alusia-1 24.07.08, 17:31 Mam boreliozę czy nie? Przeciwciała IgG 0,0 RU\ml Przeciwciała IgM 6,1 wartości referencyjne są do 16. Kleszcz ugryzł mnie 2 lata temu . Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
swigonka Re: Proszę pomóżcie-moje wyniki 24.07.08, 18:00 zanim cokolwiek napiszesz na forum powinnaś przeczytac FAQ docs.google.com/View?docid=dfs9jh96_16gzkp8qfn Tam znajdziesz odp na wiele pytan. wykonałaś test elisa, który jest testem do bani, pokazuje często mylne wyniki (tak dodatnie jak i ujemne) poczytaj faq, wykonaj test PCR. nie piszesz czy miałaś rumień, czy brałas jakieś antybiotyki po ugryzieniu, jakie masz objawy. ??????????????????? i skąd jesteś? Odpowiedz Link
stachenka Re: Proszę pomóżcie-moje wyniki 24.07.08, 18:25 > nie piszesz czy miałaś rumień, czy > brałas jakieś antybiotyki po ugryzieniu, jakie masz > objawy. ??????????????????? i skąd jesteś? O rumieniu pisała, tylko, ze w innym wątku... Brzytwa mi się w kieszeni otwiera: nie należy mnożyć wątków bez potrzeby. Odpowiedz Link
truethompson Re: Proszę pomóżcie-moje wyniki 24.07.08, 18:10 Nie wiadomo. Jak masz objawy lub sie niepokoisz to zrob prawdziwe testy na borelioze. Odpowiedz Link
flork74 Re: Proszę pomóżcie-moje wyniki 24.07.08, 18:32 Najlepszym rozwiazaniem dla polskich standardow zdrowia byloby wprowadzenie zamiast prymitywu-Elisa test Western Blot.Ale niestety,to tylko marzenia!Pomimo ze kraina unijna,no i czesciowo druga Irlandia to bieda w naszej sluzbie zdrowia.Mi po tescie Elisa pani zakaznik strzelila krotko (wynik ujemny).Wie pan co,skoro wiadomo juz ze to nie borelioza to prawdopodobnie HIV.Dobre sa nasze doktory,ni ma co! Odpowiedz Link
alusia-1 Re: Proszę pomóżcie-moje wyniki 24.07.08, 18:46 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.Jeżeli chodzi o mnie od kilku lat cierpię na przewlekłe bóle mięśniowo -stawowo-kostne całego ciała.Cztery lata temu zdiagnozowano u mnie małopłytkowość samoistną .Kleszcz ugryzł mnie 2 lata temu ,bez rumienia .Dolegliwości stawowo-mięśniowe i zmęczenie są nasilone.Od niedawna mam bóle w klatce piersiowej i drętwienie szczęki.Neurolog niedawno stwierdził u mnie dyskopatię lędzwiową ,ale zaznaczył ,że nie wszystkie dolegliwości są od dyskopatii.Zasugerował boreliozę,fibromialgię lub jakąś chorobę układową.Mam bardzo obniżoną tolerancję na zimno oraz na alkohol,bóle stanowczo się nasilają po tych czynnikach Odpowiedz Link
stachenka Re: Proszę pomóżcie-moje wyniki 24.07.08, 18:50 I nie musiałabyś tego powtarzać kilka razy, gdybyś pisała wszystko (i pytała o wszystko) w jednym wątku. Odpowiedz Link
alusia-1 Re: Proszę pomóżcie-moje wyniki 24.07.08, 18:59 Może rzeczywiście powinnam wszytko w jednym wątku ,ale dzis dopiero odebrałam wyniki.Zresztą nie udzielałam sie nigdy na forach ,więc brakuje mi trochę doświadczenia.Stachenka -dziękuję Ci za zainteresowanie ,ale nie specjalnie mi pomogłaś. Odpowiedz Link
stachenka Re: Proszę pomóżcie-moje wyniki 24.07.08, 19:26 > doświadczenia.Stachenka -dziękuję Ci za zainteresowanie ,ale nie specjalnie mi > pomogłaś. No nie zawsze pomaga się z premedytacją. Czasem tak jakoś samo wychodzi, nie specjalnie Odpowiedz Link
swigonka ło rany... 24.07.08, 20:11 no to wiesz już jaki test wykonac???? Kup sobie w aptece citrosept, albo bierz tinidazol- oba rozwalją cysty. zamów zestaw wysyłkowy z Poznania (centrum badań DNA), musisz tam zadzwonić i zamówić. płacisz przekazem.3 dni bierzesz citrosept w 4 dniu udajesz się do jakiegokolwiek laboratorium i prosisz, żeby pobrali ci do tego krwe. jest instrukcja. umawiasz sie z kurierem i czekasz na wynik. góra do 14 dni. Odpowiedz Link
alusia-1 Re: Proszę pomóżcie-moje wyniki 25.07.08, 10:15 Moja lekarz dziś po obejrzeniu wyników,stwierdziła ,że to nie borelioza i ,że nie ma potrzeby robić innych testów Odpowiedz Link
stachenka Re: Proszę pomóżcie-moje wyniki 25.07.08, 10:19 Normalka. Ale Ty nie zamierzasz jej słuchać? Odpowiedz Link
alusia-1 Re: Proszę pomóżcie-moje wyniki 25.07.08, 12:06 Czekam teraz na wizytę u reumatologa.Zobaczę co powie.Jeżeli inne badania nic nie wykażą robię ponownie testy. Odpowiedz Link
zetha Re: Proszę pomóżcie-moje wyniki 26.07.08, 12:40 Piszę po raz pierwszy więc witam i pozdrawiam forum. Po objawach - test Elisa RU 2000, po trzech tygodniach powtórka 2000 RU.Od wczoraj biorę Citrosept i w poniedzialek WB waszym zdaniem czekać na wyniki czy już szukać lekarza.Kleszczy kilka w roku bez rumienia okolice Jeleniej Góry. Odpowiedz Link
grizac Re: Proszę pomóżcie-moje wyniki 26.07.08, 14:26 Przeczytaj najpierw FAQ dla nowych uczestników. Potem załóż swój własny wątek i tam zadawaj pytania oraz opisuj swoje objawy i leczenie. Odpowiedz Link
zetha Re: Proszę pomóżcie-moje wyniki 26.07.08, 18:04 Poczytałem przeszukałem ale wielkosci cyfrowych i zaleceń nie spotkałem przepraszam że wchodzę na czyjs watek ale tylko aby nie tworzyć kolejnych podobnych wątków. zdrowia i spokoju życzę. Odpowiedz Link
rrrenifer Re: Proszę pomóżcie-moje wyniki 26.07.08, 18:26 Zetha: A po co Ci citrosept do WB?? To się bierze przed PCR'em. Jeśli miałeś bb, masz jakieś objawy, czytałeś faq, to możesz się domyślać, czy Twoje leczenie było ok, czy może jednak jest szansa, że nie było ok. Oraz czy zrobić WB, PCR, czy tylko na bb te badania, czy może na koinfekcje też. Oraz, że przeważnie Ellisa jest do bani Ja osobiście (z moją obecną wiedzą) robiłabym komplet badań, i kontaktowała się z jakimś lekarzem. Niech on po opisie Twojego stanu podpowie, czy przychodzić już, czy z wynikami. A jeśli masz zamiar tu pisać to własny wątek jest raczej wskazany. To potem nie należy każdego pytania zadawać w nowym wątku Odpowiedz Link
zetha Re: Proszę pomóżcie-moje wyniki 27.07.08, 07:22 Gdybym był leczony wiedziałbym wiecej, objawy i fakt uwielbienie przez kleszcze średnio ok 10 w roku ( w tym roku już 6 )spowodowały że poprosiłem o badania.Zrobiono mi Elisę z wynikiem 2000 RU dlatego poszukałem Waszego forum, przejrzałem dość dokładnie nie znalazłem odpowiedzi i dletego moje pytanie.Citrosept biore zgodnie z Waszymi sugestiami przed zrobieniem wyników i reakcja organizmu.Nie da sie ukryć że reakcja jest, przerabiam pierwszy raz ale mysle że to Hrx.Biorę od czwartku wieczorem wczoraj było fatalnie dziś ból nie dał nie tylko spać ale leżeć.Mam nie tylko obolałą głową ale i tepą myśl, przepraszam jesli coś piszę nie tak ale nie bardzo mogę sie pozbierać raczej siedzę i piszę aby się czymś zająć. Pozdrawiam spokoju i pogody Wszystkim życzę. Odpowiedz Link
grizac Re: Proszę pomóżcie-moje wyniki 27.07.08, 07:52 Nikt na tym forum nie traktuje poważnie testu ELISA, ale skoro bardzo chcesz, to: "Miano przeciwciał aCCP wyraża się w umownych jednostkach, jak EU (ELISA units), RU (Relative Units), czy EliA U." >80 RU/ml - wynik silnie dodatni Wystarczyło wpisać w googlach ELISA RU Odpowiedz Link
rrrenifer Re: Proszę pomóżcie-moje wyniki 27.07.08, 08:45 Jak pisałam. Ja bym zrobiła komplet badań (bb + koinfekcje). Lekarza możesz przecież zapytać, czy iść już, czy z wynikami. Tylko zdecydowanie wypada już sporo z faq mieć opanowane. Nie ma sensu leczyć tego tak, żebyś nie rozumiał co i dlaczego lekarz Ci zaleca! To jednak trudna choroba i wymaga od nas sporo nauki I jeśli masz zamiar tu pisać, załóż własny wątek. Opis, że miewasz kleszcze i miałeś zrobioną Ellisię za dużo nie mówi Odpowiedz Link