Dodaj do ulubionych

Park na Woli piękny. Ale dlaczego taki pstrokaty?

IP: *.centertel.pl 18.04.11, 08:11
A Pani Teresa to pewnie "moherowy beret", któremu się nic nie podoba i musi na wszystko narzekać. Jak dla mnie park odnowili bardzo interesująco i dzięki kolorystyce nie jest w nim nudno. Poza tym świetny pomysł z torem rolkarskim!!
Obserwuj wątek
    • Gość: c Ten czerwony to farba gruntowa IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.11, 08:13
      Spokojnie, ten czerwony to na pewno farba gruntowa.
      • Gość: anasz Re: Ten czerwony to farba gruntowa IP: *.aster.pl 26.06.11, 13:54
        gruntowy to jest na razie podatek od nieruchomości, he he he
    • ignatz Park na Woli piękny. Ale dlaczego taki pstrokaty? 18.04.11, 08:27
      Niektórym to się nic nie podoba i to chyba kwestia stylu życia, idę o zakład że gdyby nieco stonować barwy to by kwękał babsztyl że szaro i monotonnie.
      • Gość: andy Re: Park na Woli piękny. Ale dlaczego taki pstrok IP: *.149.246.66.atman.pl 18.04.11, 08:48
        W pełni się zgadzam z Twoim zdaniem. jak nie ma sie do czego przyczepić, to zawsze mozna napisać artykuł ze park jest za pstrokaty albo ze przypomina zakład pogrzebowy. Nawet w pytaniach ankiety nie ma opcji "Tak bardzo mi sie podoba" - jest tylko że "lepiej teraz niz przed remontem". Autor artykułu na siłę próbuje znależć jakis temat , ale jest to typowy strzał w płot. Problem jak w starym kawale z czasów komunistycznych o temecie egzaminu maturalnego z polskiego "Kto jest Twoim idolem - i dlaczego Lenin" ....
        • dziasownik Re: Park na Woli piękny. Ale dlaczego taki pstrok 18.04.11, 10:08
          Ja również się zgadzam z poprzednikami. Wcześniej w tym parku nie było żadnego koloru po za szarością betonu i zielenią roślin. Park Szymańskiego był od początku inny niż typowe parki, i taki powinien być.
          • Gość: anasz Re: Park na Woli piękny. Ale dlaczego taki pstrok IP: *.aster.pl 26.06.11, 13:37
            nieprawdaaaaaaaaaaa
            od poczatku wszystkie fontanny i kaskady były wyłozone niebieskimi, granatowymi i turkusowymi mozaikami, a bylo ich bez liku, ale wtedy na poczatku nie bylo kamer i ludzie wydlubywali je sobie do wlasnych łazienek!
    • Gość: wars co za tandeta jarmarczna! IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 18.04.11, 08:35
      18 mln a to dopiero początek hucznej zabawy władz miasta, dzielnicy i projektantów.
      bogaci jesteśmy!
    • Gość: fon Park na Woli piękny. Ale dlaczego taki pstrokaty? IP: 195.164.255.* 18.04.11, 08:35
      PORÓWNAJCIE wizualizacje i rzeczywistość. Jak zwykle projekt i wizualizacja którą przedstawiono przed remontem,a to co powstało to dwa różne projekty. Tandetne barierki z listewek przykręcone na jedną śrubkę /ciekawe czy będą tam wpadać dzieci/, brzegi rzeki zamiast eleganckiego jest tandetne /szalunek pewnie z desek/ obmurowanie. Niestety wszyscy chcieli dobrze a wyszło jak zawsze. Firma wykonująca chce wykonać jak najtaniej, władze gminy poszczycić się oszczędnościami, inżynier nadzoru nie narobić i oczywiści wstęgę przeciąć w terminie - efekt gotowy. Pewnie jak to teraz bezpiecznie /tzw. syndrom "PITERY"/ wszystkie przetargi mają kryterium 100% cena i czy to park czy radiowozy albo "autostrada" S8 bezpieczniej jest kupić najtańsze
      • Gość: Michał Re: Park na Woli piękny. Ale dlaczego taki pstrok IP: *.tktelekom.pl 18.04.11, 08:42
        Bardzo fajny park. Dosyć już tej czerni i szarzyzny a la Kuryłowicz, niech wreszcie będzie wesoło i kolorowo. I dosyć już budowania banalnych klocków, niech wreszcie wróci zdobnictwo na elewacje nowych domów!
      • blotto Re: Park na Woli piękny. Ale dlaczego taki pstrok 18.04.11, 10:00
        +1

wykonanie nijak ma sie do projektu. park jest szpetny i niefunkcjonalny.
        41mln... szkoda tylko tych pieniedzy
    • aga.81 Park na Woli piękny. Ale dlaczego taki pstrokaty? 18.04.11, 08:42
      Jak ponure kolory to się nie podoba. Jak jest kolorowo to też źle;)
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl E tam kolory. Wandale to jest problem. 18.04.11, 08:45
      Kolory to dla mnie problem dziesiątorzędny przy ledwie napomkniętym problemie z wandalami. Pieniądze podatników idą na marne, skoro chuligani niszczą wszystko, zanim jeszcze zostanie dobrze zamontowane. To jest prawdziwy problem, o którym gazeta powinna pisać.
    • Gość: Dziki Park na Woli piękny. Ale dlaczego taki pstrokaty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.11, 08:58
      "Park na Woli piękny. Ale dlaczego taki pstrokaty? "

A jaki ma karwa być ???

CZARNY ???

ja peerdole, ludziom nie dogodzisz...
      za kolorowy, niekolorowy, za szary, za mało szary.

Ale na cmentarz, na groby na Wielkanoc, kupują znicze z kurczaczkami i zajączkami. I się cieszą że takie ładne i kolorowe !
      • Gość: c Re: Park na Woli piękny. Ale dlaczego taki pstrok IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.11, 09:03
        > A jaki ma karwa być ???
        > CZARNY ???

Nie, w kolorach tzw naturalnych. Zielenie, brązy. Mogą być intensywne, byle nie 'żarówiaste'.
        Kolorystyka powinna sprzyjać relaksowi i uspokojeniu.
        • Gość: Dziki Re: Park na Woli piękny. Ale dlaczego taki pstrok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.11, 09:10
          A jaki ma karwa być ???
          > > CZARNY ???
          >
          "Nie, w kolorach tzw naturalnych. Zielenie, brązy. Mogą być intensywne, byle nie
          'żarówiaste'. Kolorystyka powinna sprzyjać relaksowi i uspokojeniu."

to może idź/jedź do lasu...
          tam masz wszystko o czym piszesz.
          A TO JEST PO PROSTU PARK. W MIEŚCIE.
          Zielenie i brązy masz w naturze-trawa, krzaki, drzewa. Usiądź na ławce, popatrz, pomedytuj i się wyluzuj.
          Czy w tym mieście już nic nie może być kolorowe ?

• Gość: c Re: Park na Woli piękny. Ale dlaczego taki pstrok IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.11, 09:36
            > to może idź/jedź do lasu...
            Park to nic innego jak namiastka lasu w środku miasta.
            Nie wyskoczę w środku dnia do lasu a do parku jak najbardziej mogę.
            Nie sprzeciwiam się kolorowym, wesołym elementom ale w tym przypadku, sądząc po zdjęciach ktoś 'popłynął'. Przejadę się tam za parę dni rowerem, ocenię bezpośrednio.
            • dzikowy Narodu nie wychowasz 18.04.11, 12:29
              Lubią oczojebne elewacje po ociepleniu, lubią odpustowe parki, Rubika i Mroczków. Uważam że park idealnie wstrzelił się w jarmarczne gusta. A jakie mają być jarmarki?
              ko-lo-ro-we!
    • Gość: gość Ogrodzić IP: 80.120.169.* 18.04.11, 09:06
      2,5-metrowy parkan, park ze strażnikami na rowerach i z psami, zamykany między 20-7. Można wprowadzić opłaty za wstęp.
      A taki projekt to moje biuro by za friko zrobiło. Projekt rzecz święta, designer wmówi głupiemu urzędnikowi, że to trendy, cool i przełamuje bariery myślenia. Własnie, logicznego myślenia. I tak podatnik za to zapłaci a urzędnik za te pieniądze nie odpowiada, to nie jego.
    • Gość: vvf Park na Woli piękny. Ale dlaczego taki pstrokaty? IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.11, 09:16
      na poczatku (w zime) te kolorowe elementy wygladaly komicznie, ale teraz moim zdaniem bardzo ladnie komponuja się z pojawiającą się zielenią to tyle jeżeli chodzi o wygląd, prawdziwy problem jest taki ze niestety znaczna czesc spoleczenstwa jest za glupia zeby zrozumiec zasady korzystania z parku. Rowerzysci maja bardzo wygodne sciezki roworowe ale jednak w znacznej czesci wola jezdzic po kostce ktora została przeznaczona dla pieszych mimo iz sciezka rowerowa sąsiaduje z tą kostką ! Po za tym często wjeżdzaja na chodniki bo chcą zobaczyć "rzekę" z bliska i manewruja na rowerowerach miedzy biegającymi maluchami, tylko nieliczni domysla się ze mozna zsiasc z roweru i podprowadzic go chodnikiem w miejsce w lepiej widac, tak bedzie bezpieczniej a i wygodniej, ale niektorym chyba przyspawało tylko do siedzeń. Inni za to traktuja sciezke rowerową jako tor wyścigowy, mkną z olbrzymią predkością jakby nie zdając sobie sprawy ze za chwile na sciezke moze wbiec dziecko. Podobnie zachowują się rolkarze, często wjezdzaja na sciezki rowerowe czy na chodnik (ale kto wpadł na pomysł żeby tor rolkowy był taki wąski? na oko ok 50 cm, początkującym rolkarzom cieżko się zmieścić). Pieszych zostawiłem na koniec, to kompletna paranoja. Chodzą jak chcą i gdzie chcą, a co to ze to ścieżka rowerowa, czy dla rolek, można iść śmiało. A co to że pisze żeby nie wchodzić na ogrodzoną zieleń, która niedawno została zasiana. Jakby chcieli żeby nie wchodzić to by postawili zasieki, a nie 30 cm płotek prawda? także spokojnie można wchodzić i niszczyć to co nawet jeszcze nie zdąrzyło wyrosnąć. Jako psiarz na początku nie rozumiałem dlaczego park w zamyśle ma być niedostępny dla ludzi z psami, ale po tym co widziałem w sobote i niedziele popieram tą decyzję, i nie chodzi mi o kupy na nowych chodnikach bo tych nie widziałem, ale o to że właściciele psów przekładają swoich pupili przez barierki żeby te mogly podejść do rzeki i sie napić niszcząc przy tym sadzonki. Po parku spacerowałem blisko godzine, zachowując wypisane na regulaminie normy, a oglądając to co wyrabia, niestety , większość ludzi tylko miło wspominałem swoją ostatnią wizytę w central parku, rowerzyści na ścieżkach rowerowych (dla scigających się, są oddzielne ścieżki), rolkowcy na pasach dla rolek, piesi na chodnikach. Nikt nawet nie myśli żeby wejść na sąsiednią sciężkę, co wiecej nikt nie przechodzi przez nią w miejscu w którym jest to niedozwolone. No ale dla naszego narodu chyba jednak to jeszcze za wcześnie. A i bez cenne są miny ludzi którym zwraca się uwagę że 30 cm obok jest specjalna scieżka dla rowerów i że po chodnikach nie można, mówią "przecież nikomu nic, nie robie, odpi*rdol sie pan !".

Inną sprawą w tym parku jest bezpieczeństwo, nie widziałem ani jednego strażnika miejskiego który pilnował by tej 18 mln inwestycji. Widziałem za to wiele osób pijących alkohol. Niektórzy zachowywali się w porządku, pili, puszki wyrzucili i poszli. Ale niestety niektórzy pili na umór puszki wrzucali do "rzeki", a co najciekawsze pobliskie drzewa potraktowali jak toalety. I atakowali słownie każdego kto się na nich krzywo spojżał. Od nocnych wycieczek odstasza olbrymia plama krwi na kostce nieopodal drugiego mostku licząć od strony Parku Moczydło.

Reasumując, moim zdaniem park pięknie odrestaurowany, tłum ludzi a przed remontem było tam prawie pusto. Tylko niestety ludzie nie są wstanie tego docenić i zadbać o ten park chociażby przestrzegając jego regulaminu.
      • Gość: niespodziewany Re: Park na Woli piękny. Ale dlaczego taki pstrok IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.11, 11:17
        do vvf Sorry facecik,ale Central Parku chyba na oczy nie widziales............bo i z psami kazdy moze tam wejsc,( nawet je sposcic ze smyczy!!!,i mozesz WSZEDZIE sie rozlozyc na trawie !!!, i wszedzie mozesz przejsc przez ulice,i na rolkach tez ludzie przejedzdzaja po chodniku, i na rowerze,i nikt cie nie sciga ze w jakims miejscu idziesz ,czy przechodzisz,i kolory sa tam nie takie TANDETNE jak tutaj..wiec nie pitol mi bzdur.............
        • Gość: maciek Re: Park na Woli piękny. Ale dlaczego taki pstrok IP: *.ip.netia.com.pl 18.04.11, 11:29
          Sądząc z poziomu wypowiedzi, to chyba był Pan jednym z opisanych wcześniej podlewaczy drzewek...
          • Gość: niespodziewany Re: Park na Woli piękny. Ale dlaczego taki pstrok IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.11, 19:59
            Chlopcze wyobraz sobie ze w Central Parku jest cos takiego jak ubikacje ,ZA DARMO !!!............
      • Gość: Marek Re: Park na Woli piękny. Ale dlaczego taki pstrok IP: *.e-point.pl 19.04.11, 01:44
        W dużej części wypowiedzi masz racje, ludzie w ogóle nie patrzą wokół siebie i nie mają za grosz szacunku dla innych...
    • Gość: gość Niezgodny z wizualizacją IP: 80.120.169.* 18.04.11, 09:25
      Na wizualizacji projektu są inne mostki i nie ma tam grama czerwieni ani błękitu. Ktoś samowolnie zmienil założenia projektowe? A podobno tego nie wolno było?
      • Gość: biały kołnierzyk Re: Niezgodny z wizualizacją IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.11, 09:34
        Pomijam kolory.

Ale dużo niedoróbek zostało, takie typowo polskie.
    • wuzzi a gdzie straż miejska? gdzie monitoring? 18.04.11, 09:33
      Można w trzech miejscach ustawić kamery i podłączyć do miejskiego monitoringu. Wiadomym jest fakt że wszystko co nowe przyciąga wandali, czemu nie wysyłać tam straży miejskiej, i remont i ich praca jest opłacana z naszych podatków jeśli są potwierdzone akty wandalizmu to czemu władze nie reagują? To samo było w Parku Wiecha na Targówku, ale do czasu, teraz już nie niszczą bo co mogli zniszczyli... przecież za szkodę powyżej 200PLN można iść do więzienia czemu wandale nie czują takiej presji? są bezkarni bo władze sobie z tym nie radzą, a wystarczy chcieć, pokazać jaką się ponosi odpowiedzialność na szkody nagłośnić kilka procesów na wandalizm, tylko kto się tym zajmie?
    • Gość: Korn Park na Woli piękny. Ale dlaczego taki pstrokaty? IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.11, 09:46
      Rzeczywiście, kolory jak na papudze. zbyt krzykliwe jak na park. Dobre do tandetnego objazdowego lunaparku.
    • Gość: bilook Re: Park na Woli piękny. Ale dlaczego taki pstrok IP: *.247.221.87.dynamic.jazztel.es 18.04.11, 10:17
      To ty jesteś "moherowy beret" bo masz gust moherowy. I wcale nie chodzi tu tylko o kolory ale też o tzw. małą architekturę, która jest prymitywna i tyle.
    • Gość: T. Park na Woli piękny. Ale dlaczego taki pstrokaty? IP: *.compi.net.pl 18.04.11, 10:18
      Sądząc po opiniach ludziom się pstrokato i nijak podoba... co zresztą widać na co dzień (ot pomalujmy sobie blok w pastelowe ślaczki), szkoda, że brak w tym narodzie elementarnego poczucia elegancji i gustu...
    • Gość: ab Park na Woli piękny. Ale dlaczego taki pstrokaty? IP: *.u.itsa.pl 18.04.11, 10:19
      Zgadzam się, że kolory są paskudne i psują cały efekt. Dlaczego nie można było dobrać bardziej stonowanych kolorów???
    • Gość: henio Park na Woli piękny. Ale dlaczego taki pstrokaty? IP: 199.67.203.* 18.04.11, 10:26
      Porównjacie odnowiony, plac Grzybowski, czy nawet jeziorko Balaton. Wiadomo, że dobrze ze został zrobiony remont, i teoretycznie o gustach się nie dyskutuje, jednak różnica chyba jest spora! Dom też można sobie postawić różowo-zielony z kolumnami, ale jak to wygląda...
      Jak dla mnie mieszkańcy Woli po prostu nie mają za grosz gustu, wystarczy im kolorowy śmietnik, i czerwony płot przed ławką. (Swoją drogą fajnie jest usiąść na ławeczce przed rzeczką i widzieć wielki czarno czerwony płot przed nosem:)
    • Gość: Zyzyzyryxy Park na Woli piękny. Ale dlaczego taki pstrokaty? IP: *.touk.pl 18.04.11, 11:02
      Pstrokaty? Może na zdjęciu. W rzeczywistości zupełnie inaczej.

Parę tygodni temu byłem z dzieckiem na spacerze, dziś przejeżdżałem do pracy rowerem. Bardzo mi się podoba, choć za tę kasę mogłoby być lepiej.

Czego brakuje to trochę pomyślunku na etapie projektu.
      Na przykład kosze na śmiecie postawione na cienkich słupkach wbitych w miękką ziemię, po stronie ścieżki dla rowerów:
      - pieszy żeby coś wyrzucić, musi się pakować pod przejeżdżające rowery.
      - kosze już się przewracają, niemal pod własnym ciężarem. Co dopiero jak ktoś na niego "wpadnie".
      A mogły być zainstalowane na barierce, po drugiej stronie chodnika. I wygodniej i lepiej zamocowane.

Ścieżki rowerowe dość wąskie (węższe niż wcześniej), choć za to trochę wyprostowane i chyba mniej się krzyżują z chodnikami niż wcześniej. Z pozycji pieszego wydawały mi się za wąskie, choć jak jechałem nie było źle. Ale dziś nikogo nie mijałem, a za parę tygodni pewnie będą całe tłumy na rowerach jeździć i wtedy zobaczymy czy nie będą za wąskie.

Schodki, barierki, światła - ktoś mówił że za dużo tego, że za kolorowe - mi się podoba. Zwłaszcza jak dziecko zobaczyło, to było zachwycone :-)
    • Gość: chomer Re: Park na Woli piękny. Ale dlaczego taki pstrok IP: *.ip.netia.com.pl 18.04.11, 11:25
      "ścieżki rowerowe oddzielono od chodników żółtymi i czerwonymi liniami"

No straszne po prostu. To już nie będzie można łazić po ścieżce rowerowej, tłumacząc że za słabo wyróżniona?
    • Gość: a obrzydlistwo IP: *.skynet.net.pl 18.04.11, 11:48
      obrzydlistwo
    • Gość: Rowerzysta Oczoj*bne tandetne, festyniarsko jak krasnale IP: *.128.33.188.static.crowley.pl 18.04.11, 11:52
      Kolorystyka wali po oczach z daleka, a z bliska wykonanie tandeta.
      Caly zamysl sztucznej rzeczki bardzo zacny, ale lepiej sprawdzily by sie naturalne spokojniejsze kolory i materialy, np drewno i kamień.
      Teraz to mniej wiecej wyglada tak jakby powiedzmy
      Łazienki Królewskie pomalować na różowo i czerwono, bo jakiś projektant z pipidówka chciał zaistnieć lub firma z pćimia dolnego ma w folio, że robiła takie fikuśne płotki dla swego sołtysa, by do pasowało do krasnali.
    • Gość: mtr65 Czy ten filmik dotyczył aby tego parku? IP: *.acn.waw.pl 18.04.11, 11:58
      Gdzie na pokazanym filmiku są dziesiątki płotków, barierek? a gdzie w rzeczywistości białe łukowate mostki?
    • Gość: ola Park na Woli piękny. Ale dlaczego taki pstrokaty? IP: *.net.lifesci.dundee.ac.uk 18.04.11, 12:29
      Pamietam ten prak jeszcze sprzed remontu - pelen betonu, szary i bury. Teraz jest pelen zycia, woda plynie, kaczki sie taplaja, dzieciaki beda mogly jezdzic na rolkach... a wiecej koloru przyda sie Warszawie, tak samo jak wiecej optymizmu przyda sie jej mieszkancom :)
      • Gość: baska Re: Park na Woli piękny. Ale dlaczego taki pstrok IP: *.ijppan.waw.pl 18.04.11, 12:46
        Park jest bez stylu i pstrokaty, mostki są kanciaste i brzydkie, nikt mi nie powie, że czerwony i niebieski się tu ładnie komponują, są przecież kolory pastelowe, których można było użyć, można też zagrać nasadzeniami, kolorami roślin, także całorocznych. Wolałam stary park, był bliższy naturze. Teraz jest luna - park, a nie park. Moje dzieci (podstawówka) parku też nie polubiły ("bo dziwny"). Kasa wyrzucona w błoto.
      • dzikowy Re: Park na Woli piękny. Ale dlaczego taki pstrok 18.04.11, 12:48
        Tak, kaczki przypłynęły, bo przyciąga je czerwień barierki. :P
        Obawiam się, że wszystkie inwestycje samorządowe muszą z założenia być widoczne, szczególnie przed wyborami, a zatem pstrokate:
        Widzicie wyremontowany park? Ale na pewno widzicie? Patrzcie tutaj! Niech nikt nie przegapi!
    • Gość: Arok A mi się podoba IP: *.polkomtel.com.pl 18.04.11, 12:53
      i jest w nim teraz kilka razy więcej osób niż wcześniej. Jeżeli komuś się nie podobaniech nie przychodzi.
      • Gość: OWA Re: A mi się podoba IP: *.zus.pl 01.06.11, 15:01
        Dlatego nie przychodze. kolory są źle dobrane i brzydkie. Wolę chodzić doparku moczydło spokojniejszy i nie "wali po oczach". poza tym i tak nie wiemczy więcej ludzi nie przebywa na moczydle niż przy tej kolorowej rzece. Mnie interesuje w tym parku tylko to czy powstanie tam park dla psów i tylko żeby nie miał czerwonych barierek.
    • Gość: Alicja Park na Woli piękny. Ale dlaczego taki pstrokaty? IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.11, 12:59
      Jest inaczej,ale ładnie wesolo,optymistycznie.Ludzie są przyzwyczajeni do pewnych schematów,a szkoda.W koncu to park nie las,nie rezerwat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka