-i-odpowiedzi-lekarza-ilads-t377.html]TUTAJ [/url]

gwoli wyjaśnienia terminologii. Użycie słowa "wytworzyć" , czy nawet mniej szczęśliwego jakiego użył w tym artykule lekarz czyli "utworzyć" nie jest z punktu widzenia podręcznikowego w biologii jakimś gigantycznym faux pass - Ty to sobie tak zinterpretowałaś bo wybitnie lubisz czepiać się słówek z wrodzonej chyba zgryźliwości niestety robienie tego bez podstaw wiedzy spowodowało kompromitację Ciebie jak i klakierów przytakujących na Twoje "cięte riposty".
                Np w "Zoologi" Grabdy i ogólnie w biologii wielokrotnie podobne zjawiska sa opisywane w ten sposób - czyli skrótowo bo każdy wie ze wytworzyć to często nie znaczy ze zbudowac de novo w drodze podziału komórkowego tylko ze coś pojawia się czysto technicznie na potrzeby jakiegoś procesu.

mam nadzieje ze teraz juz zamilkniesz i przestaniesz wreszcie jątrzyć i rzucać swoją błyskotliwością w każdym temacie o którym nawet nie masz zielonego pojęcia. Albo przynajmniej zastanowisz sie zanim coś napiszesz

Dodam jeszcze ze zaciekawiła mnie ankieta forumowa, która świetnie zresztą pokazuje ze ludzie wolą "mięso" od nudnej dyskusji naukowej, czy paranaukowej więc chyba dlatego jeszcze tolerują takie osoby jak Ty

Posampas się kłaniam...

• analogkid Re: CAŁA PRAWDA O MARGOLCI ! 11.09.12, 17:39
                  tutaj znaczy TUTAJ
                  • margolcia_63 Re: CAŁA PRAWDA O MARGOLCI ! 11.09.12, 18:17
                    Analogu, lepiej mnie nie obnażaj, bo ja trochę wstydliwa jestem.
                    I co tak emocjonalnie, ja nie wiem, kto co pokręcił, czy jakiś pismak, czy doktor. Napewno trzeba czytać i filtrować przez to co Ci jeszcze nie urosło.
                    Kleszczowi napewno nic nie rośnie, działa błyskawicznie, i basta. Wiem, bo widziałam.
                    Tobie też chyba nie rośnie aparat gębowy, jak chcesz zjeść? A może rośnie? A ja się mylę?
                  • uruz2 Re: CAŁA PRAWDA O MARGOLCI ! 11.09.12, 18:38
                    Kleszcz wsuwa hypostom w skórę, po czym unieruchamia go za pomocą śliny tworzącej rodzaj cementu

Tyle wiem, bom nie jest wybitnym biologiem.

Margolciu, Ty sknero, klakierom się płaci!!!! Dniówka mi się należy!!!!

• margolcia_63 Re: CAŁA PRAWDA O MARGOLCI ! 11.09.12, 18:57
                      A w jakiej walucie uruz bierzesz? Obelgi? No to na ile tych obelg się cenisz? W promocji trochę mogę dołożyć.
                      • uruz2 Re: CAŁA PRAWDA O MARGOLCI ! 11.09.12, 21:20
                        Ciekawa waluta. smile)) Mało sobie cenię...Szczególnie we własnym kierunku. Pozostańmy zatem w prawidłowej relacji chłodnych selekcjonerek tego, co to wyrasta z aparatów gębowych kleszczy...smile))
                        • margolcia_63 Re: CAŁA PRAWDA O MARGOLCI ! 11.09.12, 21:50
                          No to uruz, u mnie w Chinach, bije się obelgi. Bierzesz, albo nie? Jak nie to "se" znajdę innego klakiera, a przedtem powykręcam Ci członki - wszystkie. A napisałam to ja, chińska cesarzowa. wink
                          • uruz2 Re: CAŁA PRAWDA O MARGOLCI ! 12.09.12, 14:38
                            Rezygnuję. Członki mnie zniechęcają zupełnie. smile)))
                          • pies_z_laki_2 Re: CAŁA PRAWDA O MARGOLCI ! 12.09.12, 16:21
                            Margolcia, to ty mężata jesteś, tak?
                            W dodatku męża / partnera / konkubenta masz rodem z telewizji, tak?
                            Też sławny człowiek (?) smile
                            Niejaki Do Ping big_grin
                            • margolcia_63 Re: CAŁA PRAWDA O MARGOLCI ! 12.09.12, 17:09
                              Mój mąż to Du Ping. Jak uruz nie chce to tobie psiczko, mogę powykręcać członki, no coś bym sobie dziś powykręcała. Może to sprawka krętków, że mi się tak chce kręcić?
    • rumcajs2022 Re: ugryzł mnie kleszcz zarażony borrelią oraz to 12.10.22, 10:37
      Niedzielka i jak się potoczył Twój przypadek? Mojego syna (16lat) dziabnął tydzień temu. Wieczorem jak się mył nie było, na drugi dzień w szkole rano go zauważył, więc albo w nocy w łóżku albo rano 7:00, po założeniu spodni. Wyjąłem go ok. 11:00 nie był głęboko wbity, wyjąłem/wyciąłem z kawałkiem skóry + dezynfekcja. Tego samego dnia wysłałem do badania kleszcza, był nosicielem tylko borelli jak i również tego samego dnia pediatra zaaplikował mu Sumamed (2 dni po jednej tabletce tylko). Po 9 dniach, odpukać, na razie nie ma żadnych objawów.
      Dotarłaś do lekarza leczącego Boreliozę ? Brałaś jakieś antybiotyki ? Zostałaś zakażona ? Miałaś jakieś objawy ? Robiłaś jakieś testy? Opisz swój przypadek. Może wyjaśni mi co robić dalej.
      Syn trenuje piłkę nożną od 10lat i chciałbym niczego nie zaniedbać czyli zrobić wszystko co możliwe aby nie miał boreliozy, która zaprzepaści jego marzenie zostania piłkarzem.
      W Częstochowie niestety można zapomnieć o jakimkolwiek rozsądnym lekarzu zaznajomionym z tematem, który poradziłby co robić dalej.
      Będę wdzięczny z wszelkie rady od wszystkich forumowiczów, można również prywatnie na:
      romekn@poczta.onet
      Dziękuję.
    • hasegawa Re: ugryzł mnie kleszcz zarażony borrelią oraz to 12.10.22, 21:10
      Uważaj, wybuch objawów miałem po 3ech latach od zakażenia (kleszcz z mazur, kilkanaście godzin), świetna forma fizyczna, atak na układ nerwowy (zmiany patologiczne w rtg kręgosłupa, tak ścisnęło mi plecy), a potem bakterie dostały się do mózgu, bezsenność, psychoza, dezorientacje, upośledzenie umysłowe. Do momentu wieloobjawowości możesz mieć jeden objaw - bakteria tworzy w tym danym miejscu biofilm, u mnie tak było po ukąszeniu pojawiła się torbiel na prawej nerce, częstomocz, mam usg nerek sprzed półroku od ukąszenia- czyste nerki, piczątkowe objawy są bardzo dyskretne, umykają.
    • leszekk1234 Re: ugryzł mnie kleszcz zarażony borrelią oraz to 31.10.22, 07:08
      nie bierz antybiotyków bierz nanoborel mi pomugł możesz stosować metode wg buhnera
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka