szwejk57 05.01.15, 20:56 Przez kilka miesięcy będę zmuszony dojeżdżać do W-wy .Interesują mnie ceny biletów miesięcznych lub kwartalnych do stolicy.Jeśli ktoś się orientuje proszę o informację.Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sdl4 Re: Bilety Kolei Mazowieckich 05.01.15, 21:59 na stronie Kolei Mazowieckich masz wszystkie informacje. www.mazowieckie.com.pl/kupno-aktywacja-biletu/ Odpowiedz Link Zgłoś
v3esta Re: Bilety Kolei Mazowieckich 05.01.15, 23:15 jeśli kupujesz kartę miejską na przejazdy komunikacją miejską w warszawie to możesz skorzystać z oferty wspólny bilet ztm-km-wkd. wtedy kupujesz bilet kolei mazowieckich tylko do stacji "warszawa wola grzybowska" - cena miesięcznego po ostatniej podwyżce (od stycznia 2015) to ok.350zł bez zniżek. Odpowiedz Link Zgłoś
przyjemny_gosc Re: Bilety Kolei Mazowieckich 06.01.15, 10:27 Pytanie. Gdzie w Warszawie będziesz wysiadać i czy potrzebujesz poruszać się komunikacją warszawską (tramwaj, autobus, metro, SKM?) 1.Jeżeli masz na tyle blisko miejsce docelowe (np. praca, szkoła) od stacji, to kupujesz bilet np. Siedlce-Warszawa Zachodnia. Cena dla biletu normalnego ok. 400 zł. 2.Jeżeli będziesz jeździć komunikacją warszawską, to kupujesz bilet Siedlce- Warszawa Wola Grzybowska oraz wyrabiasz Kartę Miejską ZTM (wyrobienie bezpłatne), cena biletu miesięcznego normalnego ok. 110 zł. Zniżki KM (jest wiele rodzajów zniżek - najważniejsze): -studencka - 50% -do 26 lat - 33% Zniżki ZTM: -studencka - 50% Podobno weszły też w życie zmiany dotyczące poruszania się na biletach ZTM w pociągach przyspieszonych KM, typu Łukowianka (potrzebujesz wtedy biletu do stacji Warszawa Wschodnia, a nie Wola Grzybowska), ale są to informacje jeszcze niepotwierdzone. Odpowiedz Link Zgłoś
vader2010 Re: Bilety Kolei Mazowieckich 06.01.15, 15:24 cena biletów okresowych na IC jest praktycznie taka sama - więc musisz porównać rozkłady i zdecydować Odpowiedz Link Zgłoś
siedlce123 Re: Bilety Kolei Mazowieckich 08.01.15, 22:55 Tylko do ceny biletów na KM i IC dolicz jeszcze czas potrzebny dla kolei na opóźnienia. IC jeszcze ma bonus taki, że jak nie opóźnienie to skomunikowanie. W KM tego nie ma ale do Mińska może być problem żeby usiąść. Odpowiedz Link Zgłoś
anty-antoni Re: Bilety Kolei Mazowieckich 12.01.15, 01:44 jak nie ma skomunikowania w KM? szczegolnie w weekendy czeka sie w ostatnim z wawy kilkanascie/kilkadziesiat minut na opoznionych podroznych wracajacych skads, a praktycznie zawsze ktos sie spoznia z gor czy znad morza, wiec dobro kilku wczasowiczow jest wazniejsze niz wracajacych tak codziennie z pracy Odpowiedz Link Zgłoś
vader2010 Re: Bilety Kolei Mazowieckich 12.01.15, 09:09 Ja mimo wszystko wybieram IC. Zawsze mam miejsce siedzące bez dzikiej wojny jak w Łukowiance i jednak sporo wygodniejsze niż w składach KM. No i nie siedzę w zimę 2 metry od ciągle otwieranych drzwi... Odpowiedz Link Zgłoś
vader2010 cenniki 12.01.15, 09:21 www.mazowieckie.com.pl/g2/oryginal/2014_12/067556de818c8fa7c6547c0232059226.pdf - KM -1007,50 zł, www.intercity.pl/pl/dokumenty/Cennik/cennik%20od%2016.11.2014/bilety%20odcinkowe.pdf - IC - 1030 zł czyli praktycznie cena identyczna Odpowiedz Link Zgłoś
n_l Re: Bilety Kolei Mazowieckich 12.01.15, 09:25 Ciesz się że masz stałe godziny pracy. Gdybyś jednego dnia miał na 7:30, drugiego na 10, trzeciego na 8 to też wybrałbyś KM'y ;) A i z kursowaniem IC w weekendy i święta też nie jest doskonale. Odpowiedz Link Zgłoś
vader2010 Re: Bilety Kolei Mazowieckich 12.01.15, 09:50 Masz oczywiście rację - każdy wybór jest uzależniony od przyjętych kryteriów - jeśli podstawa jest dostępność i częstotliwość kursowania to zdecydowanie KM. Do tego ja nie korzystam z ZTM w Warszawie więc "wspólny bilet KM-ZTM" nie jest dla mnie ważny. Odpowiedz Link Zgłoś
przyjemny_gosc Re: Bilety Kolei Mazowieckich 12.01.15, 20:32 Też mnie właśnie zastanawiało skąd ten zachwyt nad IC. Pociągów IC jest mało, KM co godzinę, w godzinach szczytu to się zdarza, że i co 20 minut. Pociągi IC mają sporo krótszy czas dojazdu do Warszawy, ale jeżeli są utrudnienia, zatory, zamarznięte tory i inne "cuda wianki" to IC tak samo się wloką jak KM. Jeżeli jeździsz z gigantyczną regularnością i pasują ci godziny IC, to jeździj nimi. Natomiast wystarczy, że musisz zostać w pracy nieco dłużej, albo chce wyjść z kolegami z pracy na piwo i już masz problem z powrotem. Komfort jazdy w KM zależy jakim pociągiem jedziesz. Miejsca siedzące dla ludzi z Siedlec są zawsze, czy to we Flirtach, czy w Łukowiance. Do Łukowianki potrafię wsiadać na Siedlcach Zachodnich i mam miejsce siedzące. W drugą stronę, to zależy gdzie się wsiada. Jeżeli na Zachodniej, to też spokojnie masz miejsce siedzące. Odpowiedz Link Zgłoś
vader2010 czemu zachwyt? 12.01.15, 20:59 po prostu wolę poczekać godzinę na IC niż walczyć o miejsce w KM Odpowiedz Link Zgłoś