Dodaj do ulubionych

swissmed s.a.

31.01.06, 12:57
Chciałem zacząć taki wątek na tym forum, gdyż widzę, że tutejsi użytkownicy
jeszcze nie dostrzegli tej interesującej i mającej w swojej perspektywie
wzrosty spółki. Mimo tego iż Swissmed od kilku dni z każdym dniem przynosi
inwestorom zyski warto zainteresować się tą spółka.
Dlaczego????
Po pierwsze - Otóż według mnie jest kilka powodów między innymi Swissmed
to spółka z branży prywatnych usług medycznych, jak powszechnie wiadomo
branża ta dopiero się rozwija i w najbliższej przyszłości powinna osiągnąć
apogeum w Polsce.

Po drugie - przewidywana na marzec emisja nowych akcji, nowe inwestycje
nowe plany rozwoju.

Co o tym sądzicie??????

Nie traktujcie tego tekstu jako jakiekolwiek naganianie na te akcji. Po
prostu interesuje mnie co sądzicie o tej spółce??

Obserwuj wątek
    • racheela Re: swissmed s.a. 31.01.06, 13:02
      przygladam sie tej spółce codziennie, nie wiem czemu jeszcze jej nie kupilam.
      Kiedys zreszta ja mialam, ale moj zarobek w stosunku do tego co mozna teraz,
      byl znikomy. Teraz jakos brak mi odwagi, chodz w tym co piszesz jest sporo
      racji. Spółka jest naprawde atrakcyjna
      • biall Re: swissmed s.a. 31.01.06, 13:25
        Spolka warta uwagi warto ja miec w swoim portfelu przyszlosc dosyc pewna a i
        dlugo stala na niskim poziomie. Poza ty magiczne diwe litery pp. Wielu nie wie
        jak to doknca dziala ale wszyscy kupuja. Wiec nie ma sie co opierac trendowi. Ja
        raczej skorzystam z pp
    • samentu Re: swissmed s.a. 31.01.06, 16:04
      zwykłe smiecia pompowanie pod tania emisję
      jak na rynku jest duzo gotówki to jak widać nie ma z nia co robić
      więc ludziska bawia się w takie utarte schematy
      chetnych ostrzegam tylko ze przy tym stoliku nie wszyscy mają równy status
      vide PC Guard
    • makler06 Re: swissmed s.a. 31.01.06, 16:05
      a i jeszcze chciałem dodać dobry papier na nadciagajace ciezkie czasy!!!!!!!
      • meylec Re: swissmed s.a. 31.01.06, 18:03
        To może być Gant nr.2 (Albo Capital Bis)
        • wiesio2 Re: swissmed s.a. 31.01.06, 19:12
          Jakieś novum, mieliśmy baloniki inetrentowe, baloniki hutnicze, baloniki
          telekomunikacyjne - a teraz mamy balonik medyczny. ale birąc pod uwage zapaść na
          zdrowiu wielu przegranych inwestorów - to ta społka medyczna może ma i przyszłość.
          • meylec Re: swissmed s.a. 31.01.06, 19:29
            A ci którzy lecieli każdym z tych baloników, teraz fruwają własnymi
            samolotami.... Jednak dla tych którzy ze wściekłości i zazdrości dostali
            wrzodów na dwunastnicy mam przykrą wiadomość - do Swissmedu nikt ich nie
            wpuści....
            • daisy2005 Re: swissmed s.a. 31.01.06, 19:38
              Ja tez myślę, że ta spółka może przynieść zysk, ale musimy poczekać aż cena
              akcji spadnie i to sporo, do marca jeszcze trochę czasu jest.

Pozdrawiam
              Aśka
              • wiesio2 Re: swissmed s.a. 31.01.06, 19:44
                niektorym pasażerom samolotow - nawet swissmed nie pomoże
                • inko111 Re: swissmed s.a. 31.01.06, 20:46
                  przyglądam się ale na razie nie kupie
                  • biall Re: swissmed s.a. 31.01.06, 22:22
                    dzisiaj piekna swieczka sie nam zrobila, jak myslicie jutro beda dalsze wzrosty ?
                    wedlug mnie tak, ludzie na koncowce kupowali jak szaleni poza tym jesli dzisiaj
                    byl taki zly dzien a swissmed tak poszedl to przy zalozeniu ze jutro bedzie
                    lepiej lepiej nie mowic co bedzie na swissmede
                    • wiesio2 Re: swissmed s.a. 31.01.06, 23:19
                      Człek w wątku obok marzy o biotonie po 18.40, jak kupisz jutro to bedziesz miał
                      podobne egzystencjalne dylematy.
    • makler06 Re: swissmed s.a. 01.02.06, 10:12
      dlaczego tak malo osob interesuje sie ta spolka????
      • franciszekszwajcarski Re: swissmed s.a. 01.02.06, 23:12
        do Rady Nadzorczej spółki wszedł wiceprezes TU Allianz. Swissmed od dawna
        starał się poszerzyć źródła przychodów o ubezpieczycieli, aby nieco
        uniezależnić się od kontraktów z NFZ. Teraz będą zarabiać także na leczeniu
        ubezpieczonych w Allianzu. A klientami Allianzu są osoby dość zamożne, więc
        marże w tym segmencie powinny być wyższe niż przy kontraktach z NFZ. Te wzrosty
        to nie tylko czysta spekulacja.
    • belfego Re: swissmed s.a. 01.02.06, 19:16
      Ja się zainteresowałenm na dwa dni i proszę ok.+80%. W szoku nie jestem, bo
      wiem, że w trudnych momentach kapitał szuka takiego "swissmedu" - akurat teraz
      to przewidziałem (wcześniej bywało różnie...)Zachęcam jednak do podjęcia pewnego
      ryzyka - adrenalina, zawsze jakiś wzrost i, szczerze mówiąc, zawsze do przodu,
      chociaż nieraz serduszko boli i d... trzeba twardą. Swisssmed to, moim skromnym
      zdaniem, nie jest w 100% spolka spekulacyjna, ale o moje subiektywne odczucie
      wynikające z analizy rozwojowości poszczególnych dziedzin gospodarki i sposobu
      ekspansji tej firmy na rynku.
      • liowa Re: swissmed s.a. 01.02.06, 22:56
        A jutro może emcinsmed tak samo?????????
        • macgregor-72 Re: swissmed s.a. 01.02.06, 23:07
          A ja dzisiaj sprzedałem Emcinsmed po 15zł buuuuuuuuuu :(((
    • makler06 Re: swissmed s.a. 02.02.06, 10:12
      Swissmed liczy na nową emisję i pomoc Allianza
      02 lutego 2006
      Sebastian Gawłowski

Królem wczorajszej sesji był gdański szpital Swissmed, którego wycena rosła w
      trakcie sesji o 65 proc. Kurs szybuje w górę już od 19 stycznia. W tym czasie
      wartość akcji skoczyła niemal o 300 proc. Impulsem była decyzja o nowej emisji
      do 19,43 mln akcji z prawem poboru i bardzo niską ceną emisyjną 1 zł.
      Uważniejsi inwestorzy zauważyli też pewnie, że do rady nadzorczej szpitala
      wszedł przedstawiciel Capital Partners. Swissmed ciągnie za sobą notowania EMC
      Instytutu Medycznego, który zyskał wczoraj ponad 40 proc.

Władze szpitala z Wybrzeża świetnie wyczuły nastroje rynku, ale jednocześnie
      chyba pogodziły się z faktem, że do ich akcji na dobre przylgnęła opinia
      spekulacyjnych. Wcześniej Alchemia i Gant dały zarobić krocie na ustaleniu praw
      poboru, więc run na akcje Swissmedu nie był zaskoczeniem. Otwartą kwestią jest
      jednak, kiedy gracze uznają, że akcje zrobiły się drogie. Obserwując zachowanie
      Ganta i Alchemii można by oczekiwać dalszej zwyżki rzędu nawet kilkuset
      procent, ale po wtorkowym załamaniu nastrojów na giełdzie powinno zapalić się
      żółte światełko. Niewykluczone jednak, że w obliczu spadków na rynku gracze
      paradoksalnie skupią jeszcze większą uwagę na dynamicznie rosnących papierach.

Swissmed nie rezygnuje z ambitnej strategii. Planuje przejęcie sieci przychodni
      i wybudowanie szpitala w Warszawie. Firma potrzebuje na to dużo pieniędzy i
      kolejny raz wyciąga rękę po wsparcie inwestorów giełdowych. Sam szpital w
      Gdańsku kosztował 50 mln zł i wciąż spłaca zobowiązania. Rozsądne jest więc
      poszukiwanie partnerów do kolejnych inwestycji. Spółka namawia do tego firmy
      deweloperskie.

Jesienią ubiegłego roku emisja zakończyła się fiaskiem. Czy teraz operacja się
      uda, skoro kondycja firmy niewiele się zmieniła, a stare dolegliwości
      (chociażby kontraktowanie umów z NFZ) wciąż dokuczają? W tym kontekście
      interesująca wydaje się właśnie wiadomość o przedstawicielu Capital Partners w
      radzie nadzorczej szpitala. Giełdowy fundusz udowodnił, że potrafi pozyskać
      kapitał z rynku i wydaje się, że chodzi właśnie o współpracę obu spółek na tym
      polu. Na zacieśnienie więzów ze Swissmedem zdecydowało się też towarzystwo
      ubezpieczeniowe Allianz, które liczy na rozwój prywatnego rynku usług i
      ubezpieczeń medycznych. Dzięki temu aliansowi Swissmed może pozyskać klientów
      Allianza. To dałoby spółce duży potencjał wzrostu. Niemniej należy zauważyć, że
      OFE Allianz wykorzystał obecne wzrosty do zmniejszenia zaangażowania w
      Swissmedzie poniżej progu 5 proc.

Wrocławski EMC wybrał inną, mniej agresywną ścieżkę rozwoju. Spółka stara się
      tworzyć sieć szpitali, przejmując istniejące placówki powiatowe. Inwestycje
      pochłaniają zdecydowanie mniejsze nakłady niż w przypadku Swissmedu, dzięki
      czemu firma już zarabia na swoim podstawowym biznesie — przekroczyła nawet
      prognozy ubiegłorocznych wyników.

Źródło:
      Archiwum Puls Biznesu
      wyd. 2027 str. 13
      to tak dla osób które jeszcze tego nie czytały, zapraszam do pociagu, choc
      cięzko bedize sie tu dostać:-)))))))))))
      • k.pop Re: swissmed s.a. 02.02.06, 13:14
        to tak dla osób które jeszcze tego nie czytały, zapraszam do pociagu, choc
        > cięzko bedize sie tu dostać:-)))))))))))

Myślę że nie tak ciężko. Jest duża promocja dzisiaj. Tylko pytanie czy to
        promocja czy zwała :)
        I zamiast wspiąć się na szczyty spadnie się na łeb.
        • dark72 Re: swissmed s.a. 02.02.06, 13:49
          w górę ..w dół... odpoczynek..i góra dół...
          kto tym steruje...??? bo zaraz sie zhaftuje... ja wysiadam...;)
          • meylec Re: swissmed s.a. 02.02.06, 16:43
            Magia 9 marca zadziała mocniej bliżej marca. Na razie musi wystarczyć magia
            Capitala i Ganta.
            • slawowojt Re: swissmed s.a. 02.02.06, 19:07
              pożyjemy zobaczymy Ja musze być dobrej myśli bo wpakowałem sie do
              tego "pociągu" na samej górce i mam sporo do odrobienia ale myślę,ze w długiej
              perspektywie magia Capitala czy Ganta nie bedzie w przypadku tej spółki
              • meylec Re: swissmed s.a. 02.02.06, 19:50
                Zgadzam się że w dłuższej perspektywie, magia Capitala może mieć trochę
                mniejsze znaczenie. Natomiast Ganta wprost przeciwnie (szczególnie po 09.03)
    • makler06 Re: swissmed s.a. 06.02.06, 19:26
      po glebszej korekcie swissmed zaczyna powoli rosnać . do PP zostało jeszcze
      troche czasu i mysle a wrecz jestem tego pewny ze do 9 marca cena Swissmedu
      osiagnie 20 zł min.
    • makler06 Re: swissmed s.a. 07.02.06, 19:56
      CAPITAL
      Temat
      Zawarcie przez Emitenta i jednostkę od niego zależną znaczacej umowy ze
      Swissmed Centrum Zdrowia S.A.
      Podstawa prawna
      Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Treść raportu:
      Zarząd Spółki Capital Partners S.A. informuje, że w dniu 6 lutego 2006r.
      otrzymał podpisaną Umowę doradztwa w zakresie przeprowadzenia publicznej oferty
      akcji serii E Swissmed Centrum Zdrowia S.A. z dnia 31 stycznia 2006r.
      Capital Partners S.A. będzie realizował niniejszą umowę doradztwa w konsorcjum
      z Domem Maklerskim Capital Partners S.A., w którym Capital Partners S.A.
      posiada 100% głosów na WZA. Do chwili rejestracji zmian przez właściwy sąd DM
      Capital Partners S.A. funkcjonuje pod nazwą Deutsche Asset Management S.A.
      Przedmiotem umowy są usługi doradcze w zakresie przygotowania i przeprowadzenia
      emisji akcji serii E Swissmed Centrum Zdrowia S.A. w drodze oferty publicznej,
      a w szczególności sporządzenie prospektu emisyjnego oraz złożenie do KPWiG
      wniosku o jego zatwierdzenie. Umowa przewiduje dla Capital Partners S.A. i DM
      Capital Partners S.A. takie samo wynagrodzenie z tytułu realizacji umowy,
      określone procentowo w stosunku do wartości wszystkich objętych akcji serii E,
      obliczonej według ich ceny emisyjnej. W opinii Zarządu Capital Partners S.A.
      warunki Umowy nie odbiegają istotnie od ogólnie przyjętych dla tego typu umów.
      Umowa nie zawiera postanowień co do kar umownych, jak i zastrzeżonych warunków
      i terminów. Umowa została uznana za znaczącą, gdyż potencjalna wartość
      wynagrodzenia Capital Partners S.A. jak i DM Capital Partners S.A. może
      przekroczyć 10% kapitałów własnych Capital Partners S.A.

Podstawa prawna: par. 5 ust. 1 pkt 3 Rozporządzenia Ministra Finansów w sprawie
      informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów
      wartościowych

zapowiada sie jutro ciekawy dzien na medycznych spolkach:-)
      • meylec Re: swissmed s.a. 08.02.06, 08:43
        Chociaż właściwie to info, oczywiście korzystne, wiele nie wnosi. Swissmed był
        i jest zbierany pod nową emisję, ale sprawy techniczne nie są aż tak istotne.
        Ważniejsze jest że Swissmed ma zupełnie inny parytet przydziału akcji nowej
        emisji - (za 3 już posiadane 4 nowe po 1zł), niż inne podobne spółki, gdzie za
        1 akcję można kupić aż 4 nowe po 1zł. Tu nie ma niebezpieczeństwa pojawienia
        się ogromnej ilości nowych akcji w krótkim czasie, tym bardziej że siedzi w
        spółce "Alianz" i nadal "Dom". No i Swissmed nie ma za sobą takich wzrostów
        jak inne spółki przyznające PP do nowych akcji. Teraz mogą być na nim mocne
        wahania, ale ogólnie im bliżej 09. 03, tym powinno być lepiej.
        • biall Re: swissmed s.a. 08.02.06, 14:24
          ja wlasnie wszedlem w swissa i czekam do marca
          • meylec Re: swissmed s.a. 08.02.06, 16:05
            To dobra decyzja. Kto dziś oddał ten jest (.......) bardzo nierozsądny.
    • biall Re: swissmed s.a. 08.02.06, 23:46
      widze ze dzisiaj koncowka byla ladna, sadze ze swissmed spadki ma juz za soba,
      jak obstawiacie kurs do pp ja planuje objac nowa emisje ewntulanie sprzedam
      chwile przed pp by odebrac od tychb co trzymaja tylko do trzech dni przed pp
      • lucky_82 Re: swissmed s.a. 08.02.06, 23:59
        NO Ciekawe.... w styczniu można było kupić ten papier za 3zł, a teraz chcą
        13zł ... to tak jak by za Snickersa zapłącić 8zł.....
        Tyle ze snickersa można zjeść a to wypadało by później komuś odsprzedać ;)
        • biall Re: swissmed s.a. 09.02.06, 00:14
          kierujac sie twoim tokiem myslenia mozna dojsc do wniosku ze wzrost ceny spolki
          jest uzasadniony tylko wtedy gdy zwieksza sie jej wartosc wpostaci zwiekszenia
          jej fizycznego majatku (sinckers bedzie wart 8 zl jesli bedzie go okolo 8 razy
          wiecej )a jak nam wszystkim wiadomo poglad ten jest falszywy licza sie
          perspektywy itp a w wypadku swissmed zwlaszzca magia pp
          pozdrawiam
          dobranoc
          • lucky_82 Re: swissmed s.a. 09.02.06, 00:24
            jasne...przeceisz wszyscy wiemy o co chodzi...ta spółka (moim zdaniem)nie jest
            warta tego aby za jej akcję płacić 13zł...ale rynek się rozkręcił...każdy chce
            zarobić...licząc ze inny da troszkę więcej...dobre info i o ile się nie jest
            tym ostatnim to jest OK.
            Też myślę że to jeszcze pójdzie na północ, ale spodziewał bym sie większej
            korekty niebawem- może się mylę. do marca dużo sesji przed nami.
            Dobranoc i pozdrawiam
            • biall Re: swissmed s.a. 09.02.06, 23:06
              witam
              przyspieszenie podania wynikow za 4 kwartal, udalo im sie zmylic przeciwnika :)
              ciekawe czy jutro bedzie wiekszy popyt w nadzieji ze wyniki zostana pozytywnie
              odebrane przez rynek,
              osobiscie uwazam ze wladze spolki jak i capital beda pompowac kurs przed pp aby
              emisja byla jak najbardziej atrakcyjna, pamietam ze na ostatni emisje bylo zbyt
              malo chetnych
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka