nikulam
30.06.14, 15:51
Witam wszystkich i dziękuję za możliwość pisania na tym forum.
Sprawa dotyczy mojego męża. Od dość dawna ma nawracające bóle stawowe zwłaszcza kolana, dokuczają mu korzonki, często boli głowa. Od kilku dni miał objawy grypopodobne: bóle głowy, bóle stawów, mięśni, osłabienie, senność, brak łaknienia, nudności aż rano wstał i potwornym bólem głowy, gorączką 40 stopni, wymiotami. Internista skierował w trybie pilnym do neurologa, neurolog od razu do szpitala neurologicznego z podejrzeniem zapalenia opon mózgowych. Mąż miał pobierany płyn rdzeniowo-kręgowy, tomografię głowy- nic nie wykazały. Morfologia wskazywała,ze białych krwinek jest tylko 2,86 (4-10) a płytek 96 tys. (140-440). Pobyt w szpitalu (5 dni) nie dał odpowiedzi na to co dolega mężowi. Ból głowy który miał ustapił bólowi prawdopodobnie popunkcyjnemu (znacznie sie osłabia w pozycji leżącej,wzrasta przy pionizacji?)- trwa już 15 dni!!!!! Obecnie po 15 dniach wyniki krwi już dobre, zarówno leukocyty jak i płytki wskoczyły w normy. Zrobiliśmy prywatnie ten test przesiewowy na boleriozę IgG 8,77 (wynik dodatni jest powyżej 15)natomiast IgM 21,29 ( wątpliwy 18-22, dodatni powyżej 22). Mąż udał się do poradni zakaźnej gdzie skierowano go na test western-blot (wyniki za 2 tygodnie),ale doktor "na oko" stwierdziła,ze mąż ma anaplazmozę ludzką i zapisała na 20 dni doxycyclinum .
Próbowałam znaleźć gdzie to można zbadać i znalazłam tylko w 1 miejscu z ceną przekraczająca nasze możliwości (ok. tysiąca złotych za IgG i IgM) . Zdecydowaliśmy się by mąż spróbował się faktycznie tym przeleczyć.
Co myślicie o zaistniałej sytuacji, czy to faktycznie może być zarażenie jedną z tych 2 chorób? Mąz nie zauważył u siebie kleszcza, nie ma rumienia. Jeśli tak to czy leczenie 20 dni podanym antybiotykiem jest wystarczające? zbyt krótkie? Czy doxycyclinum może też być pomocne przy leczeniu boleriozy jeśli to jednak ją jest mąż zarażony a nie tą anaplazmozą? Czy ten test westerbloot ma szansę coś pokazać jeśli był zrobiony jakieś 2-3 tygodnie od wystąpienia objawów? ...Będę wdzięczna za wszelkie rady i sugestię i pozdrawiam Wszystkich uczestników forum.