dominig 08.03.06, 15:09 Witam !!! Greg, Mario, stali bywalcy wątków o Sanwilu, widze że coraz mniej piszecie na temat Sanwila, chciałbym znać Wasze opinie ne temat obecnej sytuacji ? Pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pazurrr1 Re: Sanwil (Greg, Mario) 08.03.06, 15:22 Jest pod wpływem grawitacji. Jak ktoś odpali rakietę, to z pewnością ruszy do góry i osiągnie pierwszą prędkość kosmiczną - wyląduje na orbicie. Na razie wyprawa do wnętrza ziemi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
greg_skce Re: Sanwil (Greg, Mario) 08.03.06, 16:26 Dominig napiszę coś wieczorem, mam teraz mało czasu na giełdę - stąd moja mniejsza aktywność (głównie wieczorna), pisałem o tym parę dni temu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dominig Re: Sanwil (Greg, Mario) 08.03.06, 23:31 Spoko, widocznie nie doczytałem Twojego postu, ostatnio za dużo tu zamieszania, pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
greg_skce Re: Sanwil (Greg, Mario) 08.03.06, 23:45 Zgadzam się w większości z Mario. Zbyt dużo u nas kapitału spekulacyjnego mogącego z kursem zrobić to co im się podoba, i wcale nie potrzeba tu jakiejś niewyobrażalnej kasy. Co do Sanwila, to dalej twierdzę, że AT wygląda bardzo nieciekawie. Pokonanie poziomu 0.80-0.81 może być bardzo istotne i spowodować dalsze spadki. Przy tym poziomie zamierzałem powrócić do dawnego poziomu zaangażowania, ale mając na uwadze poczynania ptasiej władzy, logika nakazuje jeszcze poczekać na jakiś sygnał, czy to AT, czy jakieś info z firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
aloha11 Re: Sanwil (Greg, Mario) 08.03.06, 17:12 Jak sie przedstawia sytuacja na całej giełdzie każdy widzi.Sanwil nie różni się od wielu innych spółek.Faktycznie robi się gorąco.Niedźwiadki mają swoje pięć minut i nic więcej.Zobaczcie ile misiaczków przyszło na nasze forum i miło jest ich powitac bo zawsze zwiastują dla tych bardziej "rozgarniętych" czasy w których mozna dokonywać tanich zakupów.Moim zdaniem może być większa korekta ale to jeszcze nie czas na bessę.Prawdziwą bessę zwiastować będą,duże spadki na giełdach zagranicznych.Fakt rynek jest mocno przewartościowany i głębsza korekta na pewno musiała kiedyś nastąpić i nawet mu się trochę przyda.Jak patrzę na nasz nowy rząd który nic narazie nie robi, aby rozruszać gospodarkę to kto wie,co jeszcze może się wydarzyć.Niepokoją mnie informacje mówiące o odpływie kapitału zagranicznego a w tej sytuacji trudno będzie powstrzymac spadki.Nasze rodzime fundusze nie dadzą sobie rady z utrzymaniem rynku.Choć w takiej sytuacji zawsze biorę poprawkę na tego typu informacje mając w pamięci słowa Warrena Buffetta,że analityków nie należy słuchać.Z dużym dystansem podchodzę do opini różnych forumowych pismaków wieszczących nadchodzącą bessę i cieszących się z byle korekty jak dziecko z otrzymanego cukierka.W dzisiejszych czasach gdy na parkiecie nic nie jest jasne i przerzyste, ludzie mącą, podsycją sytuacje, jednego dnia ma byc bessa drugiego hossa, analitycy mijaja sie z prawda, a na gieldzie "silni gracze" steruja kursami tak że razi to w oczy to faktycznie trzeba mieć silne zwieracze,mocne jaja i siódmy zmysł.Sytuacja na sanwilu, czywiście nie jest wesoła,tak jak i na całej giełdzie.Uważam,że w niedługim czasie nastąpi odpicie podparte kilkoma pozytywnymi informacjami.Ja w to wierzę ,kiedyś traktowałem sanwil,jako spółkę którą kupowałem tylko spekulacyjnie.Po głębszej analizie stwierdziłem, że może potraktuje go jako inwestycję długoterminową,cały czas jestem przy tej spółce i nadal dorzucam jej akcje do mojego portwela.Może znów będę miał "nosa"lub "farta" ale o tym dowiem się dopiero za jakiś czas i wtedy z chęcia przyjmę gratulacje.Byczki nie pora na zmartwienia ,niedźwiadki mają tylko pięc minut i muszą z nich bardzo szybko korzystać.Ostatnie zdanie i tak należy do Was.Mario Odpowiedz Link Zgłoś
lucky_82 Re: Sanwil (Greg, Mario) 08.03.06, 23:27 Nie lepiej sprzedać wszystko i wejść jeszcze raz jak kurs osiagnie dnio, lepiej na tym wyjdziesz niż dokupując do już posiadanych akcji. I jesteś w babrdziej komfortowej sytuacji, bo któż to wie ile jeszcze Sanwil poleci...po takich spadkach nieraz kurs nie może sie pozbierać...ludzie odchodzą, sprzedają ze stratą, wychodzą gracze długo terminowi którzy kupili ten papier po np. 40gr (albo taniej), niektórzy się przerzucą na inną spółkę. Ja na spadkach zarobiłem na butelkę dobrego wina i to mi wystarczy, stwierdzam że nie stać mnie na takie ryzyko aby trzymać te akcje, ostatnio raz już się przeliczyłem... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aloha11 Re: Sanwil (Greg, Mario) 09.03.06, 00:31 Ja jestem cały czas w komfortowej sytuacji, gdyż nie widzę potrzeby sprzedaży posiadanych już akcji ponieważ na dzień dzisiejszy jestem nadal sporo na plus.Obecne spadki traktuje jako okazję do zakupów po promocyjnych cenach.Mario Odpowiedz Link Zgłoś
pazurrr1 Re: Sanwil (Greg, Mario) 09.03.06, 12:20 Mario. Twoja taktyka uśredniania spadków nie chroni Twój kapitał, lecz poczucie posiadania racji. Przecież sprzedając na wyższym poziomie zrealizowałbyś zyski, a odkupując teraz powiększyłbyś pakiet za mniejsze pieniądze. Zadałeś sobie pytanie, do jakiego poziomu stać Cię na taką strategię? A co zrobisz, jeśli spadki będą trwać do 0.6, albo np. 0.2? przecież takich sytuacji było na giełdzie mnóstwo! Odpowiedz Link Zgłoś
dominig Re: Sanwil (Greg, Mario) 08.03.06, 23:30 Witam !!! Mario uspokoiłeś mnie trochę, widzę że nadal wierzysz w Sanwil i tak jak wszyscy "starzy" Sanwilowcy, nie zamierzasz wychodzić z "naszej spółeczki :)". Po ostatnich wielu wypowiedziach nowych inwestorów, zrobiło się trochę zamieszania wokół Sanwila, co w niektórych przypadkach zaczyna mnie denerwować, ale tak już niestety jest, każdy ma prawo do głosu. Co do obecnej sytuacji politycznej, również uważam to wszyskto za jeden wielki skandal !!! Na giełdzie robi się nieciekawie, zarówno w Polsce, jak i w Europie, odnotowujemy duże spadki. Obawiam się, że korekta zmierza niestety w tą gorszą stronę i bardziej prawdopodobny wydaje się historyczny "efekt marca :(". Mam nadzieje, że wszystko wróci do normy i z niecierpliwością śledzę kurs Sanwila, czekając na odwrócenie trendu. 17 marca !!! :) Pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
aloha11 Re: Sanwil (Greg, Mario) 09.03.06, 00:34 Czas zweryfikuje wszystko i pokaże czy wrócimy z tarczą,czy też na niej.Dobrej nocki.Mario Odpowiedz Link Zgłoś
mysliwy2006 Re: Sanwil (Greg, Mario) 09.03.06, 00:44 moim skromnym zdaniem ktos tu niezle miesza............wiecie , ze jestescie ciency i uwierzcie w to, ze zaden MARIO wam nie pomoze. KOles jest na uslugach ryby i miesza wami jak plotkami Odpowiedz Link Zgłoś
aloha11 Re: Sanwil (Greg, Mario) 09.03.06, 08:49 Nie pisz po nocy tylko śpij,bo piszesz bzdury.Dlaczego uważasz,że inni forumowicze to cieniasy i debile/kiedyś tak się wyraziłeś/.Forum służy do wymiany poglądów i dyskusji o nich a nie mieszaniu.Jaki ci brakuje mieszania to włóż sobie rączke w spodenki i tam pomieszaj a na pewno ci ulży.Moja długoletnia obecność na giełdzie nauczyła mnie, że w okresie długoterminowym rację może mieć każdy,lecz lepiej polegać na swoich przemyśleniach, a i pretensje wówczas kieruje się do siebie.Mario Odpowiedz Link Zgłoś
aniaz4 Re: Sanwil (Greg, Mario) 09.03.06, 08:49 witam :) oczywiscie zaden Mario nam nie pomoze, tym bardziej zaden mysliwy czy inny makler, kazdy inwestor , nawet ten malutki ma jednak ( ma?) swoj rozum i swoja intuicje ktorymi powinien sie kierowac podpierajac przy tym wszelakimi analizami, zreszta nie od dzis wiadomo, ze inwestowanie to jednoczesnie liczenie sie z mozliwościa przejsciowych strat, gielda to wzrostyi i spadki, lecz jak juz ktos napisal wlasciwie to od istnienia gieldy mamy hosse:) a sanwil? mysle (i to moje prywatne myslenie)patrząc na wskazniki, raporty i informacje, ze to dobra inwestycja dlugoterminowa, pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
lucky_82 Re: Sanwil (Greg, Mario) 09.03.06, 08:58 Ciekawy jestem o jakich wskaźnikach mówiesz. Bo wszysktie na które na zwracam choć trochę uwagi wyglądają beznadziejnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaz4 Re: Sanwil (Greg, Mario) 09.03.06, 09:37 wykresy wskazniki, widzimy to samo interpretujemy inaczej, ja po prosty dopuszczam mozliwisc, roznicy zdan i to chcialam glownie podkreslic w moim poscie, a nie przekonywac do talich czy inncyh racji, po prostu dopuszczam mozliwosc wypowiedzi na forum, jednak zgryzliwosc, ublizanie czy agresje, uwazam za niedopuszczalne, ja widze tak,Ty inaczej, to podobnie jak z uroda ludzi, dla jednych przystojniak, dla innych brzydal Odpowiedz Link Zgłoś
aloha11 Re: Sanwil (Greg, Mario) 09.03.06, 10:11 Na sanwilu i całym parkiecie lekkie odbicie.Początek nie taki zły, poczekamy zobaczymy jaka końcówka.Mario Odpowiedz Link Zgłoś
racheela Re: Sanwil (Greg, Mario) 09.03.06, 10:22 dzisiaj nawet obroty na sanwilu niezłe. Odnośnie całej giełdy to zagranica sobie poszła ale fundusze inwestycyjne zostały, więc konca hossy nie przewiduje. Mario, ciekawe w jak wielką panikę popadł niejaki "g", widząc pare dni temu zbliżające sie 3000pkt na wig20. Odpowiedz Link Zgłoś
aloha11 Re: Sanwil (Greg, Mario) 09.03.06, 10:34 Gdzie te nasze misiaczki? Jak tak dalej pójdzie to znów trzeba będzie iśc spać,bo jak widac za oknem jeszcze zima.Mario Odpowiedz Link Zgłoś
racheela Re: Sanwil (Greg, Mario) 09.03.06, 10:15 Sanwil to bez wątpienia inwestycja długoterminowa i właściwie od początku była o tym miedzy nami mowa. Nawet wtedy, gdy kosztował 1,14 twierdziliśmy, że na poważne zyski trzeba bedzie jeszcze długo poczekać. Dlatego uważam, że racje mają ci, ktorzy piszą ze o sanwilu najlepiej zapomnieć na 2,3 lata. Może wystarczy rok, jednak dla tych którzy lubią szybki sport sanwil jest zbyt wolny. I zamiast krytykować nas za to, ze w niego wierzymy, lepiej przesiąść sie na dynamiczniejsze spółki i tam zużywać swoją całą energie. Odpowiedz Link Zgłoś
aloha11 Re: Sanwil (Greg, Mario) 09.03.06, 10:31 Racheela problem polega na tym,że nie ma już kto wskazywać takich spółek i poprowadzić niektórych baranków za rączkę.Krytyka wynika z tego,że sami nie potrafią nic zrobić jak tylko szukać i wymyślac sobie jakiś "guru" dzięki którym nie tylko można zarobić,ale co ważniejsze na którego można zrzucić winę za ewentualne niepowodzenia.Może w tym przypadku aby odgonić się od nich trzeba zastosować starą wypróbowana metodę Honorci i patelnią ich po głowach? pozdrawiam Honorcie.Mario Odpowiedz Link Zgłoś
tut666 Re: Sanwil (Greg, Mario) 09.03.06, 11:25 Z innej beczki: jaka jest minimalna cena akcji jakiejś spółki aby można ją było kupić podczas sesji? Bo widze że nie ma dopuszczonych spółek poniżej 50 gr, a przecież takie są? Odpowiedz Link Zgłoś
racheela Re: Sanwil (Greg, Mario) 09.03.06, 11:34 fon jeszcze nie tak dawno kosztował 0,30 Odpowiedz Link Zgłoś
racheela Re: Sanwil (Greg, Mario) 09.03.06, 11:36 sanwil zreszta też. Jedna akcja teoretycznie moze nawet kosztowac o,o1 Odpowiedz Link Zgłoś
tut666 Re: Sanwil (Greg, Mario) 09.03.06, 12:11 chyba się myslisz, gdyż są akcje po 0.01 pln ale one nie są do kupienia! skaczą sobie między 0,01 i 0,02 np mostalgd. Odpowiedz Link Zgłoś
vavder Re: Sanwil (Greg, Mario) 09.03.06, 12:05 Witam chlopcy, witam dziewczęta Jakoś tak slabo z tymi wzrostami, kroczek do przodu dwa do tyłu, teraz wszystko moim zdaniem zależy od kondycji calej gieldy a z tym nie najlepiej, choć korekta namsię należy, co myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś
dominig Re: Sanwil (Greg, Mario) 09.03.06, 14:32 Witam !!! Wedlug mnie sytuacja jest bardzo dobra poraz kolejny obronione 0,80, co wedlug mnie wróży dlugo wyczekiwane wzrosty. Co moze byc bodźcem ? Jak narazie 17 marca, jestem dobrych mysli ! Pozdr! Odpowiedz Link Zgłoś
h4 Re: Sanwil (Greg, Mario) 10.03.06, 19:03 tak widac ze wszyscy sie garna do kupowania sanwila, ustawiają sie w kolejce, jeszcze 5 dni do midwigu, a znając zycie kurs lekko sie podbije moze do 0,85 zeby sprzedali ci co czekają na midwig wtedy kupi lamerka z nadzieją na super kokosy i niby lepsze dni kursu spółki i słuch po sanwilu zaginie na jakiś czas. po wejsciu do midwigu myślę ze sanwilen papieren bedzie ok 0,80 i w przesuniętym kanale spadkowym, chyba ze wyskoczy, ale nie wydaje mie sie, pozdrawiam naganiaczy i bolka i lolka Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Sanwil (Greg, Mario) 10.03.06, 21:50 Racheela idzie ocieplenie,może już czas żeby lody na Sanie zaczeły lekko puszczać.Nie sądzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
racheela Re: Sanwil (Greg, Mario) 10.03.06, 21:54 Citro1 lody nad morzem (tu gdzie mieszkam) potrwają do 19.03 a na Sanie mam nadzieje puszczą szybciej, czyli ok. 17.03 Jak sie myle to będę sie musiała wykąpać w lodowatym Bałtyku! Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Sanwil (Greg, Mario) 10.03.06, 22:02 A moim zdaniem 17.03 nie wydarzy się nic godnego uwagi.Kąpiel w Bałtyku stanowczo odradzam,chyba że jestes morsem . Odpowiedz Link Zgłoś
h4 Re: Sanwil (Greg, Mario) 11.03.06, 22:11 czyli wszyscy sie zgadzają z moim powyzszym postem :) choć mam nadzieje ze giełda okaze sie pozytywnie nieprzewidywanla Odpowiedz Link Zgłoś
tut666 Re: Sanwil (Greg, Mario) 11.03.06, 22:22 zwróćcie uwagę na to że sanwil bedzie notowany w mid-wigu dopiero 20-go w poniedziałek. pewnie od tego dnia rozpocznie się powolny zwrot kursu.. Odpowiedz Link Zgłoś
dominig Re: Sanwil (Greg, Mario) 13.03.06, 15:15 Witam !!! Powiem krótko, lipa kochani ! Odpowiedz Link Zgłoś
tut666 Re: Sanwil (Greg, Mario) 13.03.06, 15:33 jak sie zakończy 0,8 to luz , jak mniej to kibel :/ Odpowiedz Link Zgłoś
dominig Re: Sanwil (Greg, Mario) 14.03.06, 09:34 Witam!!! Co sie dzieje z tym Sanwilem, znow mamy 0,79 !!! Odpowiedz Link Zgłoś
racheela Re: Sanwil (Greg, Mario) 14.03.06, 10:16 będziemy pewnie mieli jeszcze mniej. W sumie to mam mieszane uczucia. Z jednej strony chcialabym kupić jak najtaniej, a z drugiej strony widok spadajacego sanwila jakoś mnie nie podnieca. Wolałabym jednak zeby juz zakonczył tę wycieczkę wgłąb oceanu. Odpowiedz Link Zgłoś
h4 Re: Sanwil (Greg, Mario) 14.03.06, 13:19 Rachela, ty juz nie masz snw w portfeliku? Odpowiedz Link Zgłoś
racheela Re: Sanwil (Greg, Mario) 14.03.06, 13:27 mam, ale na tyle mało, ze kurs dołujący ogolnie mnie nie rusza, a chce dokupic. czekam na odpowiedni moment. Jestem przekonana ze sanwil jeszcze da zarobić. Odpowiedz Link Zgłoś
pazurrr1 Re: Sanwil (Greg, Mario) 14.03.06, 13:35 Ale cicho teraz o sanwilku! W sumie to poważny sygnał, by zacząć znów o nim poważnie myśleć - gdy wszyscy już są zniechęceni i tracą wiarę, to dobry moment na zakup. Odpowiedz Link Zgłoś
racheela Re: Sanwil (Greg, Mario) 14.03.06, 13:39 mam podobne odczucia. Pilnuję go teraz jak oka w głowie. A tak w ogóle to na całym forum ciiiiiisza. Czyli nastroje całej spadającej giełdy takie same jak spadającego sanwila. Trzeba trzymać rękę na pulsie. Odpowiedz Link Zgłoś
h4 Re: Sanwil (Greg, Mario) 14.03.06, 14:53 ja nie wiem, dlaczego to spada, przeciez wiekszosc akcji zmieniła własciciela przy cenach ==> 0,80gr. czy ludzie kupują drozej sprzedaja taniej, o co tu chodzi? wiem ze sa tacy, ale nie ma ich duzo. a sanwil mogłby podac ze interesuje sie nim jakas firma, chyba ze chodzi o sztuczne zanizenie kursu, bez sensu nie wiem, nudzi mnie to Odpowiedz Link Zgłoś
pazurrr1 Re: Sanwil (Greg, Mario) 14.03.06, 15:05 To proste, to przecież klasyka psychologii rynków finansowych. Wielcy sprzedali na górce, mali zbyt późno załapali, że to koniec wzrostów, pozostali sami na rynku z drogim papierem oczekując na nawrót wzrostów. Zaczynają tracić cierpliwość, wię powoli pozbywają się papieru, a że są mali, to i obroty są małe. Rynek się zapada i będzie tak trwać tak długo, aż większość straci zainteresowanie do handlu tym papierem, a wielcy stwierdzą, że nie ma po co czekać i zaczną akumulację. Wtedy nastąpi wzrost obrotów, cena zacznie rosnąć i mali zaczną znów wskakiwać i to będzie odwrócenie trendu. Odpowiedz Link Zgłoś
pazurrr1 Re: Sanwil (Greg, Mario) 14.03.06, 14:46 Wygląda na to, że 0.8 ze wsparcia zamienia się w opór. Odpowiedz Link Zgłoś
tut666 Re: Sanwil (Greg, Mario) 14.03.06, 16:15 ktoś wywalił o 16:10 100.000 akcji z lim 0.77 . wesoło Odpowiedz Link Zgłoś
pazurrr1 Re: Sanwil (Greg, Mario) 14.03.06, 16:23 Zamknięcie na poziomie minimum, a więc w myśl teorii - jutro 70% szans na dalszy spadek. Podobnie jak Rachela, trzymam palec na spuście. Ja bym jednak pamiętał, że po długich spadkach raczej nie następuje długi wzrost, lecz krótkie odbicie i konsolidacja. Odpowiedz Link Zgłoś
greg_skce Re: Sanwil (Greg, Mario) 14.03.06, 22:19 Uff, jakoś udało mi się znaleźć chwilę, żeby poczytać jak się ma sytuacja i pobieżnie przeanalizować sytuację. AT wygląda niestety paskudnie. Moim zdaniem jutro w zależności od ogólnej sytuacji na giełdzie mogą zrealizować się dwa scenariusze. Przy optymiźmie - lekki wzrost 1-2 grosze z niewielką zmianą kursu (chociaż świeczka wskazuje na co innego) albo dlaszy spadek o 3-4 grosze. Popyt bardzo mizerny, nieco większy w okolicach 0.74 zł. więc jak sądzę niewiele potrzeba, żeby szybko ten poziom osiągnąć. Podaż znacznie większa i tylko od determinacji podaży będzie zależało jak zachowa się kurs. Wydaje się, że rzucenie kilku zleceń sprzedaży po kilkanaście/kilkadziesiąt kilo zupełnie wystarczy do zdołowania. Rysująca się od kilku miesięcy formacja odwróconego spodka zapowiada niestety dalsze spadki, trudno powiedzieć kiedy się zakończy bo jest to formacja w której trudno określić kiedy nastąpi znaczniejsze wybicie. Zwykle po ustabilizowaniu ceny i krótkiej konsolidacji następuje dość gwałtowne wybicie. Prawidłowe wyczucie kiedy będzie ten moment i wejście - pozwoli trochę zarobić. Dodatkowo Buchajski zaangażował się w Masters i teoria, że sprzedał pakiety, żeby je "opchnąć-upłynnić" na rynku wydaje się coraz bardziej prawdopodobna. Milczenie o zawartych kontraktach czy innych pozytywnych posunięciach zarządu też wydaje się dość wymowne. Na jakimś forum (nie pamiętam już jakim) czytałem, że Rudnicki to zięć Buchajskiego i przeprowadzenie pakietówki z upłynnieniem połączone z odpowiednią polityką informacyjną spółki można fantastycznie zorganizować. Wejście do MIDWIGu raczej nie spowoduje w obecnej sytuacji niczego pozytywnego, dopiero wyniki za 1Q pokażą na co spółkę stać i jak wygląda realizacja obietnic. Po 4Q 2005 wartość księgowa na 1 akcję wyniosła 0,27 zł., zysk na akcję 0.7grosza - to niestety mizernie, jak na spółkę w której wszyscy pokładaliśmy spore nadzieje. W tej sytuacji pozostaje czekać i trzymać rękę na pulsie, obserwować i analizować na chłodno fakty. Widzieć pozytywy i negatywy, starać się być obiektywnym w ocenie sytuacji. Giełda jest nieprzewidywalna więc niewykluczone, że moje czcze pisanie to stek bzdur, które w rzeczywistości nie znajdą pokrycia. Mimo wszystko życzę nam wszystkim wzrostów. Greg. Odpowiedz Link Zgłoś
aloha11 Re: Sanwil (Greg, Mario) 15.03.06, 10:34 Witam.Czyżby feniks z popiołów? Mario Odpowiedz Link Zgłoś
dominig Re: Sanwil (Greg, Mario) 15.03.06, 11:30 Witam !!! Mam pytanko z innej beczki ! Gdzie należy umieścić kwotę za prowadzenie rachunku (w moim przypadku 50 zł) rozliczająć "PIT" za rachunek maklerski. Czy będzie to sumowane razem z prowizją i wpisane w pole koszty uzyskania przychodu, proszę Was o odpowiedź i serdecznie pozdrawiam !!! Wracająć do tematu Sanwila, Greg chyba nie miales do konca racji, zblizajcy sie 17 marca, bedzie miał wplyw na kurs, widac to po dzisiejszym up. Mam nadzieje ze w piatek bedziemy powyzej 0,90. Pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
greg_skce Re: Sanwil (Greg, Mario) 15.03.06, 12:25 Cześć Dominig, dzisiejszy przebieg notowań wygląda mi na kontrolowaną wyprzedaż, chociaż mogę się mylić. Moim zdaniem wzrost kursu nie może być spowodowany nieracjonalnymi przesłankami. Wejście do MIDWIG'u nie poprawi wyników sprzedaży i zysku Sanwila, a wydaje mi się, że to głównie one mogą poprawić notowania. Jednak jak zawsze podkreślam to jest polska giełda i wszystko może się zdarzyć :-) Dzisiaj mam trochę więcej czasu na obserwację notowań - wreszcie. Pozdrówka. Odpowiedz Link Zgłoś
dominig Re: Sanwil (Greg, Mario) 15.03.06, 13:27 Kurcze niedobrze sie dzieje ostatnimi czasy, tyle mialem nadzieji na wzrost kursu, wiem ze Sanwil, to inwest. dlugoterminowa, z tego co widze i slysze, przynajmniej bedziemy musieli poczekac do maja na ogloszenie wynikow za IQ. Dzisiejszy wzrost kursu, wcale nie jest zadowalajacy, gdy patrze na ilosc ofert po stronie sprzedaży. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
greg_skce Re: Sanwil (Greg, Mario) 15.03.06, 14:27 Nie łam się Dominig, nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej i nigdy nie jest tak dobrze, żeby nie mogło być lepiej. Sanwil na pewno ma spory potencjał rozwoju, ale kierownictwo spółki i Buchajski nie dbają o inwestorów. Do tego wszechobecna na GPW spekuła robi z kursem co chce. Ot co. Mam nadzieję, że stosujesz jakąś strategię wejścia i zamykania pozycji i zbytnio nie sugerujesz się wypowiedziami na rozmaitych forach. Jak się poczyta posty na bankierze, parkiecie i tutaj, to trzeba mieć mocną psychikę, żeby być zdolnym do podjęcia decyzji samodzielnie. Zobaczymy jak będzie wyglądało dzisiejsze zamknięcie, od tego będzie wiele zależało. Ponieważ giełda dzisiaj jest optymistyczna, sądzę, że zamknięcie 0.79 jest realne, jeśli będzie wyższe - tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
omron Re: Sanwil (Greg, Mario) 15.03.06, 13:32 co do PIT-38, to opłaty i prowizje dla DM ujmuje się w polu 22 - sumuje się wszystko. Nie mam przy sobie PIT-8C, więc nie piszę tego na pewno, ale zdaje się, że DM w PIT-8C podaje wszystkie "znane mu" wydatki i prowizje - sprawdze to jeszcze i ewentualnie potwierdze. Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
dominig Re: Sanwil (Greg, Mario) 15.03.06, 15:00 Dzieki ! Tez mi sie tak wydawalo, ze oplaty za prowadzenie rachunku, trzeba zsumowac i wpisac jako koszty uzyskania przychodu. Pozdr! Odpowiedz Link Zgłoś
lucky_82 Re: Sanwil (Greg, Mario) 16.03.06, 09:37 sorry, zapowiqada się niezła jazda, chyba miałem nosa że wczoraj w to wszedłem :D Odpowiedz Link Zgłoś
racheela Re: Sanwil (Greg, Mario) 16.03.06, 09:46 heh, kiedy to było, ze na sanwilu takie obroty. Minęło ledwie 15 minut a tu juz ponad milion:) Odpowiedz Link Zgłoś
aloha11 Re: Sanwil (Greg, Mario) 16.03.06, 09:52 aloha11 napisał: > trzeba mieć silne zwieracze,mocne jaja i siódmy zmysł.Sytuacja na sanwilu, > czywiście nie jest wesoła,tak jak i na całej giełdzie.Uważam,że w niedługim > czasie nastąpi odpicie podparte kilkoma pozytywnymi informacjami.Ja w to wierzę > ,kiedyś traktowałem sanwil,jako spółkę którą kupowałem tylko spekulacyjnie.Po > głębszej analizie stwierdziłem, że może potraktuje go jako inwestycję > długoterminową,cały czas jestem przy tej spółce i nadal dorzucam jej akcje do > mojego portwela.Może znów będę miał "nosa"lub "farta" ale o tym dowiem się > dopiero za jakiś czas i wtedy z chęcia przyjmę gratulacje.Byczki nie pora na > zmartwienia ,niedźwiadki mają tylko pięc minut i muszą z nich bardzo szybko > korzystać.Ostatnie zdanie i tak należy do Was. To dopiero wstęp do bajek.Akcjonariat słabych zwieraczy słucający naganiaczy a bessę wyleszczony do dna.Kto dokupywał ostatnimi czasy i trzymał papier a nie wywalał będzie zadowolony.Teraz tylko czekać na dobre informacje ze spółki i na widoczne sygnały odwrócenia trendu.Mario Odpowiedz Link Zgłoś
dominig Re: Sanwil (Greg, Mario) 16.03.06, 10:19 Witam !!! Jakos nie widze Mario, żeby Ci pesymiści coś mówili :))) Ale narazie nie zapeszajmy ! Pozdro ! Odpowiedz Link Zgłoś
aloha11 Re: Sanwil (Greg, Mario) 16.03.06, 10:40 Włąśnie jest dokładnie tak jak pisałem.Korekta i to wcale nie głęboka to jeszcze nie bessa.Kto zna troche giełdę i jest uważnym obserwatorem wie jaką taktykę obierają często spekulanci, którzy czego mamy dokładny przykład w tym okresie wykorzystują najczęściej gorsze dla giełdy okresy. Wiedzą także bardzo dobrze,że po korekcie rosą najczęsciej akcje spólek dobrze postrzeganych przez inwestorów, które ładnie rosły przed korektą.Do takich właśnie spółek jk sawil następuje szybki powrót inwestorów a korekta była niczym innym,jak tylko idealna okazją do zakupów.Spadam do pracy.Mario Odpowiedz Link Zgłoś
dominig Re: Sanwil (Greg, Mario) 16.03.06, 10:42 O wlasnie ktos sie chce zalapac, poszedl pakiecik 100 000. Odpowiedz Link Zgłoś
dominig Re: Sanwil (Greg, Mario) 16.03.06, 10:43 Ale nadal widze ze nie brakuje tych, ktorzy sie wysprzedają. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky_82 Re: Sanwil (Greg, Mario) 16.03.06, 10:45 Dużo chętnych do zakupów po ok 100k, ale napewno przez ostatnie dni co najmniej kilka osób kupiło dużo pona 100k tylko że na raty. Odpowiedz Link Zgłoś