Dodaj do ulubionych

POspekulujmy trochę

15.11.10, 16:14
Oczywiście tak czysto hipotetycznie załóżmy, że jakimś cudem Mariusz Dobijański przerżnie wybory siedleckie na całej linii. Wiem, że to niewyobrażalne, ale załóżmy, że prezydentem pozostaje Wojciech Kudelski (i żeby jeszcze dolać oliwy do ognia) już w pierwszej turze. Tworzona jest nowa koalicja - no, tak żeby było już całkiem nieprawdopodobnie niech to będzie PiS + STS. Ale bez PO.
PO staje się wówczas opozycją. Radny Dobijański jest oskarżany o porażkę swojego ugrupowania w Siedlcach i marginalizację (ostra kampania sprawiła, że - co oczywiście również jest tylko założeniem - zwycięzcy wyborów nie chcą z nim rozmawiać, a prezydent nie podaje mu ręki :-)
Ja wiem, ze jest inaczej, ale załóżmy, że siedlecka PO już teraz jest głęboko podzielona. Kiepski wynik wyborczy powoduje, że prócz Dobijańskiego do RM wchodzi zaledwie 2 radnych z listy (tylko tylku zapamiętali wyborcy z plakatów). To niedorzeczne, ale lecą z hukiem ze swoich stanowisk prezesi i dyrektorzy z PO - czego rząda nowy koalicjant - STS, który nowych ludzi zatrudnia na te fuchy bez partyjnego klucza, w drodze konkursów.
Dobijański wezwany jest do partyjnej centrali w W-wie. Tam Pitera z kolegami opierniczają go za klęskę. Za to, ze choć jest z PO to w Siedlcach kampanię prowadził na wzór najgorszych koszmarów PiS.
I wówczas szefem siedleckiego PO zostaje...................... Za rok w wyborach parlamentarnych startuje.................... A za 4 lata prezydentem Siedlec zostaje.....................

:-) to wszystko oczywiście tylko fantasmagorie, bez żadnego zaczepienia w faktach :)))))))
Obserwuj wątek
    • resvitae Re: POspekulujmy trochę 15.11.10, 16:41
      Ciekawa wizja . Na pewno byłaby to klęska politykiera Mariusza D. na całej linii , śmiem twierdzić , że nawet koniec kariery politykiera - no chyba , że Warszaffka go "uratuje" (jakie popularne słowo na forum ostatnio). Nie zgodziłbym się , że PO uzyska tylko 3 mandaty , jednak troszkę więcej wg mnie . Dodałbym też , że niecała Po byłaby w opozycji - ludzie Marka K. są bardziej polubowni i oni nie bywają politykierami . Poszłoby na noże pewnie w strukturach siedleckich . Cóż za wizja .
      • krzycho1252 Re: POspekulujmy trochę 17.11.10, 11:08
        Czarno widzicie przyszłość kandydata. Czarno. Nie wyobrażam sobie, żeby wystawili p. Dobijańskiego tylko po to , żebyby przegrał. Nie ma w siedleckiej PO takich ludzi. Wiem, że trochę się go boją. Za prezydentury MS (Mirosława Symanowicza) jako "młody wilk" założył w RM koło "centrum samorządowe". W porzedniej kampanii wyborczej występował pod sztandarami FS (forum samorządowe) przez co osłabił PO, która dostało 4 mandaty. Wrócił do PO ze swojego zawieszenia. Startował na europosła już pod flagą PO.
        Co będzie jak przegra walkę o prezydenta. Nic. Będzie radnym. Może nawet i wiceprezydentem bo Kudelski w swej dobroci i wyrozumiałości dalej będzie za nim.
        Ta moja ostatnia spekulacja się sprawdzi w przypadku jeśli PiS zdobędzie 12 głosów w RM, jeśli nie, będzie Prezydent z PiSu i duża opozycja. Być może za jakiś czas będzie referendum prezydenckie ( brak poparcia rady) i wtedy wszyscy będa namawiać do udziału w takim referendum. Jest pytanie ..."Jest już zapóźno! Nie jest zapóźno!" z piosenki o miłości
        • efaster Re: POspekulujmy trochę 17.11.10, 11:52
          Jest to mało ralne, ale POmażyć zawsze można.

Nie róbmy polityki
          Budujmy Siedlce
          , tak by przyszłe POkolenia były z nas dumne.

Bądzmy radośni POzytywni :))
          • krzycho1252 Re: POspekulujmy trochę 17.11.10, 16:36
            To żadna spekulacja z twojej strony.
    • krzycho1252 Re: POspekulujmy trochę 19.11.10, 23:57
      Nikt nie chce spekulować. Każdy wie swoje.
    • krzycho1252 Re: POspekulujmy trochę 21.11.10, 23:27
      Pospekulujmy o tym co już wiemy.
      • po_mysl Re: POspekulujmy trochę 21.11.10, 23:34
        Cóż, obecne szczątkowe bądź co bądź informacje wskazują, że dla MD czas będzie reaktywować Forum Samorządowe
        • krzycho1252 Re: POspekulujmy trochę 21.11.10, 23:37
          Był to twór nieudany. Straciła lewica i STS.
          • po_mysl Re: POspekulujmy trochę 21.11.10, 23:55
            To prawda ;)
            Po wizycie MK - bądź co bądź przewodniczącego PO w naszym powiecie - w sztabie PiS w wieczór wyborczy... mój scenariusz rozpoczynający ten wątek może stać się proroczy ;D
            • krzycho1252 Re: POspekulujmy trochę 22.11.10, 00:02
              Po takiej wypowiedzi:
              "Do nieoficjalnych wyników ustosunkował się Marek Kordecki (PO): Jeżeli faktycznie tak rozkładają się głosy to można to skomentować w jeden sposób: pomysł na kampanię był zbyt ostry. Więcej powiedzieć nie mogę w tej chwili"
              • po_mysl Re: POspekulujmy trochę 22.11.10, 00:12
                Dokładnie. Myślę, że teraz MK ma wszelkie narzędzia, aby przeczesać szeregi PO, jak na lidera przystało. Wyciągnąć konsekwencje za przegraną, za spartaczona kampanię...

No właśnie, kampania. To bardzo smutne, że MK mówi o złym pomyśle na kampanię a nie o strategii.
                Bo chłopaki mieli tylko... pomysł.
                • po_mysl Re: POspekulujmy trochę 22.11.10, 00:12
                  Absurdalny pomysł ;)
                • kowalski_0 Re: POspekulujmy trochę 22.11.10, 12:00
                  Ale rozliczenie niech zacznie od siebie jak na lidera przystało. Tylko szczerze.
                  • krzycho1252 Re: POspekulujmy trochę 22.11.10, 16:27
                    Przewodniczący PO był skuteczny. Całą siedlecką PO wsadził do spółek. Początkowo M. Dobijański się z tego naśmiewał i mówił, że umowy koalicyjnej nie podpisywał. Miał jeszcze chęć utrzymać Forum Samorządowe, które jednak rozsypało się. Mówią , że były przewodniczący założy nowe koło i będziemy mieli dwie PO. Jedna będzie "P" druga będzie "O".
                    • press_siedlce Re: POspekulujmy trochę 22.11.10, 16:30
                      A PiS potrzebuje teraz tylko dwóch radnych do większości, więc na pewno nie będą musieli wiązać jakiejś większej koalicji - wystarczy, że MK i jeszcze jakiś inny radny opowiedzą się za działaniami W. Kudelskiego i jest większość.
                      • krzycho1252 Re: POspekulujmy trochę 22.11.10, 16:38
                        Pragmatyzm nad lojalnością? Nie chciałbym mieć takiego partnera koalicyjnego. Po zmianie składów zarządów spółek, jak głód ich dociśnie, cała PO zapisze się na koalicjanta.
    • krzycho1252 Re: POspekulujmy trochę 22.11.10, 10:06
      Dla Zgody i Rozwoju proponowałnym tak:
      1. Głowacki wice
      2. Sosnowska wice (jak zechce)
      3. Sochacka wice

Przwodniczący RM
      1. Kordecki ( miał na plakacie hasło "Zgoda buduje" a nie "Absurdy")
      Wice RM
      Bobryk i Somla
      Świadczyloby to o tym, że PiS nie jest zachłanny na władzę.
      Co jeszcze?
      Wspólny program i wspólna odpowiedziałność.
      Co jeszcze?
      Korekty w spółkach miejskich aby zlikwidować POPiS a właściwie to nadwagę PO w tych spółkach (oczywiście korekty w Radach Nadzorczych).
      Co jeszcze?
      Skończyć to co się zaczęło i planować na kilka kadencji do przodu.
      • efaster Re: POspekulujmy trochę 22.11.10, 10:15
        No i się zaczęło, czyżby w zarządzie województwa już się pis rozsiadł ??
        Czy PSL stracił już marszałka ?? Ciekawe jak Struzikowi poszło w Płocku ??

www.spin.siedlce.pl/2010/11/22/jacek-garbaczewski-odwolany/
      • press_siedlce Re: POspekulujmy trochę 22.11.10, 10:19
        Ja obiorę nieco bardziej wg mnie prawdopodobny scenariusz zważywszy na wynik wyborcze niektórych, rozkład mandatów w RM, oczekiwania wyborców, forumowiczów:

OPCJA NR1:
        1) Kudelski Prezydentem
        2) Głowacki Vice-prezydentem
        3) Orzełowski Vice-prezydentem
        4) ktoś z PO Vice-prezydentem
        5) Kordecki przewodniczącym RM

OPCJA NR2:
        1) Kudelski Prezydentem
        2) Głowacki Vice-prezydentem
        3) ktoś z PO Vice-prezydentem
        4) Orzełowski przewodniczącym RM

OPCJA NR3:
        1) Kudelski Prezydentem
        2) Orzełowski Vice-prezydentem
        3) Kordecki Vice-prezydentem
        4) przewodniczącym...
        • efaster Re: POspekulujmy trochę 22.11.10, 10:24
          Oficjalna miasta juz odtrąbiła sukces "jedynie słusznej" partii PRL wraca ??

Wojciech Kudelski ponownie prezydentem

Wojciech Kudelski wygrał w pierwszej turze wyborów na Prezydenta Miasta Siedlce. Za jego kandydaturą głosowało ponad 16 tysięcy wyborców, co przełożyło się na 58,08 procent głosów. W wyborach do Rady Miasta zwyciężył PiS, który uzyskał 10 mandatów, Platforma Obywatelska będzie miała 7 radnych, STS czterech, a SLD dwóch.

Wybory prezydenckie
          Wojciech Kudelski - 16 333 głosy, 58,08 %
          Anna Sochacka - 4366 głosów, 15,53 %
          Mariusz Dobijański - 4161 głosy, 14,80 %
          Maciej Drabio - 2030 głosów, 7,22 %
          Janina Orzełowska - 602 głosy, 2,14 %
          Leszek Szymański - 474 głosy, 1,69 %
          Marek Grabowiec - 155 głosy, 0,55 %

Rada Miasta
          Radnymi Miasta Siedlce zostali (wyniki nieoficjalne):
          Prawo i Sprawiedliwość:
          Jerzy Myszkowski, Bogumił Kacprzak, Mariusz Orzełowski, Stefan Kalicki, Stefania Hęciak, Stefan Somla, Zygmunt Szalach, Jadwiga Skup, Bogdan Kozioł i Jarosław Głowacki.

Platforma Obywatelska: Paweł Narojek, Mariusz Dobijański, Piotr Karaś, Jacek Garbaczewski, Marek Kordecki, Tomasz Araszkiewicz i Lech Poduch.

Siedleckie Towarzystwo Samorządowe: Arkadiusz Mazurkiewicz, Grzegorz Staręga, Adam Tomczuk, Anna Sochacka.

Sojusz Lewicy Demokratycznej: Adam Bobryk i Zbigniew Piwoński.

www.siedlce.pl/
        • krzycho1252 Re: POspekulujmy trochę 22.11.10, 10:37
          Myślę, że P. Sosnowska będzie chciała bardziej być wice w Siedlcach niż anonimowycm członkiem sejmiku mazowieckego. W końcu się zasłużyła na sukces Kudelskiego.
          Kordecki? Zgadzam się, że jedyny co chciał utrzymać koalicję i szanował swój podpis pod tą koalicją.
      • motofan1234 Re: POspekulujmy trochę 22.11.10, 10:25
        Sensowna, w moim mniemaniu, propozycja!
        Brawo, krzycho1252, za "obsadzenie" Marka Kordeckiego w roli Przewodniczącego RM. To rozsądna osoba, która wiele się nauczyła na doświadczeniach poprzedników (R.A i M.D) i język jakim się posługuje to faktycznie język zgody a nie absurdów. Zdania były podzielone, jeśli chodzi o wystawienie kandydatury M.D. Częśc POwców była za kandydaturą Kordeckiego. Czy miałby większe szanse i uzyskałby lepszy wynik - nie wiem, pewnie na tę chwilę nie, ale z pewnością byłaby to walka na argumenty i wizje a nie na "absurdy". Swoją drogą, ciekawe co teraz będzie się działo w otoczeniu M.D - głowy polecą? Doradcy się nie sprawdzili i sztab zawiódł.
        • krzycho1252 Re: POspekulujmy trochę 22.11.10, 11:09
          M. Kordecki jako jedyny chciał utrzymać koalicję bo moim zdaniem znał siedleckie realia. W końcu to chłopak ze Starowsi.
          MJD - uwierzył, że te "absurdy" na plakacie to dobra rzecz i na nich się skoncentrował.
          Pamiętać trzeba, że może być koalicja PO-STS-Lewica. Nazwałbym to "postos" i wtedy.....
        • wacek41.2 Re: POspekulujmy trochę 23.11.10, 17:52
          "obsadzenie" Kordeckiego w roli przewodniczącego to nagroda nie wiem za co. To byłaby największa pomyłka po wyborach 2010. Dlaczego? a no dlatego że on widzi tylko siebie i nic więcej go nie obchodzi. Gdyby pozostali wybrani (PO,STS, SLD) zrobili koalicję tak jak mówiono przed wyborami to byłby najzdrowszy układ. Prezydent miałby poważnego przeciwnika w opozycji, miałby trochę ograniczone ruchy w obsadzaniu stołków i może jak przyjedzie następny raz TVN to nie pokazywali by u nas na ulicy jedynie szmateksów i krowy w gumofilcach. A tak zostaniemy dalej pisowskim bastionem "perłą" na ścianie wschodniej
          • dywyb Re: POspekulujmy trochę 23.11.10, 17:59
            herb miasta ulegnie zmianie?
            Krowa w gumiakach na tle szmateksu. Powinien byś tam gdzię jeszcze napis Mazowsze.
    • krzycho1252 Re: czy nie może być tak? 22.11.10, 16:48
      W pierwszy poście w tym wątku napisałem o Dobijańskim
      "Co będzie jak przegra walkę o prezydenta. Nic. Będzie radnym. Może nawet i wiceprezydentem bo Kudelski w swej dobroci i wyrozumiałości dalej będzie za nim."
      Czy nie może tak być?
      • vamis Re: czy nie może być tak? 22.11.10, 20:54
        nie wiem czy PIS warto promować Kordeckiego który przy takim obrocie sprawy
        i funkcji vice lub przewodniczącego byłby murowanym kandydatem na prezydenta w kolejnej
        kadencji ... ruch jest ewidentnie po stronie PIS ... oby tylko pazerność ich nie zgubiła
        • krzycho1252 Re: czy nie może być tak? 22.11.10, 21:04
          > oby tylko pazerność ich nie zgubiła

Nie bardzo zrozumiałem o czyją pazerność chodzi? PO czy PiSu.
          • vamis Re: czy nie może być tak? 22.11.10, 22:54
            PISu bo PO to teraz tylko grzecznie może polecać swoje usługi ...
            • krzycho1252 Re: czy nie może być tak? 22.11.10, 23:31
              PO może też próbować koalicji z STS i Lewicą? Jednak prezydent jest organem założycielskim spółek miejskich i on będzie powoływał rady nadzorcze a te zarządy. Jest dużo do stracenia bo to PO była głównym benificjentem POPiSu z poprzedniego rozdania. Kudelski, myślę, będzie dalej za koalicją z PO w myśl Zgody I Rozwoju, chyba, że ta twardo powie dziękujemy.
              Na wice może powołać wypchniętą przez "agresywnych" p. Sosnowską.
              • krzycho1252 Re: czy nie może być tak? 22.11.10, 23:43
                Poprzednia koalicja była zadaniowa aby odsunąć MS od fotela. Teraz jest jednak inaczej. Duży mandat poparcia Kudelskiego zaszokował i jest paraliż. Od jutra do pracy włączą się stratedzy długodystansowi i się zacznie.
    • krzycho1252 Re: POspekulujmy trochę 23.11.10, 15:59
      .... a oni tam zboże sieją...
      O każdy przecinek, o każdą nogę od stołka negocjują. Rozmawiają o przyszłości i najbliższych dniach. Jedni już MJD odsunęli, inni jakby podnosili. Walczą o każdą pięć ziemi naszej, walczą ten z tym a tamten z tamtym. Już głowy wysoko wzniesione, już serca gotowe do ustępstw, już kartka do podpisania gotowa ale....
      Zgoda i Rozwój chce pominąć dobry wynik Sochackiej bo co jej i im dać... W końcu Zgoda i Rozwój wygrało, w końcu "Zgoda buduje" też wygrał, w końcu wszyscy oni wygrali...
      W oparach absurdu robi się przyszłość i ten absurd jest główną przeszkodą.
      Starczy tej prozy poetyckiej..... Niech się męczą nasze panie i panowie i niech to nam wyjdzie na zdrowie, pal sześć- niech to wyjdzie na ich zdrowie. Na zdrowie naszych wybrańców!!!
      Ktoś może zwróci uwagę, że nie napisałem "za zdrowie", właśnie, dlaczego jeszcze nie?
      • po_mysl Re: POspekulujmy trochę 23.11.10, 16:10
        W końcu obiecany był teatr z prawdziwego zdarzenia. To szamotanie zza kotary budzi ciekawość w widzach :-)
      • mpppm Re: POspekulujmy trochę 23.11.10, 16:12
        Jak się do tych targów mają procedury.
        Do świąt?
        • krzycho1252 Re: POspekulujmy trochę 23.11.10, 20:57
          Jakich targów? Umowa koalicyjna.
          • vamis Re: POspekulujmy trochę 23.11.10, 21:11
            chyba koalicja Kudelskiego z Orzełowskim i Głowackim

STS jako koalicjant z vice przewodniczącym rady to faktycznie radziłbym im działanie w opozycji
    • krzycho1252 Re:Za kotarą 23.11.10, 20:55
      Za kotarą rozmawiają. Poświecili już Dobijańskiego na ołtarzu zgody. (czytaj w spin siedlce) . Orzełowski wice, Głowacki wice, Kordecki przewodniczący. Może z-ca wice przewodniczącego dla Sochackiej ale podobno STS chce więcej. Dadzą komisje i miejsce w zarządzie dwóch spółek. Dadzą STS 5 miejsc w radach nadzorczych. Filipek ma być aut ale on już latem chciał wrócic do banku. W PECu narazie cisza, ale zmiany w radzie nadzorczej bedą więc i w zarzadzie mogą być. W MPK cisza. W PWIKu zmiana w zarządzie w związku z awansem członka zarządu. Gdzie awansuje wszyscy wiedzą i kotary nie potrzeba.
      A ja....? Niestety nie awansuję.
      W UM lekkie przesunięcia związane z emeryturami urzędników, którzy powinni iść na emeryturę.

Mój jest ten kawałek podłogi
      Nie mówcie mi więc,co mam robić
      • po_mysl Re:Za kotarą 23.11.10, 22:09
        krzycho1252 napisał:

> Za kotarą rozmawiają. Poświecili już Dobijańskiego na ołtarzu zgody.
        To absurdalne :))))))

> Orzełowski wice, Głowacki wice,
        Pierwszy rozumiem - jego wynik wyborczy resztę pozostawia w dalekim lesie. Ale z jakiej paki Głowacki???? Ten człowiek przekonywał wielokrotnie, że "łebski" jest tylko z nazwiska!

> Kordecki przewodniczący.
        Rozsądnie - czyli dalej z PO

> z-ca wice przewodniczącego dla Sochackiej ale podobno STS chce więcej.
        czego można żądać z 4 mandatami za pasem? Już widzę Symanowicza w PEC ;)))))))))

> A ja....? Niestety nie awansuję.

;-) zdrowiej

Platon do Diogenesa: Gdybyś był dworzaninem nie musiałbyś płukać warzyw w rzece.
        Diogenes do Platona: Gdybyś płukał warzywa nie musiałbyś być dworzaninem.
        • krzycho1252 Re:Za kotarą 23.11.10, 22:26
          > > A ja....? Niestety nie awansuję.
          >
          > ;-) zdrowiej

Jasne. Za kotarą, za starożytną kotarą kurz i pył. Funkcje, awanse, epolety i kordziki.
          W parku wiewórki. Sroki i sójki kraczą i coś wykrakają. Generałom lampasy. Nam czapki z daszkiem lub frygijkiskie. Nam czapki z głów pospadają.
          • anna_roska Re:Za kotarą 23.11.10, 22:31
            I to mi się podoba, chociaż nad obecnością dalej raczej nielubianego i szczególnie niczym nie wyróżniającego się Głowackiego zastanowiłabym się dwa razy. Orzełowskiemu się należy i widzę, że każdy to zauważa, Kordeckiemu z resztą też.
            • wacek41.2 Re:Za kotarą 23.11.10, 22:57
              Za co należy się Kordeckiemu? za rozwalanie PO?. Kiepsko znacie się na ludziach. Najlepsza koalicja to cała 13tka poza pisem. Wtedy byłoby najlepiej i "cudotwórca" byłby spacyfikowany a miastem nie rządził by PiS.
              • press_siedlce Re:Za kotarą 23.11.10, 23:02
                Chyba spuszczony sztab zaczyna szczekać. Do Kordeckiego mam szacunek, bo ten nie dzieli, a łączy, nie niszy, a buduje. M. Dobijańskiemu się nie udało, poniósł wielką porażkę, więc teraz z przyzwoitości powinien siedzieć cicho i zaakceptować wizję przewodniczącego PO. Jakie będą efekty - zobaczymy.

Siedlczanie zdecydowali kogo i w jakim stopniu chcą widzieć w RM i w UM. Tworzenie coś przeciw pokazuje zacietrzewienie polityczne, którego w Siedlcach całe szczęście w dużej cześć brak. Pewnie zarówno PiS jak i część PO będzie chciało być "blisko" - a warto przypomnieć, że PiSowi brakuje tylko 2 osób do większości, więc trudno znaleźć nie będzie.
                • press_siedlce Re:Za kotarą 23.11.10, 23:03
                  miałem na myśli STS, że będzie chciał być "blisko"
                  • vamis Re:Za kotarą 23.11.10, 23:08
                    STS powinno być blisko ale nie za wszelką cenę i nie na każdych warunkach
                    ogólnie STS może być też w opozycji - boso ale w ostrogach
                    • po_mysl Re:Za kotarą 23.11.10, 23:27
                      Zwróć przy tym uwagę, że STS za 4 lata może w ogóle nie być. kolejne 4 lata w opozycji przed nimi przy zaledwie 4 mandatach. Tymczasem w kraju wybory samorządowe coraz pełniej zagospodarowują partie polityczne. Lokalne komitety nie mają takiej siły nośnej.
                      Mazurkiewicz, Tomczuk, Niedziółka i Sochacka. Kto z nich ma charyzmę i determinację Symanowicza (nigdy nie przypuszczałem, że coś podobnego napiszę :-) ?????
                      Gdyby teraz STS został zmarginalizowany w szarym narożniku opozycji - za 4 lata nic z niego nie będzie!
                      Dla nich obecne rozmowy koalicyjne to być albo nie być.
                      I raczej bezwarunkowo.
                      • vamis Re:Za kotarą 23.11.10, 23:34
                        już ponoć są po słowie z PSL - zresztą zawsze STS był blisko PSL ba nawet były wspólne starty w wyborach,

popatrz że Ci co nie dają się postawić w roli przystawki przetrwają a przystawi szybko zostają skonsumowane ...

myślę że charyzmy Sochacka ma wystarczająco a Mazurkiewicz ma 4 lata na ciężką pracę

popatrz że w miastach w których żyje się najlepiej wygrywają bezapelacyjnie bezpartyjni (Gdynia, Wrocław, Poznań)

• resvitae Re:Za kotarą 23.11.10, 23:45
                          Po słowie z PSL odnośnie czego ? Przecież oni nawet 5% progu nie przekroczyli .

Charyzmy Ani Sochackiej nie brakuje , choć nie jest to siła jak u Mirka Symanowicza. Mazurkiewicz ma 4 lata ciężkiej pracy ? I co potem , że niby miałby STS go wystawić w wyborach ? No bez żartów , chłop 4 lata temu cudem się dostał do RM , w tym roku też uzyskał wynik oscylujący około 250 głosów . Mam nadzieję , że podejmą mądrą decyzję , bo przy takim kandydacie to faktycznie może STSu zabraknąć za 4 lata .

Jestem zwolenniczką , aby nie byli w tej kadencji w opozycji , bo to ich wykończy , poza tym Pani Sochacka pewnie chciałaby dostać jakąś funkcję: vice albo coś z przewodniczących . Tylko mam nadzieję , że Pani Ania ma honor i nie pozwoli sobie pracować razem z Panem Głowackim na fotelu vice - to byłby szok dla mnie . Układ Sochacka , Orzełowski byłby chyba najlepszym z teraz możliwych rozwiązań . Aniu , walcz o to !

Poza tym mam troszkę za złe Pani Sochackiej , że podczas komentowania wyników wyborów dla TV Siedlce dzień po wyborach promieniowała radością ze swojego wyniku (zrozumiałe ) i wyniku kandydatów STSu na radnych . Wg mnie nie ma być z czego zadowolonym - można było śmiało 5 mandatów zgarnąć , a brak lidera jakim był M. Symanowicz też nie został skomentowany . Szkoda , bo to takie trochę abstrakcyjne STS bez Symanowicza .
                          • efaster Re:Za kotarą 23.11.10, 23:57
                            A moze parodoksalne Pani Ania, chce odciąć sie od dawnego szefa ?? Może własnie chciała pokazć kto ma władze realną w STS-ie ?? Tego tęż nie można wykluczyć.
                            • po_mysl Re:Za kotarą 24.11.10, 00:07
                              9 m-cy jej v-ce prezydentowania pokazywało coś zgoła innego. Z całym szacunkim dla pani Sochackiej.
                        • po_mysl Re:Za kotarą 23.11.10, 23:47
                          O swej sile PSL przekona za rok - w trakcie wyborów parlamentarnych. Na razie zaledwie udowodnił, że jeszcze w ogóle jest w grze.
                          Załóżmy, że podobnie jak w tym roku, przyszłoroczna kampania zogniskuje się wokół PO i PiS z próbującym dopaść stolik SLD. Los PSL jest wówczas przesądzony. To czarny (ale dość realny) scenariusz na 2011. Jakież będzie w nim (PSL) miał wówczas wsparcie jakiś STS z Siedlec?
                          Polska scena polityczna (czy się nam to podoba, czy nie) zmierza w kierunku dualizmu partyjnego. Dwóch głównych graczy i parę satelitów. To się z pewnością przełoży na nasze miasto.
                          Pamiętasz co było napisane na plakacie Symanowicza w wyborach samorządowych w 2002? Stało tam POPiS. Miał szanse to wykorzystać. Nie wykorzystał.
                        • zombistar77 Re:Za kotarą 25.11.10, 00:18
                          Mazurkiewicz ma wielką charyzmę, to duża osobowość i myśle, ze w ciągu 4 lat powinien przewodzic STS i w konsekwencji byc liderem i kandydatem na prezydenta w 2014 roku.
                          To moje zdanie, chyba ze przejdzie do jakiejś partii
                          • resvitae Re:Za kotarą 25.11.10, 01:10
                            Taka charyzma , że 4 lata temu cudem się dostał i miał najniższy wynik do rm , a w tym roku również miał jeden z niższych wyników do rady miasta . Pani Aniu , broń Boże , bo całkowicie wypadniemy z gry .
                • hejj2 Re:Za kotarą 24.11.10, 10:52
                  press_siedlce. To ty cały czas "szczekasz" po wiadomej stronie i do człowieka który jest winny za rozbicie PO jak piszesz masz szacunek "bo ten nie dzieli, a łączy, nie niszy, a buduje" hihihihihi. To widać jak zbudował "potęgę" PO w Siedlcach. Ale tacy jak ty biją mu brawo. Naprawdę jest za co bo zniszczył wam przeciwnika. PO gdyby weszło teraz w koalicję z PiS strzeliło by sobie w kolano mając w perspektywie przyszłoroczne wybory do parlamentu. Ale zrobią co zechcą może jeszcze jestem za młoda i źle pojmuję politykę. Ja tam jako siedlczanka wstydzę się za wybory do samorządu dokonane przez moich ziomali. Tym bardziej że to w zasadzie nie oni wybrali tylko tak ich nauczano od wielu tygodni oni po prostu posłuchali podpowiadaczy w sukienkach. Słowa Kurskiego potwierdziły się. Ktoś to kupił. Kończąc już moje zdanie na temat wyborów radzę żebyś przypomniał sobie przysłowie o małych ludziach którzy mają manię wyższości. Pozdrawiam, jeśli kogoś uraziłam na tym forum w swoich postach to przepraszam ale takie jest moje zdanie, a podobno jest wolność słowa.
      • press_siedlce Re:Za kotarą 23.11.10, 22:45
        Krzycho1252, a skąd masz takie pozytywne informacje odnośnie vice i przewodniczących? :)
        Oby później nie okazały się tylko i wyłącznie dobrymi przesłankami, które nie znalazły pokrycia w faktach?
        • krzycho1252 Re:Za kotarą i w antyszambrze 24.11.10, 08:50
          > skąd masz takie pozytywne informacje odnośnie vice i przewodniczących? :)

Pozytywne to one były wczoraj do południa. PO nie chce Sochackiej, która upokorzyła ich kandydata. PiS też nie bardzo chce. Po co dzielić się tortem z kimś kto był przez 4 lata opozycją?
          Zgodę chcieli powiększyć. Dla równowagi Adam Bobryk być może utrzyma poprzednie stanowisko. Startuje z SLD ale wywodzi się z antykomunistycznej opozycji. To byłby gest, że nie zamykamy się we własnym gronie.
          Głowacki zostanie wice prezydenta. Ma niewdzięczną funkcję odpowiadając za infrastrukturę w mieście. Fakt, że medialny to on nie jest ale pracowity. Po przegranej p. Sosnowskiej do sejmiku, jej osoba wraca do gry. Na stanowiska nie muszą być osoby z radnych. PO się trochę tego boi bo za nią nikt z 2 miejsca nie wejdzie.
          Za kotarą jest spokojnie. P. Mariusz nie rozpacza i za rok będzie startował na posła. Rozmowy toczą się bez kotary tak naprawdę. Z myślą o rozwoju miasta przedewszystkim się toczą i żebyśmy wszyscy byli szczęśliwi radośni.
          PS. Poseł Kozaczyński podziękował Kudelskiemu za nie wykorzystywanie sukcesów piłki nożnej w kampanii wyborczej.
          Dziękuję wszystkim kandydatom, że nie wpłatali tej sekcji do gry wyborczej.... Słusznie, kto będzie winien jak zaczną przegrywać?
          • efaster Re:Prezydent zabrał głos 24.11.10, 13:29
            podlasie24.pl/wiadomosci/z-regionu/siedlce-kudelski-o-koalicyjnych-planach-i-przeniesieniu-wiezienia-524e.html

Prawdopodobnie będzie dalej koalicja PO -PiS, ba nawet Prezydent, nie wyklucza dalszej współpracy z Mariuszem Dobijańskim. Chce rozmawiać z STS-em, SLD raczej nie.

Prezydent zapowiedział budowę dalszych stepów obwodnicy (III i IV), przebudowę min. Janowskiej, Garwolińskiej, Floriańskiej, Łukowskiej, Cmentarnej, Radzyńska. Przebicie Kilińskiego na drugą stronę torów.

Jest plan (w dalszej perspektywie) przeniesienia Więzienia na Gołoborzu. A w tym miejscy np. Hotel (znając życie 4-5 gwiazdek spokojnie). Bo miejsce idealne. Pomyślcie Grand Hotel Siedlce, czy to nie pięknie brzmi.
            • niunianiu Re:Prezydent zabrał głos 24.11.10, 13:55
              efaster napisał:
              > Prawdopodobnie będzie dalej koalicja PO -PiS, ba nawet Prezydent, nie wyklucza
              > dalszej współpracy z Mariuszem Dobijańskim.
              czyli takie nadstawianie pleców na kolejne noże ;)

> Pomyślcie Grand Hotel Siedlce, czy to nie pięknie brzmi.
              zamiast tego siedlce pewnie będzie tez coś na "s" ;)
              • krzycho1252 Re:Prezydent zabrał głos 24.11.10, 14:30
                > będzie tez coś na "s" ;)

Dobre, a nawet bardzo dobre spostrzeżenie. W tamtej okolicy powinno być już wszysto "S"
                Dawno mnie nikt tak nie rozbawił.
            • krzycho1252 Re:Prezydent zabrał głos 24.11.10, 14:05
              > nie wyklucza
              > dalszej współpracy z Mariuszem Dobijańskim.

Wielkie ma serce. Z więzieniem to się chyba za bardzo wyrwał przed szereg bo planu takiego nie ma. Spekulacja. Na te ulice, oprócz Radzyńskiej, są już projekty. Trzeba kasy. Czy przebudowa Cmentarnej będzie łącznie z Piaskową do Piasków Zamiejskich?
              > Prawdopodobnie będzie dalej koalicja PO -PiS,
              Pragmatyzm i spełnienie hasła wyborczego. W całej kampanii skupiliśmy sie na nazwiskach i kto komu dokopie. Nic nie było co będzie w Siedlcach za 4 lata, za 8 lat czy 12.
              • mpppm Re:Prezydent zabrał głos 24.11.10, 14:25
                krzycho1252 napisał:

> > nie wyklucza
                > > dalszej współpracy z Mariuszem Dobijańskim.
                > > Prawdopodobnie będzie dalej koalicja PO -PiS,

Mnie nie interesuje kto z kim i ile z tego będzie miał.

Mnie interesuje co będzie i co już mamy, co zrobiono w mieście i jak zrobiono?
                Nie wiem, czy Prezydent wierzy swoim przybocznym na słowo, że wszystko jest bardzo dobrze wykonane i tak zostanie, że wykonawcy wybrani przetargach są najlepsi.
                Jak jest, my mieszkańcy dobrze wiemy.
                Dobrze by było gdyby Prezydent pojawił się w Podlasiu, nie w otoczeniu tłumów lecz sam i obejrzał to co zostało w poprzedniej kadencji ulepione. Inaczej tego nie można nazwać.
                Dwa miesiące od przecięcia wstęgi i się sypie. Co będzie za następne 2 miesiące, czy 4.
                • brat_szczepana Re:Prezydent zabrał głos 24.11.10, 15:43
                  Na pewno wytrzyma do .... końca dopiero co rozpoczętej kadencji. Już w tym prezydencka głowa, aby tak było.

> W całej kampanii skupiliśmy sie na nazwiskach i kto komu dokopie. Nic nie było co będzie
                  > w Siedlcach za 4 lata, za 8 lat czy 12.

I to jest najlepsze podsumowanie.
                  Żaden kandydat, żaden komitet/partia nie opublikowały przed wyborami materiału "Siedlce moje widzę ogromne ....". Z drugiej strony to ludzie garnki lepią, a nie na odwrót.
                  Zaufaj człowiekowi, a on ci twój świat odnowi.
                  • krzycho1252 Re:Prezydent zabrał głos 24.11.10, 23:33
                    Trzeba to wszystko dopasować... niby latwo ale jak przyjdzie do nazwisk naszych wybrańców, to już inaczej to waży. Lubię Bobryka , ty np Drabio i co? Pat. Zaczynamy od nowa... Mówię...-Sosnowska. Cisza. Cisza. Ktoś mówi Sosnowska i ..jutro będzie to inaczej. Do niedzieli, do poniedziałku się ułoży
                    • krzycho1252 Re : Wiadomość!!! 24.11.10, 23:39
                      Wiadomość z ostatniej chwili..... Dobijański wraca do gry.

Czy to atu,czy to blef? Sochacka aut.(pas) Dobijański dwa bez atu w ciemno. Ja nie kontruję.
                      • vamis Re: Re : Wiadomość!!! 24.11.10, 23:42
                        blef dobijański już jest spalonu u kudelskiego . koniec . kropka
                        • krzycho1252 Re: Re : Wiadomość!!! 24.11.10, 23:49
                          Mówię ci wchodzi do gry
                          • vamis Re: Re : Wiadomość!!! 24.11.10, 23:52
                            mało kto z nim rozmawia więc trudno w to uwierzyć
                            we wtorek pierwsza rada więc będzie wszystko wiadomo
                            kordecki, sochacka mają dużo większe notowania
    • resvitae oszacował prawie idealnie 25.11.10, 10:52
      wygrzebałam ze starego tematu - zobaczcie , press oszacował prawie idealnie , pomylił się tylko o jeden mandat przy pisie

forum.gazeta.pl/forum/w,262,117896094,117907066,Re_Nie_przesadzajcie_z_tym_PISem_.html
      • vamis Re: oszacował prawie idealnie 25.11.10, 22:59
        faktycznie trafił - szacunek press
        • jkfoo Re: oszacował prawie idealnie 26.11.10, 10:19
          Na troje albo nawet na czworo babka wróżyła.Sposób w jaki press szacował wyniki ,czyli wariant optymistyczny z jedną możliwością ,pesymistyczny dwie możliwości i luka między nimi ,wariant "relatywnie obiektywny" zjedną możliwością daje nam w sumie cztery możliwości przy każdym ugrupowaniu oprócz sld 3 możliwości.Znając boisko drużyny i kondycję poszczególnych zawodników nie jest trudno trafić w wynik meczu podając cztery możliwe.W ten sam sposób nie wiedząc którzy zawodnicy wystąpią w czwartkowych meczach ligi europejskiej w grupie w której gra Lech mogą paść następujące wyniki warint opymistyczny dla Lecha -wygra różnicą 1 bramki,pesymistyczny-przegra różnicą dwóch,"relatywnie obiektywny"-zremisuje.
    • efaster Re: Prezydent odsłania kolejne karty .... 26.11.10, 14:57
      Wywiad dla SPIN:
      www.spin.siedlce.pl/2010/11/26/kudelski-dla-spin-to-ma-byc-koalicja-trojstronna/

Będzie koalicja PiS - PO - STS, wice z PiS, PO, przewodniczący prawdopodobnie z STS

Mnie zainteresowało pytanie o dług miasta, Prezydent twierdzi, że: ... ,,dług wynosi 28 procent dochodów miasta, czyli 130 mln złotych" (...)

A na pytanie ile by wyniósł gdyby doliczyć długi spółek miejskich i kredytów długoterminowych, odpowiedział: ... ,,To całkiem inna sprawa, bo te spółki mają swój majątek i one jakby tym majątkiem poręczają takie kredyty. Te są rozłożone na lata a miasto, jeśli będzie miało dobrą koniunkturę będzie mogło wcześniej je spłacić. Możemy nie zadłużać miasta, ale wtedy inwestycje będą robione za 5, 10, 20 lat. Żeby dostać dotację musimy mieć wkład własny i na to bierzemy kredyty" (...)

Zainteresowało mnie też następujące pytanie ( a właściwie dwa):
      Co on na pomysł Posła Tchórzewskiego dotyczącego „zbitki” materiału wyemitowanego przez stację Faktach TVN

...,,Walka z tą stacją to jak kopanie się z koniem" (...)
      Poczym poprosił, aby wyraźnie napisać, ze wg. niego materiał był bardzo krzywdzący i nie sprawiedliwy dal miasta

Moje wnioski, prezydent chce duże koalicji PiS (10 mandatów) PO (7) STS (4) czyli 21 na 23. w Opozycji 2 radnych SLD.

Nie chcę iść na wojnę z ITI (właściciel TVN), ale jednocześnie nie godzi się z takim pokazywaniem miasta przez tą stację.

Najbliższa sesja we wtorek wtedy będzie wiadomo, kto dokładnie będzie zastępcami Prezydenta, kto zajmie miejsce szefa gabinetu Prezydenta (bo M. Orzełowski zrezygnował, woli być radnym), no i kto będzie Przewodniczącym Rady.
      • niunianiu Re: Prezydent odsłania kolejne karty .... 26.11.10, 15:09
        prezydent nie podał nazwisk vice, powiedział, że jeden z PiS, czemu więc piszesz "wice z PiS, PO" ?
    • niunianiu Re: POspekulujmy trochę 30.11.10, 15:12
      po_mysl napisał:
      > Oczywiście tak czysto hipotetycznie załóżmy, że jakimś cudem Mariusz Dobijański
      > przerżnie wybory siedleckie na całej linii. Wiem, że to niewyobrażalne, ale...
      no i stało się, do tego jeszcze to:
      "...po wyborczej klęsce wszyscy rozmówcy są zgodni co do jego przyszłości w partii:
      - Teraz musi się usunąć. Może na wiosnę… Ale teraz nie ma sensu, by gdzieś się wystawiał, pokazywał. Będzie radnym."
      www.tygodnik.siedlecki.pl/t11491-krtka.kodra.siedleckiej.po.htm
      • anna_roska Re: POspekulujmy trochę 30.11.10, 15:19
        Czyli, że Pan Dobijański będzie chciał zostać posłem?
        Jakoś po wszystkich tych ostatnich wynikach nie wróżę sukcesu.
        • brat_szczepana Re: POspekulujmy trochę 30.11.10, 15:48
          Ma dużą szansę, jeżeli podejdzie krytycznie do swojej kampanii.

1. zrozumie, że lepiej walczyć o coś lub w imię czegoś, a nie przeciwko komuś
          2. zrozumie, że nie należy się odżegnywać od tego, co się wspólnie z innymi zdziałało
          3. zrozumie, że punkty są za budowanie wspólnoty, a nie za odcinanie się od niej
          4. zrozumie, że w cenie jest przyznanie się do błędu, jeżeli był, a nie absurdalne: to nie ja
          5. zrozumie, że 'targetem' są wszyscy rozsądni bez względu na wieku
          6. zmieni włoskie kołnierzyki "rozłożyste jaskółki" na klasyczne angielskie (cóż, taki phýsis)
    • anna_roska Re: POspekulujmy trochę 30.11.10, 16:02
      Ok, a więc załóżmy, że wystartuje. Co więc z J. Kozaczyńskim?
      Dwóch ich na liście to o jednego za dużo - jeśli już miałby się któryś dostać to dostanie się jeden z nich - taki okręg.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka