free-aldonka 17.06.09, 17:54 sezon urlopowy tuż tuz gdzie polecacie wyjazd małżeństwo + dziecko 8 lat myślę o polskim morzu co wy sadzicie i ile pieniazków moze kosztować pobyt tak około tygodnia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maras7014 Re: gdzie na wakacje 17.06.09, 20:48 Podobne pieniądze wydacie jadąc do Chorwacji, a do wyższości Adriatyku nad Bałtykiem nie muszę z pewnością nikogo przekonywać, zresztą z pogodą jest dokładnie tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
misinka81 Re: gdzie na wakacje 17.06.09, 22:38 Niekoniecznie. Byłam nad Adriatykiem i nad Bałtykiem i lubię i to i to :) Każde z innych powodów. Z polskiego morza polecam Dąbki :) Odpowiedz Link Zgłoś
niunianiu Re: gdzie na wakacje 18.06.09, 08:03 o tak polecam i ja Chorwację: jeziora plitwickie, zadar, wyspę krk, i wyspę pag no i cieplej niż nad naszym morzem Odpowiedz Link Zgłoś
pawelek.mar Re: gdzie na wakacje 18.06.09, 17:31 maras7014 napisał: > Podobne pieniądze wydacie jadąc do Chorwacji, a do wyższości Adriatyku nad > Bałtykiem nie muszę z pewnością nikogo przekonywać, ja jednak bardzo proszę... pozostawiając loteryjność pogody, to chętnie posłucham o przewagach kamienistych plaż, z nieruchomym morzem, nad słabościami bałtyckich fal przy banalnych żółto-białych polskich plażach... zresztą z pogodą jest > dokładnie tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
conveyor Re: gdzie na wakacje 19.06.09, 14:41 Temperatura wody 24 C w Chorwacji a 16 C na Helu to chyba wystarczajaca roznica? Odpowiedz Link Zgłoś
pawelek.mar Re: gdzie na wakacje 19.06.09, 15:29 conveyor napisał: > Temperatura wody 24 C w Chorwacji a 16 C na Helu to chyba wystarczajaca roznica > ? no widzisz, ciepła woda to bardzo ważny dodatek ;-), ale dla mnie zupełnie nie najważniejszy...w wannie mam cieplejszą ;-))) Jeszcze jakiś argument? :-) PS. W Kołobrzegu to często nawet 10 stopni nie przekracza ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
conveyor Re: gdzie na wakacje 19.06.09, 16:30 Woda u wybrzezy Chorwacji jest znacznie czystsza niz u wybrzezy Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelek.mar Re: gdzie na wakacje 19.06.09, 18:43 conveyor napisał: > Woda u wybrzezy Chorwacji jest znacznie czystsza niz u wybrzezy Polski. "znacznie" jest pojęciem tak względnym jak i temperatura tej wody ;-)) Mój "względny" argument to szum morza i piękne piaszczyste plaże bałtyckie, o których można w Chorwacji jedynie pomarzyć ...:-))) miłego Odpowiedz Link Zgłoś
conveyor Re: gdzie na wakacje 25.06.09, 18:54 Iwaszkiewicz kiedys powiedzial:"Lepsze polskie g.ówno w polu, niźli fiolki w Neapolu". Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: gdzie na wakacje 18.06.09, 10:08 na moje oko to w chorwacji taniej nie będzie i u nas i tam jest dość drogo, za to z powodu kryzysu warto się przyglądać ofertom last minute do turcji i egiptu. kuzynce udało się spędzić z dzieckiem w turcji 10 dni za niecałe 1.5 tysia - hotel 4 gwiazdki, all inklusive i to łącznie z przelotem. do tego gwarantowana pogoda. ceny są atrakcyjne, bo turoperatorzy sprzedają wycieczzki po kosztach lub nawet z lekką stratą. Odpowiedz Link Zgłoś
falszywy_klamca Re: gdzie na wakacje 18.06.09, 12:23 Zapominasz o kilka rzeczach. Hotel w Turcji, czy Egipcie, który ma 4 gwiazdki to w Polsce zwykła kwatera, czy pensjonat. Cieszysz się, bo w pokoju jest łazienka, TV, czasami jak się trafi to nawet klima, ale rzadko. Dla porównania proponuję spędzić 3 dni w hotelu z 3 gwiazdkami w Warszawie. Przepaść! Druga sprawa to traktowanie kobiet w kraja muzułmańskich. Skandaliczne. Kobiety przy barze z drinkami często nie są obsługiwane. Dopiero po interwencji u kierownika sali jest poprawa, ale następnego dnia jest to samo. Zdecydowanie lepiej już pojechać w góry lub na mazury ;) Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: gdzie na wakacje 18.06.09, 17:26 ile ty razy w turcji byłeś ? :) chyba raz i to przejazdem :) kobiet wcale się tam źle nie traktuje, a to dzięki kilkudziesięciu latom rządów laickich wojskowych, co do hotelowych gwiazdek to masz rację, że to tzw. gwiazdki lokalne, ale śniadanie i obiadokolacja były podobno przywoite, do tego łazienka, taras, ogólnie czysto, basen hotelowy otp. Odpowiedz Link Zgłoś
emektb off 18.06.09, 17:28 z tą obsługą to jakaś podejrzewam pojedyncza sprawa. zaś jeśli chodzi o traktowanie kobiet, to w polsce też jest z tym do doopy Odpowiedz Link Zgłoś
pawelek.mar Re: gdzie na wakacje 18.06.09, 17:34 falszywy_klamca napisał: > Zapominasz o kilka rzeczach. Hotel w Turcji, czy Egipcie, który ma 4 gwiazdki t > o > w Polsce zwykła kwatera, czy pensjonat. Cieszysz się, bo w pokoju jest łazienka > , > TV, czasami jak się trafi to nawet klima, ale rzadko. > Dla porównania proponuję spędzić 3 dni w hotelu z 3 gwiazdkami w Warszawie. > Przepaść! ale te tureckie cztery gwizdki jako odpowiednik polskiej kwatery zupełnie wystarczają, aby miło spędzić czas > > Druga sprawa to traktowanie kobiet w kraja muzułmańskich. Skandaliczne. Kobiety > przy barze z drinkami często nie są obsługiwane. gwarantuję ci,że kobiety są znacznie gorzej traktowane na polskich ulicach niż w krajach, o których tu mowa. Jak kiedyś wyjedziesz poza Liwiec to się przekonasz ;-) Dopiero po interwencji u > kierownika sali jest poprawa, ale następnego dnia jest to samo. > > Zdecydowanie lepiej już pojechać w góry lub na mazury ;) Polskie góry i Mazury są cudowne, to fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
falszywy_klamca Re: gdzie na wakacje 19.06.09, 09:14 > ale te tureckie cztery gwizdki jako odpowiednik polskiej kwatery zupełnie > wystarczają, aby miło spędzić czas Może i wystarczają, nie przeczę. Każdy oczekuje czego innego. Ja jak widzę te foldery gdzie reklamuje się hotel 4-gwiazdkowy i napis "all-inclusive" to mnie na śmiech zbiera, bo dla przeciętnego Polaka wydaje się, że będzie tam prawie Mariot. Polskie foldery powinny "gwiazdkować" hotele wg. naszych zasad i norm. I to byłoby uczciwe. > gwarantuję ci,że kobiety są znacznie gorzej traktowane na polskich ulicach niż > w > krajach, o których tu mowa. Jak kiedyś wyjedziesz poza Liwiec to się przekonasz > ;-) Niestety nie mogę się z Tobą zgodzić. Różnice kulturowe są bardzo widoczne. Wiem, że modne jest być tolerancyjnym, ale bez przesady. Fajnie wyglądają wycieczki do Turcji, Egiptu, ale wiele ludzi jest później rozczarowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelek.mar Re: gdzie na wakacje 18.06.09, 17:28 free-aldonka napisała: > sezon urlopowy tuż tuz gdzie polecacie wyjazd małżeństwo + dziecko 8 lat myślę > o polskim morzu co wy sadzicie i ile pieniazków moze kosztować pobyt tak około > tygodnia sprawdż Białogórę, piękna plaża. Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 OT 19.06.09, 07:57 Taka mała dygresja o tolerancji wobec kobiet w Turcji. Nie oczekuję odpowiedzi... :) wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,6733421,Zabojstwo_honorowe_po_turecku.html Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: OT 19.06.09, 19:28 a ja i tak ci odpowiem. nie sięgaj po przemoc wobec kobiet aż do turcji, tym bardziej, że tam głównie na ciemnej prowincji zdarzają się takie rzeczy. i bardzo to przypomina polkskie realia nieprawdaż? wejdź choćby na stronę ośki, to przekonasz się, że polska to kraj, do którego kobiety powinny bać się przyjeżdżać Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: OT 19.06.09, 19:43 Na pewno można jeszcze wiele u nas pod tym względem poprawić, ale na pewno nie ma takiego zacofania ani nagminnych, na tle honorowym, zabójstw żon i córek przez najbliższych, jak to ma miejsce w krajach muzułmańskich :/ Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: OT 20.06.09, 20:49 tu kłaniają się różnice kulturowe. człowiekowi cywilizacji zachodzniej zawsze będzie daleko do choćby częściowego zrozumienia tegop typu postaw. jednak warto pamiętać, że również w naszej strefie kulturowej kobiety nie tak dawno temu też miały całkiem przesrane. dość przypomnieć, że w tak cywilizowanej szwajcarii ostatni z kantonów wprowadził pełne prawa wyborcze dla kobiet dopiero w 1991 lub 92 roku (sorki nie pamiętam dokładnie). Odpowiedz Link Zgłoś
mozart64 Re: gdzie na wakacje 19.06.09, 08:11 a może po prostu tu: forum.gazeta.pl/forum/f,195,Morze.html Odpowiedz Link Zgłoś