Dodaj do ulubionych

Era zmieni się w T-Mobile już za pół roku

19.11.06, 19:54
Akurat za pół roku kończy mi się umowa z Erą i po 7 latach współpracy
podziękuję za dalszą!
Nie mam ochoty być abonentem telefonii pod nową marką!
Numer przeniosę do innego operatora, albo całkowicie pozbędę się komórki, w
sumie jest mi zbędna:)
Obserwuj wątek
    • substance czyli znowu wyprowadzaja pieniazki z Polski 19.11.06, 19:56
      jak ja to kocham...
      • plessok Re: czyli znowu wyprowadzaja pieniazki z Polski 19.11.06, 20:00
        jak fajnie bedzie t-mobile w Polsce-no super
        • plaszcz to załóż biznes i przyciągnij kapitał z powrotem ! 20.11.06, 00:11

• frant3 Re: to załóż biznes i przyciągnij kapitał z powro 20.11.06, 07:50
            Teraz jest Era, potem będzie T-mobile. La donna e mobile.

--
            Frant - humor, satyra, krytyka
            • krasnov Kolejny bezsens… 08.12.06, 00:06
              No bo jak inaczej określić zamianę dobrze znanej, wypromowanej marki, w którą wpompowano wielkie pieniądze, na nieznaną, dziwną i w ogóle nie wiadomo, jak to wymawiać. To samo było z zamianą Idea -> Orange, która posłużyła chyba tylko wypompowaniu pieniędzy z TPSA do "Franca Telekom".
      • jerzy-j Mamy XXI wiek... dla kapitału nie ma granic! 19.11.06, 20:01
        I całe szczęście... Zresztą od dwóch lat i nam - pracownikom - jest łatwiej
        wyjeżdżać! Ale jak widać - Polacy jeszcze często nie mają zielonego pojęcia co
        jest dobre dla gospodarki czyli dla nich samych i dlaczego... Politycy obecnie
        rządzący zaliczają się także do grupy ciemniaków...
        • koczisss Re: Mamy XXI wiek... dla kapitału nie ma granic! 19.11.06, 20:04
          Jaki będzie zysk z tego, ze zmieni się nazwa?
          Czy ja jako klient będę miał lepiej?
          Śmiem twierdzić, ze to ja zapłacę za zmianę pieczątek, druków, zmian umów
          pracowników, zmianę wystrojów salonów, a i za korzystanie z marki!
          Nie podoba mi się to, ze ja mam to finansować, a ze mnie wciąż zdzierają kasę za
          rozmowy itd., a ceny są podobne do tych za granicą, przy wiele niższych pensjach!
          • araya Re: Mamy XXI wiek... dla kapitału nie ma granic! 19.11.06, 23:33
            I oczywiście będą kasowac za roaming po staremu, mimo że t-mobil i tu i tu.
          • franck Re: Mamy XXI wiek... dla kapitału nie ma granic! 19.11.06, 23:43
            Zawsze możesz zmienić sobie operatora jeśli coś ci nie odpowiada. A o wysokie
            ceny to powinieneś mieć raczej pretensje to URTiP a teraz UKE bądź UOKiK.
      • koczisss Re: czyli znowu wyprowadzaja pieniazki z Polski 19.11.06, 20:01
        Nie rozumiem tego działania!
        Tyle tal Era działa pod swoją polską marką, ma klientów, wszystko jest ok, a tu
        chcą to zmienić i płacić haracz za używanie nowej nazwy!
        A kto za to zapłaci?
        Pan, Pani, wszyscy za to zapłacą!
        • meth.p Re: czyli znowu wyprowadzaja pieniazki z Polski 19.11.06, 21:18
          Zgadzam sie z koczisssem calkowicie. Ja zrezygnowalem z Idei w dniu zmiany marki
          mniej wiecej. Teraz zostaje tylko Plus chyba :) Niestety w wypadku takiej Idei
          ludzi ktorzy maja swiadomosc ze zmienilas sie tylko marka za ich pieniadze, ale
          sytuacja klienta wcale nie, jest niewielu. Wiekszosci wystarczy zapewnienie
          firmy, ze "przyszlosc jest jasna, przyszlosc to Orange" cokolwiek to znaczy.
          "(...)easily-led automatons!" The Clerks
          • druop22 Re: czyli znowu wyprowadzaja pieniazki z Polski 19.11.06, 21:29
            plus to vodafone tak na prawdę więc jak chcesz miec polskiego operatora to
            niestety musisz się pozbyc telefonu komórkowego ...
            ale o co wam tak naprawdę chodzi ? czy marka "era" jest dla was taka istotna?
            dla klienta powinna sie liczyć tylko oferta, a kolory i nazwa to raczej
            drugorzędna sprawa :)
            ... chyba że jesescie jak kobity dla których np, nie ważne jakie telefon ma
            parametry i jaka taryfa - ważne abu aparat był rózowy, na smyczy w kwiatuszki i
            oczewiście miał klapke ;)
            • koczisss Re: czyli znowu wyprowadzaja pieniazki z Polski 19.11.06, 23:20
              Chodzi o to, ze zmiana marki wiąże się z dodatkowymi kosztami i opłatą za
              korzystanie z niej, a za to wszystko zapłacą tak naprawdę klienci w swych
              abonamentach!
              A tak w ogóle, podczas prawie 8 lat bycia abonentem tego operatora, zwyczajnie
              się przyzwyczaiłem!
              • lukka12 Re: czyli znowu wyprowadzaja pieniazki z Polski 20.11.06, 13:22
                Ale gderacie... Jeśli macie telefony w Erze, to i tak płacicie rachunki
                T-Mobile, czyli DT.

Rebranding i unifikacja marki jest naturalnym działaniem w miarę globalizacji
                rynku. Dopóki każdy siedzi w swoim miasteczku, może sobie dzwonić w Jasiu&Wojtuś
                Telekom. Ale w miarę, jak coraz więcej ludzi przemieszcza się w Europie i za
                ocean, powstaje problem wyboru operatora, który działa w różnych lokalizacja.
                Jaki wybrać roaming, czy aparat będzie działał, jaki prepaid kupić... Do tego
                usługi pozagłosowe - dostęp do internetu, poczta głosowa, instant messaging,
                kwetsia kompatybilności sprzętu, jedna faktura... Jedna marka załatwia sprawę.
                T-Mobile jest marką istniejącą w Europie, USA i Azji. Nie wiem, dlaczego Polska
                miałaby być z tego wyłączona.

Ja wiem, że jak się raz na pięć lat rusza ze swojego 100-tysięcznego miasteczka
                na wczasy last minute do Grecji, to ten problem nie istnieje. Ale dorośniecie i
                do tego :-)

Nie rozumiem, dlaczego biadolicie, że rebranding kosztuje. To normalne, że
                kosztuje, bo marka T-Mobile jest warta o wiele więcej, niż Era. Co Was obchodzi,
                ile operator płaci za markę, skoro wydaje pieniądze, które sam zarobił? Może
                robi to po to, żeby zarabiać więcej albo mniejszym kosztem? Jakoś Orange nie
                miało podwyżek, dlaczego Era miałaby mieć?

Typowe "polactwo", guzik wiedzą, a mądrują się, jakby sami tę sieć zakładali.
                Wypisz się jeden z drugim i kup ruski aparat na korbkę, na pewno się Niemcy
                pochlastają z żalu.
          • lucusia3 Re: czyli znowu wyprowadzaja pieniazki z Polski 20.11.06, 08:28
            Plus jest przynajmniej fair, nie oszukuje w oczy jak Orange. Oni na przykład na lotnisku w Krakowie (pewnie za dobry procent, ale nie tak dobry jak cena reklamy w najlepszym miejscu) powiesili tablice, że jest Hotspot przez nich robiony. Oczywiście nie ma żadnego Hotspota, Orange ma tam tylko zasięg, tak samo jak Plus czy Era. Mało tego nie da się nawet kupić kart do laptopa, żeby internet odbierał. Oszustwo i łamanie praw konsumenta. Zreszta to wstyd, że lotnisko odprawiające miliony ludzi nie ma dostępu do internetu, jeśli już mają go stacje benzynowe na prowincji i biblioteki publiczne.
        • franck Re: czyli znowu wyprowadzaja pieniazki z Polski 19.11.06, 23:46
          Co do kosztów rebrandingu to wejdź sobie na stronę PTC i zobacz ile spółka
          zarobiła w 2005 roku. Myśle, że koszty rozmów etc. byłby niższe gdyby państwo
          nie kazało sobie tyle płacić za koncesje.
      • franck Re: czyli znowu wyprowadzaja pieniazki z Polski 19.11.06, 23:40
        DT (poprzez swoją komórkową spółkę T-Mobile) był od początku współwłaścicielem
        PTC. Ostatnio stali się właścicielem większościowym. Zaryzykowali,
        zainwestowali w rozwój infrastruktury. Skoro wyłożyli kasę a teraz uważają, że
        usługi będą się lepiej sprzedawać pod marką T-Mobile to ich sprawa i ich prawo.
    • mlody-inwestor Byle daleko od Orange (TPSA) 19.11.06, 20:00
      I wszystko bedzie dobrze. Nie rozumiem dlaczsgo polacy daja sie tak masowo dymac zlodziejskim praktykom w Orange [wszakze to TPSA w koalicji z France Telecom]
      • koczisss Re: Byle daleko od Orange (TPSA) 19.11.06, 20:04
        Za to teraz będziesz Niemcom płacił, to lepiej?
        • plessok Re: Byle daleko od Orange (TPSA) 19.11.06, 20:11
          masz cos do niemcow!!!
          • hollowcat Re: Byle daleko od Orange (TPSA) 19.11.06, 23:21
            a Ty nie?
            • plessok Re: Byle daleko od Orange (TPSA) 20.11.06, 13:57
              raczej nie skoro mam obywatelstwo
        • fubrawiec Re: Byle daleko od Orange (TPSA) 19.11.06, 20:18
          Głupiś trochę, nie?
          DT jest właścicielem Ery, czy tego chcesz, czy nie. Robi i będzie robił z nią co
          chce. I nie będzie się oglądal na takich żałosnych krzykaczy jak Ty. Chciałbyś,
          żeby ktoś Ci dyktował co masz robić ze swoimi ppieniędzmi?

Poza tym, jakoś Idea - pomimo medialno/forumowego płaczu desperatów - nie
          straciła klientów. DT też nie straci.

A Tobie radzę nie wypowiadać się na tematy, o których masz słabe pojęcie.
          • koczisss Re: Byle daleko od Orange (TPSA) 19.11.06, 20:21
            Jednego straci, czyli mnie!
            • fubrawiec Re: Byle daleko od Orange (TPSA) 19.11.06, 20:24
              To wielki dramat! Dla DT, dla Polski i dla Świata! Prezesi się chyba pochlastają...
              • indy.m Re: Byle daleko od Orange (TPSA) 19.11.06, 20:59
                no na 15 osob wypowiadajacych sie tu 2 napisaly ze odejda, czyli ponad 10%...
                faktycznie, bulka z maslem
                • fubrawiec Re: Byle daleko od Orange (TPSA) 19.11.06, 21:09
                  Jasne. A jak mówią że odejdą, to... mówią. Gratuluję samopoczucia. Sam znam
                  takich co tak pieprzyli. I co? I nic. Nic się nie zmieniło oprócz logo, więc po
                  co ta gadanina? Poza tym fajnie, że wiążesz deklaracje forumowych frustratów z
                  rzeczywistym odchodzeniem od sieci. Nie wyrosłeś jeszcze z wiary w bajki?
                  • darnell Re: Byle daleko od Orange (TPSA) 19.11.06, 21:37
                    Osobiscie nie podoba mi sie ten pomysl, gdyz idenntyfikuje sie z Era. Byc moze
                    ktos pomysli ze to kretyznizm :-) Mi umowa konczy sie za rok i bede sie
                    zastanawiac czy przedluzyc na kolejne 2 lata (6 lat pozycia). W chwili obecnej
                    jestem negatywnie nastawiony do zmiany nazwy ... ale rozwiazaniem mogloby byc
                    np Era T-Mobile
                    • fubrawiec Re: Byle daleko od Orange (TPSA) 19.11.06, 21:44
                      Tacy jak Ty wkrótce pożegnają się więc z komórką. Uciekaliście z Idei, chcecie
                      uciekać z Ery. A jak Plus zmieni markę to co? Ale kto by sięprzejmował takim
                      gó..arskim gadaniem. Róbta co chceta. Najlepiej załóżcie sobie sami
                      czystopolską sieć komórkową. Powodzenia.
                      • aguado A ja właśnie odszedłem z Orange do ERY (T-Mobile) 19.11.06, 23:28
                        Wolę płacić Niemcom niż Francuzom... A tak naprawdę Era (czy tam T-Mobile) jest
                        po prostu tańsza.
                        • krychola Re: A ja właśnie odszedłem z Orange do ERY (T-Mob 19.11.06, 23:39
                          aguado napisał:

> Wolę płacić Niemcom niż Francuzom... A tak naprawdę Era (czy tam T-Mobile)
                          jest
                          > po prostu tańsza.

Ale do ERY są problemy z wysyłaniem SMSów z Internetu!
                          • sraczynski Re: A ja właśnie odszedłem z Orange do ERY (T-Mob 20.11.06, 01:42
                            rozwalający argument
                            • krychola Re: A ja właśnie odszedłem z Orange do ERY (T-Mob 22.11.06, 10:18
                              sraczynski napisał:

> rozwalający argument

czepiasz się! każdy argument jest dobry jeśli warunki są podobne
                • micro5 Re: Byle daleko od Orange (TPSA) 19.11.06, 21:43
                  Ja wyprowadzę aż 15 numerów a nie jeden
        • sklis Lepiej płacić mniej Niemcom, niż więcej Francuzom 19.11.06, 21:10
          ...a ja i tak mam komórkę w Plusie... Ciekawe, kiedy zmieni logo.
      • wolf_27 Ti mołbajl: echt! 20.11.06, 03:23
        Niezależnie czy za prawa do marki wezmą 1% czy 0,5%, nadal będą to setki milionów złotych. Rebranding na dziwaczną nazwę T-mobile
        może mieć uzasadnienie w krajach, gdzie na komórkę mówi się potocznie 'mobil' (Czechy, Węgry), ale nie w Polsce. Ciekawe czy tak
        jak 'orencz', Deutsche Telekom uzna za obowiązującą jakąś dziwaczną wymowę (zamiast 'ti mołbajl'), najlepiej z silnym niemieckim
        akcentem ;-))
    • elpooho Re: Era zmieni się w T-Mobile już za pół roku 19.11.06, 20:44
      To kiedy Plus zamieni się w Vodafone?
      • druop22 Re: Era zmieni się w T-Mobile już za pół roku 19.11.06, 20:52
        vodafone ponoć cienko przędzie i na pewno wstrzymaja się z ekspansją w
        najblizszym czasie
        • krychola Re: Era zmieni się w T-Mobile już za pół roku 19.11.06, 23:40
          druop22 napisał:

> vodafone ponoć cienko przędzie i na pewno wstrzymaja się z ekspansją w
          > najblizszym czasie

No to jak cienko przędzie to tym bardziej powinni sobie zapewnić świeży dopływ
          gotówki!
      • ves3 Re: Era zmieni się w T-Mobile już za pół roku 19.11.06, 23:09
        też gdzieś chyba w przyszłym roku
        • telstar Plus gsm jedyny polski operator ...jeszcze!!!! 20.11.06, 04:14
          narazie w plusie sie nic nie zmieni bo kontrole nad nim maja polscy wlasciciele
          jak orlen ,weglokoks i takie tam ,wiec niech zyje plus :))
          • ves3 Re: Plus gsm jedyny polski operator ...jeszcze!!! 20.11.06, 07:26
            długo się nie nacieszysz..
    • gal-anonim Re: Era zmieni się w T-Mobile już za pół roku 19.11.06, 20:54
      Popieram, tez mam numer (Tak-Tak)od 99 roku i nie mam ochoty znaleźć się w T-
      Mobile, jak zmienią nazwę zastanowię się nad przejściem do konkurencji; no
      chyba,że otrzymam ciekawą nową ofertę ;-))
    • helmut.berlin Moze T-mobile przedtem zbankrutuje? 19.11.06, 22:06
      wcale nie wykluczone
    • hollowcat ale właściwie to po co? 19.11.06, 23:26
      Nie rozumiem po co zmieniać nazwę. Sam mam orange i nie widze róznic między ideą, no moze wiecej reklam.

Po za tym ze studenckiego grona chyba nikt nie ma w Erze telefonu ;) Diabeł tkwi w szczegółach, a tym szczegółem jest wysyłanie SMSów z internetu do ery. Wiadomo że się da, ale chodzi o prostotę...
      • aguado Re: ale właściwie to po co? 19.11.06, 23:29
        hollowcat napisał:

> Po za tym ze studenckiego grona chyba nikt nie ma w Erze telefonu ;)

Co ty opowiadasz. Wielu studentów ma Heyah i Tak Taka, a przecież to ERA...
        • hollowcat Re: ale właściwie to po co? 19.11.06, 23:33
          Mała statystyka z mojej komórki:
          67 orange
          10 plus
          3 era
          1 heyah
          Fakt faktem może to zależy od uczelni (ja jestem Politechnika Gdańska)
          Można by jakieś statystyki porobić w zależności od uczelni i ciekawe co by wyszło :)
    • smokpz Jak myślicie, KTO zapłaci za rebranding????? 19.11.06, 23:59
      ????
    • madonnaciccione Ti-mołbajl----NIE dla mnie 20.11.06, 00:32
      Sieci komorkowe nie roznia sie od siebie niczym szczegolnym, poza wlasnie marka.
      Lubilem i lubie nazwe Era, i nie chce zeby mi ja odbierano. Tez zamierzam sie z
      Ery wypisac, jesli dojdzie do zmiany nazwy. Po prostu nie podoba mi sie
      T-Mobile. Kolejna nie-Polska marka, której wymowa będzie kaleczona we wszystkich
      reklamach, jak 'Orendż'. Tez nie rozumiem po co. Musi sie to oplacac
      niemieckiemu wlascicielowi. Nie zebym mial z tym problem: biznes to biznes. Ale
      beze mnie. Dlaczego wlasciciel Ery nie stworzy kolejnej marki obok Ery, TakTaka
      i Heyah? Po co rujnowac cos, co przez lata bylo mozolnie zdobywalo marke na
      polskim rynku?

• sraczynski Re: Ti-mołbajl----NIE dla mnie 20.11.06, 01:49
        już odpowiadam:

"Money, it's a gas.
        Grab that cash with both hands and make a stash.
        New car, caviar, four star daydream,
        Think I'll buy me a football team."
    • xaliemorph Inwestycja czy wypomopowanie funduszy? 20.11.06, 03:04
      A przepraszam, a będzie to inwestycja i rozwój firmy, czy kolejna inwestycja pod znakiem wypompowywania pieniędzy z naszego kraju niczym przykłady z France Telecom i TPSA czy Orange i Ideą? Jedyną płonną nadzieją jest to iż inwestorem nie jest francuz, który generalnie w naszym kraju jako inwestor nie kojarzy się dobrze.
    • biznesforum Re: Era zmieni się w T-Mobile już za pół roku 20.11.06, 08:11
      Nie rozumiem takich zamian, idea na orange, era w t-mobile. Przecież tyle lat
      inwestowały w swoje marki i dla przeciętnego polaka era znaczy więcej niż t-mobile.

--
      Biznesplan - Twoja
      droga do celu.
    • pmargiel Era zmieni się w T-Mobile już za pół roku 20.11.06, 08:26
      ja zagram na pewno w t-mobile basket liga, po 7 latach nie mam ochoty byc
      abonentem niemieckiej sieci w pl, bleeee, mam nadzieje, ze inni zrobia podobnie
      • wiktor998 coś nowego 20.11.06, 13:50
        No np. ja. Jestem we Freeconet i podoba mi się...
    • radgalez no i bardzo dobrze 20.11.06, 16:36
      dojdzie kolejny kraj ktory bedzie dojony po to zeby t-mobile usa oferowalo np plan rodzinny, czyli 2 linie za 60$, do siebie za darmo, po calym tmo za darmo, darmowe wieczory i weekendy a na pozostaly czas do innych opow 700 minut, do tego darmowy wap, lub ryczalt edge za 6$. umowa na rok a do niej motorola v3 z doplata od opa 50$ i mda vario gratis :)
    • mademoiselle13 Era zmieni się w T-Mobile już za pół roku 29.11.06, 17:12
      to się nazywa planowanie podatkowe :)
    • intel-e-gent Re: Era zmieni się w T-Mobile już za pół roku 03.12.06, 21:08
      Agencje reklamowe znów zarobią.
      Trzeba dać zarobić kolegom :)
      • steed Re: Era zmieni się w T-Mobile już za pół roku 08.01.07, 17:11
        Ja z kolei spotkałem się z takimi opiniami nt. rebrandingu sieci komórkowych:
        nie jest bardzo ważne jak się nazywa sieć, ważniejsze jest jakość usług, niskie
        ceny, tańsze aparaty.
        Jeśli to byłoby jednym z pozytywnych efektow rebrandingu - czy przeciwnicy
        deklarujący odejście z sieci byliby za?

Np. w Czechach nie ma już żadnej sieci działającej pod oryginalną nazwą, są
        tylko O2, T-Mobile i Vodafone,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka