Dodaj do ulubionych

FILM. polecam - nie polecam

06.01.06, 10:52
Wątek zakładam, aby każdy, kto kocha kino mógł wyrazić swoją opinię na temat
obejrzanego filmu. Pomoże to innym skonfrontować własne opinie bądź
zdecydować czy dany film obejrzeć. Bardzo proszę nie zaśmiecać wątku innymi
postami ni ż recenzje filmów.
Obserwuj wątek
    • barthez_06 KING KONG 06.01.06, 10:53
      Zdecydowanie polecam.
      Do wysoko budżetowego kina z wieloma efektami wygenerowanymi w komputerze
      podchodzę z dużą rezerwą. Z takim też nastawieniem szedłem na seans filmu
      Petera Jacksona „King Kong”. Mnogość scen z komputera nie zaszkodziła jednak
      temu filmowi. Znakomicie zrobiony jest sam Kong. Bardzo podobał mi się również
      widok NY. Sam obraz jest bardzo długi a Kong pojawia się w nim dopiero po
      godzinie. Jest kilka scen, które usunąłbym dla dobra filmu. Pierwsza to
      ucieczka bohaterów wraz z dinozaurami wąskim wąwozem – kto zobaczy film sam
      stwierdzi, że wszyscy powinni tam zginąć. Druga scena ze zmutowanymi robalami i
      innymi ohydztwami – zapewne niejednemu wypadnie popcorn z ust...Wątek miłosny z
      Ann Darow i Kongiem– palce lizać, wydaje mi się, że każdego chwyci za serce.
      Scena, kiedy Kong spada z wieżowca – rewelacja. Kong znika w otchłani zupełnie
      tak jak się pojawił. Duże brawa dla Naomi Watts za rolę Ann. Film oceniam jako
      dobry kawał filmowej sztuki i daję mu ocenę 4 w 5 stopniowej skali
    • lena_zet Re: czara ognia 06.01.06, 11:05
      polecam, dla dzieci i dorosłych...uwielbiam Harrego :)
      • barthez_06 Piła II 06.01.06, 11:31
        Film dla miłośników wyrafinowanej przemocy której jest tu niezliczona ilość.
        Obejrzałem ale raczej nie wrócę już do niego. Widziałem wielu psychopatów w
        historii kina ale motywów działania tego z Piły zupełnie nie jestem w stanie
        pojąć. Choć sam pomysł układanki ciekawy. To nie mój typ kina. Generalnie druga
        część gorsza od pierwszej, niemniej brutalna choć zakończenie też zaskoczy. Co
        gorsza zostawiono otwarte drzwi do realizacji części III...
        Jeśli na takim kinie ma nam się kształtować młodzież to ja dziękuje...
        3/5
    • lena_zet Re: Opowieści z Narnii 09.01.06, 12:25
      kicha, kicha i jeszcze raz kicha.Dużo przemocy, dużo beznadziejnych i nudnych
      dialogów, akcja zaczyna się dobrze po połowie filmu-ale jaka!Walka jak we
      Władcy Pierścieni....i to jest baśń dla dzieci, eh.
      • Gość: oj, oj, Opowieści z Narnii- Polceam ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 15:44
        nie zgodzę się, "Opowieści z Narnii" są cudowne, pełne bogatej symboliki i
        znaczeń, to piękne historie. Film wiernie odzwierciedla książki (co rzadko się
        zdarza). A sceny batalistyczne ? Cóż, film na najmłodszych dzieci nie jest, a
        sceny te wcale straszne nie są, za to bardzo plastycznie, wiernie odtworzone.
    • barthez_06 Nieustraszeni bracia Grimm 11.01.06, 08:31
      Baśń dla dorosłych. Film polecam tym którzy nie przepadają za typowym
      amerykańskim gniotem z "mordobiciem i strzelaninami". Jest to baśń dla
      dorosłych. Spojrzenie na słynnych braci jest tu nietypowe. Są oni poprostu
      egzorcystami którzy na swój specyficzny sposób przepędzają zjawy, duchy, demony
      itp. Film spod ręki Terry'ego Gilliam'a członka legendarnej grupy Monthy
      Pythona. Generalnie polecam ale jest to kino specyficzne. ocena 4
    • Gość: miki Sky Fighters IP: 81.210.89.* 16.01.06, 12:15
      Dla wszystkich którzy lubią filmy "lotnicze". W dodatku nie jest to produkcja amierykańska i warto pójść i przekonać się że Francuzi też potrafią zrobić ciekawy film akcji. Fabuła taka sobie ale na takie filmy niekoniecznie chodzi się dla fabuły.

PS. Nie ma jeszcze w sosnowieckim Heliosie ale mam nadzieję że niebawem się pojawi.
    • barthez_06 Lawstorant 16.01.06, 13:15
      Omijać szerokim łukiem, no chyba że ktoś lubi Michała Wiśniewskiego.
      ocena 1,5 (pół punktu z sentymentu dla Buczkowskiego, ale stać go na grę w
      lepszych filmach)
    • barthez_06 Diarios de motocicleta - dzienniki motocyklowe 27.01.06, 13:12
      Kino drogi. Film o podróży zdezelowanym motocyklem dwóch przyjaciół Ernesto
      Guevary oraz Alberto Granado po krajach Ameryki Południowej w roku 1952. W
      trakcie podróży kształtuje się światopogląd słynnego Che Guevary i jego
      kompana. Piękna i drapieżna Ameryka, męska przyjeźń i wspaniałe zdjęcia
      kolejnych krajów.
      Polecam.(znakomity odpoczynek od typowego amerykańskiego łubu du z Chuckiem
      Norrisem)
      ocena 5(za zdjęcia do filmu nawet 6)
      Film był w kinach w ubiegłym roku. Teraz pozostaje dvd albo...
      • Gość: Monikawanda Tylko mnie kochaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.06, 15:00
        Lekka,współczesna komedia.Rzecz dzieje się wśród młodych ludzi,dla których
        sukcesy zawodowe,praca stały się jedynym celem w życiu, a rodzina,dzieci są
        odsuniete na daleki plan i w nieokreśloną przyszłość.Dobra gra p.Dygant i
        Kościelniaka,wspaniała najmłodszej osóbki grajacej rolę Michaliny.Wartka
        akcja , dobre zdjęcia i odpowiadała mi tez muzyka,na którą od poczatku filmu
        zwróciłam uwagę.Polecam
        • barthez_06 Re: Tylko mnie kochaj 28.02.06, 09:29
          Lekka rozrywka bez fajerwerków.Fabuła prowadzona w prosty i przewidywalny
          sposób, ale przynajmniej konsekwentnie od poczatku do końca. Kino zdecydowanie
          lepsze od "Ja wam pokażę". Aż trudno mi uwieżyc że Katarzyna Grochola nie
          chciała firmowac swiom nazwiskiem tej produkcji, a pieje z zachwytu nad "Ja wam
          pokażę". No chyba że chodziło o to że w "Ja wam..." głos Grocholi był
          wewnętrznym głosem Danuty Stenki a w "Tylko..." musiał by byc głosem Macieja
          Zakościelnego.
          Generalnie film słodki jak ciastko "ptyś". Tylko taką słodycz chce się od razu
          zapic jakąś gorzką herbatą, czyli obejżec coś ambitniejszego.
          ocena 3-
          • barthez_06 Re: Tylko mnie kochaj 28.02.06, 13:13
            barthez_06 napisał:
            Aż trudno mi uwieżyc że Katarzyna Grochola nie
            > chciała firmowac swiom nazwiskiem tej produkcji, a pieje z zachwytu nad "Ja
            wam
            >
            > pokażę". No chyba że chodziło o to że w "Ja wam..." głos Grocholi był
            > wewnętrznym głosem Danuty Stenki a w "Tylko..." musiał by byc głosem Macieja
            > Zakościelnego.

Wystąpiła mała pomyłka chodziło mi oczywiście o wcielajacą się w rolę Judyty
            Grażynę Wolszczak, choc Danuta Stenka też ją grała ale w pierwszym filmie na
            podstawie prozy Grocholi - "Nigdy w życiu". Podswiadomośc za wszęlką cenę
            chciała mi udowodnic że Stenka jak i sam film "Nigdy w życiu" były lepsze. Bo
            były...
    • barthez_06 Ja wam pokażę. 24.02.06, 08:07
      No i pokazał. Reżyser rzecz jasna. Takiego knota dawno już nie widziałem.
      Pierwszy raz chciałem wyjść z kina. Film nie spójny. Bez charakteru. Drażniący
      swą nieudolnością. Gra aktorów nijaka. Jedyne co zapamiętam z tego gniota to
      nachalne reklamy produktów takich jak: actimel, jogurt fantasia, lotto, radio
      RMF, whiskas, miesięcznik Gala i jeszcze kilku innych. Radzę jak najszybciej
      zapomnieć ze taki "film" powstał. (aż strach pomyśleć ze takie filmy robi się
      za nasze pieniądze, wszak ustawodawca zobowiązał telewizje kablowe do płacenia
      podatku na polską kinematgrafię. Mnie już abonament podnieśli. A wam?)
      ocena 0
      • Gość: margo Re: Ja wam pokażę. IP: *.chello.pl 24.02.06, 18:40
        fatycznie, dawno nie widziałam filmu z taką ilością reklam. A co do reszty, no
        cóż, mogłoby być lepiej. Pierwsza część o wiele lepsza, chociaż też wiele
        pozostawia do życzenia. Najbardziej z całego filmu przypadła mi do gustu muzyka
        skomponowana przez P. Rubika
        • Gość: Monikawanda Re: Ja wam pokażę. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.06, 16:03
          Też jestem zawiedziona tym filmem.Po reklamie i zwiastunach sadziłam,że bedzie
          lepszy.
    • lena_zet Re: Zathura.Kosmiczna przygoda 25.02.06, 10:30
      Tak podobne do Jumanji, że aż płakać się chce.Ponieważ moje dziecko nie
      oglądało Jumanji to oceniło Zathurę na "nawet fajną".
    • Gość: miki Różowa Pantera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 18:33
      Jak to zwykle bywa filmy będące kontynuacją produkcji sprzed X lat ogląda się z perspektywy wczesniejszej twórczości i ocena z reguły jest negatywna - głównie dlatego że "to już było" i "nic nowego". Tylko że nic innego nie może być :)
      Jednak warto wybrać się na ten film dla śmiechu. Tak po prostu w ciągu 90 minut można kilkanaście razy solidnie się pośmiać a chyba po to ten film powstał. I nie ma sensu nic więcej się na ten temat rozpisywać bo komedia powinna być komedią i takim filmem moim zdaniem Różowa Pantera jest.
      • barthez_06 Re: Różowa Pantera 14.03.06, 08:20
        Różowa pantera z Peterem Sellers'em była jedna i niepowtażalna. Na tej ze
        Stevem Martinem i owszem posmiałem się nawet sporo jednak uwazam że nie powinno
        się robic remaek'ów niektórych filmów. Uwielbiam temat muzyczny z "pantery"
        ocena 3,5
    • Gość: tajemnica Tajemnica Brokeback Mountain- Polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 15:49
      Tak, dobry film. Może warstwa psychologiczna trochę mało pogłębiona, a może to
      moje oczekiwania były zbyt wielkie. Historia skomplikowanej miłości i opowieść
      o nieszczęśliwych ludziach zarazem. Piękne widoki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka