Dodaj do ulubionych

MPK - Siedlce Metropolia

10.03.13, 13:47
Czy jest mi ktoś z was, drodzy forumowicze, wytłumaczyć czemu w Siedlcach mamy tak wysokie opłaty za komunikację miejską. Z tego co się zorientowałem w miastach o wiele większych niż Siedlce opłaty za bilet okresowy 30 dniowy są zwykle o około 10-15 zł niższe niż u nas? W Warszawie gdzie autobusy jeżdżą z częstotliwością co 5 minut(jedna linia) + tramwaje + metro + SKM za taki bilet płaci się 100 zł(4 zł więcej niż w Siedlcach). U nas za 96 zł mamy dwie linie(3,4) kursujące co 15 minut(i to też tylko w tygodniu) i reszta linii, które kursują mniej regularnie z dużo większymi odstępami czasu... Przyznam, że irytujące jest że zarobki mamy "Siedlecki" a ceny takie jak w dużych miastach w Polsce. Do kogo można by ewentualnie zwrócić się z tym pytaniem, w celu uzyskania merytorycznego uzasadnienia tak wysokich kosztów przejazdu przy relatywnie niskiej jakości świadczonych usług?
Obserwuj wątek
    • wacek41.2 Re: MPK - Siedlce Metropolia 10.03.13, 15:39
      Wiadomo do kogo, czyli do Rady Miasta i Prezydenta Miasta. To oni; prezydent przedkłada projekt uchwały a RM ją zatwierdza bądź nie. - Nie wiem dlaczego mówisz o Siedlcach "metropolia"? nie bądź złośliwy:)
    • przyjemny_gosc Re: MPK - Siedlce Metropolia 10.03.13, 17:31
      Bo cena paliwa jest taka sama.
      Bo w Warszawie masz efekt skali, bo stworzenie kilkunastu linii autobusowych w Siedlcach kursujących co 5 minut jest zbyt kosztowne.

Co nie zmienia faktu, że dobrym pomysłem byłaby reorganizacja linii autobusowych.
      • efaster Re: MPK - Siedlce Metropolia 10.03.13, 19:47
        No ok. cena paliwa, a w Płocku ??

Najciemnej jest pod latarnią (jak mówi przysłowie) tak i paliwo najdroższe jest tam gdzie jest rafineria.

a miesięczny ??

72,00 zł (30 dni)
        190,00 (90 dni)

www.kmplock.eu/www/informacje/taryfa-przewozowa/
        a dlaczego u nas tak drogie, bo MPK ma taki schemat lini jaki ma (wg. mnie pamięta późnego Gierka), miasto małe (wszędzie blisko), duża ilość aut na ok. 80 tys. mieszkańców przypada ok 50 tys. aut (oczywiscie w samym mieście, do tego doliczyć powiat, z sąsiednich miast, etc). jednym słowem poza 3,4 i 12 oraz 18 reszta lini, hm śmiech na sali, nie są atrakcyjne dla potęcialnyc klientów, kto jeździe MPK głownie emeryci (ulgowe, bąć darmowe pow. 70 roku życia) albo uczniowie czy studenci (też ulgowe). No i bliety są drogie, owszem sytuację poprawiła by poszerzenie strefy pp ale przed wyborami władza się na to nie zdecyduje.

Moja recepta

mniej lini (5 miejskich + 5 podmiejskich dojeżdzajacych do pentli na przemieściach) no można jesze ze 2 ekspresowe (północ -południe, wschód zachód) ale zatrzymywały tylko na wyranych przystankach. mniej lini, częstrze kursy. No i niec więcej gminy dopłacają do kursów podmiejskich.
        • n_l Off topic- do Efastera 10.03.13, 21:58
          Nie dawaj recept... poszukaj swojej...
          Oczopląsu można dostać:
          - pentla
          - sytuację poprawiła by poszerzenie strefy
          - częstrze
          - potęcialny
          Jaja sobie robisz?
          • efaster Re: Off topic- do Efastera 10.03.13, 22:51
            pętla (a dokładniej autobusowa)
            no ok. poprawiłoby (zła forma)
            częstsze
            potencjalny
            > Jaja sobie robisz?
            Nie
    • pogotowiekomputerowe-siedlce Re: MPK - Siedlce Metropolia 03.04.13, 09:57
      Też mnie to zastanawia. Zwłaszcza, że te dwie regularne linie są na tyle długie, że bardzo często na miejsce szybciej dociera się pieszo niż autobusem. W autobusach najwięcej jest osób starszych (darmowa komunikacja) i uczniów (tutaj zniżka).
      Miasto owszem jest małe, ale chyba nie na tyle, by robić często kursujące wyłącznie dwie długie linie, bo ludzie zwyczajnie wolą zedrzeć sobie podeszwy niż jechać naokoło i jeszcze za to płacić.
      • mario.dusz Re: MPK - Siedlce Metropolia 03.04.13, 18:12
        Bilety są dość drogie jak na tak małe miasto. Ceny porównywalne z miastami dużo większymi od naszego. Dla porównania za bilet normalny w Białymstoku płacę 2,80 gr a u nas tyle samo, tyle że pojeździć nie można bo trasy i wiele krótsze i częstotliwość też nie najlepsza. Zamiast czekać na niektóre linie po 20-30 minut to już lepiej pokopytkować:)
        • pogotowiekomputerowe-siedlce Re: MPK - Siedlce Metropolia 04.04.13, 11:48
          Dokładnie. Są linie kursujące co godzinę albo kilka razy dziennie. W czasach studenckich ani razu nie udało mi się skorzystać np. z 9 kursującej pod dworzec PKP ze względu na jej bogaty rozkład. Na PKP czy PKS docierałam pieszo lub 4 jadącą pod więzienie. Chcąc przedostać się np. z Warszawskiej na Osiedle Tysiąclecia wolę iść sobie osiedlami niż jechać wielką pętlą przez całe miasto. Chociaż spacer nie jest najkrótszy, a mi w ciąży nie najwygodniej to i tak wolę iść niż kręcić się w kółko po tak małym mieście, wychodzić wcześniej na przystanek, czekać, płacić i stać w korkach. I takich przykładów można mnożyć, bo mamy tylko 2 linie jeżdżące w miarę często - za to mające bardzo długie trasy, pozostałe jeżdżą bardzo rzadko - więc albo nie opłaca się lub zwyczajnie nie da się tyle czekać albo nie chce się tak długo jechać. Nie za taką cenę.
    • bw2500 Re: MPK - Siedlce Metropolia 05.04.13, 21:56
      Też tego nie rozumiem, tym bardziej, że organizacja siedleckiego MPK jest żałosna i żenująca, gdzie większość linii ma po parę kursów na dzień, nie ma żadnej synchronizacji z koleją czy innymi autobusami, żeby umożliwić przesiadkę, nie ma systemu biletowego wspierającego przesiadki, nie wspominając o fatalnym nazewnictwie przystanków. A ceny wysokie.
      • lesio57 Re: MPK - Siedlce Metropolia 06.04.13, 08:22
        Bo taką firmą jak MPK powinien zarządzać fachowiec wybrany w uczciwym konkursie a nie działacz partyjny.
        • elpazio11 Re: MPK - Siedlce Metropolia 19.04.13, 17:55
          Zgadza się. Organizacja kiepska, bilety za drogie i za dziurawe drogi. Wszystko to razem złączyć ze sobą=porażka!!!
          • bw2500 Re: MPK - Siedlce Metropolia 20.04.13, 23:36
            MPK pośpieszyło się straszliwie wzorem innych miast z podwyżką cen biletów, a tu należało najpierw doprowadzić komunikację do takiego stanu, żeby te ceny były adekwatne do jej poziomu.
            • elpazio11 Re: MPK - Siedlce Metropolia 25.05.13, 12:08
              Oj tak, tu masz rację. Powolutku małymi kroczkami a nie wszystko na raz...
              • bw2500 Re: MPK - Siedlce Metropolia 25.05.13, 20:39
                Dokładnie. A zaczynanie od wiat i nowego taboru bez przemyślenia sensu utrzymywania obecnego układu komunikacyjnego to jest śmiech na sali.
    • mpppm Co się dzieje? 28.05.13, 21:21
      www.podlasie24.pl/wiadomosci/siedlce/mpk-bedzie-musialo-zwrocic-blisko-3-mln-zl-e7fd.html
      Dopłaty do biletów, Dofinansowania zostały niedawno zaskarżone przez innych przewoźników. Jeśli okaże się, że Przedsiębiorstwo nie miało do nich prawa, będzie musiało je zwrócić.

Bilety u kierowcy z dopłatą 20 gr były nieprawnie pobierane, teraz dopłata u kierowcy wynosi 45gr i jest prawnie.

Były parkingi płatne, okazało się, że są nieprawne. Od 1 stycznia już są ponownie prawne.

Benzyna tanieje, zwrot 3 mln. zł. a bilety będą po 4,50zł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka