1danka 24.11.08, 18:30 jestem chora na boreliozę,rozpoczęłam leczenie.mam wiele pytań i problemów.prosiłabym forumowiczów o rade i pomoc w leczeniu.nie bardzo orientuje sie jeszcze w poruszaniu na forum i nie wiem czy tu mogę zadawać pytania? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nataszkam Re: borelioza 24.11.08, 18:32 Zadawać pytania można i trzeba, jednak pod warunkiem, że nie ma na nie odpowiedzi w FAQ, a wyszukiwarka też milczy. Tzn. niektórzy zadają mimo to i sa nawet tacy, którzy dzielnie odpowiadają na te same pytania po sto razy w miesiącu Ale wtedy liczyć się trzeba z tym, że pytanie zostanie jednak bez odpowiedzi. Odpowiedz Link
dartom.www Re: borelioza 24.11.08, 18:56 witaj, napisz cos o swojej chorobie... np. 0. jakie robilas badania? 1. jakie masz objawy? 2. od kiedy? 3. kleszcz byl? jeden, więcej? 4. jak i jak dlugo sie leczysz 5. przejzyj FAQ, tutaj masz link tiny.pl/kbvg :] pozdrawiam Tomek ----------- próbuje zapamietać cokolwiek Odpowiedz Link
anyx27 Re: borelioza 24.11.08, 19:27 Najprawdopodobniej tamta "poprzednia" borelioza nie zostala wyleczona, poniewaz leczenie nie bylo odpowiednie. Odpowiedz Link
admin.fba 1danka napisała: 24.11.08, 21:05 zachorowałam na boreliozę po raz drugi.cztery lata temu po leczeniu doxycykliną test wykazał IgM 1.31.lekarz stwierdził,że jestem zupełnie zdrowa.bóle stawów ustąpiły.czułam sie dobrze.teraz 12 pażdziernika znowu ugryzł mnie kleszcz.na pogotowiu lekarz przepisał mi doxycykline 1x100.zrobiłam test 22.pażdziernika Igm 63.80 j.BBU/ml.pojechałam znowu do tego samego lekarza do W-wy.dostałam amotax 3x1na cztery tygodnie.po dwóch miesiącach od zakończenia mam powtórzyć test.leki już mi sie kończą,a bóle w stawach nic nie stępują,wręcz nasilają sie,zauważyłam też "trzeszczenie w szyi".mam wątpliwości czy dostałam odpowiedni lek.(czytałam że amotax nie działa na zaatakowane tkanki), czy cztery tyg. leczenia to nie za krótko?czy powinnam go brać dłużej?proszę o radę jak postępować. Odpowiedz Link
1danka Re: 1danka napisała: 25.11.08, 08:49 bardzo proszę o odpowiedź na moje pytania i o radę jak mam dalej postępowac Odpowiedz Link
reni5553 Re: 1danka napisała: 25.11.08, 13:44 1. bardzo możliwe, że wcześniejsze leczenie było nieskuteczne. Leczyłaś się zapewne standardowo (wniosek-badania kontrolne po leczeniu), a standardy zazwyczaj nie pomagają (napisz-jak szybko zaczęłaś brać doxy po kleszczu i w jakich dawkach brałaś ?). 2. masz charakterystyczne objawy dla bb. 3. bardzo możliwe, że ten drugi kleszcz też był chory jeśli jesteś niedowiarkiem, zrób badania najlepiej PCR RT dla mnie osobiście taki stan rzeczy oznaczałby konieczność rozpoczęcia leczenia tym razem prawidłowego. Odpowiedz Link
1danka Re: 1danka napisała: 25.11.08, 14:42 bardzo dziekuję za odpowiedź.otóż doxycyklinę zaczęłam brać już tego samego dnia przez prawie trzy tyg.dawka była jednak tylko 1x100.zrobiłam test po 10 dniach od ukąszenia IgG ujemny,IgM 63.80j.BBU/ml.lekarz przepisałmi amotax 3x1.po skończeniu leczenia odczekać dwa m-ce i powtórzyć badanie.biorę już czwarty tydzień a bóle w stawach nie ustępują.stąd moje wątpliwości czy lek jest właściwy,czy brac go tylko tyg.jak zlecił lekarz.po przeczytaniu wypowiedzi na forum,FAQ myśle że powinnam zrobić test WB i rozpocząć właściwe leczenie.tylko może należy odczekać jakiś czas i wykonać badanie? Odpowiedz Link
1danka Re: borelioza 27.11.08, 09:52 konsultowałam sie juz z lekarzem,rozpoczęłam właściwe leczenie.prosiłabym o radę w doborze probiotyku.jest tego sporo,nie wiem który wybrać.zmuszona jestem też brać względy ekonomiczne.chciałabym skorzystać z Waszego doświadczenia i poradzić się w jakiej kolejności to wszystko przyjmować razem z witaminami.bardzo proszę o odpowiedź. Odpowiedz Link
flork74 Re: borelioza 27.11.08, 10:25 Witaj.Ze wzgledow ekonomicznych i pomocnych w leczeniu najlepsza jest OPTIMA.Niestety do kupienia wylacznie w USA.Ja podczas swojego ok.rocznego leczenia sprowadzam ja sobie poprzez znajoma tam mieszkajaca.2 opakowania OPTIMY wynosza mnie ok. 80$ tj.prawie 250zl.Taka ilosc wystarcza mi na 4 mies.poniewaz w kazdym opakowaniu jest po 60 kapsulek a bieze sie jedna kapsulke dziennie.OPTIMA w ochronie podczas antybiotykoterapi jest super.Sam sie o tym przekonalem.Gdy nie mialem dostepu do OPTIMY kupowalem w aptece taki zestaw:LactivAp,Probacti4 i Trilac i to lykalem.Wychodzilo to tak ok.50zl drozej w miesiacu.Ale to tylko moje zdanie.Wybor nalezy do Ciebie. Odpowiedz Link
1danka Re: borelioza 27.11.08, 11:33 dziękuje za odpowiedź.optimy niestety nie mam możliwości kupic.a ten zestaw,to trzy różne leki w ciągu dnia i w jakich ilościach? Odpowiedz Link
flork74 Re: borelioza 27.11.08, 11:48 Wszystkie bralem 2 razy dziennie przynajmniej w odstepie 2godzinnym po antybiotykach.W takich ilosciach:LactivAp-1kaps+Trilac- 2kaps+ProBacti4-1kaps.Pamietaj tylko ze sa to leki oslonowe i nalezy je przyjmowac przynajmniej 2 godz po antybiotykach.Przyjmowane wczesniej zakluca skutecznosc dzialania abx-ow.Pozdrawiam-Tomek! Odpowiedz Link
1danka Re: borelioza 27.11.08, 12:14 dziękuje.a tinidazol,czy między nim a antybotykiem też musi byc przerwa, czy po nim też ma być probiotyk.z góry dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link
kosa05410 Re: borelioza 27.11.08, 12:22 Raczej odwrotnie ... Nie oslona zakloca abxy tylko abxy wybijaja oslone zanim zacznie dzialac (to pozytywne bakterie). Odpowiedz Link
flork74 Re: borelioza 27.11.08, 12:47 kosa05410 napisał: > Raczej odwrotnie ... Nie oslona zakloca abxy tylko abxy wybijaja oslone zanim > zacznie dzialac (to pozytywne bakterie). Dzieki Kosa za korekte.Zgadza sie.Pozdro!!! Odpowiedz Link
1danka Re: borelioza 08.12.08, 15:09 czy branie żelaża(mam niedokrwistość) nie zmniejsza wchłaniania się i działania antybiotyków? Odpowiedz Link
1danka Re: borelioza 26.05.09, 08:44 Witam i pozdrawiam wszystkich.Leczę sie od grudnia.Biorę tylko doxy i tini co drugi dzień.Moje objawy do tej pory były niewielkie.Głównie to lekkie bóle stawów,trzeszczenie i sztywnośc w szyi.Nie miałm też żadnych herxów.Od trzech dni jednak bardzo boli ucho.Ból jest trudny do zniesienia,promieniuje też na zęby.Proszę o radę,czy mogę sobie jakos pomóc,czy pozostaje mi tylko to przetrzymać? Odpowiedz Link
a.guzia Re: borelioza 26.05.09, 09:10 Mnie bolały w trakcie leczenia oboje uszu i stawy żuchwowe. Nie mogłam dobrze otworzyć buzi Niestety nic na to nie poradzisz. Musisz przeczekać i co najważniejsze, zacząć dobre leczenie, bo doxy i tini może być niewystarczające. Odpowiedz Link
1danka Re: borelioza 26.05.09, 09:17 dziękuje.Takie leki mam zlecone od lekarza forumowego.Była też rifampicyna,musiałam jednak odstawić gdyz w ogóle jej nie tolerowałam. Odpowiedz Link
1danka Re: borelioza 26.05.09, 10:16 Ucho bardzo boli,ból niemalże ciągły.co można przeciw bólowego? Odpowiedz Link
dobbiaco Re: borelioza 26.05.09, 10:45 Jeżeli bierzesz rifampicynę-nie wolno paracetamolu!!Spróbuj wlewać do ucha krople antotalgin-w aptece bez recepty..Pomasować ;ponaciagać ucho,żeby jak najdalej się dostały..Boli i ucho;i zęby.. Odpowiedz Link
a.guzia Re: borelioza 26.05.09, 11:13 Olejek z oregano jest bardzo pomocny. Jedną kropelkę do ucha. Odpowiedz Link