Dodaj do ulubionych

Perły polskiej piosenki

01.07.02, 12:11
„Gazeta na Plażę” prezentuje literackie interpretacje letnich przebojów z
różnych lat. W naszym kąciku pojawią się takie perły jak „Agnieszka” zespołu
Łzy z pysznymi rymami (np. „Ostatniego dnia tych pamiętnych wakacji/ Kochali
się namiętnie w męskiej ubikacji”)a także „Powiedz” grupy Ich Troje z pamiętną
metaforą „sępa miłości” czy „Lato” Formacji Nieżywych Schabuff.

Banalna liryka wakacyjna jest bardziej dojmująca i głęboka, niż nam się wydaje.
Które niebanalne utwory najpełniej zasługują na miano pereł polskiej piosenki?
Obserwuj wątek
    • baloo1 Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 12:13
      Ignatz, powiedz Panu / Pani ...
    • ignatz Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 12:13
      Przeciez to prowokacja!
      • baloo1 Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 12:14
        ;oD
        • Gość: kati Re: Perły polskiej piosenki IP: 5.1R* / *.net81-65-6.noos.fr 01.07.02, 12:16
          I kto za tym stoi?????!!
          • baloo1 Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 12:18
            ani chybi okreslone kola zblizone do ...
          • ignatz Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 12:18
            Jak to kto? Cykliści!
            • baloo1 Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 12:19
              No przeciez mowie ;o)

Ignatz: ;o) Pelna korelacja i synchronizacja !!!
              • ignatz Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 12:22
                Kongruentność i symultaniczność. No i koherencja.
                • baloo1 Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 12:23
                  Kongratulacje ;o)
                  • Gość: kati Re: Perły polskiej piosenki IP: 5.1R* / *.net81-65-6.noos.fr 01.07.02, 12:27
                    konsekwentny konsensus w tej konstruktywnej konsolidacji konsumentow plazy?
                    • aniela_ Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 12:31
                      konwencjonalne konwesracje prowadzicie
                      • oxycort Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 12:32
                        aha, typowe!
                        Fuuuuuj
                      • oxycort Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 12:33
                        aniela_ napisał(a):

> konwencjonalne konwesracje prowadzicie

konwe co?
                        Fuuuuj
                    • ignatz Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 12:32
                      Nie jestem konsumentem plaży, wypraszam sobie! Poza tym ta konsolidacja nie była zbyt konstruktywna.
                      • baloo1 Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 12:35
                        Zgadzam sie, nastapila dekonstrukcja watku ...

a ja jestem konsumentem plazy, ale mimowolnym ... i znowu piasek w zebach :o(
                      • misiania Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 12:36
                        Ja jako koordynator, ja jako kooperator, ja jako kombinatu dyrektor, ja jako
                        kolektywu przedstawiciel. Kto zgadnie z jakiej bajki są te "jaja koko"
                        • ignatz Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 12:38
                          "Ja jako były partyznat..." to nie Moczar? "Czar MO", wielki przeciwnik Gierka?
                          • misiania Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 12:42
                            Ne,ne, gdzież na plażę z Moczarem? Moczar na bagnach zalegać zwykł
                            • baloo1 Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 12:45
                              a mi tez sie skojarzylo z "jajakobyly" , czyli z opowiesciami partyzanckimi ...
                              chyba tych samych bajek sluchalismy ;o)
                              • ignatz Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 12:47
                                Misiania młoda dziewczyna i urocza pewnikiem (może nawet i rudawa :)), dlatego z racji wieku jej "Jaja koko" kojarza się z "Kokodżambo" cycuś, a nam - z Moczarem, Siwakiem czy inna Kanią.
                        • piotr_c Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 12:47
                          Nie pamietam tytułu ale był tam zespół komandosów kot Koot, szeregowy dzięcioł
                          Kowalik i żółw którego imienia nie pomnę. Fajna historia była . Szczególnie
                          akcje dywersyjne przeciw fabryce :)
                          • misiania Re: And the Oscar goes to... 01.07.02, 12:51
                            ...Piotr, który bezbłędnie skojarzył opowieść "Fortele Jonatana Koota"!
                          • maga34 Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 12:52
                            niejaki Urban jaja kobyły produkował
                            • ignatz Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 12:53
                              To był chyba tylko tytuł jego ksiązki.
                              • ignatz Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 12:53
                                A o fortelach tego Jonatana pierwsze słyszę.
                                • misiania Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 12:56
                                  A ja sobie chyba sięgnę po książeczkę o przygodach Jonatana i Kowalika i Biki
                                  Chelonidesa. I pośpiewam sobie song artystki Przyleppy "Czy Twe zielone
                                  szczęście je,je,je - przy moim boku gęstnie-je, je, je!
                                • baloo1 Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 12:57
                                  Jonatan Koot wystepowal chyba w "wojennym" teleranku, kiedy go reaktywowali
                                  (????) a scenariusz byl bodajze piora piewcy "Pancernych i psa" ...
                                  • misiania Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 13:04
                                    Whatever - Fortele były o ekologii, nie indokrynowały politycznie; zresztą mnie
                                    trudno zindoktrynować, bo jestem mało reformowalna.
                                    • ignatz Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 13:05
                                      Czy to nie jest tak, że tylko krowa nie zmienia pogladów?
                                      Na marginesie - dzisiaj wyjątkowo ślicznie wyglądasz :)
                                    • baloo1 Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 13:11
                                      Zgadza sie, bylo ekologicznie ,i tylko dlatego nie bylo na to "szlabanu" ;o)
                                      Nawet pamietam kawalek "Hymnu" :

"Choc tamtych tysiac , a naszych garstka
                                      Nikt z nich do kaszy nam nie naparska..."

dalej nie pamietam, ale nie bylo juz takie "fajoskie" ;oD (uzywam tego zwrotu
                                      tylko po nieobecnosc iw1, prosze nie kablowac )
                                • piotr_c Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 12:58
                                  No to Ignatz masz poważne luki w wykształceniu :) Prosze natychmiast udac się
                                  do najbliższej biblioteki
                                  • ignatz Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 13:02
                                    Lepiej sobie zaśpiewam...
                                    • baloo1 Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 13:03
                                      NIE !!!!
                                      • ignatz Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 13:10
                                        co nie?! co nie?!
                                        • baloo1 Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 13:12
                                          TO nie !! Bo nie !!! ;oD
                                          • ignatz Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 13:13
                                            Powiedz magiczne słowo, Misiu. Poza tym, wątek jest o muzyce.
                                            • baloo1 Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 13:17
                                              No wlasnie .. ;o)

I nie mow do Misiu.

Misiu
                                              • ignatz Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 13:21
                                                A nie było kiedyś misia Baloo?
                                                • baloo1 Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 13:25
                                                  To wlasnie ja, wiecznie zywy ;o)
                                                  Ale nie mow do mnie Misiu , jak chcesz mozemy pospiewac razem, ale po 23.00 ;o)
                                                  Mis Baloo
                                                  • ignatz Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 13:27
                                                    Ok, Niedźwiedziu. Ursusie. Może być :) ?
                                                  • baloo1 Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 13:30
                                                    my name is Baloo... Mis Baloo
                                                    ;o)
                                                  • ignatz Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 13:35
                                                    A może Tyś jest Kasia Baloo?
                                                  • baloo1 Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 23:21
                                                    Nie . Kasia Balou to moja mlodsza siostra.
                                                  • ignatz Re: Perły polskiej piosenki 02.07.02, 00:04
                                                    Ruda?
                                                  • baloo1 Re: Perły polskiej piosenki 02.07.02, 13:18
                                                    Chyba juz siwa , zwazywszy wiek... ale jak jest amator, to bedzie, jaka chcesz
                                                    ;oD
                                    • piotr_c Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 13:03
                                      Możesz iść do biblioteki ze śpiewem na ustach. To bedzie nawet lepiej wygladało
    • basia! Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 13:32
      po przeczytaniu postów powyżej ,autorytatywnie stwierdzam ,że każdy temat jest
      dobry, żeby rozmawiać nie na temat:)
      • piotr_c Re: Perły polskiej piosenki 01.07.02, 14:30
        W mojej prywatnej ocenie Sęp miłości przebija wszystko :) Słyszałem że ktoś
        przerobił tą piosenke na mszę gregoriańska, szukam teraz tego , jak znajdę to
        napewno dam znać.
        • Gość: roro_ Re: Perły polskiej piosenki IP: *.pkp.com.pl / 10.32.3.* 01.07.02, 17:54
          W tej kategorii numer 1 wszechczasów to przecież przebój "Jak sie masz" zespołu
          Happy End.
          Do diś pamiętam "teledyski" z tą piosenką w naszej TV i fenomenalny układ
          choreograficzny panienek w długich butach za kolana.
          Rewelacja. Ten hit to perła w diamentowej koronie.
          • no_nick Re: Perły polskiej piosenki 02.07.02, 11:24
            Osobiście uważam , że wymagają wzmianki :

Nie liczę godzin ni lat - Rybiński się chyba ten gość nazywał
            i pioseka chyba kobiety Giżowskiej o gościu co puka do drzwi , a jej dzieci śpią

Obie są niezawodne na choroby żołądkowe - łatwo się po nich wydala.Podobnie jak
            po wszystkich piosenkach Krzycha Krawczyka.
            • chris_45 Re: Perły polskiej piosenki 02.07.02, 11:52
              Hulali po polu i pili kakao - Giżowska
              • chris_45 Re: Perły polskiej piosenki 02.07.02, 11:54
                Hulali po polu i pili kakao - oczywiście Majka Jeżowska
                • baloo1 Re: Perły polskiej piosenki 02.07.02, 13:20
                  Daj mi te noc - chyba Bolter - lato 1984 albo 1985
                  • Gość: viki2lav akolorowe jarmarki to gdzie? i wsiasc do pociagu IP: 213.255.126.* 02.07.02, 14:49
                    czyscie zapomnieliscie? a papierowy ksiezyc z nieba spadl, o rany !!
                    • chris_45 Re: akolorowe jarmarki to gdzie? i wsiasc do pociagu 02.07.02, 14:52
                      a : kiedy się stanę plamą na ścianie - Bajm
                      • kwiatka Re: i zboczony mały elf 02.07.02, 15:49
                        Halinki F.
                      • maretina Re: akolorowe jarmarki to gdzie? i wsiasc do pociagu 03.07.02, 20:32
                        chris_45 napisał(a):

> a : kiedy się stanę plamą na ścianie - Bajm

do sciany dodajmy podloge:)
                        móóóóóóój jest ten kawałek podłodi" :))))))))
                        czekam na cos o suficie:)
    • Gość: viki2lav niewatpliwie folklor IP: 213.255.126.* 02.07.02, 16:51
      proponuje mietka fogg'a (czy to sie tak pisze, bo ja mam ostatnio zacmienia
      pomimo dosc mlodego wieku - rozlaka z krajem daje sie we znaki)i jesienne roze
      a na dokladke piechota do lata i autostop siadaj bracie dalej hop i to juz tak
      zupelnie gratis wiazanke piosenek weselnych w wykonaniu zespolu sie macie goscie
      • Gość: bubel Re: niewatpliwie folklor IP: *.*.*.* 02.07.02, 19:43
        Czy wy wszyscy jestescie tacy idioci, że chrzanicie o
        byle czym tyle czasu ?
        • ignatz Re: niewatpliwie folklor 02.07.02, 20:19
          Co jest, qrde, nie lubisz muzyki?
    • Gość: wincenty Re: Perły polskiej piosenki IP: *.gazeta.pl 02.07.02, 21:42
      1. jadą jadą misie - polskim boomie motoryzacyjnym II połowy lat 90.
      2. poszła karolinka - o nowej fali działaczy partyjnopaństwiwych ery gierka
      3. diamentowy kolczyk - czyli w latach 80. kakrierę muzyczną mógł zobić każdy
      4. życie zzycie jest nowelą - o degrengoladzie naszych gustów i jakości TVP
      eee zresztą tak można długo
      • Gość: natalia Re: Perły polskiej piosenki IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.02, 21:53
        no i oczywiście górnolotny, ale niskobudżetowy hymn kolonijny-"plastkikowa
        biedronka". Jakby ktoś nie wiedział, o czym mowa, to może zacytuję te
        kretyńskie słow jednej ze zwrotek:
        "gdy Cie pierwszy raz ujrzałem
        wielkim tirem zajechałaś
        ja Ci wtedy pokochalem
        a Ty na mnie nie spojrzalaś...
        REF.
        plastikowa biedronko
        Ty moja kochana
        zostań moją żonką
        blagam Cię na kolanach(...)"
        Tam dalej jest coś jeszcze o gorylu pingwinie itp., ale nie pamiętam , bo
        (odstając od grupy) nigdy tego nie śpiewalam, i nie raczyłam zapamiętać:)
        • Gość: koliber Re: Perły polskiej piosenki IP: 149.156.12.* 02.07.02, 23:27
          Wreszcie na temat:
          więc łzy, sępy miłosci są bezkonkurencyjne, ale z mniej znanych:
          Urszula: "od lat zakochana jestem w Tobie, kocham Ciebie"
          i szczyt upadku Mogiela z tekstów Budki: "i z dialogów wyszło dno, zero, czyli nic'
          Nomen Omen.
          P.S. oczywiscie giżowski, krawczyki, rybiński, nowe Budki (niestety), Bajmy, Baska Wilków niestety,
          Universe (o Lennonie- to absolutny szczyt dna i głupoty), Papa Dance, Ozzy (polski zespół
          pseudometalowy), Korba, wiekszosć Urszuli, Beaty, dużo tego...
          • ignatz Re: Perły polskiej piosenki 02.07.02, 23:34
            Dosięgło CIę aż pięć kul
            by zadać śmiertelny ból
            • Gość: koliber Re: Perły polskiej piosenki IP: 149.156.12.* 04.07.02, 13:02
              To Universe i "Lennon"
          • Gość: viki2lav Re: Perły polskiej piosenki IP: 213.255.126.* 03.07.02, 13:54
            twa yoko nie bedzie juz wsluchiwac sie w sens twych slow" to chyba tak bylo
            Universe (jakas inna galaktyka drogi jajecznej)
    • asci Re: Perły polskiej piosenki 03.07.02, 08:37
      A pamięta ktoś - chałupy "łelkam tu"
    • Gość: wiesz... Re: Perły polskiej piosenki IP: 213.77.18.* 03.07.02, 10:32
      i jeszcze piosenka o "surelaksie"...
      grupy ANDRZEJ I WALIZA
    • asci Re: Perły polskiej piosenki 03.07.02, 10:48
      Będę cię mydlił mydełkiem Fa
      Będzie nam fajnie szaba daba da
      • no_nick Re: Perły polskiej piosenki 03.07.02, 12:22
        Fakt same perły ! Koszmar , ale tak już widocznie musi być , że z polskich
        rzeczy dobre są wódka , ogórki kiszone i zespół Vader.
        • Gość: viki2lav Re: Perły polskiej piosenki IP: 213.255.126.* 03.07.02, 13:57
          zabraklo kaszanki w twojej wypowiedzi!
          • no_nick Re: Perły polskiej piosenki 03.07.02, 15:12
            w samej rzeczy zabrakło ! Sorry , kaszanka też jest niezła , podobnie jak
            kiełbasa myśliwska.
            • maretina papa dance gora:) 03.07.02, 20:34
              monalizą bylas mi, marzylem tylko o tobie. rysowalem serca dwa, pytalas po co
              to robie ooooooooo. chcialas? - masz! tylko co? oooooooo pora juz skonczyc to
              oooooo :))))))))heheh.
      • Gość: Artur Re: Perły polskiej piosenki IP: 5.1R* / *.net81-65-242.noos.fr 07.07.02, 01:30
        TO RODZONE SIOSTRY DWIE
        MLODZIEZ I S.P.
    • Gość: viki2la goralu czy ci nie zal IP: 213.255.126.* 03.07.02, 16:43
      no comment
      • maretina szukasz swego miejsca bo nie jestes sam 03.07.02, 20:27
        ten fragment piosenki de mono z big bradera rok temu na forum rozszyfrowala
        pewna kobieta.otoz "szukasz swego miejsca, bo nie jestes sam" to odpowiedz na
        polskie problemy mieszkaniowe:)))))) ilez to malzenstw pomieszkuje z
        tesciami?;) zgadzam sie z ta kobieta:)
        rok temu na watku plazowym ktos rozpoczal plebiscyt na najdurniejszy tekst
        polskiej piosenki. wygral "sep milosci" oczywiscie, a na drugim miejscu
        wspomniany przeze mnie motyw bb :)
        pozdrawiam
    • Gość: 1 Re: Perły polskiej piosenki IP: *.pl 03.07.02, 21:39
      bezkonkurencyjne jest: ich języka lata, lata jak łopata - kayah
      • asci Re: Perły polskiej piosenki 04.07.02, 08:10
        Gość portalu: 1 napisał(a):

> bezkonkurencyjne jest: ich języka lata, lata jak łopata - kayah

Akurat w tym wypadku nie zgadzam się - to jest fragment dziecięcej wyliczanki
        (może niemądrej ale dzieci przecież plotą wciąż trzy po trzy). Wsłuchaj się
        dobrze w całość tekstu "Na językach". Wcale nie jest bez sensu.
        Pozdr.
        • Gość: 1 Re: Perły polskiej piosenki IP: *.pl 04.07.02, 08:26
          textu rzeczywiście jest tam dużo i pewnie jest z pomysłem, ale wsłuchać się
          nie da bo jest szalenie szybki i pozostaje nam tylko to powtarzanie; podobnie
          jest z piosenką kobiety są gorące krawczyka juniora - masa textu a zostaje w
          głowach tylko refren
    • Gość: m@ciek Jeśli to są perły to jakie są kity? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.02, 11:56

Polska muzyka rozrywkowa leży na mordzie. To wszystko. A dlaczego leży? A
      dlatego, że słuchacze są tępi i mają drewniane uszy. I chcą słuchać prostackich
      piosenek o "sępach miłości" i "wstawaniu". I dajmy im tę wielką przyjemność.
      Niech słuchają, śpiewają, akcentując słowa, które pamiętają. Niech piją podczas
      tego śpiewania piwo bez gazu w tłustym, plastikowym kubku i szeleszczą
      ciemnoróżowymi bluzami od dresu z gniecionego ortalionu. Tylko błagam, nie
      umieszczajcie ich i tych zidiociałych tekstów w żadnych opisach i rankingach.
      Niech cieszą się własną obecością. We własnym, śmierdzącym wczorajszym piwem
      i "kiełbaską z grylla" świecie.
    • Gość: EGON Re: Perły polskiej piosenki IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.02, 21:23
      dobra niestety (stety!!!) nie pamietam jakio jest tytul piosenki Brathankow bo
      nie slucham zbytnio tego rodzaju muz. ale moge dac cytat "w pomietej bluzce
      przez wies szlam" bardzo inteligente i tego sluchaja dzieciaki w przedszkolach
      a potem dziwota ze mlodociane matki w polsce mamy! kto to wydaje zadnego
      przekazu tylko rym dla rymu i po co to komu do tanczenia tez sie nadaje jednym
      slowem chalturka dla niewiadomo kogo
      • oxycort Re: Perły polskiej piosenki 07.07.02, 09:54
        Aha, to może by dla przeciwwagi ukuć prędziutko jakąś piosenkę o żelazku i
        desce do prasowania... I żeby rymowana była. A refren mniej więcej taki:

Gdy koszula uprasowana
        Nie grozi Ci ciąża niechciana

...No żeby te małolaty z polskich przedszkoli jeszcze jakoś uratować,
        naprostować...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka