Dodaj do ulubionych

Wola Vs Praga

14.01.08, 10:48
Ostatnio ze znajomymi prowadziłam ożywioną dyskusję na temat warszawskich
dzielnic. Zaczęło się od tego, że pewien kolega jest typowym praskim prozelitą
i próbował wmówić nam, że oto na naszych oczach centrum miasta przenosi
rozszerza się na prawy brzeg Wisły. Z drugiej zaś strony pojawiły się głosy,
że taki sam potencjał rozwojowy, jeśli nie większy ma Wola oczywiście spór
pozostał nierozstrzygnięty (zamknęli knajpę w której toczyliśmy zażartą
dyskusję w oparach dymu papierosowego ;-) ) Pomyślałam sobie, że to jest
bardzo interesujący temat do dyskusji na naszym forum. Tak więc zapraszam, do
jakże akademickiej dyskusji, co wy sądzicie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • al_denty Re: Wola Vs Praga 14.01.08, 11:06
      To ciekawy temat – w sumie Praga i Wola maja podobna historie ostatnich
      kilkudziesięciu lat. Obie maja tradycje robotnicze. Tylko odnosze wrazenie, ze
      ‘fajnosc’ Pragi jest mocno lansowana chociażby przez gazete stoleczna, tak
      troche na sile, a wola po prostu spontanicznie zmienia swoje oblicze.
      • Gość: trutkoski Re: Wola Vs Praga IP: 66.230.230.* 14.01.08, 11:23
        Temat do dyskusji jest dobry, ale obawiam się, że zaraz skończy się to
        flame’warem między lokalnymi patriotami :D Z reszta co to znaczy – „Praga” a co
        „Wola”? To są tak duże dzielnice, ze nawet w swoim obrębie są tak zróżnicowane,
        że ciężko je porównywać jako całości.
        • zawsze.magnezja Re: Wola Vs Praga 14.01.08, 11:43
          Co do lokalnych patriotów, mimo wszystko udało nam się podczas knajpianej
          dyskusji nie pobić, ale momenty zwarcia słownego były : )) To niesamowite, że
          takie tematy potrafią budzić tyle emocji. Co do konkretów. Zgadzam się z kolegą
          al_dentym, że w około Pragi ostatnio tworzy się otoczkę świeżości, jest na nią
          po prostu moda, tylko faktycznie też mam takie odczucie, że jest to wytworzone
          trochę odgórnie przez kilku zafascynowanych nią dziennikarzy i paru artystów
          offowych ;P
          • Gość: kommeniusz Re: Wola Vs Praga IP: *.com 14.01.08, 13:01
            Nie jestem przekonany, czy byłoby to tak skuteczne, gdyby to był po prostu
            zamysł wszechwładnej wyborczej. Faktem jest, że na Pradze jest ostatnio multum
            modnych knajpek i miejsc kulturalnych.
            • krwe Re: Wola Vs Praga 14.01.08, 23:23
              A jak z klubami na Woli?.bo mi się wydaję,że Praga właśnie rządzi jeśli chodzi o
              ciekawe miejsca, gdzie można coś zobaczyć,usłyszeć.Na Woli mało sie dzieje jakoś:(
              • fumek Re: Wola Vs Praga 14.01.08, 23:46
                obie dzielnice rozwijają się w zupełnie innym kierunku, więc niełatwo je
                porównać. Wola staje się dla Warszawy kolejną ważną enklawą biznesu, natomiast
                Praga "rządzi" jeśli chodzi o działalność kulturalną zwłaszcza offową.
                • zawsze.magnezja Re: Wola Vs Praga 15.01.08, 15:33
                  Ale tak samo dużo jest fajnych miejsc na Woli; Chłodna 25, czy Rasko mają swój klimat ;) Ale nie chodzi mi tylko o to, żeby to była wyliczanka, gdzie są fajne miejsca, bo to wie każdy, kto lubi spędzać. W moich oczach przewaga Woli polega na tym, że możemy obserwować jak zmienia się dynamicznie jej charakter. Kiedyś dzielnica wybitnie robotnicza, teraz staje się dzielnicą biznesu, wyższych sfer. A Praga niestety kojarzy mi się głównie z obawą o to, że ktoś zaraz zapyta mnie o mój telefon komórkowy…
                  • dorsai68 Re: Wola Vs Praga 15.01.08, 18:31
                    Racja jest po części rozłożona.
                    Rozwój Woli jest wyraźnie widoczny. Dużo i wysoko, jak na nasze standardy, buduje się w dzielnicy, jak zauważyłeś, zmienia się jej charakter z robotniczego na biznesowy.
                    Praga jest własnie taka offowa, lekko na uboczu odgrodzona Wisłą, "po drugiej stronie", taka "poza nurtem". To się jednak może szybko zmienić, o ile wypali Euro2012. Samo przygotowanie imprezy to władowaie sporej kasy w Pragę i infrastrukturę. Nowa infrastruktura może z kolei stać się impulsem dla prywatnych przedsięwzięć w tej dzielnicy.
                    Kto wie? Może "tygrysem Warszawy" stanie się nagle Praga?
                  • Gość: al_denty Re: Wola Vs Praga IP: *.net 15.01.08, 19:00
                    O to jest argument koronny w tej dyskusji. Mozemy sobie tutaj dywagowac na temat
                    praskosci Pragi itp. Ale problem w tym, ze wlasnie jej niepowtarzalny klimat
                    polega na tym ze jest zapyziala. Wola jeszcze niedawno tez była zaniedbana, a
                    teraz? Co tydzień czytam o nowych inwestycjach, które lokowane sa w tej czesci
                    miasta. Jak sie przespaceruje Grzybowska, czy Prosta to widac ile jest miejsca
                    na nowe inwestycje, czesc już nawet ruszyla. Za 2 lata te dwie dzielnice będzie
                    dzielila przepasc i nie zmieni tu nic stadion narodowy po prawej stronie wisly.
                    • Gość: kommeniusz Re: Wola Vs Praga IP: *.wootarger.com 15.01.08, 21:23
                      Gdzie masz niby te inwestycje na woli? Jest troche siedzib bankow i hotel
                      Hilton, a cos wiecej???
                      • Gość: al_denty Re: Wola Vs Praga IP: *.physik.uni-freiburg.de 15.01.08, 22:13
                        Przy Prostej Marivpol, z tego co widziałem na tablicy informacyjnej, buduje
                        apartamentowiec, jak się poczyta na skyscrapercity to widać ile inwestycji jest
                        już tam zaplanowanych, ale chyba tylko Prosta Tower póki co jest w trakcie
                        realizacji.
                        • zawsze.magnezja Re: Wola Vs Praga 15.01.08, 22:26
                          denty - chyba „Marvipol”?
                          A w ogóle to, tak powinno być: na woli powstaje dzielnica hi-life’u, biurowce,
                          apartamentowce z luksusowymi mieszkaniami, a na Pradze mają… Saską Kempę ;))
                          • Gość: kommeniusz Re: Wola Vs Praga IP: *.ccc.de 15.01.08, 22:55
                            A co to jest to „skyscrapercity”, o którym pisales al_denty?
                            • Gość: al_denty Re: Wola Vs Praga IP: *.112.2.176.pppoe.eltel.net 15.01.08, 23:21
                              Bardzo dobre, międzynarodowe forum o architekturze i nowych inwestycjach:
                              Wątek o okolicy: www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=317832&page=5

• Gość: gonzo1916 Re: Wola Vs Praga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.08, 00:29
                                Ja osobiście polecam stronę www.warszawa3d.prv.pl/pro.html gdzie można
                                sie dużo dowiedzieć o nowych inwestycjach w naszym mieście. A co do dyskusji to
                                muszę powiedzieć ze Wole znam strasznie słabo, natomiast na Pradze mieszkam od
                                dawna i coraz bardziej podoba mi sie ta dzielnica. Saska Kępa ma swój
                                niepowtarzalny klimat, Gocław to na pozór mało przyjemne blokowisko na którym
                                jednak mieszka wiele bliskich mi osób i które zawsze chętnie odwiedzam. Obecnie
                                mieszkam na Grochowie i powiem szczerze, że obawiałem się tego. Osiedle
                                Ostrobramska wydawało mi sie przerażające, a sama Grochowska, czy rondo
                                Wiatraczna traktowałem jako miejsca gdzie na 100% zostanę okradziony. Bardzo
                                sie jednak zdziwiłem, bo nie miałem tu żadnej nieprzyjemnej sytuacji, a do domu
                                wracam późno lub bardzo późno, które może nawet podchodzić pod wcześnie:) Podoba
                                mi się tutaj kontrast między mieszkańcami. Mamy rodowitych, dość specyficznych
                                Prażan, dużą grupę obcokrajowców, wielu studentów, artystów itp. Pragę trzeba
                                poznać żeby ja polubić, nie jest to zwykła dzielnica-sypialnia. Ma w sobie to
                                coś czego brakuje wielu innym częściom miasta, które powiem szczerze kocham:D
                  • Gość: michał Re: Wola Vs Praga IP: 212.76.37.* 22.01.08, 12:35
                    prawdę mówiąc to bardziej bałbym się o swój portfel, telefon czy zegarek na Woli
                    niż na Pradze, a już szczególnie na Pradze Południe- Legenda Grochowa sięga tych
                    samych czasów co legenda Czerniakowa i ma tyle samo prawdy w sobie:)
                    Pewnie że są "zaułki złe" ale tych napewno nie brakuje też na Woli

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka