lastboyscout 25.10.06, 18:25 Jedno mowi, drugie robi ... dlaczego? Odpowiedz w przyszlym roku ! :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olias Balcerowicz: Podwyżki stóp jak najwcześniej 25.10.06, 18:25 [pożegnalny prezent Balcerowicza dla Polski. Znowu marzy o schładzaniu, ale tym razem to tylko marzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
radiomarian Dziekowac Bogu za Balcerowicza.... 25.10.06, 18:27 biorac pod uwage to, ilu ekonomicznych dyletantow i wariatow przewinelo sie przed polskie rzady w ciagu ostatnich 16 lat, to cud ze nie przerabiamy dzis scenariusza wegierskiego...a to wszystko zasluga Balcerowicza panowie Kaczynscy, a nie wasza... Odpowiedz Link Zgłoś
mr.hell no ale po euro będzie wolnym człowiekiem? ]:O)) 25.10.06, 18:30 czekamy na wykłady czekamy ... "wolnorynkowa koncesja bankowa" Odpowiedz Link Zgłoś
bmkms Mi zruinowal kawal zycia 25.10.06, 19:05 Czy ja sie nie licze, tylko jakies wasze metne interesy ? W Polsce jak sie nie jest bydlakiem to mozna tylko wegetowac. Dzieki Balcerowiczowi. Odpowiedz Link Zgłoś
asteroida2 Re: Mi zruinowal kawal zycia 25.10.06, 20:43 Właśnie obraziłeś mnie i całą masę wykształconych ludzi, którzy żyją w Polsce na niezłym poziomie dzięki swojej wiedzy i ciężkiej pracy. Według ciebie jesteśmy bydlakami. A to że nie rozumiesz mechanizmów które zmuszają Balcerowicza do takich a nie innych działań, to jeszcze nie powód żeby nazywać je 'mętnymi interesami'. Na wykłady z ekonomii wpuszczą każdego - po prostu przyjdź i posłuchaj... Odpowiedz Link Zgłoś
jacek2216 Re: Mi zruinowal kawal zycia 25.10.06, 21:10 asteroida2 napisał: > Właśnie obraziłeś mnie i całą masę wykształconych ludzi, którzy żyją w Polsce n > a > niezłym poziomie dzięki swojej wiedzy i ciężkiej pracy. Według ciebie jesteśmy > bydlakami. > Szkoda, że nie porównujesz treści wykładów z tym co pan Balcerowicz robił jako wicepremier, minister finansów. Być może ty jesteś wykształcony i uczciwie się wzbogaciłeś, ja znam mnóstwo ciemniaków, którzy są bogaci dzięki temu, że są nieuczciwi i wielu wykształconych, uczciwych i biednych. > A to że nie rozumiesz mechanizmów które zmuszają Balcerowicza do takich a nie > innych działań, to jeszcze nie powód żeby nazywać je 'mętnymi interesami'. Na > wykłady z ekonomii wpuszczą każdego - po prostu przyjdź i posłuchaj... Odpowiedz Link Zgłoś
ginlo Jacek daj spokoj 25.10.06, 21:24 Zaraz sie dowiesz, ze jak nie Balcerowicz to Bialorus i dalej argumenty w tym stylu, ze jak cos nie jest czarne to musi byc biale. Taki dualny swiat motolkow spod znaku nibywyksztalconych Odpowiedz Link Zgłoś
radiotrwam Re: Mi zruinowal kawal zycia 11.02.07, 13:05 Nic nie ujmując Balcerowiczowi trzeba jednak powiedzieć że zrujnował 1/2 polski prowincjonalnej.Wystarczy pojechać do Czech by zobaczyć że tam nadal funkcjonują ich PGRy i że mają się doskonale. Oni maja swojego Klausa , który umiał się postawić Brukseli !!! Istnieje mały lokalny przemysł , a ludzie mają pracę. Jak to mówią mądry polak zawsze głupi przed szkodą i po szkodzie... Odpowiedz Link Zgłoś
ginlo Student Balcerowicz 25.10.06, 18:30 NA poczatku kadencji Balcerowicz mial problemy ze zrozumieniem pojecia szok podazowy. Po 6 latach wydaje sie, ze udalo mu sie tak z grubsza zrozumiec, byc moze za sprawa efektu drugiej rundy, ktorym epatuje nam ECB. Niestety wciaz ma klopoty z odroznieniem CPI do inflacji i z zaleznoscia wydajnosc pracy wzrost plac. Panie Leszku proponuje poswiecic nastepne 6 lat studiowaniu definicji Unit Labor Cost. Osobiscie zaapaleuje do obywateli o samoopodatkowanie sie na ten cel, powiedzmy 0,01 grosza od glowy. Powinno starczyc ;-). Zaden student w tym kraju nie ma takiego stypendium ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
radiomarian Re: Student Balcerowicz 25.10.06, 18:42 a moze bys nas oswiecil i napisal na jakim to uniwersytecie ty wykladasz i jakie miedzynarodowe nagrody w dzidzinie ekonomii otrzymales? a w jakich latach byles ministrem finansow lub prezesem NBP? fajnie byloby tez jakbys napisal jaki jest twoj wielki wklad w budowe systemu rynkowego i polskiej gospodarki? wymadrzac sie na forum to kazdy potrafi...a Polacy jak wiadomo sa mistrzami swiata w tej dziedzinie...kazdy zna sie na wszystkim..tylko dlaczego w takim razie mamy taki permanentny burdel w kraju skoro wszyscy sa tacy madrzy? ano dlatego, ze jak ktos probuje robic cos wiecej niz tylko gadac i sie wymadrzac (a nie daj Boze ma jeszcze jakies sukcesy), to zaraz sie znajda fachowcy co wiedza wszystko lepiej...i pisza swoje wypociny...i krytykuja....mam propozycje: jak tak sie swietnie znasz na ekonomiik, to co robisz na forum gazety? ministerstwo finansow czeka na zdolnych ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
kitikitik Re: Burdel mamy bo m.in. Balcerowicz go bronil 25.10.06, 21:01 Jedynie podwyżki płac w sferze państwowej(nieprodukcyjnej) i wydatki socjalne mogą wpływać na inflację. Odpowiedz Link Zgłoś
ginlo Problem w tym, ze studenci, ktorych mialem 25.10.06, 19:11 przyjemnosc goscic na praktykach wiedza dzis wiecej niz ten gamon. A co ma wspolnego hagiografie Leszka Bezmozgowicza moja ocena jego dzialalnosci jako prezesa NBP z MF? Powiem Ci jedno, gdybym wierzyl Balcerowiczowi do dzis mieszkalbym w bloku na Woli, a ze mialem inna wizje rozwoju sytuacji gospodarczej, a w konsekwencji zachowania rynku stopy procentowej, to mieszkam w sporym domu pod Warszawa. Odpowiedz Link Zgłoś
dem-leftist Re: Student Balcerowicz 25.10.06, 19:14 hehe posluchaj dziecko, pytasz dlaczego mamy tu taki burdel,tlumaczac to tym,ze jak ktos cos robi,to zaraz pojawiaja sie inni ktorzy narzekaja itd. Wbij sobie do glowy to,ze burdel tworza ci ktory robia,a nie ci ktorzy mowia... Twoje pytania o to,czy przedmowca moze sie poszczycic nagrodami etc. nie maja zadnego sensu,bo to nie musi byc miara wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
radiomarian Re: Student Balcerowicz 25.10.06, 20:09 ci, ktorzy tylko mowia nie tworza nic - traca tylko czas na paplanie Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Balcerowicz: Podwyżki stóp jak najwcześniej 25.10.06, 18:39 oho.... znany schładzacz gospodarki znów chce sie wziac do roboty. Ratuj sie kto może... i jeszcz jedno: zmniejszająca sie podaż pracy to spadek bezrobocia do ca. 15%? czy co innego nasz kochany guru miał na myśli? A odsuńąc go od realnego wpływu na gospodarkę, dajcie mu w końcu jakąś zakurzoną katedre mniemanologii niestosowanej, niech tam sie realizuje. Gadane ma, to na pewno tam sie przyda. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
radiomarian Re: Balcerowicz: Podwyżki stóp jak najwcześniej 25.10.06, 18:44 losiu..no i kto go zastapi? chyba ty, bo widze ze jestes rozpoznanym przez spolecznosc miedzynarodowa wysokim specjalista od ekonomii i finansow...buhahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Balcerowicz: Podwyżki stóp jak najwcześniej 27.10.06, 12:33 radiomarian napisał: > losiu..no i kto go zastapi? a spoko, znalazłoby się mnóstwo kandydatów. Byli oni i dawniej, tylko pecha mieli: nie mieli poparcia ani u sorosowatopodobnych, ani w wyborczej. Po prostu byli zbyt niezależni. Dlatego wybór padł na Balcerka. > chyba ty, bo widze ze jestes rozpoznanym przez > spolecznosc miedzynarodowa wysokim specjalista od ekonomii i > finansow...buhahahahaha nie potrzebuję tego. Bardziej cenię niezaleznosc myślenia niż splendory od poklaskiwaczy zyskujących ciężkie miliony na "pomysłach" Guru. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
xp17 Re: Balcerowicz: Podwyżki stóp jak najwcześniej 25.10.06, 18:59 niestety jak wiekszosc wypowiadasz sie nie majac pojecia o sprawie.balcerowicza nie martwi to, ze ktos wiecej zarabia,ale to,ze jezeli nie jest to powiazane z wydajnoscia pracy to te podwyzki zezre i to bardzo szybko niestety inflacja.reasumujac,twoja podwyzke,jezeli rada i nbp nie zareaguje m. in. zmieniajac stopy ,zostawisz w sklepie ,wydasz tam nawet wiecej niz dostaniesz "podwyzki" ,inflacja polknie tez twoje oszczednosci etc. Czyli walka z presja placowa i inflacja jest dla ciebie korzystna,choc nie zdajesz sobie jak widac z tego sprawy.to troche zenujace,ze takie rzeczy trzeba tlumaczyc doroslemu przypuszczam czlowiekowi,no ale skoro nawet bardzo dorosly profesor Giertych belkocze cos o smoku wawelskim...... Odpowiedz Link Zgłoś
xp17 Re: Balcerowicz: Podwyżki stóp jak najwcześniej 25.10.06, 19:01 NOWA WERSJA:)Niestety jak wiekszosc wypowiadasz sie nie majac pojecia o sprawie.Balcerowicza nie martwi to, ze ktos wiecej zarabia,ale to,ze jezeli nie jest to powiazane z wydajnoscia pracy to te podwyzki zezre i to bardzo szybko niestety inflacja.Reasumujac,twoja podwyzke,jezeli rada i nbp nie zareaguje m. in. zmieniajac stopy ,zostawisz w sklepie .Wydasz tam nawet wiecej niz dostaniesz "podwyzki" ,inflacja polknie tez twoje oszczednosci etc. Czyli walka z presja placowa i inflacja jest dla ciebie korzystna,choc nie zdajesz sobie jak widac z tego sprawy.To troche zenujace,ze takie rzeczy trzeba tlumaczyc doroslemu przypuszczam czlowiekowi,no ale skoro nawet bardzo dorosly profesor Giertych belkocze cos o smoku wawelskim...... Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Balcerowicz: Podwyżki stóp jak najwcześniej 27.10.06, 12:39 xp17 napisał: > niestety jak wiekszosc wypowiadasz sie nie majac pojecia o > sprawie.balcerowicza a co to takiego jest ta "sprawa Balcerka"? to że ktoś mu w teczce przywiózl tzw. "plan Jego Imienia" czy inne czynności typu "schladznie gospodarki"? Oczywista, wiem, zaraz odpowiesz ze gdyby nie Balcerek tak nie zrobił to bylby potop... Powiem tak: wesciez sobie tego Balcerka, dajcie mu jakąś katedrę ekonomii i tam niech sie produkuje do upojenia. Ale broń Panie Boże żadnych decyzji o gospodarce państwa. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
tege heh... 25.10.06, 19:08 podaż czynnika pracy... to zgoła co innego niż podaż pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.hell Ekonomy! chodźta tu ... mnie Was tu potrzeba! 25.10.06, 19:35 en.wikipedia.org/wiki/Image:Cuban3Pesos.jpg to Wzór doskonały czerwony a i celulozowy! alchemiczno-akruszcowy! lizajta! przez szybe tylko zeby tarcie zminimalizować hehe ]:O) Odpowiedz Link Zgłoś
g_m11 Re: Balcerowicz: Podwyżki stóp jak najwcześniej 25.10.06, 23:21 Chyba 15% nie chcacych pracowac czyli obiboków z wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.hell prenumeruję Noobels Economics MD First! USA! 25.10.06, 18:51 img162.imageshack.us/my.php?image=mdxiiiys3.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Antynobel za całokształt. 25.10.06, 19:03 Ekonomia to nie nauka. Kto mierzy w Polsce inflację i w jaki sposób? i gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
xp17 Re: Antynobel za całokształt. 25.10.06, 19:06 mierzy sie ja jak u ciebie temperature.w odbycie Odpowiedz Link Zgłoś
xp17 Re: prenumeruję Noobels Economics MD First! USA! 25.10.06, 19:05 Nie bardzo wiem po co ten link do strony dla pedofili?nie kazdy sie tym interesuje,naprawde! Odpowiedz Link Zgłoś
janzdziarski Wyjasniam o co chodzi! 25.10.06, 19:18 W Polsce zaczyna brakowac specjalistow, pracodawcy wiec podnosza wynagrodzenia. Wiecej ludzi ma pieniadze, a jak wiadomo w Polsce nie ma nasycenia dobrami, zwlaszcza luksusowymi, wiec zaczynaja gwaltownie wydawac, brac wiecej kredytow, itd. Dzieki temu na rynku jest wiecej pieniedzy niz towarow do nabycia. Co sie wtedy dzieje? Rosna ceny! Jak rosna ceny i place rownoczenie, to jest inflacja. Podnoszenie stop procentowych jest ogolnoeuropejskim trende, bo cala europa rozwija sie niespotykanie szybko, a Polska rozwija sie odrobine szybciej niz Euroland, Uk, Szwajceria, tam wszedzie poszly stopy do gory, dlaczego wiec Polska mialby bysc wyjatkiem od ekonomicznych prawidel? Dogmat Odpowiedz Link Zgłoś
ginlo JAnek najpierw sie doksztac, a potem wyjasniaj 25.10.06, 19:25 Od 2004 roku wydajnosc w przemysle w Polsce rosnie w tempie dwucyfrowym, zas wzrost plac w roku biezacym jest na poziomie gdzies tak kolo 5%, a poprzednich latach niewiele przekraczal inflacje. Powiedz mi gdzi wiec moze sie tu pojawic inflacja na rynku dobr?? Byc moze jej zrodlem moglby byc rynek uslug, ale to w przypadku gospodarki doganiajacej jst normaln ei nieszkodliwe dla gospodarki (tzw efekt Samuelsona-Balassy). Co do zaleznosci, typu w Europie rosnie i u nas tez nawet sie nie wypowiadam, bo to jakies nadron niemilosierny. Co ma wspolnego jedno z drugim poza zmiana we wzgledym popycie na aktywa finansowe???? Odpowiedz Link Zgłoś
janzdziarski Re: JAnek najpierw sie doksztac, a potem wyjasnia 25.10.06, 19:36 A znasz jakis przyklad gospodarki, w ktorej wydajnosc pracy roslaby w zblizonym tempie do tempa wzrostu plac? Posluchaj, skoro w Wielkiej Brytanii jest na rynku wiecej pieniedzy niz dobr (przy jej wyzszej wydajnosci pracy i mozliwoscich imortowania towarow), to co dopiero w polsce. Chyba nie mozna sie niez zgodzic, ze ogromnym czynnikiem inflacyjnym w Polsce moze sie stac rynek nieruchomosci, juz teraz ludzie ochoczo biora kredyty hipoteczne, a tendencjie wrostowe sa ogromne. Nie dziwie sie, planom podwyzszenia stop procentowych. Przeciez tempo rozwoju naszej gospodarki jest wpisany w tendencje Europejska, w pozostalych krajach wlasnie takie decyzje sie podejmuje. Wbrew temu co twierdzisz Polska jest silnie zwiazana pozsstalymi krajami, no chyba ze myslisz, ze zmniejszajace sie bezrobocie, wzrost gospodarczy, tanie kredyty, to wszystko zasluga braci Kaczynskich. Jesli tak, to rzeczywiscie nie ma po co dyskutowac. Odpowiedz Link Zgłoś
janzdziarski Re: JAnek najpierw sie doksztac, a potem wyjasnia 25.10.06, 19:42 Acha, co innego przyszlo mi do glowy. Sa jeszcze ludzie, ktorzy uwazaja, ze w ekonomia to dziedzina podobna do matematyki. Niestety w Ekonomii kroluja PODLADY, a na kubie do dzis wierzy sie, ze racje ma Marx a np. Smith to taki szatan. A wiec i w tej sprawie to dyskusja raczej oparta na pogladach, a nie na wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
ginlo Chyba brales wyklady u Gadomskiego 25.10.06, 21:17 A co to ma do rzeczy, liczba dobr i ilosc pieniadza na rynku i skad te teorie???? Monetarna teoria inflacji??? ;-))) Rynek nieruchomosci zrodlem inflacji, a jakim cudem????? Jesli juz to nalezy patrzec na zagregowany fundusz plac i wzrost produktywnosci. Tak taka sytuacja miala miejsce w 2002 i 2003 roku. Produkcja spadala szybciej niz zatrydnienie, a wynagrodzenia rosly. Fundusz plac spadal wolniej niz produkcja, a mimo to inflacja nie rosla. To nie jest takie proste jak sie wydaje Odpowiedz Link Zgłoś
a.ba Cooler się znowu włączył? 25.10.06, 19:20 Ten klimatyzator od gospodarki ma walnięte sterowanie i niewłaściwie reaguje na warunki zewnętrzne. Jeżeli towarzysz (b. członek PZPR) Balcerowicz uważa że lekki spadek bezrobocia to zagrożenie dla stabilności gospodarki to to bardzo ciekawa teoria. Wg towarzysza trzeba podnieśc stopy bo za mało ludzi wyjeżdża do lepiej płatnej pracy na zachodzie. Na pewno niższe płace i wyższe koszty kredytów pomogą w rozwoju gospodarki .. ale Irlandii i G.B. Trzeba bardzo rozważnie pilnować inflacji i nie przeginać w żadną ze stron - nie potrzeba nam kolejnej epoki lodowcowej. Szczęśliwie kadencja towarzysza już się kończy - z drugiej strony należy pilnować by na to stanowisko nie załapał się "praktyk" pokroju innego towarzysza: A.Leppera. Odpowiedz Link Zgłoś
ginlo Balcerowicz na pomnik, zamurowac go tam i niech 25.10.06, 19:28 tam zostanie i nie wazy sie ruszac. Sam wyrzygam stowke na ten wzniosly cel, jesli mi kto obieca, ze go tam dobrze przybetonuja. Moze gdzies kolo lesniczowki Cimoszewicza, byleby obiecal, ze nie bedzie za glosno krzyczal, bo premierowi Cimoszewiczowi zwierzyne sploszy ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
mr.hell jestem antyklerykalny! a to nie Koncesja Richelie! 25.10.06, 19:29 jak to było grubość celulozy razy ilość skrętów równa się wartość fantomiczna razy pi kwadrat i ktoś na to się nabierze - tylko pomalować.. Odpowiedz Link Zgłoś
sarhenziel Balcerowicz: Podwyżki stóp jak najwcześniej 25.10.06, 20:10 Czy ta qwa przestanie wreszcie szkodzić polskiej gospodarce. Jak zawsze odezwie się stado baranów którzy powiedzą Balcerowicz geniuszem jest.Boże chroń nas przed przyjaciółmi z wrogami damy sobie radę. Odpowiedz Link Zgłoś
strachu-ra już kiedyś schłodził 25.10.06, 20:27 ile wtedy było bezrobocia, jak przyszedł Balcerowicz na stanowisko ministra finansów? Osiem procent? A potem było osiemnaście. Wzrost z pięciu procent ściągnął do zera. On widzi presję inflacyjną z piętnastoma procentami bezrobocia. Jacy by to nie byli bezrobotni, pietnaście procent, na miłość boską. A jego zrównoważony wzrost w przyszłości można osiagnąć za cenę stagnacji teraz. i tak w kółko, bo w przyszłości też trzeba się troszczyć o przyszłość. Gość mnie doprowadza do szewskiej pasji. A jestem bardzo spokojnym człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
br00net Biedni musza klepac biedę żeby było bogatym lepiej 25.10.06, 20:58 Według Balcerowicza biedni dostawać głodowe pensje, żeby bogatym było lepiej! Odpowiedz Link Zgłoś
jacek2216 Balcerowicz: Podwyżki stóp jak najwcześniej 25.10.06, 21:07 Facet chce przed odejściem jak najbardziej zaszkodzić. Znowu chce wprowadzić to swoje słynne "chłodzenie" gospodarki. Chiny maja 10% wzrost rocznie od 1978 roku i nie martwią się o przegrzanie. Stopy procentowe sa rodzajem podatku, które Balcerowicz rzekomo chciałby obniżać, gdyby mógł, a czego jakoś nie robił kiedy mógł. Szczyt obłudy i, powiedzmy to sobie szczerze, marne umiejętności. Tak się dzieje, gdy otrzymuje się tytuły profesorskie za działalność polityczną, a nie dorobek naukowy. Skoro tak, to może przyznać tytuł profesora Lepperowi? Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: Balcerowicz: Podwyżki stóp jak najwcześniej 25.10.06, 23:23 jacek2216 napisała: > Facet chce przed odejściem jak najbardziej zaszkodzić. Znowu chce wprowadzić to > > swoje słynne "chłodzenie" gospodarki(...) Czytając ten i inne komentarze stwierdzam, że życzę wam tego, aby łapę na finansach położyli Lepper wraz z Markiem Jurkiem. Kiedy już was puszczą w skarpetkach, będziecie się modlić o powrót Balcerowicza. Swoją drogą symptomatyczna jest podatność prostaczków na prawicowo-kościelną propagandę. Nikt już nie pamięta KTO rozwalał balcerowiczowski plan, CO Balcerowicz mówił i proponował a CO realizowali nasi światli rządzący. Pamiętacie tylko kalumnie Rydzyka i bełkot Leppera. Trafili swoi do swojaków? Wiem, profesor Balcerowicz jest trudny w odbiorze, bo choć stara się mówić prosto, trzeba jednak posiadać wiedzę podstawową i odrobinę logiki, by go pojąć. A to pośród wierzących towar deficytowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mniammniam3 Re: Balcerowicz: Podwyżki stóp jak najwcześniej 26.10.06, 00:02 babaqba napisała: >> Czytając ten i inne komentarze stwierdzam, że życzę wam tego, aby łapę na > finansach położyli Lepper wraz z Markiem Jurkiem. Kiedy już was puszczą w > skarpetkach, będziecie się modlić o powrót Balcerowicza. Wyjęłaś mi to z ust. Niestety to Połsudski powiedział, że dla Polaków można czasem coś zrobić dobrego, ale wbrew im samym. I w przypadku Balcerowicza to się potwierdza. Jeśli po nim przyjdą oszołomy i ekonomiczni debile, to za 3 lata cała Polska bedzie go błagała o powrót na stanowisko ministra finansów. Będzie musiał znowu wyciągać kraj z bagna, tylko czy będzie mu się chciało. Przerażający jest analfabetyzm ekonomiczny niektórych forumowiczów (obawiam się, że jest to próbka poglądów większości społeczeństwa). Odpowiedz Link Zgłoś
bokassa Balcerowicz: Podwyżki stóp jak najwcześniej 25.10.06, 21:18 Jak wynika ze słów prawie że laureata Nobla, grozi nam katastrofa bo niebezpiecznie zmniejsza się bezrobocie i ludzie nie chcą pracować za friko u sponsorów ,donatorów i innych przyjaciół ekonomisty"Tysiąclecia". Te matoły nie poznały sie na wielkości czerwono-różowego psora i nie chcą dalej być murzynami Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
strachu-ra jedno mnie cieszy 25.10.06, 22:11 Gazetę czytają osoby o poglądach liberalnych na gospodarkę. Z internetu korzystają ludzie raczej młodzi, ale też w większości o liberalnym nastawieniu. Mimo tego, sądząc po komentarzach, większośc się zgadza, że Balcerowicz nam zwyczajnie wszystkim zaszkodził. Więc może już nie wróci. Ja sam jestem socjalistą. Ale uważam, że w tej kwestii zgadzamy się z rozsądnymi liberałami. Balcerowicz zwyczajnie nic nie umie, albo celowo szkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
szefunio1 Re: jedno mnie cieszy 25.10.06, 22:54 Zawsze najbardziej rozśmieszają mnie pajace głoszący poglądy w stylu: "Do roku 1989 Polska była krajem mlekiem i miodem płynącym, a potem przyszedł Balcerowicz i wszystko popsuł" Przypominam zatem tym pajacom, że w roku 1989 Polska miała PKB na mieszkańca dwukrotnie niższe niż Czechy i niższe niż ówczesna Białoruś i Ukraina. Przypominam też pajacom, że do roku 1999 mieliśmy najszybszy wzrost gospodarczy w regionie - z reguły przekraczający 5% i niskie bezrobocie - z reguły nie przekraczające 10%. Odpowiedz Link Zgłoś
g_m11 Re: jedno mnie cieszy 25.10.06, 23:33 Jak sie tym młodym ludziom wciska jaki to szkodliwy był Balcerowicz to w końcu uwierza. Problem , ze i starsi maja kłopoty z pamiecią . Nie pamietaja , że własnie socjalistyczni politycy nie pozwolili na dokończenie reform Balcerowicza. Zastnówcie sie czy politykę proponowana przez populistów zastosowalibyście w gospodarstwie domowym. Pewnie nie bo bankructwo byłoby pewne. Państwo dzieki swojemu potencjałowi jest bardziej odporne na bankrutctwo co nie znaczy ,że jest to niemożliwe. Kazdy chce wierzyc ,że bedzie piekny bogaty i zdrowy ale czy to jest możliwe (nawet gdy obieca ci to poltyk z plakatu)?. Odpowiedz Link Zgłoś
ryszardus Balcerowicz: Podwyżki stóp jak najwcześniej 26.10.06, 00:00 Uważam że , ludzie zajmujący takie stanowiska , decyzje mają podejmowac do końca piastowania stanowiska , a nie udawanie się na urlop w trakcie urzędowania i zbywania odpowiedzialności na następców . W takich przypadkach powinni zcedowac swoje pobory też na tych którzy za nich podejmą decyzję. Tchurzem nazwac kogoś , jest trudno , ale ten kto nie wypełni do końca swojej roli sam się nim będzie czół do końca życia , trzeciej szansy nie będzie. Nastaje nowe IV Polacy liczą na lepsze i godne życie już teraz , anie za ??? ileś lat jak nas nie będzie. Pozdrawiam wszystkich i tych zadowolonych i tych mniej z nadzieją że nadszedł czas , dla szczerości i mówienia w prost Odpowiedz Link Zgłoś
strachu-ra my, młodzi, nic nie pamiętamy... 26.10.06, 00:01 A kto powiedział, że w 89 roku było dobrze? To nie ma nic do rzeczy. Jak się przyjrzeć w zrostowi po 89 roku, to on był robiony zwykle za Kołodki. Balcerowicz jako minister finansów raz osiągnął recesję, a drugi raz stagnację. Plan Balcerowicza się nie udał. Jego założone efekty rozminęły się z efektami osiągniętymi czasem o kilkaset procent. A oto niektóre działania, jakie wtedy podjęto. 80% podatku na EKSPORT węgla. Chyba zazdrościł pani thatcher i chciał też zniszczyć górników. Bo innego rozsądnego wyjaśnienia nie widzę. O ile to jest rozsądne. uwolnienie cen produktów rolnych, w sytuacji, gdy istniał tylko jeden, państwowy, pośrednik w handlu nimi. W rezultacie pośrednik ten zbijał ogromne pieniądze. Żeby to naprawić otworzono rynek na produkty rolne z zagranicy. Od razu zalały rynek. Gwóźdź programu. Trzeba było prywatyzować, bo prywatne lepsze, niż państwowe, etc. tylko w kraju nikt nie miał kapitału, zeby kupować zakłady. Zachodni się jeszcze w ten bałagan nie pchał. A to właśnie państwowe zakłady dysponowały największymi rezerwami finansowymi. No bo, kto inny? Więc najpierw nałożono na przedsiębiorstwa państwowe znaczne, dodatkowe podatki, żeby jakos je "zmiękczyć". Jednak to nie wystarczyło. W tej sytuacji administracyjne nakazano finansować im bieżącą działalność z kredytów. A stopy procentowe ustawiono wysoko. I to podziałało. Padały zakłady państwowe, ale nie w konkurencji z prywatnymi, nie. Padały z zarządzenia właśnie. Balcerowicz nie tylko wyprodukował masę bezrobotnych i zadłużył górnictwo. Za jego czasów właśnie pojawiło się dwa miliony rencistów i przedwczesnych emerytów, żeby ukryć rozmiary bezrobocia. I to wszystko, bo prywatne lepsze, niż państwowe. A zakłady państwowe skomercjalizował dopiero Kołodko. Co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
romek174 Balcerowicz: Podwyżki stóp jak najwcześniej 26.10.06, 18:52 Takiś mądry, to powiedz komu rosną pobory ponad 20 % rocznie a komu 1,2,3 % roczmie. Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: Balcerowicz: Podwyżki stóp jak najwcześniej 12.11.06, 03:11 romek174 napisał: > Takiś mądry, to powiedz komu rosną pobory ponad 20 % rocznie a komu 1,2,3 % roc > zmie. Wiesz... mnie. Nawet więcej, ale ja pracuję ciężko, głównie głową. Jak ktoś traci czas na "taniec z gwiazdami" i "pracuje" od 9-tej do 18-tej i ma wszystko w dupie, to i podwyżki ma adekwatne do zaangażowania. Jeszcze jakieś pytania? Odpowiedz Link Zgłoś
romek174 Re: Balcerowicz: Podwyżki stóp jak najwcześniej 11.02.07, 11:52 Nie wiedziałem ze do postawienia "parafki"używasz głowy.Pieczątkę już musi przystawić sekretarka,resztę pracy wykonują podwładni(liczą,dodają,mnożą,sprawdzają obliczenia,ma,winien,itd,itd)Czasami jakiś docent,student napisze pracę wiesz dla kogo. Odpowiedz Link Zgłoś