bbeap 16.09.13, 22:28 Jak i czym leczy sie bartonelle? Jak dlugo trwa leczenie? Bede bardzo wdzieczna za wszelkie informacje na temat bartonelli. Z gory dziekuje. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lukalien Re: blo 17.09.13, 18:29 między innymi na 23 masz troche informacji na tewn temat www.borelioza.org/materialy_lyme/burrascano2008.pdf Odpowiedz Link
sayitnow Re: blo 21.09.13, 22:07 ja leczyłam rifampicyną, nie pomogła, potem tavaniciem, wydaje się, że pomógł, mówię wydaje się, bo tego nigdy nie można być pewnym ale herxy na tavanicu miałam potworne wprost Odpowiedz Link
bbeap Re: blo 21.09.13, 22:25 Dziekuje za informacje. A po jakim czasie leczenia na borelioze zaczelas leczyc blo. Czytalam tez ze blo nie daje herksow bo to bakteria gram-dodatnia ale antybiotyki na to stosowane dzialaja tez na mykoplazme itp i to moze powodowac herksy. Mam nadzieje, ze masz to juz za soba. Odpowiedz Link
sayitnow Re: blo 21.09.13, 22:41 po 1,5 roku był tavanic, ryfampicyna przed. szczerze: nie czytałam, co daje herxy, a co nie, bo nie byłam w stanie. ale pamietam, że okres tavanicu był jednym z najtrudniejszych dl amnie. tak, bart mam za sobą, choroby niestety nie Odpowiedz Link
happy_and_well Re: blo 21.09.13, 23:20 Ja biore Levoxę (to taki Tavanic tylko 5 razy tańszy) od 3 tygodni, już mnie ładnie podleczyła. Sayitnow - w jakiej dawce brałaś? 500 mg dziennie? Ja weszłam na 500 po 10 dniach, wcześniej było 250. Hmm, ale bart jest gram ujemna, o ile wiem. Buhner pisze, tak jak mówisz, że nie daje herxów, ale co innego może dawać, więc często przy leczeniu są herxy. Ja się źle czułam może ze trzy dni, potem już tylko lepiej. Ale biorę też doxy, a ostatnio i ozon. Odpowiedz Link
bbeap Re: blo 22.09.13, 11:10 Masz racje. Tak, tak tez pisze Buhner. Bierzesz 500 mg dziennie? Odpowiedz Link
happy_and_well Re: blo 22.09.13, 12:09 Tak, biorę 500 (mam wrażenie, że lekarz dostosowuje do wagi, bo spojrzał na mniei i powiedział że przy mojej, króliczej, zaczynamy od 250, może wielkiemu facetowi dałby więcej), ale po półtora miesiąca chyba mamy zmieniać na rifę (bo receptę na mino już dostałam). Levoxe trochę strach długo brać przez te zerwane ścięgna, ale to też u każdego inaczej. A Ty dopiero zaczynasz? Samą Levoxą będziesz leczyć? W jakich dawkach? Jakie masz objawy blo? Pozdrawiam Odpowiedz Link
bbeap Re: blo 22.09.13, 12:36 Narazie dostawalam biotrakson, azytro i tini, czyli schematyczny zestaw na borelioze raczej. Bartonella i mycoplasma pn wyszly w dna w Poznaniu. Dopiero w czwartek bede u lekarza i powiem o tej levofloksacynie, mysle ze zamiast azytro mozna zmienic i moze dodac tetracykline np doxy. Objawy mam rozne, bole stop, lydek, kosci dlugich, dretwienia, mrowienia, od kwietnia-maja regularnie powiekszajace wezly chlonne, wysypki, cisnienie w glowie, szumy w uszach, zawroty glowy, nudnosci i bole brzucha, dusznosci, takie place goraca, bol gardla, wracajacy kaszel, pogorszenie wzroku, jakies takie uczucie bujania jakby pkywania, uciski na czubku glowy, bole oczu i pomiedzy oczami itp po czesci pewnie od boreliozy po czesci od bartonelli. Ciesze sie ze Ciebie juz to powoli leczy, tzn w sumie jak dlugo levoxe bedziesz brala? Pozdrawiam i duzo zdrowka Odpowiedz Link
happy_and_well Re: blo 22.09.13, 14:00 Jak długo będę brała - wypadnie chyba ze dwa miesiace, niecale, przy czym 2 tyg. na tej małej dawce. Trochę tych objawów jest, trudno powiedzieć, co od czego, one pewnie i tak razem sobie w nas imprezują choć ponoć stopy, dłonie, te pieczeni to bardziej od bartonelli. Ale jak nie leczyłaś jeszcze blo a to ona u Ciebie mocno miesza, to masz szanse na szybką poprawę, blo się leczy w miarę szybko (w porównaniu z bb), choć w ziwązku z tym szybsze są i nawroty, no ale tym to nie ma co zawracać sobie głowy, przynajmniej na razie. Ja mam mało objawów, ale podobne niektóre - pieczenie skóry, oczu, za oczami, jakby w okolicach zatok. Może później lekarz weźmie Cie na rifę + mino, mino ponoć dobrze penetruje do mózgu, a te bujania, problemy z oczami to chyba neuroborelioza czy neurobartoneloza.. Powodzenia! Odpowiedz Link
bbeap Re: blo 22.09.13, 18:24 Tak jak piszesz pewnie wszystk to razem wziete w nas imprezuje. Nie leczylam jeszcze blo i mam nadzieje, ze jak zaczne troche przejdzie. Dziekuje pieknie i Tobie tez powodzenia Odpowiedz Link
bbeap Re: blo 22.09.13, 11:13 Miejmy nadzieje, ze juz teraz bedzie "z gorki". Jak mozesz to napisz jak dlugo bralas tavanic. Odpowiedz Link
sayitnow Re: blo 22.09.13, 12:36 szczerze mówiąc nie pamiętam jak długo, było to spory kawal czasu temu i nie chciałabym wprowadzić cię w błąd pamiętam natomiast, że na pewno brałam krócej niż inni chorzy, reakcje były bardzo silne, w ramach skutków ubocznych silne bóle ścięgien i problemy z chodzeniem, natomiast potem rzeczywiście odnotowałam poprawę czy z górki, nie sądzę moje osobiste doświadczenie w tej walce mówi, że jak jest z górki, to potem jest pod górkę i tak ciągle. ale podkreślam, to moje osobiste doświadczenie z abx-ami, mimo że podejmując lecxzenie mocno w nie wierzyłam, a siłę walki mam przeogromną Odpowiedz Link
bbeap Re: blo 22.09.13, 12:39 Wazne, ze wierzysz i masz sile walki. Jak dlugo juz sie w sumie leczysz? Ogolnie odczuwaz juz chociaz jakas poprawe? Odpowiedz Link
sayitnow Re: blo 22.09.13, 17:48 poprawa była na początku leczenia, nawet dość spektakularna potem już nie szło tak gładko niestety i nie idzie Odpowiedz Link
bbeap Re: blo 22.09.13, 18:29 Sprawdzalas moze poziom wit D ? Czytalam gdzies, ze Burrascano twierdzi ze leczenie gorzej idzie przy obnizonym poziomie wit D i powinno sie podniesc poziom do granicy przynajmniej sredniej. Ja tez mam niewystlarczajacy i dostalam vigantoletten. Odpowiedz Link
sayitnow Re: blo 22.09.13, 18:37 oczywiście poza tym suplementuję wit d gdyby to było takie proste, jak leczenie stojące w miejscu poprzez niedobór wit D, to na tym forum nie byłoby tylu ludzi Odpowiedz Link
bbeap Re: blo 22.09.13, 19:23 To nie wiem co jeszcze mozna sprobowac, moze jakies ziola. Moze odtruc troche organizm. Burrascano gdzies tam pisal, ze zatrucie metalami albo tez i wirusy moga stopowac leczenie. Na jakims amerykanskim forum cztalam dyskusje chlopaka z buhnerem pytal jak dlugo moze brac Lomatium - na wirusy, bo okazalo sie ze mial tez jakies wirusy ( te mozemy tez dostac od kleszczy itp w prezencie) i jak zaczal to brac, to leczenie u niego troche ruszylo. Nie wiem jak dlugo sie juz leczysz. W kazdym razie mam nadzieje, ze cos w koncu zacznie Tobie pomagac. Odpowiedz Link