obserwator.ws 15.07.06, 15:52 wiadomosci.onet.pl/1356568,11,item.html Teraz 40tys maturzystow uwielbia Romka. Czego nie robi sie dla zmiany wizerunku... Niech Romuś nie liczy za 20 lat na amnestie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacox Re: Piękny Roman na piedestale... 15.07.06, 16:17 całe szczescie, ze dobry wizerunek miała Łybacka i Wiater, tych to się kochało!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Piękny Roman na piedestale... 15.07.06, 19:34 uderz w stół a jacoxy sie odezwa, a co ma Roman z tym co zaproponowal, wspolnego z wymienionymi przez ciebie ? Odpowiedz Link Zgłoś
jacox Re: Piękny Roman na piedestale... 16.07.06, 10:07 sorry, ze uraziłem uczucia bambiowatych. oczywiscie, ze Roman jest BE czy zrobi coś dla głąbów czy przeciw nim, a wymienieni przeze mnie poprzednicy Romana mają z nim to wspólnego, że dla bambiowatych zawsze byli cacy, a Roman zawsze będzie be. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Piękny Roman na piedestale... 16.07.06, 11:04 Juz kiedys pisalem ze skladanie literek to nie to samo co czytanie ze zrozumieniem, zadalem pytanie na ktore nie odpowiedziales przypomne (bo moze pamiec tez masz krotka) : a co ma Roman z tym co zaproponowal, wspolnego z wymienionymi przez ciebie ? Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Piękny Roman na piedestale... 16.07.06, 11:41 jacox wyglada na to ze jestes ślepo "za", wrecz doktrynalnie "ZA" bo to "nasi". Jak widac sa tez głosy rozsądku : ""Roman Giertych nieco się zapędził. Wszyscy w PiS-ie byliśmy zaskoczeni decyzją ministra edukacji" - tak wczorajszą decyzję o swoistej "amnestii" dla części maturzystów, którzy nie zdali matury, skomentował Michał Kamiński z PiS." wiadomosci.onet.pl/1356749,11,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
jacox Re: Piękny Roman na piedestale... 16.07.06, 11:46 bambii, zaś ty jesteś na ślepo "przeciw" i postaraj sie również czytac ze zrozumieniem Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Piękny Roman na piedestale... 16.07.06, 11:53 Tiaaa ... jasne .... czytanie ze zrozumieniem .. he he, brawo jacox , na pytanie : >a co ma Roman z tym co zaproponowal, wspolnego >z wymienionymi przez ciebie ? odpowiadasz : >sorry, ze uraziłem uczucia bambiowatych. oczywiscie, ze Roman jest BE czy zrobi >coś dla głąbów czy przeciw nim, o jakich człowieku uczuciach piszesz?? czy napisalem ze Roman jest BE ? napisalem (w innym poscie) ze to co ZROBIŁ nie ma wielkiego sensu, i mogę to uzupełnić że taka amnestia dla mlodych ludzi jest demoralizujaca, nie kazdy musi byc adwokatem, lekarzem itd. teraz od 30 % w przyszlym roku od 15 % a pozniej za obecność ?? Twoj sposob odpowiadania pasuje mi do horusa8 , nie wazne o czym rozmawiamy wazne ze to nasi i trzeba ich bronić (z sensem czy nie ale trzeba). Napisz cos z sensem bo póki co nie wychodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
jacox Re: Piękny Roman na piedestale... 16.07.06, 12:11 nalezysz po prostu do ludzi dla których co by to Roman nie uczynił to i tak jest be czyli skreslasz go od początku (zapewne takze byłeś na tych beznadziejnych protestach bojówek sld). Nie wiem do jakiego horusa mnie porównujesz ale twoj sposob wypowiadania sie bardzo mi pasuje do niejakiej melisy33 i proponuje dyskusję z ową osobą (będziecie się doskonale zgadzać). koniec rozmowy. Odpowiedz Link Zgłoś
oxylog Re: Piękny Roman na piedestale... 16.07.06, 12:20 > Nie wiem do jakiego horusa mnie > porównujesz A gdzieś ty się chłopie uchował, może czytasz tylko posty Bambiego ? Tylko w jakim celu ? Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Piękny Roman na piedestale... 16.07.06, 19:08 Widac kolega tu nowy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Piękny Roman na piedestale... 16.07.06, 19:12 > nalezysz po prostu do ludzi dla których co by to Roman nie uczynił to i tak > jest be jak widzisz oceniam go przez czyny, natomiast ty wychodzisz z zalozenia ze co by Roman nie zrobił jest cacy, nalezysz do Mlodziezy Wszechpolskiej czy jak ? >zapewne takze byłeś na tych > beznadziejnych protestach bojówek sld a mylisz sie gleboko , co wiecej zupelnie nie moj swiatopoglad. Jak widzisz mozna byc normalnym i krytycznie oceniac co robi Roman, Andrzej i Lechu z Jarkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
melisa333 Re: Piękny Roman na piedestale... 16.07.06, 19:44 no no no - manifestacja była młodzieżówki sdpl a nie sld :) Odpowiedz Link Zgłoś
melisa333 Re: Piękny Roman na piedestale... 15.07.06, 19:42 " jestem pod wrażeniem bo myslałem że żyje w państwie prawa" - cyt. jednego z nauczycieli, pokazany przez ( o zgrozo) gadzinówkę rządową - wiadomości TVP Odpowiedz Link Zgłoś
eekolog Re: Piękny Roman na piedestale... 15.07.06, 20:24 Tu chodzi o elektorat(tumanowaty b. pożądany), a nie o wykształconą młodzież Odpowiedz Link Zgłoś
misiio Re: Piękny Roman na piedestale... 15.07.06, 20:47 No właśnie, to zagranie pod wybory, bo LPR narazie bez szans. I oby dalej tak była, czyli bez szans. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Piękny Roman na piedestale... 15.07.06, 21:00 A do formacji MW trzeba skądś ludzi brac no nie ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator.ws Autorytet sie odezwał... 16.07.06, 22:33 wiadomosci.onet.pl/1356784,11,item.html Nie ma to jak obiektywne spojrzenie... Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Autorytet sie odezwał... Ten chyba prawdziwy. 17.07.06, 13:41 Nie o Andrzeju L. 17 lat reformy ( na papierze) i coraz większa niewiadoma. Jak uczyć? Nie nauka lecz chęć szczera...i kasa, zrobią z każdego inteligenta. "Nie oczekuję, by system nauczania zmieniono w taki sposób, że pozytywne efekty da się odczuć już po roku – to jest po prostu niemożliwe. Ale czy w ogóle ktokolwiek zaczął coś robić, by to zmienić? Obawiam się, że nie, więc niewykluczone, że rok w rok będziemy biadać nad kiepskimi wynikami matur w tych szkołach. Zawodówki i większość techników miały już przecież nie istnieć, ale Krystyna Łybacka, minister edukacji za rządów SLD, utrzymała je, licząc chyba na sympatię nauczycieli uczących w tych szkołach i zagrożonych utratą pracy w przypadku ich likwidacji." "Do takiej zmiany nie jest mentalnie przygotowana większość nauczycieli ani administracja oświatowa i związki zawodowe. Przecież to klasyczny spór o władzę i wpływy: dlaczego administracja i nauczyciele mają się dobrowolnie zgodzić na podział władzy? Taka zmiana musiałaby przyjść z zewnątrz i trzeba by ją było dość długo wdrażać." Dr hab. JAN JERSCHINA (ur. 1939) jest socjologiem, profesorem Uniwersytetu Jagiellońskiego i pracownikiem Instytutu Spraw Publicznych w Krakowie. Zajmuje się metodami badań społecznych i marketingowych oraz działalnością ekspercką (m.in. w zakresie doradztwa władzom oświatowym). wiadomosci.onet.pl/1347338,2677,1,1,kioskart.html Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Prawdziwy ? 17.07.06, 14:07 I tego nie rozumiem : dlaczego mamy liwkidowac zawodówki? przeciez nasz towar eksportowy to przysłowiowy hydraulik, dlaczego uniemożlwiamy mlodym ludziom osiegniecie fachu ? Oczywiscie szkolenie zawodowe musi byc dostosowane do warunkow i uczyc naprawde zawodu + wprowadzac w swiat biznesu tego małego biznesu, a tutaj co ? a nic na sile chcemy miec miliony tumaniastych magistrow ktorzy nic nie potrafia, ale czy o to chodzi ? Wynbiki matur pokazaly ze potrzebyujemy dla tych ludzi kszatlcenia zawodowego a nie na poziomie ogólnym bo ten nic nie daje takiemu młodemu człowiekowi, teraz musi znaleźć fach ale jak ? nauczyć się go na błędach życiowych. Tak czy inaczej reforma trwa i trwa i wyglada ze jest coraz gorzej, ale czy Roman G. potrafi poprowadzic za soba zmiany w dorbym kierunku ? obawiam sie ze niestety nie, do tego trzeba przekonac i uczniow i nauczycieli, trzeba miec autorytet .... Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Prawdziwy ? 17.07.06, 14:47 Może i nieprawdziwy autorytet ale poważniejszy niż A. L. "Jednym z priorytetów rozpoczętej w 1999 r. reformy edukacji była likwidacja nierówności i stworzenie jeśli nie równych, to chociaż zbliżonych szans pomyślnego startu edukacyjnego. Wyniki tegorocznej matury pokazały, jak dalecy jesteśmy od realizacji tego zamierzenia. System nie tylko niewiele robi, by nierówności zlikwidować, ale tworzy kolejne. Niewiele się czyni dla wyrównania szans młodzieży ze środowisk chłopskich i robotniczych, wiejskich i małomiasteczkowych – z szansami młodzieży inteligenckiej i z wielkich miast. Brakuje przedszkoli, bardzo zróżnicowany jest poziom nauczania w szkołach podstawowych i w gimnazjach, szwankuje system kontroli i doradztwa metodycznego dla nauczycieli, .......Jak widać, problem słabych wyników maturzystów ma korzenie w słabościach całego systemu oświatowego, a nie w sposobie egzaminowania." Dla mnie też Giertych nie jest edukacyjnym, oświatowym autorytetem. Chciałem pokazać cytując specjalistę (prawdziwego?, że edukacja to coś więcej niż ilość zdających maturę. Nie wiem czy przeczytałeś ten wywiad do końca a kończy się tak: " Dzięki temu szkoła mogłaby stać się bardziej obywatelska, przygotowywać i uczniów, i rodziców do współdecydowania o szkole. Zapis w ustawie powstał.... Co gorsza, powstają projekty przekształcenia nauczyciela w policjanta. Szkoda komentować, jak to się ma do wizji demokratycznej szkoły przyszłych obywateli." Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Prawdziwy ? 17.07.06, 15:27 To kiedyś też będzie na Giertycha a podręczniki z roku 2001. "Oto próbka: „metody naturalnego planowania rodziny są nieszkodliwe dla zdrowia, nic nie kosztują, mogą być stosowane przez każdą kobietę, także w czasie karmienia piersią, są proste w użyciu i skuteczne” (Marek Dziewiecki, Klaudia Kosmala i in., „Wokół nas. Wiedza o społeczeństwie. III klasa gimnazjum. Moduł Wychowanie do życia w rodzinie”, Wydawnictwo Rubikon, Kraków 2001, s. 78). Inny podręcznik wydawnictwa Rubikon wbrew elementarnej wiedzy medycznej poleca metody naturalne „szczególnie kobietom o nieregularnym cyklu miesięcznym” („Wędrując ku dorosłości. Wychowanie do życia w rodzinie dla uczniów klas I-III gimnazjum. Podręcznik”, pod red. Teresy Król, Rubikon, Kraków 2001, s. 124). Przeważa strategia zniechęcania i straszenia. Akcent pada na szkodliwość i zawodność antykoncepcji. Autorzy obficie cytują ulotki pigułek antykoncepcyjnych, ostrzegając przed skutkami ubocznymi (Felicja Kalinowska, „Wychowanie do życia w rodzinie”, „Efka” Wydawnictwa Szkolne, Piła 2001; Kazimierz Szczerba, „Wiedza o społeczeństwie. Wychowanie do życia w rodzinie. Podręcznik dla gimnazjum”, Wydawnictwo Graf-Punkt, Warszawa 2001). Tymczasem skutki uboczne ma każdy lek, nawet aspiryna, i nikt z tego powodu nie przestał jej używać. W książkach Rubikonu znaleźć można wręcz sugestię, że przepisywanie pigułek antykoncepcyjnych jest wykroczeniem przeciw etyce lekarskiej i przysiędze Hipokratesa, której pierwszą zasadą jest nie szkodzić. Pigułka „całkowicie rozregulowuje naturalne mechanizmy funkcjonowania organizmu kobiety." Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Prawdziwy ? 17.07.06, 15:29 wiadomosci.wp.pl/kat,1342,wid,8396353,wiadomosc.html Nie ja to wymyśliłem. Odpowiedz Link Zgłoś
teofano1 Re: Prawdziwy ? 17.07.06, 15:32 Niom, bo przecież Krzysiu nie bedzie tradycyjnie i regularnie co rok to prorok :)) A przy niżu demograficznym, to grzech nie wybaczalny i okazja do postawienia na stosie. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Piękny Roman na piedestale... 17.07.06, 17:40 Poniewaz oceniamy tutaj decyzje a nie poki co system oswiaty (Giertych nie wykzazal sie ejszcze na tym polu) , to czytamy : "Minister w kancelarii prezydenta Andrzej Krawczyk uważa, że decyzja ministra Giertycha obniża rangę matury jako świadectwa dojrzałości." wiadomosci.onet.pl/1356763,11,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
bambii O systemie oświaty 17.07.06, 18:08 I jeszcze wrzuce kamyczek do tego ogródka. Zawsze byłem przeciwnikiem wprowadzenia gimnaziów i skrócenia czasu trwania nauki w liceach. Tutaj jest wyraźny przykład tego że nie tylko powoduje to obnizenie mozliwosci wpływania pedagoicnego na młodych ludzi którzy nie identyfikuja sie z zadna szkolą a teraz widac dobitnie obniza jakosc dzialania tych placówek. Jak moze nauczyc w ciagu 3 lat kiedy pierwszy rok jest rokiem "rozruchowym" i wyrownyania poziomu uczniów a 3 rok rokiem maturalnym i przygotowywania sie do matury. Odpowiedz Link Zgłoś
razowiec Re: O systemie oświaty 17.07.06, 19:02 Fakt. Trzyletnie licea to nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator.ws Re: O systemie oświaty 18.07.06, 01:44 3 letnie licea powodują ogłupienie młodzieży. Każdy kolejny rocznik, ktory zdaje maturę, wychodzi statystycznie gorzej... Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin13 Re: O systemie oświaty 18.07.06, 12:23 kiedyś ucznia polskiego charakteryzował duży zasób wiedzy ogólnej, dokonywane zmiany w szkolnictwie przyniosły szybko efekty ( patrz wyniki matur) zamiast informatyki wprowadzono religię , która może zostać przedmmiotem ezaminacyjnym , ciekawe ile uczeń kończący liceum wie o Biblii czy Nowym Testamencie , czy np. wymieni w kolejności Ewangelistów, co mu da ta nauka w nowoczesnym świecie ? Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator.ws Re: O systemie oświaty 18.07.06, 15:53 Ta nauka nie da mu nic. I nie wiem czy o to wlasnie naszej kochanej władzy nie chodzi. Jezeli ksztalciloby sie mądrą młodzież, ktora trzeźwo patrzy na swiat, z pewnoscia chciala by zmian i predzej czy pozniej -szybciej predzej- obecna wladze powiazlaby na taczce. Ale mądra młodzież to wróg dla obecnej wladzy, dlatego po co nam ludzie madrzy? Lepiej ksztalcic ludzi ogólno-głupich, zeby nawet zawodu nie mieli. A my grzejmy stołki przez kolejne min. 15 lat. Oto Polska władza własnie... Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Amnestia dla wszystkich ... 19.07.06, 09:23 Dla tegorocznych , przyszłorocznych i zeszłorocznych a może tak na stałe ? ;) "Amnestia maturalna min. Giertycha pozostanie. To część zaskakujących zmian na maturze. I to już od przyszłego roku. Obejmie ona także maturzystów, którzy oblali w zeszłym roku" wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3492675.html Odpowiedz Link Zgłoś