Dodaj do ulubionych

Test WBloot w Łodzi?

09.05.05, 15:35
Czy ktoś wie gdzie można w Łodzi zrobić test WB? Dzwoniłam do szpitala
im.Biegańskiego i do prywtnego laboratorium, ale robia tylko jakies PCR i nie
wiem czy warto to robić?
Zrobiłam test, taki zwyczajny i w klasie IgG wyszedł mi wynik dodatni!
A może znacie jakiegoś lekarza w Łodzi od "boreliozy"?
Za wszystkie inf.będę bardzo wdzięczna smile
Obserwuj wątek
    • artur737 Re: Test WBloot w Łodzi? 09.05.05, 17:01
      Western blot jest pewnieszy i w zasadzie powinien byc wykonany zawsze bo test ELISA lubi oszukiwac (w obie strony zreszta). Ja
      zalecam by ELISY nie robic wcale. Dodatnia ELISA to jednak jest powazny dzwonek alarmowy i wobec przekonywujacych symptomow
      klinicznych moze sugerowac leczenie.

Sa miasta, gdzie nikt nie robi Western Blota.

Spytaj w wojewodzkiej stacji sanepidu i w szpitalu zakaznym (jezeli w Lodzi taki istnieje).
      • micka72 Re: Test WBloot w Łodzi? 10.05.05, 16:44
        Dzieki za odpowiedz!
        Jestem zalamana, bo nie dosc ze ledwo chodze to jeszcze mnie dzis zaczely bolec
        korzonki. Jutro ide powtorzyc badania. Zycze ci milego pobytu tam gdzie sie
        wybieraszsmile
        • artur737 Re: Test WBloot w Łodzi? 10.05.05, 20:16
          Tak to bywa w boreliozie. Bole krzyza i tym podobne sie zdarzaja. Objawy kliniczne w zasadzie upowazniaja cie do rozpoczecia leczenia. Badania laboratoryjne to tylko dodatek, ewentualnie robi sie wtedy kiedy sa watpliwosci diagnostyczne bo objawy kliniczne sa niespecyficzne.

W twoim przypadku chyba po prostu nadajesz sie do leczenia a powtarzanie ELISY do niczego sie nie przyczyni z wyjatkiem moze do wiekszego zametu kiedy jakis doktor zacznie sie zastanawiac dlaczego jedno badanie jest troche inne niz poprzednie. A w chorobie tak po prostu jest, ze odpowiedz immunologiczna jest dynamiczna i badania wychodza raz bardziej lub mniej dodatnio a innym razem zupelnie ujemne pomimo progresji choroby.

Przeczytaj cale forum od poczatku do konca - na szczescie nie jest jeszcze tak dlugie.
    • nataszkam Re: Test WBloot w Łodzi? 09.05.05, 19:15
      Hej, Micka! Czy podejrzewałas u siebie borelioze, czy podejrzewał ją lekarz?
      Jakie objawy miałaś, że zdecydowałas sie na te badania?
      • micka72 Re: Test WBloot w Łodzi? 10.05.05, 16:34
        Hi!
        Domyslilam sie, ze mam bolerioze, bo po pierwsze ukasil mnie kleszcz we
        wrzesniu, a po drugie rozchorowalam sie w polowie kwietnia na niby zapalenie
        gardla. Do bolu gardla dolaczyly sie straszne bole stawowe, zwlaszcza kolan.
        Poza tym morfologie i OB mialam w normie.I wtedy sobie przypomnialam o
        boreliozie, poszlam zrobic sobie test, no i wyszedl pozytywnie! Nastepnie
        odlazlam forum.
        A jak jest lub bylo z twoja bolerioza?
        • nataszkam Re: Test WBloot w Łodzi? 10.05.05, 20:38
          Cześć!
          Ja na razie nie mam potwierdzenia, czy mam boreliozę. Tutaj pisałam o tym:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26140&w=23133716&v=2&s=0
          Jutro ide na cytomegalie i WZW C, a jak nic z tego nie wyjdzie, to dopiero PCR.
          ELISA ujemny, oczywiście.
          Ja w tym czasie, kiedy- tak podejrzewam- zaczeło sie coś dziac, to miałam tylko
          OB ponad 30 po 1 godz., ale lekarze to bagatelizowali. No i nie miałam bólów
          stawowych (pomijając kręgosłup).
          czyli na razie nie wiem, co mi jest, ale cos jest NA PEWNO i nie jest to NA
          PEWNO nerwica czy depresja.
          POzdrawiam i zyczę udanego kontaktu z lekarzami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka