Dodaj do ulubionych

::::: smieszne nazwy polskich firm! :::::

IP: 192.168.1.* / 195.205.121.* 09.09.01, 23:27
na przyklad agencja reklamowa z Wroclawia FART <fart(ang): pierdziec,
pierdniecie>, widzialem smieszne nazwy na samochodach SRUBCHEM albo BLACHDACH,
a szczytem jest producent sokow owocowych BLACK DICK, w zeszlym roku nazwa
zmieniono na BIG BLACK, chyba wiecie dlaczego...a tak jako ciekawostke powiem
Wam, ze tak naprawde BLACK DICK to fartuch skorzany, ktory byl uzywany
wczesniej przez producentow win i sokow, jako ochrona przed poplamieniem
ubrania, tylko teraz malo kto o tym wie :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Porter Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.01, 02:15
      Firma budowlana p. Paprockiego
      PAPROBUD
      • Gość: Ksi Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: 217.67.196.* 10.09.01, 09:40
        Zakład pogrzebowy "Sleep Time" , oraz inny zakład pogrzebowy "Zimne Łóżko>
        Zdaje się, że w tej branży właściciele mają największą inwencję.
    • Gość: Dzidka Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: 195.94.212.* 10.09.01, 10:52
      Sklep z artykułami skórzanymi: "Skinshop".... Omalże usiadłam na chodniku.
      Właściciel zapewne nie znał słówka leather.
    • Gość: kasia Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: 195.187.102.* 10.09.01, 14:49
      Zgłaszam firmę budowlaną "Ciałbud" (panów z takim
      napisem na roboczych drelichach widziałam w
      Warszawie). Inne ciekawostki to "Rynnex", tudzież
      "Chlewicon" (nie wiem, czym się ta firma zajmuje, ale
      widziałam taki szyld przy trasie Warszawa-Katowice). O
      tym już pisałam w innym wątku, ale kiedys na sklepie z
      dewocjonaliami widziałam napis "Artykuły dewocyjne".
      • Gość: apsik Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 10.09.01, 15:31
        co prawda to nie nazwa, ale też trochę na temat. Taki szyld widziałam przy
        drodze:

Hodowla pieczarek.
        Karol Kania.
    • Gość: malvi Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: 159.107.89.* 10.09.01, 15:48
      hurtownia, notabene spozywcza, we Wloclawku : DICK 2000 (jaka miara ?
      milimetry? centymetry? )

• Gość: Halon Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.01, 16:05
        Jako , że widzę że po nazwiskach też lecimy :
        Stomatolog Kamelina Wyrwa (chyba w Słupsku )
        Tadeusz Klocek Usługi Stolarskie (Nowy Targ ) oba autentyczne !
        • Gość: Ava Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: 213.77.49.* 12.09.01, 08:31
          W Elblagu. "Leczenie zeza i niedowidzeń" - ul. �lepa
    • Gość: lokis Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: 10.30.193.* 10.09.01, 16:06
      zakład pogrzebowy - Happy End
    • Gość: malvi Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: 159.107.89.* 10.09.01, 16:17
      Driver . Kantor. (w-wa , ul .Jadzwingow) - moze kantor typu drive thru ;-)
      Dyplomatka. sklep miesno-wedliniarski (w-wa, ul. Gorskiego)
    • Gość: malvi Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: 159.107.89.* 10.09.01, 16:44
      Big-Karotka. Hurtownia warzyw i owocow. (w-wa u. Liwiecka)

Muzant. antykwariat plytowy. (w-wa, ul. Warecka)

Zagłoba. Pizzeria (w-wa)
    • Gość: Alga Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.01, 23:11
      sama nie wiem, czy ta nazwa jest śmieszna, raczaj bardziej chyba należałoby
      raczej zakwalifikować to do humoru makabrycznego, widziałam w niewielkiej
      miejscowości reklamę firmy "Animals - ubojnia zwierząt". Swoją drogą, może
      powinnam o tym zawiadomić wiadomą fundację, która ma jednak zdecydowanie
      odmienne cele
      • Gość: Porter Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.01, 02:10
        Gość portalu: Alga napisał(a):

> sama nie wiem, czy ta nazwa jest śmieszna, raczaj bardziej chyba należałoby
        > raczej zakwalifikować to do humoru makabrycznego, widziałam w niewielkiej
        > miejscowości reklamę firmy "Animals - ubojnia zwierząt". Swoją drogą, może
        > powinnam o tym zawiadomić wiadomą fundację, która ma jednak zdecydowanie
        > odmienne cele

A otóż niezupełnie, jak to stwierdziła kontrola, fundacja Animals w prowadzonym
        przez siebie schronisku usypiała trzykrotnie wiecej psów niż inne tej wielkości
        placówki. No, ale oni nazywali to eutanazją (autentyczne). Tak, że ta ubojnia to
        mógłby być jakiś oddział Fundacji (o której od czasu wspomnianej kontroli jakby
        przycichło).

• Gość: apsik Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 11.09.01, 09:42
        W Krakowie była kiedyś (chyba już nie istnieje) Ubojnia Drobiu "Exodus".
    • Gość: Alga Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.01, 23:13
      jeszcze jedna firma - nazywa się "malbud", co dla kogoś znającego jednocześnie
      język francuski i polski brzmi niezbyt zachęcająco (mal-źle)
      • Gość: packard Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.01, 00:40
        Gdzieś na mazurach widziałem sklep spozywczy, który nazywał się "NON-STOP", a
        pod spodem wisiała kartka: "sklep otwarty od 7 do 20"

• Gość: Gromit Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: 203.127.102.* 11.09.01, 02:29
      Widzialem tira z napisem TRANSMIESO
      oraz tabliczke, bodajze w Poznaniu: Dr Henryk Skrobas. Ginekolog.
    • Gość: BQ Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: *.pl 11.09.01, 08:22
      B O N G O - jest to "biuro opieki nad grobami obcokrajowców" - instytucja
      bardzo poważna z eleganckim dopasowanym do chrakteru działania biurem w Wawie i
      tylko ta nazwa ....
    • Gość: Dzidka Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: 195.94.212.* 11.09.01, 08:34
      W Sieldcach był kiedyś sklep dla pań "Praktyczna Podlasianka" :-)
    • Gość: PeG Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: 195.205.13.* 11.09.01, 10:16
      "Włozamot" - fabryka we Włocławku;
      "Familia Zbysio i Rysio" - były takie delikatesy w Toruniu;
      "Prosektorium" - agencja ochrony i windykacji należności w Bydgoszczy;

A w warstwie wizualnej, że tak powiem: w miejscowości Czernikowo opodal Torunia
      ( na trasie do Wwy) mieści się sklep spożywczo - mięsny, którego ścianę zdobi
      taki oto fresk: na leśnej polanie, za stołem z pieńka siedzą objęci w pół:
      prosiak i kogut. Obaj mają pod szyją zawiązane serwetki, jeden dzierży widelec,
      drugi nóż. Widać, czekają na posiłek.

Branża mięsno - wędliniarska to bogate źródło podobnych alegorii.
      • Gość: Phruneck Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: *.centertel.pl 11.09.01, 11:45
        Troche off-topic, ale kiedys mialem takiego jpega na ktorym usmiechniety
        czlowiek (nasz rodak ;) stal przy drodze, pod tablica z napisem Nagykutas.
        Ciekawe co to znaczy w jezyku naszych bratankow...
        • Gość: abcdefgh FYI IP: *.telkab.pl 29.09.01, 20:50
          Nagykutas po węgiersku - wielka studnia (czytaj nodźkutasz)
          • Gość: rutboj Re: FYI IP: *.kai.pl 08.10.01, 00:25
            a w Budapeszcie przyjmuje doktor Gabor Kutas. niestety nie zrozumiałem jakiej
            specjalności.
    • Gość: auri Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: 217.153.104.* 11.09.01, 12:44
      Pracując kiedyś w agencji reklamowej, wieszałem szyld reklamujący usługi biura
      turystyki masowej - M A S T U R , jak dodam ,że właściciel miał wiecznie
      spocone łapki, będziecie mieć cały obraz sytuacji.
      • Gość: imbir Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: 193.227.223.* 11.09.01, 15:07
        Ginekolog Dr Niesmak - widziala kolezanka na domu w Norymberdze (nie wiem jak
        jest ginekolog po niemiecku)
        • Gość: taktoto Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.09.01, 01:21

W Katowicach jest firma, a raczej stare, jeszcze PRLowskie przedsiebiorstwo o
          nazwie MONTOKWAS. Mozna je spotkac jadac pociagiem w strone Krakowa.

Ciao
          • Gość: dlugopis Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: 195.30.191.* 12.09.01, 14:14
            Montokwas jest to firma zajmujaca sie pomiarami i automatyka w branzy
            chemicznej i petrochemicznej. Stara, dosyc duza firma, ludzie mili. Mialem z
            nimi kontakty zawodowe.
            • Gość: Nowy Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: 192.168.1.* / 195.205.178.* 21.09.01, 14:30
              Tych kwasów jest duzo - montokwas - montażyści aparatury do produkcji kwasów (
              z założenia), biprokwas - konstruktorzy tejże. Jest jeszcze biproraf - w
              gdańsku.
        • Gość: gale Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: *.polkomtel.com.pl 13.09.01, 12:17
          A ginekolog dr Psikuta? Jest taki w Warszawie. Najgorsze, że na tabliczce z
          nazwiskiem permanentnie dopisywano mu literkę "s" na końcu.

Swoją drogą podobno bardzo miły i kompetentny lekarz.
          • Gość: Sesz Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! :::::ginekologia IP: *.tkchopin.pl 19.09.01, 18:14
            a w Gdańsku jest ginekolog o nazwisku Fiutowski :))) podobno całkiem dobry :))))
          • Gość: pablos Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: 194.139.172.* 20.09.01, 14:17
            Gość portalu: gale napisał(a):

> A ginekolog dr Psikuta? Jest taki w Warszawie. Najgorsze, że na tabliczce z
            > nazwiskiem permanentnie dopisywano mu literkę "s" na końcu.
            >
            > Swoją drogą podobno bardzo miły i kompetentny lekarz.

Dr Psikuta był swego czasu jedynym ginekologiem na Uniwerku w W-wie. Moje
            koleżanki nie chciały iśc do niego za żadne skarby. Ciekawe dlaczego...
    • Gość: oxycort Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: 213.25.149.* 13.09.01, 00:27
      Zakład blacharski "Auto-Bum" przy trasie Wieliczka-Gdów.
      • Gość: fiufiu Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: 160.83.32.* 13.09.01, 12:36
        Firma zajmujaca sie ukladaniem chodnikow itp. Nazwa: PIOCH.
        Wyobraźcie sobie spotkanie dwóch kolegow:
        - Gdzie teraz pracujesz?
        - A wiesz robie w "Piochu" :)

Albo:
        Firma zajmujaca sie wywozem nieczystosci - Fekaltrans.
        • Gość: Hamster Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: 195.117.18.* 13.09.01, 18:36
          Dzial promocji który ma skrót DUP. Gdzie pracujesz? W dupie. Kierownik dupy.
          • Gość: pablo Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: *.softlab.com.pl 19.09.01, 17:06
            Gość portalu: Hamster napisał(a):

> Dzial promocji który ma skrót DUP. Gdzie pracujesz? W dupie. Kierownik dupy.

powazna instytucja : Panstwowa Inspekcja Pracy
            dalej jw.
          • Gość: pablos Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: 194.139.172.* 20.09.01, 14:21
            Gość portalu: Hamster napisał(a):

> Dzial promocji który ma skrót DUP. Gdzie pracujesz? W dupie. Kierownik dupy.

A Krajowy Urząd Pracy? Mój kumpel tam pracuje. Jak się przedstawia to stara sie
            podawać pełna nazwę, bo dodanie końcówki do skrótu dla niektórych brzmi szokująco.

• Gość: eLBe Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: *.prinz.com.pl 21.09.01, 13:43
            Dobrze że to skrót czy symbol działu. W Gliwicach sporo osób pracuje w zupie i
            wcale nie są kucharzami. To Zakład Usług Przemysłowych, znany m.in. z tego, że
            odlewa większość stawianych w Polsce pomników.
            • Gość: Nowy Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: 192.168.1.* / 195.205.178.* 21.09.01, 14:33
              Dobre, bo też pracowałem w zupie. Z tym, że w Nysie w Zakładach Urzadzeń
              Przemysłowych. SA z resztą.
    • Gość: DSD Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: 212.33.88.* 14.09.01, 20:10
      Kwiaciarnia Opium w centrum Bielska-Bialej (kilka lat temu)

W podkrakowskiej wsi Laczany (L z kreska) znajdowala sie (jest dalej?)
      klubokawiarnia z napisem ''Ba-ta'', oba ''a'' z kreseczka z dolu.
    • Gość: zamek Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.01, 03:12
      Też ciut obok tematu, ale chyba do śmiechu:
      Szyld w Łodzi - "Spółdzielnia Pracy Zjednoczenie w upadłości"
      Szyld w Poroninie - "Napoje monopolowe"
    • Gość: eLBe Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: *.prinz.com.pl 19.09.01, 13:35
      Sieć sklepów z butami o nazwie "Athleet''s Foot" - po angielsku jest to nazwa
      choroby i deformacji stóp spowodowana pewną odmianą grzybicy. Smakowite prawda?

Widziałem w Sosnowcu szyld "Baby - Hurt". Znajomy anglik zbladł jak to zobaczył
      i nie bardzo można mu było wytłumaczyć, że tam nie zarzynają dzieci. Hurt - po
      angielsku ranić , kaleczyć.
    • Gość: imbir Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: 193.227.223.* 19.09.01, 13:52
      W Bułagari właściciel domku w którym mieszkali Polacy nazywał się Giczka.
      Natychmiast nasi rodacy na wizytówce umieszczonej na bramie (napisanej
      cyrulicą) przerobili g na p.
    • Gość: niko Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: *.sssa.com.pl 19.09.01, 14:31
      A ja mam trzy typy...o ile wiem wszystkie ze Sz-na
      1)Metal Eldrut Company sp. z o.o.(autentyk)
      2)Energoimpet
      A oto rekord skrotowca...moze ktos wie z jakich slow sklada sie ta nazwa czekam
      na propozycje...:-)))):
      3)P.H.A.P.I A.P. "EMET-IMPEX" SP. Z O.O.
    • Gość: pablo SZWAGIERTEX IP: *.softlab.com.pl 19.09.01, 17:01
      banner tej firmy widzialem przy zakopiance
      • Gość: Sesz nomen omen IP: *.tkchopin.pl 19.09.01, 18:18
        a pralnia o nazwie "Kameleon"?? hihi dajemy niebieską koszulę a odbieramy????
        Któz to wie :)))))
        • Gość: gschab Re: nomen omen IP: *.limes.com.pl 20.09.01, 11:33
          Firma z Trójmiasta o sympatycznej nazwie "Fioletowy Struś"
          Również Trójmiasto - "Drutex"
          Gdynia - "Pasmanteria u Guzikowej"
          Tychy - "Sklep mięsno-wędliniarski /imię właściciela - niestety nie pamiętam/
          Baleron

Oraz trochę z innej beczki napis na szybie wystawowej sklepu w Warszawie:
          "Buty włoskie", a zaraz pod spodem "Artykuły jednorazowego użytku"
          • Gość: Hamster Re: nomen omen IP: 195.117.18.* 20.09.01, 13:25
            W Kielcach byl kiedys sexshop w hotelu Centralny, wlascicielka sklepu byla pani
            o nazwisku Fiut.
      • Gość: gocha Re: SZWAGIERTEX IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.01, 22:30
        dla odmiany prywatna linia Zakopane-Kraków należy do firmy SZWAGROPOL
    • Gość: pablos Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: 194.139.172.* 20.09.01, 14:31
      Dla mnie rekordzistą świata jest autor nazwy dla sieci sklepów cukierniczych w
      W-wie (a może i nie tylko tutaj) - Słodka Dziurka. Jezus Maria!! Nie chcę nawet
      wiedzieć skąd mu sie to wzięło, ale nazwa odstrasza skutecznie. Przynajmniej
      mnie. A najpiękniejsze imię i nazwosko jakie moi koledzy znaleźli na liście
      lokatorów to Ingeborga Niewieczerzał.
      • Gość: arab Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: 65.112.221.* 20.09.01, 18:19
        W Sosnowcu jest ginekolog na ul. Dziewiczej...
    • Gość: Marcin Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: 217.96.18.* 21.09.01, 15:23
      A co powiecie na firmę Central Interim Polska (w skrócie CIP). Jako ich
      konkurencja zawsze głośno się pytałem ich pracownice: To Pani pracuje w CIPIE?
    • Gość: laura74 Re: ::::: smieszne nazwy polskich firm! ::::: IP: 10.10.129.* 22.09.01, 11:50
      Naprzeciwko barmy glownej cmenatrza centralnego w Szczecinie jest sklep �Cerber. Artykuly
      zielarskie�
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka