Dodaj do ulubionych

Czy to borelioza? Jakie badania?

11.11.08, 14:58
Od kilku tyg źle się czuję, bóle głowy, stawów, mdłości, zawroty
głowy, zmęczenie, rozdraznienie, senność, bóle żołądka, żadnego
rumienia i kleszcza nie było, moja 2 letnia córcia ma boreliozę i
obawiam się zarażenia od niej, w czwartek jadę do CBDNA zrobić
badania w kiedunku boreliozy, ale nie wiem czy zrobić ilościowe czy
wystarczy jakościowe, od soboty biorę citrosept.
Obserwuj wątek
    • artur737 Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 11.11.08, 15:01
      Nie wiem po co tam jedziesz, oni nawet nie pobieraja krwi u siebie.
      • anetaryd Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 11.11.08, 15:06
        Jak to nie pobierają, byłam tam z córeczką, krew pobrali.
        • 1-ludka Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 11.11.08, 16:11
          No pewnie,ze pobieraja,przeciez pisze w ich ofercie w internecie.Ja
          tez jade jutro oddac tam krew i nie biore nic.Zycze zdrowka
          Ludka
          • anetaryd Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 11.11.08, 16:15
            1-ludka jakie robisz badanie?
            • anyx27 Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 11.11.08, 17:10
              Ale po co wy tam jezdzicie? no chyba, ze jestescie z poznania.
            • 1-ludka Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 11.11.08, 17:11
              Ja robie rtPCR i na koinfekcje.Chora jestem prawdopodobnie od 3
              lat.Chcialam brac przed badaniem Metronidazol ale po jednym dniu tak
              sobie pogorszylam nim samopoczucie ze zrezygnowalam.I teraz nie
              biore nic.
              Ludka
              • anetaryd Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 11.11.08, 17:18
                Tak jesteśmy z Poznania, ale nadal nie wiem jakie mam zrobic badanie
                ilosciowe czy jakosciowe?
                • anyx27 Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 11.11.08, 18:18
                  Ludka, to pogorszenie moze swiadczyc o chorobie, bo to herx. a
                  niestety tinidazol i metronidazol rozbijaja cysty i czesto powoduja
                  bardzo dokuczliwe objawy.

Anetaryd, wystarczy jakosciowe. ale myslalam, ze robicie caly panel
                  odkleszczowy?
                  • anetaryd Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 11.11.08, 19:05
                    Nie robimy badań na koinfekcje tylko na boreliozę chce sprawdzić czy
                    moje obawy są słuszne.
                    • anetaryd Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 12.11.08, 10:59
                      I już po badanich teraz czekamy na wynik, obawaim się wyniku z
                      jednej strony chce aby to była borelioza a z drugiej nie, lecz gdyby
                      wynik był negatywny to co robic dalej, co mi jest?
                  • 1-ludka Re: do anyx27 12.11.08, 11:08
                    Myslisz ze to wlasnie mogl byc herx?Ja nie wiem bo sie jeszcze nie
                    lecze ale mialam dreszcze, brakowalo mi powietrza i bylo mi
                    niedobrze,to trwalo jakies 1,5godz,tak wiec nie wiem czy to byly
                    skutki uboczne Metronidazolu czy herx.Po tej "jednodniowej "dawce
                    zrezygnowalam bo pierwsza wizyte mam dopiero za tydzien.Pozdrawiam
                    Ludka
                    • anyx27 do: 1- ludka 12.11.08, 12:13
                      Jestem o tym przekonana na 90%. tak wlasnie dzialaja te antybiotyki.
                      nie leczysz sie, ale wzielas antybiotyk na cysty, po ktorym taki
                      herx to wlasciwie standard.
        • artur737 Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 21.11.08, 16:17
          Widocznie zaczeli pobierac. Kiedys nie pobierali.
    • anetaryd Coraz gorzej!!! 18.11.08, 10:50
      Wyników badań na borelize niestety jeszcze nie mamy, bardzo się
      niecierpliwię, coraz gorzej się czuje, wczoraj miała koszmarny
      dzień, od rana bolał mnie żołądek wieczorem wymiotowałam cały dzień
      byłam zmęczona nic mi się nie chciało głowa mi pęka już od dłuższego
      czasu, wieczoram doszły dreszcze bóle nóg, w nocy strasznie bolały
      mnie krzyże nie wiedziałam jak się położyć, co chwilkę się budziałam.
      Objawy mam od ok 5 tyg: ból żołądka, nudnosci, zawroty dłowy, ból
      stawów zwłaszcza nóg, zmęczenie, senność, bóle gardła, zachwiania
      równowagi, otumanienie, sińce pod oczami, brak apetytu, na początku
      biegunka i bóle piersi, kołatanie serca, dreszcze, bolace krzyże,
      wymioty.
      Czy to może być borelioza? Podejżewam ze zaraziła mnie Julka bo
      ukąszenia kleszcza w żadnym wypadku nie było, od czasu gdy
      zachorowała Julka unikamy lasów, traw, zarośli. Mój 5 letni synek
      też się dziwnie czuje, jemu również zrobiliśmy badania na borelioze.
      Co o tym wszystkim myślicie?
      • danonek85 Re: Coraz gorzej!!! 19.11.08, 18:18
        Macie już wyniki?
        • anetaryd Re: Coraz gorzej!!! 20.11.08, 09:28
          Nie danonku jeszcze nie, powiedziedzieli ze do piątku powinny byc.
          • anetaryd Re: Coraz gorzej!!! 20.11.08, 09:29
            Wczoraj strsznie drętwiały mi nogi, do tego wszystkie moje psychika
            wysiada.
            • anyx27 Re: Coraz gorzej!!! 20.11.08, 10:25
              Trzymaj sie dzielnie, Anetko! ja wiem, ze ci ciezko, uwierz mi. sama
              jestem chora, mam dziecko z bb wrodzona, meza prawdopodobnie tez
              zarazilam, teraz jeszcze mama... najgorszy jest poczatek, kiedy sie
              dowiadujesz. wtedy wali sie caly swiat, ale potem czlowiek sie
              mobilizuje do dzialania, zdobywa wiedze i uswiadamia sobie, ze sa na
              swiecie gorsze choroby. ja nieraz, gdy widze te wszystkie bardzo
              chore dzieci w tv, to nawet dziekuje losowi, ze moje dziecko
              ma "tylko" borelioze. zobaczysz, szybko sie z tym uporacie smile
              pozdrawiam
              • anetaryd Re: Coraz gorzej!!! 20.11.08, 11:23
                Anyx jesteś cudowna zawsze podniesiesz mnie na duchu, uspokajają
                mnie twoje słowa. Mój mąż cały czas twierdzi ze wmawiam sobie
                chorobę, ze tak naprawde nic mi nie jest że objawy mam urojone bo
                denerwuję się chorobą Julki.
                • anyx27 Re: Coraz gorzej!!! 20.11.08, 14:54
                  Nie przejmuj sie mezem, faceci tak maja wink moj maz tez uwaza mnie za
                  hipochondryczke, wiec nawet juz mu nic nie mowie o swoich objawach.
                  kiedys mowilam o chorobie, jak zle sie czulam. wtedy marudzilam,
                  narzekalam i on twierdzil, ze caly czas sie zle czuje. teraz mowie
                  glosno o tym, ze czuje sie dobrze. a jak nic nie mowie, to on wie,
                  ze cos jest nie tak i sam pyta.choc u nas to troche odwrotnie, bo
                  moj maz uwaza, ze ja wmawiam chorobe Julce, w kazdym objawie
                  doszukujac sie bb.
                  • anetaryd Re: Coraz gorzej!!! 20.11.08, 15:36
                    Mój mąż tez uważa że każdy objaw u Julki to według mnie borelioza,
                    niby wmawiam dzicku chorobę, najbardziej denerwuje mnie to ze nie
                    wie nic o tej chorobie a najwiecej sie odzywa i krytykuje.
                    Anyx czy mogę cię prosic o twój numer gg było by mi raźniej w razie
                    watpliowsci bo tylko ty jedyna odpowiedasz na moje pytania, nalegali
                    abym załozyła watek po to aby w nim zadawac pytania i w nim
                    uzyskiwac odpowiedzi ale jakoś nik nie chce na moje pytania
                    odpowiadać.
                    • samojolka .... 20.11.08, 15:56
                      Dobrze Aneto,że robisz badania u siebie w kierunku bb , ale życzę Ci by to nie
                      była borelioza tylko bóle związane z długotrwałym stresem.Ja na początku też u
                      wszystkich "diagnozowałam" bb i patrzono na mnie jak na wariatkę ( niestety nikt
                      testów nie zrobił , a co do kilku osób wciaż mam poważne podejrzenia. Co do
                      swojej choroby natomiast mnóstwo wątpliwości i...też na forum do mnie mało kto
                      się odzywa.(a pytań mam sporo i nie znajduję na nie odpowiedzi w faq, za to
                      wiem,że są ludzie , którzy mogliby mi odpowiedzieć.Cóż- każdy ma swoje
                      zmartwienia...tylko myślałam,że forum to jednak grupa wsparcia...szkoda, że nie
                      wspiera się wszystkich i tylko niektórzy dostępują zaszczytu odpowiedzi) Jestem
                      tak słaba po antybiotykach ,że trudno mi samodzielnie dojść do łazienki. Cieszę
                      się ,że Twoja Julka tak dzielnie znosi leczenie. Życzę Wam obu zdrówka.
                      • anetaryd Re: .... 20.11.08, 16:17
                        Dokładnie myślałam tak samo, forum to grupa wsparcia, nadal tak
                        myślę, jest wiele ludzi którzy znają odpowiedzi na moje pytania,
                        wiem że niektóre z nich sa może głupie ale dla mnie bardzo istotne,
                        gdyby tak nie było nie zadawałabym ich.
                        Jeśli chodzi o moje objawy to powiem szczerze ze wolałabym aby to
                        była borelioza gdyż nie mam sił na szukanie innej przyczyny mojego
                        złego stanu zdrowia, dzwoniłam dzisiaj do CDBNA-są juz wyniki lecz
                        nikt z domowników nie ma czasu ich dzisiaj odebrać, ale jutro rano
                        już bedę je miec, wiem że mogą wyjsć negatywne mimo choroby.
                        • anyx27 Re: .... 20.11.08, 18:27
                          Anetko, nie mam gg, bo komputer mi za wolno z nim chodzi. mam
                          skejpa, tam tez mozemy popisac. moja nazwa uzytkownika andy33337.
    • anetaryd Wyniki badań negatywne!!! 21.11.08, 11:50
      Kochani własnie odebrałam wyniki badań z CBDNA boreliozy, wyniki sa
      negatywne-troche mnie to martwi a zarazem płakać mi sie chce ze
      szczęscia, skoro to nie borelioza to co mi jest?? Co radzicie?
      • baska192 Re: Wyniki badań negatywne!!! 21.11.08, 12:11
        Zrob chlamydie.Daje bardzo podobne objawy do borelki.
        • anetaryd Re: Wyniki badań negatywne!!! 21.11.08, 12:40
          Czy w Poznaniu można zrobic te badania, czy dało by się toz robić na
          nfz mam bardzo fajną panią doktor, która bez problemu wystwiłabym mi
          skierowanie.
          • anetaryd Re: Wyniki badań negatywne!!! 21.11.08, 14:47
            Dlczego tak jest że jesli ja o cos pytam i prosze o wasze rady nikt
            nie odowiada a w innych wątkach trwa gorąca dyskusja? Czy moze mi
            ktoś poradzic co mam robic dalej??
    • samojolka Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 21.11.08, 15:03
      odezwij się jeśli chcesz ( poza boreliozą badano u mnie dosłownie wszystko ,
      może doradzę od czego zacząć)11842753-to mój nr gg.
      Trzymaj się i ciesz,że to nie borelka. Bywają "tańsze" chorobysmile
      • 1-ludka Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 21.11.08, 16:10
        Nie tylko Tobie nie odpowiadaja,ja mam szczescie jezeli wogole ktos
        odpowie.Tutaj wola dyskutowac o artykulach w amerykanskich gazetach
        i telewizji a jak ty poprosisz o rade to Ci odpowiedza : przyczytaj
        FQ..i to wszystko.Mnie tez jest przykro.A co do pokrywania badan to
        chyba to nie jest mozliwe(dokladnie nie wiem bo mieszkam po
        zachodniej stronie granicy ale u nas tez za to nie placa.)Pozdrawiam
        Ludka
        • anyx27 Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 21.11.08, 16:22
          Anetko, powinnas zrobic wszystkie koinfekcje w poznaniu i w lublinie
          i sobie i synkowi. sama negatywna borelioza nic nie znaczy. to
          bedzie troche kosztowalo, ale przeciez nie musisz robic wszystkiego
          naraz. ja znam bardzo duzo osob, ktore maja w badaniach negatywna
          borelke, dopiero koinfekcje dodatnie. no i przyklad mojej Julki -
          tylko babs w poznaniu dodatnia.
          • anetaryd Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 21.11.08, 16:26
            Ale skoro brałam citrosept pzrez 4 dni przez badaniem no to chyba
            wyniki powinny być ok, juz nie wiem co mam robic.
            • anyx27 Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 21.11.08, 16:49
              anetaryd napisała:

> Ale skoro brałam citrosept pzrez 4 dni przez badaniem no to chyba
              > wyniki powinny być ok, juz nie wiem co mam robic.

no niekoniecznie, citrosept niczego nie gwarantuje. duze
              prawdopodobienstwo, ze do probowki nie zlapie sie bakteria i wynik
              bedzie ujemny, mimo choroby. poza tym, mozna miec koinfekcje bez bb.
              • anetaryd Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 21.11.08, 19:07
                Nie mam siły na nic, wszystkiego mam dosć, psychicznie nie
                wytrzymuje.
                • anetaryd Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 23.11.08, 12:27
                  Uswiadomiłam sobie ze mogę miec boreliozę lub inna chorobe
                  odkleszczową juz od maleńskości, czyli jakies 20 lat, jestem
                  zupełnie załamana tylko siedze i płacz. Psychika nie daje rady!!!
                  • anyx27 Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 23.11.08, 13:48
                    Anetko, skad takie przypuszczenia? pamietaszjakiegos kleszcza?rumien?
                    objawy?
                    • anetaryd Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 23.11.08, 17:20
                      Anyx przypomniłam sobie że jak byłam mała mi albo mojej siostrze
                      mama wyciągała kleszcza niestety nie pamietam czy to byłam ja ale
                      wszystko na to wskazuje, od maleńkości juz bolą mnie nogi mama
                      zawsze mówiła że bolą bo rosnę ale ból nóg mam az do dziś, z czasem
                      zaczeły dochodzić inne dolegliwości, zmęczenie problemy z zołądkowe,
                      depresje, od 4 lat mam niedoczynnośc tarczycy, od 6 października
                      czuje się naprawde źle, raz jest dobrze raz źle, kontaktowałam się z
                      lekarzem z Zabrza powiedział że to faktycznie moze być borelioza
                      lub inna choroba odkleszczowa, a najgorsze jest to ze jesli to się
                      potwierdzi to mój synek tez moze być chory- od jakiegos czasu
                      narzeka na ból głowy nóżek i brzuszka, jestem załamana cały dzień
                      dzisiaj płaczę, psychicznie nie wytrzymuję. Życ mi się odechciewa.
                      • reni5553 Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 23.11.08, 20:40
                        Ja też pamiętam, że będąc dzieckiem miałam tzw bóle wzrostowe
                        moja córka, gdy intensywnie rosła też na nie się uskarżała
                        nie wiem dlaczego tak się dzieje, dlaczego nogi bolą w tym czasie
                        nie zgłębiałam tego
                        nie sądzę jednak, że mogłaby być to bb u mnie w tamtym czasie i u
                        mojej córki.
                        ona w tej chwili jest zdrowa, raczej nigdy nie miałam z jej zrowiem
                        kłopotów, ja jako dziecko i potem też byłam silna.
                        zbadaj dziecko, nie przesądzaj niczego,
                        jesteś czujna i dobrze, ale nie załamuj się, być może Twoje obawy
                        nie potwierdzą się.
                        Tego Ci życzę.
                        • anetaryd Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 23.11.08, 21:40
                          Kacperkowi również zrobiłam badania na boreliozę, tak ja u mnie
                          wyszły negatywne, dopadła mnie depresja, za dużo o tym myslę, wciąż
                          płaczę, mam jeszcze pytanie- czy jeśli potwierdzi się że mam
                          borelioze już od maleńkości to czy moje dzici będąc z nimi wciąży
                          dostały ta chorobe odemnie w prezencie? Czy jest możliwość że ich
                          nie zaraziłam? I czy rumień pojawia się tylko przy ugryzieniu pzrez
                          kleszcza czy przy wrodzonej bb też sie pojawia?
                          • anetaryd Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 24.11.08, 11:07
                            Kacperkowi również zrobiłam badania na boreliozę, tak ja u mnie
                            wyszły negatywne, dopadła mnie depresja, za dużo o tym myslę, wciąż
                            płaczę, mam jeszcze pytanie- czy jeśli potwierdzi się że mam
                            borelioze już od maleńkości to czy moje dzici będąc z nimi wciąży
                            dostały ta chorobe odemnie w prezencie? Czy jest możliwość że ich
                            nie zaraziłam? I czy rumień pojawia się tylko przy ugryzieniu pzrez
                            kleszcza czy przy wrodzonej bb też sie pojawia?
                            • anyx27 Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 24.11.08, 12:21
                              Dzieciaki miewaja bole wzrostowe nog i generalnie tym przejmowac sie
                              nie trzeba. Gorzej, jesli sa jakies dodatkowe objawy. Oczywiscie, ze
                              moglas zarazic dzieciaki bb w ciazy, jeszcze bardziej prawdopodobne,
                              ze przez karmienie piersia. jesli tak bylo (tfu!tfu!), to badania na
                              borelioze beda wychodzily ujemne (rzadko bb wrodzona wychodzi w
                              badaniach). czesto dopiero koinfekcje beda dodatnie. na pewno
                              rumiecn moze pojawic sie wiele miesiecy, a nawet lat po zakazeniu,
                              przy boreliozie wrodzonej tez (choc nie mam 100% pewnosci, ale
                              gdzies to czytalam). powiiniscie zrobic wszelkie mozliwe badania
                              (poznan, lublin), wtedy powinno sie wiecej wyjasnic. i nie
                              zamartwiaj sie na zapas!
                              • anetaryd Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 24.11.08, 12:25
                                Kontaktowałam sie już z lekarzem z Zabrza, bo z naszą panią doktor
                                oczywiscie nie ma kontaktu, jutro wysyłam do niego surowicę krwi na
                                wb boleriozę chlamydię i mykoplazmę, nie wiem u którego lekarza
                                zacząć leczenie, w Zabrzu czy Warszawie. Co radzicie??
                                • anyx27 Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 24.11.08, 13:07
                                  A babeszja i bartonella? nie bedziecie badac?
                                  • anetaryd Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 24.11.08, 13:08
                                    Powiedział ze narazie mam zrobić borelioze chlamydie mykoplazme
                                    • anyx27 Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 24.11.08, 13:44
                                      Nie bardzo rozumiem, dlaczego babs i bart nie. a Julce robiliscie
                                      wczesniej koinfekcje?
                                      • anetaryd Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 24.11.08, 14:22
                                        Tak Julka miała wszystkie koinfekcje które zaleciła dr.Beata, tylko
                                        bartonella wyszła dodatnio 64.
                                        • anyx27 Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 24.11.08, 15:00
                                          to nie rozumiem, dlaczego macie nie robic jej u ciebie i Kacpra? i
                                          tak predzej czy pozniej trzeba bedzie zrobic wszystko, a jak sie
                                          robi wszystko naraz, to zawsze jest taniej.
                                          • anetaryd Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 24.11.08, 15:35
                                            Opisałam moje dolegliwości i na ich podstawie zasugerowął badanie wb
                                            boreliozy, chlamydii, mycoplazmy, na razie te badania, nie mówił ze
                                            nie będziemy robić innych, ja i tak jutro wysyłam surowice do
                                            Lublina na bartonelle erlichioze i jersinioze, a Kacperkowi narazie
                                            nie robie gdyż najpierw chcę wiedziec na co ja choruje bo jesli miał
                                            to dostać odemnie w prezencie to pewnie bedzie chory na to co ja,
                                            narazie kapcerek czuje się dobrze, nic go nie boli, niestety
                                            zrobinie wszystkich badań dla dwóch osób to bardzo duży koszt. Anyx
                                            gdzie ty się leczysz?
    • anetaryd Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 02.12.08, 10:22
      Czytając wasze wpisy o samopoczuciu w trakcie leczenia, z cyklami
      dobrego samopoczucia i okropnego jestem przerażona. Ludzie jak wy
      funkcjonujecie? Dla mnie jest to niewyobrażalne, czy ktoś po
      wielomiesiecznym leczeniu wypędził z siebie to swiństwo? Jutro bedę
      miała wyniki WB Boreliozy strasznie sie boje, jeśli bedą pozytywne
      to niewiem. Jestem przerażona.
      • reni5553 Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 02.12.08, 10:37
        ja
        po 20 m-cach leczenia czuję się całkiem nieźle
        nieporównywalnie dobrze z tym co było na początku leczenia czy przed
        nim. Ani dnia nie żałuję tego, że podjęłam decyzję o leczeniu.
        • anetaryd Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 02.12.08, 11:27
          CZy widzisz już koniec leczenia? Czy jeszcze daleko do celu? Ile cię
          kosztuje miesieczne leczenie łącznie z probiotykami i całą resztą?
          • anyx27 Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 02.12.08, 12:07
            Trzeba funcjonowac, pracowac, zajmowac sie domem dzieckiem. Trzeba i
            juz. Ja dzialam jak automat. Kiedys byle objawik zwalal mnie z nog i
            panikowalam, jak cos sie dzialo. teraz juz sie przyzwyczailam i,
            przepraszam za kolokwializm, olewam moją borelke. oczywiscie czasem
            sie nie da, ale poki co, jeszcze stoje na nogach /coraz chwiejniej
            sad /. mnie leczenie kosztuje teraz ok. 1300pln, wczesniej, gdy
            bralam cedax to bylo ok. 1800pln.
            • anetaryd Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 02.12.08, 12:17
              Najbardziej przerażajace według mnie są koszty leczenia, Julki
              leczenie kosztuje mnie ok 600zł a co dopiero bedzie jeśli jeszcze ja
              bedę musiała się leczyć? Nie wyobrażam sobie tego.
        • reni5553 Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 02.12.08, 12:37
          leczenie drogo kosztuje, niestety
          moje jeszcze trochę potrwa
          mam koinfekcje, i to one uprzykrzyły mi życie
    • anetaryd Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 08.12.08, 10:53
      Wczorajszy dzień był okropny, bardzo źle się czułam, stranie
      drętwiały mi nogi, nie miała siły na nic, czułam jak moje ciało całe
      się trzęsie, głowa pękała mi od rana, byłam bardzo zmęczona, nic mi
      się nie chciało, chodząc obijałam się o ściany.
      Oto wyniki badań jakie do tej pory zrobiła.
      Pcr w Poznaniu na boreliozę negatywny.
      Chlamydia, bartonella i mycoplazma ujemne.

WB borelioza
      Wynik badania ujemny w klasach IgM i IgG.

W klasie IgG, poza słabą, nieswoistą reakcją z antygenem p41,
      występuje również pojedyncza, słabo wyrażona reakcja z antygenem p18
      (B. garinii).

W klasie IgM, poza silną, nieswoistą reakcją z antygenem p41, nie
      stwierdzono reakcji ze swoistym dla Borrelia burgdorferi antygenami
      białkowymi.

Kochani czy mozecie mi wytłumaczyć o co chodzi z tymi antygenami p41
      i p18. Nie rozumiem tego.

• anyx27 Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 08.12.08, 10:59
        Biorac pod uwage objawy i wynik WB mozesz zaczac podejrzewac, ze
        masz bb.
        • anetaryd Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 08.12.08, 11:05
          Już nic z tego nie rozumiem oto cytat dołączony do wyniku:
          "Obraz badania pozwala z wysokim prawdopodobieństwem wykluczyć
          zakażenie Borrelia burgdorferi"
          • anyx27 Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 08.12.08, 11:17
            ja mam WB calkowicie ujemny. a ty cos tam minimalnie masz. czyli
            wedlug badan nalezy przyjac, ze bardziej masz te borelioze niz ja.
            ale wiesz, jak to jest z tymi badaniami. masz objawy, ktore moga
            sugerowac bb.
            • anetaryd Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 08.12.08, 11:45
              Zadzwonię do dr. Wielkoszyskiego wieczorem i poprosze aby mi
              wytłumaczył o co chodzi z tymi prążkami. Anyx czy ty masz
              potwierdzoną boreliozę badnaiem? Czy wszystkie masz ujemne?
              • anyx27 Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 08.12.08, 12:36
                Mam pcr na bb dodatni i koinfekcje w lublinie tez (dla odmiany w
                poznaniu koinfekcje ujemne). za to WB 2x ujemny. ale poniewaz mam
                prawdopodobnie bb wrodzona, to to by wyjasnialo dlaczego.
                • anetaryd Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 08.12.08, 12:58
                  Już sama nie wiem co myśleć, nie wiem co mi jest, pewna to jest
                  tylko mojego złego stanu. Nie wiem co mam robić.
                  • anyx27 Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 08.12.08, 13:05
                    Skonsultuj sie moze z dr Beata. mozesz wziac na probe abx i
                    sprawdzic reakcje lub/i zrobic koinfekcje w lublinie.
                    • anetaryd Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 08.12.08, 13:25
                      Kolejny komentarz do opisu wyniku o którym zapomniałam:
                      "Jak widac wynik jest zupelnie czysty..." Co o tym myśleć, czy jakaś
                      inna choroba daje takie objawy jakie mam ja, czy to musi byc
                      koniecznie bb?
    • anyx27 Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 08.12.08, 13:35
      Wiadomo, ze nie musi.
      • anetaryd Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 08.12.08, 14:35
        Własnie wróciłam od lekarza rodzinnego,powiedziała ze mam silną
        nerwice i zapisała leki. Hm co mam o tym myśleć?
        • anetaryd Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 09.12.08, 10:13
          Rozmawiałam wczoraj z lekarzem z Zabrza powiedział że wynik WB jest
          z decydowanie czysty i rzadko zdażają się tak czyste wyniki. Jutro
          jadę zrobić Wb w szpitalu zobaczymy co tam wyjdzie, a moze to wcale
          nie jest borelioza??????
          • anyx27 Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 09.12.08, 12:19
            To na pewno ta nerwica.
            • anetaryd Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 09.12.08, 13:17
              Anyx czy mi się wydaje czy ty sobie ze mnie zartujesz?? Przecierz
              nie wszystcy na świecie mają boreliozę. Są również inne choroby nie
              tylko borelka, jutro idę do szpitala zrobic wb jeśli wyjdzie
              negatywny to nadal mam twierdzić ze to borelka? Poradżcie co robić
              dalej?
              • anyx27 Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 09.12.08, 15:27
                ale ja nie twierdze, ze ty masz borelioze. mozesz miec tysiac innych
                chorob, ale na litosc boska, nerwica nie jest chorobą, tylko
                objawem. ja mam nerwice spowodowaną wlasnie borelioza.
                • anetaryd Do anyx27 09.12.08, 15:46
                  Kochana doradź mi co mam teraz zrobić. Jutro zrobię jeszcze jedno wb
                  w szpitalu to będzie już 3 badanie na borelkę. Ty jesteś
                  doswiadczona robiałaś już wiele badań poradż mi coś prosze, bo sama
                  już nie mam pomysłów.
                  • anyx27 Re: Do anyx27 09.12.08, 18:59
                    Anetko, jedyne, co moge ci doradzic, to zrobienie wszelkim mozliwych
                    badan -zrobilas w poznaniu i WB na bb. zrob badania w lublinie.
                    mozesz tez wziac abx i poczekac na reakcje. ja sama mam zamiar
                    zrobic jeszcze elise na bb.
                    • anetaryd Re: Do anyx27 09.12.08, 19:25
                      W Lublinie tez robią Wb? Jutro ide zrobić u nas w szpitalu zobaczymy
                      co z tego wyjdzie, powiedz czy pzred wb trzeba brać citrosep czy
                      tylko pzred pcr? PO co ty chcesz robic elise skoro masz bb
                      potwierdzone badaniem.
                      • reni5553 Re: Do anyx27 10.12.08, 10:16
                        jak wyniki wychodzą ujemne, a objawy wskazują na bb można włączyć
                        próbne leczenie na bb i obserwować reakcje na abx+tini.
                        gdyby do tego w przeszłości był kleszcz i rumień to już pewność
                        choroby pomimo ujemnych wyników jest ogromna.

• reni5553 Re: Do anyx27 10.12.08, 10:18
                        Jak wyniki wychodzą ujemne, a objawy wskazują na bb można włączyć
                        próbne leczenie na bb i obserwować reakcje na abx+tini.
                        gdyby do tego w przeszłości był kleszcz i rumień to już pewne jest,
                        że to bb.
                        • anyx27 Re: Do anyx27 10.12.08, 10:27
                          lublin robi koinfekcje. ja chce zrobic elise, bo moze bede miec
                          dodatnia i cos wyszarpie z nfz. pcr nie jest uznawany przez
                          lekarzy.
                        • anetaryd Re: Do reni5553 10.12.08, 15:07
                          Pmietam że jak byłam całkiem mała mnei albo moją siostrę ugryzł
                          kleszcz ale niestety nie wiem czy to napewno byłam ja, jeśli chodzi
                          o rumień to już zupełnie nie przypominam sobie tego, dzisiaj byłam
                          zrobić kolejne badanie na bb zobaczymy jak wyjdzie, objawów mam
                          kilka ale nie tak straszne jak wy, do 6 paździrniak było ze mna
                          całkiem dobrze potem zaczełąm się źle czuć, wszyscy twierdzą ze to
                          nerwica niedawno zmarła moja mam po cięzkij chorobie, teraz Julka ma
                          tą ch...... borleliozę, nie wiem co mam robić.
    • anetaryd Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 11.12.08, 20:26
      Wczoraj zrobiłam kolejne WB w kierunku boreliozy za tydzień wynik
      juz się niecierpliwię!!!
    • anetaryd Znów ujemne 15.12.08, 13:14
      Trzecie badanie na borelke wyszło ujemne, z objawów jakie mam to:
      -ból głowy
      -ból nóg
      -ból stóp
      -zmęczenie
      -stany lękowe
      -ból żołądka
      -dreszcze
      -słaba pamięć
      -brak siły na cokolwiek
      -kłucie w róznych częściach ciała
      -okropne sińce pod oczami
      -zawroty głowy
      Co to moze być? Borelka?

• anetaryd Re: Znów ujemne 17.12.08, 15:12
        Dzisiaj odebrałam wyniki WB oczywiście ujemne.
    • anetaryd mam dosć 18.12.08, 15:41

Momentami mam dośc tego forum, kilkakrotnie prosze o pomoc ale jakos
      wszyscy mnie olewają, tu panuje jakies koło wzajemnej adoracji,
      starzy forumowicze odpowiedaja tylko na swoje pytania a reszte maja
      gdzieś, świgonka załozyła nowy wątek i nagle masa odpowiedzi sie
      posypała a ja sie musze prosic o odpowiedź. Widze że człowiek sam
      musi sobie pomóc bo na was liczyc raczej nie mozna z wyjątkami
      oczywiscie.
      • anyx27 Re: mam dosć 18.12.08, 15:49
        Uwazam, ze nie masz racji. akurat na te pytania - "co robic, gcy
        wyniki ujemne?", odpowiedzi udzielane byly niejednokrotnie. Poza
        tym, czego oczekujesz poza odpowiedzia, ze trzeba zbadac wszystko i
        wszedzie (poznan i lublin) i/lub zrobic probe abx? nie ma innych
        odpowiedzi na to pytanie. nikt nie podejmie decyzji za ciebie. a
        skro juz dostalas odpowiedzjak jak wyzej, to po co inni maja pisac
        to samo?
        • anetaryd Re: mam dosć 18.12.08, 18:13
          Anyx jak długo mam badac wszytskie koinfekcje? Tak długo az wkońcu
          wyjda dodatnie? 5... 10... 30... razy??
          • anyx27 Re: mam dosć 18.12.08, 18:15
            ale ja tylko zapytalam, czy robilas w lublinie.
      • glowa_do_gory Re: mam dosć 18.12.08, 15:56
        Słuchaj powiem co ja bym zrobiła na Twoim miejscu:

- najpierw trzymałabym się tej nerwicy. Wcale nie jest tak, że nerwica to tylko "objaw czegoś". Piszesz, że zmarła Ci Mama, dziecko choruje... masz prawo w takiej sytuacji mieć nerwicę, jako wynik zaistniałej sytuacji. Nerwica bardzo często objawia się własnie objawami somatycznymi i zaczynasz podejrzewać u siebie różne choroby. też to przechodziłam, choć nie dotyczyło to boreliozy... Więcej - jeśli boisz się borelki - w nerwicy możesz mieć objawy typowe dla tej choroby. uwierz mi - widziałam nieraz takie przypadki... Nie wiem, czy bierzesz leki zapisane od lekarki, spróbuj może, albo jakieś leki ziołowe... Dobrze jedz, dużo śpij. I uzbrój się w cierpliwość - nerwica też często ma postać przewlekłą.

jeśli objawy będą się utrzymywać to ja zrobiłabym wszystkie badania (morfologia, mocz) - może to jakaś anemia?

Po trzecie - jeśli objawy są dość słabe, a testy czyste nie pakowałabym się w żadne antybiotyki.

To zrobiłabym JA - oczywiście sama musisz podjąć decyzję
        • anyx27 Re: mam dosć 18.12.08, 16:03
          Glowa do gory, to zycze ci powodzenia w leczeniu nerwicy! bo
          roazumiem, ze masz nerwice, nie borelioze. ja ją leczylam 5 lat. a z
          forum nerwica przywedrowalo do nas mnostwo osob. Nie ma czegos
          takiego, jak nerwica psychosomatyczna. Jesli to sama psychika, to
          owszem, mozna bawaic sie w doszukiwanie przyczyn - trudne
          dziecinstwo, problemy, choroby bliskich. ale na litosc boska, nie
          mowmy, ze dretwienia, czy paralize itp. to nerwica.
          • anetaryd Re: mam dosć 18.12.08, 16:21
            Anyx z góry zakładasz że to borelioza, moja siostre i wiele znanych
            mi osób równiez bola stawy, drętwienie nóg, oni te zmaja borelioze??
            • anyx27 Re: mam dosć 18.12.08, 17:07
              przeciez napisalam ci, ze to nie musi byc borelioza, tylko tysiace
              innych chorob. a skad wiesz, ze oni nie maja boreliozy? bole stwow,
              dretwienia to stany patologiczne i sa objawami jakichs chorob
              (niekoniecznie bb). nikogo bez powodu nie bola stawy, czy dretwieja
              nogi. sama mam w gronie bliskich osoby, ktore maja bole stawow i
              inne dzine choroby. tych osob jest 6. narazie 4 zrobily badania - 3
              wyniki dodatnie.
              Nerwica jest nazywana chorobą, tak samo jak borelioza nie jest nią
              nazywana. ja na forum nerwica spedzilam 3 lata, slyszlalam tez
              opinie wielu lekarzy na ten temat. uwierz mi, wiem, czym jest
              nerwica. 1/3 osob z tamtego forum ma borelioze lub inne choroby
              dajace podobne objawy - potwierdzone juz w badaniach, 1/3 to
              hipochondrycy, a 1/3 jest niezdiagnozowana.
              Nikt ci nie kaze brac abx, to twoj wybor, ale jak ktos mi mowi, ze
              ma takie objawy od nerwicy, to rece opadaja...

co do odpowiedzi na pytania, to ja tez miewam juz odruch wymiotny,
              gdy ktos, niewazne, stary czy nowy forumowicz, zadaje pytania, na
              ktore odpowiedzi byly udzielane jakies 1435 razy i wystarczy w
              wyszukiwarke wklepac 1 slowo.
              • glowa_do_gory Re: mam dosć 18.12.08, 17:11
                No własnie, 1/3 to są hipochondrycy...Twoje słowa
                • anyx27 Re: mam dosć 18.12.08, 17:15
                  glowa_do_gory napisała:

> No własnie, 1/3 to są hipochondrycy...Twoje słowa

i zdania nie zmieniam. hipochondryzm to choroba.
              • anyx27 Glowa_do_gory 18.12.08, 17:14
                i W kazdym podreczniku przeczytasz, ze borelioza to lekka choroba,
                na ktora sie nie umiera i ze nie ma czegos takiego, jak borelioza
                wrodzona czy koinfekcje. i kiedy ja powiedzialam, ze nerwica nie
                jest choroba???? powiedzialam, ze nerwica jest choroba, ale
                spowodowana jakims czynnikiem (inna choroba) i dlatego jest objawem
                tej choroby.

ja tez mialam objawy wszystkich chorob po kolei - sm, als,...
                to oczywiscie przez nerwice. a potem cud - jak juz sama sobie
                wmowilam, ze to nerwica, to objawy zniknely na 2 lata. klasyczna
                nerwica. niestety okazalo sie potem, ze ta nerwica owszem jest, ale
                spowodowana borelioza.
                • glowa_do_gory Re: Glowa_do_gory 18.12.08, 17:19
                  Anyx ja Cię nie atakuję i nie mówię, że nie masz boreliozy. mówię, że istnieją ludzie (włąsnie ta 1/3 hipochondryków z forum o kt piszesz) którzy mają objawy z nerwicy. też wiem co mówię, bo miałam objawy a NA PEWNO nie miałam pewnej choroby - nie chodzi o boreliozę (tytułem wyjaśnienia - nie ja się leczę na boreliozę tylko moja mama).

jeszcze raz powtarzam - przykład ciąży urojonej jest takim przyjkładem wpływu psychiki na objawy zewnętrzne.
                  • anyx27 Re: Glowa_do_gory 18.12.08, 17:27
                    objawy z nerwicy, ale skad nerwice? w internecie jest duzo osob,
                    ktore wlaza po kolei na rozne fora i wymyslaja sobie rozne choroby,
                    tylko, ze te osoby najczesciej nie maja praktycznie zadnych
                    dolegliwosci. tzn maja, ale nie sa one tak nasilone, czy znaczace,
                    ajk te osoby tweirdza. np. hipochondryk sie skaleczy i krew bedzie
                    mu leciala 3 sekundy dluzej, niz jego norma przewiduje. i co zrobi?
                    wejdzie na forum dla hemofilitykow (czy jakos tak wink) i bedzie
                    twierdzil, ze na pewno ma hemofile. poniewaz bedzie odwiedzal
                    kolejnych lekarzy stukajacych sie wglowe i mowiacych mu, ze to
                    nerwica, wejdzie na forum nerwica. i wypelni te 33.33333%.
                    oczywoiscie, ze ciaza urojona ma duzo wspolnego z psychika (choc nie
                    tylko - hormony itp.), ale nikt nie nazywa ciazy urojonej nerwicą.
                    tutaj jest jeden objaw w postaci c.u. , a nie 20 roznych. ty mowisz,
                    ze bliska ci osoba byla chora i ty zaczelas o tym myslec i mialas
                    objawy tej choroby. moze mialas. ale szybko ci przeszlo i to byly
                    tylko objawy zwiazane z konkretna choroba.
                    nie czujesz naprawde tej roznicy?
                    • glowa_do_gory Re: Glowa_do_gory 18.12.08, 17:46
                      Zarówno hipochondria (nerwica hipochondryczna), jak i ciąża urojona są klasyfilowane jako zaburzenia nerwicowe (inaczej nerwice) więc nie wiem o co Ci chodzi.
                      poza tym nie siedzisz w skórze hipochondryka i nie wiesz jak silnie on odczuwa pewne objawy. Zapewniam Cię nie jest tak jak mówisz - że "krew poleci mu 3 sekundy dłużej", a nerwica daje czasem bardzo silne objawy (nie jeden!) somatyczne. To, że objawy mi przeszły było związane z tym, że choroba której się bałam ma piorunujący przebieg, więc jak minął określony czas, "paliwo" dla nerwicy się wyczerpało. Borelioza jest chorobą przewlekłą, więc tu nie jest tak różowo...
                    • anetaryd Re: Glowa_do_gory 18.12.08, 17:51
                      Anyx moje dolegliwości z wyjątkem bólu nóg zaczeły sie własnie
                      miesiąc po tym jak zaczeła chorowac Julka, czytałam wiele o borelce
                      przeraziłam się, moze to psychika tak zadziałała?
              • anetaryd Re: mam dosć 18.12.08, 18:04
                Rozumiem ze twoi znajomi równiez maja borelioze. Zrobili badnaia i 3
                ma pozytywne ja zrobiłam juz 3 badania na bb i koinfekcje i mam
                idealnie ujemne.
                • anyx27 Re: mam dosć 18.12.08, 18:12
                  na mnie tez dzialaly psychotropy swietnie - po nich mialam remisje
                  bb na 2 lata.

robilam 2 razy WB -ujemny, raz pcr - dodatni. z tych 3 osob - jedna
                  ma pcr dodatni, reszta ujemne. ale naja borelioze potwierdzona
                  objawami i probami abx.

czy ja komus bronie leczyc nerwice? absolutnie nie. nie bronie tez
                  wierzyc nikomu, ze ją ma. sama bardzo dlugo naiwnie wierzylam, ze
                  tak jest i u mnie. a niektorzy do tej pory uwazaja mnie za
                  hipochondryczke. oczywiscie, ze z hipochondrykami jest tak, jak
                  napisalam na przykladzie tej hemofilii.
                  glowa_do _gory, nie wiem, czy ty nie czytasz, tego, co pisze, czy
                  masz jakies problemy z interpretacja - ja napisalam, ze ciaz urojona
                  jest zaburzeniem psychicznym. chodzi tylko o to, ze to jednorazowy
                  problem dotyczacy jednego "schorzenia".

Aneta, a ty robilas koinfekcje tylko w poznaniu? czy w lublinie tez?

• anetaryd Re: mam dosć 18.12.08, 18:20
                    Anyx ja robiłam bartonelle chalmydie i mycoplazme u Wielkoszyńskiego
                    w Poznaniu nie bede robic bo w nie nie wierze, z tego co czytam to
                    większośc osób w Poznaniu ma ujemne a w Lublinie dodtanie. Chyba
                    zrobie jeszcze w Lublinie koinfekcje ale po nowym roku.
        • anetaryd Re: mam dosć 18.12.08, 16:19
          Anyx mi nie chodzi tylko o ta jedną sytuację o jedno pytanie tylko o
          całokształt, to nie są słowa tylko moje, kilka osób ma żal, proszą o
          odpowiedź a i tak nikt nie odpwiada dlatego przestali pisac na forum
          (mam z nimi kontakt gg i mailowy) a jesli chodzi o nerwicę ty
          twierdzisz że to objaw, konsultowałam to z pewnymi osobami i
          dowiedziałam się ze nerwica to choroba.
          Leki zapisane przez lekarza rodzinnego pomogły, czuje sie swietnie,
          pcr wyszedł negatywny i dwa badania Wb również idealnie czyste
          ujemne. Badania mycplazmy bartonelli i chlamydii równiez ujemne.
          Badania podstawowe krwi również robiłam wszytsko w normie. Ile badań
          jeszcze mam zrobić? Ile pieniedzy mam jeszcze wydac? Biegac po całej
          Polsce i na siłe wmawiać ze to borelioza? Tak rozumiem twoje słowa.
          Przepraszam to nie miało na celu ciebie obrazić bo bardzo mi
          pomogłas i pomagasz,ale nie wszystkie objawy to odrazu borelka. Bez
          potwierdzenia badaniami choroby nie będę niepotrzebnie faszerować
          sie antybiotykami. Jutro rozmowa z dr. Beata zapytam ja o zdanie
          zobaczymy co powie.
          Głowa_do_góry dziekuję bardzo
          • glowa_do_gory Anyx 18.12.08, 16:51
            ja nie mówiłam o boreliozie w moim przypadku. Ogólnie mówiłam, że nerwica może dawać objawy podobne do jakiejś choroby, nawet z gorączką włacznie. Przykład - bałam się kedyś pewnej ciężkiej choroby, na którą wcześniej chorowała moja mama, i w momencie przedłużonego stresu i "spełnienia" potencjalnych warunków tej choroby (takich jak np. kleszcz w boreliozie) mój lęk przed nią się nasilił, aż wystapiły typowe objawy. Myślałam, że zwariuję - zwłaszcza że jest to choroba śmiertelna. Na szczęście choroba ta szybko się rozwija, a u mnie trwało to jakiś czas, az doszłam do wniosku, że to chyba jednak nie to... I co? Objawy minęły. Jest mnóstwo osób z podobnymi sytuacjami. jestem przekonana, że borelioza w tym wypadku nie należy do wyjątków.
            Nie wiem czy słyszałas o czyms takim jak "ciąza urojona" - klasyczny przykład wpływu psychiki na objawy somatyczne. Chorobę można sobie wmówić i nikt mi nie wmówi, że tak nie jest.

A nerwica jest chorobą - w każdym podręczniku medycznym to przeczytasz.

Anetaryd - jeśli czujesz się dobrze to zapomnij o badaniach i ciesz się życiem smile
            • anetaryd Re: Anyx 18.12.08, 17:55

> Anetaryd - jeśli czujesz się dobrze to zapomnij o badaniach i
              ciesz się życiem
              > smile
              Właśnie tak zamierzam zrobic, gdyby zaczęło dziac sie cos
              niepokojącego zgłosze sie do dr. z Zabrza to świetny lekarz,
              rozmawiałam z nim i zaproponował abym przeleczyła ta nerwice a gdyby
              nie pomogło będziemy działać, jak narazie tabsy dają efekty.
              Anyx przypomnij mi czy ty masz bb potwierdzona badnaiem?? Ile badań
              na bb zrobiłas??
    • anetaryd IGA co to? 18.12.08, 18:30
      Co oznacza IgA?
      • anyx27 Re: IGA co to? 18.12.08, 18:44
        Najczesciej badamy klasy IgG i IgM, a powinnismy tez IgA. Mnie
        lakrka zalecila wlasnie zrobienie myko i cpn przede wszystkim w
        klasie IgA. to jest najczulsza klasa i swiadczy o stanie ostrym
        zakazenia. ja mam cpn dodatnia tylko w klasie IgA.
    • anetaryd Decyzja podjęta!!! 21.12.08, 21:24
      Dzisiaj rozmawiałam z dr.Beatą, opowiedziałam jej o moich objawach,
      wynikach badań, zadecydowałyśmy o miesięcznym próbnym leczeniu,
      trochę obawiam sie kosztów leczenia, przeraża mnie to, do tego
      koszty leczenia Julki. Mam nadzieję że wszytsko będzie ok i to
      jednak nie bedzie borelioza.
      • nisses Re: Decyzja podjęta!!! 29.12.08, 23:17
        Witam.
        Jak przebiega leczenie?
        Nie rozumiem dlaczego od razu tak specyficzne badania robilas, ale fakt ze masz chora corke jest dosc dobrym wytlumaczeniem. Forum maja to do siebie ze sugeruja choroby w zaleznosci od tematu danego forum. Chcesz miec nerwice to wejdz na forum X, przewlekle zapalenie zatok to idz na forum Y, itd. Dlatego nie uzyskiwalas odpowiedzi na pytania 'co jesli to nie borelioza'. Do tego czasu mysle, ze zrobilas rowniez te podstawowe badania?

Pisalas o problemach z tarczyca. Mysle ze warto to sprawdzic - masz zbadana? (TSH, fT3, fT4, antyTPO, TRAb, antyTG)
        Co do psychotropow to one "lecza" wszystko, ale na krotko. Mysle ze to glownie dlatego, ze chorzy czuja sie znieczuleni na objawy choroby.

Moj watek to "Tajemniczy przypadek" w chorobach tarczycy, ale tym sie nie sugeruj. Przeczytaj i odezwij sie.
        Pozdrawiam!
        • anetaryd Re: Decyzja podjęta!!! 30.12.08, 10:23
          Jeszcze nie podjęłam leczenie bb gdyż recepty jeszcze nie dotarły,
          mam wątpliwości czy podjac leczenie próbne. Badanie podstawowe były
          robione i wszytsko jest oki. NIedoczynnośc tarczycy leczę od ok 4
          lat, na początku grudnia robiłam badania, tarczyca w normie leki
          nadal przyjmuje.
          • nisses Re: Decyzja podjęta!!! 30.12.08, 12:16
            Jaka byla pierwsza diagnoza dot. tarczycy? Jakie badania tarczycy zrobilas, jakie byly wyniki, na podstawie czego stwierdzono teraz, ze tarczyca jest ok i dlaczego dalej biezesz leki?

Czy wogole mialas podstawowe badania organizmu?
            • anetaryd Re: Decyzja podjęta!!! 30.12.08, 13:13
              Badania ogólne i mocz były wporządku, crp również, w zesżłym roku
              endokrynolog robiła mi usg tarczycy, byly tam jakies ogniska
              zapalne, nie tłumaczyła za bardzo, o ile dobrze pamiętam to robiłam
              tsh i było w normie, leki biorę cały czas na niedoczynność bo
              własnie w trakcie brania ich mam wyniki w normie.
              • nisses Re: Decyzja podjęta!!! 30.12.08, 14:27
                A przeciwciala antyTPO? antyTG? Nie masz Hashimoto?

Co do innych badan to jak wyszlo IgG calkowite?
                • tygrysek01 Re: Decyzja podjęta!!! 01.01.09, 20:55
                  Witajcie.....wszystkiego najlepszego w 2009!!! Oby był dla was
                  wszystkich uzdrowieniem.
                  Mnie ugryzł kleszczyk 30 sierpnia.....rumien był mały.Lekarz
                  bardziej stawiał na opuchlizne poukąszeniową niz rumien. Wziełam
                  antybiotuyki przez 8 dni (wiecej nie mogłam bo lecze sie od lat na
                  hashimoto z nadczynnoscią). Dwa tygodnie na które nałozyło sie to
                  ukązszenie były dla mnie zwariowane bo tarczyca przechodziła z
                  totalnej nadczynnosci w maksymalna niedoczynnosc. Czułam dretwienie
                  dłoni i zaczełam panikowc. Nigdy do tej pory nie weszłam w
                  niedoczynnosc wiec nie wiedziałam jak sie objawia. Zaczeły mnie
                  bolec ręce (głównie po spaniu czułam sztywne paluszki i lekko
                  spuchniete). Endokrynolog powiedział mni ze taka własnie jest duza
                  naiedoczynnosc.....mozna spuchnąc jak bania ( o ile ma sie ku temu
                  predyspozycje). A moje hashimoto to choroba której moze towarzyszyć
                  reumatoidalne zapalenie sstawów. Duzo jest wspólnych objawów przy
                  problemach z tarczyca i borelką. Jak przeszła mi niedoczynnosc
                  objawy zmalały bardzo. Zrobiłam sobie na razie badanie Western Blot
                  IGG i wyszło ujemne. Zamierzam tez sprawdzic PCR ale powoli. Dodam
                  ze moje przeciwciała A TPO to ponad 3000!A tg około 600 smile. Przy
                  takich normach mam prawo do wszelkich objawów, które moga sie
                  nakładac z borelką. Grunt to dobre nastawienie. walcze z choroba od
                  3 lat. Był czas zaniku i udało mi sie urodzic dziecko. Grunt to sie
                  niepoddawac. Nawet jesli badanie w Poznaniu wyjdzie mi pozytywne to
                  dam radę. smile
                  • anetaryd Do tygrysek 03.01.09, 20:24
                    Ty masz borelioze czy problemy z tarczycą bo już nic nie rozumiem.
                    Czy jedno i drugie?
                • anetaryd Re: Decyzja podjęta!!! 02.01.09, 12:57
                  Boze drogi ja nie wiem o czym ty do mnie mówisz? jakie pzreciwciała?
                  Co to Hashimoto? O jakich innych badaniach mówisz??
                  • nisses Re: Decyzja podjęta!!! 03.01.09, 05:11
                    No przeciez wymienilem - zrob w trybie pilnym:
                    - antyTPO
                    - antyTG
                    - IgG calkowite
                    - jak cie stac to TRAb i IgA calkowite

Tarczyca na USG ma zmiany pozapalne i rozwinela sie niedoczynnosc. Koniecznie sprawdz czy zmiany nie sa skutkiem procesu autoimmunologicznego wlasnie robiac powyzsze badania (przynajmniej dwa pierwsze). Prawdopodobienstwo jest duze ze Twoje problemy powodowane sa przez hashimoto.

Pozdrawiam.
                    • anetaryd Re: Decyzja podjęta!!! 03.01.09, 15:26
                      ok zrobie, ile kosztuja takie badania? To IgG całkowite ale czego
                      mam zrobic? Tarczycy??
                      • tygrysek01 Re: Decyzja podjęta!!! 03.01.09, 17:17
                        Badnia nie sa tanie tsh-17,ft4 i ft3 podobnie. Do tego Trab ok 50-
                        60, aTPO iAtg zaleznie od laboratorium od 40-70 każde. Przynajmniej
                        u mnie w Wawie tak jest. Jesli miałas na usg jakiekolwiek male stany
                        zapalne to pewnie to hashimoto niedoczynne. Tak jak pisałam moze
                        dawac podobne objawy.
                        • anetaryd Re: Decyzja podjęta!!! 03.01.09, 20:21
                          FT3 i FT4 tez mam zrobić? Zrobię wszystkie badania które zalecacie.
                          Na USG wyszły jakies ogniska zapalne które niby powodują ta
                          niedoczynnośc tak mi powiedziała pani doktor.
                          • tygrysek01 Re: Decyzja podjęta!!! 03.01.09, 20:28
                            Przeciwciała prawdę powiedzą.......spróbuj od nich. smile
                            • anetaryd Re: Decyzja podjęta!!! 03.01.09, 20:35
                              Tygrysek ja robiłam pcr na borelke wyszedl negatywny i dwa wb tez
                              negatywe lekarz powiedział ze sa idelanie czyste, ja nie wiem czy
                              mam borelke, poprostu mam objawy które moga swidczyc o borelce, w
                              poniedziałek jadę zrobić badania, dzieki za pomoc.
                              • nisses Re: Decyzja podjęta!!! 04.01.09, 11:45
                                IgG calkowite to jest calkowice czyli nie pytaj czego IgG. Inaczej jest z IgG specyficznym wtedy robisz IgG pod konkretna chorobe.

Ja mowie o IgG calkowitym. IgM, IgA i IgE calkowite mozesz zrobic tez jak Cie stac, bedziesz miala z jednej probki krwi. Poza tym czesto IgA, IgG i IgM sa w pakiecie sprzedawane taniej. A do tego osobno IgE. Zreszta IgE najmniej z tego Ci potrzebne. Zrob tak jak Cie stac. Bedziesz miala obraz calosci. Poza tym przeciwciala tarczycowe duzo Ci powiedza. Masz prawie jak w banku wynik przeciwcial wysoki, tj. AntyTPO lub AntyTG. TRAb prawdopodobnie bedzie ok. Co do fT3, fT4 i TSH to lekarz powinien ci przepisac skoro masz na USG zmiany pozapalne. Jak chcesz zaoszczedzic to tych ostatnich nie rob teraz a poczekaj na wyniki Ig i przeciwcial tarczycowych. Jesli przeciwciala wyjda wysokie to lekarz tym bardziej przepisze ci sprawdzenie TSH i hormonow. A jak nie to zrobisz w nastepnym razem. No chyba ze cie stac to fajnie, bedziesz miala wszystko z jednego pobrania, z jednego dnia. Takie wyniki sa najlepsze i nikt sie do takich nie przyczepia.

Ja zaluje ze tak na raty robilem, nie wiedzialem kiedys jak nalezy postepowac itd. Teraz zaluje straconego czasu. Mowili ze jestem hipohondrykiem przez te czeste wizyty w laboratorium i u lekarzy. Teraz milcza, gdy mam wyniki to milcza. Ale szkod ktore zrobili nie da sie cofnac. Czesto odwlekalem wizyty powtarzajac sobie ze moze cos w tym jest, ze ludzie mowia, ze przesadzam. Teraz wiem, ze ludzie maja gdzies Twoje zdrowie, powtarzaja oklepane opinie, nie boja sie mowic co im slina na jezyk przyniesie, bo to nie oni ponosza konsekwencje, a im lepsza plotka tym lepiej sie gada.

Zamiast nowych ciuchow lec i kup badania. Zdrowie to zycie, twoje zycie. Nie odwlekaj, bo jesli w koncu bedziesz sie czula na tyle zle, ze bedziesz miala dosc zycia to leczenie stanie sie jescze trudniejsze.

Z tym podejrzeniem boreliozy to chyba sugerowalas sie bardzo choroba corki?

Pozdrawiam serdecznie.
                                • anetaryd Re: Decyzja podjęta!!! 04.01.09, 11:53
                                  Dzieki za pomoc jutro biegne do laboratorium zrobic badania,
                                  napisałam na forum hashimoto o mojej chorobie.
                  • tajtaja Re: Decyzja podjęta!!! 04.01.09, 23:24
                    przy bb lekarze czesto diagnozuja hasimoto (choroba tarczycy) ale to nic innego
                    jak kolejun objaw bb
                    • anetaryd Do tajtaja 05.01.09, 12:32
                      Ale ja nie wiem czy mam bb co prawda wyniki mam ujemne, mam rozumieć
                      że hashimoto jest tylko w bb? Jako osobna choroba nie wystepuje??
                      • nisses Re: Do tajtaja 05.01.09, 17:34
                        wystepuje przede wszystkim jako osobna choroba.
                        • nisses Re: Do tajtaja 06.09.09, 23:35
                          Powinienem dodac, ze etiologia nie jest wciaz poznana.
    • anetaryd Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 04.01.09, 22:11
      Dzisiejszy dzień znów był okropny, moje samopoczucie było fatalne,
      znów czułam jak się cała trzęse, okropne uczucie, nie wiem co się ze
      mną dzieje.
    • anetaryd Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 18.09.09, 11:17
      Od kwietnia biorę abx, moje samopoczucie jest coraz lepsze, z miesiąca na
      miesiąc czuje się lepiej, zestawy mam różne zazwyczaj co miesiąc inny (nie wiem
      dlaczego), na początku leczenia zrobiłam badanie z moczu na bb- negatywne. Po
      zażyciu klabaxu poczułam się fatalnie, tak źle chyba jeszcze nigdy się nie
      czułam nieźle się wystraszyłam i kolejnych 3 dawek nie wzięłam. Jak myślicie co
      to mogła być? Herx? Są dni tryskania energią a drobne dolegliwości typu czarne
      plamy i zamazane widzenie mi nie przeszkadzają. W czasie brani tini nie ma
      żadnych rewelacji, czuję się całkiem dobrze. Co myślicie o mojej reakcji na leki.
    • anetaryd Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 19.10.09, 19:36
      Od soboty strasznie boli mnie żołądek, jak temu zaradzić, czym go osłaniać aby
      nie bolał, pomóżcie.
      • franiolek1 Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 19.10.09, 20:14
        A co bierzesz ( jakie leki)? Czy cos zjadlas zlego?
        Czy masz stwierdzona bart? juz nie pamietam....
        Sprobuj zrobic sobie klej z siemienia lnianego.
        • anetaryd Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 19.10.09, 22:24
          Bb w badaniach wychodzi wciąż ujemne, bartonella ujemna, jem wciąż to samo w
          sobotę rano po przebudzeniu zaczął boleć, obecny zestaw to: rolicyn, duomox,
          tini, czy to moze być od nadmiaru roibosa ostatnio dość dużo go wypijam, przez
          ostatnie 3 miesiące łykałam nolpaze z zalecenia gastroenterologa po odstawieniu
          (nie wiem czy to jest tego przyczyna) zaczął boleć żołądek.
    • anetaryd Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 23.10.09, 21:15
      Jak najlepiej przyjmować duomox przed czy po jedzeniu?
      • a.guzia Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 23.10.09, 21:26
        Ja z zalecenia lekarza brałam po jedzeniusmile
    • anetaryd Re: Czy to borelioza? Jakie badania? 27.10.09, 15:52
      Co jakiś czas szypie i piecze mnie język, czy ktoś tak ma i czego to może być
      przyczyna? Grzyb?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka