Dodaj do ulubionych

Systemy kontraktów terminowych - który?

19.03.09, 12:34
Może ktoś polecić któryś z
poniższych systemów, znalazłem ich kilka:

- BANKIER www.euro.bankier.pl
- ALKORTRADEE www.alkortrade.biz
- PARKIET www.parkiet.com
- AMAVISCA www.amavisca.eu
- INVESTORTS www.investor.blox.pl

dzięki,
Obserwuj wątek
    • misty_zwany_krawcem Re: Systemy kontraktów terminowych - który? 19.03.09, 17:46
      system musisz dopasować do siebie a nie siebie do systemu. Tak jest po prostu łatwiej. Musisz najpierw określić swój charakter, np. czy jesteś cierpliwy i wytrzymasz obsuniecie kapitału, potem musisz zdecydować się na interwał czasowy na jakim bedziesz grał np. dzienny nie wymaga poświecenia czasu ale na efekty trzeba dłużej czekać, potem ilość kapitału jaki posiadsz i czy w ogóle stać cię na zawarcie choć jednej transakcji, np. jeżeli zakładasz że maksymalna strata z jednej pozycji wynosi 3% a stoploss danego systemu przy najniższej stawce naraża cię na stratę większą to musisz zrezygnować i tak dalej, i tak dalej.
      Dobra lektura w tym temacie ale dla zaawansowanych to : Tharp, "giełda, wolność i pieniadze"
      Sam system nigdy nie zarabia. Gdyby tak było to byłyby to maszynki do robienia pieniedzy i autorzy tych systemów nie musieli by zarabiać na ich sprzedawaniu.
    • alinka102 Re: Systemy kontraktów terminowych - który? 22.03.09, 00:32
      od ponad roku moim najlepszym systemem było zamykanie pozycji po
      zarobku 100 punktów
      tyle że często warto było tę zasadę rozszerzyć na 150-200pkt bo przy
      100 punktach nie wykorzystywało sie całkowitego zasięgu spadku... i
      to mnie najbardziej wkurzało
      • misty_zwany_krawcem Re: Systemy kontraktów terminowych - który? 22.03.09, 14:02
        nie ma systemów idealnych
        • n78_gdynia Re: Systemy kontraktów terminowych - który? 22.03.09, 17:23
          nalezalo by rzec , ze nie ma systemow idealnych , nolmalnych , dobrych ,
          jakichkolwiek , po prostu system nie istnieje, kazdy system zostal stworzony na
          potrzeby mniejszego lub wiekszego grubasa czyt. gruba rybe z wielka kasa w reku,
          i to wlasnie jego system jest najwlasciwszy najbardziej trafny , najbardziej
          kasowy i zarobkowy , dlaczego poniewaz ma najwiecej kasy,
          systemy zostaly stworzone w celu zajecia przeciwstawnej pozycji do grubasa w
          celu przejecia jego pozycji , to jak przeciaganie liny , wygrywa ten ktory
          przeciagnie sile czyt.kase na swoja strone,
          nie wzoruj sie na zadnym systemie, kazdy sluzy jednemu celowi gromadzenie
          wlasnego kapitalu , bedziesz jedna z wielu plotek zlowionych w brzuchu sledzia ,
          gdzie ow sledz chce sie podpiac pod wielka rybe wieloryba , ktory gra jak chce
          swoim wlasnych systemem , nieobliczalnym systemem , do ktorego nikt nie ma dostepu ,
          kazdy system ogloci cie z kasy , dlaczego
          dlatego ze jest tylko bezmownym systemem , ktory nie wytlumaczy ci zaleznosci ,
          kiedy wejsc , lub kiedy wyjsc z rynku
          w tym caly senk systemow ,
          myla sie gdyz system nakazuje ci zamkniecie pozycji
          np na poziomie 1520
          wezmy pod lupe takie proste smieciowe sytemy
          jak wspomniales
          bankier
          parkiet
          alkor
          wszyscy maja wspolny cel , zagrac twoja kasa we wlasnym kierunku
          jesli ow system nakazuje ci zamkniecie dlugiej pozycji przy 1520 ( wejscie na 1470)
          i ustwi sie tam 200 smialkow , wiec ow grubas zagra na max 1510 po czym odroci
          rynek na krotka od 1510
          poleci jak szpak na 1405 i tak zamknie dzien , dluga biala swieca lecz bez
          przebicia wstegi Boilingera , jak sie bedziesz czul , kiedy
          przychodzisz pracy patrzysz kurde , na koncie pusto kasy tylko , dwie dlugie
          pozycje rano beda mnie napastowac o uzupelnienie depozytu, a nie mam, zamknal ci
          pozycje , bedziesz gral jednym kontraktem , tracisz kapital , a ow niby system
          wskazane przez ciebie , smieja sie wowczas jak zagrali twoja kasa
          musisz sie nauczyc czytac rynek i nie jest to trudne jesli podjmiesz sie tego sam ,
          bez pomocy systemow, gdyz gra systemem ogoloci ci z kasy
          wybor nalzey do ciebie
          • misty_zwany_krawcem Re: Systemy kontraktów terminowych - który? 22.03.09, 20:02
            "musisz sie nauczyc czytac rynek i nie jest to trudne jesli podjmiesz sie tego sam , bez pomocy systemow, gdyz gra systemem ogoloci cie z kasy wybor nalzey do ciebie "
            ...............
            Uważam to za totalne nieporozumienie. Tylko i wyłącznie gra z systemem przynosi na dłuższą mete efekty. Tylko że pojęcie system musimy rozszerzyć. Wydaje mi się że pod pojęciem system należy rozumieć najogólniej zbiór zasad jakimi kierujemy się przy wejściu na rynek i przy wyjściu z niego oraz odpowienie zarządzanie kapitałem. Taki system a zwłaszcza jego dwie pierwsze części posiada każdy i początkujący, i zaawansowany, i ty też.
            Dla początkującego sygnałem wejścia na rynek może być wszystko np. wpis na forum, sygnał innego mechanicznego systemu o którym ty myślisz, jakaś rekomendacja.
            Sygnałem wyjścia jest najczęściej brak kasy albo bankructwo spółki.
            Zarządzaniem kapitałem początkujący nie zawraca sobie głowy, nawet nie wie co to i że to istnieje.
            Taki system jest zły.
            Systemów jest tyle ilu graczy. Systemów mechanicznych są tysiące i wydaje mi się że nie ma czegoś takiego jak ty opisujesz. Bo żaden system nie ma takiej "siły" żeby kierować rynkiem. Gdyby tak było to byłoby wspaniale a zwłaszacza dla takiego znawcy jak ty bo wystarczyłoby tak jak piszesz, znając poczynania grubasa wyprzedzić go o 5 pipsów i śmiać się z niego że jego kasa pracuje na nas. Proste, nie?
            System jest konieczny do regularnego zarabiania.
            Przypadkowe, bez żadnego planu, wchodzenie na rynek zawsze w dłuższym okresie kończy sie źle.
            Przypadkowo można sobie wchodzić do kolektury lotto.

• markollm Re: Systemy kontraktów terminowych - który? 24.03.09, 23:48
      mi wpadł w oko amavisca, fajnie wszystko rozpisane. Zasady trochu
      niejasne, ale wyniki ok -
      • wojgall Re: Systemy kontraktów terminowych - który? 13.04.09, 21:50
        Witam.

Przede wszystkim moim zdaniem, nie moze byc tak że czegoś tam nie
        rozumiesz ale jest ok bo podają dobre wykresy, nie ma takiej opcji.
        Na wykresie, który pokazuje Ci firma która chce sprzedać system Tobie
        nigdy nie pokaże jak faktycznie mogło być. Tutaj nigdy to końca nie
        wolno ufać, bo odczujesz to boleśnie szczególnie na kontraktach.

Nie wiem czy grałeś, ja grałem i powiem, że emocje które towarzyszą
        sa duże, jeśli nie umiesz sobie z nimi poradzić jest przegrany.
        Trzeba mieć wszystko rozpisane, mieć plan żeby wiedzieć jak reagowac,
        bo jak są emocje to nie mogą one rządzić.
        Robiłem kiedyś transakcje daytradingowa i pamiętam jak dziś, ruch
        poszedł nie w tą stronę, którą ja grałem to "podnosiłem oczami"
        wartość kontraktu żeby tylko nie stracić.
        Jeśli nie masz doświadczenia to na początek proponował bym akcje, a
        to dlatego że rynek tam jest troszkę wolniejszy, idzie stracić, ale
        najczęściej nie tak szybko i nie tak dużo.

Przede wszystkim jednak widze po sobie jest najważniejsza jedna rzecz
        w grze na gieldzie, czy to na akcjach, kontraktach, czy funduszach...
        Wiedza, wiedza to jest podstawa. Bez tego człowiek się męczy, nie
        panuje nad swoimi decyzjami bo rządzą emocje...A żeby mieć wiedze
        trzeba się uczyć, czytać, czytać, i jeszcze raz czytać:) Przerabiam
        to obecnie i widze, że od razu pewniej troszke czuje się na rynku
        gdyż wiem więcej i jestem spokojniejszy, nie rządza mną emocje:)

Zarządzanie pieniędzmi. To wbrew pozorom bardzo ważna sprawa. Jesli
        masz 5 000 i chcesz grać na kontraktach to moim zdaniem to za mało,
        jedna dwie straty i lecisz z rynku. Wiem jak działa "magia punktów".
        Człowiek czasem po sesji liczy "jakbym obstawił to było by +50 pkt,
        500PLN ooo sporo" niestety rzadko sie zastanawia nad tym, że mogło
        być w drugą stronę:) Ja przynajmniej tak mam:)

Rynek da wiele szans, nie jest to pierwsza i nie ostatnia. Przede
        wszystkich trzeba kontrolować ryzyko.

"Amatorzy stają się profesjonalnymi traderami wtedy, gdy przestają
        szukać “kolejnego wspaniałego wskaźnika” i zaczynają kontrolę ryzyka
        każdej transakcji.”
        Ja stosuje tutaj zasade 2%. Czyli w jednej transakcji strata nie moze
        przekroczyć więcej niż 2% całego kapitału, wliczając w to poślizgi
        oraz prowizje. Kontrakty z tego powodu odpadaja, bo wiem ze jedna
        transakcja nie udana mnie pogrąży, i nawet nie wszystkie akcje
        wchodzą w gre. Ale wole poczekać niż znowu stracić dużo pieniędzy, bo
        tka zrobiłem właśnie na poczatku:) 3majcie sie, pozdrawiam i
        cierpliwości w stawaniu się coraz lepszym inwestorem:)
        • misty_zwany_krawcem Re: Systemy kontraktów terminowych - który? 14.04.09, 13:41
          nie zgodzę sie z tym że wiedza jest najważniejsza, owszem jest ważna ale nie "naj". Gdyby wiedza była najważniejsza to wszyscy maklerzy, zawodowi analitycy itp. byliby bogaczami a nie są. Przynajmniej nie wszyscy. Uważam że inwestowania można się wyuczyć jak każdego zawodu. Jeżeli bedzie zajmował się giełdą kilka lat to nawet i bez szczególnej wiedzy na podstawie doświadczenia zacznie odnosić jakieś tam skromne sukcesy. Jednak wiedza może w tym procesie pomóc i ten proces przyśpieszyć.
          5 tysiecy zł może wystarczyć (przestrzegając wszystkie kanony poprawnego inwestowania) do zajmowania się kontraktami.
          Można to robić na forexie na najbardziej popularnych parach walutowych: EURUSD, USDJPY, USDCHF. Warunek jest tylko jeden: muszą to być najniższe stawki czyli 0,1 lota i gra musi być oparta o najmniejsze interwały: 1 min i 5 min.
          Jest to jednak straszna męczarnia bo cały czas trzeba siedzieć przed monitorem z ręką na myszce i błyskawicznie reagować. Wygrane trzeba realizować już po 10-20 pipsach rzadko kiedy uda się 50-100 pipsów.
          Strata nie może być większa niż 10-20 pipsów. Po kilku dniach czy tygodniach jest się bardzo wyczerpanym. Ale odnosi się sukcesy tylko trzeba strasznie się kontrolować. Lepszym rozwiązaniem jest przejście na interwał 1H ale tu trzeba mieć już wiekszy kapitał przynajmniej 20 tys. zł. Przy tym interwale można już trochę odetchnąć i mieć choć troche czasu żeby np. spokojnie móc wyjść do toalety :)). Nie jest to jednak wyjście dla całkiem początkujących.
          Pojęcie o rynkach a zwłaszcza o AT trzeba mieć.
          Na platformach forexowych są jednak bardzo dobre dema i tu można trenować do woli. Polecam trenowanie na forexie na demo bo można sie wielu rzeczy nauczyć i potem z powodzeniem wykorzystywać je przy inwestowaniu w akcje.
    • misty_zwany_krawcem Re: Systemy kontraktów terminowych - który? 14.04.09, 21:25
      nie jestem przeciwnikiem zdobywania jak najrozległejszej wiedzy tylko chciałem zaznaczyć że sama wiedza nie gwarantuje nam od razu sukcesu. Mając na myśli sukces myśle tu o nieprzeciętnych osiągnięciach i dużych zarobkach. Analitykom i maklerom powodzi się ogólnie dobrze bo przede wszystkim żyją z pensji pracując w różnego rodzaju instytucjach. Na ile ich majątek bierze się z prywatnych inwestycji tego nie wiem, pewnie niektórzy są zdolni i odnoszą sukcesy ale na pewno nie wszyscy. Nazwiska zdolnych analityków, zarządzających funduszami sa ogólnie znane ale i im zdarzają się wpadki albo wręcz całe gorsze lata. Stres jest obecny zawsze i na notowaniach dziennych i na DT. Na DT jest go więcej bo z reguły zawieramy więcej transakcji. Ale stress można opanować i niejako nad nim zapanować. Trzeba tylko posiadać jakiś system z góry założyć że straty bedą sie zdarzać i umieć się pogodzić z tymi stratami. System trzeba wcześniej oczywiście jakoś przetestować na danych historycznych lub właśnie "na żywo" na demo. Uważam ze forex jest idealny do nauki ponieważ tu sytuacja zmienia się bardzo szybko i po prostu szybciej się uczymy. O ile się uczymy, czyli wyciągamy z transakcji wnioski. Samo klikanie kup-sprzedaj-kup nic nam nie da.
      Dobre demo masz na xtb.pl , działa poprawnie i niewiele różni się od reala. I możesz zwracać się do mnie na "ty". Tu wszyscy się tak do siebie zwracamy. :))
    • krzysztu Re: Systemy kontraktów terminowych - który? 25.04.09, 13:36
      Zatem po kilku tygodniach obserwacji pozostaje

- BANKIER www.euro.bankier.pl
      (dostępny darmowo, łatwy w obsłudzie,
      dobre wyniki, popularny)
      ocena: 4

- ALKORTRADEE www.alkortrade.biz
      (strasznie wszystko niejsane na www
      wiec dałem sobie spokój z tym)
      ocena: 2

- PARKIET www.parkiet.com
      (zbyt duze odstepy pom. sygnałami,
      do takiego grania nie trzeba systemu)
      ocena: 2

- AMAVISCA www.amavisca.eu
      (ciekawa prezentacja wynikwów, łatwy w obsłudze
      ale chyba mało znany bo nic o nim nie poczytałem)
      ocena: 4

- INVESTORTS www.investor.blox.pl
      (dobre wyniki, szkoda ze nie ma podanych
      poziomów obrotu)
      ocena: 3,5

Dochodzi jeszcze nowy system:
      www.madeinpomorskie.pl/rynek-kapitalowy/system.htm
      ocena: 3

Zna ktos jakis system na 5?
      • misty_zwany_krawcem Re: Systemy kontraktów terminowych - który? 26.04.09, 12:20
        ja znam system na 6.
        SYSTEM GODZINOWY NA FOREXIE by Misty_zwany_krawcem.
        Niestety na razie nie jest na sprzedaż. Autor nie musi sie utrzymaywać ze sprzedaży systemów. :))
        Może za 10 lat bedzie udostępniony za darmo.
        Testuje go na żywo od grudnia i dał na razie dobre wyniki (ponad 100%).
        Czasami zdarzają się obsunięcia np. w zeszłym tygodniu o 10% ale wiem że to minie bo system testowałem już dużo wcześniej. Pracuje nad nim z przerwami od roku i wydaje mi sie już prawie dopracowany.
        Największe zalety tego systemu to nie jego skuteczność !!!!!,
        tylko to że jest dopasowany do mnie, do mojego charakteru, do mojego czasu i mojego kapitału. Uważam że to jest najważniejsze. Dlatego polecam robienie systemów samemu. Nie jest to trudne. System powinien być jak najprostszy. Zwłaszcza jeżeli chodzi o sygnały wejścia na rynek Im mniej elementów w nim tym lepiej. Za to najbardziej dopracowane powinny być: momenty wyjścia z rynku i zarządzanie kapitałem.
        Jeszcze raz polecam książke Tharp, "Wolność, giełda i pieniądze"
        Tu jest wszystko opisane.
        • wojgall Re: Systemy kontraktów terminowych - który? 27.04.09, 00:10
          Misty święte słowa:) Jest jeszcze książka systemy transakcyjne
          mistrzów, wiec pewnie tez coś będzie o systemach ale osobiscie jej
          nie czytalem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka