Dodaj do ulubionych

Grobowce i kaplice grobowe

05.09.22, 20:01
Baga napisała:
Grobowiec – samodzielna budowla (kaplica grobowa), kompozycja architektoniczno-rzeźbiarska
umieszczana w nawach bocznych, kaplicach, podziemiach kościołów albo nad podziemną mogiłą
na cmentarzu.
Według uzgodnień, w tym wątku pokazujemy grobowce i kaplice grobowe wolnostojące,
wyłączając te, które znajdują się w świątyniach.
Przypominam, że mamy osobne wątki:
- Mauzolea
- Tumby i sarkofagi

Archiwum starych edycji wątku w Chmurze jest tutaj:
drive.google.com/drive/u/0/folders/1E7AET8Yti-vqssdLTqQc4aqYpSTIJrzU

Obserwuj wątek
    • baga Grobowce - Heviz, dzielnica Egregy 21.05.23, 12:17
      Na wyżłobiony w wysokiej skarpie ceglany rzymski grób natknięto się w 1925 podczas prac budowlanych, na wschodnim krańcu działki mieszkańca Egregy, László Barátha. Prac archeologicznych przy grobie dokonał dr Árpád Csák, dyrektor Muzeum Balatońskiego. Na prawym ramieniu szkieletu mężczyzny leżącego w grobie znaleziono zapinkę z brązu, a w okolicy talii – brązową sprzączkę. Poza tym z grobu wydobyto żelazny nóż, szczątki szklanego naczynia oraz niewielką brązową monetę z czasów Konstancjusza II (340-361). Znalezione w grobie rekwizyty przewiezione zostały do muzeum w Keszthely, gdzie w czasie II wojny światowej zostały zniszczone. Grobowca z cegieł nie rozebrano, można go więc obejrzeć w nienaruszonym stanie, wraz ze szkieletem w środku.
      W pobliżu odkryto również fragmenty zabudowań rzymskich, co wskazuje na to, że właśnie w Egregy istniała kiedyś osada rzymska.
      • kot.peter Re: Grobowce - Heviz, dzielnica Egregy 21.05.23, 21:13
        Ciekawe, ale nie wiem, czy wypada tak kości całego nieboszczyka wystawiać na widok publiczny.
        • baga Re: Grobowce - Heviz, dzielnica Egregy 21.05.23, 23:40
          kot.peter napisała:

> Ciekawe, ale nie wiem, czy wypada tak kości całego nieboszczyka wystawiać na widok publiczny.

A te wszystkie szklane trumny i relikwie?
          • can_x Re: Grobowce - Heviz, dzielnica Egregy 22.05.23, 09:10
            Brr... Okrutne to i nieprzyzwoite!

A relikwie?
            Zbyszka z Bogdańca namawiano na zakup szczebla z drabiny wyśnionej przez biblijnego Jakuba... Realia średniowiecznej Polski w powieści "Krzyżacy", a realia współczesne... I tu stawiam kropkę.
    • matanzani Re: Grobowce i kaplice grobowe 25.05.24, 16:39
      Krąg - woj. zachodniopomorskie..
      Przed pałacem rodu Podewilsów w Krągu znajduje się kościół z dobudowaną kaplicą grobową rodu.Ufundował ją Henryk von Podewils, a we wnętrzu znajdują się piękne sarkofagi członków rodu, które w dawnej edycji "Nekropolii.." pokazała jedna z naszych Koleżanek... Ja nie miałam szczęścia , aby wejść do środka kościoła...
      • kot.peter Re: Grobowce i kaplice grobowe 25.05.24, 21:32
        matanzani napisała:

> Krąg - woj. zachodniopomorskie..
        > Przed pałacem rodu Podewilsów w Krągu znajduje się kościół z dobudowaną kaplicą
        > grobową rodu.Ufundował ją Henryk von Podewils, a we wnętrzu znajdują się piękn
        > e sarkofagi członków rodu, które w dawnej edycji "Nekropolii.." pokazała jedna
        > z naszych Koleżanek... Ja nie miałam szczęścia , aby wejść do środka kościoła..
        > .
        >
        Ale to duże!

• matanzani Re: Grobowce i kaplice grobowe 26.05.24, 21:17
          Nie jest taka duża... to kościółek jest niewielki....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka