08.07.10, 12:54
czy ktoś z Was wie co robią ludzie na wieży katedry ? od wczoraj dwóch ludzi
coś tam robią
Obserwuj wątek
    • verena0 Re: Katedra 08.07.10, 15:50
      podziwiają widoki ;P
      no zakładam, że coś tam remontują, skoro sobie tam siedzą
      • niunianiu Re: Katedra 08.07.10, 15:57
        dobre,
        dzięki za pobudkę, bo już zasypiam z tego gorąca
        • verena0 Re: Katedra 08.07.10, 16:18
          Ja też przysypiam, właśnie kawę sobie robię :)
          • wesoly_hafciarz Re: Katedra 08.07.10, 16:31
            Dla mnie nie róbcie :) Sam sobie zrobie :)
            • verena0 Re: Katedra 08.07.10, 16:32
              wedle życzenia :)
              • mpppm Re: Katedra 08.07.10, 16:46
                co to za picie kawy w "katedrze"?
                • verena0 Re: Katedra 08.07.10, 17:46
                  hehe :) w katedrze jeszcze nie miałam okazji, ale przyjemnie byłoby
                  sobie np na wieży wypić filiżankę kawy, mając przed sobą panoramę
                  Siedlec :)
                  • iszto-host Re: Katedra 08.07.10, 21:01
                    Kawa w katedrze miło brzmi i nie ma nic w tym złego. Przynajmniej dla
                    cywilizowanych kultur. Spotykałem się czasem że po mszy było spotkanie z kawą
                    ciastkami itp. i nie w kościołach protestanckich albo innych ale w
                    rzymsko-katolickim. Tylko nie w Polsce, bo u nas najlepiej walnąć się krzyżem,
                    wyspowiadać się z grzechów swoich i sąsiada i co łaska na tacę 50 zł min.:)
                    • verena0 Re: Katedra 08.07.10, 21:53
                      no nie wiem, czy mi ktoś tak udostępni wieżyczkę na wypicie kawy ;)
                      • iszto-host Re: Katedra 08.07.10, 21:59
                        budynek jest to publiczny, czemu nie. Jezus pił wino to czemu porządny katol
                        kawy nie może wypić. Może dlatego że kawa powoduje u wielu jasność umysłu a
                        księżom to może się nie podobać. Jasność umysłu u wiernych może spowodować
                        rozłam kościoła lepiej eter wlewać do wody święconej i opium do kadzidła:)
                        • brat_szczepana Re: Katedra 08.07.10, 22:02
                          Pytanie brzmiało:
                          "czy ktoś z Was wie co robią ludzie na wieży katedry?"

Jak dotąd, nie ma odpowiedzi na to pytanie.
                        • verena0 Re: Katedra 08.07.10, 22:02
                          ale zejdź może z tematów religijnych na tematy tzw. życiowe i
                          praktyczne
                          katedra jest to budynek zabytkowy, nie ma raczej udostępnionej wieży
                          do zwiedzania, gdyby była to sobie sama mogę wnieść tę kawę nawet w
                          plastikowym kubku
                          • brat_szczepana Re: Katedra 08.07.10, 22:09
                            > ale zejdź może z tematów religijnych na tematy tzw. życiowe
                            > i praktyczne

No właśnie! Pytanie jest praktyczne i po części logistyczne.
                            Po co oni tam siedzą i co z tego wynika (dla kawy)?

Rozważania religioznawcze lepiej przenieść do innego wątku, jeżeli
                            to takie ważne dla ich autora.
                            • iszto-host Re: Katedra 08.07.10, 22:20
                              ok. zero o religii a w praktyce jest tak że większość zabytków jest
                              udostępnionych dla ludzi:). Kościół Mariacki udostępnia swą wieże i Miasto i
                              kościół zyskuje na tym. a gdyby tak wieże naszej pięknej bez dwóch zdań katedry
                              udostępnić. Ja chętnie bym staną w kolejce i zobaczył panoramę może nie tak
                              zatykającą dech w piersiach jak w innych miastach gdzie jest taka możliwość ale
                              na pewno ciekawą. Może kolesie na wieży właśnie przygotowują tak nielichą atrakcję.
                              • brat_szczepana Re: Katedra 08.07.10, 22:24
                                Niezły pomysł. Nie wiem tylko, czy istniejące tam schody nadają się
                                do publicznego użytkowania. Może jednak tak?
                                • iszto-host Re: Katedra 08.07.10, 22:34
                                  Może by warto zrobić nowy wątek. Pamiętam kiedyś pod innym loginem walczyłem o
                                  furtkę do parku i powstała mimo że w planach jej nie było. Może teraz znowu się
                                  uda. Schody są na pewno. czy się nadają cóż nie mi oceniać ale może jakieś
                                  zbiórka albo sponsor by się znalazł na remont jednej z wież i udostępnienia jej
                                  dla zwiedzających.
                              • raks5 Re: Katedra 08.07.10, 22:36
                                nic ciekawego z tej wieży nie widać. Byłem, sprawdzałem. Przede wszystkim
                                dlatego, że tam nie ma żadnego tarasu, tylko wąziutkie schody, kilka metrów
                                powyżej chóru. Potem już się kończą. A przez malutkie okienka widok wcale nie
                                powala.
                                • verena0 Re: Katedra 08.07.10, 22:44
                                  Widocznie trzeba zrobić ekstremalne wyjścia, jak panowie na ww.
                                  obrazku ;) ewentualnie przerzucić się na paralotnię
                                  • iszto-host Re: Katedra 08.07.10, 22:53
                                    no to atrakcja poszła w zapomnienie.:( Szkoda.
                                    • verena0 Re: Katedra 08.07.10, 23:04
                                      patrzymy realnie, jeśli nie ma warunków, to jak to zrobić?
                                      ale np. ciekawa jestem, jak z wejściami do innych siedleckich
                                      zabytków, np. na wyższe kondygnacje chociażby Jacka?
      • sokoll1 Re: Katedra 08.07.10, 22:37
        jak byłam mała i katedra była jeszcze naszą parafią to mój ojciec w
        czynie społecznym skakał po dachu katedry i dach remontował...
        karkołomne!
        tak mi się przypomniało... pewnie cos schrzanił i teraz trzeba
        poprawić;)
    • er-ror Re: Katedra 15.07.10, 17:56
      A więc odpowiadając, na wieżach uzupełniane są ubytki zaprawy pomiędzy cegłami i same cegły, żeby się to nie sypało. A skoro wysoko, to i alpiniści się pojawili.
      • niunianiu Re: Katedra 15.07.10, 20:08
        a z kawą czy bez? ;)
        • verena0 Re: Katedra 15.07.10, 20:18
          szybciej mieli wodę z lodem ;)
    • zzz34 Re: Katedra 16.07.10, 04:57
      myślę, ze chcieli zaistnieć na forum Siedlec i dlatego weszli na wieże, liczyli
      że będzie sensacja :D

Poza tym maja okazje popatrzeć na wszystkich z góry...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka