emenemki 19.04.05, 17:57 Jeszcze nie wiemy kto, ale już jest! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
muchawka Re: habemus papa!!!! 19.04.05, 18:51 Według przepowiedni po śmierci Jana Pawła II zostanie wybranych już tylko dwóch papieży. Następne hasło brzmi Gloria Olivae (Chwała oliwy), co ma według niektórych osób ma oznaczać, że papież zostanie wybrany spośród Benedyktynów, albo przynamniej wybierze dla siebie imię Benedykta. Samozwańczy papież Clemente Domínguez y Gómez uważał, że to on był Gloria Olivae. pl.wikipedia.org/wiki/Przepowiednia_Malachiasza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie_stara Re: habemus papam IP: *.dip.t-dialin.net 19.04.05, 19:18 Mój mąż- złośliwiec stwierdził,"miałaś swojego tyle lat, teraz mam ja". A ja też się cieszę i bardzo mi Ratzinger w tej roli pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
tramwajsiedlecki Re: habemus papam 19.04.05, 20:09 Wybór nowego papieża, niemieckiego kardynała Josepha Ratzingera, który przybrał imię Benedykta XVI, przyjęli we wtorek z ogromną radością mieszkańcy jego rodzinnej miejscowości Marktl w Górnej Bawarii w południowych Niemczech. Po miejscowości, gdzie mieszka ok. 2.700 osób, jeździł wóz strażacki, z którego zapraszano wszystkich na główny rynek, by wspólnie świętować wybór rodaka na Stolicę Piotrową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie_stara Re: habemus papam IP: *.dip.t-dialin.net 19.04.05, 20:27 Jest.I uważa czasem, że został mną pokarany za wojnę rozpętaną przez jego rodaków;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
tramwajsiedlecki Re: habemus papam 19.04.05, 20:46 Ich gratuliere Deinem Mann aus ganzem Herzen. Ich bin für die Wahl des Kardinals Ratzinger zu unserem Papst sehr begeistert. Er ist ein kluger Mann und ein wahrer Glaubensenthusiast - gerade aus Deutschland! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie_stara Re: habemus papam IP: *.dip.t-dialin.net 19.04.05, 22:44 Tramwaju siedlecki, moja brzydsza połowa każe podziękować, aczkolwiek jest zdania, że wg niego papież "traci" w momencie wyboru narodowość i jest po prostu nasz. Co przeczy niejako jego pierwszej reakcji. A tak na ucho ci powiem, że duma go rozpiera, no ale skoro ja przez ostatnie lata z dumy nie pękłam, to może i jemu nie grozi:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
razowiec Re: habemus papam 20.04.05, 00:34 Myślę, że jest to wybór najlepszy z możliwych. Chciałbym, aby kiedyś przyjechał do Siedlec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luzak Re: habemus papam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 08:41 spoko, nikogo lepszego od nazisty znaleźć nie mogli Odpowiedz Link Zgłoś
twoj.guru Re: habemus papam 20.04.05, 09:43 No,no wyjątkowo celna uwaga.Idąc dalej tym tropem to wszyscy Polacy urodzeni przed,powiedzmy 1975 rokiem,to komuchy i ubecy. Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: habemus papam 20.04.05, 09:57 akurat idąc tropem myślenia guru to można dojść jedynie do absurdalnych wniosków, z kolei teza luzaka (to nie ja:), że wybrali naziste jest tylko częściowo prawdziwa - tak się bowiem składa, że nowy papież należał do hitler jugend (podobno był wcielony siłą) a później służył w wehrmachcie i trudno na podstawie tego mówić, że z przekonania był nazistą:) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie_stara Re: habemus papam IP: *.dip.t-dialin.net 20.04.05, 10:23 Gość portalu: luzak napisał(a): > spoko, nikogo lepszego od nazisty znaleźć nie mogli Proponuję zapoznać się z historią ogólnie i warunkami członkowstwa w hitlerjugend w szczególności ( obowiązkowa przynależność). Nie jestem akurat zwolenniczką politycznej poprawności i nie unikam nazywania pewnych zjawisk "po imieniu", ale to co mówisz jest czystą demagogią. A tak na marginesie, " tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono" - dziękuj Bogu, że nie musiałeś być niemieckim dwunastolatkiem w 1939. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Westwind Re: habemus papam IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 24.04.05, 23:52 >Gość: luzak 20.04.2005 08:41 + odpowiedz >spoko, nikogo lepszego od nazisty znaleźć nie mogli Jeden z najbardziej znanych niemieckich historyków Hans Dietrich Wehler uważa, że debata wokół członkostwa papieża Benedykta XVI w Hitlerjugend jest grotes- kowa. Od 1936 r. w III Rzeszy obowiązywała bowiem ustawa, zgodnie z którą człon- kostwo w Hitlerjugend było obowiązkowe dla wszystkich dzieci powyżej 14 lat. W 1944 r. Heinrich Himmler wydał zaś nakaz, by do wojska powoływać nawet 16- letnich chłopców - młodsi mieli się przygotowywać do walki partyzanckiej. Usta- wa ta dotknęła też Josepha Ratzingera, urodzonego w 1927 r. - Można wiele zarzu- cać panu Ratzingerowi, lecz to, że nie mógł się wybronić w bawarskiej wiosce przed służbą w Hitlerjugend, powinno być oczywiste - mówi Wehler. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2672266.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: habemus papam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 09:23 Czy nie widzicie że to jest jednak jakis plan?, po Papiezu Polaku , Papiez Niemiec- ponad 50 lat po krwawej wojnie w której zginęły miliony Polaków i Niemców ? Odpowiedz Link Zgłoś
moler1 Re: habemus papam 26.04.05, 09:30 Gość portalu: Bambi napisał(a): > Czy nie widzicie że to jest jednak jakis plan?, po Papiezu Polaku , Papiez > Niemiec- ponad 50 lat po krwawej wojnie w której zginęły miliony Polaków i Niem > ców ? To następny będzie papież Rosjanin...tak dla postawienia kropki nad I... :-) Odpowiedz Link Zgłoś