Dodaj do ulubionych

Czy mam boreliozę?

27.03.09, 19:08
Witam wszystkich.
W wakacje 2007 zauważyłem kleszcza na swoim ciele. Problem jest w tym, że nie zauważyłem go od razu (ok. 2 godzin od ukąszenia). Był z tyłu ramienia w okolicach barka. Trudno było go zauważyć. Jednak jakimś cudem nie wiedząc, że to jest kleszcz wyczułem go. Nie zwracałem na to uwagi, ponieważ myślałem ze to jest zwykły odpadający strup więc próbowałem go oderwać. Poczułem, że trudno jest go wyciągnąć więc spojrzałem na to i wtedy dopiero zauważyłem, że to jest kleszcz. Był on już chyba zgnieciony, musiałem oprzeć się na nim o coś. Więc go wyciągnąłem. Po jakimś czasie zaczął pojawiać się rumień. Urósł on do ok. 1cm i tak został. Od paru miesięcy zauważyłem, że co jakiś czas ten rumień mi twardnieje i później z powrotem staje się on praktycznie nie wyczuwalny w dotyku, lecz cały czas widoczny jest ślad. Mam ten rumień już ponad rok, ale nie wyczuwam poza nim innych objawów. Byłem u lekarza z tym, jakieś 3 miesiące po ukąszeniu i powiedział mi, że to nic groźnego ponieważ rumień nie jest duży. Dał mi oczywiście jakiś antybiotyk przeciw grzybicy czy coś takiego, nie jestem pewien.

Moje pytanie brzmi czy mogę mieć boreliozę?
Może ma ktoś objawy tylko w postaci tego rumienia?
Piszcie jakieś porady, bardzo Was proszę.
Obserwuj wątek
    • fionka21 Re: Czy mam boreliozę? 27.03.09, 19:20
      Boreliozy nikt Ci tu nie wykluczy ani nie potwierdziwink

Jeżeli chcesz się dowiedzieć to niestety musisz trochę poczytać (FAQ), a potem
      zrobić badania. Z FAQ dowiesz się jakie badania i gdzie trzeba zrobić.

Czytając o chorobach odkleszczowych zwróć uwagę na kontrowersje wokół nich -
      zrozumiesz dlaczego wszyscy z tego forum leczą się prywatnie i nie ufają
      zwłaszcza zakaźnikom wink
      • swigonka Re: Czy mam boreliozę? 27.03.09, 20:23
        dla mnie rumień to rumień, czy ma 10 cm średnicy czy 1 bez znaczenia. w 70%
        zakażeń się nie pojawia wcale! antybiotyk dostałeś nie na grzybicę tylko na
        bakterie, ale pewnie i tak w za małej dawce. poczytaj faq i podejmij decyzję. ja
        przez 8 lat nie miałam żadnych objawów, a potem....choroba rozwinęła się w ciągu
        5 miesięcy tak, że nie mogłam wstać z łóżka. gdybym wiedziała, że mam te bakcyle
        w sobie i do czego one potrafią doprowadzić- leczyłabym się. decyzja należy do
        Ciebie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka