niegracz 17.10.08, 21:06 ale wiadomo w okresie wzrostu prawie nikt z graczy nie posłucha ostrzeżeń forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=27&w=41861531&a=43510284 sam nie gram bo nie lubię gier hazardowych źle bym się w tym czuł Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
citro1 Re: Ostrzegałem - probowałem uswiadamiać 17.10.08, 21:31 Odkryłeś Amerykę w tych swoich poglądach!!! To ,ze akcje w szczytach hossy,są skrajnie przewartościowane i odwrotnie,w bessie skrajnie niedowartościowane. Czy to jakaś nowość!? Fundament odgrywają zasadniczą role kolego ( na dłuższa metę),A to,że w euforii/panice ceny odrywają sie od fundamentów?? Bo giełda to w pierwszej kolejności psychologia,a pózniej matematyka.Giełda wyprzedza gospodarkę ,dlatego mamy często takie zjawiska jak wzrost zysków i jednoczesny spadek cen akcji. Nie logiczne nie? hehe akcje firmy "Logika" na giełdzie sa bezwartosciowe Odpowiedz Link Zgłoś
misty_zwany_krawcem Re: Ostrzegałem - probowałem uswiadamiać 17.10.08, 21:49 gościu, idź do cyrku pajacować. Odpowiedz Link Zgłoś
niegracz Re: Ostrzegałem - probowałem uswiadamiać 18.10.08, 09:07 misty_zwany_krawcem napisał: > gościu, idź do cyrku pajacować. ......... ja ? :))) spójrz w lustro :))) i wyluzuj jak ci to juz mówiono na tym forum " straty w grze pieniężnej to nie jest najgorsaz rzecz jak cię spotka w życiu" powtarzasz w kółko frazesy - może nie jestes zdolny do samodzielnego myślenia i krytycznego spojrzenia na Giełdę polecam na początek lekturę Wiedzy i Życia: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=27&w=11574026&a=11900756 Odpowiedz Link Zgłoś
misty_zwany_krawcem Re: Ostrzegałem - probowałem uswiadamiać 18.10.08, 12:01 takie same poglądy jak ty miał niejaki nieżyjący już na szczescie Władimir Iljicz. Konsekwencje jego poglądów Polska ponosi do dziś. Powinieneś podyskutować sobie o tym na waszych spotkaniach na antenie radia waszego guru Ojca Założyciela. Ten typ mentalności i ten poziom inteligencji jest właściwszy niż to forum. Odpowiedz Link Zgłoś
niegracz Re: Ostrzegałem - probowałem uswiadamiać 20.11.08, 09:50 misty_zwany_krawcem napisał: > takie same poglądy jak ty miał niejaki nieżyjący już na szczescie Władimir Ilji > cz. Konsekwencje jego poglądów Polska ponosi do dziś. > Powinieneś podyskutować sobie o tym na waszych spotkaniach na antenie radia was > zego guru Ojca Założyciela. Ten typ mentalności i ten poziom inteligencji jest > właściwszy niż to forum. ................ masz typ mentalności ABS-a z tym że brak szyi u Ciebie sięga wyżej :))) Przewidziałem krach OFE ładnych parę lat temu gdy startowały OFE popełnilem taki tekst opublikowany w prasie "branzowej" o małym zasięgu., Jedna z tez brzmiala tak: - OFE nie będą pomnażać naszych pieniedzy jak glosił slogan ponieważ rzekomy mechanizm pomnażania pieniezy przez "inwestowanie" na Giełdzie w rzeczywistości nie pomnaża pieniezy tylko tworzy uludę ich pomnażania -pisalem w tym kontekscie o balonie spekulacji kóry w przyszłości zagrozi OFE - pisalem ze każdy system emerytalny - także ten Góry w rzeczywistoci opiera się na jakimś "łańcuszku" : strumieniu pieniedzy napływajacych ze skladek; gdy on się w okresie kryzysu kończy system jest bezradny - pisałem o horrendalnych potrąceniach składek ktore sprawiają że od poczatku ten biznes nie ma szans by zapewnic "pomnażanie " pieniedzy dlugookresowo artykul mam zarchiwizowany P.S. Po przygotowaniu treści artykułu probowałem konsultowac go ze specjalistą z dziedziny ekonomii - ten mnie po prostu wyśmiał Skierowałem się do dziennikarza znanego magazynu popularno naukowego wiecie co zrobił? .. popełnił podobny artykuł ( który sie ukazał i tez mam zarchiwizowany) Odpowiedz Link Zgłoś
zz-4 Re: Ostrzegałem - probowałem uswiadamiać 20.11.08, 10:47 Niesty kolego niegraczu ale przyłaczę się do twoich adwersarzy. To, że "odkryłeś" tą tajemną prawdę o OFE jest żadnym odkrycie, nasze OFE są takie jakie są w przybliżeniu na całym świecie. Problem jest w systemie - gdyby nie było OFE ludzie w podeszłym wieku mieliby problem bo byliby bez kasy. Normalny człowiek nie odłoży kasy ale natychmiast ja wyda. Więc wkracza tu państwo i nakazuje aby kasę odkładać i lokować ją w OFE. Tam kasy statystycznie, mimo różnych haraczy płaconych po drodze, raczej przybędzie a przynajmniej nie zniknie w bardzo długim terminie (statystyka). I tyle w temacie. Można polemizować z filozofią wyręczania obywatela w podejmowaniu decyzji (tu jest rdzeń problemu - ja bym np. wolał moja kasę dostawać do ręki bo wiem, żeby się nie zmarnowała na cukierki) ale cóż, żyjemy w systemach państwowych i raczej tego nie zmienimy. Więc o czym mowa ? Co tu odkryłeś ? A co tekstów o przewidzeniu czegoś....wielu przewiduje cos prawidłowo tyle, że nie mogą trafić z czasem tego zdarzenia. Dla mnie kluczowy jest timing. Kołodko też podobno przewidział kryzys. I co ? Zarobił coś na tym ? Jakoś cicho o tym. Przewidywania a działania to całkiem różne sprawy a widząc twój nick (niegracz) potwierdzasz, że jesteś takim typowym przypadkiem nic nie robiącego smerfa marudy. Odpowiedz Link Zgłoś