Dodaj do ulubionych

Refundacja abx w 2012 r.

20.11.12, 20:41

Drodzy Współforumowicze!smile

Kieruję do Was oto takie zapytanie: czy przy wielomiesięcznej antybiotykoterapii leki na boreliozę są refundowane? Jeden lekarz oświadczył mi, że zgodnie z wytycznymi NFZ borelikowi przysługuje zniżka tylko przez cztery tygodnie leczenia, a potem już wszystko na 100% . Jest tak rzeczywiście, czy owy medyk wciska mi kit? Dziękuję wszystkim za pomoc.
Obserwuj wątek
    • metroo Re: Refundacja abx w 2012 r. 20.11.12, 21:31
      nie wiem jak jest z abx,
      ale jak chcialam żeby mi internistka przepisala przeciwgrzybiczne,to powiedziala,ze nie może i żebym poszla do dermatologa i on ze zniżką da smile
      a wcześniej przepisywala bez problemu w dużych ilościach i abx przepisywala z recepty 100%,
      a teraz jeszcze nie próbowalam u niej przepisać abx,bo na razie biorę z Niemiec.
      i też jestem ciekawa smile
    • zyjatko12 Re: Refundacja abx w 2012 r. 20.11.12, 21:54
      A to tak można? Żeby jeden lekarz od drugiego recepty przepisywał? smile Zapytam o to jutro swego rodzinnego, bo akurat się wybieramsmile Dodam tylko, że moja lekarka pierwszego kontaktu na jaki by mi lek receptę wystawiała, to wszędzie zaznacza choroby przewlekłesmile
      • tamtam60 Re: Refundacja abx w 2012 r. 21.11.12, 20:23
        Zyjątko, jeżeli Twoja lekarka stawia krzyżyk przy przewlekłych chorobach to znaczy, że je skreśla, czyli że nie należy sie zniżka dla chorób przewlekłych.
    • pies_z_laki_2 Re: Refundacja abx w 2012 r. 21.11.12, 11:08
      Poczytaj tu:
      - borelioza.net/kontrowersje/leki-ze-znizka-na-borelioze/
      - forum.chlamydioza.pl/viewtopic.php?t=1983&start=0
    • zyjatko12 Re: Refundacja abx w 2012 r. 21.11.12, 13:42

Dziękuję bardzo za linkismile Wróciłam właśnie niedawno od swojego rodzinnegosmile Pytałam o te przepisywanie recept-stwierdził, że jeśli tylko należy mi się refundacja(ale, że to się co "chwilę" zmienia), to no problem, muszę mu tylko regularnie przynosić zalecenia od swego zakaźnika. Jak się dowiedział, że tenże specjalista uznał, że powinnam dalej leczyć bore-od razu sieknął mi skierowanie na badania krwi(w tym próby wątrobowe), mocz. "Kolekcjonuje" też moje wszystkie badania("dopominał" się o ksero czy to ELISY, czy Western'a, by dołączyć je do mej dokumentacji). Kolejna wizyta w aptece czeka mnie za 3 tygodnie-mam nadzieję, że wyjdzie nieco taniej niż w tym miesiącusmile
      • pies_z_laki_2 Re: Refundacja abx w 2012 r. 21.11.12, 16:47
        Znalazłam jeszcze takie cóś, ale nie wiem czy od lata się coś nie zmieniło...
        - www.astma-alergia-pochp.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=89:odpowied-prezesa-nfz-na-pytanie-rpp-o-zasady-wypisywania-recept-na-antybiotyki&catid=3:informacje&Itemid=10

Odpowiedź prezesa NFZ na pytanie RPP o zasady wypisywania recept na antybiotyki

Rzecznik Praw Pacjenta otrzymał odpowiedź od prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia na wystąpienie w sprawie sposobu wypisywania przez lekarzy recept na antybiotyki.

Do Biura Rzecznika Praw Pacjenta wpłynęły sygnały, które świadczą o braku wskazywania na recepcie przez lekarzy odpowiedniego poziomu przysługującej refundacji w przypadku antybiotyków. Lekarze przystępując do leczenia pacjentów konkretnym antybiotykiem, zgodnie z charakterystyką produktu leczniczego powinni kierować ich na badania posiewowe (antybiogram).
        Ze zgłoszeń przekazywanych RPP od pacjentów wynika, że nie otrzymują oni od lekarzy zleceń na wykonywanie badań, a następnie wypisywane są im recepty bez określania odpowiedniego i należnego poziomu refundacji.

Pacjenci są wtedy zmuszeni do wykupywania leków ze 100 proc. odpłatnością, co zapewne jest obciążeniem finansowym, a jeśli nie są w stanie zapłacić pełnego kosztu leku, brak jego zażywania może oznaczać pogorszenie zdrowia.

Zdaniem Rzecznika Praw Pacjenta przeprowadzanie tego typu badań jest dla pacjentów, ale także dla lekarzy korzystne, gdyż mają wtedy pewność, że stosowany konkretny lek będzie skuteczny lub, że trzeba go zmienić na inny. Dodatkowo zapobiega to też sytuacjom, kiedy pacjenci przyjmują jednocześnie kilka antybiotyków i nie wiadomo, który z nich oddziałuje właściwie.

Jak podaje RPP, z uzyskanej odpowiedzi od prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia jasno wynika, że zgodnie z zapisem istniejącym w charakterystyce produktu leczniczego leków stosowanych w antybiotykoterapii, przed rozpoczęciem leczenia należy przeprowadzić badanie posiewowe, jednak nie jest wykluczone ordynowanie pacjentom antybiotyków z właściwą refundacją do momentu uzyskania wyniku takiego badania.

Uzyskany wynik antybiogramu może jedynie wpłynąć na zmianę zaleconego antybiotyku.

Więcej:www.bpp.gov.pl

BPP/Rynek Zdrowia
        27-07-2012 20:51
    • analogkid Re: Refundacja abx w 2012 r. 23.11.12, 21:09
      Kiedys pisałem jak to jest - żaden lekarz który bedzie wypisywał, czy przepisywał od innego prywatnego antybiotyki w celu leczenie boreliozy dłużej niż 4 tygodnie nie bedzie tego robił leglanie, chyba ze jest głupi i lubi sie podkładać bo innaczej musi sie liczyć z tym ze przy ewentualnej kontroli NFZ lub NF bedzie za te refundacje musiał zapłacić z własnej kieszeni. NFZ głupi nie jest ma baze danych i drogi sytem informatyczny, który szybko przeanalizuje ze coś jest z tymi refunadacjami na "doxy" w zestawieniu z kodem choroby jest nie tak. A kontrole są. Oczywiscie może wypisac recepte na inna diagnozę z innym niż borelioza (a w zasadzie "inne choroby krętkowe" ) z kodem ICD10 ale wtedy fałszuje dokumentacje medyczną a za to jest juz kryminał. Wiec nie dziwcie sie lekarzom ze antybiotyki na wielomiesieczne czy letnie leczenie boreliozy nie sa wypisywane jako refundowane, lub jest to robione doraźnie i nie za ługo. To sytuacja nie tylko w Polsce ale i na całym świecie.

Druga sprawa ze lekarz prywatny wypisując recepte na 100% nie ma zadnej odpowiedzialności przez NFZ i żadnej w ogóle, jeśli wiec lekarz rodzinny zgadza sie przepisac taka receptę na refundowaną bierze tym samym odpowiedzialnosci na siebie lub jest nieświadomy tego co robi...

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka