Dodaj do ulubionych

POLMOS BIALYSTOK

12.04.05, 23:02
Co myslicie o tym debiucie? Planuje wejsc i szybko wyjsc. Czy wiadomo juz
jakie bedzie dyskonto? I jak oceniacie wplyw wielkosci emisji na wysokosc
ewentualnych zyskow? Dzieki za wszelkie opinie. (Wiem ze zapytanie jest
tendencyjne ale predzej czy pozniej by padlo:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Gleba Re: POLMOS BIALYSTOK IP: 217.153.51.* 13.04.05, 11:53
      Dyskonto ma być 2-4%. Na razie za mało wiadomo o emisji. Nie wiemy nawet ile
      akcji będzie sprzedawanych. W najbardziej pesymistycznym wariancie dla drobnych
      graczy będzie 1,445 mln akcji, w realistycznym 2,635 mln a być może więcej jak
      nie wybiorą inwestora strategicznego. Cena akcji zapewne 60-80 PLN. Tak
      naprawdę o wielkości redukcji zadecyduje wielkość lewarów udzielanych przez
      biura. Przy popycie zbliżonym do Zelmera i lewarach x10 bedziemy mieli redukcję
      96-98%.
      Pzdr,
      Gleba
      • meinz Re: POLMOS BIALYSTOK 13.04.05, 12:31
        a jak oceniasz kurs na otwarciu? z redukcja nie bylbym tak pesymistyczny ale na
        pewno bedzie wysoka i pomodle sie aby dla indywidualnych wycieli troche wiekszy
        kawalek tortu:)
        • Gość: Gleba Re: POLMOS BIALYSTOK IP: 217.153.51.* 13.04.05, 12:58
          Co do kursu, to trudno spekulować gdy nie znamy nawet widełek. Dotychczas
          dobrze sprawdzała się zasada, że kurs otwarcia pokrywał koszty przeciętnego
          kredytu + kilka punktów procentowych. Zasada nie zadziałała przy Polmosie
          Lublin (bo na otwarciu było tylko +10%, czyli za mało). W spółki na które nie
          ma kredytów, w ogóle nie wchodzę.
          Redukcja na pewno będzie taka duża, gdyż stosunkowo duży jest limit na jednego
          inwestora (20 tys. akcji, a więc ok. 1,5 mln PLN). Na Zelmerku było bodajże
          tylko ok. 0,6 mln PLN i brakowało mi zaufanych członków rodziny, którzy mogliby
          się zapisać na maksymalny limit. A powiedzmy sobie szczerze - redukcje robią
          duzi gracze, a nie emeryci lewarujący się na 100 tys. PLN.
          Pzdr,
          Gleba
        • meinz Re: POLMOS BIALYSTOK 13.04.05, 20:45
          Wielkie dzięki Gleba za wskazówki. Jestem początkujący leszcz i staram się
          patrzeć trzeźwo na spółki ale coś mnie poniosło przy Polmosie Biał -wydało mi
          się że na tym da się nieźle zarobic ale wychodzi na to że znowu najwięcej
          zarobią banki. A nie sądzisz że po ostatniej wtopie na Polmosie Lublin
          popularność zaciagania kredytu na akcje zmalała? Nie obracam się w światku
          giełdowym ale wydaje mi się że tak mogą co niektórzy zareagować ( domyślam się
          że są to ci emeryci:-). Poczekamy do zapisów zobaczymy co się będzie działo ale
          podtrzymuję chęć wejścia w Polmos - chyba że z kalkulacji wyjdzie mi minus. A
          możesz mi polecić jakiś korzystny kredyt? Pozdro
          • Gość: Gleba Re: POLMOS BIALYSTOK IP: 217.153.51.* 14.04.05, 09:22
            Wtopa na Polmosie Lublin nie była taka znowu duża. Znacznie gorzej wyszli ci,
            którzy zaciągnęli kredyt na Złomrex, który odwołał emisję (musieli zapłacić
            prowizję od udzielenia i odsetki za 2 dni).
            Z Polmosem Białystok będzie trochę inaczej - bo sprzedaje skarb państwa, nie ma
            ryzyka podaży tanich akcji itp. Jednym słowem - sentyment do takich emisji jest
            większy, niezależnie od ceny. Najlepiej dla nas byłoby gdyby SP nie wybrał
            inwestora strategicznego i sprzedał wszystko na giełdzie. Wtedy podmioty
            zainteresowane musiałyby skupować akcje z rynku, aby przejąć kontrolę nad
            spółką. A to jak wiadomo podbija cenę.
            Z tego co wiem najtańsze kredyty daje BM BISE - prowizja standard 0,2% oraz
            brak oprocentowania kredytu do momentu przydziału akcji (jeżeli są w konsorcjum
            sprzedającym, a teraz są). Ja jestem bardzo zadowolony z tej współpracy.
            Gleba
            • meinz Re: POLMOS BIALYSTOK 14.04.05, 17:06
              Gleba wielkie dzieki za Twoje informacje, bardzo wiele rzeczy mi rozjasniles
              choc tak naprawde to nie sa jakies wielkie tajemnice a po prostu moja wiedza
              jest jeszcze calkiem nikla. Jesli mozesz to powiedz mi ile mniej wiecej %
              stanowia koszty kredytu. Bo wedlug moich wyliczen to zeby inwetycja w Polmosa
              byla oplacalna to przy redukcji 96-98% kurs musi pojsc zdrowo w gore zeby
              cokolwiek zarobic a i tak to nie sa wielkie kokosy. Wiem ze aby cos powiedziec
              o kosztach kredytu musisz miec wiecej danych ale moze na przykladzie z Twojego
              doswadczenia:) I powiedz mi jeszcze na koniec kto tak naprawde zarobi na tej
              emisji? Pewnie grube ryby a leszcze moga sobie odpuscic. Czy tak? Jeszcze raz
              Ci dziekuje za merytoryczne odpowiedzi. Pozdro
              • Gość: gleba Re: POLMOS BIALYSTOK IP: 217.153.51.* 15.04.05, 08:17
                Akurat koszt kredytu można bardzo dokładnie określić szacując tylko stopę
                redukcji. Przy redukcji 98% dostajemy co pięćdziesiątą zamówioną akcję, a więc
                koszt kredytu mnożymy razy 50. Oznacza to, że przy takiej redukcji (biorąc
                kredyt w BISE), przebicie na wejściu musi wynosić 10% (50 x 0,2% = 10%) +
                oczywiście koszty prowizji maklerskiej ok. 1% (po pół procent od kupna i
                sprzedaży). Takie warunki kredytowe są tam dla każdego, a stali klienci mogą
                jeszcze te warunki negocjować. Dlatego też nie ma znaczenia, czy jest się grubą
                rybą czy leszczem, zysk w procentach zawsze jest taki sam dla każdego. A na
                giełdzie liczy się procent zysku, gotówka przyjdzie z czasem. Najważniejsze
                jest wybieranie tanich ofert kredytowych, bez sentymentu dla biura w którym się
                ma rachunek inwestycyjny od lat.
                Tutaj można sobie wyliczyć wszystko dokładnie:
                www.bankier.pl/inwestowanie/gielda/ipo/narzedzia/kalkulator-debiutu/Pzdr,
                Gleba

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka