Dodaj do ulubionych

To nie pasuje!

IP: *.media4.pl 17.12.02, 10:15
O'rety, dostałem dziś na śniadanie chleb z serem żółtym, a na tym - ogórek.
Przecież to nie pasuje! Tego się nie da razem zjeść.

(o, przypomniało mi się, jak znajomy na Mazurach pożarł kanapkę z żółtym
serem i dżemem - długo musiałem potem spacerować po lesie, aby się otrząsnąć)

Aha, a całe to gadanie to tylko pretekst, bo chciałem się przymilić i życzyć
udanego dnia.
Obserwuj wątek
    • tiresias Re: To nie pasuje! 17.12.02, 10:24
      to jeszcze nic!
      kiedyś (na wycieczce szkolnej) moje milutkie koleżanki zrobiły na kolację
      kanapki z mielonką /grube plastry/ (taka 'konserwa turystyczna') + dżem
      truskawkowy wysokosłodzony. każda zjadła po dwa grube kromale.
      musiałem wyjść
      tak tylko dla pretekstu napisałem
      pozdrawiam,
      • emusia Re: To nie pasuje! 17.12.02, 10:25
        moja koleżanka namiętnie jada jajecznicę z szynka i... dżemem. na własne oczy
        widziałam. błeee
        • emusia Re: To nie pasuje! 17.12.02, 10:26
          a co do żółtego sera i ogórków to lubie je razem zjeść...
    • istota Re: To nie pasuje! 17.12.02, 10:24
      żółty ser tylko z ogórkiem

znam takich którzy jadają pomidor z cukrem
      albo bezczeszczą truskawki przez jedzenie ich z chlebem
      (kanapka z truskawkami brr)
      • misiania Re: To nie pasuje! 17.12.02, 10:42
        aha, bułka, masło, żółty ser (łagodny) i plasterki kiszonego ogórka (kiszonego,
        nie korniszona). kto nie jadł, nie wie co traci!
        • basia! Re: To nie pasuje! 17.12.02, 10:51
          misiania napisała:

> aha, bułka, masło, żółty ser (łagodny) i plasterki kiszonego ogórka
          (kiszonego,
          >
          > nie korniszona). kto nie jadł, nie wie co traci!

aha, ja jeszcze na to wszystko majonez nakładam

ps.majonez stosuję do wszystkieczo jak zasmażkę ;)
        • ignatz Re: To nie pasuje! 17.12.02, 10:51
          i majonez, majonez!
          • Gość: balanescu Re: To nie pasuje! IP: *.media4.pl 17.12.02, 10:54
            Aby nie zwariować, powtarzam sobie raz po raz, że żartujecie z tym ogórkiem i
            serem.
            • ignatz Re: To nie pasuje! 17.12.02, 10:59
              Ale ogórek musi być kiszony. Świeży ogórek to ino ładnie pachnie, ale do ust to go nie wezmę.

Westin, dzięki. Będę wiedział co zamawiać u orkiestry jak pojadę do Włoch :-)
            • oxycort Re: To nie pasuje! 17.12.02, 11:01
              A, nienie nie żartujemy.
              Spróbój w wersji sałatkowej:
              W równych proporcjach: ogórek świeży, ogórek kiszony - w kosteczkę pokroić,
              jajko na twardo (białko skroić, żółtko rozetrzeć ze zmietaną i z wyciśniętym
              czosnkiem), kukurydza ...i tarty zółty ser. (sól pieprz)
              Mniam.
              ~~
              ox
              • oxycort Re: To nie pasuje! 17.12.02, 11:02
                przepraszam, spróbuj :)
                ~~
                ox
          • westin Re: To nie pasuje! 17.12.02, 10:55
            a Włosi to jedzą skowronki (w rozmówkach polsko-włoskich są w pozycji drób obok
            kury*, koguta i pulardy)

* kura - la gallina (inf. dla Ignatza):)
          • basia! Re: To nie pasuje! 17.12.02, 11:02
            ignatz napisał:

> i majonez, majonez!

chciałam tylko powiedzieć,że nie prowadzę wspólnej kuchni z Ignatzem :)
            • ignatz Re: To nie pasuje! 17.12.02, 11:07
              A czemu?
              • emusia Re: To nie pasuje! 17.12.02, 11:08
                ekhę ekhę
              • basia! Re: To nie pasuje! 17.12.02, 11:08
                bo nie mamy kuchni?
                • ignatz Re: To nie pasuje! 17.12.02, 11:13
                  To nie jest odpowiedź :-P
                  • basia! Re: To nie pasuje! 17.12.02, 11:16
                    bo mamy dwie lodówki ? ;)
                    • ignatz Re: To nie pasuje! 17.12.02, 11:26
                      Nie nie. Chodziło mi o to, czy aż tak nie lubisz majoneziku z serkiem? I kroniszonek na to?
                      • basia! Re: To nie pasuje! 17.12.02, 13:20
                        ignatz napisał:

> Nie nie. Chodziło mi o to, czy aż tak nie lubisz majoneziku z serkiem? I
                        kronis
                        > zonek na to?

majonezik na wszystko jest dobry :))
                        • misiania Re: To nie pasuje! 17.12.02, 13:27
                          aha, np. bezy z majonezem do prawdziwy smakołyk ;))
                          • basia! Re: To nie pasuje! 17.12.02, 13:30
                            to może raczej bez..y..majonezu ;) i dżem i inne słodkie też :)
                            • ignatz Re: To nie pasuje! 17.12.02, 13:31
                              A ja dodam, że jesli majonezik to tylko "full", nie żadne chemiczne "lajty" (fuuuj).
                              • westin Re: To nie pasuje! 17.12.02, 13:34
                                majonez po włosku - la maionese
                                • misiania Re: To nie pasuje! 17.12.02, 13:35
                                  taki hotel widziałam, że budują w Warszawie, Westin się nazywa. kiedy
                                  parapetówa? pytam nienachalnie wcale... ;))
                                  • westin Re: To nie pasuje! 17.12.02, 13:44
                                    A tak, mam tam całe piętro (siedemnaste):)
                                    Hotel jeszcze nie jest gotowy, nie ma np. jeszcze panoramicznej windy (jest
                                    tylko tuba).
                                    Parapetówa będzie, ale przewiduję pewien kłopot. Obawiam sie, że jak podam
                                    listę gości np. Misiania, Baloo, to restauracja może zamiast oczekiwanych
                                    napojów wysokoprocentowych przygotować soczki owocowe:)
                                    • misiania Re: To nie pasuje! 17.12.02, 13:46
                                      hyhy, zaptaszkuj określone dania i napoje w menu, nene nie ujawniaj listy
                                      gości, będziemy tam incognito wszak!

M. dobra rada
                            • misiania Re: To nie pasuje! 17.12.02, 13:34
                              ale np. moja mamusia do sałatki jarzynowej i śledziowej dodaje majonez
                              zmieszany z musztardą, taki sos jest ostrzejszy niż sam majonez i ożywia martwą
                              sałatkę. gdyby więc zmieszać majonez z jakimś kwaskowatym dżemem... tjaaa,
                              można by poeksperymentować, smarując np. płat zimnego mięska czymś takim. tak
                              sądzę.
                              • basia! Re: To nie pasuje! 17.12.02, 13:36
                                misiania napisała:

> sałatkę. gdyby więc zmieszać majonez z jakimś kwaskowatym dżemem... tjaaa,
                                > można by poeksperymentować, smarując np. płat zimnego mięska czymś takim. tak
                                > sądzę.

masz rację ,z żurawinami zwanymi borówką naprzykład
                                • h.lecter Re: To nie pasuje! 17.12.02, 13:55
                                  basia! napisała:

>
                                  > masz rację ,z żurawinami zwanymi borówką naprzykład

Żurawina to nie borówka.
                                  • basia! Re: To nie pasuje! 17.12.02, 14:01
                                    h.lecter napisał:
                                    >
                                    > >
                                    > > masz rację ,z żurawinami zwanymi borówką naprzykład
                                    >
                                    >
                                    > Żurawina to nie borówka.

powiedziałam "ZWANYMI" ,a to znaczy,że są osoby nazywające borówką male
                                    kuleczki... ,jagody... a żurawina ma za owoce kuleczki ,prawda?
                                    • e.silver Re: To nie pasuje! 17.12.02, 15:34
                                      basia! napisała:

> h.lecter napisał:
                                      > >
                                      > > >
                                      > > > masz rację ,z żurawinami zwanymi borówką naprzykład
                                      > >
                                      > >
                                      > > Żurawina to nie borówka.
                                      >
                                      > powiedziałam "ZWANYMI" ,a to znaczy,że są osoby nazywające borówką male
                                      > kuleczki... ,jagody... a żurawina ma za owoce kuleczki ,prawda?

borówki to borówki lub czarne jagody, a żurawina to żurawina i tyle ;)
                              • ignatz Re: To nie pasuje! 17.12.02, 13:37
                                Moja mama w latach trudności z zaopatrzeniem sama robiła majonez, z jajek, musztardy i oleju.
                                • misiania Re: To nie pasuje! 17.12.02, 13:40
                                  chcesz powiedzieć, że robiła PRAWDZIWY, domowy majonez. moja babcia też taki
                                  robiła, ale potem poszła na łatwiznę i zaprzestała ucierania - niestety
                                  niestety :(
                                  • ignatz Re: To nie pasuje! 17.12.02, 13:44
                                    dokładnie! Czasami jeszcze robi. Zawsze pomagałem kręcić (wiem, że trzeba było w jedną stronę i nie za szybko), a potem to mogłem taki majonez sam łyzkami jeść :-) Dziś nie ma potrzeby, bo majonez można wszędzie kupić a domowy (wieksze ilości) to sporo roboty. Ale może kiedys... :-)
                                    • misiania Re: To nie pasuje! 17.12.02, 13:48
                                      hehe, a jajeczka na ten babciny majonez, to osobiście składały kury o imionach
                                      Karmazynka i Violetka, przeze mnie tak czule nazywane. taktak, jestem pewna, że
                                      jaja domowej roboty też wielkie mają znaczenie dla smaku majonezu.
                                      • ignatz Re: To nie pasuje! 17.12.02, 13:51
                                        Rzecz oczywista - jeśli jajka, to jeno przywiezione od babcinych (nome omen) kur.
                                        • westin Re: To nie pasuje! 17.12.02, 13:55
                                          babcia - la nonna,
                                          jajka - le uova,
                                          kura (dla przypomnienia) - la gallina:)
                                    • basia! Re: To nie pasuje! 17.12.02, 13:50
                                      Niech żyją wszystkie mamy !!!! noco tak mi się wyrwało ,po tym majonezie
                                      własnej roboty
                                      • piotr_c Re: To nie pasuje! 17.12.02, 14:09
                                        Po trochu watek zmienia sie we wspomnieniowo-kulinarny :) takie watki siegały
                                        czasem i 300 wpisów ( o ile posiadacze lornetek z krzaków sie wynurzą ;> )
                                        • misiania Re: To nie pasuje! 17.12.02, 14:11
                                          jak to przed Świętami :)))
                                          • _tequila_ Re: To nie pasuje! 17.12.02, 14:14
                                            to tak jak z robieniem ozdob choinkowych - dzisiaj w biegu kupuje sie pudelko
                                            plastikowych swiecidelek a kiedys siadalo sie z babcia i wlasnorecznie lepilo,
                                            wycinalo, skladalo itp....
                                            • piotr_c Re: To nie pasuje! 17.12.02, 14:19
                                              Moi rodzice nadal wieszaja na choince ozdoby które robiłem w przedszkolu . Siła
                                              tradycji!
                                              • oxycort Re: To nie pasuje! 17.12.02, 14:35
                                                Aha, to taka oficjalna wersja, a tak naprawdę, to nie da się ich zdjąć :-)
                                                ~~
                                                ox
                                                • piotr_c Re: To nie pasuje! 17.12.02, 14:43
                                                  No sporo kleju tam używałem , ale bez przesady :) Po prostu sa takie trwałe (
                                                  dzieki temu klejowi )
                                                  • oxycort Re: To nie pasuje! 17.12.02, 14:54
                                                    aha i nawet nie dają się łatwo zdemontowac przy użyciu przemocy :)
                                                    --
                                                    Leon nakładał kielnią sztuczny śnieg z zaprawy cementowej, co to jej sporo
                                                    zostało jeszcze. Mariola stojąc na drabinie i drżąc z podniecenia trzymała pion
                                                    i czekała aż fundament pod krzyżakiem zwiąże, wtedy Leon pozwoli puścić choinkę
                                                    i ma stać jak ta lala – jak obiecywał Leon. W kuchni na stolnicy ubielonej
                                                    wapnem kuchni czekały już zlepione uszka z kapustą.
                                                    Wieczorem wypchają wreszczie karpia sporządzonego własnoręcznie przez Leona ze
                                                    starego pokrowca na fuzję po dziadku nieboszczyku. Ma być jak żywy. Świeża woda
                                                    w wannie czekała na świątecznego lokatora już od trzech tygodni.
                                                    ~~
                                                    ox
                                                  • mmpm Re: To nie pasuje! 17.12.02, 14:55
                                                    A ja za kilka dni zjem prawdziwy majonez domowej roboty, jajka od kur własnego
                                                    chowu i inne domowe przysmaki... Mmmmm...
                                                    Możecie mi zazdrościć! :-)))
                                                  • piotr_c Re: To nie pasuje! 17.12.02, 15:15
                                                    Już zaczynam zazdrościć :)
                                                  • _tequila_ Re: To nie pasuje! 17.12.02, 15:25
                                                    a gdzie pochowales te kury przed swietami?
                                                  • ignatz Re: To nie pasuje! 17.12.02, 15:33
                                                    Lepiej sprawdź czy tam jeszcze są :-)
                                                  • mmpm Re: To nie pasuje! 17.12.02, 15:45
                                                    Sprawdziłem - są. I, dziwne, wcale nie mają ochoty śpiewać... ;-)
                                                  • ignatz Re: To nie pasuje! 17.12.02, 15:51
                                                    Może się czym struły bidulki :-)
                                                  • _tequila_ Re: To nie pasuje! 17.12.02, 15:52
                                                    majonezem wlasnej roboty?
                                                  • westin Re: To nie pasuje! 17.12.02, 15:54
                                                    raczej przeszła im już jesienna deprecha, teraz cieszą się na święta
                                                  • _tequila_ Re: To nie pasuje! 17.12.02, 15:56
                                                    bo musza zwiekszyc produkcje? to raczej nie jest pocieszne ;)
                                                  • mmpm Re: To nie pasuje! 17.12.02, 16:01
                                                    To zależy od rodzaju produkcji...;-)
                                                  • mmpm Re: To nie pasuje! 17.12.02, 15:55
                                                    Raczej sie do pracy zabrały. Łączą pożyteczne z przyjemnym, tzn. obowiązek z
                                                    jajami.;-)
                                                    Mają już ich tyle, ze można by wszystkich senatorów obdarować (najlepiej z
                                                    daleka, tylko trzeba dobrze celować). ;-)
                                                  • postrzygacz_pudli Re: To nie pasuje! 17.12.02, 16:12
                                                    a co powiecie na specjały mojej siostry?
                                                    1. smalec z palmy
                                                    2. schabowy z soi
                                                    3. bigos z kabaczka i bakłażana

do czego to pasuje? chyba tylko do wątku oxa o pomysłowości ludzkiej, która nie
                                                    zna granic. dodam - granic dobrego smaku

witam
                                                  • mmpm Re: To nie pasuje! 17.12.02, 16:14
                                                    Ja mogę polecić schabowe z cukinii. Są całkiem niezłe...
                                                  • postrzygacz_pudli Re: To nie pasuje! 17.12.02, 16:16
                                                    i ty też????
                                                    zresztą o gustach.... :)
                                                    Wolę golonkę w piwie. Z piwem :)
                                                  • mmpm Re: To nie pasuje! 17.12.02, 16:17
                                                    Wprost przeciwnie. Takiej np. soi nienawidzę. Ale też wiem, co dobre...

M. mięsożerca
                                                  • _tequila_ Re: To nie pasuje! 17.12.02, 16:19
                                                    e przesadzasz - moja siostra tez czestuje mnie takimi wynalazkami bo od 12 lat
                                                    nie je miesa i w wiekszosci sa to bardzo smaczne potrawy (a swiateczny
                                                    bezmiesny bigos z soja zaakceptowala cala rodzina) ;)
                                                  • postrzygacz_pudli Re: To nie pasuje! 17.12.02, 16:22
                                                    spaghetti ze szpinakiem też może jest smaczny??? ja tam nie wiem... wygląda jak
                                                    krowi placek na makaronie :) Nie wezmę tego do ust!!!!! :)
                                                  • mmpm Re: To nie pasuje! 17.12.02, 16:25
                                                    Szinak??? Błeeee.... Czasami usołują tym karmić na stołowce. A potem się
                                                    dziwią, że zwrotów mają prawie tyle samo, co wydanych porcji...
                                                  • _tequila_ Re: To nie pasuje! 17.12.02, 16:26
                                                    takie reakcje obserwuje u mojej siostry na widok potraw miesnych :P
                                                  • mmpm Re: To nie pasuje! 17.12.02, 16:30
                                                    Gdyby stwórca chciał, żebyśmy jedli trawę, mielibyśmy mordy jak krowy! ;-)
                                                  • postrzygacz_pudli Re: To nie pasuje! 17.12.02, 16:31
                                                    otóż to!!! :))))
                                                    to jak? po boczuniu z grilla???
                                                  • _tequila_ Re: To nie pasuje! 17.12.02, 16:31
                                                    muuuuu :P
                                                    mmpm nie patrz tak na mnie - ja jadam miesko...
                                                  • mmpm Re: To nie pasuje! 17.12.02, 16:34
                                                    Moja znajoma od pewnego czasu jest wegetarianką. I od tegoż czasu cierpi na
                                                    braki czegoś tam w organizmie. W związku z tyk średnio 1-2 razy do roku zakłada
                                                    gipsowe wdzianko na którąś z kończyn, które pękają przy każdej większej okazji.
                                                    Ale mięsa nie chce tknąć...;-)
                                                  • misiania Re: To nie pasuje! 17.12.02, 16:33
                                                    aha. wspominałam może, że zmieniłam zdanie na temat szpinaku odkąd pojawił się
                                                    przede mną na talerzu nie w postaci zielonej śmierdzącej paćki, lecz całych
                                                    listków, pozbawionych łykowatych żyłek, zapieczony z serem żółtym?
                                                  • _tequila_ Re: To nie pasuje! 17.12.02, 16:37
                                                    i z makaronem.... :)
                                                  • misiania Re: To nie pasuje! 17.12.02, 16:39
                                                    e-e, szpinak + ser. dziwnie to brzmi, wiem, ale to jest mniamuśne.
                                                  • ignatz Re: To nie pasuje! 17.12.02, 16:43
                                                    A ja jadłem szpinak + jajka na twardo, takie prikuski. Niezłe.
                                                  • mmpm Re: To nie pasuje! 17.12.02, 16:45
                                                    Szpinakożercom mówimy nasze stanowcze NIE! ;-)
                                                  • piotr_c Re: To nie pasuje! 17.12.02, 16:52
                                                    No cuż, właśnie skończyłem swój obiad : kawełek sera cammemberta usmażonego w
                                                    panierce + makaron + szpinak. Dodam że zamówiłem to już kolejny raz. Tyle że
                                                    tym razem poskąpili łyżeczki żurawiny :(
                                                  • misiania Re: To nie pasuje! 17.12.02, 16:59
                                                    o! coś jakby mi zmysły pomiziało :))
                                                  • postrzygacz_pudli Re: To nie pasuje! 17.12.02, 17:07
                                                    a idźcie wy wszyscy w cholerę :)))
                                                    gdybyś jeszcze wymienił, piotrze, w tym spisie grzyby, ani chybi pobiegłbym do
                                                    toalety. Stękam już z nadmiaru kulinarnych wrażeń :)
                                                    ekhhh
                                                  • mmpm Re: To nie pasuje! 17.12.02, 17:11
                                                    Grzyby - zdecydowanie TAK!!!
                                                  • postrzygacz_pudli Re: To nie pasuje! 17.12.02, 17:12
                                                    takie marynowane gluty też???
                                                  • mmpm Re: To nie pasuje! 17.12.02, 17:13
                                                    To Ty się chyba nie znasz na marynowaniu...
                                                  • postrzygacz_pudli Re: To nie pasuje! 17.12.02, 17:16
                                                    co, może marynata jak glut nie ścieka z grzyba. Może nie?
                                                  • ignatz Re: To nie pasuje! 17.12.02, 17:17
                                                    Ja lubię opieńki marynowane, takie małe. Jak biorę takiego małego grzybka na widelec i on ocieka zalewą, to mi się marzy, że to ludzkie płody marynowane w ślinie. Mniam, mniam! Serio.
                                                  • mmpm Re: To nie pasuje! 17.12.02, 17:18
                                                    Ech, co Wy, k..., wiecie o grzybach...
                                                  • ignatz Re: To nie pasuje! 17.12.02, 17:23
                                                    Ale ona tak fajnie zazwyczaj chcrzęszczą lekko w zębach. Miodzio! Mógłbym takich płodów to cały słoik zjeść za jednym zamachem.
                                                  • mmpm Re: To nie pasuje! 17.12.02, 17:26
                                                    A propso, Ignatz, widziałeś może prawdziwy płód zakonserwowany?
                                                  • ignatz Re: To nie pasuje! 17.12.02, 17:28
                                                    yhy. Ale to nie znaczy, że są podobne. Ale mimo wszystko maleńkie marynowane opieńki na widelcu są takie płodowo bezbronne. I taaakie pyszszszne!
                                                  • postrzygacz_pudli Re: To nie pasuje! 17.12.02, 17:31
                                                    a niech was, panowie!!! idę do domu. kupię sobie po drodze podgardle, 2
                                                    świńskie ogonki, raciczkę jedną i nerkę wędzoną, i wszystko ze smakiem zjem.
                                                  • mmpm Re: To nie pasuje! 17.12.02, 17:34
                                                    No że pyszne, to wiem, choć znam lepsze gatunki. Ale z płodami to mi się nigdy
                                                    nie skojarzyły...
                                                  • ignatz Re: To nie pasuje! 17.12.02, 17:49
                                                    Teraz już będą :-D
                                                  • mmpm Re: To nie pasuje! 17.12.02, 17:51
                                                    Hehe, myslisz, że mi to cokolwiek obrzydzi? To się wielce mylisz! :-)
                                                    Żebyś Ty widział takie rzeczy, jak ja...
                                                  • postrzygacz_pudli Re: To nie pasuje! 17.12.02, 17:56
                                                    ale nie pracujesz w prosektorium? ani w zakładzie pogrzebowym? ani w kanałach?
                                                    przyznaj się, zjadłbyś opieńka przy otłuszczonym nieboszczyku z otwartym
                                                    brzuchem??
                                                  • mmpm Re: To nie pasuje! 17.12.02, 18:02
                                                    postrzygacz_pudli napisał:

> ale nie pracujesz w prosektorium?

O, skąd wiesz? ;-)

Raz zdarzyło mi się jeść kanapkę w czasie sekcji zwłok...
                                                  • postrzygacz_pudli Re: To nie pasuje! 17.12.02, 18:10
                                                    rozumiem że gryzłeś kanapkę w sensie sofkę...
                                                    uff, duszno się tu robi
                                                  • mmpm Re: To nie pasuje! 17.12.02, 18:12
                                                    To Ignatz zaczął... ;-)
                                                  • ignatz Re: To nie pasuje! 17.12.02, 18:27
                                                    Nie ja. Ja tylko powiedziałem z czym mi się kojarzą i jakie to pyszne.
    • Gość: basia! Re: szpinak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.02, 22:59
      oświadczam,że ja bardzo lubię szpinak .Może być paćka,może być z serem i
      koniecznie z masłem.
      • aniela_ Re: szpinak 18.12.02, 11:54
        yhy a lepsze od paći są całe liście.
        a lazania ze szpinakiem (paćką) jest bardzo trendy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka