Dodaj do ulubionych

Neuroborelioza

18.05.08, 00:48
Ponieważ nie wiem, czy ten artykuł gościł kiedykolwiek na forum, zaczepiam link do niego:
www.viamedica.pl/gazety/gazetaN/darmowy_pdf.phtml?indeks=10&indeks_art=87&VSID=90da16d
Myślę, że to jedna z najlepszych prac w polskim języku autorstwa doc. Joanny Zajkowskiej pt. "Wybrane aspekty patogenezy i diagnostyki boreliozy".
Obserwuj wątek
    • sylm8 Re: Neuroborelioza 18.05.08, 01:05
      Jest w tym artykule parę zdań o tzw. "post lyme syndrom", czyli po naszemu zespole poboreliozowym.

Jak napisała P.docent; " Steere [11] uważa, że przewlekłe zakażenie B. burgdorferi indukuje w mózgu procesy immunologiczne lub neurohormonalne, które są przyczyną przewlekłego bólu, zaburzeń poznawczych, zmęczenia i utrzymują się mimo eliminacji czynnika zakaźnego za pomocą antybiotyków".

To co istotne to ogromna ilość rozmaitych zespołów zaburzeń i objawów jakie można tu odnaleźć. Z wielu różnych układów:
      "Wydaje się, że u większości pacjentów można rozpoznać równocześnie więcej niż jeden zespół objawów, co określa się mianem „zespołów nakładających się”. Należą do nich fibromialgia (FMS, fibromyalgia syndrome), zespół przewlekłego zmęczenia (CFS, chronic fatigue syndrome), mnogi zespół nadwrażliwości chemicznej (MCS, multiple chemical sensitivity syndrome), zespół bólu powięziowego (MPS, myofascial pain syndrome), zespół niespokojnych nóg (RLS, restless legs syndrome), zespół jelita drażliwego (IBS, irritable-bowel syndrome) i wiele innych należących do tej grupy. Według autora jest to zespół dysregulacji (DSS, dysregulation spectrum syndrome)".

LLDM uważają oczywiście, że to nie jest to żaden zespół poboreliozowy, ale objawy ciągłego przewlekłego działania krętka w organizmie.

• sylm8 MCS - mnogi zespół nadwrażliwości chemicznej 18.05.08, 01:16
        Jak to czytałam to pomyślałam sobie o Twojej córce Dania60.
        Tu parę słów o tym zespole:
        www.aafp.org/afp/980901ap/magill.html
        en.wikipedia.org/wiki/Multiple_chemical_sensitivity
        Albo tu całe mnóstwo artykułów
        scholar.google.pl/scholar?q=MCS+multiple+chemical+sensitivity+syndrome&hl=pl&lr=&client=firefox
        Nie jestem biegła w języku, ale o ile rozumiem to kolejne zaburzenie o którym
        nie wiadomo z czego wynika, jak leczyć, ani nawet czy jest jednolitym
        rozpoznaniem, no i jak przy wszystkich takich wiąże sie to z rozpoznawaniem
        depresji, zaburzeń lękowych, zespołu stresu pourazowego ( PTSD) itp.
        Ale jak przejrzysz to może znajdziesz coś co się Wam przyda.
      • wroteknowynick Re: Neuroborelioza 18.05.08, 17:31
        Szkoda że Steere nie jest w stanie przedstawić konkretnego modelu swojego
        zespołu poboreliozowego, tych zmian immunologicznych i neurohormoalnych, które
        podejrzewa że istnieją, oraz nie nie jest w stanie udowodnić że antybiotyki
        wyeliminowały infekcje... Właściwie to nic konkretnego nie proponuje, co mogło
        by się przyczynić do złagodzenia problemu pacjentów, a na pewno się przyczyni do
        złagodzenia problemu firm ubezpieczeniowych, które płacą za leczenie.
        • kotakot1984 Re: Neuroborelioza 18.05.08, 19:12
          Podobnie jak Jones nie jest w stanie udowodnić ani przedstawić
          żadnego dowodu na to, że borelka przenosi się drogą płciową. Ale to
          już zupełnie inna bajka...

• sylm8 Re: Neuroborelioza 18.05.08, 21:16
            Jak już pisałam moja borelioza nie pozostawiła mi złudzeń co do tego, że krętek może przetrwać długą antybiotykoterapię i może się równie dobrze uchować przez 2 mce dożylnego ceftriaxonu jak 2 mce doustnej doxycycliny.

Powyższy post napisałam nie dlatego, że sama uważam, że to wszystko co opisano to zespół poboreliozowy.
            Może to w niektórych przypadkach zespół poboreliozowy, a w niektórych borelioza, a może to wszystko nadal borelioza - tego nie wiem i nie chcę rozstrzygać, bo po prostu nie wiem.
            To są sprawy, które myślę, że muszą być diagnozowane bardzo ostrożnie i indywidualnie.

Chodziło mi głównie o to, żeby pokazać, że te wszystkie niecharakterystyczne objawy, na które ludzie się skarżą, można konkretnie nazwać, zaszeregować i ogólnie biorąc jednak połączyć jakoś z boreliozą ( a pewnie i innymi infekcjami jak sądzę, bo moja wiedza na ten temat nie jest rozległa ) - jako objawy aktualnej choroby ( w tym przypadku boreliozy ) lub jej skutek.

Pomyślałam, że w takim razie postawienie rozpoznania któregoś z powyższych zespołów, może być cenną wskazówką diagnostyczną - czego poszukiwać i co przedyskutować z lekarzem.
          • wroteknowynick Re: Neuroborelioza 19.05.08, 17:15
            A po co Jones miałby to udowadniać, skoro takie przypadki są udokumentowane -
            zobacz na przykład zwiastun filmu o boreliozie.

• sylm8 w sprawie przenoszenia drogą płciową- 08.06.08, 18:21
              Nawet jeśli tak jest w zwiastunie, to nie jest to żaden dowód niestety.
              Film - to sposób pokazania rzeczywistości subiektywnej, może przekonywać, można uwierzyć w to co w nim pokazano, ale sam w sobie nie jest dowodem i nie może być tak traktowany.

Jest mało prawdopodobne, aby prędko były badania na ten temat i nie tylko z powodu niechęci do uznania epidemii, ale również z takich przyczyn jak dopuszczalne granice eksperymentu.

Natomiast w Pubmedzie znalazłam coś o transmisji drogą płciową innego patogenu przenoszenego przez kleszcze - Coxiella burneti, wywołujacą gorączkę Q:
              www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8783716?ordinalpos=34&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum
              Zaskakujące prawda?
    • sylm8 Re: Neuroborelioza 18.05.08, 21:32
      kurcze, zagapiłam się -miało być: artykuł autorstwa Joanny Zajkowskiej i
      Sławomira Pancewicza.
      • sylm8 Re: Neuroborelioza 02.06.08, 00:03
        Parę fajnych artykułów psychiatry zajmującego sie przewlekłą boreliozą.
        Wklejam link, bo podobają mi sie jego koncepcje i próba szerszego spojrzenia na problem.

www.mentalhealthandillness.com/lymeArticles.htm
        Dla słabszych w języku jak ja jest od razu polskie tłumaczenie - marne bo automatyczne, ale jak się na zdanie wchodzi myszką to pojawia się oryginalny tekst i można sobie skorygować błędy:

translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.mentalhealthandillness.com/lymeArticles.ht
        • maria.50 Re: Neuroborelioza 03.06.08, 09:01
          Matko jedyna,po takiej lekturze to ja zaczynam szukać psychiatry i to
          dobrego.Pare i to takich z wyzszej polku symptomow to ja juz od dawna mam.
          Ale tak powaznie:jaszcze przed zdiagnozowaniem BB czesto myslalam,ze "coś mnie
          wewnętrznie gryzie" To,ze miałam narastający przewlekły zespół bólowy w
          klasycznych punktach przypisywanych fibromialgii,to najwygodniej było wcisnąć
          mnie w tę chorobę.Wczesniej szukalam pomocy u psychiatry ale ten nie widział-nie
          uwierzyl,ze takiej potrzebuję.
          Wiedząć,ze w fibromialgii w niektórych przypadkach stosuje się leki
          psychotropowe,zaproponowalam lek.reumat.by na probe dala mi taki(koaxil)
          Wytrzymalam 12dni!Tak tez czuję się po lek.na uspokojenie.Totalny odlot!z
          paralizem mowy włocznie.Jestem pewna,ze jakas przyczyna tego tkwi w moim
          mozgu,choć w plynie MR nie wykryto ognisk zapalnych,są tam zapewne inne zmiany!
          Od kiedy zabralam się za BB(grudzień)i inne"robaczki"to i jakoś fibromialgia
          odpuściłą!
          • maria.50 Re: Neuroborelioza 03.06.08, 09:05
            Aa Sylwio,dzięki Ci za to szperanie w necie i szczere dzielenie się tym z nami.
            • sylm8 Re: Neuroborelioza 07.06.08, 01:20
              A tu dowód, że "nasi" wiedzą o sferoplastach, cystach, blebs i często marnej
              skuteczności antybiotykoterapii:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14560706?ordinalpos=5&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum

I o zaburzeniach psychicznych w neuroboreliozie

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14648983?ordinalpos=3&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum
              • sylm8 Re: Neuroborelioza 08.06.08, 18:37
                A tu badanie potwierdzające brak korelacji pomiędzy poziomem przeciwciał badanych testem Elisa, a Western blotem i brak korelacji z potwierdzona obecnością krętka w płynach ustrojowych:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12422608?ordinalpos=20&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum
                i sugestia, ze rozpoznanie nie może się opierać wyłącznie na serologii.
                Warto pokazać lekarzowi, bo w książkach mają napisane co innego.
                Muszą dostać powody do zmiany poglądów.
                • sylm8 Neuroborelioza u dzieci 07.01.09, 00:59
                  opisanych kilka odmiennych manifestacji neuroboreliozy u dzieci:

www.wple.net/plek/numery_2007/suplement-3-2007/kacinski-38-40.pdf

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka