Dodaj do ulubionych

Handlowy gigant powstanie w Miasteczku Wilanów

IP: *.ip.netia.com.pl 21.09.11, 13:18
Będzie pasować do dzielnicy bez przestrzeni publicznej, z największym w Polsce kościołem i snobami, ceniącymi sobie prestiż ponad dobry smak :-)
Obserwuj wątek
    • tom.te Ulice 21.09.11, 13:25
      A ciekawe czy inwestorzy zbudują jakiekolwiek ulice odjazdowe do tego molocha? Czy może jak ich klienci utkną w korkach to Polnord znów będzie krzyczał do miasta żeby KUPIŁO od nich grunt do X-dziesiąt milionów i zbudowało drogi.
      • Gość: mzb To słoiki już nie będą musiały ruszać się poza MW IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 21.09.11, 13:52
        Wszystko co potrzebne do życia, czyli sklepy i kościół będą mieli pod nosem. Do miasta będą musieli jeździć już tylko do pracy.
        • rydzyk_fizyk Re: To słoiki już nie będą musiały ruszać się poz 21.09.11, 14:05
          Ciekawe czy w centrum handlowym też zrobią parking podziemny z basenem.
          • Gość: mzb Re: To słoiki już nie będą musiały ruszać się poz IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 21.09.11, 15:29
            Myślę, że inwestor nie będzie taki głupi, w końcu buduje dla siebie :)
      • Gość: septyczna Re: Ulice IP: *.acn.waw.pl 21.09.11, 14:10
        no wlasnie deklaruja, ze zbuduja (lub w duzej czesci sfinansuja) pod warunkiem powstania centrum. Inaczej nie mieliby po co. A Branickiego to przeciez droga o statusie powiatowej i znaczeniu ogolnomiejskim (bylaby w koncu polaczeniem pomiedzy Wilanowem a Ursynowem).
        wiec bylaby realna szansa na Branickiego juz za jakies 2 lata - o ile nasz "sprawny aparat urzedniczy" nie przetrzyma tej inwestycji w bezruchu tak dlugo, ze kolejny inwestor sie z tej inwestycji wycofa (GTC jest juz 3 partnerem Polnordu, ktory probuje z nimi to centrum zbudowac). I nie bedzie ani centrum, ani drogi (bo miasto przeciez jej nie zbuduje :(
    • Gość: olo Re: Handlowy gigant powstanie w Miasteczku Wilanó IP: *.acn.waw.pl 21.09.11, 13:29
      dokładnie, lepiej sprzedać grunt pod market niż zrobić szkołę czy plas zabaw dla dzieci którym tam nie ma i prędko nie będzie!!
      • Gość: jest plac zabaw Re: Handlowy gigant powstanie w Miasteczku Wilanó IP: *.home.aster.pl 21.09.11, 19:58
        Jak to nie ma placu zabaw? W Miasteczku Wilanów jest plac ogólnodostępny przy U. Ledóchowskiej koło ul. Zdrowej i boisko Orlik , chyba dawnos nie byl tutaj... Jezu kto sie tu wypowiada... Jakies nieuki
        www.dzieckowwarszawie.pl/artykul/jedyny-orlik-z-wifi-0
    • gregsmile to ostatnie drzewa w Miasteczku Wilanów wyrąbią! 21.09.11, 13:29
      zostanie sam beton z kałużami jak jeziora na bagnie po większych deszczach. z prawej Świątynia Opatrzności, a z lewej nowe centrum handlowe. a kiedy jakiś park, żłobek, przedszkole czy szkoła?
      • poenari Re: to ostatnie drzewa w Miasteczku Wilanów wyrąb 21.09.11, 13:49
        Bo masz się modlić i wydawać kasę !!! Szkoła to fanaberia !!!

Nie traktuj tego powyżej poważnie.

Przed wojną, gdy projektowano zabudowę Mokotowa, miasto rezerwowało grunty (nie były przeznaczone do sprzedaży) pod szkoły, przedszkola etc.

Za złej komuny (Gierek), w ramach sterowania odgórnego, normy określały na jaką liczbę mieszkańców ma przypadać, szkoła, przedszkole, sklep, Sam i Megasam i było to uwzględniane w projektach.

Tymczasem po 1989 kolejni włodarze miasta uwierzyli w niewidzialną rękę rynku i w związku z tym nie powstawały plany zagospodarowania przestrzennego ani nie rezerwowano ziemi pod inwestycje miejskie.

I teraz mamy, to co mamy.

Mając do wyboru mieszkanie na Osiedlu Wilanów i na Stegnach zdecydowałem się na Stegny.

Szkoła 150 metrów od domu. Przedszkole też. Sklep 200 metrów i, co może dziwne (sam się dziwię), zawsze wolne miejsce parkingowe przed blokiem !!!

• busqueros Re: to ostatnie drzewa w Miasteczku Wilanów wyrąb 21.09.11, 14:00
          > Za złej komuny (Gierek), w ramach sterowania odgórnego, normy określały na jaką
          > liczbę mieszkańców ma przypadać, szkoła, przedszkole, sklep, Sam i Megasam i b
          > yło to uwzględniane w projektach.

w projektach - tak, w realizacji - nie. kuzyn z Ursynowa całą podstawówkę zapitalał autobusem do szkoły w... Pyrach!

meritum:
          BUDUJCIE KOLEJNE GALERIE HANDLOWE, BUDUJCIE!
          tylko potem się nie dziwcie, że centrum miasta jest martwe, wszędzie tylko banki, apteki, komóry, lumpeksy i KEBAB.
          metropolia! że ja ...ę.
        • belle.du.jour Re: to ostatnie drzewa w Miasteczku Wilanów wyrąb 21.09.11, 21:44
          No no.. "mając do wyboru" wybrałeś wielką płytę i odrapane klatki schodowe.
          A prostą przyczyną jest to, że nie miałeś wyboru, co jest normalne i zrozumiałe tylko po co do tego dorabiac ideologię i starac się dokopac ludziom mieszkającym w MW? A tak a propos.. w promieniu 100 m od klatki mam piekarnię, delikatesy i aż pięc restauracji i kawiarni i cały czas otwieraja nowe sklepy i usługi (do kosmetyczki, fryzjera i dentysty chodzę piechotą -jest też od niedawna nowa przychodnia). No i nie muszę szukac miejsca parkingowego i odśnieżac samochodu w zimie :) To nie pustynia jak się niektórym wydaje ale dzielnica w budowie, ze wszystkimi tego konsekwencjami, w tym przejściowymi niewygodami.
        • Gość: mieszkniec Re: to ostatnie drzewa w Miasteczku Wilanów wyrąb IP: *.home.aster.pl 24.09.11, 11:03
          to chyba nikt tam nie mieszka? Widok na paring to tez raczej kiepska sprawa, my mamy parkingi w grazach. Sklep spozywczy mam 20 metrow od domu w Miasteczku Wilanow, a 100 metrow dalej sa nastepne dwa spozywcze a takze boksko orlik i publiczny plac zabaw 10 minut na piechote, dziecko chodzi tu do pszedzkola od domu 10 minut na piechote, dookola mnostwo punktow uslugowych i restauracj na prwde extra, ludzie usmiechnieci. Wiekszosc osob po postu dwno tu nie bylo, zapraszamy ponownie, jak wybuduj Branickiego to w ogole wszytsko si diametralnie zmieni
      • Gość: sher Re: to ostatnie drzewa w Miasteczku Wilanów wyrąb IP: *.acn.waw.pl 21.09.11, 14:05
        bredzisz, to pole jest teraz zaorane i nie ma tam jednego drzewa, co wiecej wilanów ma jako jedyny w warszawie kanalizacje deszczową z przepompownią wiec u nas woda nigdzie nie stoi, co najwyżej woda w kanałku sie podnosi, ale to tez nie jest kolo tego centrum
        • Gość: mzb Re: to ostatnie drzewa w Miasteczku Wilanów wyrąb IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 21.09.11, 15:32
          niech zgadnę - deweloper powiedział o tej przepompowni na pytanie o wysoki poziom wód gruntowych? :)
      • Gość: gość Re: to ostatnie drzewa w Miasteczku Wilanów wyrąb IP: *.aster.pl 21.09.11, 17:08
        Na tym osiedlu istnieje już kilka przedszkoli, co prawda są to prywatne placówki, ale jeżeli kogoś stać na mieszkanie na tym osiedlu to raczej stać go także na takie przedszkole. Trasa spacerowa/rowerowa przy samym osiedlu mająca kilka kilometrów jest chyba wygodniejsza niż park, jeżeli nie, wystarczy przejść na drugą stronę ulicy Przyczółkowej gdzie jest park. Także po tej stronie 200m dalej jest szkoła podstawowa, przystanek od ul. Królowej Marysieńki znajduje się gimnazjum, a przy wjeździe do Konstancina jest szkoła międzynarodowa. Wydaje mi się że dużo więcej nie potrzeba.
        Pomysł na budowanie centrum handlowego i świątyni przy samym osiedlu uważam przynajmniej za dziwny. Przy ciągłych pielgrzymkach czy innych uroczystościach, a także setkach osób przyjeżdżających zrobić zakupy, ciche osiedle stanie się wielkim bałaganem, szczególnie że od samego początku są tam problemy z zaparkowanymi samochodami. Poza tym można sobie wyobrazić korki do wjazdu od Przyczółkowej w godzinach szczytu gdy kierowcy pędzą poza Warszawę i także z Ursynowa (jeszcze gorzej jeśli ruch drogowy zostanie otwarty w obie strony.)
        • rarely na jakim 21.09.11, 17:42
          > Na tym osiedlu istnieje już kilka przedszkoli, co prawda są to prywatne placówk
          > i, ale jeżeli kogoś stać na mieszkanie na tym osiedlu to raczej stać go także n
          > a takie przedszkole.

osiedlu? wilanów to jedna z najtańszych lokalizacji w warszawie chociaz te osiedla z wilanowem nie maja wiele wspólnego

• Gość: Xytras Market - blokowisko - swiatynia IP: 170.252.80.* 21.09.11, 13:52
      To sie nazywa infrastruktura ;] Juz widze weekendowe korki jak cala okolica sciagnie do obu swiatyn - konsumpcyjnej i katolickiej ;]
    • Gość: Wawiak Prawidlowo. Cos dla duszy (Sw Opatrznosci) i dla.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.11, 14:00
      ...ciala (centrum handlowe).
      ALE PADAKA! To chyba ostatni gwozdz do trumny tego miasteczka..
      • Gość: x Re: Prawidlowo. Cos dla duszy (Sw Opatrznosci) i IP: 217.33.154.* 21.09.11, 14:06
        nie przesadzaj...
    • Gość: Sadybiak Handlowy gigant powstanie w Miasteczku Wilanów IP: *.dynamic.chello.pl 21.09.11, 14:07
      Kolejne centrum-moloch, jakby ich w Warszawie brakowało... Przecież w miarę blisko jest Galeria Mokotów a jeszcze bliżej Sadyba Best Mall. Mnie nie pasuje do prawdziwego charakteru Wilanowa. Jeszcze tylko niech blaszany hipermarket postawią w Powsinie w szczerym polu. Takie to u nas zagospodarowanie terenu. Wiocha. W ramach protestu nigdy się tam nie pojawię :)
      • belle.du.jour Re: Handlowy gigant powstanie w Miasteczku Wilanó 21.09.11, 21:58
        No i dzięki Bogu, Sadybiak. Nie pojawiaj się bo i ja będę zadowolona mogąc zrobic zakupy w pobliżu i bez samochodu zamiast jechac do pięknego centrum, szumnie zwanego "Sadyba Best Mall" - :) to jest dopiero paskudny, przytłaczający lecz jakże potrzebny bunkier z dużym parkingiem koło ulicy. A ten pokaźny bazarek koło Best Mall'a, tuż przy ulicy to doprawdy cud natury i architektury jak również planowania przestrzennego. ;) Świetna wizytówka Sadyby - prawdziwa "wiocha" jak to sam powiedziałeś. O budynkach i orgii tandetnych reklam po obu stronach Bonifacego na tym skrzyżowaniu przez litośc nie wspomnę.
    • kamil.ran Handlowy gigant powstanie w Miasteczku Wilanów 21.09.11, 14:24
      a co z wentylacją w tym centrum? czy nie będzie przeszkadzać mieszkańcom okolicznych bloków?
      • k_r Re: Handlowy gigant powstanie w Miasteczku Wilanó 21.09.11, 15:19
        oj tam oj tam... najwazaniejsze że bedzie super zbierało z okolicy wody gruntowe :)
        • Gość: mzb Re: Handlowy gigant powstanie w Miasteczku Wilanó IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 21.09.11, 15:33
          nic nie będzie zbierało, bo nie będzie tam parkingu podziemnego :)
          za to będzie wypierać wodę na sąsiednie bloki :))))
    • Gość: _działonowy prestiż??? jaki prestiż???? IP: 193.164.157.* 21.09.11, 15:23
      Od kiedy bycie posiadaczem mieszkania na terenie miasteczka Wilanów i mieszkanie tam to prestiż??? Prestiżowe to może być spędzanie wolnego czasu w willi na Żoliborzu albo na Saskiej Kępie. Kilka lat temu oglądałem to miasteczko Opatrzności i widząc oczyma wyobraźni absolutny brak przestrzeni, intymności machnąłem na ten "prestiż" ręką. Bywam tam sporadycznie jadąc rowerem do Konstancina i cieszę się, że jestem tylko na chwilę i tylko przejazdem. Szczerze współczuję tym, którzy przed zakupem mieszkania nie zdali sobie sprawy z tego, że będą mieszkać na osiedlu, gdzie jedyną rozrywką jest, jak dotąd, podglądanie sąsiadów i korki w godzinach wyjazdu do i powrotu z pracy. Ale jak widać to się zmieni, bo będzie teraz galeria. Koniec z nudnymi niedzielami! Inna sprawa, że bardzo dużo mieszkań jest tam wynajmowanych. Reasumując, taki "prestiż" to może zrobić wrażenie na osobie, której estetyka zaczyna się i kończy na "marmurowych" schodach, złotych klamkach i ochroniarzu, który jak ma dobry humor to nawet powie "dzień dobry".
      • Gość: ja Re: prestiż??? jaki prestiż???? IP: *.dynamic.chello.pl 21.09.11, 15:34
        Nie ma czego współczuć i z czego sie cieszyć tez nie ma - mieszka się całkiem dobrze, z kazdym rokiem coraz lepiej. Korków/problemów z wjazdem/wyjazdem nie zauwazyłem, szczególnie po wybudowaniu al. RP. A prestiż mam gdzieś - to raczej temat roztrząsany przez ludzi, którzy tu nie mieszkają - oni zazwyczaj współczują, czy cieszą się lub smucą. Temat MW zawsze podnosi ciśnienie tym, którzy z tym miejscem nie mają nic wspólnego, ciekawe dlaczego...
        • Gość: atak Re: prestiż??? jaki prestiż???? IP: 212.160.248.* 21.09.11, 16:05
          trudno sie z toba nie zgodzić...faktem jest, że robi się u nas coraz przyjemniej, infrastruktura nie jest gorsza niż gdziekolwiek indziej na obrzeżach miasta, ponadto poznajemy sie, spotykamy, rozmawiamy, uprawiamy wspólnie sporty, wychodzimy z dziećmi na place zabaw; widzimy jak na naszych oczach nowy fragment warszawy powoli rozkwita... i cieszymy się z każdej nowej inicjatywy; dziwne, że jestesmy postrzegani jako ci co nie potrafią zorganizowac sobie wolnej niedzieli..?? albo co gorsza ci od źle pojętego prestiżu?? ładny, schludny budynek w cenie średniej warszawskiej w wilanowie - dlaczego nie? gdyby podobne osiedle - cena vs. schludność - powstalo gdziekolwiek indziej po tej stronie wisły w tamtym czasie, pewnie rozważylibyśmy tamten zakup; nie rozumiem problemów forumowczów ze świątynią? nie rozumiem problemu forumowiczów w kwestii powstania galerii?
          • Gość: olo Re: prestiż??? jaki prestiż???? IP: *.acn.waw.pl 21.09.11, 17:09
            to porozmawiajcie o szkołach i przedszkolach bo jak się nie ma dzieci to można o farmazonach gadać
            • Gość: _działonowy Re: prestiż??? jaki prestiż???? IP: 193.164.157.* 21.09.11, 17:47
              Moi Drodzy! Przede wszystkim: LOVE&PEACE!
              Nie chciałem nikogo urazić. Jeśli tak się stało to przepraszam. Proszę mi jednak nie zarzucać, że nie mam z tym miejscem nic wspólnego, bo jako Warszawiak od kilku pokoleń, czuję się związany z każdą z dzielnic a po wtóre mieszkam niedaleko, bo na Sadybie (dla jasności w blokach z lat 70). Współczucie wyraziłem dlatego, że: (1) MW to troszkę taka budowa bez końca, (2) jest inaczej niż miało być, tzn. zamiast choćby namiastki przestrzeni, która była pierwotnie zaplanowana będzie kolejny betonowy klocek, (3) doceniając urodę i myśl architektoniczną każdego ze stojących już betonowo-szklano-drewnianych klocków z osobna, ciarki chodzą mi po plecach na samą myśl o tym, że radosne kichnięcie na balkonie może się skończyć gremialnym "na zdrowie" w wykonaniu chóru 50 sąsiadów z którymi dzielę swoją studnię a na drugą stronę nie ma co wychodzić, bo tam dla odmiany samochody, samochody, samochody, (4) generalnie nie pasi mi klimat wielkiego ośrodka wczasowego panujący w MW. I dlatego wolałem kupić mieszkanie w bloku z lat 70 z widokiem na fontannę i mnóstwo zieleni, w ciągu 2 lat poznałem wszystkich sąsiadów (i to nie dlatego, że musieliśmy się zjednoczyć w imię niesolidnego wykonawcy), dziecko ma do szkoły 300 m., ja - jeśli chcę skorzystać z autobusu - idę 100 m., o miejsce parkingowe nie muszę się z nikim kłócić (sławne piętrowe miejsca w MW), itd., itd. Mam świadomość, że wielu mieszkańców MW powie w tym momencie, że mi współczuje, że mieszkam w takim miejscu. "Wolna wola, wolny wybór" - na szczęście. :-)
              • Gość: m Re: prestiż??? jaki prestiż???? IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.09.11, 21:03
                I dlatego wolałem kupić mieszkanie w bloku z la
                > t 70

a nie dlatego ze bylo duuuzo tansze...

>dziecko ma do szkoły 300 m.,

do jednej z gorszych szkol w dzielnicy...

>ja - jeśli chcę skorzystać z autobusu

zapewne zawsze

> o miejsce parkingowe nie muszę się z nikim kłócić

bo nie mam samochodu a nawet gdyby to i tak nie ma sie o co klocic bo miejsc brak

PS mieszkam przy okreznej
    • Gość: snufkin Handlowy gigant powstanie w Miasteczku Wilanów IP: *.adsl.inetia.pl 21.09.11, 15:47
      zamiast galerii handlowej niech zbuduja ulice handlowa. to przynajmniej jest miastotworcze.

• Gość: ulica handlowa Re: Handlowy gigant powstanie w Miasteczku Wilanó IP: *.home.aster.pl 24.09.11, 10:48
        100 %, po co stwiac obore, niech wybuduja normalna ulice ze sklepami jak w innych cywilizowanych miastach - np. wieden
    • Gość: urbanista wizja a plan miejscowy IP: *.aster.pl 21.09.11, 16:02
      Dosc lapidarna ta prezentacja, a więc niewiele można o tym projekcie powiedziec jeśli chodzi o jego jakośc urbanistyczną... ale rzut oka na szczegolowe ustalenia planu miejscowego obowiązujące dla tego rejonu wystarczy, aby zauważyc że ten projekt jest od nich dośc odległy (np. plac centralny tego centrum ma - zgodnie z planem - byc owalny, wręcz okrągły...). A więc od wizji do projektu realizacyjnego i realizowalnego jeszcze daleka droga, a jesli inwestor wpadnie na pomysł zmiany planu "pod tę wizję" - to jeszcze dłuższa...
      • Gość: urbanista Re: wizja a plan miejscowy IP: *.aster.pl 21.09.11, 18:54
        Sorry, jednak w tekscie jest mowa o okragłym placu, tak jak to ustala plan, więc może coś z tego będzie ... istotne są też te okna wystawowe (i oby także wejścia!) do sklepów skierowane na ulice otaczające centrum, nie tylko do wewnątrz.
    • dorsai68 Jak na wsi: 21.09.11, 16:06
      Po prawej kościół, po lewej sklep z gorzałą.
    • Gość: maciej Handlowy gigant powstanie w Miasteczku Wilanów IP: *.dynamic.chello.pl 21.09.11, 16:38
      cheee, zawsze mnie śmieszy jak przy artykułach o MW niektórym skacze ciśnienie, ja tu akurat nie mieszkam ale często bywam bo mam tu sporo znajomych, czasami jakieś zlecenia w tym osiedlu i uważam że jak na Warszawę jest to super miejsce do mieszkania, czysto, schludnie, bezpiecznie, w sumie nie tak daleko do centrum, zaraz Powsin i fajna ścieżka rowerowa, ludzie też jakby inni, zadowoleni z życia, generalnie tacy, którym się powiodło, nie ma wieżowców ani starego zasyfionego budownictwa, no i super restauracje, generalnie gdyby nie to że jednak preferuje własny dom to obiektywnie mogę stwierdzić że MW to jest naprawdę fajna miejscówka w wawie,
      • Gość: Ubawiony Dobra, dobra. To ile chcesz za m2? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.11, 16:46
        Tylko tak realnie, żebym zajadów ze śmiech nie dostał. Wiesz, ostatecznie to ja 6-7 tys. PLN/m2 wykończonego pod klucz mogę dać, oczywiście z garażem na dwa auta w cenie.
        Jedno zastrzeżenie: w garażu ma być sucho!
      • belle.du.jour Re: Handlowy gigant powstanie w Miasteczku Wilanó 21.09.11, 22:07
        Gość portalu: maciej napisał(a):

> cheee, zawsze mnie śmieszy jak przy artykułach o MW niektórym skacze ciśnienie,
        > ja tu akurat nie mieszkam ale często bywam bo mam tu sporo znajomych, czasami
        > jakieś zlecenia w tym osiedlu i uważam że jak na Warszawę jest to super miejsce
        > do mieszkania, czysto, schludnie, bezpiecznie, w sumie nie tak daleko do centr
        > um, zaraz Powsin i fajna ścieżka rowerowa, ludzie też jakby inni, zadowoleni z
        > życia, generalnie tacy, którym się powiodło, nie ma wieżowców ani starego zasyf
        > ionego budownictwa, no i super restauracje, generalnie gdyby nie to że jednak p
        > referuje własny dom to obiektywnie mogę stwierdzić że MW to jest naprawdę fajna
        > miejscówka w wawie,

He he.. ale pojechałeś.. chwalic coś w Polsce? Pamiętaj, że nie ma prawa Ci się podobac, na pewno nie mówisz szczerze alboś głupi albo chcesz coś komuś sprzedac (konkretnie "ubawionemu" ale on nie zniży się do tego poziomu, krezus i znawca rynku, jak każdy komentujący na forum dupek z małym kontem za to z dużymi kompleksami i jeszcze większą zawiścią). Pozdrawiam :)
        • Gość: Ubawiony A cóż cię tak rozdrażniło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.11, 23:51
          Ta delikatna drwina?
          Ale spójrz na ceny OFERTOWE. Choćby na GazetaDom.pl. 5,5-6,5 tys/m2 w "stanie deweloperskim", 8 tys./m2 za wykończone pod klucz.

Kupuj, taniej nie będzie. :D
    • rarely Re: moja opinia 21.09.11, 17:44
      Gość portalu: satyron napisał(a):

> ..w tamtym tygodniu bylem w niemieckiej miejscowosci Locknitz , znanej z oseidl
      > ania sie Polakow z pobliskiego Szczecina ( Stettin , bo tak powino zostac)...je
      > st tam miejsce na inwestycje typowo niemiecka , to znaczy jest wszytsko , droga
      > , chodnik , lampy , media , etc etc czekaja na domy ........w tym ku...kim kra
      > ju zwanym Polska chwalaca sie z pozyskiwania subsydiow z Europy ...........kurr
      > rr waaaaa buduje sie kosciol kurwesko -katolicki , stawia sie ku... mac dewlope
      > rke typowa polska to znaczy ogrodzenie +prywatna wasata straz ..i to ku... wszy
      > stkooooooooo

to żes wiele do dyskusji wniósł pisz czesciej
    • Gość: Zenek Handlowy gigant powstanie w Miasteczku Wilanów IP: *.home.aster.pl 21.09.11, 19:53
      GTC czyli Żydzi? Znowu się obrażą jak ktoś zamieści rysunek na ich temat w Angorze :]
    • Gość: xymox Handlowy gigant powstanie w Miasteczku Wilanów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.11, 19:59
      najpierw trzeba zmienić plan miejscowy, a z tym są kłopoty, Polnord próbuje zrobić to od co najmniej dwóch lat - wciąż nieskutecznie.
      • rydzyk_fizyk Re: Handlowy gigant powstanie w Miasteczku Wilanó 21.09.11, 21:17
        Nieskutecznie? Nie może być...

A o ile się rozeszło? ;)

www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=UMRsxts9pS4#t=188s
    • Gość: tim Handlowy gigant powstanie w Miasteczku Wilanów IP: *.dynamic.chello.pl 21.09.11, 22:15
      Czyli z pieknych wizji o typowo miejskim centrum z placem i niewysoka otaczajaca zabudowa z uliczkami handlowymi bez sklepow typu hala produkcyjna moza zapomniec. Poprzyznawali nagrod MW za wizje a teraz malo co z nich zostalo, ciekawe czy beda odbierac czy spuszcza zaslone milczenia.
    • Gość: DA Handlowy gigant powstanie w Miasteczku Wilanów IP: *.204.17.78.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.09.11, 01:25
      Ech... chciałbym doczekać takiej chwili, że zamiast kolejnych centrów handlowych w kolejnych dzielnicach, wróci ponownie idea deptaków i handlu w ulicach. I to nie tylko w centrum, ale i na obrzeżach. Nigdy nie byłem w Miasteczku Wilanów, ale przecież nowo budowaną dzielnicę można tak zaprojektować, że jedna z głównych ulic nie będzie arterią komunikacyjną, ale właśnie takim lokalnym centrum - zabudowaną gęsto budynkami, w których parterach znalazłyby się handel, usługi i gastronomia. Ulica pozbawiona ruchu samochodowego, albo ze znacznym jego ograniczeniem, szeroki deptak, stoliki przy kawiarenkach, liczne butiki z poziomu ulicy, restauracje, kina... tak! Kina! Czy musi być wielosalowe? A może zamiast jednego dużego to np. 4 mniejsze rozsiane po tej ulicy? Zresztą wielosalowe też może być, wejście normalnie z ulicy, a cały gmach ukryty za zabudowaniami. Tak samo kluby... Warszawa jest na tyle dużym miastem, że oprócz takiego życia w centrum, może być też i podobne na obrzeżach, może nie na tak dużą skalę, ale co stoi na przeszkodzie, aby takie deptaki miało chociażby nowo wybudowane Miasteczko Wilanów? Stracone pod tym względem nie są też i starsze dzielnice: Białołęka i Bródno coś takiego mogłyby mieć przy Kanałku Żerańskim, zresztą było to planowane - deptaki na nabrzeżu, przy nich kawiarnie, restauracje, kluby, kina. Praga - podobnie, rejon Portu Praskiego. Niech będą tam wieżowce nawet i na 1000 metrów, ale niech w ich parterach będą usługi, gastronomia, handel i rozrywka! Niech ludzie chodzą po tych lokalnych deptakach, delektują się architekturą i pomysłowością zabudowy! Za 100 lat (o ile to przetrwa) też to będą zabytki i ktoś powie: Warszawa to wspaniałe miasto, tyle przeżyło, a potrafiło tak się odrodzić! Nie ma tu gigantycznych hal, jest za to piękne centrum miasta i centra lokalne... Czemu stawiać cały czas na jakieś handlowe molochy, które tylko stwarzają pozory jakiegokolwiek klimatu... klimatu którego nigdy nie miały i mieć nie będą? Fajnie by było, gdyby każda z dzielnic miała swój własny rynek... oczywiście w stylu nowoczesnym, nie ma co na siłę próbować robić coś a'la wiek XIX chociażby... ech... marzenia...
    • Gość: ulica handlowa Handlowy gigant powstanie w Miasteczku Wilanów IP: *.home.aster.pl 24.09.11, 10:52
      horror ten gigant, zepsuja wszystko , caly potenclal tego miejsca, tu sie juz tak przyjemnie mieszka i spaceruje, litosci! To jest dokladnie Galeria Mokotow tylko wieksza. Niech wybuduja ulice handlowa, to co jest w innych cywilizownych miastach na Zachodzie
    • Gość: happy Handlowy gigant powstanie w Miasteczku Wilanów IP: *.home.aster.pl 24.09.11, 11:12
      Mam nadzieje z nie wybuduja tu tego straszydla - obory na wzor Galerii Mokotow, tylko to co od zawsze bylo tu planowane czyli po prostu powstanie ulica handlowa, place, rynek ze swiezymi warzywami, park. Pozatym jestem juz teraz wiecej niz zadowolony z zycia na tym osiedlu. Sklep spozywczy mam 20 metrow od domu w Miasteczku Wilanow, a 100 metrow dalej sa nastepne dwa spozywcze a takze boksko orlik i publiczny plac zabaw 10 minut na piechote, dzieci chodza do przedszkola wlasnie tu - tez od domu 10 minut na piechote, dookola mnostwo punktow uslugowych i restauracj na prawde extra, ladna zielen, wspaniale trasy rowerowe. Wiekszosc osob po prostu dawno tu nie byla, zapraszamy ponownie , jak wybuduja Branickiego to w ogole wszystko sie diametralnie zmieni, ma nadzieje ze budowa tego giganta nie dojdzie do skutku, gdyz to zniszczyloby potencjal tego miejca !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka