misinka81 29.07.08, 21:55 ... czyli innymi słowy spadające meteoryty. Czy ktoś zaobserwował to zjawisko na siedleckim niebie? Teraz przy bezchmurnym niebie można próbować, jednak od paru wieczorów próbuję i nic :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nash_bridges Re: Perseidy 29.07.08, 22:04 jeszcze jest troszkę za wcześnie, perseidy są najlepiej widoczne coś koło połowy sierpnia Odpowiedz Link Zgłoś
misinka81 Re: Perseidy 29.07.08, 22:11 www.wiadomosci24.pl/artykul/spadajace_gwiazdy_w_lipcu_na_polskim_niebie_1776.html Odpowiedz Link Zgłoś
nash_bridges Re: Perseidy 29.07.08, 22:46 tamto źródło jest niewiarygodne jak większość portali internetowych;) ktoś wie że dzwonią ale nie wie w którym kościele, zawsze obserwowałem około połowy sierpnia i jeszcze nigdy nie zawiodłem się, zamów dobrą pogodę, troszkę cierpliwości i zobaczysz te niepowtarzalne efekty; wiarygodny link pl.wikipedia.org/wiki/Perseidy Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Perseidy 30.07.08, 09:50 > tamto źródło jest niewiarygodne jak większość portali internetowych;) Wiki jet tak samo niewiarygodna :-) Każdy może napisać bzdury. Niektóre utrzymują się nawet dość długo :-) Ale nawet opierając się na Wiki: "przecina się każdego roku z ziemską w dniach 17 lipca - 24 sierpnia. Maksimum roju obserwuje się pomiędzy 12 a 14 sierpnia." Odpowiedz Link Zgłoś
wredzioch Re: Perseidy 29.07.08, 22:33 misinka81 napisała: jednak od paru wieczorów próbuję i nic :( > próbuj przed świtem Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Perseidy 01.08.08, 20:47 Wczesną nocą, za miastem można zauważyć. Zobacz jakie cudo sfotografował mpppm www.markopm.za.pl/inffoto.htm Odpowiedz Link Zgłoś
misinka81 Re: Perseidy 01.08.08, 21:54 Jestem prawie za miastem, ale chyba za dużo świateł by móc oglącać. Najlepiej wybrać się gdzieś na wieś, wtedy pięknie widać. Zdjęcia super! Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Perseidy 01.08.08, 22:15 Masz rację. Na wsi lub z dala od świateł gwiazdozbiory są jakby tuż nad głową. Łatwo znaleść na północno-wschodnim niebie Kasjopeję i patrząc od niej w prawo i w dół trzeba czekać i co jakiś czas coś spada. Po pewnym czasie boli szyja dla tego podobno najlepiej oglądać niebo siedząc na leżaku. Gdybyś mieszkała za Stokiem Lackim ... Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Perseidy 13.08.08, 12:48 Wstając na transmisje z olimpiady można je oglądać. Nie wiem jak dzisiejszej nocy będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
misinka81 Re: Perseidy 13.08.08, 12:53 Jedno pytanie: kto wstaje na transmisje z olimpiady? ;) Chyba walka o złoty medal kogoś z Polaków mogłaby mnie skłonić na taki heroizm :) Odpowiedz Link Zgłoś
conveyor Re: Perseidy 13.08.08, 23:23 Wczoraj okolo 22.30 bardzo ladnie bylo widac. W ciagu ok. 20 minut naliczylem ok. 8-9 meteorow, z tego dwa bardzo jasne przelecialy prawie przez pol nieba. Obserwowalem na bloniach za szpitalem. Odpowiedz Link Zgłoś