setnefer 08.07.10, 12:54 czy ktoś z Was wie co robią ludzie na wieży katedry ? od wczoraj dwóch ludzi coś tam robią Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
verena0 Re: Katedra 08.07.10, 15:50 podziwiają widoki ;P no zakładam, że coś tam remontują, skoro sobie tam siedzą Odpowiedz Link Zgłoś
niunianiu Re: Katedra 08.07.10, 15:57 dobre, dzięki za pobudkę, bo już zasypiam z tego gorąca Odpowiedz Link Zgłoś
verena0 Re: Katedra 08.07.10, 16:18 Ja też przysypiam, właśnie kawę sobie robię :) Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly_hafciarz Re: Katedra 08.07.10, 16:31 Dla mnie nie róbcie :) Sam sobie zrobie :) Odpowiedz Link Zgłoś
verena0 Re: Katedra 08.07.10, 17:46 hehe :) w katedrze jeszcze nie miałam okazji, ale przyjemnie byłoby sobie np na wieży wypić filiżankę kawy, mając przed sobą panoramę Siedlec :) Odpowiedz Link Zgłoś
iszto-host Re: Katedra 08.07.10, 21:01 Kawa w katedrze miło brzmi i nie ma nic w tym złego. Przynajmniej dla cywilizowanych kultur. Spotykałem się czasem że po mszy było spotkanie z kawą ciastkami itp. i nie w kościołach protestanckich albo innych ale w rzymsko-katolickim. Tylko nie w Polsce, bo u nas najlepiej walnąć się krzyżem, wyspowiadać się z grzechów swoich i sąsiada i co łaska na tacę 50 zł min.:) Odpowiedz Link Zgłoś
verena0 Re: Katedra 08.07.10, 21:53 no nie wiem, czy mi ktoś tak udostępni wieżyczkę na wypicie kawy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
iszto-host Re: Katedra 08.07.10, 21:59 budynek jest to publiczny, czemu nie. Jezus pił wino to czemu porządny katol kawy nie może wypić. Może dlatego że kawa powoduje u wielu jasność umysłu a księżom to może się nie podobać. Jasność umysłu u wiernych może spowodować rozłam kościoła lepiej eter wlewać do wody święconej i opium do kadzidła:) Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Re: Katedra 08.07.10, 22:02 Pytanie brzmiało: "czy ktoś z Was wie co robią ludzie na wieży katedry?" Jak dotąd, nie ma odpowiedzi na to pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
verena0 Re: Katedra 08.07.10, 22:02 ale zejdź może z tematów religijnych na tematy tzw. życiowe i praktyczne katedra jest to budynek zabytkowy, nie ma raczej udostępnionej wieży do zwiedzania, gdyby była to sobie sama mogę wnieść tę kawę nawet w plastikowym kubku Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Re: Katedra 08.07.10, 22:09 > ale zejdź może z tematów religijnych na tematy tzw. życiowe > i praktyczne No właśnie! Pytanie jest praktyczne i po części logistyczne. Po co oni tam siedzą i co z tego wynika (dla kawy)? Rozważania religioznawcze lepiej przenieść do innego wątku, jeżeli to takie ważne dla ich autora. Odpowiedz Link Zgłoś
iszto-host Re: Katedra 08.07.10, 22:20 ok. zero o religii a w praktyce jest tak że większość zabytków jest udostępnionych dla ludzi:). Kościół Mariacki udostępnia swą wieże i Miasto i kościół zyskuje na tym. a gdyby tak wieże naszej pięknej bez dwóch zdań katedry udostępnić. Ja chętnie bym staną w kolejce i zobaczył panoramę może nie tak zatykającą dech w piersiach jak w innych miastach gdzie jest taka możliwość ale na pewno ciekawą. Może kolesie na wieży właśnie przygotowują tak nielichą atrakcję. Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Re: Katedra 08.07.10, 22:24 Niezły pomysł. Nie wiem tylko, czy istniejące tam schody nadają się do publicznego użytkowania. Może jednak tak? Odpowiedz Link Zgłoś
iszto-host Re: Katedra 08.07.10, 22:34 Może by warto zrobić nowy wątek. Pamiętam kiedyś pod innym loginem walczyłem o furtkę do parku i powstała mimo że w planach jej nie było. Może teraz znowu się uda. Schody są na pewno. czy się nadają cóż nie mi oceniać ale może jakieś zbiórka albo sponsor by się znalazł na remont jednej z wież i udostępnienia jej dla zwiedzających. Odpowiedz Link Zgłoś
raks5 Re: Katedra 08.07.10, 22:36 nic ciekawego z tej wieży nie widać. Byłem, sprawdzałem. Przede wszystkim dlatego, że tam nie ma żadnego tarasu, tylko wąziutkie schody, kilka metrów powyżej chóru. Potem już się kończą. A przez malutkie okienka widok wcale nie powala. Odpowiedz Link Zgłoś
verena0 Re: Katedra 08.07.10, 22:44 Widocznie trzeba zrobić ekstremalne wyjścia, jak panowie na ww. obrazku ;) ewentualnie przerzucić się na paralotnię Odpowiedz Link Zgłoś
iszto-host Re: Katedra 08.07.10, 22:53 no to atrakcja poszła w zapomnienie.:( Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
verena0 Re: Katedra 08.07.10, 23:04 patrzymy realnie, jeśli nie ma warunków, to jak to zrobić? ale np. ciekawa jestem, jak z wejściami do innych siedleckich zabytków, np. na wyższe kondygnacje chociażby Jacka? Odpowiedz Link Zgłoś
sokoll1 Re: Katedra 08.07.10, 22:37 jak byłam mała i katedra była jeszcze naszą parafią to mój ojciec w czynie społecznym skakał po dachu katedry i dach remontował... karkołomne! tak mi się przypomniało... pewnie cos schrzanił i teraz trzeba poprawić;) Odpowiedz Link Zgłoś
er-ror Re: Katedra 15.07.10, 17:56 A więc odpowiadając, na wieżach uzupełniane są ubytki zaprawy pomiędzy cegłami i same cegły, żeby się to nie sypało. A skoro wysoko, to i alpiniści się pojawili. Odpowiedz Link Zgłoś
zzz34 Re: Katedra 16.07.10, 04:57 myślę, ze chcieli zaistnieć na forum Siedlec i dlatego weszli na wieże, liczyli że będzie sensacja :D Poza tym maja okazje popatrzeć na wszystkich z góry... Odpowiedz Link Zgłoś