Dodaj do ulubionych

nowa mysia 5

IP: *.arbuzowa.2a.pl 07.03.03, 17:51
w miejscu dawnej siedziby cenzury powstaje nowy biurowiec.
widzialem go ostatnio - moim zdaniem to jeden z najleprzych nowych
warszawskich biurowcow . tak starannie opracowany detal przypomina przedwojne
albo zagranice. polecam spacer - budynek stoi w polowie drogi od smyka do
placu trzech krzyzy
Obserwuj wątek
    • Gość: 517 Re: nowa mysia 5 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.03.03, 23:39
      Faktycznie, Liberty Corner (bo tak sie nazywa) jest bardzo porządnym budynkiem.
      • Gość: TYP Re: nowa mysia 5 IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.03.03, 00:03
        Gość portalu: 517 napisał(a):

> Faktycznie, Liberty Corner (bo tak sie nazywa) jest bardzo porządnym
        budynkiem.

A nie mogli nazwac tego pieknie i przyjemnie dla ucha "Rog wolnosci" ?
        Od tych Liberty Cornerow, Plaza Centersow, Millenium Towerow powoli
        sie zygac zachciewa.
        • Gość: YaroS Re: nowa mysia 5 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.03.03, 12:23
          Zdjęcie z budowy budynku:
          community.webshots.com/photo/65568621/65568863StNmgm
          Ja nie jestem zachwycony tym budynkiem chyba trochę za duży (wysoki gdyby nie
          ta nadbudówka to jeszcze jeszcze) w stosunku do okolicznych kamienic. Ale
          elewacje z piaskowca jest ok.
          PZDR
          • s101 Re: nowa mysia 5 08.03.03, 13:21
            ja mysle ze nie jest za duzy.
            to fajna wielkomiejska kamienica, choc napis reczywiscie moglby byc po naszemu.
            jak teraz sie stanie na rogu placu trzech krzyzy (w okolicacz szpilki) to
            widac jak fajne robi sie nasze miasto - duzo domow z roznych okresow:
            klasycystyczne socrealistyczne secesyjne no i kilka wspolczesnych - gielda,
            mysia 5, ing, w oddali na wiejskiej niezly modernistyczny budynek z lat '70...

pozdrawiam
            • Gość: sebb a kto jest architektem? IP: *.arbuzowa.2a.pl 08.03.03, 14:13
              wiecie kto zaprojektowal ten budynek?

slyszalem ze to jakas polska pracownia.

fajnie ze achitekci zaproponowali drewniana stolarke - w ogole okna sa
              starannie opracowane.
              to od razu zmienia odbior.
              mam nadzieje ze w parterach beda jakies uslugi a nie martwe sciany.
              • Gość: michal Re: a kto jest architektem? IP: *.zigzag.pl 08.03.03, 14:28
                PRC Architekci.Chyba ci sami,ktorzy przygotowali projekt niedawno opisanego
                hotelu Botique przy ulicy Koscielnej na Nowym Miescie.
                • Gość: goldi Re: a kto jest architektem? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 09.03.03, 02:35
                  Nie wiem czym wy sie zachwycacie?Po co wogole burzyli ten stary budynek skoro
                  ten zajmuje to samo miejsce co do centymetra tylko jest 3 pietra wyzszy?Czyz
                  nie bylo mozna tego starego o 3 pietra nadbudowac i zmienic elewacje?Ja
                  myslalem,ze jak wyburza ten stary budynek to ten nowy naroznikiem bedzie
                  umiejcowiony blizej budynku Banku Gospodarstwa Krajowego.W tej chwili ulica
                  Mysia,ktora przed wojna byla tylko podworkiem bo zarowno od strony Nowego
                  Swiatu jak i Brackiej jej wylot byl zasloniety kamienicami doklejonymi do
                  obecnego budynku BGK.W tej chwili tez Ulica Mysia nie jest zadna ulica,a nawet
                  uliczka tylko jakims smiesznym trojkatnym skwerko parkingiem!Dlatego mialem
                  nadzieje,ze jak wyburza ten stary budynek to ten nowy zajmie tez czesc obecnego
                  parkingu i bedzie stał rownolegle do budynku BGK tworzac krotka,ale piekna
                  waska uliczke,a nie trojkatny parking.Co to ma niby byc czy tak powinny
                  wygladac ulice?Jesli tak to chyba tylko w Warszawie.
                  • Gość: sebb Re: a kto jest architektem? IP: *.arbuzowa.2a.pl 09.03.03, 13:47
                    ten trojkat miedzy "bgk" i "rogiem wolnosci" nie jest wcale taki kiepski.
                    teraz jest tam parking i czlowiek czuje sie w tym miejscu troche jak
                    zawalidroga ale jezeli samochody wepchnac pod ziemie (naprzyklad na podworko
                    budynkow za mysia, zeby nie wycinac drzew na samej mysiej) i ustawic jakies
                    laweczki to z serka robi sie bardzo fajny skwerek na ktorym mozna sie umowic
                    czy posiedziec.
                    mysle ze nie wszystkie uliczki musza byc waskie choc waskie sa fajne.

ps dzieki za architektow
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka