14.07.07, 16:37
mam wielka prosbe niech mi ktos odpowie czy przy boreliozie nalezy brac leki
na depresje czy tylko wystarczą antybiotyki.Chce nadmienic ze moja mama ma
typowe objawy depresyjne juz ponad pol roku a jest tylko na
antybiotykach.Cuje sie nadal zle najgorsze to brak snu zero koncentracji nie
zapamieuje wielu rzeczy gubi sie poprostu.Czekac za efektem porawy czy
naprawde wdrożyc do leczenia depresanty?
Obserwuj wątek
    • bea1964 Re: depresja 14.07.07, 18:39
      W boreliozie spada ilość dopaminy i ponadto dochodzi do zaburzenia wytwarzania
      wielu neuroprzekażników.
      Depresja jest bardzo częsta w tej chorobie.Towarzyszą depresji silne lęki.
      Wszystko to nie wpływa korzystnie na przebieg leczenia i na motywację człowieka
      do wyleczenia.
      Dlatego uważam,że leczenie antydepresantami jest korzystne jako leczenie
      wspomagające,pomaga przezwyciężyć lęk i powoduje chęć kontynuowania dalszego
      leczenia.
      Po włączeniu antydepresantów znacznie poprawia się nastrój.
      Często zanim antydepresanty zadziałają,bo trzeba na to minimum 2 tygodni,a
      nieraz więcej czasu,trzeba dołączyć na 2-3-4 tygodnie leki przeciwlękowe,a potem
      stopniowo je odstawiać,gdy efekt antydepresyjny będzie widoczny.
      Oczywiście jest to leczenie wspomagające,najważniejsza jest
      antybiotykoterapia,która likwiduje przyczynę depresji.Beata.
      • ewunia4444 Re: depresja 14.07.07, 18:53
        dziekuje Beato za odpowiedz,wszyscy mame leczyli tylko na depresje i brala leki
        typowo na ta dolegliwosc ale rzuty bolerioy w ciągu roku z duzym nasileniem sie
        odzywaly tak i tak wiec bylismy w kropce,po co brac leki na depresje latami jak
        tak i tak ona wracla podaczas leczenia.A to nie byla tylko depresja taka sobie
        tylko na wskutek boreliozy obraz choroby wskazywal typowe objawy depresji.Wiem
        juz teraz ze jest tak jak ty mowisz ze podaczas boreliozy spada ilosc dopaminy
        i dochodzi do wielu typowych spraw neurologicznych
        • gozillas Re: depresja 15.07.07, 00:25
          u mnie ilośc tej calej dopaminy musi być na naprawdę niskim poziomie

zdrowy czlowiek budząc sie codziennie rano ma chęć do zycia,.

a moj stan jest taki kiepski ze budząc się kazdego dnia wogole nie chce sie zyc...

jak mi się chce to przechodze codziennie przez takie "przekonywanie samego siebe
          ze jest dobrze"smile
          oczywiscie gdy tylko tego nie robię umysl znowu wpada w taki stan...

Nigdy nie przyjmowalem zadnych antydepresantow mimo takiego stanu bo wiem ze to
          jest spowodowane boreliozą...takie tam moje "zyciowe zasady"

Pozdrawiam wszystkich i życzę siły szczegolnie tej psychicznej w leczeniu tego
          "badziewia"
      • mariano_84 Re: depresja 14.07.07, 18:58
        Ja z własnego doswiadczenia nie polecam zadnych lekow przeciwlekowych, zwlaszcza benzodwuazepinow po ktorych odstawieniu bedzie jeszcze gorzej. Antydepresanty jak nabardziej. Dobra jest fluoksetyna (bioxetin, prozac itp), roweniez sa dobre leki z grupy MAO (moklar, mobemid, mocloxil). Wszystko pisze z pamiecibig_grin Na działanie fluoksetyny trzeba troche poczekac, natomiast MAO działaja juz po jakims tygodniu.
        • ewunia4444 Re: depresja 14.07.07, 19:34
          dziekuje mariano_84 masz racje bo po lekach przeciwlękowych jest jeszcze w
          przypadku mojej mamy gorzej pozdrawiam
          • wroteknowynick Re: depresja 14.07.07, 19:40
            ja po antydepresantach czulem sie gorzej, po jednym 3 dni nie spalem caly czas
            sie pocilem i duzo pilem
            • ewunia4444 Re: depresja 14.07.07, 21:46
              a moze nie milaes takiego dola i nie musiales brac antydepresantów?
              o ile wiem są to leki róznie działające na kazdy org wiec mogles z lekarzem
              probowac innych
              • wroteknowynick Re: depresja 14.07.07, 22:34
                Różne brałem, także kombinacje,3 psychiatrow odwiedzilem , kazdy inna diagnoze
                postawil...
                Lekarz mi wkońcu powiedział że ma dużo jeszcze do wyprobowania,jakby jechal po
                kolei alfabetycznie z podrecznikasmile. Kazdy kto doswiadcza chronicznego bolu
                przez kilka dni miesiecy a potem lat musi miec depresje inaczej cos jest z nim
                nie tak smile Ja tylko poskarżyłem się lekarzowi ze mnie wwszystko boli a on to
                zwalil na depresje,,,,
                • ewunia4444 Re: depresja 14.07.07, 22:42
                  wrotek bo wiesz jak to jest z naszymi lekarzami wszystkie dolegliwosci z
                  ktorymi sobie nie umieja dac rady to najlepiej zwalic na depresje.Ja juz przez
                  to przeszlam z moja mamą to wiem jak to sie je .Powodzenia
                  • wroteknowynick Re: depresja 14.07.07, 22:53
                    Jak przepiszą morfinę to depresja zniknie surprised) jakiś tramal czy co
                    • ewunia4444 Re: depresja 14.07.07, 23:11
                      sobie niech przepiszą smile
                      a tak na marginesie ty masz az takie bole napisz troche o tym jesli chcesz
                      • mariano_84 Re: depresja 15.07.07, 00:29
                        Polecam wlasnie antydepresanty z grupy MAO bo sa jakby to powiedziec "lajtowe". Przez pare dni sie czułem po nich dziwnie,a ktoregos ranka obudziłem sie z ogromna moca. To samo tyczy sie fluoksetyny tyle ze bralem ja chyba pare miesiecy zeby cos poczuc.3pierscieniowe leki przeciwdepresyjne bardzo szkodza na zolodek i watrobe dlatego sa przepisywane na bardzo krotki okres brania. Jezeli macie jakies pytania o leki psychotropowe to co nieci wiem po tym jak na mnie testowali. Z poczatku dzialaly a pozniej wcalebig_grin Moze teraz kiedy sie podleczylem znowu zaczełyby?indifferent
                    • beata.kar Re: depresja 15.07.07, 15:14
                      Oj, jak krętki pójdą po całości, np dorwą się do kręgosłupa i odcinka
                      lędźwiowego, to i tramal nie pomaga, nawet narkotyczne kroplówki niewiele dająsad
                      • blondi82100 Re: Do mariano 15.07.07, 16:30
                        To co mi powiesz na specyfik o nazwie Seronil?Pomoże mi jak wpadam w doła w
                        związku z borelką i lepiej mi się będzie wstawać rano?
                        • baska192 Re: Do mariano 15.07.07, 17:50
                          Mnie neurolozka zapisala Mocloxil--na nerwice.Na poczatku byla
                          rewelacja.Normalnie nagle swiat wydal mi sie cudowny.Dostalam takiej sily
                          jakiej dawno nie mialam.Ale teraz po pol roku juz nie dziala.Na uspokojenie
                          stosuje signopam.
                          • ewunia4444 Re: Do mariano 15.07.07, 18:02
                            basiu192 najwidoczniej wychodzi na to ze kazy chory na borel.inaczej reaguje na
                            leki zapisywane przez lekarzy ,moja mama np na signopan wogole nie zaskakuje a
                            wrecz cala dygocze czyli jej org zamast sie uspokic to wręcz jeszcze bardziej
                            staje sie nadpobudliwy
                          • mariano_84 Re: Do mariano 15.07.07, 18:04
                            Tak to niestety jest z psychotropami. Na poczatku działaja a pozniej prawie sie tego nie odczówa.
                          • nikonman Re: Baska192 16.07.07, 03:19
                            Signopam jest bodajże najsilniejszym lekiem przeciw lękowy a zarazem najgorszym
                            świnstwem jeżeli chodzi o uzależnienie.
                            Ja uzależniłem się od tego świnstwa, gdyż lekarz nie wspomniał o takiej
                            ewentualności.
                            Signopam otwiera tak zwaną furtkę w mózgu, która odpowiada za inne uzależnienia.
                            Uzależnić się od niego ta tak jakby uzależnić się od wszystkiego.
                            Kawa,alkohol,..........
                            Napisałaś , że mocloxil już nie działa ? Zadaj sobie pytanie dlaczego.Teraz
                            signopam ? Kilka miesięcy i odwyk ?
                            Nie polecam !!!!!!!!!!!!!!
                            Dziwię się że takie sprawy przepisują neurolodzy. To sprawa dla psychiatry i to
                            dobrego.
                        • mariano_84 Re: Do mariano 15.07.07, 18:03
                          To samo co bioxetin i prozac czyli fluoksetyna. Fluoksetyna głownie hamuje wychwyt serotoniny. Duzo lepiej powinno byc po MAO gdzie hamuje dopamine i serotonine. Dopamina pobudza wiec powinnas wstawac duzo lepiej.
      • aleksandra251 Re: depresja 06.11.07, 15:00
        Odświeżam ten wątek, bo teraz zaczyna dotyczyć mojego przypadku.
        Jestem dwa miesiące od momentu odstawienia antybiotyków, czuję się
        dobrze, objawy boreli jakby minęły. Za do dopadla mnie jakaś
        depresja albo silna nerwica, oraz kłopoty z pamięcią. Wiem, że to
        może być kolejny etap borelki, parę tyg. temu pcr potwierdził moją
        bb (wcześniej miałam dodatnią Elisę), postanowiłam wrócić do
        antybiotyków. 4 tydzień biorę coaxil (antydepresant) jak na razie
        bez większej rewelacji.
    • ewunia4444 Re: depresja 15.07.07, 21:12
      od dzis mama zaczyna jazde na Leriwonie kiedys juz go brala wiec zobaczymy co
      będzie teraz mysle tylko o dobrym efekcie inny nie wchodzi w gre pozdrawiam was
      i duzooo zdrówka zycze a jeszcze wiecej cierpliwoscismile
      • freayah Re: depresja 27.08.07, 19:24
        Odkurzam ten wątek bo ostatnio mam duże problemy i może ktoś życzliwy odpowie na
        moje laickie pytaniesmile Czy nasilona depresja może być objawem we wczesnej
        boreliozie? Był rumień, było standardowe leczenie antybiotykiem. Po tygodniu od
        zakończenia leczenia zaczęły sie moje jazdy psychiczne - totalna niemoc, lęk,
        płacz itp... Dodam, że wcześniej leczyłam depresję, przeszłam gruntowna
        psychoterapię i od trzech lat funkcjonowałam całkiem ok. A teraz bez żadnych
        wyraźnych przyczyn jestem w kompletnym dołku, właściwie w czarnym dole bez
        dna...Biorę fluanksol, zawsze dobrze na mnie działał teraz i to nie pomaga. W
        środę jadę zrobić Western Blota. Pozdrawiam ciepło
        • freayah Re: depresja 28.08.07, 07:43
          Pytanie które zadałam jest dla mnie bardzo ważne. Ponawiam je i bardzo proszę
          kogoś o odpowiedź...
          • likorek Re: depresja 28.08.07, 13:28
            niestety depresja może być też objawem boreliozy. ja osobiście
            miałam niezłe doły zanim zaczęłam leczenie. nigdy przedtem nie
            miałam problemów tej natury. pierwszym objawem poprawy po
            rozpoczęciu leczenia było wyrównanie nastroju. trzaśnij sobie 2 x
            200 doxy i świat znów będzie kolorowysmile
            • freayah Re: depresja 28.08.07, 13:55
              Likorku dzięki wielkie, trochę wlałaś otuchy w moje serducho. Znaczy jest
              nadzieja, ze mój koszmar minie.
              Ale będę upierdliwa wink czy u ciebie to była wczesna borelioza czy późniejsze
              stadium ? Mnie lekarka powiedziała,że w tym stadium nie ma depresji i na pewno
              to nie jest żaden objaw boreliozy...A ja głupia już jestem cała od tych
              kontrowersji...
              • nataszkam Re: depresja 28.08.07, 14:38
                Jak to- na pewno nie ma?????????????????????????????
                Przecież sa badania, potwierdzające zaburzenia w neuroprzekaźnikach,
                które dają objawy depresji! Poza tym- jeśli choroba uniemożliwia Ci
                normalne funkcjonowanie, trwa to długo i nie widać szans na poprawę,
                to niby jakim cudem taki stan nie wpływa na pojawienie się objawów
                depresji????
                W okresie sprzed leczenia, kiedy jeszcze nie wiedziałam co mi jest,
                byłam po prostu wkurzona na siebie, że coś się ze mną stało i nie
                jest jak dawniej. Trudno to nazwać depresją- nie miałam nigdy
                czarnych myśli czy niechęci do życia. Megaoły pojawiły się...
                podczas leczenia smile Wiążę je z przyjmowaną wtedy debecyliną. To
                było koszmarne; na szczęście minęło smile Teraz mam mały dołek, ale
                nie wynika on ani z choroby, ani z działań niepożądanych leków-ot,
                stara, nierozwiązana sprawa, która się za mną ciągnie od ponad 7
                lat...
                • likorek Re: depresja 28.08.07, 16:36
                  stara zasada forum - pytaj lekarza a zbłądisz!!!!!! moja bb to
                  sprawa ani stara ani świerza - czyli leczenie rozpoczęłam po ok. 10
                  miesiącach od kleszcza, ale możesz mi wierzyć, że w poduszkę
                  ryczałam już po 3 miesiącach od kontaktu z gadziną, choć wtedy o nim
                  nie wiedziałam i wmawiałam sobie, że te dołki to mój wiek. teraz
                  jestem starsza a dołków nie mam, no chyba, że czasem ale to nie od
                  bbsmile
                  • freayah Re: depresja 28.08.07, 17:17
                    Ja też zaczęłam łapać megadoły po ok. 3 miesiącach. U mnie sprawa jest o tyle
                    dziwna,że nie mam w zasadzie żadnych innych objawów. No osłabienie, ale przy
                    depresji to chyba norma... Zależy mi przede wszystkim na mądrym zdiagnozowaniu
                    mojego stanu, wiec wielkie dzięki za odpowiedź na moje pytanie. Trochę mam
                    jaśniej w głowie smile
                    • ewunia4444 Re: depresja 28.08.07, 21:18
                      własnie wróciłam z moją mamą od pani neurolog,ktora wlasnie
                      stwierdzila ze depresja depresja a borelioza boreliozą,troszke jej
                      przeszkodzilam w takim podejsciu do sprawy ale niech jej
                      będzie .Najbardziej cieszę sie ze dostała mama skierowanie do
                      szpitala by zrobic rezonans magnet.Jesli ktos czytał moje wątki to
                      wie ze mama bardzo cierpi z powodu depresji albo i nie depresji bo
                      juz nawet lekarze nie wiedza co to dokladnie jest.Na pierwszy rzut
                      oka wydawałoby sie ze to tylko depresja ale dzis dowiedzialysmy sie
                      ze mamie doszla nastepna jednostka choroby o podłozu piramidalnym i
                      zaraz wchodze gdzies by wiecej sie o tej jednostce dowiedziec.Wiem
                      tylko tyle ze sa to przykurcze w górnych konczynach.No i jeszcze
                      musimy zrobic DNA aby całkowicie byc pewnym co do bb
                      • franiolek1 Re: depresja 29.08.07, 12:47
                        Czy ktos na forum bierze na depresje:
                        -jeden z lekow zawierajacych prazepam:
                        Centrax, Demetrin, Lysanxia
                        -jeden z tych lekow ( skladnik mianseryna):
                        Norserin
                        Mianserin
                        Miansemerck
                        Lerivon
                        Deprexolet

Prosze o kontakt z osobami z forum, ktore zazywaja te leki. Dziekuje.
                        • ewunia4444 Re: depresja 29.08.07, 14:39
                          franiolek1 odpowadam na twoje pytanie ,otóz moja mama zazywa te leki
                          • franiolek1 Re: depresja 30.08.07, 11:48
                            Ewuniu
                            Wyslalam do Ciebie wiadomosc na skrzynke gazety
                            • baska192 Re: depresja 11.11.07, 18:06
                              Ewuniu napisz co tam u Twojej mamy.Pamietam ,ze ona w ogole nie
                              mogla spac.Teraz mnie dopadl totalny brak snu.Budze sie pomimo
                              tabletek nasennych po dwoch godzinach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka