Dodaj do ulubionych

Dotlenienie organizmu

15.08.09, 23:25
Znajomi mają działkę położoną zaraz przy lesie. Ile razy siedzę sobie na tej działce (z reguły jadę tam posiedzieć na kilka h) to później od razu boli mnie głowa, czuję jakby mi ktoś założył jakąś obręcz na mózg, szumi mi bardziej w uszach, czuję, że robię się cały blady, nasila się zmęczenie i senność.
Podobną reakcję mam jak idę na spacer do lasu na 1-2 h.

Dlaczego mikroklimat leśny tak nasila moje objawy?
Np. nad morzem tak nie mam, a przynajmniej nie w takim nasileniu.

Z tego co wiem Borrelia burgdorferi nie lubi tlenu, może stąd reakcja? Albo generalnie osłabiony organizm tak reaguję na taki mikroklimat?
Obserwuj wątek
    • tosho Re: Dotlenienie organizmu 15.08.09, 23:26
      P.S. I taką reakcję mam właściwie zawsze odkąd czuję się cały czas źle, czyli od 2004r.
      • wroteknowynick Re: Dotlenienie organizmu 16.08.09, 23:50
        słońce ?
    • starydzwon Re: Dotlenienie organizmu 17.08.09, 00:15
      pierwsze skojarzenie jaki emam to strach przed kleszczem, ale to tylko taka
      luźna propozycja.

nad morzem masz tlen także.
      może określ jaki na działce jest drzewostan i krzewy i sprawdź jak ci idzie w
      lesie z innymi drzewami?
      • tosho Re: Dotlenienie organizmu 17.08.09, 02:20
        Wrotek, to nie od Słońca, większość czasu spędzałem w cieniu na działce. Zresztą w mieście nie reaguję tak na Słońce, gdy się wystawiam.
        Starydzwon - to napewno nie strach przed kleszczem, bez przesady smile

Wydaje mi się, że to dotlenienie może być coś z herx'em związane, hmmm...przeczytałem, że np. Laura z Lymenet'u (ona się leczyła u dr-a Burrascano) korzystała z komory tlenowej jako dodatkowego leczenia przy abx i oto co pisze o tym leczeniu:
        www.wildcondor.com/lyme.html
        "Zaczęłam korzystać z komory hiperbarycznej jako leczenia wspomagającego przy abx. [...]. Podczas tej terapii pojawiły mi się najgorsze objawy neurologiczne: miałam ataki paniki, halucynacje, bóle nerwów, skurcze mięśni, objawy zapalenia mózgu, gorączki, fale gorąca, bóle stawów, obrzęki oraz totalne wyczerpanie fizyczne.

Moja mama musiała być przy mnie i mnie karmić oraz podawać dożylne abx. Objaw fal gorąca był tak okropny, że cała moja twarz wyglądał jakbym miała poparzenie słoneczne cały czas. Po 6-ciu pierwszych tygodniach używania komory tlenowej, musiałam cały czas leżeć w domu w łóżku aby herx przeszedł. [...]

Komora tlenowa była bardzo waznym elementem w moim leczeniu. Kontynuowałam jej uzywanie przez ponad 1 rok. Aby maksymalizować działanie, dożylne abx miałam podawane 1 godzinę przed wejściem do komory. Brałam również gorącą kąpiel przed i po komorze tlenowej" itd.

• tosho Re: Dotlenienie organizmu 17.08.09, 02:31
          O komorze tlenowej było już też na forum. Wątek: 5 środków poprawiających działanie abx

forum.gazeta.pl/forum/w,26140,84400646,84400646,5_srodkow_poprawiajacych_dzialanie_abx.html
          Należałoby jeszcze sprawdzić jakie są przeciwwskazania do stosowania takiej komory hiperbarycznej. Wiem, że jednym z przeciwskazań jest zatrucie metalami ciężkimi, ale nie orientuje się dokładnie dlaczego.

• tosho Re: Dotlenienie organizmu 17.08.09, 02:59
            www.pulsmedycyny.com.pl/index/archiwum/2840,hiperbaria,tlenowa,przyspiesza.html
            "Wskazaniami do zastosowania hiperbarii tlenowej są, oprócz oparzeń, zatrucia
            (tlenkiem węgla, cyjankami), zatory powietrzne, infekcje bakteriami
            beztlenowymi
            , ciężkie uszkodzenia tkanki w urazach wielonarządowych (tzw.
            zespół zmiażdżenia) i wiele innych, bardzo trudnych do leczenia chorób."

• wroteknowynick Re: Dotlenienie organizmu 17.08.09, 10:13
              tosho nawet w cieniu jest slonce

wszystko co poprawi krążenie poprawi też dotlenienie, bez wody która jest
              nośniekiem tlenu i pokarmu oraz usuwa produkt przemiany materii i toksyny, inne
              procedury same nie wiele dadzą.

czyli
              1 - nawodnienie organizmu - podstawa (nosnik tlenu)

2 - cwiczenia fizyczne
              3 - sauna oraz gorąca kąpiel
              4 - komora hiperbaryczna
              5 - ozon
              • starydzwon Re: Dotlenienie organizmu 17.08.09, 10:57
                jest coś takiego jak hydromasaż
                - maty do wanny
                niektóre mają funkcję ozonowania, dawkowane małe

komuś mogą się kojarzyć z tandetą - niektóre tandetne były sprzedawane przez
                sprzedawców bezpośrednich mocno zorientowanych na sukces wink

są jednak i takie fajne, mam taką to wiem.

• wroteknowynick Re: Dotlenienie organizmu 17.08.09, 11:18
                  moim zdaniem zewnętrzne hydroterapie mają żadną skuteczność jeśli chodzi o
                  nawadnianie. Przykladem są pomarszczone palce po zbyt długim pobycie w gorącej
                  kąpieli- oznaka odwodnienia.
                  • arrakis74 Re: Dotlenienie organizmu 17.08.09, 22:33
                    Pomarszczone palce są też po zimnej wodzie wink
                    • wroteknowynick Re: Dotlenienie organizmu 18.08.09, 09:36
                      skąd wiesz, kąpiesz sie w zimnej ?
                • wroteknowynick Re: Dotlenienie organizmu 17.08.09, 11:19
                  Być może terapia w chłodnej wodzie lub letniej z solą ( jak nad morzem) ma
                  pozytywne właściwości.
          • joanas.dwa Re: Dotlenienie organizmu 19.08.09, 15:30
            Czy można też stosować oxy max w postaci doustnych kropli?
            • ter69 Re: Dotlenienie organizmu 19.08.09, 23:22
              Jeśli chodzi o dotlenienie organizmu, to ja stosuję pranajamy ( jogowskie
              techniki oddechowe) i bardzo mi pomagają. Czuję po nich zwiększoną energię przy
              jednoczesnym uspokojeniu umysłu.
              Pozdrawiam.
            • z2009 Onymax 20.08.09, 11:52
              www.faceci.com.pl/oxymax.html
              Właśnie stosował ktoś Onymax?? dało to jakieś efekty??
              • melka1109 Re: Onymax 27.10.09, 22:35
                Witaj,ja stosowalam u Cioci,ale jeszcze nie wiedzialysmy,ze to bb....Ciocia z
                dnia na dzien przestala chodzic i okazalo sie,ze to borelioza...A ten preparat
                podawalam Jej jak miala takie napady odbijania (krotkie odbicia,jakby
                czkawka),ja to wiazalam z niedotlenieniem-popodaniu bodajze 20 kropel
                przechodzilo...ale czy to ten onymax tak dzialal??? Zastanawia mnie co
                oznacza,ze jest tam stabilizowany tlen,zastanawialam sie czy to mozna by
                zastapic woda utleniona,ktorej picie tez jest podobno lecznicze (czytalam prace
                jakiegos rosyjskiego naukowca).
            • great.blondino Re: Dotlenienie organizmu 27.10.09, 23:52
              u mnie jest wprost przeciwnie do Tosho...im wiecej czasu spedzam na
              swiezym powietrzu tym mi lepiej...jak koncem wrzesnia przesiedzialem
              4 dni na lezaku od rana do wieczora to pozniej przez 2 tyg czulem
              sie wysmienicie...podobnie z dlugimi spacerami, jak zaczynaja mnie
              bolec kolana albo uda to ide na konkretny spacer...tak z 5km i
              wszystko przechodzi smile
    • depakinka11 Re: Dotlenienie organizmu 28.10.09, 08:55
      Ja tak mialam bedac jeszcze dzieckiem!
      Pamietam ,zawsze w lesie bolala mnie glowa
      i bylam spiaca,zmeczona!!!!
      Odkad zaczelam sie leczyc,nie bylam w lesie
      nie moge stwierdzic ,czy teraz tak jest?
      Dzialki tez unikam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka