prenditore 19.01.07, 14:26 Słabe dane o produkcji przemysłowej w Polsce gaszą optymizm na giełdzie. prognoza 8,6% jest 5,7% Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
js.2 Re: Poczatek odwrotu 19.01.07, 14:37 Pisałeś już o tym w wątku poniżej. Może lepsze wyniki w naganianiu na spadki osiągniesz wątkiem " Ludzie sprzedawajcie akcje bo otworzyłem krótkie i jestem w plecy " ? Odpowiedz Link Zgłoś
prenditore Re: Poczatek odwrotu 19.01.07, 14:45 Nie naganiam, tylko stwierdzam fakt, że po ogłoszeniu danych indeks sporo zjechał. Z kąd wiesz, czy nie miałem długich i teraz je pozamykałem, aby przymierzyć się do pozycji odwrotnej? Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Poczatek odwrotu 19.01.07, 14:48 Ludzie sprzedawajcie!!! To jest dystrybucja!!! W Stanach poczwórna dywergencja!!! Wichury w Europie!! Wybicie fałszywe!! No i najważniejsze: ja mam krótkie pozycje,a chciałbym zarobić!! to jest argument:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
rrj Re: Poczatek odwrotu 19.01.07, 14:56 Myślisz, że powinienem zarabiać naganianiem? chyba bym nie był w tym dobry. Widzę tu lepszych :-) Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Poczatek odwrotu 19.01.07, 14:55 Zarobisz zarobisz,jak nie dzisiaj,to giełdy nie zamykają od jutra.Ten wyskok wczorajszy to nic innego jak szybki kapitałek spekulacyjny.Wpadną posiedzą z tydzień i polecą szukać zysków w innej części świata. Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Poczatek odwrotu 19.01.07, 15:00 Naganianiem bezpośrednio kokosów nie zarobisz, ale wiara że można tym pomóc swojej pozycji też jest coś warta. Odpowiedz Link Zgłoś
prenditore Re: Poczatek odwrotu 19.01.07, 15:08 Nie chciałem wsadzać kija w mrowisko. Faktycznie siedzę na jednej krótkiej, wysoko postawionej. Nie otwierałem wiecej, bo może będzie okazja dołożyć jeszcze. Zgadzam się z Citrem, że wpadł do nas kapitał krótkoterminowy, który niedługo wyjdzie. Może nawet po zaliczeniu 3500. Dane o produkcji przemysłowej podcinają nieco skrzydła wzrostom, ale na rynku wszystko jest możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Poczatek odwrotu 19.01.07, 16:27 prenditore, zgadzasz się że wszedł do nas kapitał spekulacyjny i....otwierasz krótką ! Chcesz się z nimi zmierzyć ? Odpowiedz Link Zgłoś
prenditore Re: Poczatek odwrotu 19.01.07, 15:25 Na potwierdzenie o spekulacyjnym charakterze kapitału za agencją Reuters; -W tyg. zakończonym 17 stycznia z Polski odpłyneło 30mln $ netto.- Poważne fundusze nadal wycofują pieniądze z rynków wschodzących. Odpowiedz Link Zgłoś
xtb Re: Poczatek odwrotu 19.01.07, 15:46 Tak, odplywaja pieniądze, produkcja maleje, zbliza sie katastrofa, to jedna wielka dystrybucja. Juz teraz trzeba sprzedawać jutro bedzie 20% taniej... czytam tu juz takie historie od pół roku i już mnie nudzą. A im niby "madrzejsi" tym wiecej gadaja o krotkich i spadkach i sie myla. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Poczatek odwrotu 19.01.07, 16:00 I tym się właśnie różnimy. Był wzrost od 2600 w czerwcu do 3400 -był.Był spadek od 3400 do 3150-był.Jest wzrost od 3150 do teraz-jest.I na tych ruchach można sporo zarobić,jak się właściwie ustawi.Ty możesz siedzieć na akcjach i czekać.Ciekawy jestem czy dokupowałeś dziesięć dni temu.I jaszcze jedno .Tu nie ma mądrych,większość jest mądra po czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
pierwszy-milion.com.pl Re: Poczatek odwrotu 19.01.07, 16:00 no bo takie topiki sa nudne:) hossa jest i bedzie jeszcze jakis czas (i nie licze jej w tygodnie), a to oznacza ze nic poza okresowa krotka korekta sie nie zdazy. zwazywszy na to, ze zima tego roku jest wyjatkowo ciepla i co za tym idzie sektor budowlany robi pelna para, to gloszenie slabniecia gospodarki jest poprostu... --------------------------------- Doradztwo finansowe - fundusze inwestycyjne Odpowiedz Link Zgłoś
prenditore Re: Poczatek odwrotu 19.01.07, 16:49 Jeżeli historyjki nudzą, to nie czytać. A teraz do Js.2 Jedna krótka dużych szkód nie czyni, a ostatnio idziemy do góry trochę za szybko. Prędzej, czy później zaliczymy wsparcie na zeszłorocznym majowym szczycie i ta krótka da zarobić. Ponieważ nie zawsze mam czas na siedzenie przed monitorem, to krótka ustawiona jest na wszelki wypadek. No chyba, że przejdziemy przez 3500 to znowu coś się otworzy./ Ale tego na razie nie wie nikt. Równie dobrze w poniedziałek możemy zjechać w dół/ Krótkoterminowy kapitał spekulacyjny wszedł na wybiciu pod 3200 i w kazdej chwili moze wyjść zostawiając innych na lodzie. Ponieważ nie jestem jasnowidzem, działam na wyczucie i albo mi wyjdzie, albo nie. Ale myślę, że tak. Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Poczatek odwrotu 21.01.07, 09:29 Zajmowanie pozycji "na wszelki wypadek" kojarzy mi się ze starym powiedzeniem : Chociaż ksiądz nie ma dzieci, na wszelki wypadek wyrosły mu jajka Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
tom8010 do XTB 19.01.07, 17:32 po pierwsze, jak czytasz forum to wez pod uwage ze postuja tutaj rozni ludzie i nie sadze zeby wsród nich byli zawodowi analitycy bo Ci jak juz sie wypowiadaja to za pieniadze i gdzie indziej. poza tym w większosci przypadków nie sa obiektywni ale to juz inny temat. po drugie kazdy ma swoj rozum po trzecie jesli nudza Ciebie posty o "krotkich i spadkach" to napisz o "długich i wzrostach". Od dłuzszego czasu nie widziałem na forum dobrej byczej analizy. wiele osob takich jak Ty krytykuje takich misiów jak chociazby ja, ale nie umie przedstawic konkretnych argumentow. forum odbieram jako wymiane opinii i spostrzeżen. Jesli masz jakies ciekawe to napisz, chetnie przeczytam. a takie marudzenie do niczego nie prowadzi. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nowasek Re: do XTB 19.01.07, 19:03 chociaż jak sie czyta posty amigo na zakończenie sesji to mam wątpliwości, czy nie ma tu zawodowych analityków... a moze amigo dostaje siekę od AGORY :-) Ale jest tu kilka osób postujacych, które na giełdzie są wyjadaczami... Odpowiedz Link Zgłoś
xtb Re: do Tom8010 20.01.07, 14:02 "Nudzą" to może nie było najszczęśliwsze stwierdzenie, w każym razie, jestem delikatnie zniesmaczony jednostronnością poglądów, co nie zmienia faktu, że lubię tu zaglądać. Wielu już od dłuższego czasu chce trafić w ten szczyt hossy czy w początek większej korekty ale nie mają szczęścia. Ja siedze w akcjach i w kilku długich (od dłuższego czasu, nie dla mnie DT na kontraktach, chyba że tego samego dnia zamknie mi STOP:) i dopóki nie będzie TECHNICZNYCH (nie emocjonalnych) powodów do zamknięcia pozycji będe siedział. Kiedyś byłem "emocjonalny" i pozamykałem długie na amerykańskie indeksy po coraz gorszych danych z amerykańskiej gospodarki i to było moim błędem, później znowu je otwierałem tracąc część ruchu. Masz rację Tom, argumentujesz właściwie, ale co z tego ? Jak pisał elamigo. Rynek nie wie o naszym istnieniu i naszych wizjach i nie nadstawia w naszym kierunku swego ucha jak ma sie zachować :) Przypomniało mi się jak citro nie tak dawno drwił sobie z kupujących akcje banków. Od tego czasu ich akcjonariusze zrobili na "+" pewnie z kilkanaście %. ich wyceny są DOŚĆ wysokie, ale nie można na podstawie historycznych C/Z stwierdzić na pewno dużego przewartościowania. A dywergencje są tylko sygnałami ostrzegającymi, a nie nakazującymi zamykanie pozycji, więc od jakiegoś czasu przesuwam stopy do góry :) Pozdrowienia dla forumowiczów Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: do Tom8010 21.01.07, 19:49 xtb,z całym szacunkiem,ale czy my czytamy to same forum? "Nudzą" to może nie było najszczęśliwsze stwierdzenie, w każym razie, jestem > delikatnie zniesmaczony jednostronnością poglądów," A gdzie Ty widzisz tą jednostronność - może tu w mojej polemice z Zawodowcem forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=27&w=55340460&v=2&s Mogę przytoczyć jeszcze więcej takich przykładów,więc proszę bądż bardziej obiektywny > Ja siedze w akcjach i w kilku długich (od dłuższego czasu, O akcjach nie dyskutuję,ale te długie - /od dłuższego czasu /,jak ten dłuższy czas to siedem sesji,to brawo!! Ale jak trochę dłuższy,powiedzmy od początku serii,toś gapa,bo oddałeś prawie 300pkt,a jak jeszcze dłuższy,toś jeszcze większa gapa Przypomniało mi się jak citro nie tak dawno drwił sobie z kupujących akcje > banków Jakoś mam słaba pamięć i tej drwiny nie pamiętam,a jeżeli chodzi o przewartościowanie.Tak dalej tak uważam,nasze banki są wysoko wyceniane i moim zdaniem są drogie.Popatrz na wykres wig banki i na kanał w jakim się porusza. A dywergencje są tylko sygnałami > > ostrzegającymi, a nie nakazującymi zamykanie pozycji, więc od jakiegoś czasu > przesuwam stopy do góry :) I dobrze robisz,jak jesteś zarobiony i postanowiłeś zamknąć pozycję stopem. A czy ja kogoś nakłaniam do zamykania pozycji?? Ja pisze o dywergencjach - podwójna, to żółte światło ,a jeszcze wyższa to już czerwone /dla mnie / zobacz ile urósł SP500 od połowy grudnia,dokładnie zero%,a nasz rynek od połowy grudnia?? Dla Ciebie to może jest siła,a dla mnie słabość. Pisząc o rynku zawsze staram sie przedstawić argumenty.Inaczej oceniam rynek w długim terminie,inaczej w średnim,a jeszcze inaczej w krótkim ,ten ostatni zmienia się co chwila.Ty możesz się z tym zgadzać lub nie,przedstaw swoje argumenty i nie będziesz zniesmaczony jednostronnością.Krytykować jest bardzo łatwo,ale samemu coś napisać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
all Re: Poczatek odwrotu 19.01.07, 16:28 Czyli spekulacyjny kapitał został a poważne fundusze wycofują kasę. Tzn. że siedzą u nas nadal tak? Czyli im się nie spieszy zbytnio :-) Poza tym co to jest 30mln $? drobnica ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: Poczatek odwrotu 19.01.07, 16:43 Jak przeczytałem tytuł wątku to przyszło mi do głowy stwierdzenie jednego z rzymskich dowódców po wygranej bitwie: jeszcze jedno takie zwycięstwo a nie będę miał armii" - biegli w historii przypomną mi kto jest autorem tych słów. Byki okopały się na pozycjach - ale zgodnie z przewidywaniami nie udało się wygenerować dużego obrotu. Nie miałem dziś czasu śledzić rynku - wieczorkiem coś napiszę. ami Odpowiedz Link Zgłoś
radiotrwam Re: Poczatek odwrotu 20.01.07, 21:04 Autorem tych słów jest Pyrrus (Pyrrusowe zwyciestwo) -ale to chyba nie rzym , a antyczna grecja (tereny dzisiejszej turcji). - histori to uczyłem się bardzo dawno temu. Dlatego jestem tego pewien na 90% Odpowiedz Link Zgłoś
prenditore Re: Poczatek odwrotu 25.01.07, 21:29 Papierek lakmusowy banków - Milleniu spadł czwartą sesję z rzędu, mimo, że wyniki według anali nie były najgorsze. Widać akcjonariusze mają odmienne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
siurak20 Re: Poczatek odwrotu 25.01.07, 21:56 no trudno sie dziwic... jak cos rosnie 10 sesji z rzedu to i 4 sesje moze spadac Odpowiedz Link Zgłoś
siurak20 Re: Poczatek odwrotu 25.01.07, 22:11 patrzac na ceny zamkniecia to 10 :) Odpowiedz Link Zgłoś
prenditore Re: Poczatek odwrotu 25.01.07, 22:14 Liczyłem białe świece. Może coś przeoczyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
siurak20 Re: Poczatek odwrotu 25.01.07, 22:21 no dokladnie 9 bialych swieczek. W kazdym razie byl to chyba ostatni bank ktory ominela szalencza fala wzrostow wiec i na niego przyszedl czas. Dziwila mnie tylko ostatnia rekomendacja.. myslalem ze na wzor biotonu rzuca cos w stylu kupuj - 15 zl zeby troche jeszcze podciagnac, a tu marne 8,08. Odpowiedz Link Zgłoś