Dodaj do ulubionych

Borelioza w PMR + prążki

31.01.14, 09:27
Byłam (jestem?) diagnozowana w kierunku SM. Mam zmiany demielinizacyjne w mózgu i prążki oligoklonalne w PMR. Miałam 2 testy na boreliozę (Elisa, WB) i wyszły negatywne. Stąd też moje zdziwienie, że wyszła mi dodatnia borelioza w płynie mózgowo-rdzeniowym. Nie wiem co o tym myśleć, mam napisane tylko, że podejrzenie boreliozy. Na ile można wierzyć takiemu wynikowi? Czytałam, że w PMR rzadko wychodzi borelka. Z objawów mam drętwienia różnego nasilenia, piekące oczy, bóle stawów i kręgosłupa. Nie pamiętam żebym miała kiedyś kleszcza, do tej pory sądziłam, że z tą boreliozą to jakaś propaganda i szukanie na siłę nadziei dla ludzi z SM. W sumie nie wiem co gorsze, najbardziej boję się złej diagnozy i złego leczenia, antybiotyki SM nie zaszkodzą, a podobno sterydy mogą borelkę rozhulać.

Proszę o jakieś opinie, bo już jestem głupia w tej kwestii.......
Obserwuj wątek
    • zazule Re: Borelioza w PMR + prążki 31.01.14, 21:04
      medbook.com.pl/ksiazka/pokaz/id/2654/tytul/plyn-mozgowo-rdzeniowy-badanie-i-interpretacja-wynikow-lewczuk-mantur-ekonomia-i-srodowisko
      W powyzszej ksiace, ktora jest podrecznikiem obowiazujacym jak chodzi o bad pmr wyraźnie jest napisane ze SM nalezy róznicowac z neuroborelioza, i ze prazki oligoklonalne moga wyjsc zarówno w Sm jak i neuroboreliozie. I nie stanowia ost rozpoznania SM.

Przeciwciala w płynie maja kluczowe znacznie w Twoim przypadku.

Jak sie jednak wpakujesz w diag BB to dostaniesz kilak tyg biotraxonu i do domu.

Sm daje Ci wieksze pole manewru jak chodzi o swiadczenia medyczne w tym kraju, w postaci zwolnien , prawa do renty etc.

Na borelioze renty nie daja. Nawet jak bedziesz w stanie roslinnym.

Jak lekarze twierdze ze to SM to ja bym poszla to droga oficjalnie, a nie oficjlanie pewnie bym próbowała inaczej sie leczyc. Sterydy przy bb nie sa do zaakceptowania.
      • zielarz22 Re: Borelioza w PMR + prążki 31.01.14, 21:26
        Bardzo rozsądne podejście,nietypowe,oryginalne ale naprawdę z dużą dozą rozsądku.
        Ale te parę tygodni biotraksonu daje szansę, reakcja podpowiedź a może odpowiedź.
        Sterydy na pewno nie.
      • beatrisbwp Re: Borelioza w PMR + prążki 05.03.14, 16:36
        Zazula mądrze piszesz. Ja miałam pobierany płyn, wyszedł negatywnie, dziwię się (a może i nie bo to juz norma ze maja wszystkich w dupie) ze tak to zostawili,nawet nie dali do zakaznika skierowania. Ja przebywam w Anglii i właśnie straciłam prace bo jestem na chorobowym. Chodzę po lekarzach, w piątek mam wizytę u zakaznika, jestem pewna że odesle do neurologa, chodzę i cisne co się da aby mieć papiery, podejrzewam ze stwierdzą sm, bo objawy mam nieprzyjemne. I tak jak pisze Zazula, będę szła swoją drogą, a oni niech stwierdzają co chcą, byle by dostawać jakąś kasę, straszne ale prawdziwe. Bo na bb nie ma szans na jakąkolwiek pomoc!!
    • pawel96b Re: Borelioza w PMR + prążki 31.01.14, 22:53
      Byc moze wloze kij w mrowisko, ale po ostatnich awanturach ze sporothrix to ja bym zrobil jednak tak:

Skoro masz przeciwciala p/c bb w PMR, to glupio byloby infekcje przegapic, no nie? Przeleczylbym sie standardowo, dozylnie przez ten 1 miesiac, na koszt NFZ. Nastepnie opcje sa 2:

1) Uzyskasz trwala poprawe, ktora nie zniknie po odstawieniu abx. Wyglada na to, ze wygralas los na loterii i ew mozesz sie zastanowic czy nie pociagnac tego leczenia dluzej.

2) Objawy wroca bardzo szybko. Witamy w swiecie kontrowersji. Jest wielce prawdopodobne, ze i po kilku latach terapii abx wrocilyby zaraz po odstawieniu. W tym momencie rozwazalbym diagnoze typu SM albo borelka + SM. To z renta moze nie byc glupie. Poza tym jest troche stron o radzeniu sobie z SM metodami alternatywnymi. No i wszystkie informacje tu na forum jak ludzie sobie radza. W uporczywe wieloletnie leczenie ILADS bym sie nie pakowal.

Tyle ja.

Pawel
    • doxy18 Re: Borelioza w PMR + prążki 04.03.14, 22:55
      Ja mam również pytanie o wynik z badania płynu m-r. Otóż przed rozpoczęciem leczenia w październiku, mój lekarz skierował mnie na badanie w celu wykluczenia neuroboreliozy. W szpitalu pobrano mi płyn z kręgosłupa i wynik jest zastanawiający (a raczej jego interpretacja): PMR Borrelia IgG 27,5AU/mL; gdy <4,5 ujemny; 4,5-5,5 wątpliwy; >= 5,5 dodatni. PMR Borrelia
      IgM 0,79AU/mL; gdy <2,5 ujemny; 2,5-3,5 wątpliwy; >3,5 dodatni. A mi napisali "wykluczono zakażenie krętkiem boreliozowym OUN", mimo że patrząc na klasę IgG wychodzi.. Co wy o tym sądzicie? Muszę dodać że mam wiele objawów wskazujących na zakażenie bakteriami całego ciała włącznie z układem nerwowym i mózgiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka