Dodaj do ulubionych

Co myślicie o FOREX???

02.11.03, 18:39
Napiszcie o waszych doświadczeniach i przemyśleniach na ten temat.
Czy to tylko oszustwo?
Obserwuj wątek
    • Gość: Hajer Re: Co myślicie o FOREX??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.03, 19:41
      Forex to FOReign EXchange - czyli wymiana walut. Czy wymiana walut jest
      oszustwem??? Działa to podobnie jak rynek akcyjnych kontraktów terminowych lub
      indeksowych - czy ten rynek też jest oszustwem???
      A może Twoim zdaniem oszustwem jest każdy rynek, na którym się "moczy"????
      • Gość: bee Re: Co myślicie o FOREX??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.04, 10:08
        co taki nerwowy, wyluzuj sie :)
    • forex-expert Re: Co myślicie o FOREX??? 02.11.03, 20:03
      kinia251 napisała:

> Napiszcie o waszych doświadczeniach i przemyśleniach na ten temat.

Da się z tego całkiem przyzwoicie żyć jak ktoś nie ma zbyt wygórowanych oczekiwań. Można spokojnie powiększać kapitał o 1-5% dziennie co przy codziennej kapitalizacji daje na początku drugą pensję a potem roczną pensję w miesiąc ;)

> Czy to tylko oszustwo?
      Nie ma tu żadnego oszustwa - po prostu "łańcuszek" się skrócił; to co dziesięć lat temu było hermetycznym rynkiem dostępnym dla banków i dealerów zajmujących się bardziej ryzykownym wealth management obecnie stało się dostępne dla Kowalskiego który chce sprawdzić jaką siłę ma jego 10$
      Oczywiście większość platform otwiera rachunki do 1000$ czy 2500$ ale bez problemu znajdziesz taki www.betonmarkets.com albo www.xodds.com gdzie możesz wystartować od 5$ :))
      • Gość: Dawid Re: Co myślicie o FOREX??? IP: *.lubin.dialog.net.pl 07.01.04, 22:09
        Bardzo bym chciał sie skontaktować droga elektroniczną z
        uzytkownikiem "forex-expert" !!! Mój mail ftw.boss@wp.pl mam tylko do Ciebie
        jedno pytanie. Jak przeczytasz to to bardzo prosze o kontakt. Z powazaniem:
        Dawid
      • Gość: szymi Polskie platformy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.04, 22:24
        Czy są jakieś Polskie platformy gdzie można otworzyć rachunek od np. 10zł czy
        50zł. Prosze o jakąś informację na adres
        net_com0@poczta.onet.pl
    • Gość: Rysio Re: Co myślicie o FOREX??? IP: 212.127.78.* 08.11.03, 23:05
      Zobacz www.waluty.com.pl
    • Gość: oko A czy oszustwem jest ruletka ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.03, 19:18
      spróbuj najpierw na sucho, czyli notowania rzeczywiste a pieniądze wirtualne np
      na oanda.com.

Ten rodzaj gry jest bardzo ryzykowny ok 90% wejść jest złych, tak twierdzą
      starzy wyjadacze.
      Są zabezpieczenia w postaci stopów, ale i tak jest niebezpiecznie.
      Ci którzy na tym się dorabiają mają u mnie wielkie uznanie, gratuluję wyczucia.
      Sądzę że jest ich niewielu z tego żyje, a i tak mają dosyć kapitału by żyć z
      odsetek
    • Gość: IB Re: Co myślicie o FOREX??? IP: *.telkab.pl / *.telkab.pl 20.11.03, 17:40
      Cześć,
      Z forexem jest jak z każdym innym rynkiem.Różnica jest taka że tu nikt cię nie
      oszuka.Nie spotkasz tu "OFE" lub innych "malwersantów".Wynik każdej transakcji
      jest uzależniony tylko i wyłącznie od ciebie.Jeśli pokonasz rynek-
      zarabiasz...jeśli nie to...:)

Najlepiej załóż sobie rachunek DEMO.Sprawdzisz jak działa platforma i jak
      zachowuje sie sam rynek.Jeśli ci się spodoba to otworzysz rachunek
      rzeczywisty.Minimalna wpłata to równowartość 200$.

Pozdrawiam,
      Sylwester Majewski
      broker wprowadzający
      Capital Market Services LLC
      www.forex-desk.net

• Gość: ooo Apage satanas nie kuś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.03, 22:20
        dobrze wiesz że to 200 $ to o kant dupy rozbić,
        parę sekund i nima !
      • Gość: invstr Re: Co myślicie o FOREX??? IP: 195.94.218.* 09.03.04, 08:27
        Co Ty człwoieku mówisz! Jak nie spotkasz OFE czy inncy uczestników?? A kto ma
        wpływ na kształtowanie się kursu? Taki ciułacz jak my wszyscy z 10 czy 200 czy
        nawet 200 000 USD? Bzdury człowieku oipowiadasz. Na takich platformach zostaje
        tylko wyczucie, szczęście no i przede wszytskim analiza techniczna czy
        fundamentalna. Ale wszystkie rumoury, flows itp rzeczy są poza zasięgiem. O tym
        wiedzą tylko dealerzy walutowi (i nie tylko wlautowi).

Dealer walutowy.
    • Gość: clico Re: Co myślicie o FOREX??? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 30.11.03, 17:58
      Myslec to ja myslalem jakies pol roku temu. Teraz od paru miesiecy cwicze na
      demo, a od stycznia mniej wiecej juz za realna kase bede wchodzil.
      Tylko na pewno nie u zadnego polskiego brokera, zwyczajnie nie widze sensu
      zeby oni w imieniu fiskusa co miesiac sciagali mi czesc profitow, bo to mi
      pomniejsza zyski horrendalnie w skali roku. Jesli nasz aparat fiskalny nie
      umie zyc z rozliczeniem takiego podatku raz, na koniec roku, to ja nie bede
      placil go w ogole :). Tym bardziej ze zadnego brokera nie-polskiego nie
      namowie zeby dawal mi statement z konta wg. wzoru jaki wymyslil sobie biedny
      urzedniczyna z MF. A sam nie zamierzam ani tego liczyc, ani zatrudniac
      specjalnej ksiegowej do tych karkolomnych operacji.
    • Gość: zxy Re: Co myślicie o FOREX??? IP: 217.8.178.* 22.01.04, 12:51
      a
      • Gość: zainteresowany Re: Co myślicie o FOREX??? IP: 62.233.129.* 30.01.04, 09:57
        a dlaczego takich platform nie oferują banki- tylko jakieś firmy krzaki?
        • franzmaurer Re: Co myślicie o FOREX??? 01.02.04, 04:53
          Gość portalu: zainteresowany napisał(a):

> a dlaczego takich platform nie oferują banki
          A po co to bankom?
          Bank musiałby zaoferować bardzo konkurencyjne warunki (czytaj: prowadzić
          bezpłatny rachunek, udostępniać i rozwijać serwis internetowy a to wszystko
          w zamian za jakieś grosze kasowane jako prowizja...)
          Bankom bardziej opłaca się handlować między sobą albo dymać tysiące firm i
          miliony klientów kasując grubą kasę za samo prowadzenie rachunku, niedozwolone
          salda debetowe etc...

> tylko jakieś firmy krzaki?
          To nie są firmy krzaki - żeby naprawdę zaistnieć na rynku trzeba mieć licencje
          i spełniać wymogi amerykańskiej Commodity Futures Trading Commission.
          Do tego istnieje National Futures Association - np. kazda firme mozesz
          zweryfikowac na ich stronie www.nfa.futures.org/basicnet/
          • Gość: zainteresowany Re: Co myślicie o FOREX??? IP: *.acn.waw.pl 01.02.04, 19:22
            a jaką platformę polecasz, mam b. ograniczony kapitał a ponadto polską czy
            zagraniczną? Aaaa nie mogłem na tej stronie namierzyć polskich platform
            znalazłem co prawda tms ale adres amerykański co ty na to?
            • franzmaurer Re: Co myślicie o FOREX??? 01.02.04, 23:21

> a jaką platformę polecasz, mam b. ograniczony kapitał a ponadto polską czy
              > zagraniczną?
              Z $5 dolarami mozesz sie nawet niezle zabawic na scalping'u w www.xodds.com polecam
              to do obserwacji jak zachowuja sie rynki finansowe i gieldy.
              Kase mozesz wplacać/wypłacać nawet ekartą mBanku albo VE Inteligo.
              Na początek bez żadnego doświadczenia www.xodds.com jest
              idealne.

Ja stukam sobie na Oanda.com - wielu nie odpowiada bo platforma oparta jest na
              Javie. Z polskich brokerow najnizsze wplaty przyjmuje chyba N-markets.com, coś
              koło 150 euro, efixpolska.com dalej wymaga chyba $2500 na starcie.
              Poczytaj w google'u archiwum pl.biznes.wgpw - tam sie dowiesz duzo ciekawych
              rzeczy na temat tego jak zachowuja sie platformy np w czasie 'efektu Saddama' :)

> Aaaa nie mogłem na tej stronie namierzyć polskich platform
              Platforma to jedno a broker wprowadzający to drugie. Jak już sie dostaniesz na
              platformę to z tego co wiem broker nie ma dostępu do Twojego rachunku,
              dysponuje tylko sumarycznymi danymi i nie może zwiać z Twoimi wygranymi.
              • Gość: zainteresowany Re: Co myślicie o FOREX??? IP: 62.233.129.* 02.02.04, 09:15
                Franz- sorry ze zawracam Ci głowę ale czy podpisywane są jakieś umowy w tym
                Xodds? czy po prostu oświadczenie że akceptujesz warunki umowy wszystko
                załatwia?
                • franzmaurer Re: Co myślicie o FOREX??? 02.02.04, 09:52

> Franz- sorry ze zawracam Ci głowę ale czy podpisywane są jakieś umowy w tym
                  > Xodds? czy po prostu oświadczenie że akceptujesz warunki umowy wszystko
                  > załatwia?

Nie zawierasz z nimi zadnych papierkowych umow. Jak pisałem to nie jest taka
                  prawdziwa platforma ale jest idealna na początek do sprawdzenia swoich
                  umiejetnosci i... szczescia :)
                  Calkiem spora gama: waluty, indexy i znane akcje swiatowych firm. Do tego
                  bardzo dobry system zabezpieczen, szybki i fachowy support na forum, przez
                  maila i chat. Przez ponad rok nie miałem najmniejszych problemów.
                  Łatwość wpłat i wypłat przez e-gold albo kartę... czego mozna chciec wiecej?

Zacznij na demie albo od $10, poczytaj analizy na fxstreet.com albo naszych
                  akcje.net, graj z trendem i nie napalaj się :)
                  • Gość: zainteresowany Re: Co myślicie o FOREX??? IP: 62.233.129.* 02.02.04, 12:01
                    Czyli to nie jest jakaś lipa i nie ma problemów z wypłatą pieniędzy później,
                    jesteś do niej 100% przekonany?
                    aaa tam można robić tylko zakłady nie ma czegoś takiego jak na easy forex?
                    • franzmaurer Re: Co myślicie o FOREX??? 03.02.04, 07:04

> Czyli to nie jest jakaś lipa i nie ma problemów z wypłatą pieniędzy później,
                      > jesteś do niej 100% przekonany?
                      Jestem przekonany bo regularnie wypłacam calkiem znośne pieniądze :)
                      Dla większych graczy prowadzą np. www.otcoptions.com - rachunek od $1000

> aaa tam można robić tylko zakłady nie ma czegoś takiego jak na easy forex?
                      bet'y BULL & BEAR to w sumie cos jak futy, 10 minutowe Intraday'e - łatwo,
                      prosto... przyzwyczaiłem się do tego na tyle że nie chce mi się całkowicie
                      przenieść na Oandę, zwłaszcza że na Onadzie ostatnio bardziej wtapiam niż
                      zarabiam :)
                      • Gość: Przemo Franz mam pytanko IP: 217.8.188.* 23.08.04, 18:52
                        Jak najtaniej wpłacić kase na oanda i czy miałeś jakieś problemy z wypłatami??
                        Przelewy zagraniczne z Polski są drogie.
                  • Gość: tash Re: Co myślicie o FOREX??? IP: 62.233.129.* 02.02.04, 16:56
                    przypatruję się tej debacie i powiem szczerze że mnie to zainteresowało-
                    wszedłem na strone xodds założyłem rachunek i pojawiło się parę pytań:
                    1) transfer pieniędzy na konto to min. 50 usd? a te formy płatności- czy można
                    kartą Visa Electron dowolnego banku? Co to jest Egold czy to drugie tam obok.
                    Jak ktoś wie to proszę o odp. z góry Thx.
                    • franzmaurer Re: Co myślicie o FOREX??? 03.02.04, 06:55
                      Gość portalu: tash napisał(a):

> przypatruję się tej debacie i powiem szczerze że mnie to zainteresowało-
                      > wszedłem na strone xodds założyłem rachunek i pojawiło się parę pytań:
                      > 1) transfer pieniędzy na konto to min. 50 usd? a te formy płatności

Ja zaczynałem od $100 przez e-gold. Zwróć uwagę na ramkę w sekcji Cashier
                      "Note about depositing/withdrawing limits" - jezeli pierwszą wpłatę dokonasz
                      kartą całkowicie zablokujesz sobie możliwość wybrania pieniędzy inną drogą np
                      przez e-gold albo kartą Maestro oferowaną przez serwis.
                      Dlatego pierwszą wpłatę warto robić przez e-gold.
                      Minimalna wpłata przez e-gold to $10.

> czy można kartą Visa Electron dowolnego banku?
                      Visa Electron Inteligo i virtualna eKarta jest akceptowana bez problemow.
                      Nie ma takze problemow ze ściągnieciem 'zarobku' - wpisujesz w formularz
                      wypłaty kwotę jaką chcesz wybrać i po 2-3 dniach dostajesz kasę na konto
                      zaksięgowaną na rachunku jako 'wyplata z terminala POS' czyli tak samo jak
                      w przypadku np. reklamacji w sklepie

> Co to jest Egold czy to drugie tam obok.
                      Tzw 'elektroniczne waluty' - zazwyczaj mają pokrycie w złocie. W Stanach albo
                      Australii mozesz isc do banku albo na pocztę i kupić (a de facto) zamienić
                      gotówkę na jej równowartość w złocie - e-gold służy do rozliczania różnych
                      programów HYIP, jest akceptowana przez niektore sklepy internetowe.
                      Wiecej poczytaj sobie na www.e-gold.com
                    • Gość: tash Re: Co myślicie o FOREX???- Czym się rózni IP: 62.233.129.* 04.02.04, 16:17
                      Bull/Bear od One tuch- tym, że przy zakładzie B/B w konkretnym dniu o pólnocy
                      kurs ma być niższy/wyższy a przy Onetuch od momentu zakładu do wyznaczonego
                      dnia kurs powinien przynajmniej raz go przekroczyć?
    • ivan25 Re: Co myślicie o FOREX??? 20.02.04, 22:19
      ma ktos moze konto na www.forex.com?
      moze chcialby sie podzielic jakimis doswiadczeniami?? ;)
    • Gość: Szymi Re: Co myślicie o FOREX??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.04, 22:57
      Czy jest jakiś poradnik, jak grać na Xodds? Przetłumaczone najważniejsze
      kwestie (dla mniej zaawansowanych w angielskim) żeby się na samym początku nie
      zamotać i zniechęcić.
      • Gość: invstr Re: Co myślicie o FOREX??? IP: 195.94.218.* 09.03.04, 08:36
        Polecam także easy-forex. Całkiem niezła zabawa i platforma. Nie pamiętam jakie
        są minimalne wpłaty bo nie gram na tych platormach realnymi pieniędzmi. Wolę
        zabawę na NDF w bankach czy u frim brokerskich. W Polsce powstało wiele
        platform, wystarczy tylko poszukać fxspot, WGI już niedługo. Oanda uważam iż
        jest niezła szczególnie jeśli chodzi o wsparcie analizą techn.
        Pzodrawiam

Dealer walutowy
        • Gość: Szymi Re: Co myślicie o FOREX??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.04, 12:05
          Zarejestrowałem się w easy-forex i wszystko byłoby ok. Mają dobre wsparcie
          techniczne, następnego dnia zadzwoniła do mnie konsultantka i oferowała swoją
          pomoc w inwestowaniu. Co z tego jak minimalna kwota przelewu to 1 tyś zł a od
          15 marca 2 tyś zł. Można płacic kartą ale to odpada gdyż takiej nie mam.
          • franzmaurer Re: Co myślicie o FOREX??? 09.03.04, 15:54
            Gość portalu: Szymi napisał(a):

> Zarejestrowałem się w easy-forex i wszystko byłoby ok. Mają dobre wsparcie
            > techniczne, następnego dnia zadzwoniła do mnie konsultantka i oferowała swoją
            > pomoc w inwestowaniu.

Napiszę tylko co przeczytałem na forum Futures.pl (niestety forum zostało
            przeniesione na Onet i nie ma starych postów) - parę osób skarżyło się na
            problemy z wypłatą - firma przynajmniej jeszcze niedawno była "w proszku" jeśli
            chodzi o legalne działanie w Polsce. Ktoś zwracał uwagę że prawdopodbnie są
            zarejestrowani tylko w Izraelu z którym Polska nie ma podpisanej żadnej umowy o
            ściganiu przestępstw finansowych czy oszustw. Na starym forum Futures.pl była
            też na pewno jedna bardzo poważna skarga dotycząca 'zniknięcia' pieniędzy z
            rachunku prowadzonego przez easy-forex - zaglądnij na
            futures.onet.pl/forum.html - na pewno ktoś pamięta tą historię, zbiegła
            się chyba z "wałkiem" zrobionym na fut'ach na wgpw.
            • Gość: jm Re: Co myślicie o FOREX??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 22:06
              Witam

Zginęło 8000$. Po nagłośnieniu sprawy, pieniądze zostały odzyskane.

Pozdrawiam
      • franzmaurer Re: Co myślicie o FOREX??? 09.03.04, 15:32

> Czy jest jakiś poradnik, jak grać na Xodds? Przetłumaczone najważniejsze
        > kwestie (dla mniej zaawansowanych w angielskim) żeby się na samym początku
        > nie zamotać i zniechęcić.

Jak czegoś nie wiesz to pytaj :)
        Ja wybierzesz rodzaj zakładu np. "One Touch bet - profit if market touches a
        given barrier" kliknij jego nazwę a dostaniesz filmik we flashu z graficznym
        wytłumaczeniem o co chodzi np:
        mercury2.tradeodds.com//d//jys_viewcontractdescription.htm?
        ssl=&type=ONETOUCH&w=CBET&l=GB - bez problemu się połapiesz na czym dany zakład
        polega. Osobiście polecam nie grać "na czuja" tylko czytać nawet jakieś
        szczątkowe analizy na bankowy.wp.pl/waluty.html?POD=3&b=11 albo
        waluty.onet.pl a takze angielskie np. na www.fxstreet.com
        Na początek (zresztą później też ;) radzę nie napalać się na granie na
        Intraday'ach czyba że trend jest bardzo silny, ale skupić się na obstawianiu
        One Touch lub Bull/Bear w perspektywie 7-14 dni przy zysku w granicach 5-15%
        • Gość: Szymi Re: Co myślicie o FOREX??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.04, 23:25
          > Na początek (zresztą później też ;) radzę nie napalać się na granie na
          > Intraday'ach czyba że trend jest bardzo silny, ale skupić się na obstawianiu
          > One Touch lub Bull/Bear w perspektywie 7-14 dni przy zysku w granicach 5-15%

No właśnie o nie bardzo wiem o co chodzi z tymi dniami. Jaki mają wpływ na
          wygraną? Czy po np. 7 dniach waluta jest automatycznie sprzedawana? Czy może
          jak moja wygrana osiągnie np. 10$ tyle ile chciałem wygrać?

> Ja wybierzesz rodzaj zakładu np. "One Touch bet - profit if market touches a
          > given barrier" kliknij jego nazwę a dostaniesz filmik we flashu z graficznym
          > wytłumaczeniem o co chodzi

Te filmiki są naprawde dobre, przynajmniej dowiedziałem się kiedy wygram a
          kiedy przegram. Jeżeli np. Obstawiam One Touch, ustawie sobie wygraną 10$ w
          perspektywie 2 dni i kurs osiągnie ustawiony poziom, to wygram te 10$.
          • franzmaurer Re: Co myślicie o FOREX??? 10.03.04, 10:33

> No właśnie o nie bardzo wiem o co chodzi z tymi dniami. Jaki mają wpływ na
            > wygraną? Czy po np. 7 dniach waluta jest automatycznie sprzedawana? Czy może
            > jak moja wygrana osiągnie np. 10$ tyle ile chciałem wygrać?

Długość zawieranego zakładu ma duży wpływ na ewentualny zysk - to logicze że
            szansa na to że np. eur/usd 'stuknie' o 1.25 jest znacznie większa w
            perspektywie 14 dni niż tygodnia. Dlatego w pierwszym przypadku można zarobić
            tylko 72% a w drugim aż 134%. Najdłuższy możliwy zakład (180 dni) daje zarobić
            tylko 11% (i tak lepiej niż w banku ;)

Kluczową zasadą jest cierpliwość i konsekwencja - bazując w grze na zakładach
            One Touch i Bull/Bear trwających 2-3 tygodnie nie można panikować kiedy się
            widzi że wartość zakładu spadła o 70% bo w perspektywie 7 dni zmiana trendu
            jest jaknajbardziej możliwa. Są dni kiedy w ciągu paru godzin kurs zmienia się
            o nawet 200 pipsów. Mówie oczywiście o zakładach robionych świadowmie po
            przeczytaniu analiz i perspektyw a nie na 'czuja' i pod wpływem impulsu.
            Trzeba przyjąć że podjęta decyzja była słuszna na bazie posiadanych wtedy
            danych i prognoz.
            To co można obserwować na rynku eur/usd od 8 marca do dziś może świadczyć o
            przygotowaniu do właśnie takiego dużego ruchu i to dziś ok 14.30 ;)
            Mam cichą nadzieję że nastąpi jednak spory skok w kierunku 1.2550 ale na ruch w
            stronę 1.2100 też jestem przygotowany - w obydwu przypadkach coś zarobię na
            zakładzie zrobionym w poniedziałek - nie wiem tylko czy to będzie 2% czy 40% ;)
            • Gość: Szymi Re: Co myślicie o FOREX??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.04, 17:07
              Gdzie można znaleźć takie informacje. Jaki portal podaje najczęściej trafne
              przewidywania?
              • franzmaurer Re: Co myślicie o FOREX??? 10.03.04, 17:35

> Gdzie można znaleźć takie informacje. Jaki portal podaje najczęściej trafne
                > przewidywania?

Na ile są trafne to musisz się już sam się przekonać ;)
                waluty.onet.pl , www.akcje.net , www.fxstreet.com , www.saxobank.com i
                od groma innych ;)
                • Gość: Szymi Re: Co myślicie o FOREX??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.04, 17:21
                  Co myślisz o xodds.com? NIe jest to platforma tylko raczej zakłady
                  bukmachrskie. Wpłaciłeś tam już jakieś pieniądze? NIe jest to czasami jakiś
                  SCAM? Wypłacaja wygrane? Pobierają od wypłaty jakąś prowizje?

Pozdrawiam.
                  • franzmaurer Re: Co myślicie o FOREX??? 11.03.04, 20:20

> Wypłacaja wygrane? Pobierają od wypłaty jakąś prowizje?

Wypłaciłem już kilka tysięcy dolców. Przy wypłacie przez zwrot 'na kartę' nie
                    ma prowizji, przy wypłatach przez e-gold prowizja wynosi 2%.
                    • Gość: Szymi Re: Co myślicie o FOREX??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.04, 22:59
                      Jakie 10-15 min temu sprzedaz jak i kupno zlota na xodds.com zostala
                      zablokowana po tym jak gwaltownie wzrosla o okolo 3.5

Mozesz mi to wytlumaczyc?

Wydaje mi sie ze zrobili to specjalnie zeby nie bylo gwaltownych ruchow graczy.
                      Zloto bedzie teraz szlo do gory po tym zamachu i wszyscy zaczeli kupowac.
                      • franzmaurer Re: Co myślicie o FOREX??? 12.03.04, 00:01

> Jakie 10-15 min temu sprzedaz jak i kupno zlota na xodds.com zostala
                        > zablokowana po tym jak gwaltownie wzrosla o okolo 3.5
                        > Mozesz mi to wytlumaczyc?
                        > Wydaje mi sie ze zrobili to specjalnie zeby nie bylo gwaltownych ruchow
                        > graczy.
                        > Zloto bedzie teraz szlo do gory po tym zamachu i wszyscy zaczeli kupowac.

Po pierwsze nie kupujesz złota tylko zakład dotyczący jego ceny.
                        Po drugie Xodds operuje we współpracy z brokerem na realnym rynku - jest swego
                        rodzaju interface'm.
                        Po trzecie - nie mają żadnego interesu w blokowaniu zakupu zakładów - żyją z
                        prowizji od każdego zawartego zakładu bez względu na to czy wygrasz czy wtopisz
                        kasę. Owszem coś takiego zdarza się czasami kiedy wahania kursów ulegają
                        gwałtownej zmianie - najprawdopodobniej interface ktory jest odpowiedzialny za
                        przekazywanie zlecen z poziomu www poprzez ich bazę do brokera po prostu nie
                        wyrabia - zazwyczaj po kilkunastu sekundach wszystko wraca do normy.

Jeśli chcesz rzeczywiscie zająć się bardzo szybkim daytradingiem albo
                        scalpingiem to pozostaje Ci tylko jakaś poważna platforma w rodzaju Oandy.
                        Ale mozesz być pewien że sporo platform 'dziwnie' się zachowuje w momentach
                        krytycznych - przeglądnij archiwum w pl.biznes.wgpw i posty z datami
                        towarzyszącymi złapaniu Saddama oraz ostatnie poważne zachwianie rynkiem po
                        wystąpieniu Greenspana na pod koniec stycznia albo na początku lutego - działy
                        się takie rzeczy że co bardziej nerwowi rzucali k*rwami o ściany - z tego co
                        pamiętam to chyba CMS dał ciała na całego...

Nobody is perfect ;)
                        • Gość: tash Cześć Franz IP: 62.233.129.* 18.03.04, 18:02
                          ja za Twoją namową zainwestowałem i chyba nie żałuję, co prawda różnie mi
                          idzie. A jak idzie Tobie?
                          Pozdrawiam i życzę sukcesów
                          • franzmaurer Re: Cześć Franz 21.03.04, 19:17

> ja za Twoją namową zainwestowałem i chyba nie żałuję, co prawda różnie mi
                            > idzie. A jak idzie Tobie?

Ja od pewnego czasu mam system :) Wydajność od 2 do 30 procent na tydzień ;)
                            • Gość: tash Re: Cześć Franz IP: 62.233.129.* 22.03.04, 22:20
                              to super, a w co najchętniej inwestujesz, waluty, indexy, akcje. Ja rżnę w
                              waluty ulubione to intraday-e.
                              Ach wiesz co wypłaciłem pierwsze zyski i mam narazie te pieniądze zablokowane
                              aż przez miesiąc. Czy tak powinno być, nie orientujesz się?
                              • franzmaurer Re: Cześć Franz 06.04.04, 08:22

> Ach wiesz co wypłaciłem pierwsze zyski i mam narazie te pieniądze zablokowane
                                > aż przez miesiąc. Czy tak powinno być, nie orientujesz się?

Miesiąc???
                                Jeśli robisz wypłatę 'na kartę' to zwrot jest po 3-4 dniach jako 'wypłata z POS'
                            • Gość: tash Re: Cześć Franz IP: 62.233.129.* 22.03.04, 22:23
                              Ach Franz jeszcze jedno, sorry że zawracam Ci głowę ale Ty na pewno wiesz jak
                              to jest z podatkami, czy trzeba coś w Polsce beknąć urzędasom?
                            • przycinek.usa Re: Cześć Franz 06.04.04, 00:54
                              Zastanawiam sie jak ci dziala twoj system w takim okresie jak podawanie danych
                              o zatrudnieniu w USA.-)))
                              • franzmaurer Re: Cześć Franz 06.04.04, 08:14
                                przycinek.usa napisał:

> Zastanawiam sie jak ci dziala twoj system w takim okresie jak podawanie
                                > danych o zatrudnieniu w USA.-)))

Zadziałał perfekcyjnie :)
                                W zeszłym tygodniu zabombiłem 100% ;)))
                                Jesteśmy raczej w konsolidacji - cena porusza się +/- 150-200 pipsów.
                                W pierwszej połowie zeszłego tygodnia cena dobiła do 1.235 - zarobiłem raz...
                                W piątek był wodospad - zarobiłem drugie 100% na przeciwnym ruchu do 1.215
                                • przycinek.usa Re: Cześć Franz 06.04.04, 09:17
                                  Nie przejmuj sie. Zakladam, ze "zabombilem" znaczy, ze umoczyles.-)))

Niestety dla osob nowych to jest trudna sztuka. Trzeba patrzec w wykres caly
                                  czas i dodatkowo wiedziec co sie widzi. Ciezka sprawa. Jest jeden sposob, zeby
                                  sie przekonac. Trzeba sprobowac. Jak sie nie probuje to sie nie wygrywa.
                                  Jak sie probuje to sie moczy. Doslownie i w przenosni. He he h ehe he.

Gdyby to ode mnie zalezalo, to zagonilbym pol Polski do handlu walutami.
                                  • franzmaurer Re: Cześć Franz 06.04.04, 09:21
                                    przycinek.usa napisał:

> Nie przejmuj sie. Zakladam, ze "zabombilem" znaczy, ze umoczyles.-)))

No własnie ze nie ;)
                                    Wczoraj mieliśmy ładną jazdę z górki o 140 pips - plan wykonany, mam nadzieję
                                    że do końca tygodnia znajdzie się miejsce na ruch powrotny do 1.215-1.223 w
                                    końcu dolec nie może się tak umacniać skoro złoto leci pod sufit ;)
                    • Gość: Szymi Re: Co myślicie o FOREX??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.04, 23:05
                      A teraz ostatni ticks byl ponad 15min temu. Wszystko jest wstrzymane.

Przeciez to jawne oszustwo!!!
                      • Gość: zojd Re: Co myślicie o FOREX??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.04, 12:12
                        -A teraz ostatni ticks byl ponad 15min temu. Wszystko jest wstrzymane.

a na jakiej platformie grasz?
                        • Gość: spinx Re: Co myślicie o FOREX??? IP: *.jgora.dialog.net.pl 05.04.04, 23:26
                          mam pytanie do ciebie franzmaurer,
                          czy grajac na xodds korzystasz z jakis prognoz walutowych ?
                          na jakie sposoby tam najczesciej grasz ?
                          • franzmaurer Re: Co myślicie o FOREX??? 06.04.04, 08:18
                            Gość portalu: spinx napisał(a):

> czy grajac na xodds korzystasz z jakis prognoz walutowych ?

www.saxobank.com, www.fx-street.com

> na jakie sposoby tam najczesciej grasz ?
                            One-Touch eur/usd na 7-14 dni w zakresie 150-250 pips w obydwu kierunkach ;)
                            Rynek musiałby być martwy żeby chociaż się nie zwróciło...
                            • franzmaurer Re: Co myślicie o FOREX??? 06.04.04, 08:19
                              Sorry - bez pauzy: www.fxstreet.com
                              • Gość: spinx Re: Co myślicie o FOREX??? IP: *.jgora.dialog.net.pl 14.04.04, 23:48
                                na xodds mam problem przy depozytowaniu funduszy, wyskukje mi "Invalid XML" to
                                podobno przez zly postcode, ale normlanie wpisuje xx-xxx, wiec nie wiem w czym
                                problem. mial ktos moze juz cos takiego ?
                                • franzmaurer Re: Co myślicie o FOREX??? 15.04.04, 23:02
                                  Gość portalu: spinx napisał(a):

> na xodds mam problem przy depozytowaniu funduszy, wyskukje mi "Invalid XML"
                                  > to podobno przez zly postcode, ale normlanie wpisuje xx-xxx, wiec nie wiem w
                                  > czym problem. mial ktos moze juz cos takiego ?

Invalid XML to raczej jakiś błąd webmasterski.
                                  Raz miałem problem bo się coś u mnie na łączu chrzaniło i wysłany formularz
                                  poszedł w części - system się jakby zablokował - nie można było kupić ani
                                  sprzedać żadego zakładu.
                                  W ludzkich godzinach tzn 10-18 wystarczy klinąć "Live Help" i zgłasza się
                                  support - gość zrobił jakiś reset konta i było OK.
                                  Napisz do supportu albo wejdź na chata - ja wpisywałem kod xx-xxx i nie było
                                  żadnych problemów.
                                  • Gość: Yuby Pytanie do Franza IP: *.whitemouse.com.pl / *.whitemouse.com.pl 29.04.04, 11:20
                                    Czesz Franz mam takie pytanie do Ciebie, bo widze, ze siedzisz w temacie. Czy
                                    uwazasz, ze daily forecast jakie sa na fxstreet.com sa trafne? Chodzi glownie o
                                    FX Unigma. Bo m.in. oni podaja info o trendzie (Upward, Downward, Neutral). Czy
                                    korzystajac z tego mozna z powodzeniem grac na xodds.com w DoubleUp,
                                    DoubleDown ??
                                • Gość: szymi Re: Co myślicie o FOREX??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.04, 00:16
                                  Przy wpisywaniu kodu pocztowego nie mozesz uzywac "-", Spróbuj bez niego.
                                  Powinno być dobrze.

Franz czy zawsze obstawiasz w obu kierunkach (EUR/USD)i jaki procent z tych
                                  zakładów Ci wchodzi?
                                  • Gość: przechodzeń Platforma TMS. IP: *.atg / 81.210.16.* 20.04.04, 20:28
                                    Co myślicie o tej platformie.
                                    www.tms.pl
                                    Wiem że depozyt odbizyli do 10000.
                                    Gram na demo od grudnia.
                                    Rekomendacje intraday jak oglądałem to są ok.
                                    Cieka we jakie są w realu
                                    I chyba się zdecyduje.
                                    Czekam na WGI gdyż też tworzą platformę dostępną dla kowalskiego i też chyba od
                                    10000.
                                    • Gość: Przemo CMS IP: 217.8.188.* 22.08.04, 19:49
                                      Czy ktoś inwestuje na platformie VT z firmą CMS i czy wypłacają oni pieniądze
                                      bez problemów??
    • Gość: Obserwator_1971 Re: Co myślicie o FOREX??? IP: *.acn.waw.pl 29.09.04, 11:47
      Gram od mniej wiecej 10 dni. Na razie topie pieniądze (wirtualne) ale mam
      nadzieję zwiększyć skuteczność. Np. dzis obstawiam zjazd EUR/USD i zjazd
      GBP/USD - zobaczymy jak na tym wyjdę.

Gram na forex.com - muszę pochwalić ich za live help desk.

Kilka kwestii odnośnie "forexowania" nie zostało tu jeszcze podniesionych a
      mają duże znaczenie:

1. rollover, czyli naliczanie niewielkich opłat (lub wypłat) z tytułu różnicy w
      oprocentowaniu depozytów przez banki danej narodowości waluty. Jeśli ktoś
      zainteresowany moge rozwinąc ten wątek

2. W przypadku platform amerykańskich, wartośc 1 'pip' nie zawsze wynosi 1
      dollar (zakładając lot wielkości 10,000). Jest to uzależnione, czy dana para
      walut jest oparta na USD, czy nie (USD-based). A dodatkowo sprawa się
      komplikuje przy tzw 'cross currency', czyli parach bez udziału USD, tak jak np.
      EUR/JPY. Jeśli chcecie, mogę rozwinąć. Przypuszczam, że platformy angielskie
      stosują podobną polityke w przypadku par opartych na GBP.

3. Zlecenia typu 'stop loss' często mogą zepsuć dobrą inwestycję. Wytrawni
      gracze są świadomi istnienia 'stop orders' w pobliżu granicy uznawanej za
      chwilowy opor/wsparcie i dlatego czesto dochodzi do 'jednorazowego strzału' aby
      przebić się przez tę granicę i wyzwolić wykonanie 'stop orders' innych graczy
      tym samym konsumując ich profit :-)

Chętnie powymieniam poglądy z lepszymi ode mnie :-)
      Pozdrawiam
      Obserwator 1971
      • obserwator_1971 Automatyczna likwidacja pozycji 29.09.04, 13:39
        Zapomniałem jeszcze dodać o nieprzyjemnym procesie automatycznej likwidacji
        pozycji przez operatora platformy w chwili przekroczenia dopuszczalnego
        marginesu inwestycji. Ponieważ inwestycja jest lewarowana, bardzo łatwo
        przekroczyć ten próg.

Moja platforma (Forex.com) reaguje w takiej sytuacji automatyczną likwidacją
        CAŁEJ pozycji, choć do odzyskania bezpiecznego poziomu wystarczyłoby
        zlikwidować tylko częśc pozycji. Ale wiadomo, platforma zarabia na
        pośrednictwie w obrocie, więc jest zainteresowana, żeby był on jak największy.
        Niestety taka obligatoryjna likwidacja oznacza kolosalne straty dla
        użytkownika. Trzeba bardzo uważać.

A jak reagują inne platformy?
        Pozdrawiam
        Obserwator 1971
        • obserwator_1971 Podsumowanie po sesji 29.09.04, 22:50
          Za chwile koniec sesji w USA. Chyba można podsumować dzisiejsze moje wyniki.
          Był to dzień obfitujący w wydarzenia i zwyżki/zniżki kursów. Niektóre pary
          walut spełniły pokładane w nich nadzieje, inne nie.

Niewątpliwie nie zawiódł Funt, który był łaskaw zwalić się koncertowo na łeb po
          opublikowaniu niższych niż oczekiwano danych makroekonomicznych w Wlk. Brytanii.
          Sądziłem, że spadek Funta osłabi Euro i również grałem na zniżkę - niestety
          przegapiłem stosowny moment, kiedy mogłem korzystnie odkupić swoją pozycję i
          niestety nadal wiszę na EUR/USD z dosyć dotkliwą stratą. Mam nadzieję, że jutro
          Euro będzie łąskawe pójsć w ślady Funta i wyświadczy nam wszystkim zaszczyt
          dawno oczekiwanego skoku w głeboooooką przepaść. Chodzą plotki, że duży
          kontrahent wykupuje Euro ale jutro ma już przestać.

Rozczarowaniem był także dolar kanadyjski, który wczoraj znacznie podrożał
          wobec USD wskutek zwyżki cen ropy naftowej a dziś nie chciał specjalnie oddawać
          pola, mimo niewielkiej zniżki cen ropy. Mam nadzieję, że jutro Loomies
          spostrzegą tę dysproporcję i odpowiednio zareagują :-)

Podsumowując: moje konto miało na początku $2000 co przy dzwigni 1:200 daje
          możliwośc inwestowania $400,000. Obecnie moje możliwości inwestycyjne są
          zmniejszone z racji poniesionych we wcześniejszych dniach strat, które mam
          nadzieję odrobić jutro.

Zysk niezrealizowany jaki obserwowałem w trakcie dzisiejszej sesji wahał sie
          od -170 do +380 i były to największe wahania jakie dotąd obserwowałem. Pozycji
          miałem otwartych na maks. 75% limitu (w pewnym momencie nawet korygowałem
          pozycje ze stratą, żeby nie przekroczyć limitu, co zakończyłoby się likwidacją
          pozycji).

Mam multum wniosków po dzisiejszej sesji. Z pewnością wiele sie nauczyłem. NIe
          zrealizowałem maksymalnego zysku z dnia dzisiejszego - zgubiła mnie chciwośc :-)

Pozdrawiam
          Obserwator 1971
          • franzmaurer Re: Podsumowanie po sesji 30.09.04, 09:56
            obserwator_1971 napisał:

> Mam nadzieję, że jutro
            > Euro będzie łąskawe pójsć w ślady Funta i wyświadczy nam wszystkim zaszczyt
            > dawno oczekiwanego skoku w głeboooooką przepaść. Chodzą plotki, że duży
            > kontrahent wykupuje Euro ale jutro ma już przestać.

Powinno być takie przysłowie - kręci się jak Euro w przeręblu ;)
            Ciekawe ile można się tak obijać między 1.224 a 1.234?
            W sumie to akurato to mi zwisa - obojętnie gdzie się ruszy, i tak coś zarobię ;)

> Rozczarowaniem był także dolar kanadyjski, który wczoraj znacznie podrożał
            > wobec USD wskutek zwyżki cen ropy naftowej a dziś nie chciał specjalnie
            > oddawać

Mam nadzieję, że piątkową sesję zakończą powyżej 1.273 bo inaczej to wtopię
            skrzynkę Johnny Walkera...
            • obserwator_1971 Re: Podsumowanie po sesji 30.09 01.10.04, 08:27
              No i wiadomo już w którym kierunku Euro się ruszyło... Jestem na stracie w
              wysokości połowy kapitału początkowego i na domiar złego jestem nadal dosyć
              poważnie 'zainwestowany'. Próg maksymalnej inwestycji już bardzo blisko (znowu
              musiałem kasować pozycje z dużymi stratami, żeby oddalić próg).

Technicy mówią, że poziom 1.2400 dla EUR/USD stanie się teraz nowym wsparciem.
              Ja z nadzieją czekam, że tak nie będzie i para walutowa powróci gdzies w
              okolice chociaż 1.360.

Wynik moich operacji na dzisiejszej sesji, kiedy startuję od kolosalnych strat,
              będzie sprawdzianem moich umiejętności. Będę zadowolony gdy straty uda się
              zmniejszyć o połowę.

Do zobaczenia po sesji.
              Obserwator_1971
              • franzmaurer Re: Podsumowanie po sesji 30.09 01.10.04, 09:56
                obserwator_1971 napisał:

> Technicy mówią, że poziom 1.2400 dla EUR/USD stanie się teraz nowym
                > wsparciem. Ja z nadzieją czekam, że tak nie będzie i para walutowa powróci
                > gdzies w okolice chociaż 1.360.

Powinno się cofnąć gdzieś do 1,2330 żeby ludziska odbudowali longi pod ponowną
                jazdę na 1.25 ;)
                • obserwator_1971 Re: Podsumowanie po sesji 01.10 02.10.04, 11:07
                  Po dzisiejszej sesji jest nieżle. Odbudowałem 65% dotychczasowych strat ale
                  mogło być ok 80%. Znów zgubiła mnie chciwość -liczyłem na większe spadki
                  GBP/USD i przegapiłem poziom idealny do wyjścia z pozycji.

Z drugiej strony tak sobie myślę, że kierowanie się chciwością jest zdrowym
                  odruchem. Gdy najpierw widzi się strate na pozycji rzędu kilku setek dolarów,
                  to potem człowiek nie chce realizować zysku w wysokości tylko kilku setek, gdyz
                  ma świadomośc że trafione inwestycje zdarzają się RZADZIEJ, dlatego trzeba je
                  wycisnąć jak cytrynę :-)

Na najbliższych sesjach konsekwentnie obstawiam spadki na GBP i EUR względem
                  dolara. Po spotkaniu G-7 liczę na wzrost tego ostatniego, choćby z tej prostej
                  przyczyny, że za dużo było plotek o jego przewidywanym spadku :-)

Pozdrawiam
                  Obserwator_1971
                  • Gość: ak Re: Podsumowanie po sesji 01.10 IP: 194.63.132.* 02.10.04, 11:23
                    to prawda tylko że za miesiąc powodzenia
                    • obserwator_1971 W trakcie sesji 04.10 - Abyss.... 04.10.04, 18:52
                      Mógłbym zakrzyknąć: "A nie mówiłem?!!!" W końcu dziś "zielony" rozpoczął marsz
                      w górę, zgodnie z moimi oczekiwaniami. Jednakże nie mam powodów do
                      satysfakcji... bo jestem na stracie i to dosyć sporej. A rano zaczęlo się tak
                      miło, udało mi się pozamykać krótkoterminowe "półgodzinne" pozycje z całkiem
                      przyjemnym zyskiem - odkupowałem uprzednio sprzedane Euro i Szterlingi.

Jednakże nie byłem dziś w stanie śledzić sesji na bieżąco i w wyniku
                      pozostawionych zleceń (bez "stop loss") ponownie zapakowałem się w euro i
                      funciaki na o wiele wyższym poziomie, niż są obecnie (a właśnie wróciłem do
                      domu i jedyne co przychodzi mi na myśl, to kadry z filmu "Otchłań" :-)

Nie stosuję zleceń "stop loss", gdyż wielokrotnie zniweczyły mi dobrze
                      zapowiadającą się inwestycję. Zamiast tego stosuję technikę powtórzenia tego
                      samego ruchu na nowym poziomie cenowym, podwająjąc wolumen. Np. kupowałem euro
                      po 1.2310, co w chwili wystawiania zlecenia było ceną trudną do uwierzenia (że
                      będzie tak nisko, bo euro stało wtedy 1.2360). Teraz jest po 1.2270, czyli 40
                      pipsów poniżej ceny zakupu. Zamierzam dokupić euro po obecnej cenie ale w dwa
                      razy większej ilości, niż przy pierwszym zakupie. W ten sposób obniżę cenę
                      zakupu do poziomu o ok. 15 pipsów powyżej obecnego i ... będę czekał na wzrost
                      kursu.

Co sądzicie o tej technice - powtórzenia zlecenia zakupu przy niższym poziomie
                      cenowym od pierwotnego zakupu, przy jednoczesnym podwojeniu wolumenu zlecenia?
                      Przypomina to trochę konsekwentne obstawiania "koloru" w ruletce przy
                      jednoczesnym podwajaniu wysokości stawki :-)

Pozdrawiam
                      Obserwator 1971
                      • Gość: ak Re: W trakcie sesji 04.10 - Abyss.... IP: 194.63.132.* 04.10.04, 20:08
                        z podwajaniem to się zastanów
                        • obserwator_1971 Re: W trakcie sesji 04.10 - Abyss.... 04.10.04, 21:37
                          Drogi ak, zapomniałem dodać, że jestem użytkownikiem wersji demo :-)

Co do efektów taktyki podwajania, to jak na razie pozwoliła mi zmniejszyć
                          stratę o 65% ale jak kurs spadnie jeszcze niżej, to....zabraknie mi środków na
                          obronę pozycji. Aby tego uniknąć postanowiłem złamać zasadę i zabezpieczyć się
                          zleceniami "stop loss". Tak więc dokonuję obrony pozycji długiej w myśl taktyki
                          podwajania ale jesli kurs spada jeszcze niżej wyzwalane są "stop lossy" a ja,
                          po przeboleniu straty, czyham na następny w miarę ustabilizowany poziom cenowy
                          aby dokonać "obrony".

Zobaczymy dokąd mnie to doprowadzi.
                          pozdrawiam
                          Obserwator 1971
                          • obserwator_1971 Podsumowanie sesji 06.10 06.10.04, 23:32
                            Sam nie wiem co o tym wszystkim myślec po dzisiejszej sesji. A było to tak:
                            Dziś mogłem więcej czasu poświęcić na doglądanie rynku i dokonywanie zmian
                            inwestycji na bieżąco. I tak "woziłem" się na funcie-dolarze przez 3/4 dnia.
                            Obstawiałem już niewielkie ruchy rzędu 7-10 pipsów. Jak początkowa inwestycja
                            szła źle, stosowałem taktyke podwajania (bez "stop loss"). Wynik: +200 dolków.

I już chciałem wpaśc na forum i podzielić się refleksją,, że aby zarobić te
                            dwie setki, to trzeba spędzić prawie cały dzień przed kompem. I generalnie
                            wniosek był taki, że to chyba zabawa nie dla mnie (nie mam aż tyle czasu).
                            Poza tym, żeby zobaczyć na końcu te dwie setki zarobku, to widywałem w ciągu
                            dnia chwilowe straty rzędu 300-400 dolków i moje nerwy były wystawione na
                            cięzką próbę.

No a potem musiałem na chwile odejśc od kompa więc zostawiłem zlecenie z ceną
                            zakupu dużo poniżej aktualnej. Nawet nie miałem nadziei na realizacje ...
                            Zrealizowało się ok. 20:30, czyli wtedy gdy funciak zleciał w jednej minucie o
                            30 pippsów. Po chwili zleciał jeszcze niżej, tak że zobaczyłem 400 na minusie.
                            Więc dokupiłem w myśl taktyki podwajania. A potem to już stało się coś, czego
                            nie rozumiem (czy przeoczyłem jakiegos ważnego newsa?). Funciak w trakcie filmu
                            na Polsacie poleciał o 50 pipsów do góry, tak że niemal trafił w moją cenę
                            sprzedaży. Zysk +250 dolków.

Jakie z tego wnioski? Byc może gdybym od rana stosował taktykę zostawiania
                            zleceń z większymi "widełkami", zamiast ślęczeć przed monitorem i reagować na
                            najmniejsze drgnięcie, miałbym teraz dużo większy zysk. Przez prawie cały dzień
                            ślęczenia i ostrego ryzykowania (ok. 20 zmian pozycji) zarobiłem mniej, niż
                            przez 2 godziny, w czasie których zrealizowały się dwa zlecenia.

Jutro zamierzam wyprobować to nowe podejście.
                            POzdrawiam
                            Obserwator 1971
                            • o90 Pytanka od poczatkujacego...aczkolwiek na + 07.10.04, 03:05
                              Gram sobie na sucho na x-trade. 5000$ startowe i jakos z bida dojechalem do
                              tych 45 tys najwieksza wtopa to 50$ przebolalem to strasznie bo spapralo mi
                              cala historie rachunku. Nie za bardzo kumam ta platforme raczej ktos to pisal
                              nogami (np. majac wykres na max na ekranie dajac zlecenie gdzie kazda sekunda
                              sie liczy to sie jeszcze trzeba ustalac jaka waluta, ile maks moge kupic to
                              musze policzyc sam na boku zero automatyki jak na oanda).
                              Pytanie mam takie kupilem po 10, aktualna cena jest 20 czyli jestem na plusie,
                              gdzie i co ustawic aby gdy cena spada sprzedalo sie po 15 ale gdy rosnie to ta
                              moja granica tez by sie podnosila.czyli cena 30 to granica 25, 40 - 35 itd.
                              Help oczywiscie bardzo pomocny.dziekuje za wsparcie
                              • obserwator_1971 Re: Pytanka od poczatkujacego...aczkolwiek na + 07.10.04, 11:03
                                NIestety nie znam takiego zlecenia, którego kurs byłby zmienny w zależności od
                                sytuacji na rynku. Wszystkie zlecenia bazują na stałym kursie, podanym raz na
                                zawsze. Ja działam w ten sposób, że zawczasu wystawiam kilka zleceń, np 3 "pod
                                rynkiem i 3 "nad" i w zależności od sytuacji, kasuje zlecenie w ostatniej
                                chwili (np. gdy cena spada i spadnie w mojej ocenie jeszcze dużo poniżej
                                zlecenia, to je kasuję w ostatniej chwili). Dzięki temu nie muszę wprowadzać
                                pzleceń w "gorącym momencie".

Gdyby technikę, którą opisałeś można było zautomatyzować, to byłaby rewelacja.
                                Kurs zlecenia podążałby za rynkiem w odstępie równym zdefiniowanemu offsetowi i
                                realizacja zlecenia odbywałaby się przy ruchu wstecznym conajmniej wielkości
                                offsetu lub po kursie granicznym (maksymalnym dla zakupu, minimalnym dla
                                sprzedaży). Rewelacja ale chyba za trudne do wykonania od strony
                                programistycznej (przeliczanie kursów na bieżąco wymagałoby dużego kompa).

Pozdrawiam
                                Obserwator 1971

Ps U mnie jest jeszcze zlecenie typu "Trailing stop" działające na zasadzie
                                stop loss ale też ma stały kurs. Czy ktoś wie jak to działa?
    • obserwator_1971 Podsumowanie 12.10 - dziwna przygoda 12.10.04, 23:12
      Jeśli kogos to interesuje, to znów jestem na stracie. Nie przewidziałem tak
      dużego spadku dolara w ostatnich dniach ( dopiero dziś zaczął wzrastać). Grałem
      na spadek GBP/USD, który dwa dni temu rozpoczął marsz w góre. Stosowałem
      taktyke podwajania sądząc, że skoro ta para walutowa idzie w góre, to
      prawdopodobnie oznacza, ze planowane do opublikowania wyniki o nowych miejscach
      pracy W USA będą lepsze od spodziewanych i że para GBP/USD jest sztucznie
      windowana przez market-makerów , aby po opublikowaniu oczekiwanej informacji
      zwalić się na łeb na szyje (wiem, ze strasznie to skomplikowałem). Jednak tak
      sie nie stało, market-makerzy po prostu zwyczajnie z wyprzedzeniem grali na
      kiepskie wyniki - GBP/USD poszybował o ponad 130 pipsow, co doprowadzilo do
      przymusowego rozwiązania mojej pozycji ( nie dałem rady jej obronic).

Ale nie o tym chcialem głownie pisać. Otóz dziś przytrafiła mi się dziwna
      historia : zrealizowałem polecenie zakupu GBP/USD po cenie 1.7831. Konia z
      rzędem temu, kto znajdzie na dzisiejszych wykresach taki kurs ( chyba ,że
      korzystamy z innych wykresów). U mnie na Prosticks Feed
      najniższy dzisiejszy jest 1.7843, czyli 12 pipsów POWYŻEj mojego zakupu, innymi
      słowy kupiłem o 12 pipsów TANIEJ niż teoretycznie obowiązująca cena.
      Transakkcja dokonała się o 17:24 (11:24 w USA)

Skontaktowałem się z help-deskiem i otrzymałem informację: " one thing you need
      to keep in mind about the charts is that they are not working off our feeds
      directly. So in that respects they are not accurate but for charting purposes.
      they fulfill their objectives very well". Czyli że wykresy nie odzwierciedlają
      dokladnie rzeczywistych wahań kursów.

I dalej zostałem poinformowany o przebiegu notowań (czas w USA):
      GBP/USD 10/12/2004 11:19:48 AM 1.7865 1.7870
      GBP/USD 10/12/2004 11:24:21 AM 1.7826 1.7831 <-
      • Gość: odrabiam straty Re: Podsumowanie 12.10 - dziwna przygoda IP: *.acn.waw.pl 18.10.04, 11:51
        Podbijam wątek, bo sprawa chyba warta zainteresowania.
        • success Re: Nowe Forum poswiecone rynkowi Forex 18.10.04, 17:50
          Witam,

zapraszam wszystkich zainteresowanych na nowe forum poswiecone rynkowi Forex.

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24050
          pozdrawiam
          success
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka