Dodaj do ulubionych

"Prestiż"

06.09.12, 20:53
Prestiż to nowość na rynku mediów siedleckich
Magazyn Lokalny.
Nr1 wrzesień 2012 nakład 25000

Jest o A. Raczyńskim, A. Jówko, 2 art. o szkole, jest o pielgrzymce na J. Górę, jest o obwodnicy Mińska, jest o teatrach które przyjadą do teatru, o wielkim festiwalu w Mościbrodach i wykład Pana Archiwalnego o bombardowaniu Siedlec.
Jest też reklama Siedlec jako Brama w dolinę Bugu. (????)
Ładnie, pięknie tylko to wszystko znamy, wiemy, czytaliśmy. Więc po co?
Czy Red. Naczelny Stracił pracę w RDC i to jest to co chce robić?
Obserwuj wątek
    • fellnet Re: "Prestiż" 06.09.12, 20:54
      Jeszcze jedno
      Nr1 jest bezpłatny?
      • kalina_m Re: "Prestiż" 06.09.12, 20:58
        Mnie się kojarzy z niegdysiejszą "Extra Gazetą" pod szefostwem J.W.Kowalskiego? A Wam? Bo mnie się wydaje, że to padnie równie szybko...
        • benka28 Re: "Prestiż" 06.09.12, 21:18
          A gdzie można to dostać? 25 tys. nakładu a chodziłam dziś po miescie i nie natrafiłam...
          • fellnet Re: "Prestiż" 06.09.12, 21:21
            Pewnie wszędzie: CKiS, UM, biblioteka, tam gdzie inne darmowe leżą.
            • szpilka_siedlce Re: "Prestiż" 06.09.12, 22:46
              Ile stron?
            • benka28 Re: "Prestiż" 07.09.12, 12:58
              Jeśli ma 25 000 nakładu to powinno być dosłownie wszędzie. Byłam dziś w PUP, w MOK, w Muzeum Regionalnym - leży G. Siedlecka, Kultura a tego nie ma. W MR mówią że wcale nie było.... chyba jakaś lipa.
              • fellnet Re: "Prestiż" 07.09.12, 13:46
                namiar na redakcję
                tel. 797 709 094
                kontakt@agencjaprestige.com.pl
        • jupi30 Re: "Prestiż" 13.09.12, 08:12
          Siedlecki rynek prasowy jest po prostu odzwierciedleniem mentalności mieszkańców. Byle jaki TS zatrzymał się wyglądem pod koniec l. 80 - króluje i nikt mu nie podskoczy. Tyle osób psioczy a ktoś to czyta i daje reklamy. Nic ambitnego w Siedlcach nie ma szansy się przebić i tak - niestety - będzie też z Prestiżem. Co z tego, że ŻS graficznie wygląda jak ogólnopolskie duże gazety i pisze ciekawiej jak TS? Przebić się nie może. Co z tego, że mamy w Siedlcach 2 bezpłatne gazety - finansowo stoją za słabo - żeby podnieść poziom tekstów i atrakcyjność szaty graficznej. Extra JWK - to była super gazeta. Śliczna graficznie - lekkie materiały napisane przez dobre pióro - krótkie... Ale na Siedlce za dobra i za nowoczesna. Tu rządzi siermiężny TS bo tak po prostu chcą ludzie i jest to w jakimś stopniu także odzwierciedleniem światła w jakim przedstawiło nasze miasto TVN...
          • brytanbrytan Re: "Prestiż" 13.09.12, 10:41
            Skąd u Ciebie taka znajomość siedleckich mediów? Pytam bez złośliwości.
            Ja widzę sprawę nieco inaczej, ale to temat na dłuższą dyskusję. Mówiąc krótko, siedleckie media nie zagłębiają się w, jak to ująłeś, "mentalność mieszkańców". Są takie, jakie są, bo lepsze być nie potrafią - albo ze względu na to, kto nimi rządzi, albo to, kto jest w nich zatrudniony. Wśród tych pierwszych przodują ludzie, którzy nie mieli wcześniej nic wspólnego z mediami, a wśród drugich - ci, którym się płaci mało, więc bez doświadczeń albo chęci do pracy.
            A swoją drogą - dlaczego masz "Prestiż" za ambitne pismo? Moim zdaniem, jak na miesięcznik lokalny - niższe stany średnie, choć wizualnie rzeczywiście profesjonalnie.
            • stockonly Re: "Prestiż" 13.09.12, 14:21
              Nie masz racji.Strona graficzna jest wręcz odpychająca. Zbyt duży przechył na reklamę, na dodatek zamieszczaną bez składu i ładu, psującą efekt wizualny publikacji. Kuriozalne i wiele mówiące jest zamieszczenie Wstępniaka, a obok reklama AUTOKASACJA.
              Przydałaby się także korekta i adiustacja tekstów, których autorem jest tylko jedna osoba. Ktoś przywoływał tu opinię, że gazeta nawiązuje do EXTRA, której naczelnym był swego czasu Janusz Kowalski. Nic z tych rzeczy. Merytorycznie i pod każdym innym względem nie dorasta tej gazecie do pięt. Niestety Pan Marcin - red. naczelny musi się jeszcze dużo uczyć, pomimo, że w dziennikarstwie pracuje już kilkanaście lat. Gazeta to jednak nie radio.
            • jupi30 Re: "Prestiż" 13.09.12, 22:02
              Skąd znajomość? Czytam dużo. Regularnie TS, ŻS i GS i sporadycznie Info i Echo. Poza tym Rz, DzGPrawną, URz, Wprost, inne co jakiś czas. Nie znam się na trikach graficznych, dla mnie coś po prostu lepiej lub gorzej wygląda i to moja ocena subiektywna. Bardziej zwracam uwagę na aktualność, tematykę, jakość tekstu. Razi mnie nieporadność piszących a najbardziej błędy, jeśli są. Twoje uwagi co do lokalnych mediów są bardzo trafne, 100% racji. A "Prestiż"? Dla mnie wygląda bardzo ładnie graficznie, pewnie ma tu znaczenie papier. Do Extra się jednak nie umywa. Ale minusem jest zawartość: tematy oklepane w innych mediach, na siłę dolepione kawałki z Sokołowa i gdzieś chyba spod Łosic, jeden dziennikarz piszący wszystko działa na minus...
    • efaster Re: "Prestiż" 06.09.12, 23:09
      coś mi się nie zgadza

www.rdc.pl/index.php?/pol/dziennikarze/marcin_mazurek
      Marcin Mazurek dalej pracuje w RDC, no chyba, że go zwolili bo jakoś rzadko szłucham rdc.

Ale, ale chyba go "wykolegowali" z Info Siedlce bo jakoś ostanio nie ma jego tekstów ww. "periodyku" a w stopce redakcyjnej jest dziennikarka z Eski (Olga Skrzek). No cóż zmiany w mediach.
    • comodin Re: "Prestiż" 13.09.12, 19:18
      Według informacji w internecie, np. na profilu Mazurka wyraźnie jest zaznaczone, że zakończył pracę w RDC z dniem 31 sierpnia.

Kolejna gazeta pełna reklam, kolejna gazeta w której dyrektorem od reklamy i poszukiwań reklamodawców jest ten sam człowiek, który już chyba był wszędzie (ogłoszeniowa, info siedleckie, gazeta siedlecka, prestiż itp itd).
      Zapewne Pan Mazurek wziął dofinansowanie i za rok będzie po gazecie.
      Większość artykułów to odgrzewane kotlety. Mam nadzieję, że się poprawią z kolejnym numerem, bo jak nie to rok i po zawodach.
      Jednakże życzę im powodzenia i czekam na kolejny numer.
      • efaster Re: "Prestiż" 13.09.12, 19:36
        a no żeczywiście, to kto teraz będzie korespondentem RDC na Siedlce ???

www.facebook.com/#!/marcin.mazurek.56
        www.facebook.com/PrestizMagazynLokalny
        Prestiż będzie na czeronych stojakach nie tylko w Siedlcach.
    • mrfan Re: "Prestiż" 13.09.12, 19:58
      Ładniej byłoby...press(tiż). Marcinie i Konradzie - Wtedy kiedy wieje wiatr, i macie pod prąd, to dodaje sił...powodzenia.
      • brat_szczepana Re: "Prestiż" 13.09.12, 20:25
        > Co z tego, że ŻS graficznie wygląda jak ogólnopolskie duże gazety i pisze ciekawiej jak TS?

Gdy się przeczyta wstępniak, to niejednokrotnie ochota na dalsze czytanie jakby przechodzi. Mimo to kupuję i wspieram również tę lokalną gazetę w nadziei, że Życie Siedleckie (brzmi dumnie) kiedyś jednak rozkwitnie. Problem w tym, że gazeta ogranicza się raczej do kroniki wydarzeń z terenu dawnego województwa, a publicystyki na lokalne tematy nie ma. Do tego przegląd tygodnia w wykonaniu dziennikarza Fakt'u - bardzo rajcujące.

TS jak PO, nie ma z kim przegrać, mimo że nie jest rewelacyjne.

Ciekawe jest Echo Katolickie (historia, zabytki, religia), jednak z uwagi na swój profil pozostaje nader jednostronne w oglądzie naszego świata, co czasami w niektórych m.in. felietonach bardzo denerwuje przez talibanizacją wielowymiarowej rzeczywistosci.

Na Prestiż jeszcze się nie natknąłem, jednak po uwagach wyżej piszących jestem pełen niepokoju.
        • jupi30 Re: "Prestiż" 13.09.12, 22:34
          Co do jakości wstępniaków/felietonów to pewnie kwestia do długiej dyskusji. Każdy może je oceniać po swojemu. Te w ŻS - biorąc pod uwagę, że pisze je kobieta - są krótkie i konkretne. W przeciwieństwie do drugiej pani BG, ze SPIN, która jednak nie publikuje regularnie. Kiedyś na tym forum ktoś ostro przejechał się po felietonach JWK a ja je uważałem za świetne. Lekkie, zazwyczaj satyryczne, z puentą... czasem kapitalną. Tak samo dobre dla mnie były felietony Przemka Badowskiego, choć były zupełnie inne: wymagały większego zaangażowania intelektu przy czytaniu.... Mógłby jakiegoś bloga założyć, byłoby ciekawie.
          Denerwuje mnie za to Rolicki z tym co pisze w ŻS. To były naczelny Trybuny, człowiek lewicy. To, że jedzie ostro po PiS i Jarku to oczywiste, potrafi też dołożyć swoim kumplom z SLD. Ale popadł w jakąś dziwną czołobitność wobec Tuska. Jak pisze o Donaldzie to miód leje mu się spod pióra. Zauroczył się nim jak Szymborska Gołotą :)
          • wrredaktor Re: "Prestiż" 14.09.12, 06:33
            > Co do jakości wstępniaków/felietonów to pewnie kwestia do długiej dyskusji. Każ
            > dy może je oceniać po swojemu.
            Myślałem, że coś powiesz o felietonach z "Siedleckiej", których... już nie ma.
            • doberek4 Re: "Prestiż" 14.09.12, 09:56
              Przeczytałem ten miesięcznik i zastanawiam się dla kogo on jest? W pierwszym numerze dwa duże artykuły o emerytach, być może zasłużonych dla miasta, ale jednak emerytach. I do tego na okładce starszy pan. Kogo ma takie zdjęcie zainteresować? Nie mówię, że koniecznie powinna być jakaś "laska", ale redaktorzy, wysilcie się trochę.
    • wrredaktor Drugi "Prestiż" 03.10.12, 14:11
      Miał być prestiżowy magazyn lokalny, a numer drugi dowodzi, że... wyszło jak zwykle. Dominują wywiady (aż 7!), które w prasie drukowanej są czymś wyjątkowym, a tu znalazły się najwyraźniej z przyczyn ekonomicznych - to najłatwiejsza forma przelania na papier rozmowy. Nie trzeba cytować innych osób, nie trzeba komentować, układać w podrozdziały itp. Właściwie tylko tekst o pani sportsmence to coś godnego magazynu, czyli sylwetka osoby, która ostatnio jest w Siedlcach na językach. Na dodatek wywiady w większości mają wyraźny rys promocyjny, więc nie uświadczymy w nich pytań trudnych albo szczególnie oryginalnych. Dalej? Tekst o papieżu - nic lokalnego i nic, czego nie znaleźlibyśmy w internecie. "Na siedleckim trakcie" - temat ciekawy (Siedlce w literaturze), ale nieco zbyt naukowo jak na charakter pisma. "E-zarabianie" - tekst, jakie już nawet w siedleckich tygodnikach pojawiają wyłącznie w charakterze zapchajdziury. Wywiad z Maleo - zostawia niedosyt, zwłaszcza że więcej w nim obrazków niż tekstu. Notka o Bondzie - to już zapchajdziura najczystszej wody. "Kolory Nadziei" - laurka, i to dość powierzchowna. "Pokonać własną granicę" - temat autyzmu w lokalnym wydaniu prosiłby się o reportaż, a tu kończy się, nim na dobre się zacznie. "Czy pasja zapewni ci dostatnie życie?" - brzmi albo jak wstęp do promowania czegoś w rodzaju Amwaya czy Herbalife, albo jak trochę lepszy szkolny tekst o sensie posiadania pasji. "4 lata PAT" i "60 lat historii" - jedne z nielicznych długich tekstów w numerze, ale nie porywają; jak na miesięcznik można to było ująć mniej informacyjnie. "A może... własny biznes?" - lans Urzędu Pracy, na dodatek ujęty niezbyt dziennikarskim językiem. Graficznie - nie najgorzej, bo kolorowo i nieco "niusłikowo", choć wciąż jest jak w starym dowcipie o telewizji ("Fajne te reklamy, tylko szkoda, że je ciągle filmami przerywają"). Reasumując - niewiele w tym prawdziwie magazynowej formuły, czyli rozbudowanych tekstów problemowych i tematów, które poruszałyby emocje. Moim zdaniem - czwórka z dużym minusem, i to głównie dzięki wyglądowi.
      • wojtas1303 Re: Drugi "Prestiż" 23.10.12, 12:36
        gdzie wykładają tą gazetę?:)Nie widziałem jej na oczy:)Kiepski marketing:)
        • benka28 Re: Drugi "Prestiż" 23.10.12, 18:27
          Niedawno tankowałam samochód na stacji w Bielanach pod Sokołowem i leżały tam stosy - i pierwszego i drugiego numeru. Dziwne, że za darmo ludzie nie chcą jej brać, choć inna bezpłatna gazeta tam wykładana schodzi na bieżąco...
    • krzycho1252 Re: "Prestiż" 23.10.12, 19:22
      Czekam na dalszy ciąg wykładów pana Ziontka o miejscu Siedlec w literaturze.
    • lukaszsuci Re: "Prestiż" 28.01.16, 18:40
      Jakby ktoś chciał zrobić sobie stronę jak ma prestisz tu jest szablon ;) za 60 dolców
      themeforest.net/item/avada-responsive-multipurpose-theme/2833226
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka