franiolek1 25.08.06, 17:51 Do moich i tak juz licznych objawow dolaczyly bole serca ( od tygodnia). To jest bol przypominajacy klucie, nie zwiazany z wysilkiem...troche mnie to martwi. Czy ktos przez to przeszedl? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomek_krk74 Re: Bole serca 25.08.06, 19:15 Witam, Po pierwsze poszukaj na forum - w boreliozie czesto sa problemy z sercem Po drugie jesli np. masz teraz kuracje, to wcale te bole nie musza byc spowodowane przez serce a np. zoladek zle znoszacy leki, ale to powinien sprawdzic Twoj lekarz. Odpowiedz Link
franiolek1 Re: Bole serca 25.08.06, 20:03 Bylam u lekarza - nie jest to zoladek, na szczescie znosze dosc dobrze lekarstwa. Lekarz troche sie boi - narazie dostalam aspiryne, na stan zapalny i jezeli nie przejdzie, to mam isc na badania w przyszlym tygodniu. Juz mialam problemy z rytmem ( herx po rocephinie), ale teraz, to cos innego: boli, dokladnie tylko serce.... Biedne to cialo z borelioza....wszystko sie sypie. Odpowiedz Link
laurawroc Re: Bole serca 25.08.06, 20:08 hej, mnie też boli i to tak dziwnie, raz kłuje, a czasem tepy bol rozpierający w okolicach lewej . Te kłucia to może nerwicowe?? sama nie wiem. Problemy z rytmem również - tachykardia okresowo no i zamieranie/ A może boli Cie przełyk?? Odpowiedz Link
franiolek1 Re: Bole serca 25.08.06, 20:37 A! W koncu znalazlam cos co mnie nie boli! Przelyk mnie nie boli! A z sercem jest tak jak opisujesz. Lekarz wspomnial o zapaleniu otoczki serca ( nie wiem jak jest po polsku, po francusku: pericardite). Mam isc na badania w przyszlym tygodniu. Martwie sie tym bolem.... Odpowiedz Link
artur737 Re: Bole serca 25.08.06, 20:42 Borelioza czasem zasiedla serce. Leczenie ciagle takie same: antybiotyki. Jak trzeba to i do zyly. Odpowiedz Link
klematis7 Re: Bole serca 25.08.06, 20:44 Czesc, franiolek. Trzymam za ciebie kciuki. Chcialam Cie jakos pocieszyc, ale nie umialam znalezc slow. Odpowiedz Link
mark_bb Re: Bole serca 26.08.06, 01:04 Objawy ze strony serca opisywane są jako najczęściej niegroźne i szybko przemijające - choć nie zawsze... Miałem takie kłucia przez parę tygodni, ale zamiast biec do doktora pojechałem na wcześniej zaplanowany wyjazd w góry i ostro dałem sobie w kość. Objawy znikły całkowicie a nawet po powrocie poczułem się silniejszy. Oczywiście nie wiem co to było a tylko podejrzewam że mogę To mieć bo i innych dziwnych objawów miewam kupę. Odpowiedz Link
reni_x Re: Bole serca 26.08.06, 02:23 Zauwazylam u mnie,ze kiedy biore antybiotyki serce sie odzywa,takie dziwne klucia..moze to u Ciebie herx?? przy zawale bol serca jest inny ... Pozdrawiam Odpowiedz Link
artur737 Re: Bole serca 26.08.06, 04:57 Herx, nie herx, ale swiadczy to ze bb sobie tam - siedzi w sercu lub tuz obok. Odpowiedz Link
franiolek1 Re: Bole serca 26.08.06, 12:35 Dziekuje BARDZO za odpowiedzi i slowa otuchy. Wczoraj wieczorem bylo ze mna dosc slabo...wzielam aspiryne 500 ( jestem leczona na zapalenie powloki serca) i przezylam noc. Jezeli bedzie pogorszenie, mam jechac na ostry dyzur (( Serce zaczelo mnie bolec 4 dni po zwiekszeniu dawki doxy z 300 na 400mg. Dlatego mysle, ze to antybiotyk wybija bakterie. Druga wersja: bole nerwow oplatajacych serce. Wyglada na to, ze nie jestem samotna z tym problemem, wiec mam nadzieje, ze przezyje Jeszcze raz dziekuje! Odpowiedz Link
artur737 Re: Bole serca 26.08.06, 14:15 Zmniejszysz leki bole ustapia, to bedzie dodatkowy argument na herx. Bo tetracyklina sama z siebie nie powoduje bolow serca, wiec nie jest to objaw uboczny. Odpowiedz Link
franiolek1 Re: Bole serca 26.08.06, 14:31 Artur, jestes nadzwyczjany! Zmniejszylam doxy wczoraj na 200mg i bole tez sie zmniejszyly. Dzisiaj rozkladam 400 mg na dwa razy, moze bedzie latwiej....Musze przetrwac week end, w poniedzialek pojde do kardiologa na echo serca. Wczoraj juz rece mi opadly do tej mojej boreliozy...mialam wrazenie, ze juz sie z tego nie wygrzebie, wszystko jest tak strasznie obolale...dzisiaj jest nowy dzien i mam nowe sily do walki z zaraza Odpowiedz Link
franiolek1 Re: Bole serca 28.08.06, 18:03 Wynik wizyty u kardiologa: pokrowiec serca (nie wiem jak jest poprawnie po polsku) odkleil sie od miesnia serca. Zrobila sie malenka kieszonka z woda. Odklejanie boli. Dziekuje boreliozo! Mam brac aspiryne i odpoczywac. Odpowiedz Link
klematis7 Re: Bole serca 28.08.06, 19:21 Serce umieszczone jest w worku osierdziowym. Czy ta woda w tej kieszonce ma sie sama wchlonac? I ta reszta tez sie ma sama naprawic? Odpowiedz Link
franiolek1 Re: Bole serca 28.08.06, 20:03 Tak, mam zapalenie worka osierdziowego. Podobno po aspirynie ta kieszonka z woda ma sie wchlonac. Przyczyna jest prawdopodobnie bakteria boreliozy. Trzeba brac antybiotyki i ma sie poprawic. Wracam do kardiologa w przyszlym tygodniu na zalozenie holtera - trzeba zbadac rytm serca przez 24 godziny, bo EKG bylo ok. Ja to naprawde mam pecha: chyba systematycznie zaliczam wszystkie objawy boreliozy opisane w ksiazkach. A do tej pory bylam zdrowa osoba! Odpowiedz Link
franiolek1 Re: Bole serca 28.08.06, 22:20 Dziekuje Ci bardzo. To forum bardzo pomaga - pomoc forumowiczow podtrzymuje na duchu....Ja tez pozdrawiam )) Odpowiedz Link
borelka46 Re: Bole serca 24.09.06, 20:04 Franiolek 1 odezwij sie napisz dokladnie co dalej z twoimi objawami sercowymi,po 4 tygodniach podwojnej dawki 3 razy dziennie kapsulek z czosnkiem i jemiola i glogiem moje przewlekle odzywanie sie serca zaostrzylo sie do postaci opisywanej przez ciebie dodalabym uczucie rozpierania w piersiach jakbym nie mogla wypuscic calego oddechu tylko polowe, odstawilam czosnek po ktorym zaczelam sie czuc rewelacyjnie,zniknelyotumanienia poprawil sie wzrok i koncentracja,niestety moje przed choroba cisnienie 120/80 zamienilo sie wtych dniach na 160/103 puls90 do100 w stania spoczynku serce lomocze. Niestety jestem w Niemczech bez ubezpieczenia,jesli sie nie uspokoi musze wracac-do lekarzy ktorzy mowia ze wyniki sa graniczne i niedostane juz antybiotyku,a ja jestem tylko chisteryczka, pozdrawiam zycze sily i...zdrowia-zapomnialam sie przedstawic - a dawno nie odzywalam sie na forum- § letnia borelka,leczona po zaistnieniu rumienia, 20 dni doxy potem po walce i krazeniu po lekarzach 2 razy po 20 dni duomox oczywiscie w duzych odstepach, po kolejnym dlugim okresie szpital 10 dni lendacinu ichyba penicylina w tabletkach 10 teraz samodzielnie podtrzymuje sie wysokimi dawkami witamin-mam nadzieje na szybka odpowiedz wiesz serce nie proznuje. I oczywiscie pozdrowienia dla wszystkich forumowiczow,jesli ktos przezyl cos podobnego prosze o opisy-konkretne,ale tez rady beda wdziecznie widziane. Aco na temat takich priblemow z sercem opisuje Marshal-moze ty Wrotku i Arturze wiecie cos konkretniejszego- dziekuje i pozdrawiam. Odpowiedz Link
franiolek1 Re: Bole serca 25.09.06, 09:00 Z sercem bylam u kardiologa, ktora dojrzala zapalenie worka osierdziowego i odklejenie sie tego worka od miesnie serca. To bylo odklejenie malenkie ( 2.5 mm) ale samo odklejanie bardzo boli bez wzgledu na obszar. Dostalam aspiryne: 1g rano i 1g wieczorem. Po tygodniu przeszlo, ale co jakis czas sie odzywa. Sa to prawdopodobnie bole nerwowe ( serce jest w worku z nerwow). U mnie caly system nerwowy zostal zaatakowany, wiec nerwy w okol serca rowniez. Nie mialam zarejestrowanych problemow z rytmem, mimo, ze je odczuwam czasami. Gdy zmniejszylam antybiotyki przez piec dni, ustapily tez wszystkie bole, wiec wiem ze to borelioza boli. Serca lepiej nie olewac, bo go potrzebujemy....w boreliozie sa rozne problemy z sercem ( z zastawkami, z miesniem, z rytmem) - lepiej isc do lekarza. Czy jak sie zglosisz do szpitala, bez ubezpieczenia, to Cie nie zbadaja? We Francji maja obowiazek zbadac kazda osobe, bez wzgledu na papiery. Jest obowiazek pomocy osobie w niebezpieczenstwie. Zeby Ci chociaz zrobili elektrokardiogram i osluchali - mozna na ucho wychwycic szmer i arytmie. Trzymaj sie i pisz, jak masz pytania. Odpowiedz Link