Gość: orlenowiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 08:36 Co sądzicie o kursie PKN ORLEN? Będzie spadał, czy rósł i w jakim horyzoncie czasowym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: beny a może powinien juz zacząc spadać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 14:05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Re: moje luźne przemyślenia IP: *.rev.vline.pl 19.04.05, 23:24 Spółka fundamentalnie wyceniana jest na od 50,5 do 58,8 zł za akcje ( na podstawie wyceny porównawczej z zagranicznymi spółkami rafineryjnymi ) teoretycznie... ( cały raport DM PKOBP tutaj www.bdm.pkobp.pl/index.php/id=plik/plik=371/zone=-1/section=ogol A w praktyce ? Kurs spółki jest silnie skorelowany z ceną ropy i oczywiście z wig20. Oba czynniki mogą przyspieszać wzrost/spadek kursu ( jeśli działają synergicznie ) lub niwelować się wzajemnie Prognozy dla cen ropy na 2005 r. dają jej średnią w pobliżu obecnych poziomów ( 50 $/bbl) Moim zdaniem dość ostrożna prognoza. Dlaczego ? Przede wszystkim ze względu na duży popyt rozpędzonych gospodarek Chin i Indi, ( mówi o tym także raport Międzynarodowej Agencji Energetyki ), kurczące się jej zasoby i coraz większe koszty wydobycia nowych złóż. Z drugiej strony dalsze wzrosty cen ropy grożą globalną stagnacją gospodarczą, stąd pojawiają się naciski na OPEC w celu zwiększenia wydobycia ropy. Zdaje się też, że znaczny wzrost cen ( czyli do 80-105 $) paradoksalnie jest też nie na ręke producentom ropy. Wysokie jej ceny mogą znacznie przyspieszyć proces przechodzenia na alternatywne źródła energii, a tym samym zmniejszyć w dalszej przyszłości popyt na ropę. Według mnie ostateczny bilans to stopniowo rosnące ceny ropy ( czyli taki przy których nie wywoła globalnego kryzysu gospodarczego ), a wraz z nią cen akcji PKN. Uważam także, że w perspektywie długoterminowej impulsem do wzrostu kursu PKN będzie dalszy wzrost indeksów WIG i WIG20, przerywany mniejszymi lub większymi korektami ( jak to ma obecnie miejsce ). Od momentu wstąpienia do UE jesteśmy dalej na ścieżce rozwoju gospodarczego ( fundusze z UE na inwestycje, większe zaufanie kapitału zagranicznego do naszego kraju, prognoza PKB na 2005 r. 4-5 % ). Jeśli nie będzie dalszych impulsów do spadków z giełd zagranicznych to uważam że nasze OFE tradycyjnie będą podciągały rynek do góry ( albo przynajmniej będą się wstrzymywały z większą podażą ) Technicznie długoterminowo spółka znajduje się w trendzie wzrostowym i zapowiada się że tak dalej będzie. Srednioterminowo kurs znajduje się w trendzie bocznym. Wsparcie na 42,7, opór na 49,6. Pokonanie oporu na zwiększonych obrotach będzie sygnałem dalszych wzrostów. Krótkoterminowo w trendzie spadkowym, jednak są to spadki na małych obrotach, a więc jest szansa że wsparcie na 42,7 zostanie obronione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beny Re: moje luźne przemyślenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.05, 13:53 pkn rosnie wtedy kiedy ropa rośnie, ropa dobiła po spadku pkn również, wykres ropy i pkn od jakiegos czau wyglada prawie identycznie, porównajcie sobie wykresy. ropa nie będzie rosnąć w nieskończoność bo jest to trend jak każdy inny jakos kiedys musi sie skończyć. Odpowiedz Link Zgłoś