IP: 212.141.155.* 18.10.02, 11:42
Jak wam sie podoba ta budowla? Bo mnie nie bardzo. Ta cala wneka i noga
wygladaja po prostu tandetnie. I caly budynek nie sprawia solidnego wrazenia.
Czy moze ktos wie, czy noga to jest istotny element konstrukcyjny czy tylko
atrapa.
Obserwuj wątek
    • Gość: mysza Re: Hotel IC IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.10.02, 13:03
      czytalam kiedys na ten temat,przeswit pomiedzy noga a budynkiem ma umozliwic
      dostep swiatla do budynkow mieszkalnych
      .
      • Gość: paco Re: Hotel IC IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.10.02, 13:24
        Derek z jakiej ty bajki jesteś ??? mi sie podoba ten budynek, architektura jest
        bardzo dobra, jak możesz myśleć że to atrapa, no zastanów sie co gadasz, chyba
        widziałeś mało projektów, teraz chyba w Chicago budują taki który jakieś 20-30m
        nad ziemią zaczyna sie zwężać i podstawa jest bardzo, bardzo mała, tak że
        wygląd on jakby chciał sie zaraz przewrócić, i to jest właśnie ciekawy projekt
        • Gość: Derek Re: Hotel IC IP: 212.141.155.* 18.10.02, 14:14
          Gość portalu: paco napisał(a):

> Derek z jakiej ty bajki jesteś ??? mi sie podoba ten budynek, architektura
          jest
          >
          > bardzo dobra, jak możesz myśleć że to atrapa, no zastanów sie co gadasz,
          chyba
          > widziałeś mało projektów, teraz chyba w Chicago budują taki który jakieś 20-
          30m
          >
          > nad ziemią zaczyna sie zwężać i podstawa jest bardzo, bardzo mała, tak że
          > wygląd on jakby chciał sie zaraz przewrócić, i to jest właśnie ciekawy projekt

A ty z jakiej bajki jestes? Jezeli ci sie podoba ta pokraka to masz dziwne
          poczucie estetyki. Podobaja ci sie budynki, ktore sprawiaja wrazenie, ze sie
          zarac przewroca, jestes ciekawy przypadek.
          Co do nogi to chcialbym, zeby wypowiedzial sie jakis specjalista.
          • Gość: turtle Re: Hotel IC IP: *.com.pl 18.10.02, 14:34
            to może Ci się podoba ta pokraczna kupa PKO BP na Mokotowie przy Placu Unii? ta
            kupa nigdy się nie przewróci bo jest tak wielka i przytłaczające, że sprawia
            wrażenie jakby chciała nad całą okolicą dominować. IC jest bardzo zgrabnym
            budynkiem i jeśli w Wa-wie dalej będą powstawać projekty tej klasy, tym lepiej
            dla miasta.
          • Gość: skara Re: Hotel IC IP: *.tele2.pl 18.10.02, 14:37
            To dobrze, że powstaje taki wieżowiec. Każdy gość który przyjedzie i zamieszka
            w IC będzie raczej pełen podziwu dla inżynierów którzy go zaprojektowali i
            zbudowali niż obiawiał się o swoje życie. Mało tego zapamięta sobie, że
            mieszkał w WARSZAWIE w tak nietypowym budynku.
            • Gość: pixit Re: Hotel IC IP: *.archmagic.com.pl / 10.0.0.* 18.10.02, 15:28
              Tak, szczególnie że "noga" nie jest efektem bezsennych nocy, tylko chwytem
              pozwalajacym wybudować w tym miejscu rentowny budynek, ze względu na sasiedztwo
              budynku mieszkalnego, (czyżby brak szczegółowego planu miejscowego?:-). W
              wypadku takich inwestycji estetyka schodzi na bardzo daleki plan, naprawdę.
              • Gość: Alex Re: Hotel IC IP: 212.33.87.* 18.10.02, 15:45
                Więcej szacunku dla interlokutora. O gustach się nie dyskutuje. Każdy ma prawo
                do swojego. Jednemu IC może sie podobać, a innemu nie. I tyle. Jak wiele innych
                budynków
                Pozdr
                • Gość: YaroS Re: Hotel IC IP: *.crowley.pl 18.10.02, 16:21
                  Wracając do meritum watku to wg mojej wiedzy (jestem inżynierem budownictwa ale
                  nie konstruktorem) to noga jest potrzebna ze względów konstrukcyjnych spróbuj
                  postawić na graniastosłupie o podstawie trójkątnej (trójkąt prostokątny
                  równoramienny) graniastosłup o podstawie kwadratu obie te figury miałyby inne
                  środki ciężkości to nie byłaby bryła stabilna.Noga ta przenosi ciężar części
                  nadwieszonej i tyle, to wynika ze zdrowego rozsądku. Oczywiście jeśliby ktoś
                  się uparł to możnaby wykonać obiekt bez tej nogi ale trzebaby wykonać jakąś
                  inną konstrukcję równoważącą przesinięcie środka ciężkości całej bryły (może
                  jakieś palowanie czy coś innego).
                  pozdr
          • Gość: paco Re: Hotel IC IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.10.02, 16:23
            Gość portalu: Derek napisał(a):

> Gość portalu: paco napisał(a):
            >
            > > Derek z jakiej ty bajki jesteś ??? mi sie podoba ten budynek, architektura
            >
            > jest
            > >
            > > bardzo dobra, jak możesz myśleć że to atrapa, no zastanów sie co gadasz,
            > chyba
            > > widziałeś mało projektów, teraz chyba w Chicago budują taki który jakieś 2
            > 0-
            > 30m
            > >
            > > nad ziemią zaczyna sie zwężać i podstawa jest bardzo, bardzo mała, tak że
            > > wygląd on jakby chciał sie zaraz przewrócić, i to jest właśnie ciekawy pro
            > jekt
            >
            > A ty z jakiej bajki jestes? Jezeli ci sie podoba ta pokraka to masz dziwne
            > poczucie estetyki. Podobaja ci sie budynki, ktore sprawiaja wrazenie, ze sie
            > zarac przewroca, jestes ciekawy przypadek.
            > Co do nogi to chcialbym, zeby wypowiedzial sie jakis specjalista.

nie spotkałem jeszcze nikogo kto by miał takie wrażenie jak Ty
    • Gość: Maciek Re: Hotel IC IP: *.chomiczowka.net.pl 18.10.02, 16:23

> Jak wam sie podoba ta budowla? Bo mnie nie bardzo. Ta cala wneka i noga
      > wygladaja po prostu tandetnie. I caly budynek nie sprawia solidnego wrazenia.
      > Czy moze ktos wie, czy noga to jest istotny element konstrukcyjny czy tylko
      > atrapa.
      Architektura hotelu jest na światowym poziomie i nie jest to tylko moja opinia,
      ale także znajomych architektów i inżynierów. Trochę badziewny jest za to np.
      hotel Westin i sporo innych obiektów zbudowanych w centrum w ostatnim
      dziesięcioleciu. Do IC naprawdę nie ma się o co czepiać.
      Co do "nogi": jako specjalista (jestem inżynierem konstruktorem) pragnę
      wszystkich zapewnić, że "noga" dźwiga kilkadziesiąt procent ciężaru 20
      najwyższych kondygnacji i nie jest to żadna atrapa. Stanowi też ciekawy detal
      architektoniczny.
      Pozdrawiam wszystkich.
      • Gość: paco Re: Hotel IC IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.10.02, 16:25
        Gość portalu: Maciek napisał(a):

> Gość portalu: Derek napisał(a):
        >
        > > Jak wam sie podoba ta budowla? Bo mnie nie bardzo. Ta cala wneka i noga
        > > wygladaja po prostu tandetnie. I caly budynek nie sprawia solidnego wrazen
        > ia.
        > > Czy moze ktos wie, czy noga to jest istotny element konstrukcyjny czy tylk
        > o
        > > atrapa.
        > Architektura hotelu jest na światowym poziomie i nie jest to tylko moja
        opinia,
        >
        > ale także znajomych architektów i inżynierów. Trochę badziewny jest za to np.
        > hotel Westin i sporo innych obiektów zbudowanych w centrum w ostatnim
        > dziesięcioleciu. Do IC naprawdę nie ma się o co czepiać.
        > Co do "nogi": jako specjalista (jestem inżynierem konstruktorem) pragnę
        > wszystkich zapewnić, że "noga" dźwiga kilkadziesiąt procent ciężaru 20
        > najwyższych kondygnacji i nie jest to żadna atrapa. Stanowi też ciekawy detal
        > architektoniczny.
        > Pozdrawiam wszystkich.

z tego co słyszałem to środkiem tej nogi sa puszczone różne kable, wiecie coś o
        tym ??
        • Gość: Derek Re: Hotel IC IP: 212.141.155.* 18.10.02, 17:30

> Gość portalu: Maciek napisał(a):
          >
          > > Gość portalu: Derek napisał(a):
          > >
          > > > Jak wam sie podoba ta budowla? Bo mnie nie bardzo. Ta cala wneka i no
          > ga
          > > > wygladaja po prostu tandetnie. I caly budynek nie sprawia solidnego w
          > razen
          > > ia.
          > > > Czy moze ktos wie, czy noga to jest istotny element konstrukcyjny czy
          > tylk
          > > o
          > > > atrapa.
          > > Architektura hotelu jest na światowym poziomie i nie jest to tylko moja
          > opinia,
          > >
          > > ale także znajomych architektów i inżynierów. Trochę badziewny jest za to
          > np.
          > > hotel Westin i sporo innych obiektów zbudowanych w centrum w ostatnim
          > > dziesięcioleciu. Do IC naprawdę nie ma się o co czepiać.
          > > Co do "nogi": jako specjalista (jestem inżynierem konstruktorem) pragnę
          > > wszystkich zapewnić, że "noga" dźwiga kilkadziesiąt procent ciężaru 20
          > > najwyższych kondygnacji i nie jest to żadna atrapa. Stanowi też ciekawy de
          > tal
          > > architektoniczny.
          > > Pozdrawiam wszystkich.
          >
          > z tego co słyszałem to środkiem tej nogi sa puszczone różne kable, wiecie coś
          o
          >
          > tym ??

Mi ta wneka z noga sie jednak nie podoba. To jakies dziwactwo, mowiac krotko
          gowniana architektura. Wprowadza jakis chaos w calej okolicy. Reszta budynku
          powyzej chyba bedzie OK.
          • m21 Re: Hotel IC 18.10.02, 17:45
            ... Wprowadza jakis chaos w calej okolicy...
            ale jaki chaos, tamto miejsce jest chyba samo w sobie definicja chaosu i nic mu
            nie zaszkodzi, ale cos nowego moze pomoc. Ten budynek nada temu miejscu troche
            miejskiego charakteru, bo to co teraz jest to jakis koszmar
            • Gość: Derek Re: Hotel IC IP: *.dialup.tiscali.it 18.10.02, 19:15
              m21 napisał:

> ... Wprowadza jakis chaos w calej okolicy...
              > ale jaki chaos, tamto miejsce jest chyba samo w sobie definicja chaosu i nic
              mu
              >
              > nie zaszkodzi, ale cos nowego moze pomoc. Ten budynek nada temu miejscu
              troche
              > miejskiego charakteru, bo to co teraz jest to jakis koszmar

Nie rozumiesz. To, ze tam bedzie wiezowiec to mi odpowiada. Tylko dlaczego nie
              moze to byc cos normalnego a nie taki dziwolag? Masz racje, dopasowuje sie
              idealnie do koszmarnego PKiN, resztek wojennych ruin, bud, blokowisk itp.
              Zreszta juz wyglada na ruine.
              • Gość: paco Re: Hotel IC IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.10.02, 14:28

> m21 napisał:
                >
                > > ... Wprowadza jakis chaos w calej okolicy...
                > > ale jaki chaos, tamto miejsce jest chyba samo w sobie definicja chaosu i n
                > ic
                > mu
                > >
                > > nie zaszkodzi, ale cos nowego moze pomoc. Ten budynek nada temu miejscu
                > troche
                > > miejskiego charakteru, bo to co teraz jest to jakis koszmar
                >
                > Nie rozumiesz. To, ze tam bedzie wiezowiec to mi odpowiada. Tylko dlaczego
                nie
                > moze to byc cos normalnego a nie taki dziwolag? Masz racje, dopasowuje sie
                > idealnie do koszmarnego PKiN, resztek wojennych ruin, bud, blokowisk itp.
                > Zreszta juz wyglada na ruine.

masz jakąś obsesje, powinieneś z tym iść do lekarza
              • Gość: libra Re: Hotel IC IP: *.utah-inter.net 19.10.02, 15:13
                Derek ma racje, ten budynek powinien na taka wysokosc wygladac normalnie, a
                nie przyczepiac mu jakas idiotyczna "noge" i to bardzo cienka, ktora ma rzekomo
                dzwigac kilkadziesiat procent calej konstrukcji. W tej sytuacji trzeba bylo
                cale otoczenie wyburzyc - te ohydne blokowiska - i wowczas nie byloby potrzeba
                budowac takiego "cyrkowego" budynku. Moze to i jest ewenement konstrukcyjny,
                ale wedlug mnie zupelnie zbedny, gdyz i tak w przyszlosci, te blokowiska , mam
                nadzieje , zostana usuniete i wowczas bez sensu bedzie ta "idiotyczna noga".
                Wydaje mi sie bardzo podejrzane , ze w samym centrum wielkiego miasta ktos
                odpowiedzialny wyrazil zgode na taki dziwolag, a nawet niebezpieczny
                dziwolag. To jest po prostu nienormalne, zupelnie nienormalne.
                • Gość: paco Re: Hotel IC IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.10.02, 16:11
                  Gość portalu: libra napisał(a):

> Derek ma racje, ten budynek powinien na taka wysokosc wygladac normalnie, a
                  > nie przyczepiac mu jakas idiotyczna "noge" i to bardzo cienka, ktora ma
                  rzekomo
                  >
                  > dzwigac kilkadziesiat procent calej konstrukcji. W tej sytuacji trzeba bylo
                  > cale otoczenie wyburzyc - te ohydne blokowiska - i wowczas nie byloby
                  potrzeba
                  >
                  > budowac takiego "cyrkowego" budynku. Moze to i jest ewenement konstrukcyjny,
                  > ale wedlug mnie zupelnie zbedny, gdyz i tak w przyszlosci, te blokowiska ,
                  mam
                  > nadzieje , zostana usuniete i wowczas bez sensu bedzie ta "idiotyczna noga".
                  > Wydaje mi sie bardzo podejrzane , ze w samym centrum wielkiego miasta ktos
                  > odpowiedzialny wyrazil zgode na taki dziwolag, a nawet niebezpieczny
                  > dziwolag. To jest po prostu nienormalne, zupelnie nienormalne.

nienormalne ??? no tak każdy budynek to powinien być klocek, każda inna
                  ciekawa konstrukcja jest nienormalna ?? wiesz co lub kto jest dla mnie
                  nienormalny ??? pozdrawiam obu...
                  • Gość: libra Re: Hotel IC odpowiedz dla paco IP: *.utah-inter.net 21.10.02, 05:34
                    Ja nikomu nie ublizam na tym forum. To jest moja indywidualna opinia! Wprawdzie
                    nie mieszkam w Polsce, ale w Stanach, to widzialem jednak wiele wyjatkowych
                    budynkow , jedne moga sie podobac, drugie nie. Teraz wlasnie buduja u nas
                    "world class" biblioteke i architektonicznie jest naprawde udanym
                    rozwiazaniem, choc ma zaledwie 4 pietra.
                    Poza tym, drogi kolego, jestem profesorem, i jakkolwiek nie od architektury,
                    to jednak cenie sobie wolnosc i niezaleznosc wlasnych opinii. Jesli uwazasz,
                    ze mozesz kazdego zniewazac na tym forum , poniewaz nie zgadza sie z Twoimi
                    pogladami, prosze bardzo , wylaczam sie z tej dyskusji.
                    • Gość: 517 Re: Hotel IC odpowiedz dla paco IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.10.02, 23:48
                      Teraz wlasnie buduja u nas
                      > "world class" biblioteke i architektonicznie jest naprawde udanym
                      > rozwiazaniem, choc ma zaledwie 4 pietra.
                      > Poza tym, drogi kolego, jestem profesorem...

Widzę ze Profesor zapomniał polskiego - niczym Mariusz "Nowojorczyk" Max
                      Kolonko, który tak bardzo jest w Ameryce ze na język cisną się słowa obce...
                      No, ale cóz - Profesor ma prawo zapomniec polskich wyrażeń. Chłopie/Koleżanko
                      Libra! Uzywaj polskiego, donforgetabałtyt. Bilbioteka "world class" hehe :D :D
                      Co za typ... A propos to discussion jest też world class i w ogóle hello
                      wszystkim, brothers... Gritingi z Ameryki od Profesorka :)
                • Gość: Hector a.M. Re: Hotel IC IP: *.dvpool.fh-frankfurt.de 21.10.02, 11:49
                  W odroznieniu od Ciebie mam duzo do czynienia z architektura i powiem Ci, ze
                  wg. mnie jest/bedzie to jeden z najlepszych wysokich budynkow w Warszawie.
                  Czytalna forma, wynikajaca z funkcji, bardzo dobry detal, pasujacy
                  urbanistycznie do tkanki miasta, po prostu dobra architektura.
                  • Gość: jaccco Re: Hotel IC IP: *.lech.kso.pl 21.10.02, 15:31
                    Trzeba przyznać, że wygląda niezwykle. Może niektórym się nie podobać ale takie
                    kontrowersyjne projekty przecież urozmaicają miasto.
                    Pozdro
                  • Gość: erwas Re: Hotel IC IP: 12.96.204.* 21.10.02, 23:25
                    Gość portalu: Hector a.M. napisał(a):

> W odroznieniu od Ciebie mam duzo do czynienia z architektura i powiem Ci, ze
                    > wg. mnie jest/bedzie to jeden z najlepszych wysokich budynkow w Warszawie.
                    > Czytalna forma, wynikajaca z funkcji, bardzo dobry detal, pasujacy
                    > urbanistycznie do tkanki miasta, po prostu dobra architektura.

a mnie wlasnie formy wynikajacej z funkcji tutaj brakuje. forma jest
                    dramatyczna z powodu skali, ale niesmiala z powodu banalnego rowiazania
                    przeciwwagi czesci gornej. mozliwe, ze bedzie wygladalo OK z perspektywy
                    ulicznej ale gorzej z PKiN. na razie wole gdanski Zuraw.
                    erwas.

• Gość: Hector Re: Hotel IC IP: *.dvpool.fh-frankfurt.de 22.10.02, 16:42
                      Chodzi mi o ten slup - cala ta wneka wynika z koniecznosci doswietlenia
                      sasiedniej mieszkaniowki. Proste i genialne.
          • Gość: paco Re: Hotel IC IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.10.02, 14:27

> Gość portalu: paco napisał(a):
            >
            > > Gość portalu: Maciek napisał(a):
            > >
            > > > Gość portalu: Derek napisał(a):
            > > >
            > > > > Jak wam sie podoba ta budowla? Bo mnie nie bardzo. Ta cala wneka
            > i no
            > > ga
            > > > > wygladaja po prostu tandetnie. I caly budynek nie sprawia solidn
            > ego w
            > > razen
            > > > ia.
            > > > > Czy moze ktos wie, czy noga to jest istotny element konstrukcyjn
            > y czy
            > > tylk
            > > > o
            > > > > atrapa.
            > > > Architektura hotelu jest na światowym poziomie i nie jest to tylko mo
            > ja
            > > opinia,
            > > >
            > > > ale także znajomych architektów i inżynierów. Trochę badziewny jest z
            > a to
            > > np.
            > > > hotel Westin i sporo innych obiektów zbudowanych w centrum w ostatnim
            >
            > > > dziesięcioleciu. Do IC naprawdę nie ma się o co czepiać.
            > > > Co do "nogi": jako specjalista (jestem inżynierem konstruktorem) prag
            > nę
            > > > wszystkich zapewnić, że "noga" dźwiga kilkadziesiąt procent ciężaru 2
            > 0
            > > > najwyższych kondygnacji i nie jest to żadna atrapa. Stanowi też cieka
            > wy de
            > > tal
            > > > architektoniczny.
            > > > Pozdrawiam wszystkich.
            > >
            > > z tego co słyszałem to środkiem tej nogi sa puszczone różne kable, wiecie
            > coś
            > o
            > >
            > > tym ??
            >
            > Mi ta wneka z noga sie jednak nie podoba. To jakies dziwactwo, mowiac krotko
            > gowniana architektura. Wprowadza jakis chaos w calej okolicy. Reszta budynku
            > powyzej chyba bedzie OK.

a kogo to kurwa obchodzi że ci sie nie podoba, innym sie jakoś podoba a ty tu
            lamentujesz i zalewasz forum
    • Gość: Paweł Re: Hotel IC IP: *.acn.pl / 10.132.130.* 19.10.02, 20:04
      Przecież ta noga będzie z zewnątrz niewidoczna. Całość okryje szklana ściana
      kurtynowa. Za to efekt szklanego hallu wysokości kilku pięter w środku bardzo
      fajowy. Paco, Yaros dlaczego nie wytłumaczycie koledze i betonowa noga
      prześladuje biedaka po nocach?
      Pozdrawiam
      • Gość: YaroS Re: Hotel IC IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.02, 22:13
        Gość portalu: Paweł napisał(a):

> Przecież ta noga będzie z zewnątrz niewidoczna. Całość okryje szklana ściana
        > kurtynowa. Za to efekt szklanego hallu wysokości kilku pięter w środku bardzo
        > fajowy. Paco, Yaros dlaczego nie wytłumaczycie koledze i betonowa noga
        > prześladuje biedaka po nocach?
        > Pozdrawiam
        Pierwszy raz słyszę o jakiejś szybie. Wg mojej wiedzy to żadnej szyby tam nie
        będzie. W tej ściętej ścianie są tylko dwa małe okienka na każdej kondygnacji
        to jak możnaby podziwiać tą wspaniałą halę.
        pozdr
        • Gość: 517 Re: Hotel IC IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.02, 23:19
          coz...
          skoro niektorzy sa tak slepi ze na ich oczach powstaje jeden z najciekawszych
          budynkow w Polsce to nic - wypada pograytulowac uporu i slepoty. IC, jego noga
          jest zajebista, jak budynek bedzie oblozony i powstanie elewacja to bedzie po
          prostu rewelacja. Wyobraźcie sobie... Idziecie od westina, mijacie pzu, kilka
          innych, dochodzicie do oenzetu, potem WTC, IC, ZT i moze nowy central... Kurde,
          to miasto robi sie zajebiste...
          • Gość: ixi Re: Hotel IC IP: *.chello.pl 19.10.02, 23:38
            TO NIEWĄTPLIWIE TWOJE miasto.
            • Gość: 517 Re: Hotel IC IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.02, 22:37
              Gość portalu: ixi napisał(a):

> TO NIEWĄTPLIWIE TWOJE miasto.

Tak, niewątpliwie moje...
        • Gość: derwisz Re: Hotel IC IP: *.ostroda.sdi.tpnet.pl 26.10.02, 22:59
          Tu chodzi że na pierwszych pietrach bedzie szklany hol. Noga nie bedzie
          przeszklona. Dlatego niby nie bedzie jej widać idac chodnikiem i nie wyginając
          do góry zbyt szyi
    • Gość: Wojtekus Re: Hotel IC IP: *.tnt2.newark.nj.da.uu.net 20.10.02, 01:52
      Hotel Intercontinental jest a raczej bedzie ok. Pasuje do WCF i PKiN ale
      ta "noga" to jest nie przypial a wypial. Ale jesli takie cechy
      charakterystyczne sa potrzebne aby wysokosciowiec byl rentowny to widocznie nie
      mamy innego wyjscia. Odnosnie tego dostepu do swiatla to tez uwazam iz to byl
      jakis kompromis miedzy HIC a mieszkancami obok.
      • Gość: turtle Re: Hotel IC IP: *.com.pl 20.10.02, 10:44
        a ile w tej wyższej części ma być w końcu pięter? 15 czy 20?
        • Gość: ara Re: Hotel IC IP: *.dostep.pl 20.10.02, 11:31
          Bardzo przepraszam wszystkich uczestników tej ciekawej dyskusji, ale chciałabym
          wiedzieć gdzie właściwie jest ta budowa?
    • Gość: paco Re: Hotel IC IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.10.02, 16:54
      na ulicy Emili Palter, obok wiezowca Warszawskie Centrum Finansowe
      • Gość: Derek Re: Hotel IC IP: *.dialup.tiscali.it 20.10.02, 18:40

> na ulicy Emili Palter, obok wiezowca Warszawskie Centrum Finansowe

Spojrzalem jeszcze raz na rysunek IC na stronie Warimpexu. Miejmy nadzieje, ze
        calosc bedzie robila lepsze niz dotychczas wrazenie.
        • Gość: Paweł Re: Hotel IC IP: *.acn.pl / 10.132.130.* 20.10.02, 21:07
          Po obejrzeniu rendera na stronie Warimpexu z ogromną przykrością muszę się
          przyłączyć do grona krytyków tego projektu. Nie pojmuję o co chodzi z tą nogą.
          Myślałem, że zostanie opakowana szklaną ścianą kurtynową i utworzy wielki
          kilkupiętrowy hall. Niestety okazuje się, że będziemy mieli przy Emilii Plater
          platformę wiertniczą. Czy jest jakieś funkcjonalne uzasadnienie dla tej nogi?
          Bo estetycznie to jest co najmniej dyskusyjny pomysł...
          Pozdrawiam
          • Gość: req Re: Hotel IC IP: 192.146.136.* 20.10.02, 22:39
            ja uwazam ze ten budynek jest ciekawy i wlasnie dlatego podoba mi sie. co
            prawda teraz uwazam jak ta wneka zostalaby oblozona szklem to by to wygladalo
            jeszcze fajniej. no ale taka noga to jest chyba lepsza niz nastepny marriott
            albo elektrim?
            pozdr
          • Gość: erwas Re: Hotel IC IP: 12.96.204.* 21.10.02, 01:39
            Gość portalu: Paweł napisał(a):

> Bo estetycznie to jest co najmniej dyskusyjny pomysł...

tez z wielka przykroscia, zgadzam sie. pierzeja drapaczy na przeciwko PKiN
            wyglada fantastycznie - jeszcze wiecej wysokich budynkow w tym szeregu byloby
            jeszcze lepiej. ale IC jest slaby. sama koncepcja jest jeszcze OK, chociaz
            glupio, ze chodzi o naswietlenie budynku, ktory powinien byc zburzony, ale
            rozwiazanie pretensjonalne, pokraczne, glupie i nieudane. moze w gestej grupie
            wiezowcow bedzie wygladal lepiej.
            erwas.

• Gość: Wojtekus Re: Hotel IC IP: *.tnt2.newark.nj.da.uu.net 21.10.02, 04:01
      Ja tez sadze ze w gestej grupie wiezowcow bedzie ok gdyz wtedy ta noga nie
      bedzie sie wyrozniac.
    • Gość: Hector a.M. Re: Hotel IC IP: *.dvpool.fh-frankfurt.de 21.10.02, 11:30

> Jak wam sie podoba ta budowla? Bo mnie nie bardzo. Ta cala wneka i noga
      > wygladaja po prostu tandetnie. I caly budynek nie sprawia solidnego wrazenia.
      > Czy moze ktos wie, czy noga to jest istotny element konstrukcyjny czy tylko
      > atrapa.

ROTFL!! LOL!!!!
      Atrapa!!!!! Sam zes to wymyslil??? A na czym by sie to trzymalo? Tak by sobie w
      powietrzu wisialo, co? Przeciez tam by takie momenty byly, ze konstrukcja
      takiego wspornika musialaby wypelnic chyba 1/3 calej przestrzeni biurowej...
    • Gość: Lukasz Hotel IC - co to jest ??? IP: 63.99.105.* 21.10.02, 21:24
      Co to jest Hotel IC? Inter-continental?
      Gdzie sie buduje?
      Czy ktos ma jakies zdjecia lub linki ???

• Gość: paco Re: Hotel IC - co to jest ??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.10.02, 22:03
        na Emili Plater www.architektura-murator.pl a następnie projekty a następnie
        inne
        • Gość: yeff Re: Hotel IC - co to jest ??? IP: *.cfe.com.pl 22.10.02, 16:05
          to jest hotel Inter City............(blisko dworca kolejowego)
          ....
          ludzie ale polew ta dyskusja.....
    • Gość: mysza Re: Hotel IC IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.10.02, 14:30
      na IC jakies przyspieszenie robot nastapilo - cala noc leja beton przy swietlr
      jupiterow - kiedy ma sie zakonczyc ta inwestycja ?pewnie o tym pisalismy , ale
      nie pamietam w ktorym watku.pozdr.
      • Gość: paco Re: Hotel IC IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.10.02, 16:40
        stan surowy do końca roku, całość jesienią 2003
        • Gość: mysza Re: Hotel IC IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.10.02, 17:00
          tnx :)a beton leje sie bez przerwy :)wiec zdaza napewno.pozdr.
          • Gość: turtle Re: Hotel IC IP: *.com.pl 18.11.02, 11:51
            właśnie zaczęli okładać od parteru budynek jasnobłękitnym szkłem. wygląda
            średnio.
            • Gość: :) Re: Hotel IC IP: *.waw-kor.leased.ids.pl 22.11.02, 02:16
              przyspieszenie prac jest nieprawdopodobne - beton sie lej dzien i noc,tak jak
              pisal paco stan surowy na koniec roku - bankowo.
            • Gość: Hector a.M. Jakie szklo? IP: *.dvpool.fh-frankfurt.de 22.11.02, 13:09
              Gość portalu: turtle napisał(a):

> właśnie zaczęli okładać od parteru budynek jasnobłękitnym szkłem. wygląda
              > średnio.

Ale jakim szklem? Refleksyjnym czy bardziej transparentnym?
              • Gość: mysza Re: Jakie szklo? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.11.02, 13:21
                wydaje mi sie , ze to nie szklo z daleka wyglada jednak na kamien.sprawdze
                jutro i napisze.kolor faktycznie taki bardziej nijaki wlasciwie szary.za
                wczesnie na oceny bo to tylko kawalek powierzchni "pod noga"pozdrawiam.
    • Gość: mysza Re: Hotel IC IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.11.02, 14:39
      jak odbieracie nowa elewacje,od strony al.Jerozolimskich mozna juz ocenic
      pokryli kilka pieter.moim zdaniem nie powala ale wyglada wcale nienajgorzej.
    • Gość: skara Re: Hotel IC IP: *.tele2.pl 26.11.02, 19:12
      Kolor elewacji (co prawda widzialem go z daleka) przypomina ten, ktory ma
      budynek PZU. Rzeczywiscie powalajacy nie jest ale zobaczymy jak bedzie dalej.
    • Gość: Wojtekus Re: Hotel IC IP: *.tnt2.newark.nj.da.uu.net 04.12.02, 01:55
      Ja pamietam jak kiedys byla mowa o wykladamiu zewnetrznych scian IC jakims tam
      kamieniem. Szklane mialy byc tylko okna. Jak widac budowniczy dostal ostro po
      kasie i wprowadza tanszy wariant a to szkoda bo PKiN oraz WFC maja duzo
      elementow "kamienno podobnych".
      • Gość: paco Re: Hotel IC IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.12.02, 13:10
        Gość portalu: Wojtekus napisał(a):

> Ja pamietam jak kiedys byla mowa o wykladamiu zewnetrznych scian IC jakims
        tam
        > kamieniem. Szklane mialy byc tylko okna. Jak widac budowniczy dostal ostro po
        > kasie i wprowadza tanszy wariant a to szkoda bo PKiN oraz WFC maja duzo
        > elementow "kamienno podobnych".

tak sie składa że nie jest to zadna tańsza wersja a pokryty szkłem będzie cały
        budynek
        • masstah Re: Hotel IC 04.12.02, 13:26
          Tyle że miał być biały, przynajmniej tak wynikało z wizualizacji a to szkło
          które kładą jest brzydko-brudno ni-to-szare ni-to-niebieskie. Spodziewałem się
          czegoś zdecydowanie ładniejszego.
        • Gość: elgreco Re: Hotel IC IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 04.12.02, 13:43
          Moze i nie tansza ale wyglada strasznie tandetnie. Wielkie rozczarowanie. Moze
          jak zrobia wieksza powierzchnie troche zyska choc watpie.
          Pozdrawiam
          • Gość: paco Re: Hotel IC IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.12.02, 18:03
            elewacji na wieży nie zaczęli jeszcze kłaść więc chyba wam sie beton elewacją
            pomylił, po drugie inaczej będzie wyglądać elewacja na kilku dolnych piętrach i
            inaczej cała wieża, wiem jak budynek będzie dokładnie wyglądał, jego elewacja
            będzie zblizona do wieżowca WFC(nigdy nie miała byc biała) i bedzie wyglądał
            bardzo ładnie, gadanie na poziomie bezmózgowca Derka
            • masstah Re: Hotel IC 05.12.02, 00:20
              Ale byłeś tam w ciągu ostatnich 2 tygodni czy teoretyzujesz? Bo ja jestem obok
              codziennie. Proponuję stanąć na Emili Plater, od strony Alej (najlepiej widac),
              w ciągu dnia i przyjrzeć się pierwszym 10-ciu kondygnacjom. Są obłożone szkłem.
              Szaro-niebieskim. Obkładanie coraz wyższych pięter trwa. Jak to nie jest
              elewacja to przepraszam co? O gustach sie nie dyskutuje, ale jak dla mnie to co
              jest jest brzydkie (a przynajmniej na wizualizacjach był zdecydowanie
              ładniejsze).
              • Gość: paco Re: Hotel IC IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.12.02, 01:26
                masstah napisała:

> Ale byłeś tam w ciągu ostatnich 2 tygodni czy teoretyzujesz? Bo ja jestem
                obok
                > codziennie. Proponuję stanąć na Emili Plater, od strony Alej (najlepiej
                widac),
                >
                > w ciągu dnia i przyjrzeć się pierwszym 10-ciu kondygnacjom. Są obłożone
                szkłem.
                >
                > Szaro-niebieskim. Obkładanie coraz wyższych pięter trwa. Jak to nie jest
                > elewacja to przepraszam co? O gustach sie nie dyskutuje, ale jak dla mnie to
                co
                >
                > jest jest brzydkie (a przynajmniej na wizualizacjach był zdecydowanie
                > ładniejsze).

może nie wiesz ale prosto na beton nie kładzie sie elewacji tylko I warstwe
    • Gość: Wojtekus Re: Hotel IC IP: *.tnt2.newark.nj.da.uu.net 04.12.02, 23:53
      Paco! Wylozenie budynku szklem jest o wiele tansze niz kamieniem-tym bardziej
      granitem czy marmurem. To nie powinno byc takie trudne do zrozumienia.

Odnosnie wykladania wysokosciowcow kamieniem to niektore miasta na swiecie
      naklaniaja budowniczych na jak najwieksza ilosc kamienia gdyz on zwieksza
      wartosc okolicy i w niektorych przypadkach jest on konieczny biorac pod uwage
      charakter okolicy.

Dlaczego to w latach 1970-1990 budowalo sie wysokosciowce tylko kryte szklem? A
      dlaczego wraz z rozwojem rynku, konkurencji i kapitalizmu uzywa sie coraz
      wiecej kamienia?

Tynk czy szklo jest tansze i wyglada dosc szpetnie. Budujac cos nowego w
      Warszawie trzeba sie dostosowac do juz istniejacej architektury a nie wstawiac
      szklanych wiez przypominajacych butelki.
      • Gość: paco Re: Hotel IC IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.12.02, 01:28

> Paco! Wylozenie budynku szklem jest o wiele tansze niz kamieniem-tym bardziej
        > granitem czy marmurem. To nie powinno byc takie trudne do zrozumienia.
        >
        > Odnosnie wykladania wysokosciowcow kamieniem to niektore miasta na swiecie
        > naklaniaja budowniczych na jak najwieksza ilosc kamienia gdyz on zwieksza
        > wartosc okolicy i w niektorych przypadkach jest on konieczny biorac pod uwage
        > charakter okolicy.
        >
        > Dlaczego to w latach 1970-1990 budowalo sie wysokosciowce tylko kryte szklem?
        A
        >
        > dlaczego wraz z rozwojem rynku, konkurencji i kapitalizmu uzywa sie coraz
        > wiecej kamienia?
        >
        > Tynk czy szklo jest tansze i wyglada dosc szpetnie. Budujac cos nowego w
        > Warszawie trzeba sie dostosowac do juz istniejacej architektury a nie
        wstawiac
        > szklanych wiez przypominajacych butelki.

chłopie najpierw bedzie kamien a na to szkło, zresztą pogadamy jesienią, nie
        chce mi sie na prózno produkować
        • Gość: Zbychu Re: Hotel IC IP: *.epo.ericsson.se / 159.107.89.* 05.12.02, 15:27
          Hm..Paco, tam nie będzie już żadnego kamienia. Dobrze żebyś zobaczył pewne
          rzeczy na własne oczy...
          • Gość: Derek Re: Hotel IC IP: *.dialup.tiscali.it 05.12.02, 20:43
            Gość portalu: Zbychu napisał(a):

> Hm..Paco, tam nie będzie już żadnego kamienia. Dobrze żebyś zobaczył pewne
            > rzeczy na własne oczy...
            Powiedzcie ile jest juz pieter. I czy sprawia lepsze wrazenie niz w sierpniu.
            Wtedy wygladal bardzo kiepsko.
            • Gość: mysza Re: Hotel IC IP: 213.195.142.* 06.12.02, 01:58
              przekroczył 30 kamieniem oblozona jest,nie wiem jak to okreslic,ta cofnieta
              czesc bez okien ktora znajduje sie pod noga,reszta taka niebieskawa w zasadzie
              to samo co na PZU moze troche jasniejsze . pozdrawiam.
              • Gość: Zbychu Re: Hotel IC IP: *.epo.ericsson.se / 159.107.89.* 06.12.02, 11:39
                W rzeczy samej, wnęka jest wyłożona "kamienniem". Mnie zastanawia tylko jeden
                fakt, dlaczego z uporem maniaka używa się podobnych materiałów dekoracyjnych w
                kilku projektach jednocześnie (pod tym względem hotel IC nawiązuje nieustannie
                do swojego protoplasty; biurowca PZU)... Ale najlepszym przykładem jtego
                niechlubnego trendu jest ciąg budynków wybudowanych przez SKANSKA w Alejach
                Jana Pawła..:-(((
    • Gość: Wojtekus Re: Hotel IC IP: *.tnt2.newark.nj.da.uu.net 08.12.02, 02:06
      Zbychu zgadzam sie z Toba na 100%. Wybiera sie tu taka "moderna tanioche".
      Liczy sie nie detal i estetyka lecz wysokosc i szklo aby bardziej blyszczalo!
      Nie mowie ze troche szkla dla miasta jest zle ale nie wszystko nowe powinno
      klusc w oczy. Prosze spojrzec na kontrast. Np: mamy 7 pietrowy bubynek
      mieszkalny z lat 45-55 "Stalinowka" z tynkami a obok od parteru po np: 25
      pietro szklo, i to w dodatku budynek jest zaokraglony. Tu nie ma jakiegos
      pozodku urbanistycznego tylko syf. Nowo budowany biurowiec powinien nawiazywac
      do 7 pietra swoim sasiada a wyzej mogl by miec juz wiecej szkla.
      • Gość: TYP Re: Hotel IC IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.12.02, 09:24

> Zbychu zgadzam sie z Toba na 100%. Wybiera sie tu taka "moderna tanioche".
        > Liczy sie nie detal i estetyka lecz wysokosc i szklo aby bardziej
        blyszczalo!
        > Nie mowie ze troche szkla dla miasta jest zle ale nie wszystko nowe powinno
        > klusc w oczy. Prosze spojrzec na kontrast. Np: mamy 7 pietrowy bubynek
        > mieszkalny z lat 45-55 "Stalinowka" z tynkami a obok od parteru po np: 25
        > pietro szklo, i to w dodatku budynek jest zaokraglony. Tu nie ma jakiegos
        > pozodku urbanistycznego tylko syf. Nowo budowany biurowiec powinien
        nawiazywac
        > do 7 pietra swoim sasiada a wyzej mogl by miec juz wiecej szkla.

Nie zgadzam sie. Te 7 pietrowe odrapane stalinowskie budy powinny wogole
        zniknac z centrum miasta. Dobrze ze nowa architektura sie nie dostosowuje to
        takiego czegos bo bylaby tragedia. W scislym CBD nie ma miejsca na stare syfy
        i niskie budynki. Musi byc ciasno i wysoko, inaczej ciaganie metra,
        komunikacji naziemnej, czyli telekomunikacyjnych linii nie ma wogole sensu.
    • Gość: jaccco Re: Hotel IC IP: *.lech.kso.pl 09.12.02, 16:58
      Rzeczywiście elewacja wygląda nieciekawie. Kolor buro-nijaki. To dziwne, bo
      przecież elewacja nie stanowi chyba wielkiego udziału w ogólnych kosztach
      inwestycji i mogłaby być ciekawsza (mogłoby być nawet szkło ale w bardziej
      wyrazistych barwach).
      • Gość: skara Re: Hotel IC IP: *.tele2.pl 09.12.02, 22:27
        A moze to nie jest jeszcze ostatnia warstwa?
        • Gość: YaroS Re: Hotel IC IP: *.waw.cdp.pl / *.crowley.pl 10.12.02, 08:14
          Wg mnie to elewacje nie zmieniły się od początku projektu te elewacje miałybyć
          dwuwarstwowe a więc na tą warstwę zostanie położona druga warstwa szklana
          (przyjrzyjcie się dobrze renderom).
          pozdr
          • Gość: elgreco Re: Hotel IC IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 10.12.02, 09:22
            Obys mial racje bo teraz wyglada dosc blado.
    • Gość: Wojtekus Re: Hotel IC IP: *.tnt2.newark.nj.da.uu.net 11.12.02, 01:06
      TYPie zle mie zrozumiales. Ja popieram wysokosciowce w Centrum na 100%. W-wa
      powinna miec scisle wysokie centrum. Stalinowki powinny poleciec ale nie bedzie
      to szbko dlatego obok nich budujac wysowosciowce nalezy je dostosowac wygladem
      tak jak to robi np WFC na Emili Plater.
      • Gość: YaroS Re: Hotel IC IP: *.waw.cdp.pl, / *.crowley.pl 11.12.02, 08:46

> TYPie zle mie zrozumiales. Ja popieram wysokosciowce w Centrum na 100%. W-wa
        > powinna miec scisle wysokie centrum. Stalinowki powinny poleciec ale nie
        bedzie
        >
        > to szbko dlatego obok nich budujac wysowosciowce nalezy je dostosowac
        wygladem
        > tak jak to robi np WFC na Emili Plater.

A do czego dostosowany jest WFC?
        Czym kolor niebiesko-zielony jest podobny do innych gdzie w okolicy znajduje
        się budynek o podobnej kolorystyce?
        pozdr
        • Gość: YaroS Re: Hotel IC IP: *.waw.cdp.pl / *.crowley.pl 11.12.02, 13:47
          Znalazłem krótki opis elewacji:
          "Fasada hotelu zaprojektowana została jako aluminiowa ściana kurtynowa,
          nadająca wieży jednorodny wygląd zewnętrzny. Okna będą przeszklone przejrzystym
          szkłem refleksyjnym, a pasy międzyokienne wykonane z półprzejrzystego szkła
          nadającego budynkowi zielonkawy odcień. Główną atrakcją fasady ma być
          jej "wycięcie" w części środkowej. Dla wzmocnienia efektu część i ściana
          wychodząca z dachu budynku otrzymają pokrycie z naturalnego kamienia,
          kontynuowane we wnętrzu głównego holu. Część cokołowa budynku (5 kondygnacji)
          obłożona zostanie kamieniem naturalnym w połączeniu ze szkłem i aluminium."
          pozdr
          • albertx Re: Hotel IC 11.12.02, 14:22
            Wszystko jest ok.ale kiedy patrzę na niego z okna to ,budynek z lekka
            przechylonym jest!!co to takiego?
    • Gość: Wojtekus Re: Hotel IC IP: *.tnt2.newark.nj.da.uu.net 13.12.02, 01:54
      WFC pasuje architektonicznie do okolicy z nastepujacych powodow:

-Projektowanie budynku trwalo pare lat, ta lokalizacja byla wytyczona przez
      biuro rozwoju miasta (czy cos w tym stylu)
      -Kolorystyka nie jest razaca, nie pomaranczowa jak ma FIM Tower
      -Nizsze kondygnacje maja innego typu fasade przypominajaca tradycyjne
      budownictwo.
      -Budynek nie jest okragly, czy wygiety a prostokatny, pasujacy wiec do
      tradycyjnej zabudowy (kamienice,studnie,blokowiska,czy tez pekin)

Dlatego wiec wolalbym widziec wiecej WFC niz PZU. Co nie oznacza ze w scislym
      centrum nie powinno byc super nowoczesnych budynkow, ale powinny byc na
      przylegajacych dzialkach. Chodzi oto aby co krok nie bylo kontrastu.
    • Gość: Wiecha? Wiecha? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.12.02, 17:44
      Na szczycie stoi coś zielonego,czy to już wiecha?
      • Gość: YaroS Re: Wiecha? IP: *.waw.cdp.pl / *.crowley.pl 16.12.02, 08:12
        Gość portalu: Wiecha? napisał(a):

> Na szczycie stoi coś zielonego,czy to już wiecha?
        Obawiam się, że to choinka jako, że idą święta ;)
        pozdr
    • albertx Re: Hotel IC 16.12.02, 16:20
      To nie wiecha,dzisiaj podniosło się o dwa piętra,choina też :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka