wuli 10.03.08, 10:34 Kiedys napomknelas cos o spolkach inwestujacych w alternatywne energie. Czemu uwazasz, ze to dobry pomysl? Czy jest jakas spolka na WGPW ktora mozna do tej grupy zaliczyc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zz-4 Re: do artemi 10.03.08, 11:04 Artremi jeszcze śpi. Na naszej giełdzie jest np. PEP - eletkrownie wiatrowe. Ale nasza giełda nie obfituje w tego typu spółki (pomijam jakieś elstary czy skotany). Za to w usa jest tego bez liku alez bez własnej cieżkiej pracy lub bez kupna jakiejś płatnej usługi inwestycyjnej ciężko to ogarnąć. Na szczęście są tzw. etf inwestujące w takie spółki np. etf o symbolach GEX (możesz to kupić w niektórych polskich biurach maklerskich). Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: do artemi 10.03.08, 11:06 No i Atlantis ma wielkie plany na fermę wiatrowa:) Odpowiedz Link Zgłoś
artremi Re: do artemi 11.03.08, 01:58 To prawda, ze jestem kilka godzin do tylu, i gdy wiekszosc osob na tym forum pije pierwsza kawe, to ja jeszcze spie na pierwszym boku. :-) Czesciowo odpowiedzialam wczesniej na Twoje pytanie w watku "chce zainwestować, pomóżcie". Uwazam ze alternatywna energia ma duzy potencjal i mam nadzieje ze powstanie wiele firm w najblizszych latach. Nawet gdy ropa stanieje do powiedzmy $80/barylke, to uwazam ze dla bezbieczenstwa i niezaleznosci, Polska i wiele innych krajow beda musialy pomyslec o innych zrodlach energii. Az strach pomyslec jak Europa uzalezniona jest od Putina. Teoretycznie, Polska moglaby byc nawet eksporterem energii gdyby sie wzielo za ten sektor troche madrych ludzi. Np. etanol z celulozy (czyli np drzew) wydaje sie miec sens, ale zdaje sie ta technologia jest jeszcze troche w powijakach. Na amerykanskiej gieldzie jest bardzo duzo firm z sektora energii alternatywnej. Sa to czesto mlode firmy ktore mialy debiut w 2007 r. Rok temu ten sektor byl *bardzo* goracy, ale teraz sa bardzo duze spadki i trzeba czekac na dno. Ja zaczynam robic liste zakupow... W Europie zdaje sie najwiekszym rynkiem alt energii jest Hiszpania i ten socjalistyczny rzad jest na pewno zainteresowany tym sektorem. Dla przykladu podam 2 firmy ktore dzialaja w Hiszpanii: Suntech Power finance.yahoo.com/q/bc?t=1y&l=on&z=m&q=l&p=&a=&c=&s=stp Yingli finance.yahoo.com/q/bc?t=1y&l=on&z=m&q=l&p=&a=&c=&s=yge Caly ten sektor mial rowniez dzisiaj duze spadki, ale predzej czy pozniej nastapi odbicie. Nie wiem czy u polskiego maklera mozna kupic akcje na amerykanskiej gieldzie???? Zalezy ile bedzie trwal spadek dolara, ale akcje amerykanskie robia sie coraz bardziej atrakcyjne dla kupujacych w zlotowkach. Odpowiedz Link Zgłoś
de_havik Re: do artemi 11.03.08, 10:35 z tego co wiem, budową (ale nie eksploatacją) alternatywnych źródeł energii może sie w przyszłości zająć MSZ, o czymś takim wspominali jakiś czas temu, do tego obecny prezes (nie ZO) działał w tym sektorze dość długo. Odpowiedz Link Zgłoś
wuli Re: do artemi 11.03.08, 16:46 Najpierw pisalas o tym, a potem calkiem przypadkowo natrafilem na pozytywny artykul o tym sektorze w zupelnie innym miejscu. A czy w USA jest jakis indeks branzowy takich firm? I pewnie sa EFT w ten sektor inwestujace? Trzeba bedzie troche poczytac. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
artremi Re: do artemi 11.03.08, 19:29 Jest kilka funduszy/ETFs: Claymore/LGA Green ETF (GRN) First Trust NASDAQ Clean Edge ETF (QCLN) PowerShares Cleantech Portfolio (PZD) PowerShares Global Clean Energy Portfolio (PBD) PowerShares WilderHill Clean Energy Portfolio (PBW) PowerShares WilderHill Progressive Energy Portfolio (PUW) Van Eck Market Vectors Environmental Services ETF (EVX) Van Eck Market Vectors Global Alternative Energy ETF (GEX) Van Eck Market Vectors Nuclear Energy ETF (NLR) Odpowiedz Link Zgłoś
wuli Re: do artemi 19.03.08, 09:45 dzieki. moze cos zaczne kombinowac w przyszlosci ;) Odpowiedz Link Zgłoś