Dodaj do ulubionych

Nowa dzielnica rośnie w oczach. Zamiast fabryk ...

IP: *.44.20.129.ip.redstone-isp.net 04.12.12, 10:18
A wszystko to w post-nuklearnym pustkowiu, bez jakiegokolwiek planowania przestrzennego.

goo.gl/maps/t3tmF
Zmiany zdegradowanych obszarów zaczyna się od planu, nie od deweloperów kopiących doły pod fundamenty...
Obserwuj wątek
    • Gość: Tirinti Nowa dzielnica rośnie w oczach. Zamiast fabryk ... IP: 78.8.207.* 04.12.12, 10:32
      Szkoda tylko, że nikt nie pomyślał, że teraz łatwo tam zrobićwykop i zbudować linięmetra, a później zbudować osiedla.
      • wswxxx Re: Nowa dzielnica rośnie w oczach. Zamiast fabry 04.12.12, 11:12
        Bo każde nowe osiedle musi mieć teraz własną stację metra... W planach jest tramwaj prowadzący tunelem do Dw. Zachodniego - wystarczy.
        • Gość: mk Re: Nowa dzielnica rośnie w oczach. Zamiast fabry IP: *.adsl.inetia.pl 04.12.12, 11:38
          ok, tramwaj to jedno ale dlaczego do tej pory nikt nie pomyslal aby w koncu zrobic przejazd miedzy jana kazimierza, a ochota! przeciez jak sie tam wprowadzi cala masa ludzi to prymasa i dzwigowa sie zatkaja totalnie bo jednak spora czesc ludzi dojezdza samochodami. mam wrazenie, ze wlodarze nie planujac pewne inwestycje nie biora w ogole mapy do reki i nie patrza jak jest dany kawalek skomunikowany...ehh..polska
          • Gość: bartek Re: Nowa dzielnica rośnie w oczach. Zamiast fabry IP: *.static.chello.pl 04.12.12, 11:51
            Myślę, że Prymasa i Dźwigowa są już używane przez tak wielu ludzi, że jedno osiedle nic nie zmieni. Natomiast zgadzam się całkowicie, że brakuje przejazdów przez tory w tej okolicy, ale to problem, który istnieje od 20 lat i dłużej.
          • Gość: nemo Re: Nowa dzielnica rośnie w oczach. Zamiast fabry IP: 212.180.235.* 04.12.12, 21:43
            Wystarczy żeby oddali Nowolazurową do użytku, a połowa samochodów zniknie z Prymasa
    • jan.bar Nowa dzielnica rośnie w oczach. Zamiast fabryk ... 04.12.12, 10:50
      a gdzie przedszkola publiczne, można dogadać się z deweloperami i robić je w parterach budynków
      • Gość: olo Re: Nowa dzielnica rośnie w oczach. Zamiast fabry IP: *.dynamic.chello.pl 04.12.12, 11:49
        to nie istotne! najważniejsze że blisko komunikacji zwłaszcza pkp :) i tani piaskowiec na elewacji!!
    • Gość: czesio Nowa dzielnica rośnie w oczach. Zamiast fabryk ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 11:04
      a ulice juz tam poszerzyli czy 520 i 422 dalej łamia sie po zakretach ???
      • sibeliuss Re: Nowa dzielnica rośnie w oczach. Zamiast fabry 04.12.12, 11:38
        520?
    • Gość: 'oburzony' Nowa dzielnica rośnie w oczach. Zamiast fabryk ... IP: *.warszawa.vectranet.pl 04.12.12, 11:20
      I znów Warswzawa straci kawałek miasta!
      Zgodnie z prawem prezydent miasta jest zoobowiązany do stworzenia planu miejscowego, ale po co skoro "swoi" urzędnicy mogą zarobić pod stołem.
      >Czekamy na decyzje o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu dla każdego z nich.
      O czym to świadczy?
      Wyłącznie o warszawskiej kamaryli , oby do wyborów - już tylko 2 lata.
    • Gość: czlowiek Prośba do wiedzących IP: *.play-internet.pl 04.12.12, 11:57
      Wie ktoś do kogo mam się zgłosić aby napisali mi taki sponsorowany artykuł. Szef kazał mi zamówić rzetelny i prawdziwy artykuł o jego nowej inwestycji. Kampania reklamowa na skalę Mariny Mokotów czy Wilanowa odpada może być troszkę za drogo.
      Oczywiści brak jest dojazdu, przedszkoli, szkół i miejsc parkingowych. Na spacer to też raczej gdzieś dalej. Takie typowe blokowisko gdzie sąsiad mówi dobranoc (tylko kilka metrów między oknami). Szef tez prosi o "mieszkania sprzedają się na pniu" bo mu sprzedaż kompletnie nie idzie. Proszę o jakiegoś maila, tel albo gołębia.
    • Gość: oko tysiąckroć wolę mieszkać na osiedlu z czasów PRL IP: *.home.aster.pl 04.12.12, 12:40
      Przynajmniej są przejścia w każdą stronę, domy daleko od siebie, drzewa, sklep, przedszkole itd

Tu jak w USA, bez samochodu nie istniejesz. Z każdego bloku (przepraszam, apartamentowca) wyjście tylko na ulicę.

Ale póki co stoją puste te apartamenty, może się skończy jak w Hiszpanii gdzie są całe dzielnice-widma? Fajne: kiedyś produkcja, teraz deweloperka, w przyszłości może inżynieria finansowa?
    • pieczywny Nowa dzielnica rośnie w oczach. Zamiast fabryk ... 04.12.12, 13:59
      Ale Wy wszyscy narzekacie, drodzy forumowicze.

Najlepiej, jakby cała przemysłowa część Woli się zmieniła w piękne, dobrze rozplanowane osiedla, ale żeby jednocześnie się nie zmieniała, bo zatraci swój przemysłowy charakter. Obowiązkowo metro, tramwaj i autobus, ale broń boże nie za blisko, bo hałas. Sklepy, kawiarnie - bardzo chętnie, niech będą, ale jednak nie, bo to zaraz przy ulicy. Nieestetycznie tak. Ale na szczęście jest ładna elewacja z piaskowca. Oh, wait, jednak jest brzydka, bo za tanio wygląda.

I mój ulubiony wątek przy tego typu tematach - 'ile firma X zapłaciła redaktorowi'... a jak mają takie artykuły powstawać??? Nie da się napisać tego typu tekstu bez wskazania jaka firma co i gdzie buduje. I nie uważam, żeby to było coś złego.

A tak na serio - może ktoś podejmie rękawicę i napisze coś konstruktywnego, z poprawną interpunkcją, podnosząc konkretne problemy (które na pewno, jak to w przypadku każdej zmieniającej się okolicy, pojawiają się masowo) lub opisze co mu się w tym rejonie podoba.

Tak na przekór - mi na przykład podoba się to, że w odróżnieniu od osiedli budowanych na np. Białołęce, jest tu stonowana architektura, budynki nie są zbyt wysokie i patrzenie na nie nie powoduje agresywnego bólu oczu.
      • Gość: miśko tjaaa IP: *.ip.netia.com.pl 04.12.12, 14:16
        ach, jakie straszne osiedle na Białołęce.
        maps.google.com/maps?q=Derby,+Warszawa,+Poland&hl=en&ll=52.313162,21.077099&spn=0.010219,0.027874&sll=52.222713,20.939577&sspn=0.010187,0.027874&oq=der+warszawa&t=h&hnear=Derby,+03-287+Warszawa,+mazowieckie,+Poland&z=16&layer=c&cbll=52.313328,21.077033&panoid=VJefuRQwJodFwS_RGJWuQw&cbp=12,2.29,,0,6.3
    • Gość: af Nowa dzielnica rośnie w oczach. Zamiast fabryk ... IP: *.ip.netia.com.pl 04.12.12, 14:11
      "Dojazd skróci się jeszcze, gdy na ul. Kasprzaka wróci linia tramwajowa (niewykluczone, że tory będą prowadzić do ul. Wolskiej przez ul. Ordona, a nie jak dawniej al. Prymasa Tysiąclecia)."

że co?
    • Gość: miśko 30 m - 1 pokój - 326 421,90 PLN IP: *.ip.netia.com.pl 04.12.12, 14:39
      Szczególnie to mieszkanko jest fajne:

Royal House
      Warszawa, ul. Jana Kazimierza

A/A/7/2
      Liczba pokoi 1
      Piętro 6
      Metraż 30,78
      Balkon -
      Taras 25,73 m²
      Cena lokalu* 10 605,00 PLN
      Wartość: 326 421,90 PLN

z takim widokiem z okna: hałdy żwiru, bocznice, tory, hale, magazyny, hurtownie, cementownie... maps.google.pl/maps?q=warszawa,+jana+kazmierza&hl=en&ll=52.224331,20.944588&spn=0.001273,0.003484&sll=52.025459,19.204102&sspn=10.485671,28.54248&hnear=Jana+Kazimierza,+Warszawa,+mazowieckie&t=f&z=19&ecpose=52.22558532,20.94368702,188.41,156.252,64.229,0

Ja na Lewandowie w 2007 w szczycie cenowym kupiłem 42 m, 2 widne pokoje, zielony taras i garaż za 230.000 :-)

hahaha
      • Gość: KZ Re: 30 m - 1 pokój - 326 421,90 PLN IP: *.dynamic.chello.pl 04.12.12, 20:16
        A/A/7/2 bedzie miec okan w kierunku Wolskiej i Goleszowskiej a nie Jana Kazimierza
        • Gość: miśko Re: 30 m - 1 pokój - 326 421,90 PLN IP: *.play-internet.pl 04.12.12, 21:39
          A A 7 2 jest w budynku przy Kazimierzowskiej, ale rzeczywiście okna ma na zachód i północ. te z widokiem na hałdy są trochę tańsze, po 8,5-9 za m2.
          Na Zachód są tylko hale pofabryczne, kiedyś będą bloki, po lewej z 20 linii torów i wieczny hałas z przełądunku piachu, żwiru, kamieni, po prawej Wolska i tramwaje, a w głębi majaczy Ciepłownia Wola. cudo :)
          • Gość: budyń Re: 30 m - 1 pokój - 326 421,90 PLN IP: *.play-internet.pl 08.01.13, 13:37
            tak jak by kazimierzowska jest na mokotowie barany
      • Gość: nemo Re: 30 m - 1 pokój - 326 421,90 PLN IP: 212.180.235.* 04.12.12, 21:47
        ale nie porównuj ceny wsi do miasta
        • Gość: miśko Re: 30 m - 1 pokój - 326 421,90 PLN IP: *.ip.netia.com.pl 05.12.12, 09:51
          wolę taką wieś niż takie miasto.
          • Gość: miśko Re: 30 m - 1 pokój - 326 421,90 PLN IP: *.ip.netia.com.pl 05.12.12, 10:06
            zresztą o jakiej ty wsi mówisz?

- w promieniu 10 min mam mnóstwo sklepów w CH Marki i CH Targówek - sportowe, ciuchowe, agd-tv, meblowe, budowlane, jakieś carrefoury, biedronki.
            - 5 min od domu mam kilkanaście sklepików osiedlowych, pizzerie, kawiarnie, lidla, pralnie, apteke, kwiaciarnie, piekarnie, jakis suchi i kebaby (plus centrum handlowe Czerwona Torebka)
            - w przyszlym roku powstanie jakies 5 min drogi ode mnie wielki plac zabaw z boiskami, scena itp
            - w 2014 powstanie nowa szkola podstawowa, tuz przy moim bloku. w zeszlym roku zbudowano jedna - jakis 1 km od mojego domu.
            - kilka lat pozniej ma powstac gimnazjum. w okolicy dziala z 5 duzych przedszkoli prywatne w cenie publicznego )no ok. 200 zl drozsze).

- do pracy na zoliborzu jade 15 min (nowa S8). do pl. bankowego 30 min (samochod lub autobus)
            - 10 min rowerem i jestem w fajnych lasach (szlaki rowerowe, sciezki do biegania), godzina rowerem i jestem nad Zegrzem.
            - 5-10 min samochodem (15 autobusem) i jestem na basenie, bibliotece, klubie dla dzieci, w szkole jezykowej.
            - dookola cisza, spokoj, laki, dlugie spacery, ruch samochodowy niewielki, zadnego przemyslu (post-przemyslu)

ale rozumiem, ze lepszym miejscem do mieszkania jest haldowisko kolo bazy przeladunkowej PKP. i do tego 2 razy drozsze.
            ludzie, myślcie!

• Gość: KZ Re: 30 m - 1 pokój - 326 421,90 PLN IP: *.static.entel.pl 05.12.12, 11:59
              w 2007 jak kupowałeś tez tam były te wszystkie szkoły, usługi i s8 ?
              Uwierz mi, gdyby nikogo nie było stać na zapłacenie za mieszkanie 9k albo wszyscy uważali by, że jest za drogie to wszyscy mieszkali by Twojej krainie mlekiem i miodem płynącej.
              Skoro jednak, ktoś buduje w takiej cenie, kogoś innego ta cena nie odstrasza, kolejny kupuje w oferowanej cenie to gdzie tu jest problem?

Może niektórzy nie lubią sąsiadów, którzy zawsze wszystko wiedzą lepiej i dlatego wolą przepłacić?
              • Gość: miśko Re: 30 m - 1 pokój - 326 421,90 PLN IP: *.ip.netia.com.pl 05.12.12, 13:36
                część usług była, część powstała, część powstanie.

> Skoro jednak, ktoś buduje w takiej cenie, kogoś innego ta cena nie odstrasza, k
                > olejny kupuje w oferowanej cenie to gdzie tu jest problem?

Czy na pewno kupuje? Dziwię się ludziom, którzy akurat tam kupią mieszkanie.

> Może niektórzy nie lubią sąsiadów, którzy zawsze wszystko wiedzą lepiej i dlatego wolą przepłacić?

no to mi teraz dopiekłeś :)
    • Gość: __ Nowa dzielnica rośnie w oczach. Zamiast fabryk ... IP: 212.191.78.* 04.12.12, 16:33
      Widziałem część tych nowych osiedli na woli. Dno dna. Bez dróg, bez planu, każdy budynek z innej parafii. Oczywiście o jakiejkolwiek zabudowie miejskiej można zapomnieć - jak zwykle klocki poustawiane w polu. Nasi deweloperzy jeśli mają możliwość zbudowania więcej niż jednej plomby głupieją.
    • Gość: prawn Przedwojenna architektura Woli musi być zachowana IP: *.dynamic.chello.pl 04.12.12, 17:44
      W każdym calu. W krajach europejskich nie wolno budować czegoś nowego kosztem starej architektury. Zwłaszcza w Warszawie powinny obowiązywać takie zasady, bo Warszawa to miasto zniszczone w kolosalnym procencie podczas II Wojny, podczas Powstania. Wola to przedwojenna dzielnica i nie można niweczyć jej charakteru. To przerażające jak zezwala się wpychać kolejne biurowce i wieżowce w Śródmieściu, na Woli, na Mokotowie, na Pradze czy Saskiej Kępie... Powinno się budować na terenach pustych, poza centrum.
    • Gość: m Nowa dzielnica rośnie w oczach. Zamiast fabryk ... IP: *.ip.netia.com.pl 05.12.12, 10:12
      Piękne miasto. Tam chcecie mieczkać? Między torowiskiem, cmentarzm a halą fabryczną?

postimage.org/image/vi5t6ei8r/
    • Gość: tymianek Nowa dzielnica rośnie w oczach. Zamiast fabryk ... IP: *.messagelabs.net 05.12.12, 13:24
      Witam ,
      mieszkam w tym bloku ze zdjecia nr 1 (z pomaranczowymi balkonami). To miejsce wybralismy dlatego ze mimo wszystko jest dosc blisko centrum i jest stosunkowo dobry i szybki dojazd do centrum/na stare miasto (nie mowimy tu o przebijaniu sie na Ochote czy Mokotów bo z tym jest fatalnie). Oczywiscie, nie oszukujmy sie, nie jest to Mokotów czy Żoliborz, ale ceny mimo wszystko tez byly sporo nizsze. Optymistyczne jest natomiast to ze na naszych oczach wlasciwie w ciagu 1 roku na jeden ulicy rozpoczelo sie kilka inwestycji. Moze nie od razu bedzie to wygladalo jak Kabaty, ale mysle ze za pare lat to i porzadna droge i chodniki i oswietlenie zrobia. Jestem naiwny?
      • Gość: wolaniewola Re: IP: *.bgz.pl 07.12.12, 11:15
        Naiwny? Niestety trochę tak. Parę lat jak piszesz to zdecydowanie nierealne. Deweloperzy nie są zainteresowani budową ulic, jeśli pozwolenie na budowę tego nie określało - zapomnij.
        Chodniki, latarnie i infrastruktura pojawia sie wyłącznie dzięki środkom publicznym.
        Niestety przy podejściu władz do inwestycji drogowych, tramwajowych zajmie to nie parę lat, a przynajmniej 8-12.
        A wogóle o czy Wy tu piszecie? Jakie plany? Tramwaj na Ordona? Pierwsze słyszę:-(
        O tramwaju w tunelu w al. Prymasa Tysiąclecia mówiło się przed jego budową i co...?
        A o jakiejkolwiek inswetycji ze strony PKP zapomnij, co najwyżej pozwolą Ci korzystać z istniejącej bocznicy. Choć w sumie to nie byłby zły pomysł, załatw drezynę i masz naprawdę szybkie (niestety jedyne) połączenie z Dw. Zachodnim :-)
        • Gość: wolaniewola Re: IP: *.bgz.pl 07.12.12, 11:23
          Przy okazji polecam wątek a propos tematu tramwaju w al. Prym.Tys. - 2001 roku ;-)
          forum.gazeta.pl/forum/w,271,402195,402195,Tramwaj_i_Dworzec_Zachodni.html
        • Gość: wolanin Re: IP: *.dynamic.chello.pl 13.12.12, 12:33
          tak jest plan tramwaju na Ordona widocznie się tym nie interesujesz. Gratuluję zakupu mieszkania na JK bo za kilka lat ten teren będzie nie do poznania co widać po ilości dźwigów, nie ma co porównywać z jakimś wigwi-lewandowem bo nawet nie warto... chyba że gość ma pracę w Legionowie albo Markach to spoko...
      • Gość: ania Re: Nowa dzielnica rośnie w oczach. Zamiast fabry IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.14, 17:47
        Pisze posta w maju 2014. Jana Kazimierza zmienia się z miesiąca na miesiąc! Jest tu tez grupa aktywnych, mlodych mieszkanców, ktorzy potrafia walczyć, żeby ta dzielnica była przyjazna ludziom. Walczą o park Zielone Odolany, o przjście dla pieszych, plenerową siłownię, stacje Veturilo. Czy o tym snilo wam sie w 2012 roku? Za nastepne dwa lata będzie tu jeszcze ciekawiej!
    • adam81w Nowa dzielnica rośnie w oczach. Zamiast fabryk ... 10.12.12, 18:09
      A gdzie my Warszawiacy będziemy pracować jak nam zamkną wszystkie fabryki i cały przemysł? Zabuduje się Warszawę wysepkami grodzonych osiedli i kto tu będzie mieszkał? Czemu poza tym nie myśli się, że to musi przypominać miasto? Gdzie plany miejscowe? Tylko wydoić Warszawę i to wszystko.
      • Gość: jan Re: Nowa dzielnica rośnie w oczach. Zamiast fabry IP: 62.29.248.* 20.12.12, 13:47
        wykształceni w biurowcach a robotnicy w marketach
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka