Dodaj do ulubionych

Do fotoekspertow

04.07.08, 23:42
Kupilem wlasnie bardzo okazyjnie nowy aparat fujifim s5800+1gb karta+oryginalny pokrowiec+4 baterie AA+wszystkie mozliwe zlacza (komp,tv).Za calosc dalem 520zl juz z przesylka.Zdjecia wychodza bajka tyle tylko ze to nie jest aparat w stylu "glupia małpka" tylko pelny manual przy ktorym trzeba dobrze pokombinowac.Znacie jakies strony gdzie sa owe porady bo na ceneo czy skapcu to same dzieciaki siedzą.

Wyglada on tak www.ceneo.pl/852720

Za wszelkie uwagi stokrotne dzieki bo jutro jestem druzba a nie umiem dzis jeszcze robic nim prawidlowych fotek.Help,pomocy!!Mial ktos z tym cackiem do czynienia?
Obserwuj wątek
    • emti1 Re: Do fotoekspertow 04.07.08, 23:48
      moze misinka cos poradzi...ja tak ladnie o jej zdjeciu na NK napisalem :) Misinka help!!!
    • wredzioch Re: Do fotoekspertow 05.07.08, 08:08
      emti1 napisał:

> lu "glupia małpka" tylko pelny manual przy ktorym trzeba dobrze

U góry masz pokrętło na którym wybierz tryb "auto" i będziesz mieć głupią małpkę

Jak już się zapoznasz z obsługą:
      www.fujifilm.com/products/digital_cameras/s/finepix_s5800/pdf/index/finepix_s5800_manual_01.pdf
      a potem poczytasz co to jest czas ekspozycji, przesłona, balans bieli, czułość ISO i kilka innych rzeczy i jaki to ma wpływ na jakość zdjęcia to wtedy będziesz mógł sobie eksperymentować ustawiając na pokrętle M lub A lub S.

Powodzenia
      • brycee Re: Do fotoekspertow 05.07.08, 09:48
        Człowiek prosił o pomoc.
        Człowiek otrzymał pomoc.
        Ładnie :)
        • siedlczanin13 Re: Do fotoekspertow 05.07.08, 10:37
          bo siedleckie ludzie piekne i dobre są.
    • misinka81 Re: Do fotoekspertow 05.07.08, 16:06
      Niestety nie jestem w stanie Ci pomóc :( Moje zdjęcie było robione
      typowym aparatem dla kobiet, czyli "włączyć, otworzyć obiektyw i
      nacisnąć przycisk" ;))) Nie znam się na sprzętach wszelkich
      kompletnie, dla mnie ważne żeby działało, ale jak to się dzieje, to
      już mniej istotne ;) Życzę dobrej zabawy na weselu :)))
    • stadlerek Re: Do fotoekspertow 07.07.08, 09:21
      Z szacunkiem ale po co takie coś kupiłeś?? To jest maksymalny plastik. W mojej N
      95 jest lepsza optyka. Myślę, że zmarnowałeś pieniądze. Z kupnem aparatu nie
      można się spieszyć i co ważne nie oszczędzać na tym.
      • wredzioch Re: Do fotoekspertow 07.07.08, 11:27
        stadlerek napisał:

> N
        > 95 jest lepsza optyka. Myślę, że zmarnowałeś pieniądze. Z kupnem aparatu nie

Czy to że obiektyw sygnowany jest logiem Carl Zeiss i że jest ze szkła oznacza że optyka jest lepsza? A jak kupujesz okulary to wybierasz soczewki szklane czy mineralne? Poza tym jaką wielkość matrycy ma ta TWOJA N95 i nie chodzi mi tu o megapiksele. Jeśli dobrą optyke połączysz z maleńką matrycą i brakiem jakiegokolwiek wpływu na ekspozycję to dobrego zdjęcia nie uzyskasz taki jest fakt. Dlatego porównywanie telefonów z możliwością robienia zdjęć do aparatów cyfrowych jest nieporozumieniem.

Pomijając fakt czy aparat cyfrowy należy kupować wyłącznie ze względu na okazje cenową i czy faktycznie była to aż taka okazja z tych dwóch produktów jako aparat zdecydowanie wybrałbym S5800.
        • stadlerek Re: Do fotoekspertow 08.07.08, 08:04
          wredzioch napisał:

> Czy to że obiektyw sygnowany jest logiem Carl Zeiss i że jest ze szkła oznacza
          > że optyka jest lepsza?

- potwierdzi Ci to każdy znawca tematu.

>Jeśli dobrą optyke połączysz z maleńką matrycą i brakiem jakiego
          > kolwiek wpływu na ekspozycję to dobrego zdjęcia nie uzyskasz taki jest fakt.

- nie zgadzam się w aparatach instalowanych w nokiach serii N masz nawet balans
          bieli nie wspominając o innych paranetrach na które masz wpływ.
          • falkor_gredal Re: Do fotoekspertow 18.07.08, 06:28
            stadlerek napisał:

> wredzioch napisał:
            >
            >
            > > Czy to że obiektyw sygnowany jest logiem Carl Zeiss i że jest ze
            szkła oz
            > nacza
            > > że optyka jest lepsza?
            >
            > - potwierdzi Ci to każdy znawca tematu.
            >
            > >Jeśli dobrą optyke połączysz z maleńką matrycą i brakiem jakiego
            > > kolwiek wpływu na ekspozycję to dobrego zdjęcia nie uzyskasz
            taki jest fakt.
            >
            > - nie zgadzam się w aparatach instalowanych w nokiach serii N masz
            nawet balans
            > bieli nie wspominając o innych paranetrach na które masz wpływ

Piszesz bzdury nie chodzi o napis na obódowie tego co nazywasz
            aparatem ( n95) bo ile światła dochodzi do matrycy przez otworek
            wielkości 0,5cm2 a ile przez większy, jaka jest ogniskowa tego
            czegoś co nazywasz obiektywem ( w n95) jeszcze nie ma takich
            telefonów które robiły by lepsze zdjęcia niż aparaty. Stare
            góralskie przysłowie mówi " jak coś jest do wszystkiego to jest do
            niczego". Zadnego pojęcia nie masz o fotografii robisz tylko durne
            obrazki telefonem który ma te ileś pixeli a co do napisu Carl Zeiss
            to owszem jest to dobra firma ale i tak Leica jest lepsza.
            A gdzie ty masz obiektyw w n95 :)
            >

• stadlerek Re: Do fotoekspertow 24.07.08, 09:42
              falkor_gredal napisał: Zadnego pojęcia nie masz o fotografii robisz tylko durne
              > obrazki telefonem który ma te ileś pixeli

Przepraszam a widziałeś to co robiłem? Czemu piszesz o "durnych obrazkach"? Ktoś
              kiedyś powiedział że najważniejszy jest pomysł na zdjęcie a nie sprzęt jakim się
              robi. Mam nadzieję, że wiesz co to SMIENA. A znam speców co smieną robili pewnie
              lepsze foty od wielu Fotografów z tego forum.
              • wredzioch Re: Do fotoekspertow 24.07.08, 14:07
                stadlerek napisał:

Kto
                > ś
                > kiedyś powiedział że najważniejszy jest pomysł na zdjęcie a nie sprzęt jakim si
                > ę
                > robi.

a tutaj forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=262&w=81750698&a=81814468
                napisałeś:

"Z szacunkiem ale po co takie coś kupiłeś"

???
              • falkor_gredal Re: Do fotoekspertow 25.07.08, 10:33
                stadlerek napisał:

> falkor_gredal napisał: Zadnego pojęcia nie masz o fotografii
                robisz tylko durne
                > > obrazki telefonem który ma te ileś pixeli
                >
                > Przepraszam a widziałeś to co robiłem? Czemu piszesz o "durnych
                obrazkach"? Kto
                > ś
                > kiedyś powiedział że najważniejszy jest pomysł na zdjęcie a nie
                sprzęt jakim si
                > ę
                > robi. Mam nadzieję, że wiesz co to SMIENA. A znam speców co smieną
                robili pewni
                > e
                > lepsze foty od wielu Fotografów z tego forum.

Wiem, co to Smiena. Mam również w domu starego Zenita 11 i uważam,
                że robi lepsze zdjęcia niż niejedna cyfrówka, ale nie o tym
                dyskusja. Chodzi o to, że chcesz udowodnić coś, co jest niemożliwe,
                bo twoja wypasiona N95 ma obiektyw taki sam ja sony cyber-shot dsc-
                t3 a jest to aparat, który był produkowany w roku 2005 i który nijak
                ma się do tego fuji. Ni wiem czy to widzisz, ale twoja nokia z tym
                aparatem ma kilka foto wad np. efekt beczki i bardzo nienaturalna
                czerwień. Miałem przyjemność robić zdjęcia tym sony i stąd to wiem,
                ale po tym jak przeczytałem że n95 ma tą samą optykę co t3 to już
                żaden twój argument tu nic nie zmieni. Teraz mała kalkulacja nokia
                n95 8gb kosztuje ok 1800zł, emti1 zapłacił za aparat 520zł, Może
                dokupić do tego nawigacje mio za ok 800 i zostaje mu 480zł żeby kupć
                sobie jakiś super telefon w promocji na abonament. Dziekuję za
                uwagę. Życze udanych sesji z n95
    • netxan emti1 Zapraszam do wirtualnego foto klubu 18.07.08, 03:05
      Podobnie jak Ty kupiłem sobie aparat i zaczynam zabawę. Nie mam za
      dużo wiedzy i doświadczenia. Jak chcesz trochę podyskutować na temat
      amatorskiej fotografii to zapraszam na forum www.forum.fotosiedlce.pl
      • bugdi Re: emti1 Zapraszam do wirtualnego foto klubu 18.07.08, 08:56
        ja zapraszam na www.forum.nikon.org.pl tam masz mnóstwo wiadomosci co do optyki aparatów i porównań
        • emti1 Re: emti1 Zapraszam do wirtualnego foto klubu 24.07.08, 14:42
          Nie odpowiadalem dlugo bo musialem sie z nowym aparatem nieco oswoic i sprawdzic na wielu frontach jego mozliwosci.
          Na poczatek mala uwaga...Mimo ze na fotografowaniu mocno sie nie znam to wystarczylo mi przekopac kilka for zeby zorientowac sie ze porownanie czegos co kolega stadlerek nazywa aparatem w telefonie nokia do calkiem niezlej klasy aparatu Fuji zakrawa na niezly smiech.No ale kazdy ma swoje upodobania,nie wnikam...

Teraz co do aparatu Fuji s5800,a nuż komus sie to przyda.Po zrobieniu okolo 1000 zdjec stwierdzam to co w pierwszym poscie.Aparat w trybie automatycznym znakomite zdjecia robi tylko w dobrym oswietleniu,wieczorem lub w ciemnych pomieszczeniach fotki robi juz gorsze.Czasem zdjecia sa zaszumione(podbijanie ISO przez automat).Panaceum na to sa ustawienia reczne(jest tu pelny manual).Jesli sie je dobrze dobierze (wymaga to troche wiedzy o fotografowaniu,ktorej jeszcze za duzo nie posiadam) to ciezko zdjecie zepsuc.Redukcja czerwonych oczy znakomita,wyszly moze na 2-3 zdjeciach.Zdjecia w ruchu tez OK o ile trzyma sie sztywno ręke.Makro - no tu rewelacja.Z 1cm mozna smialo cykac fotke.Zoom optyczny x10 tez OK ale tylko do pewnego momentu.W max przyblizeniu moga wychodzic niewyrazne zdjecia.Aha zoomu mozna tez uzywac przy nagrywaniu filmikow,przydatna i malo spotykana rzecz.Coz chciec wiecej za 500zl?Gdybym chcial miec profesjonalny aparat to kupil bym od razu lustrzanke a ten na moje amatorskie fotki jest swietny.

Akurat mialem ta mozliwosc ze w czasie testowania aparaciku rownoczesnie bylem w posiadaniu podobnej klasy aparatu - Canona A570 mojego siostrzenca.I mimo ze Canony uchodza ogolnie za najlepsze aparaty napewno bym sie nie zamienil.Na korzysc Canona przemawia to ze strzela lepsze fotki z automatu i jest nieco mniejszy.Minusy to czerowne gały (taka przypadlosc wiekszosci Canonow).Na korzysc Fuji - pelny manual,lepszy zoom,makro i lampa.Gdybym chcial robic tylko fotki okazyjnie np "o dziecko biegnie zrobie mu zdjecie" czy "wujek Władek podnosi kieliszek do góry" to wzialbym Canona,ale jesli ktos ma wieksze ambicje i chcialby jakos podnosic swoje umiejetnosc focenia za nieduze pieniadze to polecałbym tego Fujika

Amen

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka