Dodaj do ulubionych

Kościoły Pomorza Zachodniego

07.09.22, 21:20
Wątek, który wpadł do nas z Różności, kiedy Nekro powstało. Ale ładnie się przyjął, pewnie po części dzięki festiwalowi Na Gotyckim Szlaku. smile

Archiwum starych edycji wątku w Chmurze jest tutaj:
drive.google.com/drive/u/0/folders/1AiOgm8ZLJSZEIH1-uSl0i9T2ene-cjPq
Obserwuj wątek
    • kot.peter Trzcińsko Zdrój - kościół MB Nieustającej Pomocy 07.01.23, 21:24
      Świątynia wczesnogotycka z XIII stulecia, wybudowana z granitowych ciosów. Pierwotnie o jednej nawie, przebudowana w XV stuleciu na kościół halowy o trzech nawach. Pod koniec XIX w. do bryły kościoła dobudowano trójboczną apsydę w prezbiterium oraz kruchtę przy ścianie południowej.
      Charakterystycznym elementem kościoła jest potężna, kamienno-ceglana wieża, zakończona hełmem.
      pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%9Bci%C3%B3%C5%82_Matki_Bo%C5%BCej_Nieustaj%C4%85cej_Pomocy_w_Trzci%C5%84sku-Zdroju
      Trudno było ten kościół sfotografować, więc na zdjęciach są same detale.
      Ale polecam wizytę w Trzcińsku, to przepiękne miasteczko.

• chris.w5 Re: Kościoły Pomorza Zachodniego 07.01.23, 22:58
      w tle fragment bazyliki konkatedralnej Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny, widok ze starego miasta, Kołobrzeg, Zachodniopomorskie
      • chris.w5 Re: Kościoły Pomorza Zachodniego 07.01.23, 23:45
        bazylika konkatedralna Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny, widok z ulicy Armii Krajowej, Kołobrzeg, Zachodniopomorskie
        • chris.w5 Re: Kościoły Pomorza Zachodniego 15.01.23, 23:47
          w tle bazylika konkatedralna Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny, Kołobrzeg, Zachodniopomorskie
          • chris.w5 Re: Kościoły Pomorza Zachodniego 19.01.23, 20:47
            kościół Świętego Maksymiliana Marii Kolbe zbudowany w 1982 według projektu architekta Jerzego Okińskiego, Dziwnówek, Zachodniopomorskie
    • kot.peter Kościoł NMP w Chojnie 02.07.23, 22:00
      Pomyliłam się i pokazałam ten obiekt w "Świątyniach gotyckich".
      Więc jeszcze raz.

Jeden z największych kościołów gotyckich w Polsce.
      Trzynawowy, halowy, wzniesiony w latach 1389–1407 z ciosów granitowych, rozbudowany w XV wieku. Z zewnątrz ozdobiony glazurowaną cegłą. Wysoka na 102,6 metrów neogotycka wieża z lat 1859–1861 góruje nad okolicą.
      Tu więcej:
      pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%9Bci%C3%B3%C5%82_Mariacki_w_Chojnie
      Spłonął w 1945 r., ale jest odbudowywany. Nieustająco. smile

W następnym poście wejdziemy do środka.
      • baga Re: Kościoł NMP w Chojnie 06.07.23, 19:14
        kot.peter napisała:

> W następnym poście wejdziemy do środka.

Bardzo jestem ciekawa. Obserwuję ten kościół od dawna, ale nigdy nie udało mi się wejść do środka.
        • kot.peter Kościoł NMP w Chojnie - wnętrze 09.07.23, 14:50
          baga napisała:

> kot.peter napisała:
          >
          > > W następnym poście wejdziemy do środka.
          >
          > Bardzo jestem ciekawa. Obserwuję ten kościół od dawna, ale nigdy nie udało mi się wejść do środka.

Ja miałam szczęście, weszłam "od strzału". A wnętrze jest faktycznie bardzo ciekawe. (Widziałaś sklepienie w wątku "Sklepienia"?

• kot.peter Kościoł NMP w Chojnie - wnętrze cd. 09.07.23, 14:52
            Jeszcze kilka zdjęć z wnętrza. M.in. napisy po niemiecku. Może ktoś je rozszyfruje?

• baga Re: Kościoł NMP w Chojnie - wnętrze cd. 10.07.23, 00:10
              Cudny! Musiał być fantastyczny w czasach swojej świetności. Ciekawe czy uda się go przywrócić do tego stanu? Na Pomorzu, nawet w samym Gdańsku są takie niesamowite kościoły, którym udało się zaledwie uratować szkielet i pozostają w stanie surowym. Podobno ten kościół jest pod opieką jakiejś polsko-niemieckiej fundacji, ale jak go obserwuję, to przez wiele lat niewiele udało się tam zrobić. Bo też zadanie jest wyjątkowe. To wielki kościół, z niezwykle trudnym, potężnym dachem, w dodatku bardzo, bardzo zniszczony.
              • kot.peter Re: Kościoł NMP w Chojnie - wnętrze cd. 10.07.23, 00:59
                baga napisała:

> Cudny! Musiał być fantastyczny w czasach swojej świetności. Ciekawe czy uda się
                > go przywrócić do tego stanu? Na Pomorzu, nawet w samym Gdańsku są takie niesam
                > owite kościoły, którym udało się zaledwie uratować szkielet i pozostają w stani
                > e surowym. Podobno ten kościół jest pod opieką jakiejś polsko-niemieckiej funda
                > cji, ale jak go obserwuję, to przez wiele lat niewiele udało się tam zrobić. Bo
                > też zadanie jest wyjątkowe. To wielki kościół, z niezwykle trudnym, potężnym d
                > achem, w dodatku bardzo, bardzo zniszczony.

Cieszę się, że podobały Ci się moje zdjęcia.
                Co będzie dalej - licho wie. Jak już pisałam, cud, że odprawia się tam msze i wpuszcza turystów. Ja starałam się stamtąd zabrać jak najszybciej, z obawy, że coś spadnie mi na głowę.

Co do Gdańska - kościół św. Jana przerobiono na centrum kultury. I super. Ale w takiej małej Chojnie - co można zrobić z kościołem? W dodatku jednym z wielu?
                Kościół św. Marka już pokazałam, następny będzie kościół św. Trójcy.

• baga Re: Kościoł NMP w Chojnie - wnętrze cd. 10.07.23, 19:44
                  kot.peter napisała:

> Co do Gdańska - kościół św. Jana przerobiono na centrum kultury. I super. Ale w
                  > takiej małej Chojnie - co można zrobić z kościołem? W dodatku jednym z wielu?
                  > Kościół św. Marka już pokazałam, następny będzie kościół św. Trójcy.

Chojna może i mała, ale zabytek niezwykle cenny. Tym bardziej dostrzegalny, że nie ginie wśród podobnych, bardzo cennych zabytków, jak to się dzieje w Gdańsku. Ale w czasach, kiedy o zabytki się nie dbało (a tym bardziej te poniemieckie), nie dziwi, że nie miał kto się zająć jego ratowaniem. Łatwiej było przystosować do użytku jakiś mniejszy, mniej cenny kościół niż użerać się z konserwatorami.
                  Dlatego to nie powinna być sprawa Kościoła, parafii, ale konserwatorów, muzealników itp. A ja mocno kibicuję, może jeszcze doczekam jego świetności?
                  • kot.peter Re: Kościoł NMP w Chojnie - wnętrze cd. 11.07.23, 00:40
                    baga napisała:

> Dlatego to nie powinna być sprawa Kościoła, parafii, ale konserwatorów, muzealników itp.
                    Nie pamiętam, czy była tam dumna tablica o finansowaniu remontu ze środków unijnych, wojewódzkich, ministerialnych. Chyba nie, bo zawsze zwracam na nie uwagę i bulwersuję się, że Kościół dołożył jakiś znikomy procent. Bo sorry, ale jest to także sprawa Kościoła. Niech ratuje zabytki zamiast fundować cuda na kiju Rydzykowi.

>A ja mocno kibicuję, może jeszcze doczekam jego świetności?
                    To jest nas do kibicowanie dwie. Plus zapewne pan Paweł Migdalski, znany mi z Gotyckiego Szlaku jako przewodnik. ale przede wszystkim wybitny, oddany Pomeranii naukowiec.
                    www.facebook.com/pawmig/

• kot.peter Kościół św. Trójcy w Chojnie 15.07.23, 22:57
      Kolejna chojeńska świątynia, zbudowana w XIV wieku w stylu gotyckim. Do 1536 r. kościół klasztorny zakonu augustianów, potem magazyn, potem kościół protestancki, obecnie znów katolicki, parafialny.
      pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%9Bci%C3%B3%C5%82_%C5%9Awi%C4%99tej_Tr%C3%B3jcy_w_Chojnie
      pomeranica.pl/wiki/Ko%C5%9Bci%C3%B3%C5%82_%C5%9Awi%C4%99tej_Tr%C3%B3jcy_(Chojna)
      parafia.chojna.pl/historia/Dzieje-kosciola-sw-Trojcy-i-klasztoru-augustianow-w-Chojnie_47
    • kot.peter Krzymów 20.08.23, 14:32
      Kościół św. Józefa w Krzymowie — kościół filialny parafii św. Andrzeja Boboli w Krajniku Górnym, należy do dekanatu chojeńskiego w Archidiecezji Szczecińsko-Kamieńskiej.

Okoliczności mi nie sprzyjały. Ani okoliczności przyrody / pogody - vide marne zdjęcie, ani te praktyczne. Kościół w remoncie, zamknięty na cztery spusty.

Z kronikarskiego obowiązku:
      pomeranica.pl/wiki/Ko%C5%9Bci%C3%B3%C5%82_%C5%9Bw._J%C3%B3zefa_(Krzym%C3%B3w)
      Przy okazji polecam tę Encyklopedię Pomorza, nie raz z niej korzystałam.
      pomeranica.pl/wiki/Strona_g%C5%82%C3%B3wna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka