Dodaj do ulubionych

Siedlecki Park

• andzia8610 Re: Siedlecki Park 29.03.12, 16:55
      Witam. Bardzo podoba się mi w Siedleckim parku, jest taki miły, przytulny i pełny zieleni…bardzo lubię chodzić tam na spacery i siedzieć na ławeczce. Często można spotkać tam znajomych, bo wszyscy w wolnych chwilach tam chodzą. Nie przeszkadzają mi złe opinie na temat naszego parku, trzeba się cieszyć tym co mamy, ale gdyby został ulepszony – odnowiony park, było by bardziej przyjemniej i każdy by się cieszył.
      • tuttifrutti12 Re: Siedlecki Park 29.03.12, 17:09
        Witam. Według mnie jest wprost przeciwnie andzia8610 ani ten park miły ani przytulny on nawet nie jest przyjazny. Od zieleni zdecydowanie jest więcej śmieci, ławki w opłakanym stanie a alejki, szkoda gadać same dziury albo błoto, moja siostra skręciła tam nogę. Do tego słabe oświetlenie wieczorem strach tamten dej wracać. Zdecydowanie temu miejscu przydałaby się renowacja.
        • yfter Re: Siedlecki Park 29.03.12, 17:18
          Po co "Chłopu" park w mieście. Jak był na wsi też były dookoła lasy.
          Musi być taki sam jak tamte z dzieciństwa, zarośnięty i taki zachwaszczony.
    • 22afrodyta22 Re: Siedlecki Park 29.03.12, 17:20
      Zgadzam się z andzia8610. Moim zdaniem nie trzeba aż tak odnawiać Park ponieważ jest on co roku odświeżany. Są ważniejsze sprawy takie jak np: dziury w asfalcie, czy też złe dojazdy komunikacją kolejową/PKS i ona bardziej potrzebuje pomocy niż jakiś park.
      • yfter Re: Siedlecki Park 29.03.12, 17:31
        22afrodyta22 napisała:

> Zgadzam się z andzia8610. Moim zdaniem nie trzeba aż tak odnawiać Park poniewa
        > ż jest on co roku odświeżany. Są ważniejsze sprawy takie jak np: dziury w asfal
        > cie, czy też złe dojazdy komunikacją kolejową/PKS i ona bardziej potrzebuje pom
        > ocy niż jakiś park.

Co mają dojazdy PKP czy PKS do Siedleckiego Parku?
        UM Siedlce nie zdobywa funduszy na komunikację i nie ma nic do PKS i PKP.
      • 22afrodyta22 Re: Siedlecki Park 29.03.12, 17:39
        Są ważniejsze rzeczy niż PARK!!!!!!!
        • ruda_grazyna666 Re: Siedlecki Park 29.03.12, 18:15
          yfter ważniejsze może i są ale park powinien być wizytówką miasta a nie straszyć dziurami, korzeniami i dołami... litości!
          • yfter Re: Siedlecki Park 29.03.12, 18:43
            Nie pisałem o ważniejszych sprawach od parku.
            Jedno ważne, to to, że w parku nic się nie robi. Złamane drzewo potrafi sobie leżeć 6 miesięcy.
            Swojego czasu był ogrodnik miejski i też nic się nie robiło.
            • kts10 Re: Siedlecki Park 29.03.12, 20:53
              A może to trzeba gdzieś zgłosić? Jeśli są połamane drzewa to chyba zajmuje się tym straż, jeśli wywóz smieci to służby komunalnych czy coś takiego. Jeśli podczas spaceru widzimy taki problem to może warto wykonać taki telefon do do urzędu miasta i poinformować o takim problemie.
        • debola Re: Siedlecki Park 11.04.12, 21:40
          np jakie? Idzie wiosna, a w Siedlcach nie ma gdzie wyjść na spacer.
    • jaroslaw_zbawiciel Re: Siedlecki Park 29.03.12, 18:55
      Naprawdę straszne... autor tego tematu jest chyba jakimś pedantem, że mu przeszkadzają zarazki latające gdzieś w powietrzu. Rozumiem, że plac zabaw, również nie pasuje? No cóż, niestety nie da się odejść od problemu zarazków - chyba nie będziesz trzymał dziecka w domu co nie? Jeśli nie podoba Ci się park, to wiedz, że w innych miejscach takich jak np zalew również będziesz miał te swoje zarazki... Park jest spoko, najpierw trzeba inne rzeczy w Siedlcach zrobić, aniżeli pakować bezsensownie pieniądze w park.
    • zbytnio77 Re: Siedlecki Park 29.03.12, 19:27
      Park w Siedlcach jest zupełną tragedią... Bywam tam sporadycznie i jakoś nie bardzo jego wygląd zachęca mnie do częstszego odwiedzania. Jest to spory kawałek terenu i jakby go lepiej zagospodarować to mogłoby być naprawdę przyjemnie. Poza wspomnianymi korzeniami rozwalającymi chodniki to mogłyby być wszystkie alejki oświetlone, bo z tego co pamiętam to nie są. A późniejszymi wieczorami przyjemniej jest spacerować w oświetlonym terenie.
      • ruda_grazyna666 Re: Siedlecki Park 29.03.12, 20:24
        zgadzam się oświetlenie powinno być na alejkach bo czasem idąc na uczelnie aż strach się bać
    • nianinio Re: Siedlecki Park 29.03.12, 20:51
      ja w tym parku ostatnio widziałam UFO
      • lukaszk99 Re: Siedlecki Park 29.03.12, 22:26
        Może kosmici planują remont ?
        • krec000 Re: Siedlecki Park 30.03.12, 11:37
          park ma być "zieloną wyspą" w mieście i niech taki zostanie. pamiętam - jak byłem dzieciakiem - park miał więcej zieleni i, moim zdaniem, lepiej wyglądał. teraz jest po prostu przetrzebiony. ale i tak jego stan naprawdę nie jest zły, o ile nie wymagamy, by wyglądał jak z folderu. jest mnóstwo ławek i praktycznie wszystkie są w dobrym stanie. poprawić można byłoby jedynie nieliczne alejki - niepełnosprawni i rodzice z wózkami wszak też mają prawo korzystać z parku. ale nie wyobrażam sobie, by wszystko zaasfaltować. przez cały park można przejść po asfaltowych alejkach, więc kiedy jest błoto po deszczu nie trzeba się pchać na piaszczyste alejki. ktoś poruszył kwestię zwalonych drzew. mam nadzieję, że chodzi o drzewa na alejkach - po prostu należy je "zepchnąć" na teren zielony. takie drzewa też mają swój urok, niech będą "pożywką" dla natury. ktoś inny poruszył kwestię knajpki (jej nazwa to chyba oaza, nieprawdaż?) - pamiętam, że na nią narzekano, bo "pijacy, przeklony ble,ble ble", więc zaraz znajdą się przeciwnicy jej powrotu. a już na pewno nie powinno wracać minizoo. warunki w jakich przetrzymywano zwierzęta były straszne.
          największym problemem dziś są ptaki (a właściwie ich ilość). prawdę mówiąc trudno tu coś wymyśleć poza zredukowaniem ilości gniazd i jaj. przy okazji - nie piszcie o wronach, bo ich w naszym parku nie ma:)
          kończąc, przepraszam za chaos i przyznam, że osobiście bardzo chętnie chodzę z dzieciakami do parku. kiedyś była wypożyczalnia piłek, rakietek etc, ale plac zabaw był uboższy. a i nad śmierdzącym stawem mój syn potrafi spędzić sporo czasu...
    • 1cocacola Re: Siedlecki Park 30.03.12, 13:48
      Bez przesady, to tylko kupa, taka natura, nie ma co narzekać, lepiej zabrać się za ważniejsze sprawy w Siedlcach!
    • brat_szczepana Siedlecki Park Książęcy 30.03.12, 17:02
      ?Park miejski zwany Aleksandrią powstał w 1. poł. XVIII w. jako ogród, był powiększony i przekształcony w latach 1776-1781 i w XIX w. Jest krajobrazowy z elementami układu regularnego. Studnia z daszkiem i murowany mostek zostały wzniesione na początku XIX w. Park swoje powstanie zawdzięcza księżnej Aleksandrze Ogińskiej. Do naszych czasów zachowała się tylko bardzo okrojony i mocno zmieniony fragment parku z 2. poł. XVIII w. "

• xaveri Re: Siedlecki Park Książęcy 30.03.12, 17:41
        Tak powinien wyglądać park

Natomiast Siedlecki Park w wielu miejscach wygląda tak:

Siedlecki Park
        • mpppm Re: Siedlecki Park Książęcy 30.03.12, 17:54
          Park pokazuję tu:
          www.markopm.za.pl/park.htm
          Jestem za tym by wyglądał jak na zdjęciu pokazanym przez poprzednika.
          Lecz by takie trawniki w naszym parku były, trzeba zmienić peha gleby, jest za kwaśna.
          Na takiej glebie rośnie to co rośnie. Trawa niestety nie.
          Trzeba powycinać krzaki i drzewa samosiejki.
          To można zrobić i robić na bieżąco nie czekać, aż nam z Unii spłynie.
          • krec000 Re: Siedlecki Park Książęcy 30.03.12, 18:17
            xaveri:
            "Natomiast Siedlecki Park w wielu miejscach wygląda tak:
            Siedlecki Park"

no i właśnie tak wygląda fajny park
            • xfinlandia Re: Siedlecki Park Książęcy 30.03.12, 19:09
              Jak widać w linku park zadbany, ale to centrum Londynu. - St.Jame,s Park.
              Ja nie widze przeszkod by czesc Aleksandrii byla dzikim buszem, ale czesc moglaby byc bardziej przyjazna malym osobnikom ktorzy zeszli z alejki..
              • breuszek Re: Siedlecki Park Książęcy 31.03.12, 13:05

Dziś w parku sokolnik z sokołem pilnował porządku więc jak widać UM wysłuchał głosów z forum :)
            • debola Re: Siedlecki Park Książęcy 31.03.12, 21:30
              Tak... teraz to bardziej taki las gdzie mozna wybrać się na grzybobranie
    • black07lady Re: Siedlecki Park 31.03.12, 18:28
      Moim zdaniem park nie wygląda jak powinien wyglądać. Jedyne co w nim ładnego to ten staw. Ale na tym się kończy. Alejki krzywe, ławki jakieś obskurne... Czasami się zastanawiam, czy miasto w ogóle pamięta o tym miejscu. Skoro nie chcą go jakoś odrestaurować, to niech chociaż posprzątają ten syf...
    • edward-23 Re: Siedlecki Park 01.04.12, 15:11
      Z tą wirtualna wycieczką to bardzo ciekawy pomysł, ale jednak zabawa na świerzym powietrzu, wśród zielenii lepiej wpływa na rozwój dziecka. A siedlecki park mimo, że znajduję sie tam kilka niedoskonałości, to jednak jest miejscem gdzie spokojnie pozwalam bawic sie mojemu dziecku. Nie uważam, ze należy go odremontowac, ponieważ sam jako dziecko bawiłem sie w nim i chcę tę samą przyjemność dać swojemu dziecku. Przyczym sam mogę powrócić do przeszłości i sam poczuć sie jak za dawnych lat.
    • mateusze-k20 Re: Siedlecki Park 01.04.12, 15:21
      W końcu ktoś zauważył ten problem! Od dawna omijam park dużym łukiem. Nie dośc, że unosi się brzydki zapach ze stawu, a po deszczu to już w ogóle, to na dodatek nie ma nawek gdzie usiąść, bo ławki są w opłakanym stanie. O porozwalanych alejkach nie muszę wspominac, bo każdy to widzi... Przydało by się zrobić coś z tym parkiem, bo skoro odnawiamy miasto, to szkoda, żeby w jego centrum znajdowała sie jakaś przerażająca kupa drzew.
      • maciekzryskiem69 Re: Siedlecki Park 01.04.12, 19:14
        Czy ja wiem czy trzeba zmieniać wygląd parku... Niby kiedyś był bardziej zadbany, ale tak tragicznie chyba nie jest? Pobawić jest się dzieciom gdzie, podziwiać naturę też można. Wydaje mi się, że park jest najbardziej uczęszczanym miejscem w Siedlcach. Przydałoby się trochę poprawić, ale bez przesady. Może mamy wszystko zrównać z ziemią i posadzić na nowo co?
      • 4merlin Re: Siedlecki Park 01.04.12, 19:46
        Niestety park wygląda strasznie, to fakt a zwłaszcza wieczorem kiedy strach przez niego przejść:)
        • marols0312 Re: Siedlecki Park 01.04.12, 20:17
          Uważam że park powinno się trochę wyremontować w końcu to jedna z wizytówek naszego miasta a prezentuje się niestety moim zdaniem nie najlepiej...
    • sdl90 Siedlecki Park 01.04.12, 22:48
      O parku niestety nie można powiedzieć nic pozytywnego. Zapach unoszący się w nim (szczególnie w dni deszczowe) i jego wygląd, są to dwa wystarczające powody do tego, żeby omijać to miejsce z daleka... Za odrażającą prezencję parku odpowiada stado wron, które pozbawiają ochoty na przebywanie w tym miejscu. Spacer alejkami grozi nawet nieprzyjemnymi zdarzeniami- zniszczeniem okrycia wierzchniego... Uważam, że park- jedyny w mieście, powinien wyglądać zdecydowanie inaczej, aby każdy mieszkaniec mógł z chęcią spędzać tam wolne chwile, na łonie natury.
      • sunshine_21 Re: Siedlecki Park 21.04.12, 13:16
        witam,
        dajcie spokój, nie jest tak źle z tym parkiem... piękny to od nie jest, ale od biedy ujdzie. poza tym nie każdy przecież musi tam chodzić, można iść np. nad Zalew, gdzie jest o wiele ładniej. trochę daleko, ale teraz jest ładna pogoda więc spacerek jest jak najbardziej wskazany :)
        pozdrawiam
    • paraphrase Re: Siedlecki Park 01.04.12, 22:52
      Bez spiny, park wygląda tak jak powinien. Jedynie dróżki mogłyby być wyremontowane.
      Reszta ok
      • study19 Siedlecki Park 01.04.12, 23:07
        Widziałam niejeden, gorzej wyglądający park miejski... Jednak teren parku siedleckiego nie zachęca do niedzielnych spacerów- to fakt. Przejście przez park po zapadnięciu zmierzchu- brrrrr strach się bać... Wystające korzenie na środku alejki grożą złamaniem kończyn. Zmęczonemu przechodniowi nie jest dana możliwość odpoczynku na czystej ławce... Niestety park w Siedlcach zostawia wiele do życzenia...
      • debola Re: Siedlecki Park 06.04.12, 22:33
        ale dla ludzi starczych albo niepełnosprawnych nie jest OK. a wieczorem strach przejść, nie wiadomo czy się w chaszczach nikt nie czai.
        • xfinlandia Re: Siedlecki Park 06.04.12, 23:33
          Przyglądałem się ostatnio temu miejscu z perspektywy auta..
          Faktycznie - z ulicy dramatu nie widać, szczególnie jak nie ma jeszcze liści.
          DLa tych co nie lubią gęstych krzaków jest teren zielony wokol amfiteatru - ladny, zadbany.
          Ale w glownym parku przydaloby sie wyciac krzaki czarnego bzu - jak dla mnie podstawowy chwast na zaniedbanych dzialkach..
          • studentka789 Re: Siedlecki Park 22.04.12, 11:57
            Park jest miejscem gdzie powinniśmy się relaksować po ciężkim dniu pracy tym czasem gdy byłam tam ostatnio bardzo się zdziwiłam, ponieważ jest to jeden wielki nieład, nie można nawet przysiąść na ławce, bo są brudne o śmieciach w parku już nie wspomnę.
    • 83monika Re: Siedlecki Park 08.04.12, 19:19
      Uważam, że parkowi przyda się rekultywacja ponieważ powinien być wizytówką miasta, a teraz tylko odstrasza spacerowiczów swoim wyglądem i latającymi ptakami, które w najmniej odpowiednim momencie mogą nas ubrudzić :)
      • helg-a15 Re: Siedlecki Park 10.04.12, 20:27
        Co do ptaków, to trudno będzie miastu coś z tym zrobić, bo wybicie zwierząt do nikąd nie prowadzi, ale co do odnowienia i zadbania o park, to zgadzam sie w 100%, :)
        • krec000 Re: Siedlecki Park 10.04.12, 21:49
          xfinlandia mądrze prawi - przy amfiteatrze jest plac jakiego życzy sobie wielu forumowiczów - przystrzyżona trawa, ławeczki, asfaltowe alejki. po co więc psuć coś co (moim zdaniem) nie wygląda źle, czyli park. nie piszcie proszę o chaszczach, bo park z roku na rok "łysieje". a co do strachu - niektórzy boją się wszystkiego. i co? wyrównane alejki i przystrzyżona trawa czyni miejsca bezpieczniejszymi?
          • quellee Re: Siedlecki Park 11.04.12, 17:16
            Wyrównane alejki i przystrzyżona trawa czyni park miejscem bezpiecznym dla spacerowiczów. Niepotrzebnie ironizujesz, park potrzebuje modernizacji.
            • xfinlandia Re: Siedlecki Park 12.04.12, 23:49
              Gąszcz, chaszcze czy trawka na której można się położyć to kwestai ideologii, ale dróżki i alejki w stanie, który nie sprzyja połamaniom nóg to ważna sprawa... i ławeczki na których da się siedzieć :)
              • krec000 Re: Siedlecki Park 13.04.12, 16:58
                ale takie ławeczki są. a i po alejkach da się przejść bez bólu i mówię to chociaż nie jestem zwolennikiem sportów ekstremalnych ;)
                no dobra, główne alejki możnaby poprawić.
                • esm.ara Re: Siedlecki Park 15.04.12, 11:34
                  Przejdziesz bez bólu jeśli uważnie patrzysz pod nogi, inaczej łatwo wpaść w jakieś dziursko. Cóż, moje zdanie na ten temat pokrywa się z większością, park jest niestety zaniedbany, tak nie powinno być w środku miasta! Przykro na to patrzeć. Ławeczki owszem są, masz rację, można na nich posiedzieć jeśli ma się jakąś podkładkę pod zadek, inaczej przyjemne odpoczywanie zmienia się w nieprzyjemne czyszczenie spodni, jest brudno bo ptaszki mają taką zdolność obierania sobie jako toaletę właśnie tych `pięknych`, połamanych, tudzież poobdzieranych, ławeczek. Ale gadanie gadaniem a czy ktoś wyżej zauważa problem? Chyba nie, bo jak było tak jest
                  • drewno88 Re: Siedlecki Park 15.04.12, 12:44
                    Od czasu pojawienia się tego problemu na forum powoli w naszym parku zaczyna się coś dziać. Do parku zaproszono sokolnika co spowodowało zmniejszeniu liczby ptaków w parku i większego prawdopodobieństwa że nie dostaniemy przechadzając się po parku lecącymi odchodami. Od czegoś trzeba zacząć. Ato już coś.
                    • kts10 Re: Siedlecki Park 16.04.12, 20:46
                      Myslisz, że to za sprawą forum wezwano sokolnika do parku? Mi się wydaję, że przyjeżdża on do parku co roku;>
                • debola Re: Siedlecki Park 17.04.12, 18:46
                  Cały park jest wizytówką a nie tylko tylko główne alejki. Dla ludzi odwiedzających Siedlce to miejsce nie wygląda atrakcyjnie.
          • isannna Re: Siedlecki Park 18.04.12, 18:00
            Ostatnio park faktycznie wygląda lepiej... Może to całe zamieszanie to z powodu tego, że po zimie każdy chce coś zmieniać, modernizować.
          • more.na12 Re: Siedlecki Park 19.04.12, 19:00
            Tak to już jest, że jak ktoś znajdzie sobie jakiś powód do narzekania to będzie go drążył w nieskończoność. Często przechodzę przez park i teraz gdy zrobiło się już cieplej widzę jak dużo ludzi tam przychodzi a jeśli komuś to miejsce nie odpowiada zawsze może spacerować gdzie indziej.
        • studentka.110 Re: Siedlecki Park 21.04.12, 19:34
          Racja, pozbycie się ptaków z naszego parku jest raczej niemożliwe, ale nowe ławki by się przydały, chodniki także!
        • helg-a15 Re: Siedlecki Park 23.04.12, 07:54
          W weekend majowy odwiedzi mnie rodzinka z Zakopanego, pogoda zapowiada się bardzo dobrze, dlatego już się zastanawiam gdzie wybiorę sie z nimi na spacer... Park wyrzuciłam z pomysłów, ponieważ wstyd mi ich zaprowadzić, do tak obskurnego mniejsca. Widzę, że nie tylko ja zauważyłam ten problem, dlatego może czas i pora zrobić coś z tym...
      • jolkaj-olka Re: Siedlecki Park 22.04.12, 19:25
        Popieram wpisy będące za zmianą parku, a konkretnie jego rewolucją! Park jest miejscem odpoczynku, relaksu a nie miejsce podziwu ptasich odchodów na ławkach. Natura naturą, ale człowiek ingerując w stworzenie parku-czyli miejsca przyjaznego ludziom, niech dalej ingeruje i niech dba o ten park by był przyjemnym miejscem w rzeczywistości a nie tylko w nazwie. Pewne zmiany i renowacje przyniosą same korzyści a żadnych strat! Jestem jak najbardziej ZA!
        • felnet Re: Siedlecki Park 22.04.12, 19:37
          Niestety ludzie (przyjezdni, rządzący) widzieli w swoich rodzinnych stronach parki w rękach PGR, Kółek Rolniczych, Gmin i to co mamy w naszym siedleckim Parku jest dla nich czymś w rodzaju ogrodów Wilanowa.
          Więc się nie dziwcie, że nic tam nie robią.

Czekają aż im spadnie "manna" z Unni.
      • helg-a15 Re: Siedlecki Park 23.04.12, 07:48
        W weekend majowy odwiedzi mnie rodzinka z Zakopanego, pogoda zapowiada się bardzo dobrze, dlatego już się zastanawiam gdzie wybiorę sie z nimi na spacer... Park wyrzuciłam z pomysłów, ponieważ wstyd mi ich zaprowadzić, do tak obskurnego mniejsca. Widzę, że nie tylko ja zauważyłam ten problem, dlatego może czas i pora zrobić coś z tym...
    • sp_rysiekzklanu Re: Siedlecki Park 13.04.12, 17:31
      Od czasu, kiedy wypowiedzałem się tutaj na ten temat minęło kilkanaście dni, a w Siedleckim Parku nic się nie zmieniło. Nadal jest nieczysto, nieschludnie, niebezpiecznie i alejki są nierówne! Czekam na jakieś zmiany i działania w kierunku poprawy, to w końcu wizytówka miasta, która musi lśnić i cieszyć oko! Park powinien być atrakcją turystyczną i naszą dumą!
      • krec000 Re: Siedlecki Park 14.04.12, 21:45
        sp_rysiekzklanu napisał:
        > Od czasu, kiedy wypowiedzałem się tutaj na ten temat minęło kilkanaście dni, a
        > w Siedleckim Parku nic się nie zmieniło.

daj decydentom jeszcze ze dwa dni, może nie wiedzą, że sobie tego zażyczyłeś?
        • esm.ara Re: Siedlecki Park 15.04.12, 11:37
          Lepiej byłoby gdybyś powstrzymał się od komentarza, nie wnosi nic do sprawy
          • marysia12345678 Re: Siedlecki Park 15.04.12, 12:06
            pożyjemy zobaczymy, może park zmieni się choć trochę na lepsze po wypowiedziach umieszczanych tutaj, uważam że jest w nim brzydko i nie ma w siedlcach parku z prawdziwego zdarzenia miło by było wszystkim gdyby coś się zmieniło a jak będzie pewnie z czasem się wyjaśni, nawet niewielkie zmiany by pomogły, wyrównanie krzywych alejek i wycięcie niektórych starych drzew czy oczyszczenie tego oczka wodnego od razu przyjemniej by się spacerowało
            • calineczka2468 Re: Siedlecki Park 15.04.12, 15:28
              Dobrze, że podjęto już jakiekolwiek działania w tym temacie. Z biegiem czasu drobne zmiany, mam nadzieję, będą zachodziły i wpływały na estetykę naszego parku i każdy będzie mógł z przyjemnością wybrać się na spacer. Jednak nie wszystko na raz, trzeba cierpliwości
              • meo2 Re: Siedlecki Park 15.04.12, 16:18
                To z pewnością, dopiero co skończyła się zima i wszystko wokół wraca do życia... Z czasem park stanie się przyjaźniejszy do rodzinnych spacerów. :)
    • troskliwy321 Re: Siedlecki Park 15.04.12, 16:13
      Dawno nie byłem w parku niestety, ale to co dało się zauważyć tuż po tym jak śnieg stopniał to brud... Najgorszy to jest chyba zapach... a raczej smród wody...
    • mateusze-k20 Re: Siedlecki Park 16.04.12, 09:54
      Wszyscy macie racj,e należy jak najszybciej zrobić coś z naszym parkiem. Modna jest teraz ochrona środowiska i dbanie o nie, dlatego dbajmy o naszą naturę.
      • debola Re: Siedlecki Park 16.04.12, 20:32
        Jak ładnie powiedziane :)
    • andzia8610 Re: Siedlecki Park 22.04.12, 18:50
      W końcu nastał ten czas, zawitala do nas wiosna,slońce przebiło swoimi promieniami ponure humory siedleckiej ludności. Dla mnie osobiście to wewnetrzne odrodzenie. Mój czas kiedy mogę wyjsc do swojego ulubionego miejca w Siedlcach jakim jest park. Nic tak nie napaja mnie radoscia jak spacer wokół parkowego stawu. Połozone alejki wśród gęsistych krzewów nadają czas refleksji nad wlasnym zyciem. To w tym miejscu przezywam napiekniejsze chwile zastanawiajac się nad sensem mojego istnienia. Natura od zawsze koila w ludziach niepokoj- park zawietra kolorowy plac zabaw i mnostwo innych atrakcji jak konna przejazdzka na kucyku dla dzieci. To wspanialy moment kiedy dorosli bezstrosko przesiadujac na ławkach mogą podziwiac swoje pociechy, bezstrosko przesiadujac na ławkach. Każdy z nas ma w sobie odrobine dziecka poznym wieczorem możemy spotkac doroslych spedzajacych czas na hustawkach. Park jest tak ulokowany, ze nie można się w nim zgubic, a na pewno odetchnac z ulga po pracowitym tygodniu pracy.
    • 36nike3636 Re: Siedlecki Park 22.04.12, 19:02
      Park siedlecki to wymarzone miejsce dla ludzi sportu. O kazdej porze możemy spotkac joggingowcow podazajacych okreslona trasa w parku. Przyroda krzwy, drzewa i swiezy powiew zieleni prawidlowo wplywa na biegajacych. Nieprzystosowane do tego jednak okazuja się chodniki bo poprzez ich chropowata powierzchnie latwo o skrecenie stopy.
      • isannna Re: Siedlecki Park 22.04.12, 21:01
        Nie wiedziałam, że poprzez chropowatą powierzchnię można skręcić stopę. Wydaje się prostym, że nie będzie w parku tak, jak było kiedyś (mam na myśli jakieś 20 lat temu). Obecnie jest wiele innych rozrywek. Ale miły byłoby wyjść na świeże powietrze, w miejsce gdzie jest przyjemne otoczenie.
        • mateusze-k20 Re: Siedlecki Park 23.04.12, 07:52
          Ooo nie sądziłem, że ten wątek aż tak ię rozwinie:) Widać, że park nie jest obojętny mieszkańcom naszego miasta. Ale co prawda, to prawda należy mu się porządny remont.
          • drewno88 Re: Siedlecki Park 23.04.12, 08:12
            Park należy wyremontować. To prawda. Wyniana ławek, nowy chodnik, ochyszczenie stawu i wyniana fontanny bo z niej strasznie śmierdzi.
    • studentka.110 Re: Siedlecki Park 23.04.12, 09:33
      w 100% zgadzam się z tym iż nasz park należy odnowić, choćby ławki i chodniki które są w nie najlepszym stanie!!
      • hankaa00 Re: Siedlecki Park 06.05.12, 10:29
        także się zgadzam że park trzeba odnowić, żeby był on wizytówką miasta a nie obiektem za którego musimy się wstydzić.
    • felnet Re: Siedlecki Park - trasa zwiedzania 05.05.12, 09:56
      www.parki.org.pl/parki-miejskie/park-aleksandria-w-siedlcach
      znalazłem to i po przeczytaniu nawet chciałem już iść zobaczyć np: "Opuszczamy Dom Ogrodnika, przed nami znajduje się pięknie utrzymany trawnik ukwiecony stokrotkami."
      Ale pomyślałem, że przecież wczoraj tam byłem i ...............

Całość opisu parku jest w podobnym stylu.
      Więc czytajcie, odwiedzajcie park w Siedlcach,
      Będąc tam zamknijcie oczy i przypomnijcie sobie opis parku z powyższego linku.
      Prawda, że można mieć "Piękny Park".
      • krzycho18 Re: Siedlecki Park, renowacja 28.05.12, 14:45
        podlasie24.pl/wiadomosci/siedlce/renowacja-aleksandrii-a729.html
        • fellnet Re: Siedlecki Park, renowacja 28.05.12, 17:17
          Pan Skarbnik powiedział:
          "Dalszym ciągiem ma być odtworzenie historycznego układu kanałów, odnowienie alejek, rozbudowa oświetlenia i elementy małej architektury."

A gdzie karczowanie, wycięcie chorych drzew i krzaków. Gdzie prace ziemne na trawnikach.
          Ziemia jest tam tak kwaśna, że tylko zielsko (chwasty) tam rośnie.
          • xaveri Re: Siedlecki Park, renowacja 28.05.12, 18:51
            Fakt, powinni na jesieni rozsypac wapno i przekopac, na pewno na wiosne chwastow bylo by mniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka