Dodaj do ulubionych

Debata o stadionie miejskim

10.04.07, 23:39
Wlasnie skonczylem ogladac na TV Siedlce debate o lokalizacji stadionu miejskiego.Uczestniczyli w niej Dobijanski,Kulicki i znany architekt Marek Bulak.
Z debaty jasno wynika ze na 99% jest juz podjeta decyzja o budowie nowego stadionu na BŁoniach.Natomiast na Wojskowej jest koncepcja z Aquaparkiem i szeroko pojeta rozrywką i handlem.
Przew. Dobijanski chce aby wszystkie decyzje byly podjete do konca czerwca.

A wiec druga w ciagu krotkiego czasu dobra informacja dotyczaca obiektow sportowych...Miło
Obserwuj wątek
    • lukasz57-90 Re: Debata o stadionie miejskim 10.04.07, 23:42
      hmm... super by było jak by się udało :)
      Chyba nasze miasteczko się rozwija :) w ostatnim czasie powstała Fabryka
      Styropianu na brzeskiej, powstaje Stadlem i Kino a powstanie Aquapark i stadion
      Jestem zachwycony :)
    • krzycho1252 Re: Debata o stadionie miejskim 11.04.07, 07:47
      Zawzieli się na ten stadion.
      > Natomiast na Wojskowej jest koncepcja z Aquaparkiem i szeroko pojeta rozrywką
      > i handlem.

Już kiedyś podobną koncepcję MJD lansował wspólnie ze znanym
      siedleckim "wielkim budowniczym". Teraz doszedł architekt i "znany" wice.
      Zaiste to "druga w ciagu krotkiego czasu dobra informacja dotyczaca obiektow
      sportowych...Miło". "Miło" tylko stadionu żal.

• no_login Re: Debata o stadionie miejskim 11.04.07, 08:29
        > Teraz doszedł architekt
        Znany architekt ściśle współpracuje
        z wielkim budowniczym
        • krzycho1252 Re: Debata czy lobbowanie* 11.04.07, 09:13
          Tak było ponad dwa lata temu
          "M. D.: - Część radnych skorzystała z zaproszenia na seminaria do Gdańska,
          gdzie udali się razem z architektem pana Strusa. Nie jest tak, że ten pomysł
          nie został zauważony. Osobiście jestem zwolennikiem budowy takiego centrum,
          nawet w miejscu, gdzie obecnie znajduje się stadion. "
          www.echo.siedlce.net/index.php?p=22&j=2&id=567
          *Lobby (ang. przedsionek, kuluary) - pozaparlamentarna grupa, wywierająca
          polityczne naciski na przedstawicieli partii lub ugrupowań w parlamencie, celem
          uzyskania określonych korzyści - np. decyzji, uregulowań itp.

• mariano_d Re: Debata czy lobbowanie* 11.04.07, 09:28
            Jak dobrze wiesz, lobbowanie jest prawem dozwolone.
            Pomysł na takie zagospodarowanie terenu wart jest lobby. Sugestie - może nawet
            nie Twoje, ale pojawiające się w środowisku sportowym i nie tylko - że jest to
            lobby na rzecz p. Strusa uważam za pomówienie. Sprzedaż tego terenu może odbyć
            się tylko w drodze publicznej oferty i każdy - KAżDY - kto jest zainteresowany
            inwestycją może wziąć w niej udział, p. Strus też.
            Pozdrawiam
            • krzycho1252 Re: Debata czy lobbowanie* 11.04.07, 09:48
              Jest prawem dozwolone ale... Dobrze, że to nie jest zawodowe lobbowanie.
              Tylko to przeczytałem
              e-prawnik.pl/prawo/data.php/dHlwZT00MTEyJmlkPTkwMzg
              więc wiedzy mam mało na ten temat. Też uważam, że jeśli "to lobby na rzecz p.
              Strusa" to jest to pomówienie. W tym się zgadzamy.

• uanskor Re: Debata czy lobbowanie* 11.04.07, 16:37
              :)"Sprzedaż tego terenu może odbyć
              się tylko w drodze publicznej oferty i każdy - KAżDY - kto jest zainteresowany
              inwestycją może wziąć w niej udział, p. Strus też."
              A czy nie p. Strus przede wszystkim? A czy p. Strus nie ma już fragmentu
              stadionu? O ile mnie pamięć nie myli, kupując plac pod obiekt sportowy jakim
              się stała Galeria S, jakimś cudem zakupił też fragment działki pod stadionem.
              Ale może ja się mylę. Prawdopodobnie panowie wiecie lepiej.
              Aquapark piszecie:) oby to nie był dalszy ciąg Galerii z fontanną na środku.
              • mariano_d Re: Debata czy lobbowanie* 12.04.07, 06:39
                > A czy nie p. Strus przede wszystkim?
                Co to znaczy przede wszystkim? Każdy na równych warunkach, to nie znaczy jeden
                przede wszystkim.
                > czy p. Strus nie ma już fragmentu
                > stadionu? O ile mnie pamięć nie myli, kupując plac pod obiekt sportowy jakim
                > się stała Galeria S, jakimś cudem zakupił też fragment działki pod stadionem.
                > Ale może ja się mylę.
                Mylisz się, ale tylko trochę:)
                > Aquapark piszecie:) oby to nie był dalszy ciąg Galerii z fontanną na środku.
                To jest kwestia umów, miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego i
                programu użytkowego tego terenu.
                • abanderado Re: Debata czy lobbowanie* 12.04.07, 14:43
                  Super że taki wątek zaistniał na forum .....

Jestem za stadionem ale najpierw za wybudowaniem mniej spektakularnej ale
                  istotniejszej infrastrukturą "treningowej". jest teraz wiele mozliwosci na
                  finansowanie takich przedsiewziec jak boiska przy szkolach, hale sportowe itp.

Dziwi mnie tylko ze skoro stadion sie nie zmiesci przy Wojskowej a nawet jesli
                  by sie wcisnal to nie byloby miejsc parkingowych itp to jakim cudem zmiesci sie
                  tam aqua park z cala infrastruktura komercyjana ???

BRAK LOGIKI

to jeden z najcenniejszych terenow miasta ! i kazdy obieca wiele zeby tylko tam
                  te swoje powierzchnie komercyjne wcisnac,

nie mam nic przeciwko najwiekszemu budowlancowi miasta ale jestem pewnien ze za
                  ten teren inni zaplaca/zaplaciliby wiecej, potezne spolki jak GTC czy Dom
                  Development z pewnoscia zaplaca wiecej ...

w monaco jest stadiona na dachu wiec moze na wojskowej by sie zmiescil tez na
                  aquaparku ?

• mariano_d Re: Debata czy lobbowanie* 12.04.07, 16:27
                    > BRAK LOGIKI
                    Ale widziałeś koncepcję?
                    Bo jak nie to - krytyka dla krytyki
                    > ten teren inni zaplaca/zaplaciliby wiecej, potezne spolki jak GTC czy Dom
                    > Development z pewnoscia zaplaca wiecej ...
                    I bardzo dobrze - jak przyjdzie co do czego to będą miały okazję wziąć udział w
                    przetargu
      • mariano_d Re: Debata o stadionie miejskim 11.04.07, 09:19
        > Zawzięli się na ten stadion.
        Znam kilku, którzy zrobili to wcześniej i dzięki temu zamiast stadionu jest pole
        w środku miasta.
        > Już kiedyś podobną koncepcję MJD lansował wspólnie ze znanym
        > siedleckim "wielkim budowniczym".
        To ten sam pomysł, który może teraz znajdzie poparcie
        > "Miło" tylko stadionu żal.
        To już nie jest stadion i w tym miejscu być nie może. Jeżeli słuchałeś uważnie
        audycji, to powinieneś "wyłapać" stwierdzenie v-ce, że na przebudowę nie
        uzyskamy stosownych zezwoleń a to już ostateczny gwoźdź do trumny.
        • krzycho1252 Re: Debata o stadionie miejskim 11.04.07, 09:35
          Ja sentymentelnie a ty pragmatycznie.
          • mariano_d Re: Debata o stadionie miejskim 11.04.07, 11:41
            Pragmatycznie bo mi za to płacą ;)
            Sentymentalnie podchodzili do problemu inni i dlatego jesteśmy zapóźnieni o
            kilka lat.
            • krzycho1252 Re: Debata o stadionie miejskim 12.04.07, 19:34
              mariano_d napisał:

> Pragmatycznie bo mi za to płacą ;)

Żartowałeś?

> Sentymentalnie podchodzili do problemu inni i dlatego jesteśmy zapóźnieni o
              > kilka lat.
              Pokazywaliście obrazek, ot tak sobie zrobiony przez znanego architekta (członka
              PO)- basen jedna piąta miejsca po stadionie od strony Teatralnej, jakieś
              nieduży obiekt, który może być handlowy i z kortem tenisowym na parterze a
              reszta na tak cennym miejscu przeznaczona na parkingi. Może źle spojrzałem ale
              i Galeria S jakby się rozbudowała w stronę obecnego stadionu? MK z PO był
              całkowicie za. Wspomiałeś o interpelacji PO w sprawie obiektów sportowych w
              mieście. Przypadek? Przypadki chodzą po ludziach. Mnie nie płacą za sentyment.
              • krzycho1252 Re: Debata o stadionie miejskim 16.04.07, 08:20
                I mam taką sygnaturkę.
          • no_login Re: Debata o stadionie miejskim 11.04.07, 12:31
            A ja z ostrożnością i nieufnością.
            Dotychczasowe projekty wielkiego budowniczego
            zawsze podlegały tajemniczym metamorfozom i działaniu
            niewyjaśnionych sił.
            To chyba one spowodowały zniknięcie
            parkingu pod jednym z obiektów, dobudowanie
            jednej kondygnacji na innym... ;-)
    • nash_bridges krótka dygresja 11.04.07, 18:51
      Po co miastu stadion z prawdziwego zdarzenia, skoro drużyna piłkarska jest w 5
      lidze ??? W dodatku kto będzie chodził na mecze na Błonia ??? Oczywiście, że
      chodzi chodzi tu tylko i wyłącznie o plac z lokalizacją w ścisłym centrum. Jeśli
      jeszcze pojawiają się osoby architekta oraz "boba" budowniczego to już wiadomo
      kto będzie inwestorem. I proszę nie ściemniać, że sprzedaż gruntów odbędzie się
      w sposób obiektywny, bo już zdążyłem poznać sektor publiczny i sposób w jaki
      odbywają się tego typu postępowania.

PS.
      Lobbowanie w pewnych granicach jest dozwolone prawnie ale warto przyponie
      najsłynniejszego polskiego lobbystę Marka Dochnala który obecnie grzeje pryczę.
      • siedlczanin2 Re: krótka dygresja 11.04.07, 18:53
        To była kryptoreklama. Ciekawe czy za frajer? Albo tzw lobbowanie.
        • nash_bridges Re: krótka dygresja 11.04.07, 22:42
          > To była kryptoreklama.

Do którego fragmentu textu to się odnosi ???
      • mariano_d Re: krótka dygresja 11.04.07, 21:37
        > Po co miastu stadion z prawdziwego zdarzenia, skoro drużyna piłkarska jest w 5
        > lidze ???
        Po co centrum handlowe skoro i tak większość robi zakupy na bazarku
        W dodatku kto będzie chodził na mecze na Błonia ???
        Kibice
        > Oczywiście, że
        > chodzi chodzi tu tylko i wyłącznie o plac z lokalizacją w ścisłym centrum.
        A pewnie - sam plac jest wart połowy nowoczesnego stadionu - patrz Korona Kielce
        > I proszę nie ściemniać, że sprzedaż gruntów odbędzie się
        > w sposób obiektywny, bo już zdążyłem poznać sektor publiczny i sposób w jaki
        > odbywają się tego typu postępowania.
        Bez komentarza
        > Lobbowanie w pewnych granicach jest dozwolone prawnie ale warto przyponie
        > najsłynniejszego polskiego lobbystę Marka Dochnala który obecnie grzeje
        > pryczę.
        Czyli czeka mnie świetlana przyszłość:(((

Najlepiej nic nie robić. Spokój i cisza, zainwestować w kawałek chodnika,
        podatki podnosić z umiarem, uścisnąć rękę i wręczyć kwiaty. Po co marzyć?
        Powodzenia
        • nash_bridges Re: krótka dygresja 11.04.07, 22:41
          Pytanie: kiedy ostatnio byłeś na meczu w Siedlcach ???
          • obserwator.ws Re: krótka dygresja 11.04.07, 23:07
            Skoro zrodziła się dyskusja to i ja zabiorę głos :)
            Jeśli mogę to odpowiem na Twoje pytanie. Mianowicie jakieś dwa lata temu :)
            Poszedłbym ponownie, ale niewygodne są te 'ławki' :)
            • nash_bridges Re: krótka dygresja 12.04.07, 19:52
              No to bardzo dawno już nie byłeś na stadionie, bo na części miejsc siedzących są
              typowe krzesełka stadionowe.

PS.
              Moim subiektywnym zdaniem ławeczki są wygodniejsze niż te brudne krzesełka.
          • mariano_d Re: krótka dygresja 12.04.07, 06:19
            W ostatni czwartek na derby Podlasia i Pogoni. Mecz z racji czterech bramek
            udany, choć męczące było oglądanie przepychanki środkiem boiska.
            • nash_bridges Re: krótka dygresja 12.04.07, 19:49
              Widzę, że jest jeszcze jeden oprócz mnie kibic:))
              Na derbach niestety nie byłem, ponieważ w tygodniu pracuję, ale słyszałem, że
              jak na 5 ligę było nieźle.
    • lesio57 Re: Debata o stadionie miejskim 11.04.07, 20:56
      lepiej się zastanówmy,jak ma wyglądać ten nowy stadion.tylko proszę o realne propozycję na które stać będzie miasto.
      • cyrk1 Re: Debata o stadionie miejskim 11.04.07, 23:21
        Przypominam, że w Siedlcach mamy kilka stadionów. Są one totalnie
        niedoinwestowane, nie remontowane od lat. Nie widzę sensu aby robić kolejny
        nikomu niepotrzebny pomnik, którego nie będzie z czego utrzymać. Przypominam o
        istnieniu stadionu przy Wojskowej (nie remontowany od lat), stadionie przy Bema
        (za mało torów lekkoatletycznych, rozpadające się trybuny, brak elementarnego
        wyposażenia) i licznych boiskach pełnowymiarowych na obszarach należących do
        miasta. A piłkarze naprawdę grają w V lidze. A teren przy Wojskowej inaczej
        wykorzystany będzie cierpiał na ten sam problem co niewykorzystany od lat plac
        Sikorskiego. Tam jeśli zechce się umieścić dużo funkcji usługowych po prostu
        zabraknie miejsca na dojazdy i parkingi (wprowadzenie dodatkowego ruchu w
        najtrudniejsze komunikacyjnie miejsce w Siedlcach).
        PS
        Ilu mieszkańcom potrzebny jest stadion (11 plus rezerwowym i trenerom) a ilu
        szybka poprawa komunikacji? Nigdy (od lat) nie widziałem pełnego stadionu w
        Siedlcach. Zwykle trybuny zajęte są w 10-20%. Nawet P. Chojecka nie biegała już
        w Siedlcach.
        • westwind2 Re: Debata o stadionie miejskim 11.04.07, 23:47
          Tak ciasnego i zaściankowego myślenia na tym forum jeszcze nie było.
          Nieoczekiwanie objawili się zwolennicy bylejakości, tymczasowości, karlizmu
          i minimalizmu.
          W ich w mniemaniu jest ok, nic nie trzeba zmieniać, wystarczy jedynie gdzieś
          załatać płot, zasypać jakąś wyrwę w jezdni, podeprzec trybunę itp.

Bez nowoczesnej bazy nie ma co marzyć o sporcie wyczynowym. Nawet V liga za
          chwilę stanie się VI lub VII. Również sport masowy wymaga obecnie mozliwie
          najlepszych i bezpiecznych warunków.

Żeby znaleźć sponsora z prawdziwego zdarzenia dla sportowych sekcji trzeba mieć
          obiekty klasowe, które będą dodawały sponsorowi splendoru. Wtedy ma dla niego
          sens finansowanie sportu, bo jest szansa w jakiejś perspektywie na sukces i
          promocję sponsora.

Panie Mariano, niech Pan się nie da zatrwożyć uwagami malkotentów. Niech Pan ma
          odwagę wybiegać do przodu, w interesie młodego pokolenia, które chce być dumne
          ze swojego miasta i do niego wracać po różnych naukach w świecie. Również
          wszyscy starsi, światli siedlczanie domagają się odwagi myślenia od naszych
          władz i rozmachu w wszechstronnym rozwoju miasta, w tym i bazy sportowej.
          Niech Pan i Pana koledzy z Rady Miasta nie dadzą się zanarkotyzować zawodowym
          narzekaczom, ludziom o zaniżonych ambicjach i trwale uszkodzonej wyobraźni.
          • cyrk1 Re: Debata o stadionie miejskim 12.04.07, 22:08
            Jestem zwolennikiem bylejakości, bo uważam, że trzeba dbać o posiadany majątek,
            trzeba go remontować, utrzymać w porządku (chodzi o istniejące boiska i
            stadiony). Jestem minimalistą bo uważam, że środki z budżetu należy wydawać
            minimalistycznie to znaczy tam gdzie przyniosą najbardziej pożądane społecznie
            korzyści (a Siedlce już innych potrzeb niż nowy stadion nie mają). Jestem
            zwolenikiem tymczasowości, bo wiem, że będzie sens budować stadion duży i
            nowoczesny jak będzie dla kogo. Tymczasem dziś mamy V ligę piłkarską, dla
            której tylko Maracana. A boiska treningowe na Błoniach z których dziś bez
            ograniczeń i prawie za darmo korzysta mnóstwo młodzieży należy zabudować
            parkingami i zamknąć, zapłacić za ochronę, powołać kilka nowych stanowisk i
            płacić na to z budżetu. Proponuję też jako karzeł wykopać kolejny tunel od
            dworca PKP, gdy kibice Legii będą szli po terenie SIedlec w tym Nowych Siedlec
            na mecz. A co narzekania i ambicji, to potwierdzam, mam uszkodzoną wyobraźnię,
            chodzę twardo po ziemi, dlatego kilka rzeczy w życiu zrobiłem. Czego odwiecznym
            politykom i krytykom poprzedniej władzy w tym p. Dobijańskiemu życzę w dobrze
            pojętym interesie własnym (jestem wprawdzie przypadkowym ale siedlczaninem).
            Drodzy kolego mniej wizji, więcej solidnej analizy, mniej pomysłów, więcej
            cierpliwych, systematycznych realizacji.
            PS
            Czy to prawda, że p. Dobijański zablokował budowę hali gimnastycznej w Królówce
            i jeśli tak to dlaczego, kiedy była nie tylko wspaniała wizja, ale i pozowlenie
            na budowę. O ile wiem pieniądze z Unii też były tuż tuż. To też w dobrze
            pojętym interesie siedleckiej młodzieży i siedleckiego sportu.
            • mariano_d Re: Debata o stadionie miejskim 12.04.07, 23:01
              > Jestem zwolennikiem bylejakości
              Ja nie
              > Jestem minimalistą bo uważam, że środki z budżetu należy wydawać
              > minimalistycznie
              Tu też się różnimy
              > Jestem
              > zwolenikiem tymczasowości, bo wiem, że będzie sens budować stadion duży i
              > nowoczesny jak będzie dla kogo.
              To znaczy, że nigdy nie będzie potrzeba wydać pieniędzy na stadion, bo bez
              obiektu nie będzie nawet III ligi
              > A boiska treningowe na Błoniach z których dziś bez
              > ograniczeń i prawie za darmo korzysta mnóstwo młodzieży należy zabudować
              > parkingami i zamknąć, zapłacić za ochronę, powołać kilka nowych stanowisk i
              > płacić na to z budżetu.
              Nie rozumiem sarkazmu
              > Proponuję też jako karzeł wykopać kolejny tunel od
              > dworca PKP, gdy kibice Legii będą szli po terenie SIedlec w tym Nowych Siedlec
              > na mecz.
              Może lepiej zlikwidować stację PKP wtedy nikt nie będzie przyjeżdżał i
              przechodził ulicami miasta
              > politykom i krytykom poprzedniej władzy w tym p. Dobijańskiemu życzę w dobrze
              > pojętym interesie własnym (jestem wprawdzie przypadkowym ale siedlczaninem).
              Nieco przesadnie postrzegasz moją osobę
              > Czy to prawda, że p. Dobijański zablokował budowę hali gimnastycznej w
              > Królówce i jeśli tak to dlaczego, kiedy była nie tylko wspaniała wizja,
              ale i > pozowlenie
              Chciałem jeszcze zablokować budowę pałacu kultury ale się spóźniłem
              > O ile wiem pieniądze z Unii też były tuż tuż.
              A świstak .....
              > To też w dobrze
              > pojętym interesie siedleckiej młodzieży i siedleckiego sportu.
              Również pozdrawiam
              > na budowę.
              • cyrk1 Re: Debata o stadionie miejskim 12.04.07, 23:19
                Co do hali w Królówce? Będzie czy nie? Jest pan w koalicji rządzącej, to niech
                pan poinformuje sportowców, uczniów i absolwentów tej szkoły. Krążą w okolicach
                Królówki jakieś mity dotyczące pana polemiki z p. Sochacką. Niech pan je
                zdementuje. A co do świstaka, dlaczego ten projekt (gotowy) nie ma szans na
                pieniądze unijne, a np wirtualny stadion na Błoniach ma. Proponuję jednak mniej
                wirtualności i więcej realności, więcej podpartego ciężką pracą minimalizmu,
                więcej pokory dla innych poglądów, więcej pokory wobec swoich dotychczasowych
                skromnych dokonań. A na koniec proponuję więcej zrozumienia dla czyjegoś
                sarkastycznego dowcipu.
                • mariano_d Re: Debata o stadionie miejskim 13.04.07, 00:00
                  > Co do hali w Królówce? Będzie czy nie?
                  Będzie jak obiecywane pieniądze da Urząd Marszałkowski
                  > Krążą w okolicach
                  > Królówki jakieś mity dotyczące pana polemiki z p. Sochacką. Niech pan je
                  > zdementuje.
                  Jakieś polemiki trudno dementować. Jakie konkretnie to może zdementuję a może
                  potwierdzę? Konkrety proszę.
                  > dlaczego ten projekt (gotowy) nie ma szans na
                  > pieniądze unijne, a np wirtualny stadion na Błoniach ma.
                  Kto powiedział, że nie ma szans? A dlaczego na stadion ma?
                  - bo duży wkład własny uzyskany ze sprzedaży terenu, użyteczność obiektu i jego
                  regionalność pozwalają mieć nadzieję
                  > Proponuję jednak mniej
                  > wirtualności i więcej realności, więcej podpartego ciężką pracą minimalizmu,
                  > więcej pokory dla innych poglądów, więcej pokory wobec swoich dotychczasowych
                  > skromnych dokonań.
                  Nie krytykuję dokonań innych, nie twierdzę też, że dokonałem cudów, choć staram
                  się pracować uczciwie i ciężko.
                  > A na koniec proponuję więcej zrozumienia dla czyjegoś
                  > sarkastycznego dowcipu.
                  Postaram się, ale mam nadzieję, że szanujesz to, że mam inne poczucie humoru.
                  Nie chcę się przepychać z Tobą, bo zaczynam mieć wrażenie, że wątek robi się
                  personalny a nie merytoryczny. Podzieliłem się - nie swoim - a zapożyczonym
                  pomysłem na obiekt przy Wojskowej (nie przypisuję sobie autorstwa tylko jestem
                  jego zwolennikiem). Wolno mieć każdemu inne zdanie.
                  • cyrk1 Re: Debata o stadionie miejskim 13.04.07, 00:17
                    Co do hali w Królówce. To jednak obecnie świstak nie zawija w sreberka (pisze
                    pan że są jednak obiecane pieniądze). A jaki będzie wkład budżetu miasta? A co
                    do polemiki, to była czy nie, to chyba łatwo zapamiętać. Jutro po konsultacji
                    spróbuję podać gdzie miała miejsce, aby Panu Radnemu jednak poprawić odrobinę
                    pamięć. Bo z wypowiedzi wnioskuję, że w plotce jest jednak odrobinę prawdy. Co
                    do stadionu dokładnie mam inne zdanie, uważam, że to obecnie nie priorytet. A
                    co do personaliów, to "ad personam" zaczął pana obrońca, zarzucając mi tak
                    naprawdę zaściankowość co mnie bardzo rozbawiło (tak naprawdę kocham
                    zaściankowość). Dobranoc.
                    • mariano_d Re: Debata o stadionie miejskim 13.04.07, 00:23
                      > Co do hali w Królówce. To jednak obecnie świstak nie zawija w sreberka (pisze
                      > pan że są jednak obiecane pieniądze).
                      He he - Struzik naobiecywał i ciężko mu się teraz z tego będzie wykręcić a
                      zdaniem wielu obietnice nie są do zrealizowania. Obym się mylił, bo to zawsze
                      jeden obiekt więcej.
                      > A co
                      > do polemiki, to była czy nie, to chyba łatwo zapamiętać. Jutro po konsultacji
                      > spróbuję podać gdzie miała miejsce, aby Panu Radnemu jednak poprawić odrobinę
                      > pamięć. Bo z wypowiedzi wnioskuję, że w plotce jest jednak odrobinę prawdy.
                      Gazety pisały więc nie trzeba przypominać. Ale żeby dementować trzeba wiedzieć
                      co konkretnie
                      > A
                      > co do personaliów, to "ad personam" zaczął pana obrońca, zarzucając mi tak
                      > naprawdę zaściankowość co mnie bardzo rozbawiło (tak naprawdę kocham
                      > zaściankowość).
                      Nie mam najemnych obrońców na forum
                      Dobranoc.
        • mariano_d Re: Debata o stadionie miejskim 12.04.07, 06:33
          > Przypominam, że w Siedlcach mamy kilka stadionów. Są one totalnie
          > niedoinwestowane, nie remontowane od lat.
          Boiska sportowe, z których żadne nie trzyma wymiarów. Ostatnio okazało się, że
          na boisko przy samochodówce częściowo leży na prywatnym terenie. Remontować je
          trzeba i powoli zaczyna sie to dziać.
          > Nie widzę sensu aby robić kolejny
          > nikomu niepotrzebny pomnik,
          Dlatego ma to być stadion a nie pomnik
          > Przypominam o
          > istnieniu stadionu przy Wojskowej (nie remontowany od lat)
          żaden remont tego obiektu nie ma sensu
          > A piłkarze naprawdę grają w V lidze
          żeby grali wyżej muszą mieć gdzie - przepisy PZPN (to, że obiekt przy Wojskowej
          jest dopuszczony do użytkowania to istny sukces)
          > (za mało torów lekkoatletycznych, rozpadające się trybuny, brak elementarnego
          > wyposażenia)
          to przykład pomnika
          > i licznych boiskach pełnowymiarowych na obszarach należących do
          > miasta.
          nie znam takich
          > A teren przy Wojskowej inaczej
          > wykorzystany będzie cierpiał na ten sam problem co niewykorzystany od lat plac
          > Sikorskiego. Tam jeśli zechce się umieścić dużo funkcji usługowych po prostu
          > zabraknie miejsca na dojazdy i parkingi (wprowadzenie dodatkowego ruchu w
          > najtrudniejsze komunikacyjnie miejsce w Siedlcach).
          Zmiana sposobu użytkowania to również zmiana organizacji ruchu i gwarantowana
          ilość miejsc parkingowych - zapraszam do dokładniejszej analizy koncepcji.
          Poszerzenie sportowej, wjazd na teren z pięciu różnych stron doda nie tylko
          miejsc parkingowych, których mało w centrum a jednocześnie odciąży skrzyżowanie
          Piłsudskiego - Armii Krajowej
          > Ilu mieszkańcom potrzebny jest stadion (11 plus rezerwowym i trenerom) a ilu
          > szybka poprawa komunikacji?
          Patrz wyżej - wilk syty i owca cała
          Nigdy (od lat) nie widziałem pełnego stadionu w
          > Siedlcach. Zwykle trybuny zajęte są w 10-20%. Nawet P. Chojecka nie biegała
          > już w Siedlcach.
          Jeżeli mam stać przez 105 min lub siedzieć na "prawie krzesełku" to faktycznie,
          lepiej obejrzeć widowisko sportowe w tv. Poza tym stadion to nie tylko piłka nożna.
          • klemens.klemens Re: Debata o stadionie miejskim 12.04.07, 18:13
            Podoba mi się ten apel westwinda2
            > Niech Pan i Pana koledzy z Rady Miasta nie dadzą się zanarkotyzować zawodowym
            > narzekaczom, ludziom o zaniżonych ambicjach i trwale uszkodzonej wyobraźni.

Podpisuję się pod tym.
          • cyrk1 Re: Debata o stadionie miejskim 12.04.07, 21:34
            "Boiska sportowe, z których żadne nie trzyma wymiarów."
            Jakich wymiarów nie trzymają te boiska? Proszę o konkrety a nie hasła. Które
            boisko ma braki w wymiarach?
            "Dlatego ma to być stadion a nie pomnik".
            Proszę więc o przeznaczenie znacznych środków na ochronę tego oddalonego od
            innych obiektu, na ogrzewanie, prąd itp. Bo od kilkum lat na remont boisk
            sportowych rada miasta nie daje. A może zabraknie wtedy na sportowców. Czyżby
            istniałą jakaś inna pula niż budżet miasta.
            "żaden remont tego obiektu nie ma sensu". Przekonywujący tekst, jak nie ma
            sensu to miasto oczywiście nie bedzie remontować. A dlaczego to nie ma sensu?
            Czy ten obiekt nawet niewielki w środku miasta nie może być jego wizytówką i
            nie straszyć przyjezdnych? Mały, skromny, dostosowany do potrzeb, czysty i
            zadbany.
            "żeby grali wyżej muszą mieć gdzie - przepisy PZPN (to, że obiekt przy Wojskowej
            jest dopuszczony do użytkowania to istny sukces)"
            Aby grać nawet IV lidze to trzeba to wybiegać na boisku. Gdyby naszą drużyną
            wypuścić na Maracanę, to i tak będzie grała w V lidze, bo taki jest poziom
            sportowy. A szansa na pozyskanie sponsora na Pogoń jest nikła. Dużo lepsze
            kluby nie mogą wyjść poza poziom III ligi. A Pogoń to jak na razie to max III
            liga (wiele lat temu).
            "> (za mało torów lekkoatletycznych, rozpadające się trybuny, brak elementarnego
            > wyposażenia)
            to przykład pomnika"
            Czyli Rada Miasta proponuje zaorać stadion przy Bema!!! A może brak pomysłu na
            ISTNIEJĄCY stadion.
            "> i licznych boiskach pełnowymiarowych na obszarach należących do
            > miasta.
            nie znam takich"
            Pan jest o ile się nie mylę Radnym w mieście, więc radzę albo spojrzeć na mapę
            albo obejrzeć zdjęcia z góry. Można by też od czasu ruszyć się z miejsca obrad
            Rady i zorientować się czym miasto dysponuje.
            "Zmiana sposobu użytkowania to również zmiana organizacji ruchu i gwarantowana
            ilość miejsc parkingowych - zapraszam do dokładniejszej analizy koncepcji."
            To jest już koncepcja? Ciekawe gdzie jest opublikowana. "> Ilu mieszkańcom
            potrzebny jest stadion (11 plus rezerwowym i trenerom) a ilu
            > szybka poprawa komunikacji?
            Patrz wyżej - wilk syty i owca cała"
            Radny rady miasta powinien wiedzieć o jednym, że jeśli pieniądze się wyda na
            stadion to nie zbuduje się za te pieniądze czegoś innego, albo nie wyremontuje
            (obecnie się nie remontuje bo to mało widowiskowe). Kołdra zawsze będzie krótka.
            "Jeżeli mam stać przez 105 min lub siedzieć na "prawie krzesełku" to faktycznie,
            lepiej obejrzeć widowisko sportowe w tv. " Oj poczekamy na transmisję klubu z
            Siedlec w telewizji. A na porządne krzesła i trybuny na istniejących stadionach
            nie warto dawać to mało widowiskowe i niemedialne.
            • mariano_d Re: Debata o stadionie miejskim 12.04.07, 23:12
              > Jakich wymiarów nie trzymają te boiska? Proszę o konkrety a nie hasła. Które
              > boisko ma braki w wymiarach?
              Wszystkie - Wojskowa, Bema, Kazimierzowska, Lange, ewentualnie zalew koło
              Hetmana;) - przepisy PZPN
              > Proszę więc o przeznaczenie znacznych środków na ochronę tego oddalonego od
              > innych obiektu, na ogrzewanie, prąd itp. Bo od kilkum lat na remont boisk
              > sportowych rada miasta nie daje. A może zabraknie wtedy na sportowców. Czyżby
              > istniałą jakaś inna pula niż budżet miasta.
              Jak najbardziej
              > Czy ten obiekt nawet niewielki w środku miasta nie może być jego wizytówką i
              > nie straszyć przyjezdnych? Mały, skromny, dostosowany do potrzeb, czysty i
              > zadbany.
              He he - ale mówimy cały czas o stadionie piłkarskim, czy małym, skromnym,
              czystym polu?
              > Aby grać nawet IV lidze to trzeba to wybiegać na boisku. Gdyby naszą drużyną
              > wypuścić na Maracanę, to i tak będzie grała w V lidze, bo taki jest poziom
              > sportowy. A szansa na pozyskanie sponsora na Pogoń jest nikła. Dużo lepsze
              > kluby nie mogą wyjść poza poziom III ligi. A Pogoń to jak na razie to max III
              > liga (wiele lat temu).
              Nie zgadzam się, ale może się mylę
              > Czyli Rada Miasta proponuje zaorać stadion przy Bema!!! A może brak pomysłu na
              > ISTNIEJĄCY stadion.
              Nie sugeruj kolego czegoś, czego nie pisałem i nie mówiłem
              > Pan jest o ile się nie mylę Radnym w mieście, więc radzę albo spojrzeć na mapę
              > albo obejrzeć zdjęcia z góry. Można by też od czasu ruszyć się z miejsca obrad
              > Rady i zorientować się czym miasto dysponuje.
              Dziękuję za radę i proponuję wybrać się razem, bo pewnie obu nam by się to przydało
              > "Zmiana sposobu użytkowania to również zmiana organizacji ruchu i gwarantowana
              > ilość miejsc parkingowych - zapraszam do dokładniejszej analizy koncepcji."
              > To jest już koncepcja? Ciekawe gdzie jest opublikowana. "> Ilu mieszkańcom
              > potrzebny jest stadion (11 plus rezerwowym i trenerom) a ilu
              > > szybka poprawa komunikacji?
              > Patrz wyżej - wilk syty i owca cała"
              > Radny rady miasta powinien wiedzieć o jednym, że jeśli pieniądze się wyda na
              > stadion to nie zbuduje się za te pieniądze czegoś innego, albo nie wyremontuje
              > (obecnie się nie remontuje bo to mało widowiskowe). Kołdra zawsze będzie
              > krótka
              Zmiana zagospodarowania tego terenu, poszerzenie Katedralnej i Sportowej,
              zwiększenie ilości miejsc parkingowych to propozycje zmierzające również do
              poprawy infrastruktury - ale nie chcesz tego zauwazyć
              > Oj poczekamy na transmisję klubu z
              > Siedlec w telewizji. A na porządne krzesła i trybuny na istniejących
              > stadionach nie warto dawać to mało widowiskowe i niemedialne.
              Kolejny nie uprawniony sarkazm i przy okazji - Czy ja pisałem o transmisji meczu
              z Siedlec?
              • cyrk1 Re: Debata o stadionie miejskim 12.04.07, 23:52
                Zdaniem pana istnieją inne środki na utrzymanie i na eksploatację stadionu niż
                budżet miasta. Proszę o przedstawienie bo to ciekawe. A jeśli uważa pan że
                potrzebny nam duży stadion większy niż obecne, to proszę o odpowiedź, czy
                wnioskował pan do budżetu o niewielkie w porównaniu z pana wizją środki na
                utrzymanie i remonty dotychczasowych pól przy ul Bema, Wojskowej, Langego,
                Kazimierzowskiej. Stan ich dowodzi, że rada miejska zbytnio o nie nie dbała i
                nie dba. Skąd pewność, że ten obiekt uzyska środki na utrzymanie w przyszłości.
                A co do nowych stołków to gwarantuję, że będą w związku z tym , że nowy stadion
                to nie pole i ktoś będzie musiał tam pracować np przy utrzymaniu murawy,
                otwieraniu szatni, zadbaniu o urządzenia, ochronie. Jakaś nowa organizacja
                miejska to i stołki. To realizm nie sarkazm. Obecne pola to zapewne efekt braku
                środków na eksploatację przez lata, chyba dokupiono plastikowe siedziska, na
                których nie chce pan siadać (ciekawe czy gdzie indziej są inne - wątpię).
                • mariano_d Re: Debata o stadionie miejskim 13.04.07, 00:07
                  > Zdaniem pana istnieją inne środki na utrzymanie i na eksploatację stadionu niż
                  > budżet miasta.
                  Wynajem obiektów, reklama wokół i inne - pomysłów trochę.
                  > A jeśli uważa pan że
                  > potrzebny nam duży stadion większy niż obecne, to proszę o odpowiedź, czy
                  > wnioskował pan do budżetu o niewielkie w porównaniu z pana wizją środki na
                  > utrzymanie i remonty dotychczasowych pól przy ul Bema, Wojskowej, Langego,
                  > Kazimierzowskiej.
                  Administratorem przy Bema i Wojskowej jest Pogoń Siedlce. Nie wykonują swoich
                  obowiązków administratora należycie stąd uważam, że obiekty powinno przejąć
                  miasto. Langego niestety leży częściowo na prywatnym terenie i tylko dlatego nie
                  udało się w tym roku poprawić stanu tego boiska. Szkoła nie wystąpiła z
                  stosownym wnioskiem.
                  > Skąd pewność, że ten obiekt uzyska środki na utrzymanie w przyszłości.
                  Patrz wyżej
                  > A co do nowych stołków to gwarantuję, że będą w związku z tym , że nowy
                  > stadion to nie pole i ktoś będzie musiał tam pracować np przy
                  utrzymaniu > murawy, otwieraniu szatni, zadbaniu o urządzenia,
                  ochronie. Jakaś nowa > organizacja miejska to i stołki. To
                  realizm nie sarkazm.
                  Trudno, żeby nie było osób dbających o obiekty - jak ich nie ma to jest jak obecnie

• cyrk1 Re: Debata o stadionie miejskim 12.04.07, 23:35
              Proszę o KONKRETY nie slogany w sprawie wymiarów. Ile m brakuje w którym
              wymiarze każdemu z wymienionych boisk (o jednak kilka pan znalazł, choć na
              razie nie wszystkie). To jaki pomysł na stadion przy Bema? Czy ma pan zgodę p.
              Strusa na poszerzenie ul. Katedralnej? Czy uzgodniono już rozwalenie hotelu (o
              ile wiem) własności Strusa, to ciekawe?
              • mariano_d Re: Debata o stadionie miejskim 12.04.07, 23:49
                > Proszę o KONKRETY nie slogany w sprawie wymiarów. Ile m brakuje w którym
                > wymiarze każdemu z wymienionych boisk (o jednak kilka pan znalazł, choć na
                > razie nie wszystkie).
                Wg opinii działaczy OZPN żaden z nich nie trzyma wymiarów - min. 110 - 60 (o ile
                dobrze pamiętam)
                > To jaki pomysł na stadion przy Bema?
                Stadion lekkoatletyczny jak dotychczas
                > Czy ma pan zgodę p.
                > Strusa na poszerzenie ul. Katedralnej?
                A od kiedy to p. Strus jest administratorem dróg w Siedlcach?
                > Czy uzgodniono już rozwalenie hotelu (o
                > ile wiem) własności Strusa, to ciekawe?
                Nie uzgodniono - a trzeba? I przy okazji - nie jest to własność p. Strusa a
                współwłasność z miastem Siedlce
                • cyrk1 Re: Debata o stadionie miejskim 13.04.07, 00:04
                  Co do wymiarów, proszę więc się upewnić, z nie głosić na forum z niezachwianą
                  pewnością przypuszczeń. A tak w ogóle jaki to problem np na Wojskowej usunąć
                  bieżnię żużlową i zrobić tam "pole". A jeśli zna p. ul. Katedralną (radzę
                  jednak trochę pospacerować) to niech pan mi powie jak można poszerzyć ulicę bez
                  rozwalenia kilku budynków p. Strusa i wejścia na grunt Strusa (tam ogrodzenie
                  stoi na jezdni). Współwłasność to forma własności (polecam np Kodeks Cywilny -
                  warto poczytać). A jednak widzę, że koncepcji nie ma (więc będę miał problemy z
                  zapoznaniem się z nią), bo p. nie podał miejsca publikacji, a jeśli jest to ma
                  dość poważne braki, nie uwzględnia istniejącej zabudowy i własności.
                  • mariano_d Re: Debata o stadionie miejskim 13.04.07, 00:12
                    > Co do wymiarów, proszę więc się upewnić, z nie głosić na forum z niezachwianą
                    > pewnością przypuszczeń.
                    Opinie osób głoszących je na komisjach uważam za prawdziwe
                    A jeśli zna p. ul. Katedralną (radzę
                    > jednak trochę pospacerować) to niech pan mi powie jak można poszerzyć ulicę bez
                    >
                    > rozwalenia kilku budynków p. Strusa i wejścia na grunt Strusa (tam ogrodzenie
                    > stoi na jezdni). Współwłasność to forma własności (polecam np Kodeks Cywilny -
                    > warto poczytać). A jednak widzę, że koncepcji nie ma (więc będę miał problemy z
                    >
                    > zapoznaniem się z nią), bo p. nie podał miejsca publikacji, a jeśli jest to ma
                    > dość poważne braki, nie uwzględnia istniejącej zabudowy i własności.
                    A kto mówił o poszerzeniu Katedralnej kosztem budynków? A moze na drugą stronę
                    ulicy kolego spojrzysz?
                    > A jednak widzę, że koncepcji nie ma
                    To jednak programu w TV nie widziałeś, o czym więc dyskutujemy?
    • emektb Re: Debata o stadionie miejskim 12.04.07, 19:21
      a ja wam mówię, że jak los da, to wy tego miasta nie poznacie wkrótce:))
      • krzycho1252 Re: Debata o stadionie miejskim 12.04.07, 19:38
        mariano_d napisał

> Pragmatycznie bo mi za to płacą ;)

Chyba wstawię ten cytat w sygnaturkę. Ostry jak brzytwa.
        • emektb Re: Debata o stadionie miejskim 12.04.07, 19:49
          a ja swojej nie zmienię chyba już nigdy. ta fraza z mojej powinna się znaleźć
          we wszystkich zbiorkach złotych myśli:))
          • krzycho1252 Re: Debata o stadionie miejskim 12.04.07, 19:50
            ja swojej nie miałem.
            • emti1 Re: Debata o stadionie miejskim 13.04.07, 00:24
              Musze przyznac ze minimalizm niektorych forumowiczow poraza.
              Najlepiej siasc zalozyc rece i nic nie robic a miasto bedzie pieknialo samo.

Jest jakas wizja,jest RAELNY pomysł a niektorzy marudza jak stare moherowe berety.Ot niestety taka polska zasciankowosc i przypadlosc sie kłania.
              • krzycho1252 Re: Debata o stadionie miejskim 16.04.07, 08:19
                >Musze przyznac ze minimalizm niektorych forumowiczow poraza

Manimalizm? Ja miasto moje widzę ogromne, nowoczesne ale i powiązane z tradycją.

>niektorzy marudza jak stare moherowe berety

"moherowe berety" nie marudzą, jedzą je mole jeśli nie zabezpieczone naftaliną.
                • klemens.klemens Re: Debata o stadionie miejskim 16.04.07, 08:28
                  >Musze przyznac ze minimalizm niektorych forumowiczow poraza
                  >Manimalizm? Ja miasto moje widzę ogromne, nowoczesne ale i powiązane z
                  >tradycją.

Minimalistów jednak nie brakuje. Nie tylko na forum. Przykład? Pani Kaslikowska
                  i jej team z Nowych Siedlec. Dodaj do tego całą gromadę wyznawców zasad "moja
                  chata z kraja", albo "tylko nie u mnie (nas)".
                  Wystarczy, że ktoś wystaje nieco ponad przeciętność obrywa po uszach. Przykład
                  Pana Strusa.

Nie ma sprzeczności pomiędzy widzeniem swojego miasta ogromnym i powiązaniem z
                  tradycją.
                  Tradycja sportowa może być znakomicie kontynuowana w formie nowoczesnego
                  aquaparku na miejscu dzisiejszego stadionu, a stadion i obiekty towarzyszące na
                  miarę XXI wieku mogą stanąć na błoniach.
                  Chyba, że chcemy tam odtworzyć tradycję przedwojennego lotniska.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka