Dodaj do ulubionych

Kontrakty FW20

29.06.06, 16:16

Witam

Na co trzeba wzrucic szczegulną uwagę grając na kontraktach terminowych? Za
wszystkie rady z góry dziękuje.
Obserwuj wątek
    • fular1 Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 16:18
      skoro taki gracz jak migo wtapia czasem na kontraktach, ja wtopilem nie raz -
      jesli w akcjach nie jestes od 3 lat - odradzam. kup dziewczynie suknie. albo
      pierscionek. a jesli zagrasz- pochwal sie za miesiac \ dwa ile wtopiles. (
      zyskaless )
      • elamigo1 Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 16:28
        fular:
        moja walka z kontraktami oscyluje wokół zera - w długim terminie. Sporo wtopiłem
        jesienią by odrobić straty w ciągu bodajże 2 sesji. Fart. Od miesiąca liczę
        dokładnie - zaczynałem z kapitałem 10k. Teraz zostało 8,4. I tak dobrze bo
        obróciłem około 70-80 kontraktów od początku czerwca. Wychodzi na to że zarobek
        na kontraktach zależy od ogromnej ilości czynników. Podobnie jak przy spekulacji
        akcjami istotne są wyniki w naprawdę długim terminie. Powiedzmy rocznym.
        Na pewno odradzałbym granie samymi kontraktami - bez większości aktywów
        ulokowanych w bezpieczniejszych miejscach.
        • gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 16:38

Witam
          Bo ja obecnie cały czas się ucze obserwując zachowanie Rynku Forex a dokładniej
          Miedzi i Ropy. Wpływ tych surowców na KGHM i na PKN Orlen, lotos. I wpływ tych
          spółek na indeks WIG20, oraz odzwierciedlenie WIG20 na kontrakty FW20. Oraz
          bardzo ważną rzeczą, którą robię to przeprowadzam analizę techniczną w sesji
          dziennej na indeks WIG20 :) i można dowiedzieć się jak pójdzie kórs :)
        • fular1 Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 16:43
          migo daleki jestem od usmieszkow i kpin. sam wtopilem a jestes o wiele
          wytrawniejszym graczem. ja tylko chcialem powiedziec przedmowcy, ze jesli ma
          male doswiadczenie, niech nie gra dzwigniami finansowymi bo dostanie po lapach
          i bedzie smutny jak ja czasem wieczorami.
    • js.2 Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 16:34
      gut_inwestor , jeżeli jesteś młodym inwestorem zwróć szczególną uwagę na
      ukryciem dóbr wszelakich przed wizytą komornika
      • gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 16:45

a Wy elamigo1 i fular1 jakie macie swoje obliczenia odnośnie zachowań indeksu
        WIG20?
        • fular1 Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 16:46
          ja mam przeczucia
          • gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 16:51

No to troche za mało bym powiedział. Ja też mam przeczucia i sie sprawdzają.
            odnośnie zachowań kursu WIG20 jakie bendzie otwarcie bądz zamknięcie. Przewidze
            czy mały plus bądź minus, albo duży minus, albo plus. Ale trudno na
            przeczuciach jak pojdzie kurs w ciągu sesji :(
            • gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 16:53

i bardzo ważne jest cięcie strat :) lepiej z małą stratą wyjść, bądź z
              większą :(
              • fular1 Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 16:58
                poce sie ale 20 pkt i zamykam. 200 zl - fajna kolacja. dlatego narazie pasuje.
                nie zarabiam ale i nie trace
                • gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 17:02

No też tak sądze najlepiej w ciągu 1 sesji otwozyć i zamknąć pozycje. Nawet
                  te 10 punktów bądź 7 :) na jednym wejściu :)
                  • fular1 Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 17:04
                    caly tydzien zapieprzam, poce sie - 10h przy kompie i mam na +

7
                    12
                    4
                    15
                    pkt zeby potem wjebac np 40

dzieki :-) to narazie nie dla mnie. za dziwny rynek
                    • gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 17:09
                      A jaką masz strategię? Czyli po ile punktów masz zamiar zarobić i kiedy tniesz
                      ewęntualną stratę?
                  • siurak20 Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 17:10
                    na poczatek to chyba dobry pomysl, mniejsze ryzyko ze obudzimy sie bez kasy,
                    chociaz z drugiej strony granie intraday nie jest wcale takie latwe i czesto w
                    dluzszej perspektywie okazuje sie ze lepiej bylo otworzyc zamierzona pozycje i
                    zamknac ja po miesiacu.
                    • gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 17:11
                      No tak ale czy Ty wiesz jaki kurs bendzie np. za miesiąc?
                      • gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 17:20
                        Jeśli można spytać to z jakiego biuro maklerskiego kożystasz Fular1 odnośnie
                        kontraktów?
                        • fular1 Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 18:28
                          wbk - nie narzekam. a co do kontraktow to obserwuje rynek. kiedy widze ze jest
                          zwala -3% w USA to wiem ze bedzie spadac. amator poczatkujacy na czuja
                      • siurak20 Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 17:26
                        No czasem czlowiek wie a jednak grajac intra cos go korci zeby odwrocic zamknac
                        itd. Jednym slowem chce zarobic wiecej a zarabia mniej :)
                        zreszta niewazne sam sie troche zamotalem we wlasnych myslach. To przez to ze
                        wentylator dzis wylaczony.
                        Tak czy owak zycze powodzenia bo sam tez niedawno zaczalem granie na
                        kontraktach i mam nadzieje ze nie zawita do mnie komornik :)
                        • gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 17:30
                          i jak Ci idzie? jak przewidujesz kurs?
                          • siurak20 Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 17:48
                            narazie jestem w plecy, na szczescie nieduzo. Glownie przez problemy z
                            interpretacja zasady "pozwol zyskom rosnac". Zauwazylem ze nie sluzy mi ona
                            przy obecnej sytuacji na rynku. Kurs obstawiam na minus ale to tylko
                            przeczucia, bo gram narazie tylko DT a tam mam ciagle gorki i dolki, ktore
                            przewiduje glownie stosujac AT.
                            • gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 19:14
                              Ja posiadam rachunek maklerski w Pekao S.A. I jestem zadowolony bo mają bardzo
                              dobrze przejrzysty podgląd notowań :) I chcę założyć rachunek odnośnie
                              kontraktów w ING :) Ponieważ szybko składa się zlecenie itp. :) i daytrading
                              płace 7zł. od kontraktu :) Wiec tanio :) A powiedz mi Fular1 jak wygłada w WBK
                              rynek zagraniczny? Wykresy zagranicznych indektów i kontraków na poszczegulne
                              indeksy.
                              • fular1 Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 19:22
                                nie wiem. mam tylko na krajowe
                                • gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 19:33
                                  a gdzie patrzysz na wykresy zagranicznych indeksów
            • imafreak Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 20:04
              Hmm, z przeczuciami to radzę bardzo uważać. Szczególnie, gdy pojawiają się
              emocje - wtedy przeczucia znikają. A gwarantuję Ci sporo emocji przy
              kontraktach (jeżeli dopiero zaczynasz, to nawet będzie tak, że emocje będą
              większe, im bardziej będziesz do przodu - nie do tyłu :D ).
              • gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 20:07
                a Ty imafreak rozumie ze grasz na kontraktach? i czym się sugerujesz zeby
                obstawić kurs?
                • imafreak Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 20:37
                  Tak, walczę na kontraktach już trochę ponad pół roku. Wcześniej interesowałem
                  się bardziej rynkiem akcji, ale wszystkiego trzeba spróbować. Decyzję podejmuję
                  przede wszystkim na podstawie AT. Oczywiście staram się też dużo czytać, żeby
                  być na bieżąco z informacjami z rynku. Ostrzegam - to ciężka praca, wymagająca
                  sporo zaangażowania czasowego. Męczy też psychicznie. Nie liczyłbym na dobre
                  wyniki jeżeli bazujesz tylko na "wyczuciu". Nie traktuj tego jak ruletki -
                  tutaj się nie obstawia kursu, tylko zajmuje pozycje zgodnie z wynikami analiz i
                  przyjętym planem. Inaczej skończy się to wielką wtopą - gwarantuję głową. Na
                  razie idzie mi całkiem nieźle a to pewnie dlatego, że na dzień dobry dostałem
                  kopa (15% kapitału w plecy na 4 transakcjach) - to nauczyło mnie szacunku do
                  rynku.
                  • fular1 Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 20:40
                    dlatego teraz mozesz zyskiwac. pisalem nizej - najgorzej zarobic na pierwszych
                    transakcjach
              • fular1 Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 20:08
                emocje sa. i to za duze. ktos poradzil mi zebym z moim temperamentem zajal sie
                akcjami. nie kontraktami. jeszcze ktos zebym zajal sie opcjami. tam jest
                przyjete z gory ryzyko i nic wiecej sie nie da stracic. ponoc sa lepsze od
                kontraktow. nie wiem. nie czytalem. ale nie lubie byc dawca kapitalu wiec
                koncze na paro punktowej wtopie. jak slysze o gosciach na forum ( inne fora )
                ze w mlodosci dostali baty na kontraktach w kwotach rzedu 20 000 - 30 000 to ja
                to wale. :-) a czym wiecej sie traci tym sie chce wiecej odegrac - czyli lepiej
                isc do kasyna. mozna sie na ladne kobietki popatrzec :-)
                • siurak20 Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 20:12
                  i piwo dostac za darmo
                  • fular1 Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 20:16
                    prosze. grunt to zakumac
                    • gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 20:20
                      i jedna z zasad. którą przyjełem to taka, że nie można być pazerny na
                      pieniądze, bo jak się bendzie to się straci :(
                      • fular1 Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 20:24
                        tak. niestety. najgorzej co sie moze zdarzyc to jak mlody czlowiek zarobi na
                        swojej pierwszej, nie daj Boze drugiej transakcji. Normalnie wtedy to jest
                        katastrofa. Porazka i to bolesna.
                        • gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 20:41
                          dokładnie. Ja uwazam, jeśli chce się obstawić spadek, bądź wzrost, to trzeba
                          podać pare argumentów, które bende jasno twierdziły, iż kurs pójdzie w góre,
                          badź w dół. W tedy mamy leprzy konfort psychiczny, co jest bardzo wazne :)
                          • gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 20:50
                            Najlepiej jeszcze jak się dysponuje środkami, które samemu się zapracowało, bo
                            uważam, że się bardziej je szanuje :) i jest się dumny z siebie jeśli bendzie
                            sie je pomnażać :) i bendziemy lepiej rynek obserwować :) rzeby nie narazić się
                            na straty.
                            • gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 22:26
                              :-)
                              • gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 30.06.06, 10:20

No i poszło ładnie nie Północ :) Tyle jak się zamknie? Czy bendzie lekki
                                trend spadkowy?
                                • siurak20 Re: Kontrakty FW20 30.06.06, 10:23
                                  miales jakas pozycje na otwarciu? czy tylko obserwujesz :)
    • mazowsze123 Re: Kontrakty FW20 30.06.06, 10:30
      A co to sa kotrakty?
      • gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 30.06.06, 10:56
        Nie nie stety nie miałem zadnej pozycji, bo jestem na dłuzej fazie obserwacji,
        aby można było powoli w nie wchodzić :) A jakie masz doświadczenie na
        kontraktach?
        • fular1 Re: Kontrakty FW20 30.06.06, 10:57
          ostroznie. mowie ci. zreszta napiszesz jak sprobujesz. poki sie zapalkami nie
          oparzylem tez mialem rady ojca w dupie :-)
          • gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 30.06.06, 11:04
            Fular1 kiedy zaczołes glrać na kontraktach?
            • fular1 Re: Kontrakty FW20 30.06.06, 11:06
              moze dwa miechy temu. nie no moze od maja. no to 2 miechy temu :)

bilans ujemny - ale paro punktowy ( 30-35 ). bron Boze nie zycze ci udanych
              pierwszych transakcji. po czasie zrozumisz. ja zaczalem od +15 pkt i chyba +19
              i to mnie zgubiło. narazie pasuje. wakacje mam. jeszcze siedze w katosach, ale
              lada dzien spadam. pocic sie caly tydzien, a potem oddac wszystko z nawiazka to
              nie dla mnie. poczytam o opcjach
              • fular1 Re: Kontrakty FW20 30.06.06, 11:09
                swoja droga dzis odwiedzam krakow - wernisaż :-) napije sie na wawelu pifffka :)
                • gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 30.06.06, 11:12
                  Ja rozumie Fular1 ze Ty traktujesz giełde jako dodatek do codzienności?
                  • fular1 Re: Kontrakty FW20 30.06.06, 11:14
                    alez oczywiscie. nigdy nie utrzymuj sie tylko z gieldy !! jak jest dobrze to
                    super. jak jest gorzej - niejeden zawiązał sobie pętle wokol szyi - kredyty +
                    bessa. Giełdą interesuje sie moze tak z 4-5 lat. czynnie inwestuje w fundusze
                    od 2002 - 2003 roku.

niejedno stracilem, nie jedno zyskalem. doswiadczenie jest bezcenne. ale do
                    kontraktow nie mam nerwow. a mowili mi ze jestem melancholikiem w szkole ?
                    • gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 30.06.06, 11:17
                      tak kontrakty to stres jak nie wiem. Ale dlatego czeba miec jakiś plan
                      działania :) i postawiać argumenty, które bendą znacząco przemawiac ze kórs
                      się tak zachowa a nie inaczej :)
                      • fular1 Re: Kontrakty FW20 30.06.06, 11:19
                        u mnie stop 25 pkt. nigdy wiecej. gdybym utrzymał krotka pozycje mojego
                        ostatniego ruchu na poziomie 2560 to dzis jest 2835

2560 sprzedaz - 2835 kupno = -275 x 10 zł \ punkt = -2750 zł moja strata
                        urosłaby z 6% na pułap większy :-)
                        • gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 30.06.06, 11:23
                          no dlatego jak już wspomniałem bardzo ważne jest ciecie strat :) Ja to robiłem
                          na akcjach :) i zawsze dobrze zrobiłem :) wyszłem z tratą 2-3% A jeśli bym nie
                          sprzedał i czymałbym dalej to straciłbym około 10% :/
          • siurak20 Re: Kontrakty FW20 30.06.06, 11:08
            ja tez powtarzam - ostroznie :) dzis zapalki mocno mnie poparzyly, ale taka
            prawda ze dopoki sie nie straci to sie nie nauczy. Mysle ze to poprostu jest
            taka oplata za szkole. I mysle tez ze lepiej jak czlowiek straci 2 tysiaki na
            kontraktach niz jak wyda te 2 tysiaki na jakis kurs kontraktowy bo zycie
            pokazuje ze wiedza swoje a czlowiek na rynku swoje. Oczywiscie zakladajac ze
            bawimy sie pieniedzmi ktorych nie potrzebujemy na wyzywienie rachunki itd :)
            • gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 30.06.06, 11:27
              Tak jak sądziałem dyży + i w sesji dniowej pomału lekka tendencja spadkowa.
              Wiec dzisiaj nie otwierałbym zadnej pozycji :) bo nie ma dużych wachnięć :/
              • gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 30.06.06, 15:54
                co sądzicie jakie bendzie otwarcie jutrzejszej sesji?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka